Hart van Nijverdal

14 februari 2020

Hart van Nijverdal 14 februari 2020


75 jaar vrijheid: Kernteam

Foto: Kernteam

HELLENDOORN – Volgens mij kan het niemand zijn ontgaan: over een paar maanden is de hele gemeente in de ban van '75 jaar vrijheid'. Al ruim twee jaar is het kernteam bezig met voorbereiden, bespreken, inventariseren en coördineren. Maar wie doet nu eigenlijk wat?

Zelfs na mijn gesprek met het kernteam kan ik daar geen volledig antwoord op geven, want het is gewoon teveel om op te noemen. Wel is heel duidelijk dat echt alle inwoners van de gemeente bij activiteiten betrokken zijn. Henk Morsink en Leonie Smit maken deel uit van het kernteam en kunnen mij zo mooi wegwijs maken in alle activiteiten. Kijk voor een uitgebreide agenda vooral op www.75jaarvrijheidhellendoorn.nl. Op deze site staan echt de laatste nieuwtjes en aanvullingen.

"Als kernteam zijn wij inderdaad twee jaar geleden al begonnen," zegt Henk Morsink. "Wij coördineren alles en zorgen er voor dat iedereen even veel aandacht krijgt. Na de eerste bijeenkomst zijn wij gestart met fondsenwerving en hebben nu ongeveer 60.000 euro verzameld. Maar dat is nog lang niet genoeg. Alle initiatiefnemers hebben van ons een lijst met benaderde bedrijven en organisaties gekregen, zodat zij nu verder zelf fondsen kunnen werven. De Stichting 75 jaar vrijheid Hellendoorn heeft de Anbi-status gekregen, zodat giften voor de bedrijven aftrekbaar zijn. Daarnaast ondersteunen wij de initiatiefnemers met het genereren van publiciteit, zoals bijvoorbeeld verhalen in de krant."

"Er komt zoveel bij kijken," vertelt Leonie. "Naast allerlei praktische dingen, denken we mee over het werven van vrijwilligers, we roepen alle buurten op hun wijk in 'vrijheidsstijl' te versieren en vragen iedereen te vlaggen. Tot nu toe wordt overal goed gehoor aan gegeven." Voor meer details over de verschillende activiteiten verwijzen ze me door naar de organisatoren. Janneke Meijer is bijvoorbeeld heel actief op het gebied van educatie. Zij reisde met een speciaal door haar samengesteld leerpakket langs alle basisscholen. Bert Wolbers weet alles over activiteiten in Nijverdal. Daar moet ik binnenkort maar eens mee in gesprek. De komende weken lees je in deze krant meer wetenswaardigheden over al die verschillende activiteiten.

Carnaval in Nijverdal barst los na overdracht van sleutel!

NIJVERDAL- Vandaag, 14 februari, is het dan eindelijk zover: het carnaval in Nijverdal zal in alle hevigheid losbarsten! Nadat burgermeester Anneke Raven gisteravond de sleutel van de gemeente Hellendoorn overgedragen heeft aan prins Twan de 1e van carnavalsvereniging de Gagelkealtjes, is het vandaag de beurt aan de jonge carnavalsvierders om zich van hun beste kant te laten zien!

Vanmorgen zullen de Gagelkealtjes een bezoek brengen aan de katholieke basisscholen in de gemeente om hier aan te sluiten bij de polonaise en mee te lopen in diverse optochten. 's Middags zijn alle kinderen welkom in de residentie van de Gagelkealtjes, de kantine van voetbalvereniging de Zweef aan de Koersendijk. De feest zal losbarsten om 14.30 uur en zal tot ongeveer 17.00 uur duren, de entree is gratis. DJ Lars zal deze middag voor de muzikale ondersteuning zorgen, en er zijn prijzen te verdienen voor degene die zich als mooist verkleedt!

Mocht u dan als volwassene inmiddels ook het carnavalsvirus te pakken hebben, geen nood! 's Avonds pakken de Gagelkealtjes nogmaals uit, u bent vanaf 20.30 uur tot 01.00 uur welkom bij hun residentie. Ook voor deze avond zal DJ Lars voor de muzikale begeleiding zorgen.

Zaterdag 22 februari zullen de Gagelkealtjes, net als vorige jaren, acte de présence geven bij de carnavalsoptocht in Haarle.

Woensdag 26 februari zal het carnaval traditioneel worden afgesloten met het 'haring happen' bij het gemeentehuis op het Henry Dunantplein in Nijverdal. Hier zullen ook opnieuw carnavalsvereniging de Sukkewottels uit Haarle en de Ketelaars uit Hellendoorn aanwezig zijn.

Daarna gaan de kostuums (helaas) weer voor een jaar terug in de kast, en hopen wij dat Nijverdal terug kan kijken op een meer dan geslaagd carnaval. Alaaf!

Jaargang: 5 • Nr 198• Wk 07

Ode aan de vrijheid

Foto: Looft den Heer

NOTTER - Christelijke Gemengde Zangvereniging 'Looft den Heer' uit Notter bestaat 75 jaar. Dat vieren ze met feestelijke concerten in Nijverdal, Rijssen en Wierden en een jubileumconcert op 26 september. "Looft den Heer is een week na de bevrijding in 1945 opgericht", vertelt Jan Altena, voorzitter van de vereniging. "Door de gezusters Hofman, 'uit dankbaarheid voor de bevrijding', zoals in de eerste notulen staat. En nu vieren wij dus ons jubileum, samen met 75 jaar vrijheid."

"Aan die vrijheid zullen wij voor de concerten zeker even aandacht besteden", mengt Henriëtte Berkhof, secretaris van Looft den Heer, zich in het gesprek. "We staan er voor elk concert even bij stil, maar het zijn geen bevrijdingsconcerten, we blijven bij onze traditionele liederen. De concerten op zich krijgen wel een wat feestelijker uitstraling."

Ze vertellen me dat ze een stabiel ledenaantal van zo'n 170 zangers en zangeressen hebben, waarvan de meesten elk concert aanwezig zijn. Zo waren er bij het concert op 31 januari in Nijverdal zeker 130 leden aanwezig. Het is wel even passen en meten, maar het past altijd, verzekeren ze me.

"Natuurlijk heeft het koor ook mindere tijden gekend in die 75 jaar, waarbij het er om hing of de vereniging kon blijven bestaan," gaat Henriëtte verder. "Nu hebben wij al 36 jaar dezelfde dirigent en dat doet het koor veel goed. Toen Jan Quintus Zwart als dirigent bij ons kwam, hadden we 84 leden, dat werden er snel 100 en zo groeiden we door. Maar, net als bij andere koren, slaat bij ons de vergrijzing toe, dus we kunnen niet alles maar op zijn beloop laten. Daar zijn wij als bestuur echt wel actief mee bezig. We willen graag jonge leden erbij en proberen het voor iedereen leuk te houden. Ook als het aankomt op activiteiten binnen het koor. We hebben diverse commissies en in elke commissie zit een bestuurslid, zodat wij het snel weten als er iets speelt. Sommige 'werkzaamheden' vergen niet zoveel tijd of inspanning, andere veel meer. Neem bijvoorbeeld de lentefair, dat is altijd heel veel werk. Maar de vereniging heeft nog altijd genoeg vrijwilligers die zich aanmelden."

"Ja," zegt Jan. "In de beginjaren waren de jonge leden een jaar of 15, nu zijn ze in de veertig! Wij zijn wel echt een regionaal koor. Naast leden uit Nijverdal, Rijssen en Wierden hebben we leden uit bijvoorbeeld Deventer, Ommen en Enschede. De meeste mensen komen bij ons, omdat wij nog de echte christelijke liederen zingen en vooral in het Nederlands. In de omgeving werden diverse christelijke zangverenigingen en koren opgeheven en die mensen kwamen bij ons, omdat ze nergens anders terecht konden. De sfeer in ons koor en de saamhorigheid maakt dat ze vervolgens blijven. En natuurlijk onze dirigent. Hij 'pakt' de mensen. De manier waarop hij het koor leidt, spreekt echt aan. Eigenlijk zijn we gewoon één grote, gezellige familie."
Naast het jubileumconcert op 26 september in de Dorpskerk in Wierden, kunnen belangstellenden genieten van concerten op 'Stille zaterdag' 11 april eveneens in Wierden, op 16 mei in de Schildkerk in Rijssen, 14 december een adventsconcert in Ommen of op 18 december in Wierden. Op zaterdag 2 mei houden ze de 'Lentefair' bij Kulturhus Irene in Notter.

Tweede editie van Muziek in de Tuin

HELLENDOORN - In het zonnige boerendorp Hellendoorn is op zondag 14 juni de tweede editie van Muziek in de Tuin. Noteer dit alvast in je agenda.

Na een zeer succesvolle lancering van Muziek in de Tuin-Hellendoorn 2019 kan een vervolg niet uitblijven. Van klassiek tot rock, van amateur tot beroepsmuzikant. Zeker weer een mooi divers aanbod voor het publiek. En ook dan weer in meerdere tuinen genieten van een breed muzikaal aanbod. De werkgroep gaat in 2020 ook graag deze uitdaging aan.

Meer informatie
Er is inmiddels ook een website beschikbaar van dit festijn. De nieuwe informatie over de artiesten, de tuinen en het speelschema voor 2020 zal in het voorjaar op de website verschijnen. Kijk hiervoor op: www.muziekindetuin-hellendoorn.nl of op: www.facebook.com/MuziekindeTuin/

Lezing Hersenstichting in bieb

NIJVERDAL - In de ZINiN bibliotheek in Nijverdal is dinsdag 25 februari een lezing van de Hersenstichting. Aanvang is om 19.30 uur. Toegang kost 5 euro voor bibliotheek-leden, 7,50 euro voor niet-leden.

Onze hersenen maken ons tot wie we zijn en zijn belangrijk bij alles. De Hersenstichting houdt daarom een lezing over hoe u uw hersenen gezond kunt houden. U krijgt tips om mee aan de slag te gaan. Maar liefst één op de vier mensen in Nederland heeft een hersenaandoening, zoals dementie, depressie, Parkinson of traumatisch letsel. De impact op de patiënt en diens omgeving is vaak groot. De hersenstichting draagt bij aan oplossingen voor hersenaandoeningen en aan een beter leven voor patiënten. Ook is de hersenstichting financier van onderzoek en investeert ze in preventie.
Kaarten zijn te reserveren via www.zinin.com of telefonisch via 0548-624489. Afhalen bij de balie van de Tourist Info is ook mogelijk.

Wandelend praten met lotgenoten na een verlies

Foto: ANNAUF

NIJVERDAL - Bij Evenmens Samen Verder lopen we letterlijk en figuurlijk 'een eindje met je mee' in het rouwproces. De bedoeling van de wandeling is om mensen met een verlies bij elkaar te brengen. Al lopend met elkaar in gesprek te gaan. Praten met lotgenoten kan namelijk troost en steun geven. Op 15 februari is er weer een wandeling in Wierden en op 20 februari een wandeling in Nijverdal.

Het verwerken van verlieservaringen gaat buiten beter. Het praten in combinatie met het in beweging zijn (zowel fysiek als psychisch) geven je ruimte en inzicht. Er is ruimte voor het verhaal, voor de emoties en het afscheid nemen. Maar het is ook goed om stil te zijn en dit te ervaren. We zijn er 'even uit', voelen onze hartslag en ervaren de natuur! Je maakt deze wandeling samen met een gids.

Wandel mee
Heb je behoefte aan deze vorm van ondersteuning, dan kun je deelnemen aan deze wandeling in Nijverdal (Vertrek 10.00 uur vanaf Buitencentrum Nijverdal) of Wierden (Vertrek 10.00 uur vanaf het station). Deelname is kosteloos, een kopje koffie/thee onderweg is voor eigen rekening; graag van tevoren aanmelden bij Ina Versmissen iversmissen@evenmens.nl of 0548-638830.

Kinderbingo

NIJVERDAL - Deze vrijdag 14 februari organiseert de Prinsessewijk weer een kinderbingo.

De bingo zal gehouden worden van 19.00 uur tot ongeveer 21.00 uur. Meespelen kost 2,50 euro. Per meespelend kind mag er ook één ouder, opa of oma meespelen voor 2,50 euro. Voor iedereen is er wat te drinken en wat lekkers; dit is inbegrepen bij de prijs. De bingo is in Wijkgebouw Ons Erf, aan de Koninginnestraat 18 Nijverdal.

Survivalrunners in hun element

Foto: Kees Bakker

ZWOLLE/NIJVERDAL - Op zondag 9 februari stonden diverse survivalrunners van asv Atletics aan de start bij de Thor survivalrun in Zwolle. Een survival wedstrijd gaat, in principe, altijd door. Een survivalrunner laat zich niet tegenhouden door een beetje wind. De organisatie had wel de starttijden vervroegd zodat iedereen binnen was voordat Ciara op volle kracht was.

Op de korte survival run, meetellend voor het landelijk klassement, deed Jesse Linthorst weer goede zaken. Zaterdagavond werd hij gekroond tot sporttalent van de gemeente Hellendoorn en op zondag pakte hij een hele goede tweede plaats bij de senioren. Kort achter hem, op de derde plaats eindigde Thijs Havinga. In het algemeen klassement op de Korte Survival Run staat Jesse op de eerste plaats, Thijs is tweede, Hugo Braas is derde en Jochem Pot staat zesde. Er zijn nog veel wedstrijden te gaan maar ze staan er goed voor!
Bij de individuele survivalrun over 9 kilometer met 40 hindernissen stond Luuk Bouwhuis aan de start. Hij had maar weinig last van de harde wind en kwam vlak achter de winnaar als tweede over de finish. Bij de 9 kilometer voor groepen deden 2 teams van Atletics mee. Team 1, Rik Voerknecht, Rudy Achterkamp, Miranda Ruitenberg en Jody Sans, miste 1 hindernis en zakte mede daardoor naar de 18de plaats. Team 2, Anette Bakker, Dennis Lichtenberg, Martijn Schulenburg en Pam Schwarte, hield de eer hoog door als eerste te finishen.

Foto: Kees Bakker

Gemeente Hellendoorn investeert in nog betere ondersteuning van lokale jeugd

HELLENDOORN - De gemeenteraad van Hellendoorn ging dinsdagavond 4 februari akkoord met het voorstel van het college van B&W om structureel te investeren in Praktijkondersteuners Jeugd. Zij werken vanuit een huisartsenpraktijk aan de psychische weerbaarheid van jeugdigen en voorkomen door vroegtijdig ingrijpen veel instroom in gespecialiseerde en vaak dure GGZ-trajecten.

Dit besluit is gebaseerd op de positieve resultaten van een pilot die in 2019 is gehouden. In samenwerking met huisartsencoöperatie Hellendoorn/Nijverdal is ervaring opgedaan met Praktijkondersteuners Jeugd die in de vertrouwde omgeving van de huisartsenpraktijk laagdrempelige gesprekken voeren met jeugdigen. Door die gesprekken te voeren is het vaak mogelijk gebleken om jongeren om te leren gaan met bijvoorbeeld angsten, depressies en gedragsproblemen. De samenwerking tussen huisartsen, jeugdconsulenten van de gemeente, welzijnsorganisaties en scholen is bij deze aanpak cruciaal. Met elkaar kunnen deze partijen jeugdigen in een vroeg stadium in hun eigen omgeving verder helpen en voorkomen dat problemen de overhand gaan krijgen. Huisarts Willemien de Bree van Huisartsenpraktijk Medisch Centrum Kruidenwijk vertelt: "Door de goede samenwerking met de gemeente hebben we bereikt dat zorg laagdrempelig en dichtbij huis is. De vroege inzet van de Praktijkondersteuner Jeugd bij gedrags- of aanpassingsproblemen voorkomt ontsporingen waar dure GGZ-hulp voor nodig is. De Praktijkondersteuners Jeugd kunnen als geen ander zorgen dat kinderen op heel korte termijn worden geholpen, waardoor ze met hun ouders weer zelfstandig verder kunnen. Zo kunnen problemen eerder dan nu vaak het geval is worden gesignaleerd en kan vroegtijdig de juiste hulp worden ingeschakeld."

Kostenbesparingen
In de eerste 4,5 maand van de pilot, is voor 37 kinderen een GGZ-traject afgewend. Dat leverde behalve winst op het gebied van gezondheid en welzijn en een verhoogde psychische weerbaarheid van de kinderen ook een forse besparing op. De kosten van een GGZ-traject kunnen zomaar oplopen naar tienduizenden euro's of meer. Wethouder Anja van den Dolder is blij: "De insteek van de pilot was om ontsporingen te voorkomen en kinderen een gezonde basis te bieden voor de toekomst. Dat doel is ruimschoots gehaald en we hebben ook zicht op forse besparingen op de jeugdhulpverlening. Alle reden dus om deze aanpak structureel te maken."

Brede samenwerking
Inmiddels is ook de huisartsenpraktijk in Haarle aangehaakt. Op dit moment zijn alle huisartsenpraktijken in de gemeente Hellendoorn aangesloten op deze werkwijze.

Carnaval voor iedereen in Kruud'n Gat

NIJVERDAL - Carnaval is een feest voor iedereen! Jong en oud geniet weer van de vele leuke activiteiten deze weken. Zo organiseren ook de carnavalisten van K.C.V. de Kruud'n Stampers een leuk carnavalsfeest voor iedereen deze zaterdag!

Zaterdag 15 februari is de Kruidenwijk weer helemaal het Kruud'n Gat, met het carnavalsfeest in het kulturhus op het Kuperserf 43. Iedereen is van harte welkom; 'van de basisschool tot het bejaardenhuis'. Prins Quinn en Adjudant Dean heten iedereen van harte welkom voor een gezellige avond om even lekker uit de bol te gaan. Om 19.00 uur openen de deuren en draait DJ Gerholt de beste carnavalhits. We gaan gezellig door tot het dak er af is!

Informatieavond over pleegzorg 4 maart

HELLENDOORN - De meeste kinderen in Nederland groeien gelukkig en gezond op met een fijn thuisleven. Maar er zijn ook kinderen die door uiteenlopende omstandigheden tijdelijk of langer niet thuis kunnen wonen. Voor hen is pleegzorg van groot belang. De gemeente Hellendoorn organiseert in samenwerking met pleegzorgorganisaties op 4 maart een informatieavond over dit aspect.

Ook in Hellendoorn en omgeving zijn kinderen die behoefte hebben aan de stabiliteit van een pleeggezin. Bijvoorbeeld wanneer ouders kampen met psychische of verstandelijke problemen, verslaving of andere factoren waardoor een stabiele thuissituatie niet vanzelfsprekend is. Het is echter lastig om voldoende gezinnen te vinden die deze uitdagende taak aandurven.

Bijeenkomst
Op woensdag 4 maart organiseert de gemeente Hellendoorn in samenwerking met Jarabee en Trias een informatieavond over pleegzorg. Deze zal gehouden worden in de Hellendoornzaal van het Huis voor Cultuur en Bestuur. De avond start om 19.30 uur en duurt tot circa 21.00 uur. Inloop vanaf 19.15 uur.

Aanmelden
Bent u ook geïnteresseerd in pleegouderschap? Aanmelden voor de bijeenkomst kan door te mailen naar Barbara Eggink via b.eggink@hellendoorn.nl

LTTRS B YVNN

Maandag 17 feb. 10:00 uur

Heren Het Ravijn houden schade beperkt

Waterpolo Nijverdal, Het Ravijn Heren 1 - ZPB Heren 1 14-12-2019 eredivisie waterpolo Foto: Wim Beunk

NIJVERDAL - Met een verschil van vijf doelpunten verloren de waterpoloheren van Het Ravijn zaterdagavond in eigen bad de competitiewedstrijd tegen koploper en kampioenskandidaat UZSC uit Utrecht. Na een achterstand van 4 doelpunten in de eerste periode, die eindigde in 0-4, werd het uiteindelijk 11-16 voor de Utrechters. Met een verschil van 5 doelpunten verloor de ploeg van Ron Loos de wedstrijd, maar daar zag het in het begin niet naar uit: de doelpunten vlogen de Nijverdallers om de oren.

Loos trok na de wedstrijd dan ook de conclusie: "De Utrechters waren de betere ploeg vanavond. Zij hebben veel meer scorend vermogen dan wij. We hadden ook nog te maken met twee spelers die niet mee konden spelen: Joran Loos heeft last van een liesblessure en we misten Lars Gottemaker die een wedstrijd is geschorst na de rode kaart die hij opliep in de wedstrijd tegen De Ham." De waterpoloërs behouden echter plaats 4 op de ranglijst. Wel beschikte Loos over twee keepers: zowel Job van As als Brent Hofmeijer keepten zaterdagavond twee parten. Zaterdag 15 februari reist de ploeg naar Zaandam waar om 18.00 uur in zwembad De Slag de wedstrijd tegen een dit seizoen versterkt ZV De Zaan op het programma staat. Dat wordt een wedstrijd om plaats drie en vier. De Zaan heeft 26 punten uit 13 wedstrijden. Het Ravijn 24 punten uit 13 wedstrijden. Thuis werd 26 oktober met 9-8 van hen gewonnen. Spannend wordt het zeker.

Dames Het Ravijn
De waterpolodames kunnen nog van een weekje rust genieten. Aankomend weekend wordt de tweede kwartfinale-ronde om de KNZB beker gespeeld. Omdat tegenstander ZPB zich heeft teruggetrokken is de ploeg van Jan Mensink automatisch geplaatst voor de halve finale.

Statistieken
Heren Het Ravijn-UZSC: 11-16
Periodestanden: 0-4, 2-9 (2-5), 6-12( 4-3), 11-16 (5-4)
Doelpunten Het Ravijn: Bas ter Brake 5x, Cas Legtenberg 2x, Emiel Wouters 2x, Finn Kuipers 1x, Bas Jan Dijkink 1x
Doelpunten UZSC: Benjamin Hoekman 5x Pascal Janssen 4x, Mike van den Brink 2x, Benjamin Hessels 2x, Sebastiaan Hessels 1x, Bram van den Bersselaar 1x, Gies Wijnhoven 1x

'The Young President' wint de juryprijs

NIJVERDAL - De Nijverdalse band 'The Young President' heeft zaterdag in De Smidse de juryprijs Open Mic gewonnen. De band deed voor de tweede keer mee en speelde de sterren van de hemel. De band 'Diverge', ook uit Nijverdal, won de publieksprijs en kreeg daarvoor een knetterhard applaus vanuit de zaal. Het was inmiddels de zevende Open Mic, die in een bijna uitverkochte Smidse werd gehouden.

Cultuurburgemeester en tevens juryvoorzitter Jaap Harmsen vond het een flitsend optreden van 'The Young President' en beloofde deze band een gouden toekomst. Het was de tweede keer dat 'The Young President' meedeed aan Open Mic van ZINiN en volgens bandlid Arnout Peijs deed de band mee om inspiratie op te doen en andere musici te ontmoeten. De band ging met een cheque van 500 euro onder de arm naar huis om de overwinning te vieren.

Zelfgeschreven nummers
'Diverge' blonk uit door het spelen van twee zelfgeschreven nummers, waaronder 'Way to go'. De nummers sloegen goed aan bij het publiek, dat na het optreden van deze band nog net niet op de stoelen stond. Volgens basgitarist Daniek Vliek is de band nog wel op zoek naar een bassist, zodat ook de volgende keer weer meegedaan kan worden aan Open Mic. Diverge kreeg een cheque van 250 euro overhandigd door de jury. De volgende Open Mic wordt gehouden op zaterdag 4 april in De Smidse. Bands, zangers, zangeressen, stand-up comedians, singer song-writers, solo-artiesten: iedereen is van harte welkom om mee te doen. Opgeven kan via talent@zinin.com. Vertel even wie je bent, wat je doet en wellicht iets over je repertoire. Ook op 4 april zijn er weer leuke prijzen te winnen.

Gezellige drukte bij de Sükkewottels!

Foto: stock

HAARLE - Voor de carnavalisten van de Sükkewottels in Haarle is dit de drukste én de mooiste tijd van het jaar! We staan weer aan de vooravond van een gezellige carnavalspariode, waarbij er naar goed gebruik volop activiteiten zijn voor jong en oud. Wat hebben de Sükkewottels voor ons in petto voor de komende tijd?

In januari werd al de gezellige gala-avond gehouden, maar er zijn nog meer leuke avonden gepland. Zo is volgende week vrijdag 21 februari de playbackshow voor álle leeftijden. Deze start om 20.00 uur. Twintig deelnemers zullen het publiek vermaken met hun muzikaal talent.

Optocht
Haarle heeft uiteraard ook dit jaar weer een leuke eigen optocht. Deze zal gehouden worden op zaterdag 22 februari, met aanvang om 14.00 uur. De organisatie hoopt uiteraard weer op veel publiek, dus neem de buren, vrienden of kennissen allemaal mee! Na afloop zal een passend feest gehouden worden in de residentie.

Kerkmis
Om ook de achtergrond van het carnaval niet helemaal uit het oog te verliezen zal op zondag 23 februari de traditionele carnavalskerkmis gehouden worden. Deze mis begint om 10.30 uur. Na afsluiting gaat het feest nog even door; iedereen gaat in polonaise door naar de residentie! Op maandag 24 februari is het peutercarnaval (10.00 tot 11.30 uur), gevolgd door het kindercarnaval: 13.30 tot 16.00 uur. Voor dit laatste is de entree 1 euro.

Afsluiting
Op dinsdag 25 februari sluiten de Sükkewottels het carnaval weer af met het ziekenbezoek en de traditionele dweilavond. Deze begint om 20.00 uur. Hier worden dan onder meer de prijzen uitgereikt voor de winnende wagens en groepen tijdens de optocht.

Meer informatie
Kijk voor het programma en de laatste nieuwtjes ook op: www.sukkewottels.nl

Lezing over het gevoelige kind

HELLENDOORN - Zijn labeltjes nog wel van deze tijd? Wat betekenen al die labeltjes? Waar kan je op letten? Of gaat het over de manier waarop je met je gevoelige kind omgaat?

Vrijdag 28 februari geven de vrijwilligers van De Blauwe Olifant weer een lezing over het gevoelige kind. Zij willen samen met ouders en opvoeders kijken wat de kenmerken zijn van hooggevoeligheid en andere labels. Zodat je deze gemakkelijker kan herkennen en er daarna bewuster mee om kan gaan. Concentratieproblemen, stress, faalangst of slaapstoornissen worden besproken om meer inzicht te krijgen in het gevoelige kind.

Kom ook
De lezing vindt plaats in de Helderse Hoeve (Grupakkersweg 4, 7447 PD Hellendoorn). Aanvang 19.30 uur. De entree is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. In verband met de beperkte ruimte, graag aanmelden via het contactformulier op de website www.deblauweolifant.nu. Ouders, opa's en oma's, verzorgers, wees welkom!

Nikki Löwik is Nederlands Kampioen

ALMERE/NIJVERDAL- Afgelopen zondag, 9 februari 2020, was het Nederlands Kampioenschap Gewichtheffen voor Senioren in het Topsportcentrum Almere. De beste 25 dames van Nederland hebben zich geplaatst om hieraan mee te mogen doen.

Onder deze 25 dames, de 19-jarige Nikki Löwik van TWEE12 CrossFit in Nijverdal. Nikki heeft daar een geweldige prestatie neergezet. Het talent, wat inmiddels ook al is aangesloten bij het Nederlands Team, deed voor de eerste keer mee en is Nederlands kampioen geworden in de -76 kilo klasse. Ze heeft gisteren zelfs twee records verbroken met stoten in de -20 en de -23(jaar) categorie. Een topprestatie, helemaal gezien het feit dat deze jonge dame nog maar 1 jaar met deze sport bezig is. Dat belooft nog wat voor de toekomst.

Ruim kerststukjes op graven op

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn roept mensen op om eventuele kerststukjes die op graven op de begraafplaats staan weg te halen voor 28 februari. In de eerste week van maart worden overgebleven kerststukken weggehaald.

De gemeente kreeg afgelopen jaar veel negatieve reacties op dit verzoek. Mensen vonden het niet netjes dat de stukjes weggehaald werden. De gemeente benadrukt dat er óók klachten komen wanneer ze blijven staan. "En als u een betere oplossing heeft, dan horen we dat natuurlijk ook heel graag."

Woonboulevard Almelo presents: totaalBED ALMELO, dé winkel van jaar!

totaalBED Almelo mag zich met haar lieftallige team aan vakkundige dames en heren dé winkel van 2020 noemen! Dit betekent dat de slaapstore in Almelo van al haar slaapwinkels in klanttevredenheid, service en langdurig slaapplezier het hoogste scoort.

Foto: Wouter Bos

Het kan ook bijna niet anders, want wanneer je de deuren van deze slaapwinkel openslaat stap je binnen in een wereld vol 1000m2 slaapcomfort.

Iedere hoek laat een andere stijlvolle slaapkamer-showroom zien. Of je nu opzoek bent naar een complete slaapkamer, boxsprings, ledikanten, matrassen, topmatrassen, latenbodems, kledingkasten of beddengoed; totaalBED Almelo heeft het! Comfort staat voorop, maar een scherpe prijs is ook erg belangrijk. Klanten kunnen dit voorjaar genieten van volop voorjaarskortingen op diverse modellen. De folder wordt wekelijks online op facebook en website van totaalBED gepresenteerd.

In de sfeervolle winkel in Almelo geven ervaren beddenspecialisten u gedegen advies en zorgen voor een goede service. Omdat meten weten is, tekenen zij naar wens ook een plattegrond in, zodat alles goed mixed en matched maar ook past. TotaalBED zorgt altijd voor een snelle bezorging en montage, waardoor je je droom-slaapkamer in korte tijd realiseerbaar kunt maken.

Tot ziens bij totaalBED op Woonboulevard Almelo!

totaalBED Almelo

Woonboulevard 26

7606 JA Almelo

T. 0546 621100

W. www.totaalbed.nl

FC Twente speelt 15 februari een thuiswedstrijd tegen AZ

ENSCHEDE - Op zaterdag 15 februari speelt FC Twente de thuiswedstrijd tegen AZ. Om 18.30 uur wordt er afgetrapt in De Grolsch Veste.

Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf 22,50 euro en te verkrijgen via www.fctwente.nl/wedstrijden en bij de receptie van De Grolsch Veste (geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur). Voor de wedstrijd tegen AZ geldt geen clubcard verplichting.

Wat zijn de prijzen?
Voor 65-plussers zijn de toegangskaarten vanaf 20,- euro te verkrijgen. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je 10,- euro (ouders, familie en/of vrienden die geen lid zijn betalen het normale tarief) in bepaalde vakken. Mag FC Twente ook weer rekenen op uw fanatieke steun voor dit leuke duel? Een bezoekje aan de Fan Store in het stadion en online is natuurlijk ook dé perfecte manier om de club te steunen. Hier zijn veel leuke geschenken te vinden voor fans van álle leeftijden!

Frank Wormuth nog een seizoen trainer Heracles Almelo

ALMELO - Frank Wormuth is ook volgend seizoen trainer van Heracles Almelo. De club heeft de optie in het contract van de 59-jarige Duitse oefenmeester gelicht.

"In anderhalf jaar heeft Frank bewezen dat zijn manier van werken aan is geslagen", vertelt technisch manager Tim Gilissen. "We zien het terug in de prestaties van het team en de ontwikkeling van individuele spelers. Die lijn willen we graag doortrekken. Voor ons was het daarom duidelijk dat we de optie in het contract van Frank graag wilden lichten. We hebben daar in de afgelopen periode met elkaar over gesproken en Frank zelf gaf ook aan daar positief tegenover te staan."

Goed op zijn plek
Wormuth: "Ik heb het hier in Almelo goed naar mijn zin, de club past goed bij mij. Ik geniet van het werk dat ik doe en van de omgeving waarin dat plaatsvindt. Ik kijk uit naar de verdere samenwerking. Voor nu ligt de focus voor ons als technische staf op de resultaten op korte termijn."

Oorlogsverhaal van Miep de Vries

De afgelopen weken las u hier al een gedeelte van het bijzondere oorlogsverhaal van Miep de Vries. In de winter van 1945 fietste en liep zij met haar twee zussen van Rotterdam naar Oldenzaal. Deze week het vierde deel van deze barre fietstocht door een land in oorlog.

Zondagmorgen 28 januari 1945 met zijn allen ontbijten aan een grote tafel. Vader, moeder en negen kinderen. We krijgen ook ontbijt, meer dan voldoende en dan gaan we met de familie Hoogstraten naar de kerk, een plechtige Heilige Mis. Bij thuiskomst schrijven we een kaart om die te versturen naar Overschie. We blijven tot in de middag bij de familie Hoogstraten. Dan gaan we op weg richting Oldenzaal.

Wanneer we bijna in Holten zijn, hebben we een lekke achterband. Het was in Holten de dag des Heeren, geen enkele medewerking, gesloten ramen en deuren. We kregen zelfs geen brood op onze broodbon en er werd ook geen onderdak geboden. Dus het dorp verlaten. We vervolgden lopend onze weg. Voor het invallen van de donker klopten we aan bij een boerderij in de omgeving van Holten richting Markelo.

We mochten in de stal bij de koeien slapen, kregen een bord pap, wat kussens en een paardendeken. Geheel gekleed doken wij tussen twee houten schotten, een koeienplaats, met zijn drieën dicht tegen elkaar. Tegen de morgen schrokken we wakker en een riep "een V1", maar dit keer was het loos alarm. Er stond een koe te flatsen, het geluid had er wel iets van weg, we konden er lekker om lachen. De boer en zijn knecht zaten druk te melken en de plee was in het hoekje van de stal, maar als je hoge nood hebt dan ga je wel.

Maandagmorgen 29 januari 1945
Vanmorgen na een uitvoerige gebed weer wat eten gekregen en dat werd met 15 gulden betaald, weer lopend verder. De jongste Loes liep haar hele hiel stuk. (We droegen namelijk hoge rijglaarsjes van onze grootmoeder.) Zo belanden wij bij de kerk aan de Goorseweg bij dominee Schellenberg in Markelo.

De dominee verzorgde de de voet van Loes en wij vervolgden onze weg nog steeds lopend met beide fietsen richting Delden. In Delden ontdekten wij een fietsenmaker*. Zus Lia wierp haar charme offensief in de strijd en de knecht van de fietsenmaker, Bernard Siemerink, plakte haar band. De afspraak werd gemaakt dat wanneer we terug zouden gaan naar Rotterdam we langs zouden gaan bij de fietsenmaker. Deze afspraak werd nagekomen, want op 13 februari 1945 ging zus Lia alleen terug naar Rotterdam en ze ging ook naar de fietsenmaker in Delden terug. De knecht (Bernard Siemerink 28) van de fietsenmaker beloofde haar wanneer de oorlog voorbij was hij naar Overschie zou komen. En dat is hij nagekomen...

Wij vervolgden onze weg richting Hengelo, we moesten voor acht uur binnen zijn. Een groot hotel in Hengelo bleek vol met Duitsers dus gauw wegwezen. Op naar de pastorie van de kerk, groot genoeg maar geen plaats voor vrouwlui. We smeekten om in de gang te mogen overnachten, waren doodsbenauwd dat we in dat hotel terecht zouden komen, maar ook dat mocht niet. Een engdenkende en zielige vertoning. Maar gelukkig had de pastoor een oplossing bedacht. Hij bracht ons naar de slagerij van Kosters, die hadden met hun kinderen een tijdelijk onderkomen gevonden in Deurningen. Dus bedden genoeg.

Maandag avond 29 januari 1945 Overschie
2 mud cokes geruild en 10 kg tarwe na veel gezeur over en weer.


Wordt vervolgd.

Gratis proeflessen: leer fijnschilderen!

ENSCHEDE - In maart aanstaande start Art Partout weer met de opleidingen realistisch fijnschilderen.

Voorafgaand aan de opleiding, waar u in de traditie van de oude meesters leert schilderen, volgen een aantal gratis proeflessen. Deze proeflessen zijn bedoeld voor iedereen die altijd al goed wilde leren schilderen en vrijblijvend kennis willen maken met realistisch fijnschilderen. U maakt in twee en half uur een klein stilleven in olieverf, dat u na afloop van de proefles mee naar huis kunt nemen. Ook al heeft u geen enkele ervaring met schilderen, u zult ondervinden dat u in staat bent een leuk schilderij te maken. Schilderen is makkelijker dan vele mensen denken, iedereen kan het leren. Verder krijgt u alle informatie over de opleiding realistisch fijnschilderen die in de derde week van maart van start gaat. Leslocatie: Marssteden 20 in Enschede.

Data en tijden
De proeflessen worden gehouden in februari en maart. U kunt kiezen uit diverse dagen en tijden.

In februari:
Don. 20 februari: 18.30 uur
Vrij. 21 februari 09.30 uur
Vrij. 21 februari 13.30 uur
Zat. 22 februari 09.30 uur
Zat. 22 februari 13.30 uur

In maart:
Don. 5 maart 18.30 uur
Vrij. 6 maart 09.30 uur
Vrij. 6 maart 13.30 uur
Zat. 7 maart 09.30 uur
Zat. 7 maart 13.30 uur

Aanmelden
De proefles is gratis, voor de materialen vraagt Art Partout 10 euro. Voor inschrijving voor een vrijblijvende gratis proefles gaat u naar de website: www.fijnschilderen.nl

Minicursus: Goed voor mijzelf zorgen

RIJSSEN - Positief in het leven staan, voldoende ontspanning, gezonde voeding, goed omgaan met en luisteren naar mijn lichaam. Dit zijn onderwerpen waar je veel over hoort en leest en waar jijzelf misschien ook wel mee bezig wilt zijn.

Toch is het vaak lastig om hierin zelf stappen te ondernemen. Je begint misschien vol enthousiasme, maar valt al snel weer terug in je oude patronen. Je probeert positief te kijken naar jezelf en anderen, maar elke keer komt dat negatieve stemmetje weer terug. Je wilt graag ontspannen, maar er speelt altijd door je hoofd dat je nog 100 dingen moet doen. Je wilt graag gezonder eten, maar wat is nou gezond en hoe pak je dat aan? Je wordt gehinderd door lichamelijke klachten die (grote) invloed op je leven hebben.

Minicursus
Tijdens de minicursus welke bestaat uit 2 ochtenden die worden gegeven door Daniëlle van Coachingspraktijk Hartzaken en Lisa van Foodbuddy, gaan we kijken hoe we goed voor onszelf kunnen zorgen. Daniëlle is coach en trainer in o.a. mindfulness, timemanagement en omgaan met werkdruk. Lisa is natuurvoedingsadviseur waarbij ze mensen helpt naar een gezonde levensstijl en bij lichamelijke klachten. Deze minicursus is uniek omdat we naar meerdere aspecten van het leven gaan kijken die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Door deze aspecten met elkaar te verbinden krijg je inzicht in jouw leefpatroon en leer je om goed voor jezelf te zorgen.

Praktische informatie
De minicursus zal gehouden worden op donderdag 27 februari en donderdag 5 maart. Van 09.00 tot 10.30 uur aan de Boomkamp 5 in Rijssen. Introductieprijs: €29,50. Meer info: www.mijnfoodbuddy.nl/workshops

Scherpe bocht Haarstraat – Molenstalweg verdwijnt

RIJSSEN - In het voorjaar van 2020 zal de reconstructie van de Molenstalweg in Rijssen plaatsvinden. Dit in het kader van de derde fase van de herinrichting voor de centrumring, zoals vastgelegd in de Lange Termijn Visie Verkeer en Vervoer. Eén van de maatregelen bij deze herinrichting van het genoemde tracé, is het aanpakken van de scherpe onoverzichtelijke bocht op dit traject.

Om dit probleem aan te kunnen pakken wordt het terrein waar vroeger een woning stond en dat later bij de reconstructie van de Haarstraat diende als opslagterrein van materieel en materiaal, bij de reconstructie betrokken. De bocht kan daardoor aanzienlijk verruimd worden, met aan weerszijden groenstroken, die verdiept worden aangelegd voor het opvangen van regenwater. Momenteel zijn de nutsbedrijvenbezig voor het verleggen van kabels en leidingen ter plaatse. De maximumsnelheid op de Molenstalweg tussen de Haarstraat en de brandweerkazerne blijft 50 kilometer per uur. Dit is noodzakelijk voor de bereikbaarheid van de noordkant van het Rijssense stadscentrum en de Stationsomgeving. Dit deel zal worden geasfalteerd. Het gehele traject wordt verbreed. Op het verdere tracé langs de fietsenstalling bij het NS-station wordt de maximumsnelheid verlaagd naar 30 kilometer per uur en wordt uitgevoerd met klinkerverharding. De bezoekers van Otje van Potje zullen tijdens de uitvoering van de reconstructie moeten parkeren aan de voorkant van het bedrijf aan de Haarstraat. De totale herinrichting wordt in delen uitgevoerd en zal ongeveer een jaar in beslag nemen.
Dick Tukkers

Een gedicht voor valentijn

Foto: Martin en Bea

Ook voor Valentijnsdag zijn er gedichten in de Twentse taal geschreven. Het getoonde tegeltje met tekst van Martin Peters is daar het bewijs van.

Wandel mee met Kuier deur Rijssen!

RIJSSEN - In een gezellige groep starten met wandelen, nieuwe mensen ontmoeten en ondertussen aan je conditie werken? Dat kan vanaf 24 februari in Rijssen.

Bij de wandeltrainingen van Kuier deur is er volop ruimte om te praten tijdens het wandelen en na afloop bij de koffie. De start is heel rustig en daardoor is dit wandelprogramma juist geschikt voor mensen die nu nog weinig tot niet bewegen. "In 16 weken wordt heel geleidelijk de omvang van de wandeltrainingen uitgebouwd. Daardoor zijn de deelnemers in staat om na 16 weken 5 of 10 kilometer te wandelen bij de afsluitende wandeltocht op zaterdag 13 juni in Rijssen", vertelt Else de Feber, beweegcoach Viavie Welzijn.

Loopland Overijssel
"Het is goed dat de gemeente en provincie aandacht besteden aan mensen die weinig tot niet bewegen. We zijn in 2018 met het vitaliteits- en wandelprogramma gestart in de gemeente Hellendoorn. Daarna waren de dorpen Holten, Losser en Overdinkel aan de beurt. Nu dus Rijssen. Ons streven is om met Kuier deur en Loopland Overijssel heel Overijssel in beweging te zetten", meldt Marian Freriks, vitaliteitscoach.

Wandelbegeleiders
gezocht in Rijssen!

We zijn op zoek naar vrijwillige wandelbegeleiders die zelf ervaren wandelaar zijn en enthousiast zijn om anderen te begeleiden. Wandelbegeleiders krijgen van ons een korte opleiding zodat ze goed voorbereid de groep kunnen begeleiden. Meer informatie over de vacature is te vinden op vrijwilligersvacaturebank van ViaVie Welzijn. Bellen kan ook: 0548-362755.

Drie startlocaties
Er zijn 3 startlocaties waar de deelnemers mee kunnen doen aan de trainingen: Op maandag 24 februari om 09.00 uur vanaf het Parkgebouw in Rijssen aan de Oosterhofweg 49. Op dinsdag 25 februari om 19.00 uur vanaf AV Rijssen, Arend Baanstraat 107. En op vrijdag 28 februari om 09.00 uur vanaf Fysiozorg Rijssen, Roelf Bosmastraat 39b. De eerste 4 trainingen zijn kosteloos, daarna zijn de kosten €1,- per keer.

Aanmelden
Kijk voor meer informatie en aanmelden op: www.kuierdeur.nl. Of bel: 06 - 55 91 23 07. 'Kuier deur Rijssen' is onderdeel van Loopland Overijssel en wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de provincie Overijssel.

Alwi's boetiek: mode voor elke vrouw én heel betaalbaar!

NIJVERDAL - Alwi's boetiek is onbetwist de grote maten specialist! Maar ook voor een maatje klein kunt u bij ons zijn. Alle mode gaat namelijk van maat 38 tot 56.

Dat mooie, passende mode niet gelijk duur hoeft te zijn is onze insteek: wij gaan met ons concept niet duurder dan 29.99 en dat voor een maatje meer! Naast de zeer trendy kleding hebben we ook tassen, sieraden en nog veel andere accessoires. Allemaal het nieuwste van het nieuwste. Kijk en like onze Facebook-pagina, waar u altijd op de hoogte blijft van de nieuwste mode. Zie www.facebook.com/alwisboetiek. Bent u nieuwsgierig geworden? Kom dan gezellig naar één van onze winkels in Hengelo, Nijverdal of Vroomshoop. Of bezoek de tijdelijke Outlet Store in Almelo, waar wij mode verkopen voor 5 of 10 euro én veel leuke decoraties.

Kom langs!
Alwi's boetiek is gevestigd in Hengelo aan de Industriestraat 53. In Nijverdal bent u welkom aan het Keizerserf 2A. In Vroomshoop zit onze winkel aan het Julianaplein 17. De Alwi's Outlet Store is gevestigd aan de Ootmarsumsestraat 245 in Almelo.