Hart van Nijverdal

19 juli 2019

Hart van Nijverdal 19 juli 2019


Koffiekaravaan staat vanaf nu op het Station in Nijverdal!

NIJVERDAL - John en Irene hebben eind 2017 de sprong gewaagd en zijn de Koffiekaravaan begonnen op het station in Borne. John had al langere tijd het idee in zijn hoofd om een eigen koffiekraam te starten, maar Irene had zo nog haar twijfels. Inmiddels is de Koffiekaravaan al bijna twee jaar een begrip in Borne en de reizigers op het station zijn nog steeds erg enthousiast!

Naast de enthousiaste reizigers op het station van Borne, hoopten ook de reizigers op station Nijverdal op de komst van de Koffiekaravaan. En afgelopen woensdag was het dan eindelijk zover; de Koffiekaravaan staat in Nijverdal! Iedere woensdag- en vrijdagochtend kunnen reizigers genieten van een heerlijke verse kop koffie van eigen gebrande bonen.

Verse koffie
John maakte op zevenjarige leeftijd kennis met koffie en sindsdien is hij zelf helemaal koffiegek. Op een avond kwam hij met het idee om zijn eigen koffie te gaan branden. Inmiddels heeft hij een eigen koffiebrander thuis. Hij kan aan het geluid van de bonen horen of ze klaar zijn. De geur van de koffiebranderij is niet te vergelijken met de 'normale' koffiegeur, het ruikt naar tosti's, alsof er iets is aangebrand.

Op de markt
Naast de twee stations is de Koffiekaravaan ook te vinden op de Nijverdalse markt. De leverancier levert de rauwe bonen af bij de Koffiekaravaan, waarna ze op locatie worden gebrand voor de koffie. Iedere zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur zijn John en Irene te vinden op de Nijverdalse markt. Daarnaast verkopen zij ook heerlijke stroopwafels naar eigen recept die vers worden gebakken.

Participeren
Irene is werkzaam bij dagbesteding Philidelphia in Rijssen, waar ze werkt met mensen met een verstandelijke beperking. De wens van Irene was om deze twee passies met elkaar te combineren. Daarom biedt de Koffiekaravaan ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans om te stijgen op de participatieladder. Geïnteresseerden kunnen altijd contact opnemen met Irene per e-mail: i.pigge@philadephia.nl. Meer informatie over de Koffiekaravaan is te vinden op www.dekoffiekaravaan.nl

Uniek duo concert van Miss Montreal en Davina Michelle

NIJVERDAL - Donderdagavond 5 september staan twee topacts op het podium in Nijverdal. Twee steengoede zangeressen van eigen bodem, Miss Montreal en Davina Michelle, betreden de bühne. Gegarandeerd toegang? Koop je toegangskaarten dan nu online via www.bruisendnijverdal.com/tickets of haal ze bij Tourist Info/VVV Hellendoorn-Nijverdal.

Het team van Bruisend Nijverdal is super trots op het programma dit jaar! Van 4 tot en met 8 september staat Nijverdal weer op z'n kop. In een grote evenemententent maken verschillende artiesten hun opwachting. En niet de minste! Wat denk je van: The Dirty Daddies, Snollebollekes, Tino Martin, John West, Django Wagner en lokale helden Dennis van Dam en De Feestdirecteuren.

Miss Montreal
De donderdagavond wordt met recht een topavond die je zeker niet mag missen. Met Miss Montreal op het podium weet je dat het een geweldig feest wordt! Tegenwoordig zien we haar meer dan ooit op televisie, maar dat betekent natuurlijk niet dat Sanne Hans, frontvrouw van haar eigen band Miss Montreal, haar grote liefde vergeet. Want dat is muziek maken, en dat kan ze als de beste!

Davina Michelle
In het voorprogramma deze avond staat de steengoede zangeres Davina Michelle. Als je ontdekt wordt door topzangeres P!nk kun je met een gerust hart zeggen dat je thuis hoort in 'De Beste Zangers van Nederland'. Ze heeft wekenlang op 1 gestaan in de charts met het nummer "Duurt te lang". Davina Michelle is op dit moment veruit de meest gevraagde act in Nederland. We zijn dan ook supertrots dat ze 5 september samen met Miss Montreal het podium in Nijverdal deelt.

Informatie
Kaarten kosten €19,- per stuk (excl. €1,- servicekosten). Het feest vindt plaats in de feesttent bij Bruisend Nijverdal aan het Marktplein. De feestelijke avond begint 's avonds om 19.30 uur en duurt tot 23.30 uur.

Speels, uitdagend en leerzaam: Free Energy!

NIJVERDAL - Twente wil bij uitstek de regio zijn die mogelijkheden biedt voor ontwikkeling, innovatie en onderzoek. Als innovatieve maakregio heeft Twente burgers nodig die geïnteresseerd zijn in techniek en in staat zijn om in een technologische omgeving te werken. Vandaar dat Tetem deze zomer het High Tech programma "Free Energy" presenteert voor kinderen in heel Twente.

Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen tijdens de zomervakantie zelf energie opwekken en worden zo op speelse wijze bewust gemaakt van het belang van duurzaamheid en groene energie. Op vrijdag 23 augustus zijn er twee workshops bij ZINiN Bibliotheek Nijverdal, van 11.00 uur tot 12.30 uur voor kinderen van 6 tot 9 jaar en van 13.00 uur tot 14.30 uur voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Enthousiast
Vanuit de gemeente Hellendoorn wordt enthousiast gereageerd op het High Tech programma en de workshops, 'Geweldig dat deze workshops aangeboden worden in onze gemeente. De jeugd is onze toekomst en het is mooi dat zij op deze manier kunnen ervaren welke mogelijkheden de technologie ons kan bieden', aldus wethouder Anja van den Dolder. Iedere schoolvakantie worden er workshops aangeboden bij de lokale maakplaatsen, zoals bibliotheek en/of Kulturhus.

Nieuwe technologieën
Het High Tech programma richt zich op nieuwe technologieën, zoals AR (Augmented Reality), VR (Virtual Reality), gaming en als eerste op 'Free Energy'. Het High Tech programma is onderdeel van de Twentse maakplaatsen. Om technologie, digitalisering en maakprocessen nog beter te verankeren in de regio zijn de Twentse maakplaatsen in het leven geroepen.

Workshops
Tijdens de zomervakantie worden er meerdere activiteiten aangeboden binnen de reguliere maakplaatsen. Zo kun je deelnemen aan de workshop zelfrijdende auto, waarbij je zult ontdekken hoe een autootje kan rijden zonder brandstof. Deze workshop is gericht op kinderen tussen de 6 en 9 jaar.

Opgeven
Geef je op voor een van de workshops en ervaar hoe je zelf energie kunt opwekken. Speels, uitdagend en leerzaam! De workshops zijn gratis, aanmelden via de bibliotheek! Het High Tech programma is een initiatief van Tetem. Voor meer informatie: www.tetem.nl of 053-2308791

OpStap op de Lemelerberg

LEMELE - Op donderdag 25 juli om 19.00 uur verzorgt Landschap Overijssel een 'OpStap' excursie op de Lemelerberg. Onder leiding van natuurgids Bram Jongsma, kunt u een prachtige wandeling maken in dit bijzondere gebied.

Vlakbij Ommen ligt Natura2000 gebied de Lemelerberg. Met zijn ongeveer 1000 hectare is dit het grootste terrein van Landschap Overijssel. Vanaf verschillende punten kunt u genieten van prachtige vergezichten. Bij helder weer ziet u in het westen Zwolle liggen en in het oosten de Galgenberg, tegen de Duitse grens. Een deel van het jaar wordt de heide begraasd door een kudde van ongeveer 200 schapen, waardoor er een verscheidenheid aan flora in het gebied ontstaat.

Dierenwereld
De Lemelerberg heeft een rijke dierenwereld met onder andere veel vogelsoorten zoals boomleeuwerik en boompieper. Zelfs de zeldzame nachtzwaluw gebruikt dit gebied. Roofvogels als de buizerd en de raaf zijn trouwe bezoekers. Onderweg krijgt u van onze natuurgids uitleg over het ontstaan van de Lemelerberg en over de prachtige flora en fauna.
Meer informatie
Iedereen die interesse heeft is van harte welkom op deze excursie. De wandeling start bij Restaurant op de Lemelerberg, Kerkweg 32 in Lemele. De wandeling duurt zo'n 2,5 uur. De kosten zijn € 5, - per volwassene en € 2,50 per kind. Als u donateur bent van Landschap Overijssel of van één van de andere 12 Landschappen, dan neemt u op vertoon van uw pasje gratis deel. De 'Op stap' excursies worden mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel. Op de Lemelerberg worden ook excursies georganiseerd op 8 en 22 augustus. Kijk voor meer informatie gerust op: www.landschapoverijssel.nl/opstap2019

Lotgenotencontact mantelzorgers

NIJVERDAL - Evenmens Samen Verder is bedoeld voor mantelzorgers met een gemis. Binnen Samen Verder worden deze mantelzorgers in contact gebracht met lotgenoten en zorgvrijwilligers die helpen het gemis te verwerken, gedachten op een rij te zetten en nieuwe stappen in het eigen leven te zetten. Zo organiseren zij ook regelmatig activiteiten om lotgenoten met elkaar in contact te brengen. Op maandag 22 juli wordt er weer een activiteit georganiseerd: een fietstocht.

Bij rouwen wordt vaak gedacht aan het verwerken van het verlies van een dierbare. In de meeste gevallen is dit ook zo, maar verliesverwerking hoeft niet alleen om het verlies van een dierbare te gaan. Je kan bijvoorbeeld ook rouwen om het verlies van een baan, of na een scheiding. Ook een kinderwens die komt te vervallen is een vorm van rouw- en verliesverwerking. Er kan dus ook sprake zijn van een (groot) verlies zonder dat hier een overlijden aan vooraf is gegaan. Praten met lotgenoten kan troost en steun geven.

Lotgenotencontact
Evenmens Samen Verder wil lotgenoten met elkaar in contact brengen. Dat kan onder andere door samen te fietsen, op maandag 22 juli. Vertrek om 13.00 uur vanaf het station Nijverdal (kant van de bushaltes).

Ondersteuning
Heeft u behoefte aan deze vorm van ondersteuning of aan lotgenotencontact? Dan kunt u deelnemen aan deze fietstocht. Deelname is kosteloos, een drankje onderweg is voor eigen rekening; graag van tevoren aanmelden bij Ina Versmissen iversmissen@evenmens.nl of 0548-638830.

Blijf zingen deze zomer!

NIJVERDAL - Waar koren een zomerstop hebben en veel muziekscholen tijdelijk hun deuren sluiten, is er volop zomerzangaanbod bij Zangstudio Nijverdal voor wie ook deze zomer gewoon wil blijven zingen.

Vanaf 27 augustus start een nieuwe mini-cursus zang & sound voor iedereen die wil werken aan stembeheersing en een eigen geluid. Voor beginners en gevorderden zijn er vier thema-avonden, waarin je in een klein groepje de diepte in gaat op het gebied van adem(steun), zingen met je lijf, tekstbeleving en vrij zingen. Iedere avond is er ruimte voor individuele coaching op jouw niveau. Je kunt meedoen met één of meer avonden. Wil je liever alleen les? Deze zomer krijg je zomerzangles met korting! Kom je ook zingen? www.zangstudionijverdal.nl/activiteiten voor alle data en prijzen.

Slotconcert groot succes!

HELLENDOORN - Op donderdag 4 juli heeft Daltonschool Reggewinde in Hellendoorn een slotconcert gegeven in samenwerking met TacT Muziek en de Hellendoornse Harmonie.

De leerlingen van de Reggewinde hebben de afgelopen weken muzieklessen gekregen vanuit TacT Muziek. In de onderbouw werden lessen verzorgd op school. Zij gingen aan de slag met body percussion en boomwhackers. De midden- en bovenbouw ging wekelijks naar de Tente in Hellendoorn om daar een muziekinstrument te leren bespelen. De kinderen konden kiezen voor xylofoon, slagwerk, hoorn, trompet, klarinet en saxofoon. Naast het bespelen van een instrument stond ook zingen op het programma.

Genieten
Alle leerlingen hebben heel hard geoefend met verschillende nummers voor het slotconcert. Op donderdag 4 juli was het dan zover en mochten ze met al hun enthousiasme het geleerde ten gehore brengen aan familie, vrienden en andere belangstellenden. Het was een zeer geslaagde avond. Zowel kinderen als publiek hebben enorm genoten. Het was "super, super, super leuk!", aldus Thijmen.

40 jaar bowlen!

RIJSSEN - Bowling Vereniging Rijssen bestaat op 1 september 40 jaar! De vereniging wil dit graag vieren met hun huidige leden en oud-leden.

De bowlingvereniging organiseert op zaterdag 31 augustus van 15.00 tot 18.00 uur een receptie bij 't Witte Hoes, aan de Markeloseweg 90 in Rijssen. Bent u oud-lid? Dan kunt u zich tot uiterlijk 17 augustus aanmelden voor de receptie door te mailen naar: info@bowlingverenigingrijssen.nl. Vermeld in deze e-mail het aantal personen. Kent u oud-leden van Bowling Vereniging Rijssen? Laat hem of haar dan weten van deze receptie. Kijk voor mee informatie op: www.bowlingverenigingrijssen.nl

Geurenpop

HELLENDOORN - Op vrijdag 26 juli en zaterdag 27 juli wordt park De Geuren in Hellendoorn omgetoverd tot een geweldige feestlocatie.

Vrijdagavond zal de coverband LEAD optreden. Zij maken gebruik van alle muziekstijlen om Hellendoorn in beweging te krijgen. Voor de zaterdagavond staat er, net als vorig jaar, een 90's party op de planning met de 2 Brothers on the 4th floor en DJ Jeroen Post. Beide feestavonden beginnen om 20.00 uur. Geurenpop is gratis te bezoeken in park De Geuren in Hellendoorn.

Opnieuw woning gesloten op grond van de Opiumwet

NIJVERDAL - Burgemeester Anneke Raven van Hellendoorn heeft besloten op grond van de Opiumwet opnieuw over te gaan tot sluiting van een woning in Nijverdal. De woning aan de Laurier is donderdagochtend 11 juli gesloten nadat half juni onder andere harddrugs zijn aangetroffen in de woning. Vorige maand sloot de burgemeester een woning aan de Venkel in Nijverdal. De hoofdbewoner van de woning aan de Laurier is aangehouden en verblijft in voorlopige hechtenis.

De burgemeester is op grond van de Opiumwet bevoegd om over te gaan tot het sluiten van een woning voor bepaalde tijd als er sprake is van de aanwezigheid van drugs boven de normen voor eigen gebruik. Op basis van een uitgebreide politierapportage heeft burgemeester Anneke Raven besloten van deze bevoegdheid gebruik te maken. De bescherming van de openbare orde en veiligheid, het woongenot van de omwonenden en de strijd tegen (de handel in) verdovende middelen wegen voor de burgemeester zwaarder dan het belang van de hoofdbewoner om in de woning te blijven wonen. Het besluit van de burgemeester betekent dat de huidige bewoner en anderen het pand gedurende zes maanden niet meer mogen betreden.

Onacceptabel
Mede op basis van regionaal gemaakte afspraken en nauwe samenwerking tussen gemeenten, politie en Openbaar Ministerie voert ook de gemeente Hellendoorn een sluitingsbeleid. Met dit sluitingsbeleid is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en drugshandel, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. Burgemeester Anneke Raven: "Wij tolereren geen drugsoverlast in onze gemeente. Daarmee treed ik op tegen het bezit en handel van drugs, omdat dit niet alleen onacceptabel is, maar bovendien een ernstige inbreuk vormt op de openbare orde en leidt tot een onveilige leefomgeving."


Blijf melden
"Elk inwoner van de gemeente Hellendoorn moet zich veilig voelen in de eigen leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat inwoners verdachte situaties, (vermoedens van) drugshandel en hennepkwekerijen blijven melden. Dat is in het belang van ieders veiligheid", aldus burgemeester Anneke Raven. De politie is hiervoor bereikbaar via 0900-8844 en via de meldlijn Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Column

Brugklasser versus wekker!

Voordat het zover was dat ik het mijn eigen kinderen cadeau kon geven, had ik een artikel gelezen over een moeder en kind op weg naar het Voortgezet Onderwijs en wat daar allemaal bij kwam kijken. Voor die moeder was het de vierde zoon die naar het VO ging en zij had geleerd van de andere drie. Het was een super interessant artikel en ik heb er ook dat uit gehaald wat ik dacht nodig te hebben.

Want naast kaftpapier, schoolmaterialen, tas en toendertijd het belangrijkste item "De Agenda" ging ik met kindlief ook op pad voor een wekker.

Een wekker??? Ja een wekker…

Als het toch allemaal spannend gaat worden dan meteen maar direct met alles. Met de nieuwe wekker werd natuurlijk in de vakantie een paar keer geoefend, niet alleen het zetten maar ook het oefenen met het opstaan en hoe lang duurt het voor je fris en fruitig beneden bent (EF=Executieve functies al eerder over geschreven). Super leuk om samen te doen, want in de vakantie kun je hem ook op 10 uur zetten. Het smeren van brood en wat neem je mee voor tussen de middag en hoe? Misschien ook tijd voor een kleurige Dopper?

Vanaf de eerste schooldag beloofde ik dat de eerste 2 à 3 weken we alles samen zouden doen. Samen uit bed, tas inpakken (of de avond ervoor), ontbijten enz. Het kind op weg naar school en natuurlijk bleef ik thuis, met achterliggende idee dat ze het straks alleen kunnen.

Maar ik heb super geluk, want de tweede week vonden beide kinderen het niet meer nodig.

Nu zitten ze op het MBO, gaan hun eigen weg. Dochterlief heeft 2 wekkers, zoonlief zet de wekker naar het uitzetten direct weer aan, zo vergeet hij het niet.


Mooi hè die ontwikkeling….

Diverse maatregelen voor Rijksweg N35

NIJVERDAL/WIJTHMEN - Diverse partijen, waaronder Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente Hellendoorn, hebben in 2014 een overeenkomst getekend om verkeersveiligheidsmaatregelen te treffen op de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal. Helaas is destijds niet mogelijk gebleken om ter plaatse van de kruispunten bij Haarle verkeersmaatregelen uit te voeren.

De gemeenteraad van Hellendoorn heeft in november 2018 een motie aangenomen, waarin wordt gezegd dat de problematiek in fasen aangepakt moet worden. In deze motie is gevraagd om op een korte termijn een voorstel te doen aan de gemeenteraad voor een goede en veilige oplossing voor de oversteek voor fietsers vanaf de Meijerinksweg en Koersweg.

De gemeente heeft in nauw overleg met de omwonenden van Haarle Noord en heeft een maatregelenpakket samengesteld om deze oversteek veiliger te maken. Helaas is het maatregelenpakket niet dekkend voor de gehele verkeersproblematiek, maar wel levert het een bijdrage aan de veiligheid voor het fietsverkeer. In dit maatregelenpakket wordt genoemd dat langzaam verkeer ((brom)fietsers, voetgangers en landbouwverkeer) en bestemmingsverkeer momenteel gebruik moeten maken van de naastliggende parallelweg. Helaas is de weg niet op dit verkeer ingericht, waardoor de veiligheid in gevaar komt. Het afsluiten van deze parallelweg voor doorgaand verkeer is mogelijk een goede oplossing. Het idee is hiervoor om een camera te plaatsen langs de noordelijke parallelweg, die de kentekens van de voertuigen zal scannen. Wie geen recht heeft om daar te mogen rijden, krijgt van het CJIB een beschikking toegestuurd.

Aanpassen fietsoversteek
Fietsers die momenteel van noord naar zuid willen, fietsen via de noordelijke parallelweg naar de verkeerslichten. Vooral rond de spits is het punt waar men moet oversteken erg druk, waardoor de oversteekplekken worden geblokkeerd. Deze gevaarlijke verkeerssituatie is op te lossen door de westelijke fietsoversteek in twee richtingen te laten berijden.

Vrijliggend fietspad
Ook is de aansluiting van de Molenweg op de N35 voor fietsers een onveilige situatie door de twee scherpe bochten. Door het aanleggen van een stukje vrijliggend fietspad, wordt de verkeerssituatie voor de fietsers veiliger.

Planning
Het maatregelenpakket zal op 11 september 2019 worden behandeld in de commissie Grondgebied en op 24 september 2019 in de gemeenteraadsvergadering. Mocht er worden besloten om deze maatregelen door te voeren, zal dit waarschijnlijk kunnen plaatsvinden in de eerste helft van 2020. Het uitgangspunt is dat de fysieke maatregelen in het beheer en onderhoud bij Rijkswaterstaat komen te liggen. Zij maken namelijk deel uit van de huidige wegenstructuur van de N35. Daarnaast zullen er ook nadere afspraken gemaakt moeten worden over het cameratoezicht.

Nieuwe Voorzitter van het College van Bestuur bij Stichting 'ieder kind telt'

HELLENDOORN - De Raad van Toezicht van Stichting 'Ieder kind telt' in de gemeente Hellendoorn heeft per 1 december 2019 mevrouw Maud Berendsen MBA benoemd als Voorzitter van het College van Bestuur. Met mevrouw Berendsen heeft Stichting IKT een innovatieve en verbindende bestuurder benoemd, die de ingezette koers van Stichting 'Ieder kind telt' verder kan ontwikkelen en versterken.

Op dit moment is mevrouw Berendsen werkzaam bij SKBG Onderwijs, een overkoepelende organisatie voor 16 scholen voor primair onderwijs in Gelderland. Zij is in haar huidige functie van Directeur Kwaliteitszorg verantwoordelijk voor onderwijs, innovatie en kwaliteitszorg en heeft tevens ervaring als interim directeur en -bestuurder. De Raad van Toezicht kijkt uit naar de samenwerking met de nieuwe bestuurder en alle overige medewerkers van Stichting 'Ieder kind telt'.

De huidige voorzitter, de heer Henk Slabbekoorn, heeft te kennen gegeven dat hij per 1 januari 2020 van zijn pensioen wil gaan genieten.

50 jaar Maanlanding Apollo 11!

HELLENDOORN - Aanstaande zaterdag is het precies 50 jaar geleden dat Neil Armstrong en Buzz Aldrin op de Maan landden. Het is de eerste keer geweest dat mensen op een ander hemellichaam liepen en er ook sliepen. Dit hoogtepunt uit de geschiedenis van de ruimtevaart en mensheid wordt op zaterdag 20 juli feestelijk gevierd bij Sterrenwacht Hellendoorn met een uniek programma voor jong en oud.

Kom naar deze speciale dag als je belangstelling hebt in de ruimtevaart. In een interactieve presentatie neemt ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande je mee op een ruimtereis naar de Maan. Daarnaast zul je zelf ervaren hoe het is om een raketje te lanceren, hoe het eten in de ruimte smaakt en wat je voelt als je gewichtloos bent. Daarnaast kun je ook een afdruk maken van een maanschoen, net zoals Neil Armstrong deze heeft achtergelaten op de Maan.

Astronauten in spe
Natuurlijk wordt er op deze bijzondere dag ook stilgestaan bij de toekomst van de bemande maanreizen. Immers, de jeugd moet de uitdaging weer op pakken en wie weet lopen ze straks zelf op de Maan! Er is nog nooit een Nederlander of vrouw op de Maan geweest! Misschien is er onder de kinderen iemand die dat ooit gaat doen! Als het meezit kun je ook kennismaken met het spannende planetarium en de telescopen van de sterrenwacht. Daarnaast staat er in elk geval een "Moondrink" voor je klaar. StormTroopers zal op deze dag ook op de locatie aanwezig zijn om een oogje in het zeil te houden en om de zaal te bewaken. Deze speciale ruimtevaartpresentatie met activiteiten, is geschikt voor jeugd van 7 tot en met 16 jaar.

Avondprogramma
's Avonds zal er opnieuw een presentatie plaatsvinden die wordt gegeven door ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande. Hij zal vertellen over Neil Amstrong en Buzz Aldrin, de eerste mensen die in 1969 over de Maan liepen tijdens de vlucht van Apollo 11. Dit verhaal zit vol rivaliteit, echte helden, mislukkelingen en doorzettingsvermogen. Nu, 50 jaar na de eerste bemande maanlanding, is er een hernieuwde belangstelling voor reizen naar de Maan. Zowel de Amerikanen, Russen, Chinezen en Europeanen willen terug naar de Maan.

Ruimtevaartspecialist
Als voormalig educatief manager en ruimtevaartspecialist bij het bezoekerscentrum van ESA in Noordwijk, heeft Hans van der Lande samengewerkt met Neil Armstrong en Buzz Aldrin, Apollo 11; maar ook met Charlie Duke Apollo 16 en Ed Mitchell van Apollo 14, dus Hans weet waarover hij het heeft.

Informatie
Om deze bijzondere middag bij te wonen betalen de bezoekers €3,00 entree per persoon, voor de avond betalen bezoekers €5,00 entree. De zaal gaat 's middags open om 14.30 uur, waarna de officiële opening om 15.00 uur plaatsvindt. 's Avonds gaan de deuren om 19.00 uur open en start de presentatie om 19.30 uur. Sterrenwacht Hellendoorn is gevestigd aan de Grotestraat 281 in Nijverdal.

ZINiN Bibliotheek zoekt digi-vaardige vrijwilligers

Foto: Portra

HELLENDOORN - De ZINiN Bibliotheek in Hellendoorn is op zoek naar vrijwilligers die digitaal zeer vaardig zijn. Zij zullen worden ingezet tijdens de inloopspreekuren, cursussen en andere activiteiten in het digitale aanbod van ZINiN.

In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen burgers onvoldoende basisvaardigheden om volwaardig te kunnen meedoen in de samenleving. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die niet in staat zijn om via overheid.nl zaken te regelen, verkeerd hun medicijnen innemen omdat ze de bijsluiter niet goed kunnen lezen of toeslagen mislopen omdat ze niet weten hoe ze die moeten aanvragen.

Vaardigheden
Taal- en digivaardigheid vormen op dit moment de basis voor deelname aan onze huidige samenleving. De ZINiN Bibliotheek wil met de BreinReis activiteiten een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van deze informatie- en digitale vaardigheden van de inwoners van de gemeente. Zo is er onder andere hulp bij vragen over het OV, worden er eenvoudige computercursussen gegeven, zijn er digitale inloopspreekuren etc.

Vrijwilligers
Om dit groeiende aanbod aan activiteiten mogelijk te (blijven) maken is de ZINiN Bibliotheek op zoek naar digi-vaardige vrijwilligers die bereid zijn om niet digi-vaardige mensen te helpen met vragen over een tablet, smartphone, computer etc. De cursisten leren typen, e-mailen en surfen op het internet. Door middel van filmpjes leren ze hoe het werkt en daarna gaan de cursisten zelf aan de slag.

Meer informatie
Voor informatie/aanmelden voor deze vacature kan contact worden opgenomen met: dhr. R. J. Lueks, Consulent Basisvaardigheden, e-mail: renelueks@zinin.com, tel. 06-29256601.

De unieke Twentse Rolstoelvierdaagse

DELDEN - Komende week is weer de 31-ste editie van de Twentse Rolstoelvierdaagse, met als uitvalsbasis Delden. Rolstoelers uit de hele regio - en eigenlijk heel Nederland - nemen dan weer deel aan dit unieke evenement.

Afgelopen jaar ging de Twentse Rolstoelvierdaagse helaas niet door, als gevolg van de extreme hitte. Het was onverantwoord voor de deelnemers en de vele vrijwilligers die als begeleider en verkeersregelaar ingezet zouden worden.

Uniek evenement
De Twentse Rolstoelvierdaagse is een uniek evenement in Nederland. het is namelijk de enige georganiseerde vierdaagse voor handaangedreven rolstoelen en handbikes. De sporters kunnen wederom een fantastische week verwachten met een veilig parcours over 15, 30, 50 of 70km. Iedere dag zijn er ruim 80 verkeersregelaars op de route en zien bezemwagens erop toe dat alle deelnemers de finishlijn halen. Daarnaast zijn er materiaalwagens beschikbaar die helpen bij pech onderweg en zorgen de overige vrijwilligers voor onder andere huisvesting, massage, catering en amusement.

Programma
Op maandagavond 22 juli wordt de vierdaagse geopend met het criterium in het centrum van Delden. Om 19.15 staat de wedstrijd voor de aankoppelbikes op het programma en om 20.30 uur start de halve marathon voor de sporters met een vastframe. Op dinsdag 23 juli is de eerste dag van de vierdaagse zelf, waarbij iedere dag vanaf 10.00 uur wordt gestart bij Sporthal de Reiger, de Reigerstraat 1 te Delden. Dinsdag bezoekt de tocht Hengelo, Boekelo, Buurse, Haaksbergen en Beckum. Woensdag gaat de route langs Hengevelde, Lochem, Neede, Hengevelde, Ambt Delden. Donderdag geniet men van de mooie omgeving in Ambt Delden, Goor, Markelo, Rijssen, Enter en Holten (Holterberg). Vrijdag is de afsluiting met een rondje Hengelo, Deurningen, Rossum, Saasveld, Borne en Ambt Delden.

Defilé
Alle sporters nemen op de slotdag deel aan het defilé door het centrum van Delden. Hiervoor vertrekken de deelnemers 's middags om 15.15 uur bij café restaurant 't Hoogspel, Bornsestraat 1 te Ambt Delden. Deze locatie en de intocht leveren geweldige sfeerbeelden op met vele honderden toeschouwers die de sporters binnenhalen. Hierna worden de felbegeerde medailles uitgedeeld aan de Helden van Delden.

Wegwerkzaamheden aan de N35/A35

NIJVERDAL - Vanaf 1 juli tot en met 5 augustus staan er onderhoudswerkzaamheden gepland op de N35, tussen de aansluiting Nijverdal-West (vanaf Rendac) en Raalte (ter hoogte van Spoorwegovergang Mariënheem).

Naast deze onderhoudswerkzaamheden worden de hoofdrijbanen van de N35 tussen 15 juli en 5 augustus volledig afgesloten. Deze volledige afsluiting zorgt voor hinder voor het wegverkeer tussen Zwolle en Almelo en het plaatselijke verkeer tussen Mariënheem en Wierden. Vanwege de schoolvakantie zal er minder verkeer op deze route aanwezig zijn dan gebruikelijk en blijven de gevolgen enigszins beperkt.

ZINema Draait Door!

NIJVERDAL - ZINema Nijverdal draait ook deze zomer weer door! De héle zomer lang zijn deze nieuwste topfilms iedere dag in deze bioscoop te zien.

Je bent aan het juiste adres bij ZINema voor films als 'The Lion King', 'Toy Story 4', 'Huisdiergeheimen 2' en 'Aladdin'. De bioscoop biedt het hele gezin, van jong tot oud, een gezellige middag uit. Kijk voor het gehele programma op de website: www.zinin.com. Bezoekers kunnen bioscoopkaartjes op de dag zelf aan de kassa kopen, maar ook op de website en telefonisch op: 0548-624489. ZINema Nijverdal is gevestigd aan de Willem Alexanderstraat 7 in Nijverdal.

Gezellige campingbraderie

NIJVERDAL - Op camping De Noetselerberg in Nijverdal wordt op dinsdag 23 juli van 16.00 tot 20.00 uur een gezellige campingbraderie georganiseerd.

De meeste stands zijn van de mensen uit de omgeving. Dit zullen diverse stands zijn met kleding, sieraden, beelden en nog veel meer. Op deze gezellige campingbraderie is iedereen welkom! Kom gezellig de sfeer proeven en snuffelen bij de verschillende stands! Naast de braderie zijn alle bezoekers ook welkom in Bistro de Oale Ste. Deze bistro is geopend voor de gasten die zin hebben in een kleine of grote versnapering. De camping bevindt zich aan de Holterweg 116 in Nijverdal.

Uniek André Rieu concert

NIJVERDAL - In ZINema Nijverdal wordt het unieke André Rieu concert vertoond. André Rieu is 'De Koning van de Wals' en één van de bekendste muziekartiesten ter wereld. Beleef op zondag 28 juli vanaf 15.30 uur het Maastricht Concert "Shall we Dance" uit 2019 op het witte doek!

André zorgt samen met zijn Johan Strauss Orkest, wereldklasse sopranen, The Platin Tenors en vele speciale gasten voor een magische bioscoopervaring. Met de totale live-registratie van het concert, een kijkje achter de schermen, een exclusief interview met André en vele speciale verrassingen. Mis dit unieke concert niet en reserveer snel uw kaarten online op www.zinin.com, telefonisch via (0548) 624489 of aan de kassa bij de VVV/Tourist Info in Nijverdal. Een kaartje kost €15,00 per persoon. U vindt het ZINema Nijverdal aan de Willem Alexanderstraat 7.

Win tickets voor F1 Grand Prix bij Holland Casino Enschede

ENSCHEDE - Op vrijdag 26 juli vindt er in The Club van Holland Casino Enschede een Formule 1 VR Experience plaats, waar je gratis kunt mee racen en tevens gratis kans maakt op twee tickets voor de wedstrijd van de Formule 1 Grand Prix van België dat in het laatste weekend van augustus plaatsvindt.

Vanaf 20.00 uur kun je gratis plaatsnemen in de race simulator en met je Virtual Reality bril op kun je de snelste rondetijd op een bekend circuit rijden. De winnaar die aan het einde van de avond de snelste rondetijd heeft neergezet, wint een weekend voor twee personen naar de wedstrijd van Formule 1 Grand Prix in België dat van 30 augustus t/m 1 september 2019 plaatsvindt.

De prijs
De prijs ter waarde van 1.500 euro bestaat uit: twee Silver 3 tickets voor de Formule 1 Grand Prix in België. Twee nachten verblijf in 4 sterren hotel NH Maastricht o.b.v. logies en ontbijt in een 2 persoonskamer. Transfer hotel – circuit v.v. op zaterdag en zondag.

Race simulator
De full motion simulator is heel veelzijdig! Het meest innoverende van deze race simulator is dat deze meebeweegt met de rijrichting. Afremmen, bocht naar links en weer vol gas ervandoor. Alles beweegt mee! Op een realistische manier zodat je echt in de race zit. Inclusief buttkicker die de G-krachten simuleert. Met de VR bril op zit je helemaal levensecht in de racewagen. Ook kun je in de grid verschillende Formule 1 banden tillen, sjouwen en vergelijken. Raad het juiste gewicht van een Formule 1 band en win leuke casino prijzen!

Over Holland
Casino Enschede

Holland Casino Enschede is gelegen aan het Koningsplein 8 en biedt haar gasten een verrassend en uitgebreid spelaanbod. Van tafelspelen zoals Roulette, Black Jack, Punto Banco, Poker en het allernieuwste dobbelspel Diceball, maar ook diverse speelautomaten, waaronder Dragon Link en Lighting Link. Het casino heeft twee bars, een brasserie en een à la carte restaurant. Het restaurant in het casino is geopend van 17.00 tot 02.00 uur. Holland Casino Enschede is dagelijks geopend van 12.00 tot 03.00 uur. Voor meer informatie kijk op www.hollandcasino.nl/enschede.

Over Holland Casino
Holland Casino is in 1976 opgericht en kreeg van de Nederlandse overheid een exclusieve vergunning om tafelspelen aan te bieden. In 1986 werd dit uitgebreid met een vergunning voor casino speelautomaten. Dit maakt Holland Casino het enige échte casino van Nederland. Holland Casino biedt haar gasten spannend, verrassend en betrouwbaar spel in een veilige omgeving. Holland Casino heeft 14 vestigingen in heel Nederland. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. Kijk op www.hollandcasino.nl.

Hoe blijft u mobiel?

ALMELO/HENGELO - 'De ouderdom komt met gebreken' is een veel gehoorde uitdrukking. Dat betekent niet dat ouder worden automatisch betekent dat u aan huis gekluisterd bent. Soms kunnen eenvoudige hulpmiddelen ervoor zorgen dat u mobiel kunt blijven en mee kunt blijven doen in de samenleving. Die oplossingen vindt u bij Mango Mobility.

Mango Mobility adviseert u op het gebied van scootmobielen, rollators, rolstoelen en e-brommobielen. De medewerkers weten of een bepaald hulpmiddel of type wel of niet geschikt is voor u. Elk type en elk hulpmiddel heeft z'n eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Het doel is ervoor te zorgen dat u met het juiste hulpmiddel de winkel verlaat. Misschien past een opvouwbaar scootmobiel van nog geen 700 euro met een kleine actieradius van 12 km het best bij uw situatie. Maar wanneer u bent aangewezen op een scootmobiel en verder een actief leven leidt, dan is een scootmobiel met een actieradius van 50 kilometer een betere oplossing. Voor beiden en alle accessoires zoals beenhoezen bent u bij Mango Mobility aan het juiste adres.

Na de aankoop
Ook nadat u de winkel verlaten met uw scootmobiel, rollator of een ander hulpmiddel heeft, houdt de service van Mango Mobility niet op. Ook voor onderhoud en reparatie bent u bij Mango Mobility aan het juiste adres. Met meer dan tien jaar ervaring is Mango Mobility uw vertrouwde partner in mobiliteit.

Vestigingen
In Twente heeft Mango Mobility twee vestigingen. In Hengelo vindt u ze aan de Drienerstraat 59 en zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 0800-2002. In Almelo kunt u een bezoek brengen aan Mango Mobility aan de Einsteinstraat 8a en bellen kan naar 0546-453296. Eerst even zelf kijken wat de mogelijkheden zijn? Ga naar www.mangomobilty.nl voor alle informatie en productspecificaties.

Schalke 04-thuis: Kaarten tweede ring nog beschikbaar

ENSCHEDE - In aanloop naar het nieuwe seizoen speelt FC Twente in De Grolsch Veste een oefenwedstrijd tegen FC Schalke 04. De wedstrijd tegen de Duitse grootmacht wordt gespeeld op dinsdag 23 juli, aanvang 19.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via kaartverkoop.fctwente.nl en de receptie van De Grolsch Veste. Seizoenkaarthouders en Premium Seat-houders hebben korting op de kaarten.

De eerste ring is nagenoeg uitverkocht, er zijn nu ook kaarten op de tweede ring verkrijgbaar. De vakken 120 t/m 125 zijn bestemd voor Schalke-supporters en de verkoop voor deze vakken zal ook via Schalke 04 verlopen.

Heracles Almelo opent pop-upwinkel in binnenstad

ALMELO - In samenwerking met de Gemeente Almelo en Almelo Promotie heeft Heracles Almelo een pop-upwinkel geopend in de binnenstad van Almelo. In de tijdelijke winkel op de hoek van de Passage zijn shirts, kaarten en fanartikelen van Heracles Almelo verkrijgbaar. De gemeente Almelo en Almelo Promotie voorzien bezoekers van informatie over de stad.

"Het is een win-winstuatie", vertelt Toussaint. "De binnenstad is tijdens de drukke zomerperiode een uithangbord rijker en het komt de zichtbaarheid van de stad Almelo en Heracles Almelo ten goede. Het is mooi dat de Gemeente Almelo, Almelo Promotie en wij dit project samen hebben opgepakt en zo onze binnenstad van een impuls voorzien."

De pop-upwinkel op de hoek van de Passage is in de maanden juli en augustus drie dagen per week geopend. Bezoekers zijn welkom op donderdag (10.00-21.00 uur), vrijdag (12.00-18.00 uur) en zaterdag (10.00-17.00 uur). Ook op koopzondagen 28 juli en 25 augustus (12.00-17.00 uur) is de winkel geopend. Tijdens de openingsuren kunnen jonge bezoekers tevens een potje FIFA19 spelen op de flex-unit van Heracles eSports. Ook worden diverse activiteiten in en rond de winkel georganiseerd.

Twentse spreuken op markante locaties

TWENTE - De afgelopen week verschenen ze op veel plekken in Twente; ludieke uitspraken over de Twentse leefstijl. Een actie van Twente Marketing, gericht op de toeristen die deze zomer onze mooie regio bezoeken.

Twente staat bekend om zijn mooie natuur, maar ook de nuchterheid en gemoedelijkheid van de Twentenaar. Met name dit aspect promoten de spreuken, die met groene, niet schadelijke graffiti aangebracht zijn in alle veertien gemeenten. Bijvoorbeeld: "In Twente moet niks, alleen niks moeten", of "Als je opschiet, kun je het vandaag nog rustig aan doen." Ze werden geplaatst op 70 locaties waar veel mensen komen óf juist niet, zoals treinstations, parken en het buitengebied. Quirine ter Haar, merkleider Twente Marketing: "Tukkers gaan niet mee met elke hype en houden zich minder bezig met oppervlakkigheden. Hier hebben we nog oprechte aandacht: voor elkaar, onze omgeving en meer."

Expositie OKIA

HOLTEN - De fotogroep van Oudheidkamer Hoolt'n exposeert in sporthal 't Mossink.

De expositie bestaat uit foto's van touwtrekvereniging OKIA. Ruim 40 jaar geleden is de touwtrekvereniging ontstaan uit een groep van 7 sterke mannen van de Plattelands Jongeren Gelderland Overijssel die kennismaakte met de touwtreksport. De oprichting van de vereniging was op 28 december in 1970 en de vereniging kreeg toen de naam "de Poppe" naar het gelijknamige café waar ook de trainingen plaatsvonden. De vereniging groeide en de overstap werd gemaakt naar het touwtrekken in competitieverband en ook op scholen en volksfeesten waren de heren geduchte tegenstanders. De vereniging is meerdere malen verhuisd en heeft inmiddels een eigen trainingsveld met clubgebouw. Ook is het ledenaantal gegroeid tot 80 en de naam is veranderd naar OKIA: Onze Kracht Is Achteruit. In 2021 bestaat de vereniging 50 jaar en dat is voor hen een reden om een Europees toernooi te organiseren. Tot die tijd kunt u de geschiedenis van OKIA zien bij 't Mossink aan de Keizersweg 22 tijdens de openingstijden van de sporthal.

Uitje naar De Vecht & Landgoed Vilsteren

RIJSSEN/HOLTEN - ViaVie Welzijn organiseert op woensdag 4 september een dagtocht met de bus en de boot naar het prachtige Vechtdal.

's Ochtends wordt u bij Rederij Peters ontvangen met koffie en vlaai aan boord van de Queen of Vechtvalley. Vervolgens wordt er gevaren vanuit Ommen naar de monumentale sluis en stuw van Vilsteren, een tocht door het natuurrijke Vechtdal. Na het ontschepen gaat de route verder naar het mooie Vilsteren. Bij restaurant De Nieuwe Ruif gebruikt u de lunch waarna een videopresentatie over Landgoed Vilsteren volgt. Tijdens de rondrit met de gids maakt u kennis met de prachtige omgeving en bezoekt u de kerk.

Praktische informatie
Het vertrek is om 08.45 uur vanuit Holten en 09.15 uur vanuit Rijssen. De organisatie geeft aan rond 16.45 uur weer terug te zijn in Holten en Rijssen. De prijs van dit uitstapje bedraagt € 43,50. Dit is inclusief busreis, boottocht, twee keer koffie met vlaai, lunch met soep, videopresentatie en rondrit met gids. In de bus is er plaats voor rollators en inklapbare rolstoelen. Tevens beschikt de bus over een rolstoellift. De gastvrouwen van ViaVie Welzijn kunnen u indien nodig een helpende hand bieden. U kunt zich tot uiterlijk 2 augustus aanmelden bij ViaVie Welzijn via telefoonnummer 0548-362755. Gaat u ook mee met dit leuke uitje?

Expositie OKIA

HOLTEN - De fotogroep van Oudheidkamer Hoolt'n exposeert in sporthal 't Mossink.

De expositie bestaat uit foto's van touwtrekvereniging OKIA. Ruim 40 jaar geleden is de touwtrekvereniging ontstaan uit een groep van 7 sterke mannen van de Plattelands Jongeren Gelderland Overijssel die kennismaakte met de touwtreksport. De oprichting van de vereniging was op 28 december in 1970 en de vereniging kreeg toen de naam "de Poppe" naar het gelijknamige café waar ook de trainingen plaatsvonden. De vereniging groeide en de overstap werd gemaakt naar het touwtrekken in competitieverband en ook op scholen en volksfeesten waren de heren geduchte tegenstanders. De vereniging is meerdere malen verhuisd en heeft inmiddels een eigen trainingsveld met clubgebouw. Ook is het ledenaantal gegroeid tot 80 en de naam is veranderd naar OKIA: Onze Kracht Is Achteruit. In 2021 bestaat de vereniging 50 jaar en dat is voor hen een reden om een Europees toernooi te organiseren. Tot die tijd kunt u de geschiedenis van OKIA zien bij 't Mossink aan de Keizersweg 22 tijdens de openingstijden van de sporthal.

Overheden investeren fors in Twente de komende jaren

TWENTE - Er zitten nog veel economische kansen in Twente die dankzij wat extra investeringen op kunnen bloeien. Het Rijk, diverse regionale partners en de Provincie Overijssel komen met een fikse investering om de Twentse economie te versterken.

Onder de noemer Regio Deal Twente komt er voor de komende drie jaar ruim 150 miljoen euro beschikbaar voor versterking van de Twentse economie. Het grootste gedeelte, 120 miljoen euro, komt uit de regio zelf, van de Provincie, gemeenten, onderwijs en het bedrijfsleven. De Rijksoverheid draagt 'slechts' 30 miljoen bij, geoormerkt voor het verbeteren van de sociaaleconomische structuur en de brede welvaart.

Plannen
In november werd al bekend dat het Rijk de portemonnee zou trekken voor Twentse projecten. Het geld komt uit een potje dat beschikbaar is voor aanpak van regionale knelpunten in de brede zin. Sinds de bekendmaking hebben het Rijk en de Provincie samengewerkt om tot een concreet plan voor de besteding te komen. De Regio Deal Twente is een uniek, langjarig partnerschap waarbij de investeringen zich op lange termijn meer dan terugverdienen. "In Twente kunnen we veel, maar het Rijk is een essentiële partner. Niet alleen vanwege de financiële ondersteuning maar ook om onderwerpen landelijk en internationaal te agenderen en om belemmerende wet- en regelgeving in kaart te brengen en op te lossen", aldus Geert Braaksma, voorzitter Twente Board. Hij ziet de winst van deze deal dan ook niet zozeer in het geld alleen, maar juist ook in het feit dat alle neuzen nu dezelfde kant op staan.

Aanpak
De Regio Deal Twente bestaat uit vier specifieke taakstellingen, gericht op het versterken van de technologische kracht van Twente, de arbeidsmarkt, het vestigingsklimaat en de ontwikkeling naar een circulaire economie. In deze zin werkt de Regio Deal Twente ook als versneller van de al bestaande Agenda van Twente. Twente is al sterk op veel gebieden, met name technologische innovatie dankzij high-tech bedrijvigheid.

Plan uw tuinvijver!

TWENTE - Nederlanders zijn tegenwoordig weer wat meer bezig met creatieve tuininrichting. Het mag weer wat groener én wat levendiger. Het aanleg van een tuinvijver kan net dat stukje sfeer brengen waar u naar op zoek bent. Maar waar moet ik aan denken?

Het aanleggen van een tuinvijver vergt wat planning en kennis. Het gaat absoluut verder dan een gat graven en een bak plaatsen. De beste tijden om dit te doen zijn de maanden maart/april of straks na de zomer in september/oktober.

Stappenplan
Het maken van een stappenplan is aan te raden bij het plannen en realiseren van uw nieuwe water-feature. Halverwege met een onafgerond vijver-projectie zitten is immers geen lol. De planning begint bij een goede begroting; er moeten veel kosten gemaakt worden. Kijk ook goed naar het vijverontwerp; past dit in uw tuin? De volgorde van werkzaamheden is ook een belangrijke factor. Ga na wat er precies moet gebeuren en in welke volgorde. Bij het grondverzet: kan ik het zelf of is uitgraven door een professional wenselijk? En wat doet u met het zand; gaan we dit hergebruiken of moet het worden afgevoerd.


Plaatsing
Om de juiste plaatsing te bepalen is het belangrijk om ook de grondwaterstand te controleren. Meet dit op voor men begint met graven; dit kan ook via internet. Vervolgens plaatst men piketpaaltjes om aan de hand van het ontwerp de plaats en omtrek van de vijver te bepalen. Nauwkeurig werken loont in deze fase. Komt de plaatsing dichterbij? Houdt het weer goed in de gaten, want graven bij hevige regenval is verre van ideaal.

Inrichten
Ook bij de tuinvijver zijn er mogelijkheden om duurzaam te werken. Kies allereerst vijvermaterialen die lang meegaan. Gebruik in de vijver zuurstof producerende planten. Koop geen vijveraarde, want deze is doorgaans ongeschikt. Ze bevatten te veel voedingsstoffen. U vult de vijver gewoon met leidingwater; grond- en regenwater zijn een minder goede basis. Om de kwaliteit van het water met gunstige bacteriën te verbeteren, kunt u ook een emmer gezond vijverwater in de eigen, nieuwe vijver gooien.

Onderhoud
Het vijverwater moet goed blijven qua kwaliteit. Zo zijn er speciale producten om de hardheid van het water op peil te houden. Regenwater maakt het water zachter, wat slecht is voor de groei van zuurstofplanten. Deze hebben mineralen en CO2 nodig om te groeien. Gewoon leidingwater bevat de mineralen calcium, magnesium wat weer nodig is om de zuurstof planten in de vijver goed te laten groeien.

Zuurtegraad
De zuurtegraad en de hardheid is bijna altijd goed. Gewoon leidingwater bevat geen ziektekiemen. Is het biologisch evenwicht in de vijver verstoord, dan is het advies om de helft van het water te verversen met leidingwater.

ELLEN Stoffen: Uw adres voor schuimrubber en fiberfill

HENGELO - Heeft u zelf een loungeset gemaakt van steigerhout of een mooie pallet bank, dan horen daar natuurlijk ook zelfgemaakte kussens in.

Als uw oude tuinset of stoelkussens een beetje doorgezakt zijn, dan kunt u deze zelf vernieuwen met schuimrubber, fiberfill en buiten- of meubelstof. Ons witte polyether schuimrubber, SG40 kpa 5.5 (= stevige zit kwaliteit) in diktes variërend van 1 tot en met 10 cm, wordt gebruikt voor allerlei soorten kussens voor stoelen en banken en eventueel ook voor de caravan, boot of camper.

Prijzen
U kunt onze prijzen vinden op de website: www.ellenstoffen.nl. De prijzen van het schuimrubber zijn inclusief het op maat zagen voor uw project. Hierbij hebben wij ook Fiberfill met een breedte van 160 cm of Dacron watten. Fiberfill of Dacron watten worden gebruikt voor boxkleden, als doorstikmateriaal voor dekens en plaids, patchwork en quilts en als afdekmateriaal voor kussens en vast stoffeerwerk.

Nieuwe projecten
U kunt bij ons terecht om een nieuw project te realiseren of een oude stoel in een nieuw zomerfris jasje te steken. Ons team helpt u graag bij uw keuze van de juiste stof en fournituren en wenst iedereen een hele fijne vakantie tijd toe.

Graag tot ziens in onze winkel aan de Bandoengstaat 50 te Hengelo.

Goed onderhoud voor schutting

TWENTE - Alles heeft wel eens onderhoud nodig om goed te blijven functioneren. Zo ook in en om het huis. De schutting is hierbij een item wat we vaak vergeten. Zolang hij niet omvalt, doen we er doorgaans weinig aan. Toch is onderhoud aan de schutting belangrijk voor jaren plezier.

Welk onderhoud nodig is en hoe vaak hangt met name samen met de soort hout waar uw schutting van gemaakt is. Zo heeft een hardhouten schutting ander onderhoud nodig dan een zachthouten schutting. Er zijn veel houtsoorten te koop, waarbij ook het onderhoud en de weersbestendigheid uiteenlopen.

Houtsoorten
Er zijn veel houtsoorten te vinden. Hardhout maakt men doorgaans van loofbomen en het groeit minder snel dan naaldbomen. Voorbeelden zijn eikenhout en kastanjehout. Bankirai, azobè en kapur komen van het tropisch hout zijn van origine ook hardhoutsoorten. Grenenhout en Douglas komen van de naaldbomen en is zacht hout. Ze vragen beide een andere aanpak en onderhoud.

Onderhoud hardhout
Hardhouten schuttingen kunnen bij weer en wind groen uitslaan, met op termijn een grijze kleur. Een vuile en groene schutting kan men schoonmaken door een sopje aan te maken in een emmer warm water met lijnoliezeep. Voor de dosering is 1à 2 dopjes voldoende. Als het echt zeer vuil is kan de dosering worden verhoogd. Breng het sopje aan en laat het een tijdje weken. Na dat het is ingeweekt boen de schutting af met een borstel. Spoel het af met water en laten gewoon drogen.

Afwerking
Wanneer het hout droog/kaal is behandelt u het met impregneerolie. Daarna kunt u het behandelen met hardhout olie. Laat het ongeveer een half uur drogen en breng dan de volgende laag aan. Na deze behandeling de schutting afnemen met droge doeken zodat er geen olie achter blijft. Nu wachten tot de olie er goed ingetrokken is. De volgende laag kan de dagen daarop pas worden aangebracht. Breng zoveel olie aan tot dat het hout heel goed verzadigd is.Onderhoud zacht hout
Het onderhouden van een zacht houten schutting vraagt een ander onderhoud dan hardhouten schutting. Een zacht houten schutting wordt afgeschuurd en er volgens met beits behandeld. In de handel zijn verschillende soorten en kleuren beits, naar gelang hoe de schutting er uit komt te zien. Gebruik bij voorkeur een blanke beits van goede kwaliteit. Goedkoop is duurkoop. Een zacht houten schutting hoeft maar om de drie of vijf jaar gebeitst te worden. Het beste is om elk kwartaal de schutting schoon te maken voor een goed onderhoud.

Voorkom overlast met de GFT-container

TWENTE - De afgelopen weken zien we weer hoge temperaturen. Dit heeft ook zo z'n effect op de GFT-container, zo weet iedereen die op een zomerdag wel eens de bak open deed. Is het niet de gigantische walm, dan zijn het wel de maden en de wolken fruitvliegjes die je tegemoet komen. Wat kun je hier tegen doen?

Afvalinzamelaar Twente Milieu geeft al geruime tijd tips voor de GFT-container bij warm weer. Zo is het advies om de container niet in de volle zon te plaatsen. Dit voorkomt een te snelle afbraak van GFT. Zorg ervoor dat vuil in de container niet te nat is. Nat afval zorgt voor snellere rotting, wat stankoverlast oplevert. Een stukje krant onder in de container neemt overtollig vocht op en geeft minder kans op achterblijvende resten. Verpak gekookte etensresten in een dunne krant. Ook kunt u vleesresten het beste in de vriezer bewaren tot de inzameldag en dan pas in de container gooien.

Toch stank?
Ontstaat er toch stankoverlast? Zet dan de deksel iets open door bijvoorbeeld een stukje hout te plaatsen. Zuurstof zorgt ervoor dat rotting minder snel op gang komt. Maak de container ook regelmatig schoon met water en eventuele groene zeep. Gebruik geen chloorproducten; deze zijn schadelijk voor het milieu.

Ongedierte
Is er ongedierte in de container aanwezig? Houd het deksel dan gesloten. Dit voorkomt dat vliegen en andere insecten eitjes in het GFT-afval leggen. Voor maden geldt juist het tegenovergestelde: ze houden niet van lucht. Vlees en visresten trekken maden aan, dus het kan lonen om deze apart te houden. U kunt mottenballen aan de container hangen om maden te voorkomen; ook vliegen kunnen niet tegen deze geur. Gaat u langer weg? Laat de container dan leeg achter.

Budget Select Keukens ondergaat ware transformatie

Foto: Rita Voortman-Broos

RIJSSEN - De afgelopen maanden hebben ze bij Budget Select Keukens in Rijssen niet stil gezeten. Achter de schermen zijn ze druk bezig geweest met een ware transformatie van de keukenzaak. Naast de complete verbouwing van de showroom in Apeldoorn met een hele nieuwe collectie topkeukens, is er nu een nieuw logo, een nieuwe vormgeving én een nieuwe naam: BSK Keukens.

"Voor klanten verandert er verder niks overigens, aldus Herman van de Noort. De beste eigenschappen van Budget Select Keukens blijven namelijk gewoon hetzelfde. We staan nog steeds voor topkwaliteit keukens voor de allerscherpste prijs én een uitstekende service. We hebben nu alleen een mooi, nieuw en moderner jasje."

Keukenshoppen
"Bij BSK Keukens zijn we ervan overtuigd dat een nieuwe keuken kopen vooral léuk moet zijn. De voorpret in de showroom, het zoeken naar de juiste sfeer, materialen en apparatuur.... Een ontdekkingsreis waarin alles vlekkeloos verloopt van vertrek tot aankomst: vanaf je bezoek aan de showroom tot en met een foutloze plaatsing. Voor een betaalbare prijs, zonder vervelende verrassingen én opdringerig gedoe."

Het geheim
Bij BSK Keukens koop je al een complete kwaliteitskeuken vanaf € 3.500,-, inclusief 5 apparaten. "Hoe dat kan? Heel simpel: bij ons betaal je niet voor onnodig dure materialen, apparaten, snufjes en al die andere extra's die je helemaal niet nodig hebt. Zo bespaar je honderden euro's. En misschien wel duizenden..." vertelt Herman van de Noort.

Feestelijk voordeel
Speciaal ter gelegenheid van de heropening van het filiaal in Apeldoorn worden klanten de hele zomer getrakteerd op diverse feestelijke acties. Zo ontvangen ze o.a. een prachtige tafel-bbq cadeau bij aankoop van een keuken. Ben je benieuwd hoe het nieuwe BSK Keukens eruit ziet? Neem dan alvast een kijkje op de nieuwe website: www.bskkeukens.nl

Contact
Budget Select Keuken is gevestigd aan de Nijverheidsstraat 42a in Rijssen. Het bedrijf is iedere maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag geopend van 09.00 tot 18.00 uur. Donderdags zijn de deuren geopend van 09.00 tot 21.00 uur en zaterdags van 09.30 tot 17.00 uur. Het bedrijf is telefonisch bereikbaar op 0548-538666.