Hart van Nijverdal

15 maart 2019

Hart van Nijverdal 15 maart 2019


Muziek onder de Trap

Foto: Accordeonvereniging Accordeola

NIJVERDAL - Altijd gedacht dat accordeon iets is voor volkszangers- en dansers of kermissen? Accordeonvereniging Accordeola uit Lemerlerveld laat u op donderdag 21 maart 2019 horen dat de accordeon een veelzijdig instrument is, geschikt voor vele soorten muziek.

Tijdens het concert in het Huis voor Cultuur en Bestuur in de reeks 'Muziek onder de Trap' laat het orkest u horen dat accordeon eigenlijk voor alle muzieksoorten geschikt is, zoals bijvoorbeeld de tango, klezmer en natuurlijk ook voor volksmuziek.

Ieder zijn eigen partij
In het Accordeola-orkest spelen alle muzikanten bijna allemaal een andere partij. De 1e, 2e en 3e partij zijn hierbij de melodiepartijen, de vierde partij speelt de akkoorden. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een basaccordeon met versterker.

Foto: Accordeonvereniging Accordeola

Zestig jaar ervaring
Accordeola bestaat inmiddels al meer dan 60 jaar en heeft haar oorsprong in Lemelerveld. Inmiddels bestaat het orkest uit leden die in heel Salland wonen. Dit bijzondere orkest treedt op bij allerlei gelegenheden, bijvoorbeeld bij missen in kerken en tijdens diensten, in verzorgingstehuizen, samen met zangkoren of bij evenementen en is zelfs te boeken voor privé optredens.

Muziek onder de Trap bestaat uit een groep vrijwilligers die sinds januari 2007, destijds als Muziekkring Hellendoorn, actief is in de gemeente Hellendoorn op het gebied van Klassieke Muziek. Jaarlijks worden 9 concerten georganiseerd met een gevarieerd programma. Uitgangspunt hierbij is dat de concerten een ontspannen sfeer en open karakter hebben en vrij toegankelijk zijn voor een breed publiek. Deze gratis concerten zijn alleen mogelijk dankzij een nauwe samenwerking met ZINiN die in belangrijke mate facilitaire ondersteuning biedt en de vrije giften van bezoekers.

Wandelen met water om geld in te zamelen voor ZOA

Foto: Rotary Rijssen Regge Regio

NIJVERDAL - Wandelen met water, zes liter, in de opvallende, blauwe 'water'rugzak. Ruim zeventig leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisscholen De Marliaantjes, De Meander en De Wingerd uit Nijverdal en Marle wandelen woensdag 20 maart zo'n zes kilometer met water op hun rug, net als veel van hun leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden dagelijks doen.

Met de opbrengst van de sponsorloop worden vluchtelingen in het noordoosten van Nigeria geholpen aan schoon drinkwater. Stichting ZOA is in dit gebied actief. ZOA is een Nederlandse hulporganisatie die mensen ondersteunt die lijden als gevolg van een gewapend conflict of natuurramp door hen te helpen hun bestaan opnieuw op te bouwen. Water- en sanitaire voorzieningen zijn hierin essentieel. In Nigeria zijn door terreurorganisatie Boko Haram miljoenen mensen op de vlucht geslagen; ze leven in vluchtelingenkampen en hebben een tekort aan alles. Ook aan schoon drinkwater. "Op dit moment lopen de ontheemden, veelal vrouwen en kinderen, 4 tot 6 kilometer naar de dichtstbijzijnde waterput. Een enorme afstand in een gevaarlijk gebied. Daarnaast zijn er amper latrines en ontbreekt kennis over hygiëne en gezondheid", aldus stichting ZOA.

Met de opbrengst van de actie zullen honderden gezinnen geholpen worden aan schoon drinkwater, latrines en hygiënetraining.

Start brandweerkazerne
Wandelaars, begeleiders en organisatoren verzamelen zich woensdag 20 maart bij de brandweerkazerne aan de Kerkstraat 140. Hier krijgt elk kind een rugzak waarin vier flessen van elk anderhalve liter water passen. Burgemeester Anneke Raven spreekt de wandelaars vooraf moed in. Symbolisch wordt de laatste fles met water gevuld en het Wandelwaterlied gezongen. Even na negen uur klinkt de sirene van de brandweer en gaan de wandelaars op pad, met de geluidswagen voorop (met de coolste muziek) en de bezemwagen achteraan voor de leerlingen die het echt niet meer vol kunnen houden. Op het parkeerterrein van sportpark 't Lochter wordt een tussenstop gehouden.

Rond 11.00 uur komen de waterdragers terug bij de brandweerkazerne. Daar wordt al het water door de leerlingen zelf in een groot bassin gegoten. Ondertussen is het sponsorgeld geteld en wordt de opbrengst bekend gemaakt. Voor de leerlingen is er een traktatie.

Sponsor de actie
Diverse bedrijven sponsoren deze actie. Particulieren en bedrijven die ook mee willen doen, kunnen een bijdrage overmaken op bankrekening: 34.73.13.914 ten name van Rotaryclub Rijssen Regge Regio, onder vermelding van 'Wandelen voor Water 2019'.

Organisatie
Wandelen voor Water is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement voor leerlingen van groep 7 en 8. Het wordt gehouden in de week van wereldwaterdag, ingesteld om aandacht te vragen voor één van de door de Verenigde Naties geformuleerde millenniumdoelen. De wandeltocht in Nijverdal is georganiseerd door de Stichting Fairtrade Gemeente Hellendoorn en Rotary Rijssen Regge Regio. Voorafgaand aan de sponsorloop worden door leden van Rotary voorlichtingsgastlessen gegeven op de deelnemende scholen.

Jaargang: 4 • Nr 153 • Wk 11

Moestuincursus

Foto: Stock

NIJVERDAL - Je wilt graag aan de slag met een eigen moestuin, maar je weet niet hoe te beginnen? Klinkt dat bekend?

In het kader van de landelijke Moestuincampagne van IVN biedt de landelijke cursus Moestuinieren handvatten voor het starten van je moestuin. IVN Hellendoorn-Nijverdal organiseert deze cursus in samenwerking met Tuinvereniging De Jipkesbelt. Je leert stap voor stap hoe je van jouw moestuin een smakelijk paradijsje kunt maken. Zo ga je aan de slag met jouw tuinplan en krijg je praktische tips over wat te doen in de verschillende moestuinfases.

De cursus wordt verzorgd door Martin van Weezep, een moestuinier in hart en nieren. Er zijn drie bijeenkomsten op de woensdagen 10 en 24 april en 15 mei 2019. De avonden worden gehouden van 19.00 tot ongeveer 21.30 uur, gedeeltelijk in Buitencentrum Sallandse Heuvelrug en gedeeltelijk op het Jipkesbelt volkstuinencomplex. De eerste avond is op woensdag 10 april in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal.

Foto: IVN Nijverdal

De kosten zijn €20,- inclusief koffie, thee en cursusmateriaal (zoals o.a. kweekbakje en zaden), graag gepast betalen tijdens de eerste cursusavond. U kunt zich aanmelden via annyalferink@gmail.com, 0548-610237.

Lezing roofdieren, feiten en fabels

Op uitnodiging van IVN Hellendoorn-Nijverdal komt Roeleke Steentjes op woensdag 20 maart 2019 een lezing houden over roofdieren, met als titel:
Roofdieren, feiten en fabels. De lezing begint om 19.30 uur in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281, 7441 GS, Nijverdal.
Roofdieren hebben bij veel mensen een negatief imago. Vaak hoor je: Er zijn er teveel, ze eten alles op, als we als mens niet ingrijpen dan blijft er niets meer over. Maar klopt dit beeld wel? Wat weten we eigenlijk over het leven van roofdieren? Op deze avond geeft Roeleke Steentjes een kijkje in het verborgen leven van de roofdieren. Roeleke is al jarenlang bezig met en in de natuur. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Informatie: www.ivn.nl/hellendoorn-nijverdal. Of Dorie Bruggeman tel. 0548-595548; doriebruggeman@hotmail.com.

Primeur bij Stegeman Hoortechniek

RIJSSEN - Stegeman Hoortechniek is een echt familiebedrijf dat al sinds 1878 bestaat en afgelopen jaar alweer 60 jaar actief is in de hoorzorg. Monique du Mez vertegenwoordigt alweer de vijfde generatie binnen het bedrijf.

Hoortoestel-fabrikant Bernafon gunt Stegeman Hoortechniek dan ook een mooie primeur! Bernafon is een merk dat hoortoestellen uitbrengt op grond van nieuwe technieken. Stegeman Hoortechniek mag die als eerste in Nederland introduceren. "Wij hebben de primeur", zegt Monique.

High-tech
De hoortoestellen van Bernafon zijn digitaal. Het zijn als het ware minicomputers die bestaan uit een microfoontje, een geluidsfilter, een versterker en een luidsprekertje. De audiciens van Stegeman Hoortechniek stellen het hoortoestel in aan de hand van uw audiogram/gehoorverlies. Belangstellenden zijn welkom om de hoortoestellen van Bernafon tijdens de open dag uit te proberen. "We vragen wel om u hiervoor van te voren aan te melden, zodat we u in kunnen plannen voor een hooronderzoek", zegt Monique. Voor dat uitgebreide hooronderzoek trekken de audiciens van Stegeman Hoortechniek anderhalf uur uit. Zij meten uw gehoor en spraakverstaanbaarheid in een geluidsarme cabine. 'Ook meten wij de bewegelijkheid en werking van uw trommelvlies en maken wij foto's van uw gehoorgang en trommelvlies', voegt Yvonne daar aan toe.

Uitstekend resultaat
Het gaat er bij Stegeman Hoortechniek dus heel anders aan toe dan de vele reclamespotjes op televisie doen vermoeden. "Het is niet mogelijk om na het laten horen van een paar piepjes een hoortoestel aan te raden", benadrukt Monique. "Wij gaan uitsluitend voor kwaliteit en dat betekent wel dat klanten vaak wat duurder uit zijn en het eventueel niet via de zorgverzekering vergoed krijgen. Deze zorgkosten aftrekken van de belasting kan vaak wel. En dat is soms nog meer dan de vergoeding van de zorgverzekering!" De open dagen zijn op dinsdag 26 maart in Rijssen en donderdag 28 maart in Hardenberg.

Examens! Wat kun je extra doen?

Foto: Huiswerkbegeleiding

NIJVERDAL - Bij Huiswerkbegeleiding Nijverdal is men nu al druk met de aankomende examens.

"Dit jaar hebben we onze diensten uitgebreid," vertelt Ingrid Aaltink van Huiswerkbegeleiding Nijverdal. "We trappen 30 maart af met een workshop examenplanning maken. We zorgen ervoor dat leerlingen zich in de weken voor het examen goed voorbereiden. Daar hoort ook de nodige ontspanning, sport of zelfs werk bij. Daarnaast bieden we weer examentrainingen aan. Vorig jaar hadden we een slagingspercentage van 100%. Alle 10 leerlingen die onze training hebben gevolgd, zijn geslaagd."

Ingrid is duidelijk trots op deze leerlingen. "Als iemand bij ons één of meerdere examentrainingen heeft gevolgd en ze hebben een 'her', dan helpen we gratis om van de HER een GESLAAGD te maken. Natuurlijk bieden we ook bijlessen en worden de examen studie-ochtenden uitgebreid. Vorig jaar was dat nieuw en we wisten niet dat dit een blijvertje zou worden."
Veel ouders hebben het als zeer prettig ervaren. "Als je als ouders allebei werkt, dan is het lastig je kinderen eventueel te controleren en/of te helpen. Ze kunnen makkelijk achter de spelcomputer duiken en de tijd aan zich voorbij laten gaan. We zijn dan elke ochtend open en met de leerling overleggen we wat handig is: Leren of oude examens maken." Dit vindt allemaal plaats bij Huiswerkbegeleiding Nijverdal, in een huiselijk sfeer. Voor thee, koffie en limonade wordt gezorgd. Er is altijd voldoende fruit en soep. Wilt u meer weten? Woensdagavond 20 maart 2019 kunt u van 19.30 – 21.00 uur vrijblijvend binnenlopen bij de Rijssensestraat 46 om u te laten informeren.

Mountainbike jeugd trainingen bij FTC CC'75

Foto: FTC CC’75

NIJVERDAL - Ben jij tussen de 7 en 14 jaar en een groot fan van mountainbiken? Geef je dan op voor MTB4kids! Speciaal voor de jeugd organiseert FTC CC'75 mountainbike jeugd trainingen.

Op de trainingen staat het plezier in het biken voorop, het moet vooral leuk zijn. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de techniek. Denk hierbij aan bochten, afdalen, klimmen, etc. Maar er wordt ook 'gewoon'' gezamenlijk gefietst op uitdagende routes in het Doktersbos en de andere mooie bossen rondom Nijverdal.

De trainingen worden in de zomertijd (van 31 maart tot 26 oktober 2019) gegeven. Op dinsdagavond 2 april starten men met de eerste training van 18.30 uur tot 19.30 uur. De trainingen starten bij de parkeerplaats aan de Willem de Clercqstraat. Er wordt in principe getraind in het Doktersbos en het bosrand gedeelte langs de voetbalvelden (uitdagend terrein i.v.m. de hoogteverschillen). Opgeven kan door een opgave formulier in te vullen op de website van FTC CC'75 (http://www.toer.cc75.nl/cc75/mtb4kids) Door het invullen van het formulier geef je je op voor een proefperiode van 4 weken. De proefperiode is geheel gratis. Na deze proefperiode beslis je of je wilt blijven trainen. Zo ja, dan word je lid van FTC CC'75. De trainingen geschieden op eigen risico.

Voor extra informatie kun je mailen naar: mtb4kids.ftc@cc75.nl. Of kijk op de website van CC'75: www.toer.cc75.nl.

WietOliePuur

NIJVERDAL - De stichting WietOliePuur geeft 24 maart van 19.00 tot 22.00 uur een lezing bij de Wilgenweard over het medicinale gebruik van WietOlie en crème. De stichting WietOliePuur is een cannabis social club die door heel Nederland lezingen geeft over het gebruik van medicinaal WietOlie en alles wat er mee te maken heeft. Een avond voor lotgenoten waar iedereen de kans krijgt om vragen te stellen. U ontvangt een gratis flesje WietOlie en in de pauze bestaat er de mogelijkheid een kopje CBD thee te proeven. Er zijn ook plannen om in Almelo, Enschede, Hengelo een locatie te openen waar de mensen terecht kunnen voor hun medicinale oliën en crèmes. Wilt u erbij zijn? Reserveren moet via de website www.wietoliepuur.nl.

Nieuwe winkel

NIJVERDAL - In het voormalig pand van C&A opent begin april een vestiging van Die Grenze. Deze drogisterij heeft op dit moment 28 vestigingen in de grensstreek. Die Grenze biedt voor elk persoon en elke gelegenheid de beste geuren tegen de scherpste prijzen. Omdat zij veel inkopen dankzij de 15+ filialen kunnen zij bijna altijd de goedkoopste zijn. Die Grenze biedt een gevarieerd aanbod aan verschillende merkgeuren als Calvin Klein, Mexx, Joop!, Jill Sander, Hugo Boss en nog veel meer. Alle producten, zoals eau de toillette's, eau de parfums, aftershave's, bodylotions en overige huidverzorgingsproducten zijn 100% origineel. Meer info vindt u op: www.diegrenze.nl.

Aanmelden Roefeldag

NIJVERDAL - Roefelen is een Vlaams woord voor kennismaken met, onderzoeken of ontdekken van iets nieuws. Tijdens een roefeldag mogen basisschoolleerlingen uit de bovenbouw een kijkje nemen achter de schermen van verschillende bedrijven, instellingen en verenigingen. De kinderen van de basisscholen, groep 5 t/m 8, worden uitgenodigd zich op te geven voor deelname. De roefeldag is dit jaar op zaterdag 15 juni. De kinderen mogen zelf hun groepje samenstellen: een groepje bestaat uit drie kinderen en een begeleider. Twee van deze groepjes vormen samen één groep. Opgeven kan van 19 maart tot uiterlijk 3 april a.s. via de website: www.roefeldaghellendoorn.nl. Ook bedrijven mogen zich nog melden.

In gesprek met raadsleden over bezuinigingen

Foto: Gemeente Hellendoorn

De gemeente Hellendoorn wordt geconfronteerd met tekorten in het sociaal domein die ervoor zorgen dat de financiële positie van de gemeente verslechtert. Het gaat met name om tekorten in de zorg/Wmo en de Jeugdhulp.

De gemeente Hellendoorn heeft Twynstra Gudde begin februari 2019 gevraagd om onderzoek te doen naar het ontstaan van het tekort in het sociaal domein. Daarnaast heeft de gemeente het organisatieadviesbureau gevraagd om met adviezen te komen over de beheersing van het sociaal domein. In het advies moet tevens worden aangegeven welke mogelijkheden er zijn om vanuit het sociaal domein bij te dragen aan de gemeente brede ombuigingsoperatie. Lees de samenvatting van het rapport nu op de website van de gemeente Hellendoorn.

In gesprek

Op maandagavond 18 maart in het Noaberhuus in Hellendoorn en donderdagavond 21 maart in het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal biedt de gemeente u vanaf 19.30 uur de gelegenheid om in gesprek te gaan met de raadsleden van de diverse partijen over de besparingsvoorstellen voor 2019. In een informeel gesprek (speeddate) van maximaal 15 minuten kunt u zich laten horen over één of meerdere voorstellen voor 2019. Uw verhaal helpt raadsleden bij hun overwegingen om uiteindelijk een besluit te kunnen maken over de besparingen voor 2019. Indien u gebruik wilt maken van deze mogelijkheid dan kunt u zich melden tot 12.00 uur op de dag zelf door een email te sturen naar: griffie@hellendoorn.nl of door te bellen naar: 0548 630 208/ 0548 630 210 of 0548 630211. Indien u zich aanmeldt via de email, dan ontvangt men graag de volgende gegevens van u: Naam, Emailadres, of u namens een organisatie komt, Of u met meerdere personen komt en om welke maatregel het gaat. U ontvangt een bevestiging met daarin het tijdstip waarop u verwacht wordt. Heeft u zich niet aangemeld, maar wilt u deze avond toch raadsleden spreken, dan deelt men u op de avond zelf in voor een gesprek.

Besluit

De besparingsvoorstellen voor 2019 worden tijdens de commissievergadering ABZM+ op donderdag 28 maart besproken. Op dinsdagavond 9 april neemt de raad een besluit over de maatregelen.

Grotestraat opnieuw
ingericht

De Grotestraat is compleet nieuw ingericht. Het deel van de nieuwe straat tussen de Màximastraat en de Meijboomstraat in het centrum van Nijverdal is ingericht als verblijfsgebied met gezellige terrassen. Hier gelden de regels van een woonerf. Voor een woonerf geldt dat automobilisten, brommers en fietsers stapvoets dienen te rijden. Maximaal 15 km per uur.
Bestuurders van rechts hebben voorrang. Dit geldt dus niet alleen voor auto's, maar ook voor fietsers, bromfietsers en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen. Op wegen binnen een woonerf mag overal worden gelopen en gespeeld. Voetgangers mogen het erf tussen de Màximastraat en de Meijboomstraat over de volle breedte gebruiken. Om deze reden is het erf in het centrum dan ook niet verdeeld in een aparte rijbaan en verhoogde trottoirs. Parkeren in een woonerf mag alléén op parkeerplaatsen.

Tim Knol naar het ZINiN Theater

NIJVERDAL - Lovende kritieken wat resulteerde in onder andere optredens op Pinkpop en Lowlands. De single 'Sam' werd een hit en zo maakte Nederland kennis met Tim Knol.

De getalenteerde singer-songwriter heeft begin 2018 zijn vierde album 'Cut the Wire' uitbracht, is inmiddels alweer bezig met een nieuw album en duikt daarnaast met een nieuwe voorstelling de Nederlandse theaters in. Op zaterdagavond 23 maart staat Tim Knol in het ZINiN Theater met zijn voorstelling 'Lost & Found'.

Tim Knol groeide uit tot een grote naam in de Nederlandse popmuziek, maar hij erkent zelf ook de mindere kanten van de muziekwereld. Zijn album 'Cut the wire' staat voor zijn nieuwe onafhankelijkheid en is gevuld met dertien songs met ieder een eigen vorm en ontstaansgeschiedenis. Met enkel drie microfoons en een paar gitaren laat hij het publiek tijdens zijn voorstelling die gevuld is met een aantal mooie covers, nieuwe materiaal en enkele nummers van zijn album 'Cut the Wire' genieten van eerlijke muziek.

Hij weet, hoe groot het publiek ook is, altijd een intieme sfeer te creëren en het publiek te raken. Tim laat niet alleen zijn talent zien, ook krijgt het publiek te zien hoe hij als persoon in elkaar zit. Tussen de nummers door vertelt hij ankedotes en verhalen over 'Knol's life on the road'. Iets waar Tim nog jaren mee voort wil gaan, want verhalen zijn er immers altijd.

Het publiek wordt tijdens de voorstelling verrast met een bijzondere support-act. Tim neemt fingerstyle-gitarist Mart Hillen mee naar het ZINiN Theater! Mart Hillen is te horen op 3FM, speelt op de Zwarte Cross en in het voorprogramma van de Edwin Evers Band. Hij is basgitarist, gitarist en drummer inéén en krijgt hier lovende reacties op!

Column

This varkentje

"There was this varkentje from Holland, and this varkentje had a dream. He wanted to be a turnkampioen, but zijn voetbalvarkentjesteam said:
What? That is for whatjes!
You slingert alleen maar wat rond,
and then do you zeker een badpakje aan
and then everyone kijkt naar je kont."
"Ha ha ha ha ha ha ha,"
ze lachten long en breed.
But people, ze knorden wel different
toen varken zijn oefening deed.
Want hij won dus a golden medaille.
Zijn dream came hartstikke true.
So I say to you: Beste children,
if varken het kan,
why not you?
I say: Blijf in jezelf believen.
I say: The world will giggle misschien,
but I say: Just follow the varkentje,
let the world your kontje maar zien.
Let varkentje be your voorbeeld!
Let varkentje be your man!
Oh, I say to you, heel mijn biggetjesland:
You oinksolutely can!'


Dit gedichtje uit de bundel: ik juich voor jou van Edward van de Vendel (toestemming van de schrijver om dit gedicht met jullie te delen) is ooit op mijn pad gekomen. Een inspirerend gedichtje. Hoe mooi kan het zijn om dat te doen wat je graag wilt doen. Je droom waarmaken, ongeacht wat anderen ervan vinden. Dát doen waarvan jij denkt dat je dat moet doen. Een wonderlijk gedicht, een voorbeeld voor jong en oud. Let you be more van this varkentje!

Ingrid Aaltink, Huiswerkbegeleiding Nijverdal

Doe mee aan de BreinReis literaire pubquiz!

NIJVERDAL - Denkt u dat u van alle (literaire) markten thuis bent? Noemen ze u een boekenwurm en zit u dagelijks met uw neus in de literatuur? Dan zit u op donderdag 21 maart prima op uw plek in De Smidse tijdens de BreinReis literaire pubquiz van ZINiN, als deelnemer of als publiek.

Er is ruimte voor tien teams, die mee kunnen dingen naar de eeuwige roem. Maar wel snel aanmelden.

Vol = vol!

Uit welk dorp verdween God?

Als u het antwoord weet op bovenstaande vraag, dan bent u wellicht een geschikte kandidaat voor de ZINiN BreinReis literaire pubquiz, die donderdag 21 maart in De Smidse wordt gehouden.

Er zijn acht thema's waar u zich op kunt voorbereiden:
1. De moeder de vrouw
2. De vader de man
3. Azië
4. Thrillers
5. Oude literatuur (tot 1900)
6. Reis om de wereld
7. Waargebeurd
8. Beeld & Geluid

ZINiN heeft een flink aantal uitdagende vragen bedacht en nodigt u uit om mee te doen aan deze pubquiz in de gemoedelijke ambiance van De Smidse. Maar ook publiek is van harte welkom om deze avond mee te beleven.

Aanmelden

U moet zich wel even aanmelden via renélueks@zinin.com of telefonisch via 0548-613342.

Mooie ogen dankzij Clinique Dr. Don

HENGELO - Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in ooglidcorrecties en maakt de mooiste ogen van Nederland!

Denk er eens over na. Geen taboe meer. Eén op de zeven Nederlanders (30.000 per jaar) ondergaan een ooglidcorrectie per jaar. Het ziet er mooier uit. Zowel mannen als vrouwen komen in de klinieken van Dr. Don voor een bovenooglidcorrectie. Iedereen wil toch een frisse uitstraling?

Hangende oogleden
Ogen kunnen ook echt moe aanvoelen als de ogenleden gaan hangen. De omliggende spiertjes moeten steeds het gewicht van het uitgezakte ooglid omhoog houden. Het kost steeds meer moeite om de ogen open te houden. De ogen voelen dan moe aan. Ook kunnen klachten als: hoofdpijn, tranende ogen en minder zicht ontstaan.

Hoe gaat het in zijn werk?
Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in zowel complexe als eenvoudige ooglidcorrecties en heeft al vele honderden patiënten met succes en tevredenheid behandeld. Eerst wordt er in een intakegesprek onderzocht of mensen in aanmerking komen voor een ooglidcorrectie. Daarna volgt de ingreep. De overtollige huid die in de weg zit wordt nauwkeurig verwijderd en Dr. Don zorgt ervoor dat het kleine wondje precies in de oogplooi valt, zodat het later niet meer zichtbaar is. Door zijn kennis en ervaring op het gebied van ooglidcorrecties, kan hij de operatietechniek kiezen die het beste past bij de vorm van uw oog. Het is en blijft dus maatwerk. Afspraak maken? 0743030250

Prijs
Bovenooglidcorrectie voor 495 euro. De intake is gratis. Deze unieke winteraanbieding is voor u of voor iemand uit uw omgeving die hier al een tijdje over nadenkt. Boek een vrijblijvende afspraak in bij Clinique Dr. Don en laat u informeren over de mogelijkheden. 074-3030250. De medisch consulenten beantwoorden graag uw vragen. Clinique dr. Don is gevestigd aan de Demmersweg 136, 7556 BN in Hengelo. Kijk voor meer informatie ook op de website: www.cliniquedokterdon.nl

Joke gaat voor Waterschap

Foto: Joke van Nijen

NIJVERDAL - "Er komen weer verkiezingen aan en wel twee tegelijk, voor de Provinciale Staten en voor de Waterschappen. Omdat het belang van de Waterschappen nogal eens onderschat worden, geef ik u hierbij graag iets om over na te denken", aldus kandidaat, Joke van Nijen.

"Dankzij de waterschappen houden we onze waterlopen onder controle en dat betekent voldoende schoon water zonder gevaar op overstroming. Lag in het verleden de nadruk erop om het water op een veilige manier af te voeren naar IJsselmeer en Noordzee, nu ligt het accent steeds meer op het water te bewaren daar waar het valt. Dit is heel hard nodig omdat de klimaatveranderingen veel sneller gaan dan was berekend en het weer extremer wordt; enorme stortbuien komen de laatste jaren regelmatig voor en ook de lange hete zomer van 2018 is mede het gevolg van de klimaatsveranderingen. Vooral de laatste tijd staat dit volop in de belangstelling, onder andere door de actie van de Zweedse scholiere Greta Thunberg, die met haar stakingen duizenden andere scholieren in beweging heeft gebracht, gelukkig ook in ons land. Ik deel de zorg van onze jeugd; er moet heel veel en wel heel snel gebeuren om te voorkomen dat er binnen afzienbare jaren niet meer te leven valt op deze planeet.
Door de Europese Kader Richtlijnen Water (KRW) hebben we allemaal te maken met dezelfde basisregels, maar omdat wij als Nederland aan het eind van de waterlopen zitten, zullen we steeds een paar stappen verder moeten zijn dan onze buurlanden. In het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (https://www.vechtstromen.nl/over/klimaat/) is opgenomen wat wij moeten doen om de waterveiligheid zoveel mogelijk te waarborgen, maar ook hoe we de nadelige gevolgen van de droogte kunnen beperken. Inmiddels weten we dat het niet meer alleen een zaak van de overheid is, ook het bedrijfsleven en inwoners dienen hun verantwoording te nemen. Dat wordt deels gedaan door opgelegde voorschriften en regels, maar gelukkig worden ook al veel eigen initiatieven ontplooid. Een simpel feit: wanneer bij iedere woning en bij ieder bedrijf 2m² verharding opgeofferd wordt voor groen, kunnen in een gemiddelde gemeente bij een flinke regenbui enkele duizenden kuubs meer water terugvloeien in de natuur. Om verdroging en opwarming tegen te gaan is dit een gigantische winst, vooral in de wetenschap dat we steeds vaker extreme buien kunnen verwachten. Ik wil graag met u meedenken! U kunt uw vraag ook kwijt op Facebook "Joke gaat voor Waterschap".

Het begin van de lente...

Foto: Staatsbosbeheer

NIJVERDAL - Op donderdag 21 maart, de eerste voorjaarsdag duren dag en nacht even lang. De Zon is net zo lang boven als onder de horizon. Astronomisch gerekend is dat het begin van de lente.

In het voorjaar wordt het langzaam warmer en de natuur wordt groener, al houdt de natuur zich niet altijd aan de door de mens bedachte indeling in seizoenen. Het voorjaar is het seizoen van het nieuwe leven, of zoals Gorter zei in zijn gedicht 'Mei': "Een nieuwe lente en een nieuwe geluid." Donderdag 21 maart organiseren de Sterrenwacht Hellendoorn en het BuitenCentrum van Staatbosbeheer in Nijverdal een gezamenlijke activiteit. U krijgt door een vrijwilliger van de sterrenwacht aan de hand van een PowerPointpresentatie uitleg over onder andere de maan, maanstanden en allerlei weetjes over de maan. Juist deze dag zijn de maanstanden bijzonder. Een enkele keer per jaar kunnen wij hier het schouwspel zien dat de zon ondergaat en bijna gelijktijdig de volle maan verschijnt. Vervolgens vertelt de boswachter over het belang van licht en donker in de natuur en over het nachtelijk leven in het bos. Welke dieren slapen 's nachts en welke zijn juist wakker en actief. Waarom is donker en rust zo belangrijk in de natuur?

Daarna is het jassen aan en naar buiten. Onder begeleiding van de boswachter maakt u een wandeling van ongeveer 4 km door het bos. Bij het uitzichtpunt kijken we richting het westen en zien we de zon ondergaan. Vervolgens lopen we naar de andere zijde van het uitzichtpunt en zien we de volle maan opkomen. Tijdens de terugweg wordt het donker en de ogen wennen aan het donker. Ook al is het donker het is prachtig in het bos. En nu maar hopen op een heldere avond. Bij helder weer bekijkt u de maan door de telescoop in de koepel van de Sterrenwacht. Mocht het bewolkt zijn dan gaat u de maan en andere hemellichamen bekijken in het planetarium. Kosten voor deelname zijn voor volwassenen €12,50 kinderen tot en met 12 jaar €7,50 (inclusief een kop koffie/thee) De avond begint om 18.15 uur en rond 21.15 uur is het afgelopen.

"Lente in Twente"

Wandel zondag 24 maart mee met een natuurgids en geniet van de lente op de Sallandse Heuvelrug. De gids neemt u mee door de bossen en naar de heide. De start van de wandelingen is bij het BuitenCentrum om 14.00 uur. Het duurt ongeveer 2 uur. De lengte van de wandeling is rond de 4 à 5 kilometer. Kosten: volwassenen €4,- en kids €2,50.
Van te voren aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl.

Wat bezielt je?! met Ping Frederiks

Foto: Reike Podt

NIJVERDAL - Na jaren in het buitenland vertoefd te hebben, is Ping Frederiks teruggekeerd in haar geboortedorp. Samen met haar zoontje Aron. "De dochter van" heeft de creatieve en kunstzinnige genen van haar ouders en is altijd anders dan dan de anderen geweest. Een buitenbeentje.

"Ik liep nooit met de kudde mee". De getalenteerde Ping praat met programmamaakster Wil de Bruine over haar leven, de inspiratie voor haar kunst, over het belang van familie, over Spanje en over Nijverdal. Dit is te zien in de uitzending van Wat bezielt je?! op HOi tv aanstaande vrijdag. Aan het eind van de uitzending geeft Ping de kijkers woorden mee van haar vader, Willem Frederiks ofwel Willem van Noesel.
Op vrijdagavond 15 maart is de uitzending na HOi Centraal te bekijken. De uitzending wordt het hele weekend herhaald. Is te volgen via de livestream van Hoimedia.com en via uitzending gemist van Hoimedia.com.

Gengeln met Jehanna

HELLENDOORN - Op de jaarlijkse Noaberdag van Oald Heldern De Noaberschop vertelt Tineke van Buren op enthousiaste wijze over het dorp Hellendoorn. In haar verhaal volgt zij de route die Johanna van Buren ooit al eens beschreef. Natuurlijk zullen gedichten van de streektaaldichteres niet ontbreken. De wandeling – het gengeln - wordt toegelicht aan de hand van talrijke bekende en minder bekende historische foto's. Het programma wordt afgewisseld met optredens van het duo Tiz'Nix, die luisterliedjes brengen van onder andere Cornelis Vreeswijk en de Everly Brothers. Als de stemming er goed in zit, brengen ze oudhollandse meezingers. Iedereen is welkom op vrijdag 22 maart 's middags of 's avonds in de grote zaal van In De Tonne. Voor Noabers is de entree € 5,--, voor anderen is dat € 7,50 (koffie/thee gratis). Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera Hofman en aan de zaal.

PCOB bijeenkomst

NIJVERDAL - Op donderdagmiddag 21 maart houdt de PCOB haar maandelijkse ledenbijeenkomst met als thema: Kerk op de Catwalk. Mevrouw Zuidema uit Uchelen vertelt over de kleding van predikanten door de eeuwen heen. Na de reformatie werd in de protestantse kerken de liturgische kleding afgeschaft. Wat is het speciale aan de toga's van predikanten? De bijeenkomst begint om 14.30, zaal open om 14.00 uur. Het Centrum aan de Constantijnstraat is de plaats van samenkomst. Gratis toegankelijk voor leden en niet leden.

OASE wandeling

NIJVERDAL - Evenmens organiseert wandelingen voor OASE. Binnen OASE worden ouders van kinderen met autisme in contact gebracht met andere ouders van kinderen met autisme. De wandeling vindt plaats op vrijdag 22 maart vanaf de parkeerplaats van restaurant de Sallandse Berg, Grotestraat 285 in Nijverdal. We verzamelen telkens vanaf 9.45 uur, vertrekken om 10.00 uur voor de wandeling. Opgave: hspoolder@evenmens.nl of bel 0548-638830

Open Huis Kunstfabriek

NIJVERDAL - De Kunstfabriek houdt zaterdag 30 maart een open huis van 11.00 tot 16.00 uur. U krijgt die dag de kans om prachtige en voordelige kunst te zien van lokale kunstenaars. Toegang: PC Stamstraat. Volg de borden kunstfabriek. Info: /www.facebook.com/kunstfabrieknijverdal.

"Wij bieden alle sponsoren iets passends"

Foto: ANNAUF

NIJVERDAL - De plannen liggen klaar, de ideeën zijn grootser en origineler dan ooit tevoren en aan enthousiasme is geen gebrek. De voorbereidingen van Bruisend Nijverdal 2019 zijn in volle gang. En sponsoring is voor Bruisend Nijverdal van groot belang.

Een kennismaking met de sponsorcommissie…
De sponsorcommissie van Bruisend Nijverdal bestaat voor het derde jaar uit: Ewald Aaltink, Daniëlle Spenkelink en Linda Espeldoorn. Nieuw in de commissie is Stephan Meulenbelt. Hij vervangt Berry Nieland, die zich dit jaar op een andere manier voor het dorpsfeest in gaat zetten. Allen hebben een heel groot netwerk, zijn enthousiast en gedreven met een Hart voor Nijverdal! Het Marktplein wordt van 4 tot en met 8 september voor vijf dagen het centrum van het feestvertier. Tijdens de dagen staat het motto: 'voor een ieder wat wils' centraal. "We houden er in de voorbereidingen en het programma rekening mee dat alle doelgroepen worden aangesproken van jong tot oud. Uiteindelijk komt dit de uitstraling en de levendigheid van Nijverdal ten goede", legt Ewald Aaltink uit. "Sponsoren zijn in de loop der jaren zelfs steeds belangrijker geworden, aangezien we steeds minder subsidie krijgen en in het algemeen geconfronteerd worden met lastenverhogingen", vult Linda Espeldoorn aan. "De financiële middelen die gegenereerd worden door sponsoring geven ons de mogelijkheid een breed scala aan activiteiten te ontplooien, voor alle leeftijdsgroepen."
Linda vervolgt: "Het is fijn om te merken dat bedrijven graag hun naam willen verbinden aan het bruisende feest. Sommige van hen namen dit jaar zelf al contact op om te vragen op welke manier ze ons feest kunnen steunen. Hoe mooi is dat?! Ook noodzakelijk natuurlijk, omdat het programma weer mooier en dus duurder zal zijn dit jaar. Hiervoor hebben wij een viertal pakketten in het leven geroepen. Van Gouden sponsor tot Vriend van Bruisend Nijverdal. Overigens is het niet meer mogelijk om gouden sponsor te worden. Onze hoofdsponsors dit jaar zijn: Heutink primair onderwijs, Nemaco bouwmachines, Jumbo supermarkten, Eg Computers, Auto Aaltink en Hart van Nijverdal. Binnen de andere pakketten zijn natuurlijk nog volop mogelijkheden. Ook voor bedrijven buiten Nijverdal. Wij bieden alle sponsoren iets passends. Uiteraard grotere sponsoren meer dan kleine. Maar muntjes en vergroting van je naamsbekendheid is er voor iedereen. We komen graag uitleggen welke mogelijkheden er zijn en wat we voor je kunnen betekenen. Voorgaande jaren kwamen ondernemers zelf met suggesties. Mooie ideeën hoe zij hun sponsoring graag ingevuld wilden zien. Alles is bespreekbaar en veel is ook mogelijk."
"En met namen op de bühne als Davina Michelle, Tino Martin, Snollebollekes, Django Wagner en Miss Montreal kan het niet anders dan een fantastisch feest worden. Daar mag je bedrijfsnaam wel aan gekoppeld worden. We gaan er allemaal knetterhard tegen aan om het feest der feesten gestalte te geven. Helpen jullie allemaal mee?" Mail ons: sponsorzaken@bruisendnijverdal.com

Rijssen zet de bloemetjes weer buiten deze week!

RIJSSEN – De ondernemers in koopcentrum Rijssen zetten donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 maart de bloemetjes buiten en verrassen u met een fleurige attentie.

Centrum Rijssen heeft een gevarieerd en uniek winkelbestand. Veel zelfstandige ondernemers bepalen het winkelbeeld van het stadshart. Samen voeren ze mooie merken, een brede collectie mode en schoenen, aangevuld met accessoires, leuke cadeaus en gezellige horeca. Tijdens 'Rijssen zet de Bloemetjes Buiten' verrassen de ondernemers u met een leuke attentie. Hiermee geven ze een blijk van waardering voor het bezoek aan hun winkel e´n koopcentrum Rijssen.

Deelnemers
Een grote hoeveelheid ondernemers neemt dit jaar weer deel aan deze gezellige dagen. Dit zijn: Blush, Bokkerink Opticie¨ns, Brasserie Uit, Cecil, De Magnolia, Drankenspeciaalzaak Horsthuis, Eshuis Mode, Get Drezzed, Juwelier Asbroek, Koedijk Jan Heedt, Le Parrell, Ligtenberg Linnen & Lingerie, Livera, Lotz en Linde, PC Zijstraat, Pearle, Reason, Schuurman Schoenen, Shoeby, Steenbergen Schoenen, Street One, The Readshop Express, Unique Collection, Voortman Mode, Wereldwinkel, Wessels de Vlog en Wessels Mode.

Mooi programma
Op zaterdag 16 maart zet het bloemenmeisje de bloemetjes buiten. Ze deelt niet alleen bloemen uit, maar zorgt ook voor een vrolijke voorjaarsnoot. Het bloemenmeisje is 's middags aanwezig en zal zich ophouden in de winkelstraten. Gedurende deze dag is er ook de reguliere zaterdagmarkt. Deze warenmarkt treft u rondom het gemeentehuis.

Gratis parkeren!
Komt u met de auto naar Rijssen? Centrum Rijssen heeft veel gratis parkeerplaatsen waar u gedurende de hele dag uw auto kunt parkeren. Let u echter wel even op de parkeermogelijkheden buiten de grote parkeerplaatsen, daar is een zogenaamde 'blauwe zone' van toepassing en kunt u gedurende 1,5 uur gratis parkeren met parkeerschijf. We heten u van harte welkom en wensen u een prettig verblijf!

Reggesteyn vrijdag in actie voor NL Doet

RIJSSEN - Vrijdag 15 maart aanstaande dragen leerlingen van CSG Reggesteyn weer hun steentje bij aan NL Doet. Zowel de leerlingen uit het tweede leerjaar VMBO van de vestiging Rijssen als de leerlingen van 3 TL van de vestiging Willem de Clercqstraat gaan naar diverse locaties om daar de handen uit de mouwen te steken. Maar niet alleen de leerlingen gaan aan het werk, ook docenten helpen graag een handje mee. Om 8.30 uur zal burgemeester Raven bij de vestiging Willem de Clercqstraat het officiële startsein geven.

"We vinden het belangrijk leerlingen te motiveren zich vrijwillig in te zetten voor de samenleving", zegt Ilona Baan, docent Nederlands en begrijpend lezen bij Reggesteyn vestiging Rijssen. "Zo kunnen ze zelf ervaren hoe belangrijk vrijwilligerswerk is maar vooral ook hoe leuk het kan zijn." Dit blijkt ook maar uit het feit dat sommige leerlingen contact blijven houden met de instantie en daarna nog regelmatig terug komen om te helpen. Er zijn verschillende organisaties waar de leerlingen aan het werk gaan, zoals bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, diverse sportclubs, het openluchttheater of bijvoorbeeld een zorgboerderij.

Grootste actie
Elk jaar organiseert het Oranje Fonds, samen met duizenden andere organisaties in Nederland, NL Doet. Dit is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Doel van deze actie is om mensen uit te nodigen een dagje vrijwilligerswerk te doen. Daarnaast is het voor organisaties een uitgelezen kans om nieuwe vrijwilligers aan te trekken; deze blijven wellicht plakken. In Twente zijn al relatief veel mensen actief als vrijwilliger; een stukje gemeenschapszin waar we trots op mogen zijn. Zeker door de terugtrekkende overheid is ook de druk op vrijwilligers en behoefte aan mensen toegenomen.

Toernooi FCT Voetbalacademie

ENSCHEDE - Zaterdag organiseerde de FC Twente Voetbalacademie een voetbaltoernooi op het Trainingscentrum in Hengelo. De deelnemende clubs, PEC Zwolle, Almere City FC, Sparta Rotterdam en FC Twente, namen niet met hun vaste teams deel. De indeling gebeurde niet naar de werkelijke leeftijd van de spelers, maar er wordt gekeken naar de biologische leeftijd.

Spelers van FC Twente onder 13 tot en met onder 16 werden door middel van een rekensom, er wordt gekeken naar staan-lengte, zit-lengte, gewicht en geboortedatum, in een team gedeeld van spelers met dezelfde biologische leeftijd. Dat betekent dat spelers van Onder 13 bij spelers van Onder 16, of deels nog Onder 17, ingedeeld konden worden. "Dit geeft een heel andere dynamiek", weet Rob Boudrie, Manager Opleidingen. De Voetbalacademie kijkt sinds twee jaar naar de biologische leeftijden. Teams trainen regelmatig in andere samenstellingen en iedere maand wordt de biologische leeftijd van de jeugdspelers gemeten. Boudrie: "Binnen de Voetbalacademie trainen we op maandag en dinsdag op biologische leeftijd, waarbij ook de trainers rouleren. Richting de wedstrijden trainen de teams op donderdag en vrijdag in hun vaste samenstelling."

CoderDojo

NIJVERDAL - Bij de ZINiN Bibliotheek in Nijverdal is het op 16 maart tussen 14.00 uur en 15.30 uur weer tijd voor de workshop CoderDojo.

De workshop is voor jongeren tussen de 8 en 18 jaar en is gratis. Tijdens CoderDojo kan er veel geleerd worden over coderen, programmeren, websites, apps en software. Heerlijk aan de slag met Ozobot robotjes, coderen of speel het codespel. Reserveren kan via www.zininbibliotheek.nl.

Top Gun

RIJSSEN - Even terug in de tijd met de film Top Gun uit de jaren 80 in Parkgebouw Rijssen.

Top Gun gaat over de marineopleiding voor piloten. In de film gaat Maverick, gespeeld door Tom Cruise, de strijd aan met Iceman, gespeeld door Val Kilmer. Wanneer er een tragische ongeval gebeurt, staat het leven ineens in een geheel ander perspectief en slaat de twijfel toe over het wel of niet afmaken van de opleiding. De entree is € 4,50 en kaarten zijn te reserveren via www.parkgebouw.nl.

Lezing over roofdieren

NIJVERDAL - Op verzoek van IVN Hellendoorn-Nijverdal geeft biologe Roeleke Steentjes een lezing over roofdieren.

De lezing is bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug op 20 maart om 19.30. Roeleke Steentjes geeft een kijkje in het leven van roofdieren. Is het negatieve beeld van roofdieren dat bij veel leeft terecht of toch niet? Toegang: vrije gift.

Parkinson Café Nijverdal: Ontmoeten in een open sfeer

NIJVERDAL - Comfort en ontspanning is belangrijk voor mensen met de ziekte van Parkinson. Dat blijkt ook uit de animo voor het Parkinson café in de regio Salland/Twente. Samen kijken naar mogelijkheden en kansen bij de ziekte van Parkinson, kennis vergroten door te delen. Dàt is het streven van Parkinson Café Nijverdal", vertelt Marisca Hutten.

Marisca en John Hutten namen als vrijwilligers van de Parkinson Vereniging vijf jaar geleden het initiatief om een Parkinson Café in Nijverdal op te richten. De startbijeenkomst was in het voormalige pand van Braakman Noetsele en daarna bij rksv De Zweef aan de Koersendijk. Het Parkinson Café is een ontmoetingsplek voor mensen met de ziekte van Parkinson of parkinsonismen (een verzamelterm voor aandoeningen die lijken op de ziekte van Parkinson). "Er komen echter niet alleen mensen met Parkinson, maar ook partners, vrienden, mantelzorgers en zorgprofessionals", legt Marisca uit. "We organiseren tien bijeenkomsten per jaar, op de derde dinsdag van de maand, met uitzondering van de zomermaanden. Het aantal bezoekers wisselt maandelijks, maar er is altijd een vaste kern van ongeveer 25 mensen aanwezig. De bijeenkomst is niet alleen bedoeld voor mensen uit de gemeente Hellendoorn, maar ook voor Parkinson-patiënten uit omliggende plaatsen. De locatie in Nijverdal is echter geweldig. Laagdrempelig met een mooie entourage." De bezoekers van het café kunnen elkaar ontmoeten in een open en gemoedelijke sfeer. Daarnaast wordt informatie over diverse thema's of onderwerpen aangeboden. Of gewoon een gezellige en creatieve middag. De informatie kan worden verzorgd door deskundigen, maar ook door de bezoekers zelf. "We hopen mee te geven om niet vanuit de beperking te kijken, maar te laten zien wat nog wel kan. Daarnaast geven we ook aandacht aan naasten en mantelzorgers. We bieden aan hen allemaal handvaten, waardoor de cliënt zich beter gaat voelen", aldus Marisca.

Kom ook
Iedereen is welkom om te komen. De inloop tijdens een middag van het Parkinson Café is vrij. Marisca: "We merken dat er echt voor elkaar wordt gezorgd. Als er nieuwe bezoekers zijn, worden ze direct opgenomen in de groep. Iedereen voelt zich op zijn of haar plek. Je hoeft ook geen lid te zijn van de landelijke Parkinson vereniging om deel te nemen. Al zouden we dit wel fijn vinden, want met een groter ledenaantal kan de vereniging in een aantal gevallen ook een echt statement maken naar de politiek. Samen staan we sterker." Geïnteresseerd? Kijk eens op de website: www.parkinsoncafenijverdal.nl of stuur een email naar: info@parkinsoncafenijverdal.nl. U mag natuurlijk ook gewoon langskomen: elke derde dinsdag van de maand van 14.30 uur tot 16.30 uur. Iedere eerste dinsdagavond van de maand van 19.00 tot 20.30 uur is er een partnerbijeenkomst in de socioruimte van de Bendien Smitshof, Bendien Smitshof 38 in Nijverdal.

Programma 19 maart
Woningstichting Reggewoon is deze avond aanwezig voor meer informatie over: 'Hoe en wat als ik wil verhuizen'. 'Kan ik zomaar naar een zorgwoning?' En 'Wat is urgentie eigenlijk?' Op deze vragen wordt 19 maart een antwoord gegeven. Dit artikel is mogelijk gemaakt door een match op Beursvloer Hellendoorn. Het Parkinson Café maakte daar ook een match met de Reggehoeve. Daarmee is afgesproken dat men het eerste lustrum mag komen vieren bij deze luxe hippische 5 sterren accommodatie. Dat is op 16 april aan de Katenhorstweg 4a. De deelnemers van het Parkinson Café krijgen op 16 april een rondleiding en een kopje koffie of thee aangeboden. "De rest van het programma blijft nog even een verrassing. Het wordt in ieder geval een gezellige middag op locatie", aldus Marisca.

"Ons Vermaak" start met jeugdcursus vissen

RIJSSEN - Hengelsportvereniging "Ons Vermaak" uit Rijssen organiseert in de maanden april en mei opnieuw een jeugdviscursus.

Het vissen leeft flink onder de Rijssense jeugd. Dat ziet de vereniging terug in de aanmeldingen voor zowel de jeugdwedstrijden als in de jeugdviscursus. Daarom organiseren ze ook in 2019 weer een jeugdviscursus. De cursus start net als vorig jaar in april zodat de jeugd het maximale van het geleerde in de praktijk kan brengen. De vereniging hoopt de jeugd te stimuleren om er op uit te trekken en te gaan vissen, uiteraard met respect voor de natuur en de gevangen vis.

Leer de beginselen
De cursus is bedoeld voor jonge vissertjes om de beginselen van het vissen met de vaste hengel onder de knie te krijgen. Tijdens de cursus leren de meisjes en jongens verschillende vissen herkennen en hoe deze vissen leven. Ze gaan oefenen met het aanzetten van een haakje aan de lijn, het uitloden van een dobber en het maken van een lijntje. De lijntjes worden op maat gemaakt voor de eigen hengel van de vissertjes, deze dienen ze de tweede avond mee te brengen. Er wordt uitgelegd hoe lokvoer werkt en hoe aas op de haak wordt gezet. De laatste avond wordt er gevist om het geleerde in de praktijk te brengen aan de verenigingsvijver.

Cursusavonden
De cursusavonden zijn op 16 en 24 april in Speeltuin Irene aan de Vennekesgaarden. De derde cursusavond vindt plaats op 7 mei aan de visvijver op de hoek van de Nijverdalseweg en de Morsweg. De avonden starten om 19.00 uur tot ongeveer 20.45 uur. De deelnemers krijgen een informatiepakket mee naar huis. De cursus is bedoeld voor jongens en meisjes van 10 tot en met 13 jaar. Het deelnemen aan de jeugdviscursus is voor jeugdleden van Ons Vermaak gratis. Niet-leden kunnen voor of tijdens de cursus lid worden door het aanvragen van een Jeugdvispas. Deze Jeugdvispas kost slechts 8,50 euro, en kan worden aangevraagd via www.onsvermaakrijssen.nl of bij de verkooppunten Hengelsport Rijssen en Rosman Diervoeders.

Informatie
Voor meer informatie, kijk op website www.onsvermaakrijssen.nl of onze Facebookpagina.

Woonwijk Opbroek in de lift

RIJSSEN - De woonwijk "Het Opbroek" zit in de lift sinds het jaar 2013. In dat jaar woonden er in Het Opbroek 270 personen, maar nadat er in februari 2014 gestart is met de bouw van nieuwe woningen ging het aantal inwoners omhoog met 265 personen met een totaal van 535 personen per 1 januari 2019.

Van deze 535 personen waren 275 man (51,4 %) en 260 vrouw ( 48,6 5%). Het aantal huishoudingen bedroeg 175.18. De leeftijdscategorieen waren als volgt: 60 personen van 0 tot 15 jaar, 60 personen tussen de 15-25 jaar, 180 personen van 25-45 jaar en 105 personen van 45-65 jaar. Tot slot wonen er 50 personen van boven de 65 jaar. Het percentage ongehuwde personen bedroeg 47,6 % en het aantal gehuwde personen bedroeg 47,6 % .

Dick Tukkers

Jenny Ligtenberg kan veel energie kwijt in schilderwerk

RIJSSEN - Verpleegkundige Jenny Ligtenberg (54) heeft een hele grote hobby waar ze al haar energie in kwijt kan. Zij maakt schilderijen, al dan niet in opdracht van allerlei aard.

"Maar mijn grote liefde is het schilderen van dieren. Mijn inspiratie haal ik veelal uit de natuur. Mijn stijl is rust, landelijk, chic en eenvoud. Ik heb van jongs af aan al geschilderd en het is nog steeds mijn grootste hobby. Ik kan in het schilderen veel energie kwijt en ik kom helemaal tot rust als ik aan het schilderen ben. Ik heb al vroeg les gehad in het schilderen, vooral in aquarelverf. De laatste jaren gebruik ik veel acrylverf." Voor het Hart van Rijssen schilderde Jenny met het oog op de komende paasdagen een fraaie paashaas, waarin haar liefde voor de natuur duidelijk zichtbaar is. Wij op de redactie komen al helemaal in de juiste stemming!

Dick Tukkers

11 / 16

Veel voordelen met Multichip van Autobedrijf Zuithof

BORNERBROEK - Meer kracht en meer koppel halen uit uw motor, een kleiner turbo-gat, maar ook zuiniger rijden. En dat allemaal zónder grote ingrepen in uw auto. Klinkt te mooi om waar te zijn? Autobedrijf Zuithof laat u graag kennismaken met de innovatieve Multichip.

Het fenomeen van chiptuning kennen we natuurlijk al een tijdje. Maar dit heeft ook bepaalde nadelen: het overschrijft de software van de auto en is onder veel leasecontracten niet toegestaan. Multichip werkt op een andere manier, maar levert wel dezelfde verbeterde rijprestaties. U kunt de Multichip eenvoudig zelf installeren op de OBD2-uitleespoort van uw auto of dit natuurlijk laten doen door Autobedrijf Zuithof. De OBD2-poort is te vinden op alle auto's vanaf bouwjaar 2000. De Multichip hierdoor te gebruiken voor alle auto's met zo'n poort. Niet alleen voor benzinemotoren, maar ook voor een diesel of zelfs een hybride-auto biedt deze veel voordelen. De chip past de software van uw auto zelf niet aan; wanneer u de chip loskoppelt is de auto weer in originele staat. Dankzij deze mogelijkheid is de Multichip ook mee te nemen naar uw volgende auto; Autobedrijf Zuithof kan de software dan eenvoudig overzetten zodat uw nieuwe auto dezelfde verbeterde prestaties krijgt. Zo blijft uw investering zijn waarde behouden. Autobedrijf Zuithof geeft u graag meer informatie over de Multichip. Kom langs aan het Tusveld 15 in Bornerbroek, bel 074-38 41 352. Kijk ook op: www.zuithof.nl en www.multichip.nl

Vakgarage Wolves sluit zich aan bij Duurzaam Repareren

RIJSSEN - Kranten, websites, seminars en televisieprogramma's, ze staan er bol van: MVO en duurzaamheid. Meer en meer is er de bewustwording dat we verstandig moeten omgaan met onze wereld. En ja, ook autobedrijven dienen serieus werk te maken van duurzaamheid.

De vraag naar duurzaamheid in de automotive industrie neemt steeds meer toe vanwege dat verhoogde maatschappelijke bewustzijn. Niet alleen consumenten hebben een groter wordende behoefte aan duurzaamheid, ook overheid, brancheorganisaties, leasemaatschappijen, banken, energieleveranciers en allerhande andere organisaties trachten een impuls te geven aan duurzaamheid. Kortom, MVO is een steeds belangrijkere voorwaarde om zaken te doen zowel binnen de Business-to-Business als in de Business-to-Consumer markt. Bijna alle autofabrikanten hebben tegenwoordig groene labels wat betreft hun merken en modellen. Echter zijn er nog maar weinig lokale autobedrijven die duurzaamheid opgenomen en vastgelegd hebben in het DNA van hun organisatie. Ook wij hebben te maken met groeiende klantengroepen die duurzaamheid steeds belangrijker vinden.

Duurzaam repareren
Om te anticiperen op deze ontwikkeling in de markt heeft Vakgarage Wolves ervoor gekozen om een samenwerking met Stichting Duurzaam Repareren (www.duurzaamrepareren.nl) aan te gaan. Duurzaam Repareren certificeert bedrijven in de automotive op gebied van duurzaamheid. Zij beheert een certificatieprogramma dat gebaseerd is op een Product Markt Combinatie. Zo bepaalt niet de stichting de duurzaamheidseisen waaraan de bedrijven moeten voldoen, maar het College van Deskundigen. In dit college zitten de klanten van het autobedrijf zoals leasemaatschappijen en fleetowners en de ANWB (voorzitter) namens de particuliere autobezitter. Er wordt gestreefd naar de meest groene oplossingen die economisch haalbaar zijn. Dit blijkt in de praktijk geen tegenstrijdigheid. Want duurzaamheid heeft niets, maar dan ook niets met 'duur' te maken, in tegendeel zelfs.

Suzuki Jimny ook als private lease!

RIJSSEN - Zorgeloos op avontuur, tegen een vast bedrag per maand. De nieuwe Suzuki Jimny is per direct te bestellen vanaf 439 euro per maand, waarbij berijders alleen nog maar de brandstof hoeven te betalen.

Suzuki introduceerde dit jaar de nieuwe generatie van de Jimny; de karakteristieke compacte terreinauto die veel liefhebbers kent. Wanneer u kiest voor private lease kunt u uw nieuwe Jimny geheel naar wens samenstellen. Alle kleuren en uitvoeringen zijn leverbaar als private lease. Zo rijdt u de Jimny Comfort, die standaard geleverd wordt met airconditioning, cruise control, Suzuki Safety System en uiteraard met AllGrip Pro-vierwielaandrijving met hoge en lage gearing, al vanaf 439 euro per maand. Dit is op basis van een leaseperiode van 48 maanden, met 10.000 kilometer per jaar. De Suzuki Jimny is uit te rusten met een groot aantal accessoires die hem geschikt maken voor elk avontuur. Of het nu differentieelbeschermers zijn, of rubbermatten, ze zijn allemaal toe te voegen in het leasecontract. Ook als klanten hun Jimny helemaal willen personaliseren met bijvoorbeeld een retrogrille, een skidplate, sierlijsten en een dakdrager voor een surfplank is dat mogelijk.

Suzuki Private Lease
Ontzorgen, daar draait het om bij Suzuki Private Lease. Op brandstof en bekeuringen na zijn alle autokosten inbegrepen. Al het onderhoud, reparaties en schades worden bij de Suzuki-dealer voor je opgelost. Suzuki Private Lease is mogelijk op alle Suzuki's, in alle uitvoeringen. De prijzen beginnen bij 199 euro per maand voor de zuinige Suzuki Celerio. Autobedrijf Schreurs geeft u graag een passend advies voor de Jimny of andere modellen. Kom langs aan de Nijverdalseweg 138 in Rijssen. Kijk ook op: www.autoschreurs.nl

Lancering in een Mitsubishi Starion Turbo

In 1988 vervulde ik mijn dienstplicht op de Luitenant Kolonel Tonnetkazerne in 't Harde en dat was dicht genoeg bij Twente, dat ik vaak op en neer kon rijden naar mijn ouderlijk huis in Enschede. Dat deden we dan met een stel dienstplichtig militairen tegen een vergoeding met soldaat Peter in zijn Alfa Romeo Giulietta. Omdat Peter zuinig reed met maximaal 100 op de teller van zijn Alfa, waren we iedere dag toch een behoorlijk tijdje onderweg. Een beroeps sergeant uit Enschede, genaamd Marcel, had al een tijd geen relatie, reed niet naar Enschede op en neer en had zichzelf getrakteerd op een Mitsubishi Starion turbo. In die tijd een sensationele auto. Met het goedkope leven op de Tonnetkazerne en geen vriendin kon hij zich dat gemakkelijk permitteren. Tot het moment dat Marcel rond zijn 30e levensjaar onverwacht tegen een leuke meid aanliep in Enschede.

Opeens konden wij elke avond meerijden in een heuse sportwagen, want dat was het! Ik had nog nooit van mijn leven in zo'n snelle auto gezeten. Kan me nog zo herinneren dat Marcel op de tweebaans weg naar Epe naar links ging om een voorligger in te halen, wij met enige vrees in ons lijf een tegenligger zagen aankomen en Marcel het gas diep intrapte en we gelanceerd werden. Het was een sensatie deze Starion turbo. We waren gewoon dik binnen het uur thuis. Marcel kreeg dan ook vleugels in deze auto, hij haalde soms capriolen uit, dat wil je eigenlijk niet meer weten. Maar de vreugde was voor ons van beperkte duur. De Starion was een loeidure auto wat brandstofverbruik betreft en Marcel zag zich - verliefd als ie was - genoodzaakt de Starion in te ruilen tegen een Opel Kadett 1.2. Ik zie ons nog naar Enschede kruipen elke avond vanaf dat moment. Een stevig scheldende Marcel achter het stuur. Het was maar goed dat zijn liefdevolle beloning thuis al dat leed verzachtte. Ik heb nog steeds een zwak voor deze snelle inmiddels klassieke Japanner en ik hoop dat Marcel nog steeds verliefd is….

Foto Wikimedia Commons

Scooterrijder nog vaak wegpiraat

RIJSSEN - Scooterrijders zijn nog te vaak ware wegpiraten op de Nederlandse wegen. Althans, als je de uitkomsten uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland mag geloven.

De verkeersveiligheidsorganisatie verricht regelmatig onderzoek naar de objectieve en subjectieve belevenis van veiligheid op de weg. Zo vroegen zij verkeersdeelnemers over waar zij in het verkeer een onveilig gevoel van krijgen. Bijna de helft van de weggebruikers noemde te hard rijdende scooters als een belangrijk punt van onveiligheid. Ook te hard rijdende automobilisten, onveilige oversteekplaatsen en appende automobilisten zorgen voor een gevoel van onveiligheid.

Stijging
Opmerkelijk is dat juist het gevoel van onveiligheid door te hard rijdende scooters toegenomen is sinds de afgelopen jaren. In 2016 gaf nog 5 procent aan dat ze zich hierdoor onveilig voelen, inmiddels is dit sterk gestegen naar 41 procent.

Oorzaken
Waar de sterke stijging precies vandaan komt is wellicht wat lastiger te zeggen. Wel noemt het VVN zelf het opvoeren van scooters als belangrijke factor. Hoewel de politie zeer alert is op gevaarlijke, opgevoerde scooters blijft de pakkans nog steeds relatief klein. Ook is er altijd een wapenwedloop tussen de opvoerders en wetshandhavers; er zijn steeds slimmere trucjes om het opvoeren te verdoezelen wanneer een rollerbankcontrole in zicht komt. Een ander aspect is de groei van de elektrische scooter. De afgelopen jaren is de verkoop sterk gestegen en vorig jaar reden er al ruim 27.000 elektrische scooters rond. Deze zijn weliswaar fluisterstil, maar daardoor ook juist iets gevaarlijker. Je hoort namelijk niet wanneer zo'n scooter op hoge snelheid op je af raast, wat kan zorgen voor een schrikreactie op de weg. De laatste bepalende factor is ook simpelweg dat we meer eten online bestellen, waardoor er ook meer scooters door de wijken sjezen met uw pizza, döner of kapsalon.

Rekening houden
VVN, politie en gemeenten hopen natuurlijk dat scooterrijders zich zoveel mogelijk aan de regels houden en handhaven wanneer dit nodig is. Het matigen van de snelheid is niet alleen fijner voor andere weggebruikers, maar voorkomt ook ernstiger letsel. Zo is een val bij 35 kilometer vaak een stuk minder ernstig dan bij een opgevoerde 60 kilometer per uur.