Hart van Nijverdal

16 augustus 2019

Hart van Nijverdal 16 augustus 2019


KUDDE

KUDDE Natuurtheatervoorstelling

NIJVERDAL - Voor KUDDE gaat u niet zitten op een stoel in het theater, maar tijdens deze voorstelling wandelt u met een schaapskudde in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Geen traditionele theatervoorstelling, maar een uniek gebeuren.

Het publiek wandelt bij de voorstelling na zonsondergang het bos in en de hei op. Middels een koptelefoon horen bezoekers fluisterend het verhaal van Zenon, een moedige man die besluit de kudde te verlaten

Zenon
Het verhaal van Zenon, ingesproken door acteur Hans Dagelet, is geïnspireerd op het verhaal De Alchemist van Paulo Coelho. In dit verhaal heeft de jonge schaapherder Santiago één grote wens: de wereld bereizen tot in alle uithoeken om zo uit te vinden hoe deze in elkaar zit. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een zoektocht. Na veel omzwervingen ontmoet hij in Egypte de alchemist, die over grote spirituele wijsheid beschikt. Hij adviseert de jongen: 'Luister naar je hart. Dat kent alles, omdat het afkomstig is van de ziel van de wereld en daar ooit naar zal terugkeren (...) Waar je hart is, is ook je schat.' Een boek over vastzitten, wedergeboorte en ontdekking, eigenlijk ook het verhaal van KUDDE.

Unieke locatie
'Het viel niet mee de geschikte locatie op de Sallandse Heuvelrug te vinden', vertelt Heleen van Doremalen, bedenker en regisseur van de natuurtheatervoorstelling KUDDE. Ze wilde de voorstelling graag vanaf de schaapskooi Twilhaar laten vertrekken. 'Maar de bomenkap maakte deze locatie voor ons ongeschikt.' Gelukkig vond ze wandelend door het gebied de juiste natuurlocatie. 'Ik zocht vooral oud bos, bomen met dikke stammen.' De voorstelling KUDDE maakt veel gebruik van natuurlijke elementen. Op bomen en ander materiaal zijn filmprojecties van Leonie Muller te zien. De bezoekers maken zelf ook deel uit van een kudde, deels ook van de echte schaapskudde. 'Dankzij het hoorspel via de koptelefoons, de stilte en beleving gaat voor velen een nieuwe wereld open.'

De natuurtheatervoorstelling op de Sallandse Heuvelrug duurt 1,5 tot 2 uur en begint bij zonsondergang en is geschikt voor iedereen van 16 jaar en ouder. Kaarten en informatie zijn te verkrijgen via www.kudde.org

Benefietconcert in Openluchttheater: Een mooi'n middag in 't Twents

NIJVERDAL – 'Een mooi'n middag in 't Twents'. Dat kun je zondagmiddag 25 augustus verwachten van de benefietmiddag in het Openluchttheater in Nijverdal. De beste muzikanten in het genre Egerländer muziek uit het oosten van Nederland, zullen acte de présence geven. De opbrengst gaat naar ReumaNederland.

Initiatiefnemer voor dit bijzondere benefietconcert is Nijverdaller Hans Dijsselhof. Böhmische blaasmuziek is al sinds jaar en dag zijn passie. Omdat Dijsselhof een heel groot netwerk heeft in de muziekwereld kwam hij op het idee om een projectorkest samen te stellen. Dit orkest gaf twee jaar geleden ook een concert in het Openluchttheater in Nijverdal. De opbrengsten gingen toen naar KiKa. Een supergeslaagd evenement met veel beroepsmuzikanten dat zeker een vervolg moest krijgen. Dit jaar is voor het goede doel ReumaNederland gekozen. "Mijn jongste dochter Ellen, nu 26 jaar oud, worstelt al sinds haar tweede levenslaar met deze aandoening. Dit heeft invloed op ons hele gezin. Ook als ouder ben je er veel mee bezig. En je maakt je zorgen, hoe is het als ze straks 60 jaar oud is... Ze heeft nu namelijk al zoveel beperkingen", vertelt Hans.
Ellen wilde altijd doventolk worden, deze droom heeft de Nijverdalse op moeten geven omdat zij het vanwege de reumatisch klachten aan haar handen niet meer kon opbrengen. Inmiddels is ze wel blij met haar huidige baan als logopediste. Maar ook hier moet ze constant rekening houden met haar aandoening. Fulltime werken zal nooit tot de mogelijkheden horen.
Het leven van Ellen, en de rest van het gezin Dijselhof, is vastgelegd in een documentaire. Deze documentaire wordt tijdens het Benefietconcert in een drieluik vertoond. "Het wordt natuurlijk een leuke, vrolijke middag vol Egerländer muziek, maar we willen toch laten zien aan het aanwezige publiek welke impact deze aandoening kan hebben op je leven en het leven van een gezin," aldus Hans.
'Een mooi'n middag in 't Twents' is het motto. Het begint om 14.30 uur in het Openluchttheater. Hans Dijsselhof en zijn Twentsche Muzikanten treden op en ook Herman Kampman geeft acte de présence.

Kaarten voor dit concert zijn te bestellen bij ZINiN (0548-624489 of via de website) en via Hans zelf. Kaarten kosten 7,50 euro in de voorverkoop en 10 euro aan de kassa van het theater.

Woodstock bij ZINema

NIJVERDAL - Iedereen weet het (nog) wel: Woodstock (voluit Woodstock Music & Art Fair) was een muziekfestival dat in 1969 gedurende drie dagen gehouden werd in de Amerikaanse plaats Bethel, op een weiland van de melkveehouder Max Yasgur.

Op zondag 18 augustus draait ZINema de uit 1970 stammende film over dit festival, die ooit een Oscar won. U kunt eenmalig genieten van de bijna vier uur durende film 'Woodstock! 50th Anniversary'. Talloze malen zijn de legendarische 'Woodstock' beelden de wereld overgegaan: de vieze slidings in de regen op het festivalterrein, het weergaloze optreden van Joe Cocker, de magnifieke gitaarsolo's van Jimi Hendrix en het rauwe stemgeluid van Janis Joplin. Ze staan bij velen op het netvlies gebrand en we horen de muziek nog in ons hoofd. En nu is het mogelijk om slechts eenmalig deze uit 1970 stammende film bij ZINema te komen zien. Het is op 18 augustus precies 50 jaar geleden dat dit legendarische festival in Bethel werd gehouden. Tijdens een regenachtig weekend in augustus 1969 was het 'Three Days of Peace and Music' waarbij ruim 400.000 mensen onvergetelijke optredens beleefden van onder meer Jimi Hendrix, Joe Cocker, Santana, The Who, Janis Joplin, Jefferson Airplane, Joan Baez en Crosby, Stills & Nash. Regisseur Michael Wadleigh was erbij en maakte een ruim drie uur durende muziekdocumentaire die in 1970 in de bioscoop te zien was en uiteindelijk werd bekroond met een Oscar in de categorie ´Beste Documentaire´.

In de bioscoop
Om 50 jaar Woodstock te vieren brengt Warner Bros. Pictures de gelijknamige muziekdocumentaire eenmalig terug in de Nederlandse bioscoop voor een speciale vertoning. Het betreft de 'Director's Cut' van de film. En u krijgt waar voor uw geld: de film heeft maar liefst een speelduur van 3 uur en 44 minuten, inclusief een pauze. De documentaire bevat unieke sfeerbeelden, interviews en natuurlijk veel muziek. Kaarten voor deze film zijn te bestellen via www.zinin.com of af te halen bij de VVV / Tourist Info in Nijverdal. Telefonisch kaarten voor de films bestellen kan ook via 0548-624489.

Standhouders gezocht voor Business Festival 2019

NIJVERDAL - Het Business Festival tijdens Bruisend Nijverdal op woensdag 4 september van 17.00 – 22.00 uur is dé uitgelezen kans om in contact te komen met bijna iedere ondernemer uit de gemeente Hellendoorn. Hét zakelijke evenement waar alle ondernemers op informele manier samenkomen tijdens een gezellige middag en avond in de feesttent van Bruisend Nijverdal. En u kunt daar als standhouder van profiteren! Aanmelden kan nog steeds.

Het BusinessFestival is een unieke samenwerking tussen de vier ondernemersverenigingen in de gemeente Hellendoorn. Business Club Hellendoorn Nijverdal, Parkmanagement 't Lochter, Ondernemersvereniging Op naar Nijverdal en Ondernemend Hellendoorn organiseren samen met de vrijwilligers van Bruisend Nijverdal een event dat ondernemers verbindt, inspireert en aanzet tot actie.

Aanmelden
Meld u nu aan als standhouder op het Business Festival Hellendoorn - Nijverdal 2019 en profiteer van de mogelijkheid om u te presenteren aan iedere ondernemer uit de gemeente Hellendoorn. Een stand kost slechts 295 euro. Deze stand kunt u gebruiken om te netwerken, te presenteren of misschien wel om te demonstreren. Daarnaast op de achtergrond uw naam groot in beeld en dat alles in de spotlight gezet! U krijgt daarnaast ook nog eens tien consumptiemunten. Wilt u ook meedoen? Geef u dan snel op. Iedereen uit de wijde regio is welkom om deel te nemen. Er is plaats voor maximaal 30 exposanten. Opgeven kan via: www.bruisendnijverdal.com/bfdeelnemer.

Leren en inspireren
Dit jaar maakt de organisatie er opnieuw een prachtig ondernemend en inspirerend event van! Spreker is filosoof & cabaretier Paul Smit. In een humoristische en energieke presentatie gaat Paul Smit in op diverse aspecten van menselijk gedrag en de werking van ons brein. Natuurlijk wordt alles omlijst met heerlijk eten, drinken en passende muziek.

Meld je aan als zorgvrijwilliger!

HELLENDOORN - In de gemeente Hellendoorn zoekt Evenmens op dit moment zorgvrijwilligers. Om te voorkomen dat een mantelzorger overbelast raakt, is het fijn als de mantelzorger de zorg af en toe aan iemand kan overdragen. Evenmens Hellendoorn is altijd op zoek naar zorgvrijwilligers die tijdelijk deze taken van de mantelzorger over kunnen nemen.

Zo wordt er een zorgvrijwilliger gezocht voor een meneer die regelmatig de Buurtboerderij het Oosterbroek bezoekt in Luttenberg. Voor hem is Evenmens op zoek naar iemand die voor hem, of samen met hem, af en toe piano wil spelen. Ook wordt er iemand gezocht voor een mevrouw met een visuele beperking die graag met een vrijwilliger af en toe wat wil toeren in de auto, het is fijn als iemand plat proat. Verder wordt nog een zorgvrijwilliger gezocht voor een jonge vrouw met autisme die een gezellig maatje zoekt.

Steuntje in de rug
Mantelzorgers verlenen intensief zorg aan iemand in hun directe omgeving. Deze zorg kan soms dag én nacht noodzakelijk zijn. Maar wanneer de zorg intensief en langdurig is, kan het erg zwaar worden. Het heeft dan ook veel invloed op het eigen leven. Het combineren van mantelzorg met een baan, de zorg voor andere familieleden, opvoeding van kinderen of vrijetijdsbesteding blijkt vaak lastig te zijn. Veel mantelzorgers kunnen dus wel een steuntje in de rug gebruiken ter verlichting van de mantelzorgtaken. Evenmens Hellendoorn zet zorgvrijwilligers in bij iemand met een zorg- of ondersteuningsvraag. Deze ondersteuning en inzet kan helpen om mensen langer zelfstandig te laten wonen. Dreigende overbelasting kan worden voorkomen. De inzet kan voor eenmalig zijn, maar ook op regelmatig terugkerende basis.

VPTZ
Naast de gewone zorgvrijwilliger, is aanmelden als Vrijwilliger Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) ook mogelijk. Zij zijn er om mensen in hun laatste levensfase en hun naasten te ondersteunen.

Als zorgvrijwilliger kunt u natuurlijk rekenen op begeleiding en scholing van Evenmens, informele zorg voor elkaar. Bent u die zorgvrijwilliger die we zoeken? Neem dan vrijblijvend contact op via tel: (0548) 63 88 30 of e-mail: Lwolters@evenmens.nl.

Op pad met Staatsbosbeheer

NIJVERDAL - De Sallandse Heuvelrug is zo dichtbij en met Staatsbosbeheer kunt u de komende week weer op pad om ervan te genieten.

Op zondag 18 augustus organiseert Staatsbosbeheer een wandeltocht over de glooiende heidevelden. De uitgestrekte heidevelden, de on-Nederlandse vergezichten, de rust en ruimte en de verhalen over de natuur, cultuur en historie van het gebied zijn de ingrediënten voor een mooie dag in de natuur. Dus trek de wandelschoenen aan, pak het fototoestel en neem eventueel een verrekijker mee en ga mee. Vertrek is om 10.00 uur vanaf het BuitenCentrum en rond 16.00 uur bent u weer terug. De kosten zijn € 19,50 per persoon dit is inclusief een kop koffie bij de start en een heerlijk lunchpakket voor onderweg.

Bossafari
Op donderdag 22 augustus staat een bossafari op het programma. Tijdens de bossafari worden alle zintuigen gebruikt tijdens leuke opdrachten en spelletjes. Dus trek een paar stevige schoenen aan en ga mee op safari. De safari start om 14.00 uur bij het BuitenCentrum de Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer en duurt ongeveer twee uur. De bossafari is een ontdektocht speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders. Ontdek, beleef samen met (klein)kind(eren) vanaf 6 jaar het bos van de Sallandse Heuvelrug. De kosten zijn € 5,- per deelnemer.

Morgenstond
Een alloud gezegde: Morgenstond heeft goud in de mond. U zult op zaterdag 24 augustus zien dat dit klopt tijdens een frisse ochtendwandeling. Terwijl het nog vroeg is, leidt de gids van Staatsbosbeheer u door de uitgestrekte bossen richting het weidse heuvellandschap. De natuur wordt wakker en het licht wordt scherper. Vogels zingen, de zon is op en dauwdruppels glinsteren in het eerste ochtendlicht. De wandeling start om 6.30 uur en duurt tot ongeveer 8.30 uur. De lengte van de wandeling is rond de 5 à 6 kilometer. De wandeling is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Kosten voor volwassenen € 5,- en €3,50 voor de kinderen tot en met 12 jaar.

Aanmelden voor één van deze activiteiten kan via de website: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/salland/activiteiten. Alle activiteiten starten bij het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer aan de Grotestraat 281 in Nijverdal.

Leuke nostalgische meezingmiddag

NIJVERDAL - Op zaterdag 14 september start het Leger des Heils Dienstencentrum het nieuwe seizoen met een nostalgische zangmiddag. Tijdens deze zangmiddag worden oude nostalgische liederen van het Leger Des Heils ten gehore gebracht. Dit onder leiding van dirigent en pianist Wim Gout.

Houdt u van zingen? Wilt u deze liederen opnieuw horen en het nostalgische gevoel beleven? Of bent u nieuwsgierig naar een stukje muziek geschiedenis van het Leger des Heils? U bent van harte uitgenodigd om mee te komen zingen of om mee te komen genieten van de samenzang. Inloop is vanaf 14.00 uur en de aanvang is om 14.30 uur. De entree is gratis. Het staat u altijd vrij om een vrijwillige bijdrage te geven. De koffie en thee staat in ieder geval voor u klaar! Bent u op zaterdag 14 september bij Dienstencentrum Nijverdal aan de Grotestraat 47 te Nijverdal om samen te zingen, te delen en te beleven?

Bij de Auto Aaltink Nijverdalse CityRun is iedereen een winnaar

Foto: Eigenaar

NIJVERDAL - De Auto Aaltink Nijverdalse CityRun beleeft zondag 22 september haar derde editie. Een topdag vol gezelligheid in de dorpskern van Nijverdal. Ook dit jaar gaat het alweer hard met de inschrijvingen. Nog niet ingeschreven? DOEN! Alleen als je voor 9 september inschrijft, ontvang je een gratis T-shirt op de 5 en 10 kilometer.

Het doel van de CityRun Nijverdal is een sportief evenement voor lokale en regionale helden. Ieder op zijn eigen niveau. Een getrainde hardloper die een toptijd gaat neerzetten, maar ook de hardloper die voor het eerst van zijn leven een 5 kilometer wedstrijd gaat lopen en deze euforie gaat ervaren. De organisatie heeft enkele wijzigingen doorgevoerd. De starttijden zijn veranderd en het parcours is een klein beetje aangepast. De 2,5 km is vervallen, maar daarvoor in de plaats komt er een hilarische StilettoRun! Deelname aan deze ludieke race is helemaal GRATIS! De start is voor de afstand sponsor Leferink aan de Grotestraat om 14:00 uur. Vervolgens loop je op je stiletto's via het Keizerserf naar de finish voor ToiToi. De afstand is maar 230 meter, maar het zal best zwaar worden. Daarom ontvangt iedere deelnemer (die zich inschrijft voor 9 september) een gratis functioneel T-shirt van de CityRun Nijverdal.
Er is ook dit jaar veel aandacht voor het randprogramma: Lekker eten, vertier en gezelligheid langs het hele parcours. Het publiek kan genieten van diverse muziekstijlen langs het parcours: denk daarbij aan de Trottoirband, De Sofa Rockers, DJ Lars, DJ Mooi Bussie en Trommelband Batteristas.

4 afstanden
De Auto Aaltink Nijverdalse CityRun is een hardloopwedstrijd over 3 afstanden; De Hooischuur KidsRun, De Haere 5 km en De Heutink 10 km. De jongste lopers, van 4 t/m 9 jaar, lopen 1 ronde van 650 meter. De atleten van 10 t/m 12 jaar lopen 2 rondes. Het standaard parcours voor de 5 km en 10 km is 2,5 kilometer lang door het centrum van Nijverdal. Elke deelnemer ontvangt een geweldige medaille.
De school met de meeste deelnemers bij De Hooischuur KidsRun (procentueel gezien) trakteren wij ook nog eens op ijs van Bakkerij Lorkeers. Geef dus bij de inschrijving duidelijk aan op welke school je zit. Onze hoofdsponsor van de KidsRun maakt het meelopen met de KidsRun ook wel heel erg aantrekkelijk. Elke deelnemer aan de KidsRun krijgt op vertoon van zijn of haar medaille een GRATIS pannenkoek bij De Hooischuur!

22 september meedoen?
Schrijf je nu alvast in voor één van de afstanden. Dit mag je als echte hardloopliefhebber niet missen. "Iedereen voelt zich een winnaar als hij/zij over onze finish-streep komt". Wil je deze dag beleven als vrijwilliger? Ook zij zijn hard nodig om dit evenement tot een succes te maken. Meld je als vrijwilliger via de website: www.cityrunnijverdal.nl.

Vrachtwagenverbod en snelheidsremmers Grotestraat

HELLENDOORN - Inmiddels is het al enige tijd geleden dat de Grotestraat is vernieuwd. En wat op papier perfect leek, blijkt in de praktijk toch net iets anders uit te pakken.

Gebruikers zijn na vijf maanden wel gewend aan de nieuwe situatie en de tekortkomingen van het plan zijn duidelijk geworden en gaan aangepakt worden door de gemeente. Zo zorgen vrachtwagens in de Grotestraat voor overlast en daarom zijn er afgelopen periode borden geplaatst die aangeven dat het woonerfgedeelte is afgesloten voor vrachtwagens. Er geldt echter wel een uitzondering voor vrachtwagens korter dan 12 meter. Zij mogen tussen 7.00 en 13.00 uur wel het gebied in om winkels te bevoorraden.

Snelheid
Het gedeelte tussen het Keizerserf en de Maximastraat is ingericht als woonerf. Dat betekent dat daar een maximumsnelheid geldt van 15 kilometer per uur. Voor de overige delen van de Grotestraat tussen de Budde en het politiebureau geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer. Dit wordt allemaal met borden aangegeven. Monitoring via GPS-data laat zien dat de overgrote meerderheid van het verkeer in de 30 km zone niet of nauwelijks te hard rijdt. Maar in de beleving van winkelend publiek is de snelheid toch vaak behoorlijk hoog. En in de 15 km zone wordt veelal ook een snelheid van zo'n 30 km per uur gereden. Daarom gaat de gemeente een proef doen met het plaatsen van grote plantenbakken. De indruk van een doorgaande straat wordt daarmee minder en de verwachting is dat de snelheid zal verminderen. Als de proef slaagt, worden er definitieve maatregelen genomen.

Minder tegels in de voortuin

HELLENDOORN - Alle overheden hebben steeds meer oog voor het klimaat en hoe iedereen een steentje kan bijdragen. Dit is niet vreemd aangezien iedereen er mee te maken heeft en er overlast van kan ervaren. Neem bijvoorbeeld de straten die laatst blank stonden door een hevige regenbui. Initiatieven zoals 'Help, mijn tuin heeft tegels' wordt dan ook omarmd door de gemeente.

De provincie Overijssel geeft tien keer een make-over van een voortuin ter waarde van € 1.000 weg. Inwoners in Overijssel met een voortuin die voor tenminste 50 procent versteend is kunnen meedingen voor de prijzen. Er wordt gehoopt dat een mooie groene voortuin ook anderen in de straat en omgeving inspireert om tegels te verwijderen en de tuin te vergroenen. Minder tegels kunnen bijdrage aan een betere afvoer van regenwater via de grond in plaats van via het riool. Ook kan een groene voortuin bijdrage aan minder hittestress. Tegels houden warmte vast, planten niet. Een groene tuin biedt nog meer voordelen. Planten trekken vlinders, bijen en andere insecten aan. Goed voor de populatie!

Spelregels
Voor deze actie gelden vanzelfsprekend een aantal voorwaarden. Zo moet de tuin voor meer dan de helft betegeld zijn en moet er voor 1 september worden aangemeld. De verdere voorwaarden zijn na te lezen op www.helpmijntuinheefttegels.nl. Hier vindt u ook hoe u zich kunt aanmelden.

Column

Nog even niets. Vakantie!

Het voordeel van een goed geïsoleerd huis is tegelijkertijd haar nadeel. Nu het buiten allang ver onder de 25 graden is en 's nachts al ver onder de 20, nu de regen met bakken uit de hemel valt, blijft de temperatuur in huis nog steeds ruim 23 graden.

Nog iedere morgen kom ik zwetend mijn bedje uit. De isolatie hield de warmte lang tegen maar toen die een maal binnen was kwam zij er net zo moeilijk weer uit.

Korte warme nachten, in de vroege morgen naar buiten, zwemmen, boodschapjes halen en dan niets doen, bijna niets, je rustig houden, geen alcohol, licht eten, veel drinken. Een boek lezen, de Tour kijken. Dat was het recept om de hitte te overleven.

Niets doen. Je niet druk maken. En als er iets moest: tempo doeloe. Eigenlijk een prima leventje. Zomer. Warmte. Vakantie. In makkelijke kleren een beetje scharrelen. Op blote voeten het huis uit je tuin in. Niks moeten. Leuke dingen doen. Beetje gezellig hebben met elkaar. Ieder jaar neem ik me voor dat vrije gevoel vast te houden, dat makkelijke, dat "niets hoeft". Maar ik voel het al. Het komt er al weer aan. Agenda, verplichtingen. Eigenlijk wil ik die kooi nog niet in.

weedebee

Overijsselse wandel-routes zeer populair

RIJSSEN - De Twentse gemeenten, Provincie Overijssel, landschapsbeheerders en recreatieve organisaties hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om Overijssel en Twente in het bijzonder nóg aantrekkelijker te maken voor een breed publiek. Het versterken van een breed netwerk aan wandel- en fietsroutes had hierbij een hoge prioriteit.

Een uitgebreid netwerk van wandel- en fietsroutes heeft veel voordelen. Zo zijn er veel liefhebbers die uit alle hoeken van het land naar Twente komen voor de rust en gemoedelijkheid; wat weer vele toeristische euro's oplevert voor ondernemers in de regio. Daarnaast is ook juist de ambitie om bewoners zélf eens kennis te laten maken met de routes die letterlijk en figuurlijk in hun achtertuin liggen.

Toegankelijk
Eén van de partners die actief werkt aan wandel- en fietsroutes is Landschap overijssel. Zij ontwikkelden de routeapp 'Wandelen in Overijssel'. Dankzij een groep enthousiaste vrijwilligers werden zo meer dan honderd routes uitgezet.

Succes
Sinds de introductie van het routesysteem eind 2015 zijn onze routes maar liefst 515.274 keer gedownload. Het aantal downloads per maand stijgt ook nog steeds. Waar in 2016 nog 'maar' 5.000 routes per maand gedownload werden, zit dit inmiddels op ruim 17.500 routes. "Steeds meer wandelaars en fietsers gebruiken onze routes om zich te laten informeren over onder andere het beheer en behoud van het landschap, cultuurhistorische en andere 'leestekens' in onze omgeving en het herkennen van dieren en planten in de buurt.", aldus Landschap Overijssel. Het aanbieden van passende routes is uitdagend, ook gezien het eigendom van veel grond.

Toproutes
Toproutes zijn de bezinningsroute 'Hilligenpad' (12.000 downloads) en de 'Umfassungsweg' over landgoed Twickel (7.000 downloads). De best scorende gezinsroute is 'Ommen Lemelerberg - highlights' met bijna 5.000 downloads. Nieuwsgierig? Zoek op 'wandelen in Overijssel' in de App Store (voor iPhone en iPad) of Google Play (voor smartphone of tablet met Android) en download de gratis routeapp.

Gezellige Lommerdmarkt

RIJSSEN - In de buurt van het transformatorhuisje op De Hagen trof ik moeder Annemarie uit Rijssen samen met haar twee kinderen Annemijn (10) en Tristan Klein Zandvoort (12) en hun vriendjes Tess (12) en Fijnn de Leeuw (10) met in hun gezelschap twee tantes en oma Zwiers op de vierde Lommerdmarkt van 2019. Zij maakten er gezamenlijk, onder goed weersomstandigheden een gezellige en sfeervolle dag van. Het was dit jaar voor de familie het eerste bezoek aan de Rijssense Lommerdmarkt.

Om half 5 ging Annemarie met haar kroost richting het centrum van Rijssen om haar verkoopwaar uit te stallen op de Hagen. Deze goederen waren reeds een avond van tevoren ondergebracht bij haar broer die in de buurt woont. Het was er koud op de vroege morgen, maar de eerste kopers melden zich al direct, voorzien van zaklantaarns om de aangeboden goederen goed te kunnen bekijken. "En de verkoop van overtollige goederen liep de hele morgen constant door, waardoor wij dus echt tevreden zijn met onze verkoop en dit tot plezier van haar kinderen", aldus Annemarie. Want een gedeelte van opbrengst van de verkochte goederen is namelijk voor hun bestemd en een ander gedeelte van de opbrengst is spaargeld voor een reisje in de toekomst naar Walt Disney World, waarbij ook tante Judith acte de présence zal geven. Dit pretpark werd door de familie vorig jaar ook reeds bezocht en heeft voor de kinderen een onuitwisbare herinnering opgeleverd.
Dick Tukkers

Train je mentaal fit met zenmeditatie in Nijverdal

NIJVERDAL - 'Ik leef bewuster, aandachtiger en meer gefocust. Ik word niet meer zo geleefd door mijn agenda of mijn moeten-lijstje. Ik maak betere keuzes'. Op 31 augustus, 1, 3 en 5 september staat het Zen.nl Meditatiecentrum open om kennis te maken met zenmeditatie.

Zenbeoefening is leren onder alle omstandigheden overzicht en rust behouden en je niet laten meeslepen door stress of emotie. 'Zenmeditatie is mentale fitnesstraining', stelt Harry Mengers, zenleraar van het Meditatiecentrum in NIjverdal. 'En die fitness is te trainen. En fijn als je dat vermogen kunt inzetten tijdens een vergadering, een presentatie, een druk gezinsleven of welke omstandigheid ook. En het maakt je effectiever en gelukkiger'. 'Het is wat cursisten na afloop mij vertellen', vertelt Harry erbij.

Niet zweverig
Zweverig? 'Dat is niet wat de mensen zeggen die het beoefenen of de wetenschappers die onderzoek naar de effecten gedaan hebben', voegt Harry toe. Tijdens de gratis proefles kun je horen, zien en ervaren wat het zenbeoefening is en of het bij je past. En je leert de zenleraar kennen. Wat een cursist na afloop van een training zei: 'De zenmeditatie cursus is een enorme eye opener geweest. Ik heb veel leerzame en nieuwe ervaringen opgedaan, tot aan buiten zitten aan toe. Ik ben rustiger, stabieler, heb meer energie, kan meer afstand houden en vind het makkelijker om hulp te vragen en de wederzijdse afhankelijkheid te waarderen. Ik ben meer tevreden met mezelf, slaap aanzienlijk beter en doe vooral vaker één ding tegelijk. Heerlijk!'.

Aanmelden
Voor aanmeldingen voor de proefles en informatie over het programma ga naar de website: http://zen.nl/nijverdal/proefles. De trainingen starten vanaf 10 september 2019

Toptalent in actie op tennistoernooi

OLDENZAAL - De Oldenzaalse tennisclub Ready organiseert deze week weer de Broekhuis Peugeot ITF World Tour. Veel nationaal en internationaal tennistalent komt weer naar Oldenzaal voor een sportieve krachtmeting.

Maandag ging het toernooi al van start. Deze vrijdag staan de kwartfinales enkel en halve finales dubbel op het programma, met zaterdag de halve finales enkel en finales dubbel. Zondag sluit Ready het toernooi af met de finales enkel heren en dames. Het toernooi trekt dankzij het hoge niveau spelers uit heel Europa.

NextGen Lions
Peugeot en tennis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo steunt het merk vier aanstormende talenten, de 'NextGen Lions'. Tallon Griekspoor (21), Botic van de Zandschulp (23), Tim van Rijthoven (21) en Ryan Nijboer (19) zijn dan ook bij vele toernooien te bewonderen. Ryan Nijboer speelt ook mee in Oldenzaal.

Klantendag
Broekhuis Peugeot laat ook graag de klanten kennismaken met de tennissport. Zaterdag organiseren zij dan ook een klantendag; de bezoekers worden als VIP ontvangen, compleet met VIP-parkeerplaatsen en lunch in de VIP-tent. Naast dat zij de spannende finales van het toernooi live meemaken, kunnen ze ook zélf in actie komen. Zo is het unieke King of the Court tennisspel van de partij. Bezoekers kunnen hun tennisvaardigheden tonen tegen een unieke, interactieve tennismuur. Ook de sportieve Peugeot leeuw staat zélf op de tennisbaan!

NextGen Peugeot 208
Autobedrijf Broekhuis toont als hoofdsponsor van het toernooi uiteraard ook diverse nieuwe modellen uit Peugeot's gamma. Zo kunt u kennismaken met de Peugeot 208 NextGen Lions editie. De sportieve, dynamische hatchback is extra voordelig geprijsd met een uitgebreid optiepakket. Waaronder airco, cruise control, parkeersensoren achter, metaallak, een NextGen Lions mattenset en Peugeot Connect 3D Nav. Deze staat voor u klaar voor 17.590 euro of als private lease vanaf 279 euro per maand.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de Peugeot Broekhuis ITF World Tour op: www.oltcready.nl. Kijk voor meer informatie over Peugeot ook op: www.broekhuis.nl/peugeot.

Weer naar De Grolsch Veste

ENSCHEDE - De eerste uitwedstrijd van het seizoen heeft voor FC Twente afgelopen zaterdag drie punten opgeleverd. Op bezoek bij FC Groningen won het elftal van trainer Gonzalo Garcia met 1-3.

In een bewogen eerste helft misten beide teams een strafschop, terwijl bij FC Groningen vlak voor rust zowel Ramon Lundqvist als Mike te Wierik een rode kaart ontving. In de tweede helft vonden Keito Nakamura, Aitor en Haris Vuckic het net voor de Tukkers en schoot Ritsu Doan raak voor de thuisploeg. Zondag speelt FC Twente de tweede thuiswedstrijd van het seizoen. Om 14.30 uur wordt er afgetrapt tegen RKC Waalwijk in De Grolsch Veste. Er zijn inmiddels meer dan 24.500 kaarten verkocht. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 20,- en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsche Veste (welke op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur geopend is).

40 jaar Bowling Vereniging Rijssen

RIJSSEN - Op 1 september 2019 bestaat Bowling Vereniging Rijssen 40 jaar. Dit wil de vereniging graag vieren met de huidige en oud-leden door middel van een receptie op zaterdag 31 augustus van 15.00 tot 18.00 uur bij 't Witte Hoes aan de Markeloseweg 90.

Zoveel mogelijk oud-leden zijn aangeschreven, maar het adressenbestand is natuurlijk niet compleet. Bent u oud-lid dan kunt u zich tot uiterlijk 17 augustus 2019 aanmelden voor de receptie via info@bowlingverenigingrijssen.nl onder vermelding van het aantal personen. Kent u oud-leden van Bowling Vereniging Rijssen? Laat haar of hem weten van het jubileum en de receptie.

Vaartocht Enterse Zomp

ENTER - Tussen 11.00 en 16.00 uur kunt u elk uur mee met de Enterse Zomp vanaf De Enterse Waarf.

Even genieten van rust en natuurschoon kan tijdens één van de vaartochten van de Enterse Zomp over de Regge. De tocht is ook informatief, want één van de schippers vertelt u onderweg allerlei wetenswaardigheden. Kosten van een rondvaart bedragen € 4,50 voor volwassenen en € 2,- voor kinderen tot en met 12 jaar. Boeken is niet nodig!

Schatrijk

ENTER - Op 20, 21 en 22 augustus wordt voor de jeugd in de basisschoolleeftijd weer de Vakantie Bijbel Week georganiseerd.

Dit jaar is het thema 'Schatrijk' en daarmee wordt niet de rijkdom die in euro's uit te drukken is bedoeld. Op het programma staan onder andere samen zingen, naar bijbelverhalen luisteren en leuke spelletjes doen. Meer informatie via Facebook vbwenter.

Buitenactiviteiten Kasteel de Oosterhof

RIJSSEN - Aanstaande dinsdag 20 augustus is de laatste zomermuseumdinsdag rond kasteel de Oosterhof.

Het slotthema dat die dag van 11 tot 16 uur centraal staat is de Kameleon, wat alles te maken heeft met de tijdelijke zomerexpositie De Kameleon blijft favoriet. In de wisselzaal van het kasteel is een expositie te zien over de succesvolle jeugdboekenserie. De originele typemachine van Hotze de Roos is er, beschikbaar gesteld door Kameleondorp Terherne. Maar ook een serie originele tekeningen gemaakt door Gerard van Straaten, de broer van de beroemde politieke cartoontekenaar Peter van Straaten. Ook de tekeningen van Van Straaten hebben een grote bijdrage geleverd aan het succes van de meer dan 65 jeugdboeken die van deze serie zijn verschenen. Ook de brandweerdagen en de folkloredagen, waarop onder andere korvenvlechter Evert Averesch zijn ambacht toonde (foto), trokken veel belangstelling.

Rondje Smidsbelt

HOLTEN - Op 20 augustus is het alweer het laatste Rondje Smidsbelt van dit seizoen.

Vanaf 18 juni is het elke donderdag gezellig geweest met live muziek op de Smidsbelt en dat zal ook deze laatste donderdag zo zijn. Tussen 16.00 en 19.00 uur is de Smidsbelt voor de kinderen met onder andere springkussen en andere activiteiten. Vanaf 19.00 klinkt dan de live muziek in hartje Holten. Ook culinair genieten tijdens Rondje Smidsbelt. Informeer hiervoor bij Tastoe.

GGD Twente biedt extra beschermingsmiddel

TWENTE - Ook de GGD Twente gaat het beschermende middel PrEP binnenkort verstrekken aan een risicogroep. Het middel moet bescherming bieden tegen een mogelijke HIV-infectie. Deze 'anti-HIV pil' zal als eerste verstrekt worden aan een beperkte groep mannen.

In juni werd bekendgemaakt dat alle GGD-regio's in Nederland gaan beginnen met het verstrekken van dit preventiemiddel en de bijbehorende voorlichting en medische zorg. De exacte startdatum was nog niet bekend; de GGD Twente richt zich op 1 september als startmoment, hoewel dit wellicht al wat eerder zal worden. De GGD Twente start nu als eerste met een beperkte groep mannen die seksueel contact hebben met andere mannen. Zij lopen namelijk een statistisch hoger risico. De GGD zal dan kijken naar het risico dat de individuele gebruiker loopt en hun kwetsbaarheid.

Wat is het?
Het middel is een medicatie die hopelijk moet voorkomen dat iemand een HIV-infectie oploopt. De technische term PrEP staat voor 'pre expositie profylaxe', oftewel, een bescherming voordat men blootstelling heeft aan het virus. Eerder werden deze medicijnen via de huisarts verstrekt. Uiteraard moet men zo'n pil niet zien als een wondermiddel. Gezond verstand en eigen verantwoordelijkheid blijven heel belangrijk. Condoomgebruik en regelmatige gezondheidsscreening blijven een vereiste voor een gezonde leefstijl. Naast het gebruik van PrEP en condooms zijn er ook middelen die risico's op infectie kunnen beperken na een mogelijke blootstelling. Deze moet men dan wel binnen 72 uur na seksueel contact innemen en het is alleen voor noodgevallen.

Onderbouwing
Het verstrekken van het middel is ook onderdeel van de ambitie om toe te werken naar nul nieuwe HIV-infecties. Op dit moment krijgen jaarlijks nog zo'n 1.000 mensen een positieve HIV-diagnose. Er zijn naar schatting 23.000 mensen in ons land die leven met deze ziekte, waarvan 2.300 mensen hiervan niet op de hoogte zijn. Het Aidsfonds-Soa Aids Nederland pleit dan ook al jaren voor een brede toegang tot PrEP en bijbehorende zorg. Kijk voor meer informatie ook op: www.ggdtwente.nl. Voor verstrekking van het middel zal wel een kleine eigen bijdrage gevraagd worden.

Heracles laat zege glippen

ALMELO - De uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard heeft Heracles Almelo een punt opgeleverd. Lange tijd leek de ploeg van Frank Wormuth er met de winst vandoor te gaan, maar de thuisploeg kwam in blessuretijd vanaf elf meter langszij.

Wormuth had vier wijzigingen in zijn basiself ten opzichte van de wedstrijd tegen sc Heerenveen. Mats Knoester en Robin Pröpper vormden het hart van de verdediging en op het middenveld maakte Orestis Kiomourtzoglou zijn opwachting in plaats van Adrian Szöke. In de aanvalslinie was er plaats voor Mauro Junior die het vorige week met een invalbeurt moest doen.

Kansen
In het eerste kwartier waren er kansen voor beide ploegen. Daarna leek het eerste doelpunt te vallen. Mauro Junior rondde een prachtige aanval van Heracles Almelo af, viel zijn ploeggenoten juichend in de armen, maar zag Kevin Blom het doelpunt in overweging nemen. De arbiter besloot het doelpunt wegens een overtreding van Cyriel Dessers af te keuren. Het duel kwam daarna in rustiger vaarwater.


Trefzeker
Na een klein uur spelen was Heracles Almelo wel trefzeker. Een afgemeten pass van Mohammed Osman bereikte Silvester van der Water. De aanvaller omspeelde doelman Alexei Koselev en prikte de bal in het lege doel. Daarna volgden meerdere kansen voor Heracles Almelo om de voorsprong verder uit te bouwen. Cyriel Dessers, Mauro Junior en Alexander Merkel waren dichtbij, maar kwamen niet tot scoren.

Afsluiting
Dat een extra doelpunt uit bleef, kwam Heracles Almelo duur te staan. Ver in blessuretijd kende Blom een strafschop toe aan Fortuna Sittard. Vlak daarvoor al was de ploeg via Felix Passlach dichtbij de gelijkmaker. Vanaf elf meter kwam die er: Mark Diemers was trefzeker.

Zomer orgelconcert Maarten Wilmink

NIJVERDAL - Op vrijdag 16 augustus 2019 geeft 'Maarten Wilmink' een zomerorgelconcert in de Kerk "de Regenboog" in Nijverdal.

Maarten Wilmink is geboren in 2001 en op 13-jarige leeftijd begon zijn interesse voor orgelmuziek te groeien. Sinds 2014 volgt hij orgellessen bij Louis ten Vregelaar. Het repertoire van Maarten is sinds die tijd gegroeid en bevat werken uit zeer uiteenlopende stijlperioden. Naast het verzorgen van concerten verleent Maarten regelmatig medewerking aan kerk-gebonden activiteiten. In 2018 werd Maarten geselecteerd om de Young-Talent Masterclasses tijdens het International orgelfestival Haarlem 2018 te volgen. Hier volgde hij masterclasses bij diverse internationaal gerenommeerde organisten, waaronder Ben van Oosten, Lorenzo Ghielmi en Jean-Baptiste Robin. Hij speelde ook tijdens het slotconcert van dit orgelfestival in de kathedrale Basiliek te Haarlem. In oktober 2018 won hij de eerste prijs van zijn categorie van het SGO-Concours, dat werd gehouden in de Martinikerk te Groningen.

Toegang
Het concert van Maarten Wilmink is op 16 augustus om 20.00 uur bij de kerk "de Regenboog" aan de Grotestraat 127 in Nijverdal. DE toegang is gratis, vrije gift bij de uitgang is welkom.

Fotoworkshop WNF

HOLTEN - Ook dit jaar wordt er een fotoworkshop voor kinderen georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds in samenwerking met Natuurdiorama en IVN op zondag 25 augustus.

Voor jonge natuurliefhebbers, met een passie voor fotografie, is er een interessante route uitgezet om de mooiste foto's te kunnen maken. Er zullen ook WNF en IVN fotografen meelopen om de beste tips te delen. Natuurlijk is het ook erg gezellig als ouders meelopen. Er is een 3 km lange wandelroute uitgezet waarbij op bijzondere plekken extra gelegenheid zal zijn om de foto's te maken door onze professionele fotografen vanuit ons WNF team. De fotoworkshop start om 13.30 in Natuurdiorama Holterberg, Holterbergweg 12 in Holten, en duurt ongeveer tot 16.00 uur. Inschrijven kan een half uur voor aanvang. Kinderen kunnen hun 2 of 3 mooiste foto's opsturen naar WNF waarna ze beoordeeld worden door onze WNF jury. De mooiste foto's zijn een jaar lang te bewonderen in het museum. Bij terugkomst krijgen de kinderen een echt WNF Certificaat. Inschrijven kan via twentevechtdal@wnfregioteam.nl (o.v.v. naam en leeftijd kind) of ter plekke op de aanmeldlijst. Kosten 7,50 euro per kind. 3,50 voor het WNF en 4 euro voor het natuurmuseum (daarvoor krijgen de kinderen een gratis kaartje voor het museum en een drankje/ijsje).

Leuk weekend voor BIOD-caravanners in Denekamp

TWENTE - Van 13 tot en met 15 september wordt voor de vijfentwintigste keer een BIOD weekend georganiseerd waarop zo goed als alle type BIOD caravans aanwezig zullen zijn op camping en bugalowpark De Papillon in Denekamp. Op deze camping is het BIOD weekend 25 jaar geleden voor de eerste keer georganiseerd door de eigenaar van een zeer oude Bambi.

De Bambi, ook wel ëitje"genoemd, was het eerste type BIOD caravan die vanaf 1959 in de sociale werkplaats De Schakel in Oldenzaal werd geproduceerd. De BIOD caravans, Beter Is Ons Devies, zijn tot enkele jaren terug geproduceerd, maar als gevolg van reorganisatie en bezuinigingen in de sociale werkplaats is de productie gestopt. De polyester caravans die op De Papillon bij elkaar komen zijn in goede conditie. Menig trotse bezitter heeft zelf het soms nodige restauratiewerk gedaan. Onder de deelnemers is veel expertise aanwezig, ook de voormalig chef werkplaats. Één van de oude BIODs heeft meegereden met "we zijn er bijna" te zien op maandagavond op TV. De ongeveer 50 jaar oude caravan is herkenbaar aan zijn bolle vorm. Zij zijn geen vereniging maar een aantal enthousiaste BIOD bezitters en elke andere BIOD bezitter kan zich vrijblijvend aansluiten. Kijk voor meer informatie over het weekend op: www.biodweekend.nl. De BIOD-liefhebbers hebben ook een eigen Facebook-pagina en online forum.

Alpha-cursus

RIJSSEN - Op 4 september start er weer een Alpha-cursus in de Fakkeldrager aan de Enterstraat 94 in Rijssen. Gedurende 12 interactieve woensdagavonden (19.00-21.30 uur) wordt samen nagedacht over inspirerende onderwerpen. De laatste avond is 4 december.

Wereldwijd volgen 29 miljoen mensen de Alpha-cursus. Het is een ontspannen, laagdrempelige manier om kennis te maken met het christelijk geloof. Ook als je gelovig bent, is het volgen van Alpha een meerwaarde voor je geloof. De Alpha-cursus heeft bewezen dat je er sterk door wordt opgebouwd of dat je geestelijk leven ingrijpend gaat opbloeien. Voor algemene informatie kijk op: www.alphacursus.nl

Aanmelden
De Alpha is voor mensen vanaf 18 jaar, helemaal vrijblijvend en gratis! Is dit wat voor u/jou, dan is aanmelden of inlichtingen mogelijk via e-mail : alpharijssen@outlook.com of bel met Rianne Nijsink, tel. 0548 - 519210, of met Ingrid Podt, tel: 0547-385372. Vermeld bij aanmelding naam, adres, geboortedatum, e-mailadres en telefoonnummer.