Hart van Nijverdal

26 juli 2019

Hart van Nijverdal 26 juli 2019


Onenigheid over nieuwe zorginstelling houdt aan

HELLENDOORN - De komst van dertig zorgunits houdt de gemoederen al langere tijd bezig voor inwoners van het buurtschap Hancate. Zij maken zich zorgen over de veiligheid als de zorgunits er komen, die plaats moeten bieden aan mensen met een verstandelijke beperking, psychische problemen en verslaving.

Eerder dit jaar werd aangekondigd dat er aan de Ommerweg 30 zorgunits gerealiseerd zullen worden. Een besluit dat niet in goede aarde viel bij omwonenden. Een aantal omwonenden hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen om hun belangen te behartigen. Advocaat Maaike Weda vertelt waar de schoen wringt: "Het worden woningen waar verstandelijk beperkte bewoners komen, die uitbehandeld zijn. Vaak hebben zij ook een verleden met verslaving- of psychiatrische problematiek. Uitbehandeld betekent dat ze niet te genezen zijn. Die combinatie zorgt ervoor dat de omwonenden zeer huiverig zijn voor de plannen van Oranjeborg en de gemeente."

Drukste kruispunt
Vooral de locatie is de omwonenden een doorn in het oog. Deze voldoet volgens hen niet aan wat de toekomstige bewoners nodig hebben, namelijk een prikkelarme omgeving. Het terrein aan de Ommerweg ligt aan wat wordt gezien als het drukste kruispunt van de omgeving. Een tweede struikelblok daarbij is de capaciteit van hulpdiensten. De Werkgroep buurtschappen Egede, Hancate, Eelen en Rhaan beschrijft dat de bewoners van Oranjeborg intensieve zorg en begeleiding nodig zullen hebben, waardoor tijd en aandacht voor andere noodsituaties zal verminderen.

Politiek
De vestiging in Hancate zou de vijfde worden van zorginstelling Oranjeborg. Tot het zo ver is zal de Hellendoornse politiek zich er nog volop in moeten verdiepen. Bovengenoemde werkgroep heeft zich op het onderwerp gestort, en ook Lokaal Hellendoorn is kritisch over de plannen. Een vorige informatiebijeenkomst afgelopen mei wist de gemoederen nog niet echt te bedaren. Hoewel veel omwonenden naar de bijeenkomst waren gekomen om hun vragen te kunnen stellen, ontbrak een vertegenwoordiger van Oranjeborg om deze te beantwoorden.

Subsidieregeling voor varkenshouders uitgesteld

Foto: Pixabay

TWENTE - Varkenshouders die willen stoppen met hun huidige bedrijf moeten nog even geduld hebben. De subsidieregeling zou vanaf augustus in werking gaan, maar dit is uitgesteld naar het najaar.

De reden om het uit te stellen ligt bij de Europese Commissie. Het wachten is op de goedkeuring van deze commissie en de bijbehorende staatssteun om de zogenaamde Subsidie sanering varkenshouderijen (SRV) te kunnen uitvoeren. Hoewel was voorspeld dat dit traject in de zomer afgerond zou zijn, is dit nu niet het geval. Daarom heeft minister Carola Schouten besloten om de subsidie pas dit najaar open te stellen. Dit geeft varkenshouderijen meer bedenktijd over of ze hier gebruik van willen maken.

Geuroverlast
De subsidie is bedoeld voor een specifieke doelgroep: varkenshouderijen die momenteel geuroverlast veroorzaken en daardoor klachten ontvangen van bijvoorbeeld omwonenden. In sommige gevallen willen deze boeren graag stoppen met hun bedrijf, maar is dit financieel niet haalbaar vanwege de gedaalde waarde van de stallen en de wisselende prijzen voor varkensrechten. Bij varkenshouderijen die in aanmerking komen voor deze subsidie, worden deze kosten deels vergoed. Ze ontvangen een marktconforme prijs voor de varkensrechten en een subsidie voor waardeverlies van de stallen. Dit maakt stoppen haalbaar, als het dat eerder niet was.

Inschrijven
Varkenshouderijen zullen in het najaar zo'n 6 weken de tijd krijgen om zich in te schrijven voor de regeling. Daarna wordt bekeken of men daadwerkelijk in aanmerking komt voor een vergoeding. In totaal stelt Het Rijk 180 miljoen euro beschikbaar voor deze subsidies aan boeren.

Jaargang: 4 • Nr 172• Wk 30

Bibliotheek Rijssen-Holten en SeniorWeb gaan samenwerken

RIJSSEN - De Bibliotheek Rijssen-Holten en SeniorWeb gaan officieel samenwerken. Het cursusaanbod van de Bibliotheek om mensen te ondersteunen in de steeds digitaler wordende wereld kan hierdoor uitgebreid worden.

De Bibliotheek Rijssen-Holten biedt al jaren succesvolle cursussen voor minder digivaardige inwoners van de gemeente. Doordat steeds meer zaken, vooral ook met de overheid, geregeld moeten worden via de computer is de vraag naar instructie op dit gebied alleen maar groter geworden. In de Bibliotheek worden daarom cursussen internet voor beginners en omgaan met DigiD en websites van de overheid gegeven. Ook is er veel vraag naar hulp en tips bij het gebruik van smartphone, tablet en e- reader. Men kan hiervoor terecht bij het Digicafé. Door de samenwerking met SeniorWeb zal het aanbod in eerste instantie uitgebreid worden met hulp aan huis. Ook wordt gekeken naar uitbreiding van de inloopvragenuren.

Meer informatie
Het cursusaanbod is te vinden op de website van SeniorWeb en op www.bibliotheekrijssenholten.nl. De Koninklijke Bibliotheek heeft onlangs haar samenwerkingsovereenkomst met SeniorWeb verlengd, waardoor steeds meer bibliotheken een SeniorWeb leercentrum worden. Het aanleren van digitale vaardigheden is belangrijk om mee te kunnen komen in de moderne samenleving waar we meer digitaal doen.

Voor de twintigste keer liep Dick Derksen de vierdaagse uit

RIJSSEN - Onze plaatsgenoot, de 71-jarige Dick Derksen, liep afgelopen week voor de twintigste keer onder ideale weersomstandigheden de vierdaagse van Nijmegen uit over een afstand van 4 keer 40 kilometer. Het was volgens Dick een heel sfeervol gebeuren en daarbij zoals gebruikelijk goed georganiseerd. "Ik heb met volle teugen genoten van dit wandelfestijn", aldus Dick.

Naast het wandelen heeft Dick net als voorgaande jaren deelgenomen aan een onderzoek van het Radboud Ziekenhuis. Dit jaar ging het onderzoek over het verlagen van de bloeddruk op natuurlijke wijze door middel van nitraatrijke groente of bietensap. Zelf was ik ingedeeld in de "groentegroep" waarbij vooraf de vraag was gesteld om liefst zoveel mogelijk sla, spinazie of andere nitraatrijke groente te eten vanaf de maand april tot aan de vierdaagse. Elke week ontvingen de deelnemers een mail vanuit het ziekenhuis waarin je aan kon geven welke groente je elke dag had gegeten en of je die week gewandeld had met een opgaaf van het aantal gewandelde kilometers. Een andere groep zat dagelijks aan de bietensap. De vraag was uiteindelijk welke methode de bloeddruk het meest verlaagde. Uit de eerste uitkomst bleek dat de bloeddruk het sterkst afnam bij de zogenaamde ''groentegroep''. Bij een 24-uurs meting daalde hun bovendruk met 2,6 mmHg tegen 1mm HG bij de ''bietensapgroep''. Deze voorlopige resultaten van het onderzoek, uitgevoerd onder leiding van hoogleraar fysiologie Maria Hopman, gaven aan dat het eten van nitraatrijke groenten het meest effectief is voor het verlagen van de bloeddruk.
Dick Tukkers

Dagje uit in Hellendoorn

HELLENDOORN - Het jaarlijkse dagje uit in Hellendoorn wordt dit jaar op 30 juli georganiseerd door de Stichting Oald Heldern en de Vereniging Oale Ambachten. Ook dit jaar is er voor jong en oud weer van alles te zien en te beleven.

Nieuw dit jaar bij museum Erve Hofman is de hoepelbrander Piet Westendorp. Hij is de laatste van Nederland die nog op ambachtelijke wijze metalen hoepels om houten wielen legt. Het gebruik van vuur maakt daar een spectaculair gezicht van. Maar hij is zeker niet de enige die zijn ambachtelijke vaardigheden tentoonstelt. Karnen, brood bakken, houtsnijden, stoelen matten en klompen maken. Het komt allemaal aan bod.

Brommertoertocht

Er zijn voor de liefhebber ook tientallen bijzondere brommers te bewonderen. Daarmee wordt ook een toertocht gereden die begint en eindigt op het feestelijke terrein aan de Hofmanstraat. Ook kun je een kijkje nemen in de wereld van landbouwmachines en tractoren. Daar komt ook weer van alles voorbij om te zien en ervaren. Dorsen met een antieke dorsmachine of ouderwets met een vlegel. Bovendien rijdt ook Bello, de oude dorpstrein, rond om een ritje mee te maken. Zo waan je je weer helemaal in de jaren dertig.

Vakmensen

Voor zoveel ambachten net zoveel vakmensen. Van kantklossen tot mosterd maken. Je kunt het zo gek niet bedenken of iemand legt je haarfijn uit hoe je tot het beste resultaat komt. Natuurlijk is ook de Oale Smederieje geopend waar je de smeden in de weer kunt zien met het vuur, de blaasbalg, en natuurlijk hun talenten. Voor iedereen is wel wat te doen bij dit grote feest. Voor de allerkleinsten is er bijvoorbeeld een knuffelhoek met cavia's en konijnen. Harmonicaspelers zorgen voor gepaste sfeermuziek en er zijn verschillende belegde broodjes, krentenwegge en een ijskar aanwezig. Het terrein aan de Hofmanstraat 2 is geopend voor iedereen van 11.00 tot 17.00

Toegang tot het terrein is gratis, voor toegang tot het museum betaal je slechts €1,-. Voor meer informatie kun je kijken op www.oaldheldern.nl of www.facebook.com/oaldheldern.denoaberschop.

Vragen over verkeersveiligheid Oal'n Diek

HELLENDOORN - De CDA-fractie van Hellendoorn heeft formeel vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders met betrekking tot de verkeersveiligheid in de wijk Oal'n Diek.

Naar aanleiding van de "even buurten" avond in wijk de Oal'n Diek van woensdag 29 mei heeft de CDA fractie enkele vragen omtrent de invoering van een 30 kilometer-zone. Deze avond werd duidelijk dat de communicatie met de gemeente als goed en positief wordt ervaren maar dat er in deze wijk nog steeds te hard wordt gereden.

Toezegging
In het verleden zou er door een wethouder al eens de toezegging zijn gedaan dit gebied in te richten als 30 km zone, volgens de aanwezigen de laatste wijk in onze gemeente die als zodanig wordt ingericht. Ook kwam aan de orde dat de PC Boutenstraat in oktober dit jaar op de schop gaat in verband met rioolwerkzaamheden en nieuw wegdek.

Vragen
Dit alles was voor het CDA aanleiding om diverse vragen aan B&W te formuleren. Onder meer: Is het bekend dat er een toezegging vanuit het verleden is gedaan met vertegenwoordigers van wijk "de Oale'n Diek" om te komen tot inrichting van een 30 kilometer-zone? Maar ook: is de aanpak van de PC Boutenstraat gepland voor dit najaar? En als laatste: Is het te overwegen om zodoende werk met werk te combineren, en te komen tot inrichting van een 30 kilometer-zone in dit gebied?

Kanttekening
Uiteraard moet wel de kanttekening gemaakt worden dat ook de aanleg van een 30 kilometer-zone alleen doorgaans niet toereikend is om de verkeersveiligheid te verbeteren. Uit onderzoeken blijkt namelijk ook geregeld dat het juist buurtbewoners zelf zijn die vaak te hard rijden in hun wijk. Zij zijn immers ook het beste bekend met de lokale situatie. E'en van de beste oplossingen voor een veiliger buurt is dan ook: uw eigen rijgedrag aanpassen.

Mooie resultaten voor PSV Hertruiters

HELLENDOORN - Ook afgelopen week waren de pony's van PSV Hertruiters goed op dreef tijdens verschillende concoursen.

Jip Ottes deed woensdagavond 17 juli mee aan een wedstrijd in Haaksbergen. Hier wist ze een tweede prijs te bemachtigen met haar pony Sulaatik's Magic in de klasse B categorie D. Berber Nijland ging samen met haar pony Henshof Wesly naar het concours in Dalfsen. Ze reden samen twee mooie foutloze parcoursen. In de klasse BB cat. A/B/C was dit goed voor een 3e prijs met 77,5 stijlpunten en ook in de klasse B cat. A/B/C met 80 stijlpunten leverde dit een mooie 3e prijs op. Nikky Dollen ging met haar pony van start in Vriezenveen. Ze reed in de dressuur klasse B categorie A/B twee keer naar de eerste prijs met 207 en 197 punten. Amke Pot ging van start in Hoonhorst met haar pony Hooghe Maaten's Marshmallow. Ze reed mee in de dressuur klasse B categorie D/E. Hier haalde ze een eerste prijs met 216 punten en een derde prijs met 196,5 punten.

Hippe en knusse Summer Market in hartje Nijverdal

NJVERDAL - De Summer Market is een knusse, gezellige markt in het centrum van Nijverdal. Een markt met leuke spullen, lekker eten en drinken bij foodtrucks en gezellige terrassen in hartje Nijverdal. Kom je ook even neuzen?

Op de knusse Summer Market kun je verschillende leuke marktkramen vinden: Mooie spullen, live muziek en entertainment voor kinderen. Dé plek waar mensen elkaar ontmoeten voor een ontspannen dagje uit met of zonder kinderen. De markt bevindt zich in het centrum van Nijverdal. Je kunt dan ook meteen even heerlijk uitrusten en genieten op één van de gezellige terrasjes in het centrum. En als jouw tassen nog niet vol zijn, dan kun je nog heerlijk verder shoppen bij de mooie winkels die rondom de markt liggen. Kortom, een knusse, trendy & hippe sfeer,- proef,- en beleefmarkt in hartje Nijverdal. Kom Op Naar Nijverdal!

Standhouder worden?
Lijkt het je leuk als standhouder op deze gezellige markt te staan? Bij het ter perse gaan van dit bericht, waren er nog enkele gratis plekken beschikbaar. Echter moet je verkoopwaar wel in het concept van de Summer Market vallen! Meld je aan via: manfred@opnaarnijverdal.nl.

StrongSisterRun

HELLENDOORN - De StrongSisterRun wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. De run vindt plaats op zaterdag 31 augustus op de evenementenweide.

De organisatie streeft naar een echte girls day out in StrongSisterVillage. Naast de obstaclerun zelf zijn er ook veel side events op het terrein aanwezig. Zo kan men deelnemen aan diverse workshops, zijn de beste foodtrucks op het terrein aanwezig, kunnen deelnemers genieten van toffe muziek en de knallende afterparty! De dames kunnen deelnemen aan een parcours van 5 of 10 kilometer met vette obstakels, modderbaden en uitdagende hindernissen. De StrongSisterRun gaat niet om de tijd die wordt neergezet, maar juist om het plezier! Kijk voor meer informatie en inschrijving op de website: www.strongsisterrun.nl

Galerie Uiterart

NIJVERDAL - U kunt iedere eerste zondag van de maand genieten van de kunst bij galerie Uiterart aan de Morgenster 14 in Nijverdal.

Er zijn honderden schilderijen uit een vaste collectie te zien. Bij mooi weer is het mogelijk om een wandeling te maken in de tuin, waar prachtige beelden zijn opgesteld. De galerie is tussen 11.00 en 17.00 geopend en iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis.

Bruisend Nijverdal

NIJVERDAL - In september wordt voor de negende keer het evenement Bruisend Nijverdal georganiseerd. De organisatie heeft voor deze vijf dagen een fantastisch programma in elkaar gezet!

Bruisend Nijverdal vindt plaats van 4 tot en met 8 september in de feesttent op de markt van Nijverdal. Onder andere Miss Montreal, Davina Michelle, The Dirty Daddies, Django Wagner, Snollebollekes en Tino Martin zullen een feestje bouwen in de tent. Let op: om bij het optreden van Miss Montreal en Davina Michelle aanwezig te kunnen zijn, heeft u een ticket nodig. U kunt een ticket kopen op de website voor een bedrag van €19,00, exclusief €1,00 servicekosten. Kijk voor het gehele programma en voor tickets op www.bruisendnijverdal.nl

Zomerstadswandelingen door Rijssen-Centrum

RIJSSEN - Tijdens de zomermaanden juli, augustus en een deel van september zijn er stadswandelingen door Rijssen-Centrum.

Het Stadsgidsengilde neemt belangstellenden mee op een historische tocht langs alle bezienswaardigheden door het Rijssense stadshart op dinsdagavond vanaf 18.30 uur en zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur.

Opgave
Het start- en eindpunt van de stadswandelingen is steeds de feestzaal van Brasserie-Uit naast de Schildkerk. Kosten voor deelname bedragen 5 euro per persoon inclusief een kop koffie of thee aan het begin van de wandeling. Opgave kan per e-mail op stadswandelingen@rijssensmuseum.nl Wie zich per mail opgeeft, krijgt een bevestiging of de stadswandeling doorgaat of niet. De betaling kan geregeld worden met de stadsgids.

Rijssenaren
De stadswandelingen worden verzorgd door authentieke Rijssenaren die alle ins en outs van de aloude Reggestad en de Rijssenaren kennen. De stadswandelingen zijn geschikt om Rijssenaren in de werkelijkheid kennis te laten maken met de historische achtergronden van de Hanzestad die Rijssen ooit was. Daarnaast zijn de stadswandelingen ook uitstekend te volgen voor niet-Rijssenaren die wat meer willen weten over de achtergronden van een van de oudste steden van ons land die in 1243 stadsrechten kreeg van bisschop Otto III van Utrecht.

Data
D
e data van de stadswandelingen zijn zaterdag 27/7, dinsdag 30/7, zaterdag 3/8, dinsdag 6/8, zaterdag 10/8, dinsdag 13/8, zaterdag 17/8, dinsdag 20/8, zaterdag 24/8, dinsdag 27/8, zaterdag 31/8, dinsdag 3/9 en zaterdag 7/9 en zaterdag 14/9.

Brasserie-Uit
Na afloop kan bij Brasserie-Uit voor eigen rekening nog een consumptie worden gebruikt waarbij Peter en Marit van Brasserie-Uit een gratis hapje serveren.

Brood bakken

HOLTEN - Gerrie van Brooks bakt iedere woensdag om 10.00 uur brood en koekjes op Natuurboerderij Zorgvliet. Deze natuurboerderij bevindt zich aan de Larenseweg 106 in Holten.

Gerrie probeert met haar activiteiten een stukje vroeger terug te halen. Het programma begint met het aansteken van de oven en de voorbereidingen voor het bakken van de broden. Deze broden gaan om 12.00 uur voor een half uur in de oven. Aansluitend kunnen de kinderen zelf koekjes bakken. Hierna wordt het programma vervolgd in de tuin door de activiteit 'Weet wat je eet'. Voor sommige kinderen komen groenten gewassen en gesneden in een zakje uit de supermarkt en ze weten niets over het verbouwen ervan. Een rondje in de groentetuin van Natuurboerderij Zorgvliet laat u en uw kinderen ook kennismaken met groenten van weleer en hoe deze bereid kunnen worden tot een heerlijke maaltijd.
Bel voor meer informatie over het brood bakken en/of Weet wat je eet naar 0573-221102 of 06-30217136 of mail naar aloys.meulenbroek@gmail.com.

Middag voor senioren over onderwijs van vroeger in Holten

HOLTEN - ViaVie Welzijn en de Bibliotheek Rijssen-Holten organiseren gezamenlijk een middag voor senioren over het onderwijs van vroeger en nu. De activiteit is op woensdag 21 augustus om 14.30 uur in Jeugdhonk Holt-10, Tuinstraat 2 in Holten.

Meneer Leijssen was 40 jaar lang onderwijzer. Hij kan veel vertellen over het onderwijs van vroeger en nu. Hij begint zijn verhaal bij het onderwijs van voor 1800. Hij vertelt ook over oude schoolboeken en schoolplaten van bijvoorbeeld Cornelis Jetses. Er is ook een leuke tentoonstelling van oude schoolmaterialen. Misschien heeft u zelf iets dat u graag mee wilt nemen om te laten zien en over te praten? Deze middag brengt u terug naar uw lagere schooltijd. Deze activiteit maakt deel uit van het zomerprogramma voor senioren van ViaVie Welzijn. Deelname kost 5 euro, inclusief koffie/thee en lekkers. Reserveer voor deze leuke activiteit uiterlijk 14 augustus bij ViaVie Welzijn, tel. 0548-362755.

Maak een afspraak (en kom op tijd!)

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn werkt sinds de zomer van vorig jaar alleen nog maar op afspraak. De bedoeling is om inwoners zo nog beter te helpen aan het loket, maar ook om wachttijden terug te dringen.

Hellendoorn constateert net als veel andere gemeenten dat de behoefte aan contact aan de balies de afgelopen jaren sterk aan verandering onderhevig is. Inwoners kunnen steeds meer zaken zelf regelen en zelf opzoeken via internet, waardoor voor de simpele vragen eigenlijk geen contact aan de balie meer nodig is. Aan de andere kant zijn er ook mensen die niet goed overweg kunnen met internet en juist behoefte hebben aan een baliegesprek. Verder zijn ook de vragen steeds complexer geworden.

Op afspraak
Om inwoners nog beter te kunnen helpen werkt de gemeente dus op afspraak. Zo heeft de gemeente een idee waarvoor u aan de balie komt en kunnen zij zorgen dat de juiste medewerkers beschikbaar zijn. Dit voorkomt lange wachttijden. U kunt zelf een afspraak maken via www.hellendoorn.nl of telefonisch op 0548-630 000.

Openingstijden
De gemeentelijke balie is open op maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. Op donderdagavond bent u welkom van 17.30 tot 20.00 uur en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. U hoeft geen afspraak te maken voor het ophalen van uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Deze documenten zijn tijdens de openingstijden af te halen bij de receptie in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur.

Balie Welzijn,
inkomen en zorg

Met ingang van 1 augustus is de publieksbalie Welzijn, Inkomen en Zorg alleen telefonisch bereikbaar in de ochtenduren van 09.00 tot 12.00 uur. 's Middags zijn de medewerkers, zoals u kunt lezen, op afspraak bezig met persoonlijke spreekuren.

Proef
Door de toenemende vraag naar ondersteuning start de gemeente Hellendoorn met een proef. Om de inwoners beter van dienst te kunnen zijn, zijn medewerkers van de Publieksbalie Welzijn, inkomen en zorg telefonisch op maandag tot en met vrijdag alleen tussen 09.00 en 12.00 uur bereikbaar via (0548) 630 215. 's Middags hebben de medewerkers dan tijd voor de persoonlijke spreekuren en voor het uitwerken van de gemaakte afspraken. Ook voor deze afdeling maakt u zelf online een afspraak via www.hbellendoorn.nl/afspraak. Buiten kantoortijden kunt uw hulpvraag op het gebied van welzijn, inkomen en zorg ook altijd stellen via www.hellendoorn.nl/hulpvraag

Blijf op de hoogte
De gemeente Hellendoorn is een organisatie met veel bewegende delen. Er is altijd wel iets te melden rond besluiten, aanvragen, werkzaamheden en meer. Naast dat de gemeente u actief informeert, kunt u ook zelf goed op de hoogte blijven door de gemeente online te volgen. De gemeente heeft niet alleen de bekende website www.hellendoorn.nl, maar maakt ook actief gebruik van social media. Deze zijn te vinden via hellendoorn.nl/facebook, hellendoorn.nl/twitter, hellendoorn.nl/instagram en hellendoorn.nl/linkedin.

Nieuwe proef bij Rijssen in de Eurol Hellendoorn Rally

HELLENDOORN - Nu alle vergunningen binnen zijn kan de organisatie van de Eurol Hellendoorn Rally meer melden over de klassementsproeven van de Eurol Hellendoorn Rally 2019.

De proeven zijn definitief en ook het tijdschema zit in een laatste conceptfase. In de 2019 editie van de Eurol Hellendoorn Rally zitten een aantal verrassende wijzigingen ten opzichte van voorgaande jaren.

Terug op de Borkeld
Te beginnen met de vrijdagavond. De rally komt weer terug op de Borkeld, waar in 2012 voor het laatst werd gereden. Deze editie ligt daar echter een splinternieuwe proef op de deelnemers te wachten. De tweede klassementsproef van de vrijdagavond is Markelo. Deze proef komt terug in een vernieuwd jasje ten opzichte van de versie uit 2016. Na de start in de Manege zal de vrijdagavond zich dus gaan afspelen op de twee klassementsproeven in Rijssen en Markelo.

Nieuwe indeling
De zaterdag heeft ook een nieuwe indeling gekregen. Er is diep in de historie gedoken en daaruit kwam een prachtige 'nieuwe' proef in Hoge Hexel. Het was in de jaren 80 dat de rally werd verreden rond de Piksen en deze proef is dit jaar terug in de Eurol Hellendoorn Rally. Een favoriete proef onder de deelnemers én het publiek is Ypelo. Deze zien we dit jaar helaas niet terug, evenals de proef rond Notter.

Luttenbergring
Het bestuur heeft bewust voor verandering gekozen om de rally fris en afwisselend te houden. Dit jaar zien we de proeven Hellendoorn, Mageleresch en Hallerhoek wel terug. De organisatie liet eerder al weten dat De Luttenbergring weer terugkomt. Deze bekende proef wordt, met rondkoers, drie keer verreden. Daarmee komt de proef op het industrieterrein van Almelo te vervallen. Voor de klassementsproef Luttenberg moet overigens wel apart 5 euro betaald worden. Deze proef staat los van het passe-partout, maar daarom heeft het bestuur de prijs van het passe-partout verlaagt van 15 naar 12 euro. De entree komt deels ten goede aan de manege van Luttenberg. De finish is ook op de Luttenbergring waarna de deelnemers doorrijden naar de Manege in Hellendoorn voor het finishpodium en een mooie afterparty!

Aanwonenden
en informatie

Inmiddels heeft de organisatie van de Eurol Hellendoorn Rally een brief met informatie verstuurd naar alle aanwonenden van de klassementsproeven van de rally. Wie meer informatie wil over het evenement op vrijdag 20 en zaterdag 21 september 2019 kan terecht op de website: www.eurolhellendoornrally.com.

Droogte vraagt om extra maatregelen

HELLENDOORN - Ondanks dat de zomer tot nu toe niet altijd zonovergoten is, hebben we net als vorig jaar te maken met al een lange periode van droogte. Deze is nu dusdanig dat het Waterschap Vechtstromen maatregelen neemt voor verschillende gebieden, waaronder ook Hellendoorn.

Waterschap Vechtstromen heeft besloten om vanaf 18 juli een verbod in te stellen op het onttrekken van water uit oppervlaktewater zoals beken en stromen. Het was al sinds begin juli verboden om water uit stadsvijvers te halen. De verboden gelden voor delen van Overijssel en Drenthe waar geen water vanuit de IJssel en het IJsselmeer naartoe stroomt. Deze hoger gelegen delen zijn daardoor grotendeels afhankelijk van regenval voor een gezond waterpeil. Ook de omgeving van Hellendoorn valt onder deze gebieden. Het gebrek aan regen en lage waterstanden is over de gehele linie problematisch; boeren kunnen minder water gebruiken en ook recreatie is lastiger.

Meer maatregelen
De kans is groot dat er binnen korte tijd meerdere maatregelen getroffen zullen worden. Hoewel het op dit moment nog is toegestaan om water te onttrekken uit grondwater, ziet het er naar uit dat ook dat verbod binnen afzienbare tijd zal ingaan. Waterschap Vechtstromen besloot eerder al dat een dergelijk verbod kan ingaan als het neerslagtekort de 250 millimeter aantikt. Deze grens is nog niet bereikt, maar met de huidige weersverwachting ziet het er naar uit dat dit binnen afzienbare tijd nog wel gaat gebeuren.

Blijf alert
Een bijkomend risico deze weken is het natuurbrandgevaar. De brandweer is in verhoogde staat van paraatheid aangezien de natuur droog en vatbaar is voor brand.

Nostalgische Oogstdag aan de voet van de Holterberg

HOLTEN - Traditiegetrouw zal er ook dit jaar weer een nostalgische Oogstdag plaatsvinden in de Holterenk, gelegen aan de voet van de Holterberg. Zaterdagmiddag 27 juli om 13.30 uur zal burgemeester Hofland de opening verrichten van dit jaarlijkse gebeuren, waarbij verschillende oogstdemonstraties op traditionele wijze de revue zullen passeren.

Op deze bijzondere dag zal er rogge gemaaid worden met de zicht, waarbij de bindsters de garven zullen binden en zoals gebruikelijk zullen de garven daarna aan gasten gezet worden. Ook zal er gemaaid worden met verschillende machines, zowel getrokken door paarden als door tractoren en ook zullen er enkele oude combines in actie komen. Met een oude dorsmachine, aangedreven door een oude tractor zal er graan gedorst worden en het stoppelland zal geploegd worden met een span paarden.

Demonstraties
Demonstraties van oude ambachten en diverse kramen met streekproducten zullen het geheel omlijsten. De toegang is gratis en er zal gratis pendelvervoer met huifkar plaatsvinden vanuit het dorp en vanaf de parkeerplaats. De roggeakker is prachtig gelegen aan de voet van de Holterberg. Even terug in de tijd voor een evenement dat ongetwijfeld bij velen de nodige herinneringen zal oproepen en altijd fraaie plaatjes oplevert.

Concert van toporganist Bram Brandemann in de Schildkerk

RIJSSEN - Op zaterdag 27 juli geeft de toporganist en één van de grootste toporganisten van Nederland Bram Brandemann (1969) een concert in de Schildkerk. Aanvang van het concert is om 19.30 uur.

Bram verzorgt een zeer muzikaal programma en hij is een fantastisch improvisator. Hij studeerde voordat hij naar het conservatorium ging, orgel en muziektheorie bij Jaap Zwart. Aan het Utrechts Conservatorium ontving hij zijn opleiding bij Theo Teunissen en vooral bij Reitze Smits. Hij behaalde zijn diploma's Docerend en Uitvoerend Musicus in 1994 en 1996. Tijdens deze studie ontving hij een beurs om zich verder te verdiepen in de Frans-romantische en impressionistische muziek aan het Conservatoire de Toulouse. Ook studeerde hij hoofdvak Beiaard aan de Utrechtse Hogeschool voor de kunsten bij Todd fair en Bernard Winsemius. Verder behaalde hij bij onder andere dr. Arie Eikelboom zijn diploma kerkelijk orgelspel bij Hogeschool IDE. Sinds 2013 is Bram Brandemann als organist verbonden aan de Wilhelminakerk in Bussum, waar hij het grote en karakteristieke Flentrop-orgel bespeelt. Ook is hij sinds 2016 organist van het Hinsz-orgel (1754) in de Buitenkerk van Kampen. Bram Brandemann is sinds eind 2013 bezig met het opnemen van al Bachs orgelwerken. Het is een omvangrijk traject met ongeveer 270 orgelwerken die vrij online te beluisteren (zullen) zijn. Verder maakte hij verschillende cd-opnamen, waarvan de serie 'Rondom' het meest actueel is. Daarop is muziek te beluisteren rondom het kerkelijk jaar.

De entree voor dit concert is gratis, wel is er een collecte voor de onkosten.

Hancate blijft zich verzetten tegen komst Oranjeborg

HANCATE - De beoogde komst van Oranjeborg naar Hancate houdt de gemoederen flink bezig. Advocaat mr. Maaike Weda, die de belangen behartigt van enkele omwonenden, legt uit waarom de plannen voor 30 woonzorgunits voor mensen met zogenaamde dubbel- of triple-diagnostiek niet in goede aarde vallen in de Hellendoornse buurtschap.

"Het worden woningen waar verstandelijk beperkte bewoners komen, die uitbehandeld zijn. Vaak hebben zij ook een verleden met verslaving- of psychiatrische problematiek. Uitbehandeld betekent dat ze niet te genezen zijn. Die combinatie zorgt ervoor dat de omwonenden zeer huiverig zijn voor de plannen van Oranjeborg en de gemeente. Zij vragen zich af of de medewerkers van Oranjeborg wel de continue zorg kunnen leveren die hier nodig is en of de gemeente zich wel beseft wat dit voor het dorp Hellendoorn betekent. Deze mensen hebben de rest van hun leven zeer intensieve zorg nodig. Terwijl ze worden gehuisvest bij het drukste kruispunt van de omgeving. De omwonenden laten dat niet zomaar gebeuren, nu hun kinderen er dagelijks langs dienen te rijden".

Kosten en risico's
Hulpdiensten in de omgeving, zoals de huisarts, politie, ambulance en brandweer, krijgen het volgens Maaike Weda extra druk door de komst van Oranjeborg: "In de criteria voor de Regeling langdurige zorg, waaronder deze cliënten vallen, staan zaken als 'sterk gedragsgestoord', 'intensief begeleidingsbehoeftig' en zelfs 'Ze kunnen frequent en onvoorspelbaar fors gewelddadig reageren.' Dat betekent ook extra werk voor de hulpdiensten, die daardoor minder tijd en aandacht hebben voor overige noodsituaties, want de hulpdiensten worden niet uitgebreid. Als deze cliënten rond gaan zwerven, krijgen de inwoners van het dorp Hellendoorn ook met ze te maken en dat is voor velen een angstig idee. Het is vrij logisch dat de omwonenden bang zijn om een instelling in hun buurt te krijgen zoals in Den Dolder, van waaruit de moordenaar van Anne Faber zijn daad pleegde. Het gaat hier om geprivatiseerde zorg waarvoor de kosten en risico's bij de gemeenschap komen te liggen."

Bestemmingsplan-
wijziging

De gemeente ziet andere belangen dan de omwonenden, zo vervolgt de advocaat: "Kan nu ineens het bestemmingsplan wél worden gewijzigd, terwijl de bewoners van het buitengebied normaal gesproken amper iets voor elkaar kunnen krijgen? Woningbouw voor jonge gezinnen is niet mogelijk in het buitengebied en nu gaat de politiek opeens op zoek naar manieren om het wel mogelijk te maken voor deze 30 mannen met een problematische achtergrond. Hoe valt dit nu te rijmen?".

Vakantiewerk loont voor jeugd

HELLENDOORN - Nu de zomervakantie definitief begonnen is, is ook menig Hellendoorns jongere lekker productief bezig met een bijbaantje. Wie niet op vakantie gaat kan deze zomer best wat leuks bijverdienen voor de studie of een mooie aankoop. Afgelopen jaar zaten jongeren met vakantiewerk al op het hoogste niveau ooit qua gemiddeld bijbaan-uurloon. Ook dit jaar zijn ze spekkoper.

De afgelopen jaren horen we al vaker over personeelstekorten op veel fronten. Ook bij vakantiewerk gaat dit deels op; meer toerisme in Twente betekent ook een grotere vraag naar seizoensgebonden medewerkers. De recreatieve branche en de horeca blijven populaire bijbanen; sectoren die we volop hebben in onze gemeente.

Wijzigingen
Dit jaar gaan de jongeren vanaf 21 jaar er mooi op vooruit. Zij krijgen namelijk nu vanaf 21 jaar al het volwassen minimumloon. Dit maakt een groot verschil wanneer je een bijbaan hebt met beloning op basis van het minimumloon. Voor jongeren tot en met 20 jaar blijft het minimumjeugdloon van kracht. Dit begint bij 2,84 euro per uur voor een 15-jarige met nog eens 23 cent vakantietoeslag. Het loopt op tot 7,55 euro per uur voor een 20-jarige, met 60 cent vakantiestoeslag. Dit is op basis van een 40-urige werkweek.

Ken je rechten
Wie aan de slag gaat als tijdelijke medewerker doet er verstandig aan om in ieder geval goed te weten wat je rechten zijn en tot hoever een werkgever mag gaan. Juist doordat jongeren vaak minder goed bekend zijn met hun rechten ligt het risico op uitbuiting op de loer. Welk werk je mag doen is ook sterk afhankelijk van je leeftijd. Dit is met name in verband met de persoonlijke veiligheid. Als je 13 tot en met 15 jaar bent mag je klusjes rond het huis doen, vakken vullen, fruit plukken, meehelpen in de winkel of bedrijf van je ouders, werken in de recreatie, helpen bij een toneeluitvoering of een maatschappelijke stage vervullen. Werken in een fabriek, met machines, achter de kassa, zware dingen tillen (10 kilo of meer), zelf kranten bezorgen of werken in een horecagelegenheid met alcohol mag dan weer niet.

Hogere leeftijd
Een 16 of 17-jarige mag al de meeste soorten werk doen, met enkele uitzonderingen. Zo is gevaarlijk werk niet toegestaan; zoals werken met gevaarlijke stoffen, veel lawaai, aan de lopende band of machine of wanneer er instortingsgevaar is. Onder direct toezicht van een volwassene is een deel hiervan wel toegestaan. Wanneer je 18 jaar of ouder bent mag je ieder werk uitvoeren volgens de Arbowet.

Meezingmiddag senioren

NIJVERDAL - Stichting Bruisend Nijverdal organiseert op vrijdagmiddag 7 september een speciale middag voor ouderen. Deze gezellige ontmoetingsmiddag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Iedereen die interesse heeft in deze middag is welkom. U zult worden ontvangen met een heerlijke kop koffie of thee en iets lekkers. Het koor 'Door Merg en Been' zal optreden voor het gehele gezelschap. Dit koor is in 1994 opgericht en in de afgelopen 25 jaar hebben zij veel optredens mogen verzorgen in verzorgingshuizen, bij wijkfeesten, op bruiloften, bij carnavalsverenigingen, maar ook bij mensen thuis in de woonkamer. Het repertoire bestaat uit Nederlandse levensliederen en een enkele smartlap, waarop de ouderen heerlijk kunnen meezingen. De ouderen mogen deze middag gratis bezoeken op de Markt in Nijverdal.

Natuurtheatervoorstelling

NIJVERDAL - Tijdens het jubileumjaar van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug ontmoeten natuur en cultuur elkaar op de heide en in het bos. Vanaf 21 augustus tot en met 1 september vindt er iedere dag een voorstelling plaats (met uitzondering van de 26 en 27 augustus).

De voorstelling begint om 19.30 uur met een wandeling met een schaapskudde tijdens zonsondergang. Acteur Hans Dagelet (onder andere bekend van Familie Kruys) vertelt het verhaal van Zenon. Zenon is een moedige man die besluit de schaapskudde te verlaten. De voorstelling betreft een sprookje voor volwassenen over de moed die het vergt om te worden wie je werkelijk bent. Om bij deze natuurtheatervoorstelling aanwezig te kunnen zijn, betaalt u €24,50. Deze kaarten kunnen online gereserveerd worden op www.kudde.org

Jipkes Zomer Markt

NIJVERDAL - Op zaterdag 27 juli houdt Tuinvereniging De Jipkesbelt de vierde open dag van dit seizoen. Dit jaar heeft de tuinvereniging besloten om deze open dagen een nieuwe naam te geven: Jipkes Zomer Markt. Inhoudelijk veranderd er weinig voor de bezoekers. Zij kunnen er weer heerlijke biologische streekproducten kopen en proeven, evenals biologische groenten, fruit, jams, chutneys en drankjes.

Het is helaas een lastig tuinseizoen voor de tuinders van De Jipkesbelt. Door de koude nachten en de droogte is het soms een echte 'struggle' om groenten en fruit te kunnen laten groeien. Veel groenten zijn laat en sommige gewassen laten het helemaal afweten. 'Mijn aardappels willen niet en de bietjes zijn 'très petiti', klagen sommigen. Het sproeien van de tuinen blijkt niet altijd de oplossing omdat ook het grondwater erg laag staat. 'Duimen maar dat er nog regen gaat komen', hopen de tuinders.

Best of Britain

NIJVERDAL - In het Openluchttheater van Nijverdal wordt op 31 augustus een avondvullend muziekspektakel georganiseerd.

Op deze muzikale avond worden de allergrootste hits van Engelse bodem naar boven gehaald door The Best of Britain. Zij zingen nummers van The Beatles tot aan Coldplay. De gehele avond is een feest van herkenning! Deze muzikale avond begint om 20.00 uur in het Openluchttheater in Nijverdal aan de Duivecatelaan 11. Kaarten voor deze avond zijn voor €22,50 te koop op http://www.openluchttheaternijverdal.nl

Zomerorgelconcert Gert van Hoef

Foto: John van KleefArtistic Solutions Gouda ***ALL RIGHTS RESERVED*

NIJVERDAL - Op vrijdag 2 augustus 2019 geeft Gert van Hoef een zomerorgelconcert in de Kerk "de Regenboog" in Nijverdal.

Regelmatig geeft hij optredens, waarbij hij eigen bewerkingen en improvisaties van psalmen en gezangen, filmmuziek en klassieke concerten voor orkest op het orgel ten gehore brengt. Hij speelt hierbij op zowel pijporgels in kathedralen en kerken, als op virtuele pijporgels en klassiek elektronische orgels in concertzalen. Ook is hij op piano actief met recitals en spontane optredens op treinstations met een piano.

Opnames
Mede dankzij de grote mate van de op de door hemzelf op internet geplaatste video-opnamen van zijn optredens bereikte hij in korte tijd een grote populariteit en werd daardoor behalve binnen Nederland ook in het buitenland gevraagd op te treden. Tevens werden in eigen beheer opnamen uitgebracht op DVD's en CD's en bracht hij, ook in eigen beheer, bladmuziek met zijn liedbewerkingen uit.

Praktische informatie
Het concert vindt plaats in de Regenboogkerk aan de Grotestraat 127 in Nijverdal op 2 augustus vanaf 20.00 uur. De toegang is gratis, wel is er de mogelijkheid voor een vrije gift bij de uitgang.

8 / 12

Laat legionella je vakantie niet achteraf bederven!

TWENTE - De komende tijd gaan veel mensen weer op vakantie. Wie langer dan een paar dagen van huis is, doet er verstandig aan om bij terugkomst de leidingen goed door te spoelen. Ieder jaar waarschuwen hulpdiensten en gezondheidsorganisaties weer voor de reële risico's van de legionellabesmetting.

Lezers van een zekere leeftijd herinneren zich nog wel de legionellaramp in 1999 tijdens de Westfriese Flora in Bovenkarspel. Tijdens de bloemenshow waren diverse bubbelbaden gevuld met een tuinslang waarin water al een tijdje stil stond. Omdat er geen chloor in de baden zat, kon legionella zich al snel verspreiden onder bezoekers. De ramp zou uiteindelijk 32 doden veroorzaken met meer dan 200 ernstig zieken. Legionella is een bacterie die zich snel kan ontwikkelen in warmer, stilstaand water. Wanneer u een tijdje van huis bent, kan de temperatuur van het water in de leidingen oplopen tot boven de 25 graden. Water in de leidingen is beperkt houdbaar; je moet het zien als een pak melk, zo benadrukt Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche.


Gevolgen
De gevolgen van een legionellabesmetting kunnen groot zijn. Zo veroorzaakt de bacterie in de mens onder meer symptomen zoals longontsteking, forse griep, vermoeidheid, aantasting van het kortetermijngeheugen en longontsteking. De gevolgen van een legionellabesmetting kunnen fors zijn; sommige mensen houden blijvende gezondheidsschade over aan hun besmetting.


Zet de kraan open
Het advies van gezondheidsorganisaties is dan ook om bij terugkomst de douche eerst vijf minuten rustig te laten stromen op hoge temperatuur; 55 graden of meer. Laat het rustig stromen; u wil voorkomen dat water vernevelt. Mogelijke oplossingen zijn om bijvoorbeeld de douchekop in een emmer met water te houden en aan te zetten of de douchekop te bedekken met een washandje. Ook op vakantie is het verstandig om alert te zijn. Zet bij aankomst in het vakantiehuisje of appartement ook een tijdje de kraan open. U weet immers niet hoe lang het water stil stond.

TWENTE - De komende weken gaan veel mensen weer op pad voor een welverdiende vakantie. Even een weekje of twee, drie er tussenuit om weer op adem te komen. Lekker met de caravan, camper of op de boot. Ook op vakantie is het belangrijk om alert te zijn op brandveiligheid.

In huis denken we gelukkig vaak al goed na over brandveilig wonen. We gebruiken de rookmelder, CO2-melder en wie écht goed voorbereid is, heeft ook zaken zoals een blusdeken, brandblusser en vluchtplan bij de hand. Op vakantie is dit vaak nog niet het geval, terwijl ook hier zeker concrete risico's zijn. De Brandweer Twente geeft daarom ook jaarlijks tips voor veilig vakantie vieren.


Veilig stroomgebruik
Veel branden ontstaan tijdens het kamperen als gevolg van elektriciteitsproblemen. We willen vaak te veel aansluiten op een beperkte stroomvoorziening. Speciaal voor het kamperen zijn er versies van huishoudelijke artikelen die een laag stroomverbruik hebben. Ook het gebruik van omvormers of een accu kan ervoor zorgen dat het stroomverbruik in de caravan of camper op een laag niveau blijft. Gebruikt u een kabelhaspel? Rol deze dan wel helemaal af, dit voorkomt namelijk warmte ontwikkeling. Caravans met een CEE-aansluiting zijn geaard; hebben ze dit niet, plaats dan een aardlekschakelaar. Wees ook altijd alert op de combinatie water en elektriciteit.


Veilig stoken en koken
De brandweer adviseert ook om de gasinstallatie van uw kampeermiddel jaarlijks na te laten kijken. Zo kunnen ook slangen slijten wanneer je ze niet gebruikt. Zorg voor een goede drukregelaar tussen de fles en apparaat en vervang ze om de vijf jaar. Sluit de fleskraan wanneer u het toestel niet gebruikt. Gebruik hierbij geen gereedschap, maar doe het met de hand. Gebruik NOOIT autogas/LPG, dit is verboden en zeer gevaarlijk. Loopt u tegen problemen aan bij het aansluiten van apparaten? Schakel een professional in, ga zeker niet zelf experimenteren. Wanneer u een apparaat met vlam gebruikt zoals een kooktoestel, kachel of lamp, zorg dan ook altijd voor voldoende ventilatie. Een CO2-melder ophangen helpt bij het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging.


Meer informatie
Download de folder Brandveilige Vakantie via www.brandweer.nl/brandveiligheid/kamperen

Toename verdrinkingen afgelopen jaar is zorgwekkend

TWENTE - Afgelopen zondag was een tragische dag langs de Nederlandse kust. Op één dag kwamen maar liefst drie zwemmers om het leven. Maandag volgde een tragisch statistisch feit van het CBS: afgelopen jaar is het aantal doden door verdrinking wederom toegenomen. Hoe kunnen we hier iets aan doen, en waar liggen de oorzaken?

Zondag overleden afzonderlijk van elkaar drie zwemmers; één kwam in de problemen bij het Zuiderstrand in Den Haag, twee bij de Wassenaarse Slag in Wassenaar. Grote inzet van de hulpdiensten en reanimatie op de kant mocht niet meer baten. Ook in Twente waren er de afgelopen jaren tragische verdrinkingsdoden te betreuren; meest recent nog eind juni in Overdinkel waarbij een 7-jarige verdronk in een vijver.


Toename
Uit de maandag gepresenteerde cijfers van het CBS blijkt dat er vorig jaar 138 mensen om het leven kwamen door verdrinking. Het gaat hierbij om 112 inwoners van Nederland en 26 niet-ingezetenen. Dit was maar liefst 27 mensen meer dan in 2017. De toename is alleen bij personen vanaf 20 jaar; bij kinderen en jongeren is het aantal verdrinkingen relatief stabiel. Het aantal verdrinkingsdoden daalde de afgelopen decennia, waardoor de stijging - voor het eerst sinds 2002 - zorgwekkend is.


Zwemcultuur
In Nederland hebben we nog een relatief sterke zwemcultuur. Ouders gaan vaak met de kinderen zwemmen en menig kind krijgt gelukkig nog steeds zwemles. Helaas is het zwemmen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo steeg het aantal verdrinkingen onder personen met een niet-westerse achtergrond; van 2014 tot en met 2018 kwamen ruim 96 niet-westerse personen om het leven door verdrinking. Zij verdrinken statistisch drie keer zo vaak als autochtone Nederlanders. Ook de drie zwemmers van afgelopen week hadden niet de Nederlandse nationaliteit. Kijken we naar de absolute cijfers dan zijn de meeste bezoekers die verdrinken Duitsers, gevolgd door niet-Europeanen en Polen, zo blijkt uit de cijfers. van het CBS.


Betere voorlichting
Er zijn gelukkig steeds meer initiatieven om in ieder geval de groep niet-westerse migranten beter te laten zwemmen om hun veiligheid te vergroten. Daarnaast worden ook steeds meer gevaarlijke zwemsituaties aangegeven met meertalige borden. Immers, een bord met 'gevaarlijke stroming' in het Nederlands is voor anderen weinig zeggend zonder verdere context.


Zwemvaardigheid
vaak overschat
Een belangrijk punt om zeker te benoemen is dat ook veel autochtone Nederlanders maar matige zwemmers zijn. Zwemmen is een vaardigheid die je goed op peil moet houden door het af en toe te doen. Wie al sinds de kindstijd niet zwemt loopt een groter risico om in de problemen te komen. Een keer een herhalingsles bij uw plaatselijke zwembad kan dan ook zeker geen kwaad; dit voorkomt paniek.

TWENTE - Ondanks dat de zomer tot nu toe niet altijd zonovergoten is, hebben we net als vorig jaar te maken met al een lange periode van droogte. Deze is nu dusdanig dat het Waterschap Vechtstromen maatregelen neemt voor verschillende gebieden, waaronder ook Rijssen en Nijverdal.

Waterschap Vechtstromen heeft besloten om vanaf 18 juli een verbod in te stellen op het onttrekken van water uit oppervlaktewater zoals beken en stromen. Het was al sinds begin juli verboden om water uit stadsvijvers te halen. De verboden gelden voor delen van Overijssel en Drenthe waar geen water vanuit de IJssel en het IJsselmeer naartoe stroomt. Deze hoger gelegen delen zijn daardoor grotendeels afhankelijk van regenval voor een gezond waterpeil.

Meer maatregelen
De kans is groot dat er binnen korte tijd meerdere maatregelen getroffen zullen worden. Hoewel het op dit moment nog is toegestaan om water te onttrekken uit grondwater, ziet het er naar uit dat ook dat verbod binnen afzienbare tijd zal ingaan. Waterschap Vechtstromen besloot eerder al dat een dergelijk verbod kan ingaan als het neerslagtekort de 250 millimeter aantikt. Deze grens is nog niet bereikt, maar met de huidige weersverwachting ziet het er naar uit dat dit binnen afzienbare tijd nog wel gaat gebeuren.

Zomeractiviteiten jongerencentrum

HOLTEN - De jeugd en jongeren uit Holten hoeven in de zomervakantie niet stil te zitten, want het jeugd- en jongerenwerk van ViaVie Welzijn organiseert een aantal gave zomeractiviteiten. Vanaf vrijdag 2 augustus organiseren jongerenwerkers Lex Harmeling en Patricia van Erven in en om het jongerencentrum activiteiten.

Op donderdag 8 augustus zijn Lex en Patricia op het schoolplein van de Haarschool te vinden met onder andere een 9-baans minigolf-parcours en staat de bakfiets van ViaVie Welzijn klaar met watergames en sponsbroeken, groot spelmateriaal, lasergame pistolen en nog veel meer. Op donderdag 15 augustus zijn zij te vinden op en rondom het schoolplein van de Holterenk, met op het grasveld een levende sjoelbak en natuurlijk weer de bakfiets gevuld met waterpistolen, groot spelmateriaal en voetballen. Beide dagen zijn Lex en Patricia van 14.00 tot 17.00 uur aanwezig op de schoolpleinen.

Jeugd en ouders
Jeugd van 6 t/m 16 jaar is welkom om gebruik te maken van alle speelmogelijkheden en de ouders zijn welkom om een bakkie koffie of thee te komen drinken (maar meespelen mag ook!). Deelname aan de schoolplein-activiteiten is gratis, maar wel op eigen risico. Op vrijdag 9 augustus en vrijdag 16 augustus kunnen kinderen van 12 t/m 16 jaar komen koken met Lex in het jongerencentrum tussen 14.30 en 22.00 uur. De jongeren zullen een eigen pizza gaan maken en ook kun je een patatje komen maken tijdens het friet-uur. Kosten voor deelname aan de eetactiviteiten zijn € 1,50 per persoon en opgeven voor deze activiteit kan bij Lex via de app of de socials.

Kanoën
Woensdag 14 augustus kun je om 12.30 uur verzamelen bij het jongerencentrum, waarna jongerenwerkers en jongeren samen op de fiets stappen naar de Wilgenweard om te gaan kanoën. Jongeren van 12 t/m 16 jaar kunnen zich hiervoor opgeven en betalen een eigen bijdrage van € 2,-.

Opgeven
Naast bovenstaande activiteiten organiseert het jeugd- en jongerenwerk ook weer de jaarlijkse HOPPA! Dagen in de laatste week van de zomervakantie. Van maandag 19 augustus t/m donderdag 22 augustus kan jeugd van 6 t/m 12 jaar deelnemen aan één of meerdere themadagen in en rondom Holten. Opgeven of meer informatie over bovenstaande activiteiten is op te vragen bij de jongerenwerkers van ViaVie Welzijn: Lex Harmeling, 06 45 90 02 54 / harmeling@viaviewelzijn,nl of Patricia van Erven, 06 28 95 83 59 / vanerven@viaviewelzijn.nl. Het programma en meer informatie over de HOPPA! Dagen kun je vinden op www.viaviewelzijn.nl en op social media.

Zomerprogramma voor senioren

RIJSSEN/HOLTEN - ViaVie Welzijn Rijssen-Holten organiseert ook deze zomer weer wekelijks een aantal leuke, gezellige en informatieve activiteiten.

Veel senioren geven aan dat met name de zomerperiode stil is, dat men vaker alleen is en behoefte heeft aan leuke uitjes waarbij de sociale contacten en de gezelligheid een belangrijke rol spelen. Vandaar dat er iedere week iets te doen is. Heeft u het zomer activiteitenboekje ontvangen? U kunt deze ook afhalen bij ViaVie Welzijn, Rozengaarde 75a te Rijssen of aan de Smidsbelt 6 te Holten. Als u niet in de gelegenheid bent langs te komen, dan kunt u ons bellen om een boekje te laten bezorgen. Er wordt vanuit gegaan dat u zelf naar de plaats van activiteit of verzamelplaats komt. Mocht dit niet mogelijk zijn, neemt u gerust contact op met ViaVie Welzijn, tel.nr. 0548-362755.

Bingo

Op woensdag 7 augustus is er een bingo met mooie prijzen! Gezellig met elkaar bingo spelen onder het genot van een kopje koffie/thee. Er zijn vele bruikbare en nuttige prijzen te winnen. Locatie: Rozengaarde 75a te Rijssen, aanvang 14.30 uur, € 5,00 p.p. (incl. bingokaarten, prijzen, koffie/thee met wat lekkers).

Tea of the day

Bij de Hoestinkhof is er op donderdag 15 augustus Tea of the day. Heerlijk genieten van thee/koffie drinken met een klein puntje hartige taart, bladerdeeghapje, taartje, koekje en scone. Met uitzicht op het prachtige Twentse coulissen landschap bij dit mooie Britse Theehuis. Locatie: Stationsweg 22a te Markelo, aanvang 14.30 uur, € 10,00 p.p..

Terug in de tijd

Op woensdag 21 augustus gaat u terug naar uw lagere schooltijd! In samenwerking met de Bibliotheek Rijssen-Holten wordt deze middag georganiseerd. Aan de hand van een beamerpresentatie wordt u meegenomen naar uw lagere schoolperiode. Tijdens deze middag kunt u de oude schoolboekjes, oude leermiddelen zoals aap, noot, mies en oude schoolplaten bezichtigen. U kunt zelf ook oude schoolspulletjes meenemen. Locatie: Jeugdhonk Holt-10 (ViaVie Welzijn), Tuinstraat 2 te Holten, aanvang 14.30 uur, € 5,00 p.p. (incl. koffie/thee en lekkers).

3-gangen buffet

Geniet op woensdag 28 augustus van een 3-gangen buffet bij De Biester. Inmiddels een klassieker onder de buffetten! Met een soepje vooraf en een ijsbuffet na, is het zoals altijd weer genieten! Kosten € 14,00 p.p. (excl. drankjes), aanvang 17.30 uur.

Voor bovenstaande activiteiten kunt u zich aanmelden bij ViaVie Welzijn Rijssen-Holten, tel.nr. 0548-36 27 55.

Bouwvakborrel met barbecue

DAARLERVEEN - Bij Kulturhus 't Trefpunt wordt op vrijdag 26 juli de vakantie ingeluid met een barbecue.

Iedereen is welkom, dus kom alleen, met vrienden, familie of collega's naar het Kulturhus aan de Gerard Nijlandstraat 2a in Daarlerveen. Vanaf 15.00 tot 19.00 uur is het genieten van al het lekkers dat van de barbecue komt en wat te drinken erbij. Geef je op bij 't Trefpunt en kom de vakantie inluiden voor € 29,50 per persoon!

Zinderende Zomeravond

HELLENDOORN - Een dagje pretpark is altijd leuk en kan voor de meeste kinderen nooit lang genoeg duren, dus ga naar de Zinderende Zomeravond bij Avonturenpark Hellendoorn.

Op woensdag 31 juli en 7, 14 en 21 augustus is het pretpark geopend tot 22.00 uur en de meeste attracties zijn tot 21.30 uur geopend. Genoeg tijd voor zowel de kinderen als de volwassenen om een extra ritje in één van de attracties te maken. Om deze woensdagavonden nog specialer te maken, wordt er rond 21.45 uur afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow. Meer informatie over een bezoek aan het park vindt u op https://www.avonturenpark.nl/.

Bossafari

NIJVERDAL - Wie durft donderdag 1, 8 of 22 augustus mee op bossafari op de Sallandse Heuvelrug?

Tijdens deze bossafari gebruik je al je zintuigen en doe je leuke opdrachten en spelletjes. Dus trek een paar stevige schoenen aan en ga mee op safari. De bossafari is een ontdektocht speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders. Ontdek, beleef samen met je (klein)kind(eren) vanaf 6 jaar het bos van de Sallandse Heuvelrug. In een groep met gids van Staatsbosbeheer ga je op pad en je zult versteld staan wat er allemaal te zien, ruiken en ontdekken valt. Echt ver lopen doen we niet, maar er is heel veel te ontdekken en beleven. De safari start om 14.00 uur bij het BuitenCentrum de Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer, Grotestraat 281 in Nijverdal. De tocht duurt ongeveer twee uur. Ver lopen doen we niet, maar wel veel ontdekken! De kosten zijn € 5,- per deelnemer. Van te voren graag aanmelden via de website van Staatsbosbeheer.

Voor meer informatie en aanmelden kijk op:https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/bossafari-sallandse-heuvelrug

Cheques Projecten- fonds Rabobank

RIJSSEN - Bij Rabobank Rijssen-Enter staat maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel. Het Projectenfonds van de Rabobank keert daarom jaarlijks een gedeelte van de winst uit aan sociale, maatschappelijke en culturele projecten en initiatieven in haar werkgebied.

Op 4 juli zijn de cheques van de tweede ronde van het Projectenfonds van Rabobank Rijssen-Enter (ronde juni) uitgereikt. Hans Brinks, Directievoorzitter van de bank, overhandigde de cheques aan de vertegenwoordigers van de gelukkige verenigingen en stichtingen: ViaVie Welzijn, het Pius X College en Stichting Stadsmuziek Rijssen. Vier keer per jaar keert Rabobank Rijssen-Enter een deel van haar winst uit via het Projectenfonds. Het is nog mogelijk om projecten voor de 'grote ronde' van het Projectenfonds 2019 in te dienen. Tijdens de ronde van oktober wordt een groter geldbedrag van maar liefst € 35.000,- beschikbaar gesteld. Aanvragen die mee willen dingen in deze ronde moeten uiterlijk 1 september 2019 zijn ingediend. Kijk op www.rabobank.nl/rijssen-enter of uw vereniging, stichting of school in aanmerking komt voor een financiële bijdrage en benut deze kans! Uw verzoek stuurt u online in.

Keito Nakamura in Enschede

ENSCHEDE - Vorige week maakte FC Twente de komst van het 18-jarig Japanse talent Keito Nakamura naar Enschede bekend. Op maandag 22 juli arriveerde hij in Enschede. De aanvallend ingestelde speler onderging succesvol de medische keuring en heeft inmiddels kennisgemaakt met de mensen binnen de club. FC Twente huurt hem voor twee jaar met de mogelijkheid hem definitief over te nemen.

Keito Nakamura heeft ervoor gekozen met nummer 13 op het shirt te spelen. Hij reageert enthousiast op zijn overgang naar Enschede. "Ik kijk erg uit naar FC Twente. De club, de fans, de passie, de sfeer in het stadion. De beelden die ik via internet kreeg, gaven me het gevoel: ja, dat is zo'n speciale club, ik wil daarheen." Technisch directeur Ted van Leeuwen is in zijn nopjes met de komst van Nakamura. “Keito is een van de allergrootste talenten van Japan. Technisch vaardig, heeft een opmerkelijke spelintelligentie voor iemand van zijn leeftijd en kan op alle vijf aanvallende posities uit de voeten. Keito past perfect in ons spelsysteem. Een fijne speler ook voor het publiek.”

Gezellige 53-ste editie Paarden- en Ponymarkt Enter

ENTER - Donderdag 8 augustus staat Enter weer in het teken van de jaarlijkse Paarden- en Ponymarkt. Dit jaar is de 53-ste editie van dit mooie evenement.

De Paarden- en Ponymarkt heeft altijd een geweldige sfeer. Handelaren en liefhebbers ontmoeten elkaar. Menig paard wisselt al vroeg op de dag van eigenaar op het Dorpsplein. Het traditionele handjeklap is een onmisbaar onderdeel van deze levendige handel die al om 06.00 uur begint. Naast de handel tonen veel eigenaren ook hun mooiste paarden en pony's aan het publiek, waarbij zij ook weer kans maken op prijzen bij de diverse keuringen. Uiteraard ontbreekt ook de stamboekveekeuring niet op het plein bij de RK kerk. Deze doorlopende show duurt tot ongeveer 14.30 uur. Jong én oud toont het vee aan de jury en publiek, met veel betrokkenheid en passie voor deze mooie dieren.

De warenmarkt
De hele dag door is ook de sfeervolle warenmarkt in de Dorpsstraat. Naast de vele vaste handelaren die jaarlijks komen zijn er ook zo'n twintig nieuwkomers. Ze doen goede zaken en de sfeer is altijd top! Een kilometers lang lint met kramen; van alles is er te koop. Het is dan ook altijd een leuke uitdaging om een mooie samenstelling van de markt te maken met voor ieder wat wils. Verder is er onder meer een kinderrommelmarkt tussen de school en Roetgerink, een oldtimershow met landbouwmachines en meer. Wie moe is van het geslenter, kan uitrusten op de gezellige terrassen.

Kunstenaars
van de partij

Nieuw dit jaar is dat diverse kunstenaars van Actief met Kunst uit Rijssen en omgeving hier exposeren. Afgelopen jaar exposeerden zij ook al in winkelcentrum de Hoge Wal in Rijssen. Marktmeester Johnny Jansen nodigde hen uit op de Enterse markt te staan. De kunstenaars nemen niet alleen eerder gemaakte werken mee, maar ze schilderen ook op de Paarden- en Ponymarkt. "Wat ik zelf belangrijk vind, is dat de kunstenaars actief bezig zijn tijdens een evenement" vertelt kunstenaar Ernst Jan ten Hove die onder meer zelf teken- en schilderlessen geeft. De kunstenaars Amanda Slagman, Geert ter Harmsel, Henk Kleijer, Jaco Wessels en het jeugdige talent Esther Rolleman zullen in Enter deelnemen. Zij maken prachtige werken met acryl-olieverf, pastelkrijt en potloden. Uiteraard zijn er werken specifiek aan paarden en pony's gerelateerd.

Belgische
paardenkrachten

De organisatie voegt dit jaar ook een ander nieuw onderdeel toe; een stukje vernieuwing dit jaar. Zo kwam het bestuur in contact met de Koninklijke Vereniging Trekpaarden en Haflingers. Enkele gepassioneerde liefhebbers zijn met tien imposante Belgische trekpaarden van de partij. Op het Dorpsplein demonstreren ze onder meer het keuringsklaar invlechten van de paarden en vanaf 11.00 uur is er een ringsteek-parcours voor kinderen op de Bornerbroekseweg. Kinderen kunnen zich op het Dorpsplein vermaken bij diverse attracties, waaronder een unieke draaimolen die door een Belgisch trekpaard aangedreven wordt.


Kom ook!
De Enterse Paarden- en Ponymarkt is op donderdag 8 augustus van 05.00 tot 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op Facebook: Paarden- en Ponymarkt Enter

Sponsoractie Fakkeldrager voor familie Bak in Thailand

RIJSSEN - In het kader van haar 40-jarig bestaan houdt de Fakkeldrager samen met Try Out een sponsoractie voor Mark en Anne-Marie Bak in Thailand.

Zij verblijven al jaren samen met hun kinderen in Thailand en sinds het jaar 2017 begeleiden en steunen ze nieuwe zendelingen bij het zendingswerk in dit land.

Sponsoractie

De sponsoractie zal plaats vinden van 20 tot en met 22 augustus en zal draaien om het getal 40 van de jubilerende Fakkeldrager. Zo zal er een groep van jongeren vertrekken voor een 40 kilometer lange wandeling naar Hardenberg. Op en vanaf de camping worden er dan meerdere activiteiten ontplooid, waarbij de 40 centraal zal staan. Naast het lopen staat er een estafette marathon op het programma, een fietstocht van 40 kilometer en een aantal kleinere activiteiten.

Meet and Greet

De familie Bak die al vele jaren in Thailand werkzaam zijn, zullen net in deze periode voor hun verlof in Nederland zijn. Hierdoor ontstaan wat extra mogelijkheden voor de sponsoractie. Zo kunt u als sponsor bij minimaal 25 euro kans maken op een meet and Greet met de familie Bak. Als u aangeeft hierop kans te willen maken, zullen er rond de 20 personen/bedrijven geloot worden door een derde persoon. De datum hiervoor moet nog met de familie Bak worden kortgesloten in verband met hun drukke programma tijdens hun verlof. Ook is het mogelijk om een personeelsfeest te winnen. Als u minimaal 50 euro doneert, dan bent u kanshebber om een actief personeelsfeest te winnen, waarbij de ruimte en de activiteit door de Fakkeldrager en Try Out verzorgd worden. De leidinggevenden van de Fakkeldrager, jeugdwerkleider Arjan Slagman en de assistent jongerenwerker van de Fakkeldrager Ruben Bolink hopen op deze wijze weer de nodige euro's bij elkaar te harken. Zeker met de extra mogelijkheden erbij om de familie Bak te ontmoeten. Zij hopen dat de mensen, die het werk van de familie Bak een warm hart toedragen, aan deze sponsoractie mee willen doen.

Doneren

Doneren kan via de link : https://www.doneeractie.nl/actie/36683 hierbij staan ook de voorwaarden omschreven hoe aan te melden voor de ''Meet and Greet'' of personeelsavond.
Dick Tukkers

'Van hoog naar laag'

NIJVERDAL - Maak woensdag 31 juli met een gids een fietstocht en ontdek de hoogteverschillen in het landschap. Rond de sallandse heuverlug is een grote afwisseling in landschaptypes, van bos en heide tot landbouwgronden en rivieren.

De Sallandse Heuvelrug staat bekend om haar grote golvende heidevelden, uitgestrekte bossen en vergezichten. In een ver verleden vormden schuivend ijs, smeltwater en stuivend zand het landschap. Niet alleen de natuur maar ook de mens heeft zo zijn sporen nagelaten. De oudste sporen dateren van vijfduizend jaar geleden. De huidige aanblik van het gebied is vooral in de laatste eeuwen ontstaan. Zandverstuivingen veroorzaakt door overbegrazing van heidevelden, werden begin vorige eeuw beteugeld door het aanplanten van bos. Ook vandaag de dag drukt de mens een stempel op de Sallandse heuvelrug en de gebieden aan de voet van de berg.

Afwisseling
De fietstocht van ongeveer 15 kilometer gaat langs en over de Sallandse heuvelrug. Soms is het stevig trappen de bult op, maar het wordt afgewisseld met heerlijke rustige stukken over vlakke gedeelten. Het belooft een boeiende fietstocht door een afwisselend landschap te worden. Voor onderweg krijgt u een flesje drinken en een koek mee, dit is bij de prijs inbegrepen.

Informatie en aanmelden
De fietsexcursie is op woensdag 31 juli en start vanaf het BuitenCentrum, Grotestraat 281 in Nijverdal. Er wordt om 14.00 uur begonnen aan de tocht van ongeveer 15 km, die circa twee uur duurt. De kosten bedragen voor volwassenen €5,00 en voor kinderen tot en met 12 jaar €3,50. Dit is inclusief flesje drinken en wat lekkers. Neem voor meer informatie contact op via 0548-612711 of kom naar de balie van het BuitenCentrum. Online aanmelden kan via https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/fietsen-over-de-sallandse-heuvelrug

Treinrit op het Leemspoor

RIJSSEN - Kom voor een leerzame middag over de steenfabrieken naar het Leemspoor.

Zo'n 15 steenfabrieken in Rijssen hebben 100 jaar geleden hun grondstoffen via het Leemspoor vervoerd. Naast dat het leerzaam is, is het ook leuk om een ritje te maken in één van de locomotieven. De trein rijdt iedere zaterdag om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur vanaf de loods aan de Markeloseweg 78b.

Technisch gemak dient de mens

HOLTEN - De expositie 'Technisch gemak dient de mens' laat de technologische veranderingen door de jaren heen zien.

Apparaten die tegenwoordig hopeloos ouderwets zijn, waren vroeger een technologische vooruitgang. De expositie is tot en met 26 oktober te zien in de Oudheidkamer Hoolt'n aan de Dorpsstraat 25. U bent elke dinsdag tot en met zaterdag tussen 13.30 en 16.00 uur welkom. De toegang is gratis, maar een gift wordt op prijs gesteld.

Voorbereid op noodsituaties dankzij veiligheidskaart

TWENTE - De grote storing waardoor het alarmnummer 112 onlangs werd getroffen betekende dat hulpdiensten urenlang niet of zeer moeilijk bereikbaar waren. Dit incident bewijst hoe kwetsbaar onze veiligheid soms kan zijn. Ook als er geen problemen zijn wat betreft het contact met hulpverleners blijft het altijd van belang om verantwoordelijkheid te nemen voor uw eigen veiligheid.

Politie, ambulance of brandweer kunnen helaas niet altijd direct ter plaatse zijn als u met een noodsituatie te maken krijgt. Er zijn echter verschillende zaken die u zelf kunt doen om goed voorbereid te zijn op eventuele calamiteiten. De Veiligheidsregio Twente heeft een zogenaamde veiligheidskaart samengesteld waarin belangrijke telefoonnummers en andere nuttige informatie op een rij is gezet. Wist u bijvoorbeeld dat er speciale storingsnummers zijn om problemen met gas, licht of water te melden? En heeft u uw mobiele telefoon al juist ingesteld voor het automatisch ontvangen van meldingen van NL-Alert?

Veiligheid in huis
Het is wellicht een open deur, maar in het bijzonder in uw eigen huis draagt u in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor de veiligheid. Zo kan het installeren van voldoende rook-/CO2-melders uw leven redden (vooral wanneer u slaapt) als elke seconde telt. Daarnaast is het verstandig om een aantal basismiddelen altijd op voorraad te hebben zoals een aantal flessen water, contant geld voor boodschappen, eventuele medicijnen en een EHBO-doos. Ga naar www.vrtwente.nl/mijn-veiligheid, download de kaart en print deze uit.

Twisted Anansie

NIJVERDAL - De Oost Nederlandse rockformatie Twisted Anansie treedt zaterdag 27 juli op in Tapperij In de Gauwe Geit te Nijverdal.

Geniet van het stevige gitaarwerk van deze talentvolle, vijfkoppige band. Twisted Anansie zal deze avond muziek spelen van legendarische rockartiesten waaronder Skunk Anansie, Anouk, AC/DC, Neil Young en Black Sabbath. Een avond die de echte rockliefhebber niet mag missen. Aanvang van het optreden van de spetterende rockband is om 22.00 uur. Inloop en soundcheck om 21.30 uur. Gratis entree.