Hart van Nijverdal

15 november 2019

Hart van Nijverdal 15 november 2019


Carnaval komt weer terug in Hellendoorn

HELLENDOORN - In 1987 werd voor het laatst carnaval gevierd in Hellendoorn, maar waar is het de afgelopen 32 jaar geweest? Dat vroegen de jongens van CV De Ketelaars zich ook af. Zij namen dan ook het initiatief om het carnavalsfeest in Hellendoorn weer op poten te zetten.

Met vijftien man sterk wordt er gewerkt aan het feest. "En dat gaat niet van vandaag op morgen", vertelt Thomas Hendriks Boers (21). "Het idee is kort na het carnavalsweekend van afgelopen jaar op tafel gekomen", voegt Victor Derksen (22) daaraan toe.

Sparren over ideeën
De vereniging vergadert bijna wekelijks om met elkaar te sparren over ideeën en de invulling van het programma. "Na afloop wordt natuurlijk wel een biertje gedronken, het moet namelijk wel leuk blijven", zegt Bas Sinnema (22). Maar na alle vergaderingen is het gelukt, de Prins Carnaval is bekend gemaakt. De eerste prins van De Ketelaars is Prins Ketel I, of Eddy Broekmate (23), met Adjudant Thomas Hendriks Boers aan zijn zijde zullen zij het carnavalsfeest in goede banen leiden.

Programma
Over het programma heeft de organisatie nog niet veel bekend gemaakt. Er is wel een eerste hint gegeven. Het driedaagse feestweekend in februari 2020 begint goed op vrijdag 21 februari in Café de Barbier in Hellendoorn met een dj en veel carnavalskrakers. Zaterdag en zondag (22 en 23 februari) worden gevierd in de Lantaarn in Hellendoorn met dj's en live acts. Dus zet deze data maar vast in de agenda!

Voorstelling "Wie bint vrie"

NIJVERDAL - "Johan Huis in 't Veld zou een film moeten maken over de oorlog en bevrijding zoals de inwoners van de gemeente Hellendoorn dat zo'n beetje beleefd moeten hebben. Dat kan hij goed en moet dat echt gaan doen"! Dat was het duidelijke advies van schrijver Herman Kampman, na een serie succesvolle theatervoorstellingen van 'De Febrieker'.

Zie daar de basis voor de voorstelling 'Wie bint vrie' die volgend jaar, in het kader van 75 jaar bevrijding een aantal keren in theater ZINiN gegeven gaat worden. De filmbeelden van Huis in 't Veld moeten een voorstelling ondersteunen waarvoor Herman de teksten schrijft en waarin hij ook een rol speelt. Dat betekent dat sommige passages in de streektaal worden gedaan en zelfs dat enige humor niet zal ontbreken. De motivatie van Kampman hierbij is dat hij een tastbare herinnering wil achterlaten aan de oorlog en vrede in Nijverdal en omgeving. Hij weet zich daarbij gesteund door zijn grondige onderzoeken voor zijn (oorlogs)boeken. Vooral speelt hierbij de gedachte dat we met name de jeugd willen aanzetten tot de bewustwording dat we blij en zuinig moeten zijn met onze vrijheid.

Het verhaal
Twee eenvoudige mensen, Herman en Henny, beleven vanuit hun huiskamer via de radio en het uitzicht uit hun raam wat er gebeurde in de oorlog. De aanloop in nazi Duitsland, de mobilisatie, de maatregelen van de Duitsers, het verzet, de NSB, de hongerwinter, het bombardement en de bevrijding. "Wie bint vrie" is een voorstelling die zeer herkenbaar wil zijn voor het oudere publiek en aansprekend voor de jongeren.

Breed concept
Film, toneel en muziek wisselen elkaar af. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door gitarist en zanger Jan Niewold, en percussionist Peter Deiman. Zij zullen worden aangevuld met een aantal muzikanten en een zangeres. Leo Steur pakt de rol van producent, zodat daarmee het kernteam dat verantwoordelijk was voor een 20-tal uitverkochte ZINiNtheaters met onder andere "Nijverdal zoals het was" en, (dit jaar nog) "De Febrieker" compleet is.

Kaarten
De eerste voorstelling zal zijn op 4 april 2020. Kaarten hiervoor zijn vanaf nu verkrijgbaar aan de balie van het theater ZINiN in het Huis van Bestuur en Cultuur en de site www.zinin.com. Wees er snel bij en voorkom teleurstelling. Inmiddels zijn al veel kaarten verkocht, maar u kunt de laatste nog bestellen.

Jaargang: 4 • Nr 186• Wk 46

Slecht weekend voor Het Ravijn

Waterpolo, Het Ravijn - Donk, Nijverdal, Wim Beunk, wimbeunk.nl Foto: Wim Beunk

NIJVERDAL - Het Dames 1 en Heren 1 waterpoloteam van Het Ravijn zullen met gemengde gevoelens terugkijken op het afgelopen competitieweekend. De waterpolodames verloren in Zaandam met 12-8 van ZV de Zaan en daarmee ook de eerste competitiewedstrijd van dit lopende eredivisieseizoen. De waterpoloheren verloren ook. Het Goudse Widex/GZC-Donk was in Nijverdal met 13-18 te sterk voor de ploeg van herentrainer Ron Loos.

Dames 1 speelster Lot Stertefeld was na de wedstrijd duidelijk over het verloop ervan: "De eerste helft van de eerste periode begonnen we goed. Daarna was het echt minder. Aanvallend maakten we fouten waardoor we direct werden afgestraft in de tegen contra. In de 4e periode lieten we wel zien wat we konden, maar toen was het helaas te laat".
Ook heren aanvoerder Lars Gottemaker baalde na afloop van de verloren wedstrijd tegen Donk. "Drie periodes lang laten we zien dat we goed kunnen spelen. In de derde periode verliezen we de wedstrijd". In de vierde periode knokte het team van Ron Loos zich goed terug, maar het gat bleek te groot. "Toch vind ik dat we een goed resultaat hebben neergezet tegen de kandidaat voor de landstitel", sluit Gottemaker af.
Zowel Dames 1 als ook Heren 1 spelen op zaterdag 16 november een uitwedstrijd. Dames 1 doet dat in zwembad Krommerijn in Utrecht waar een competitiewedstrijd wordt gespeeld tegen UZSC, gecoached door oud Dames 1 coach en huidig jeugdbondscoach bij de KNZB, Gerrit Jan Schothans. De wedstrijd in Utrecht begint om 17.30 uur. De waterpoloheren reizen af naar Ede, waar om 18.00 uur in zwembad De Peppel wordt gespeeld tegen Polar Bears. Dat wordt een weerzien met Nijverdaller Jorrit Aanstoot, die voor het tweede seizoen in de Edese hoofdmacht speelt.

Statistieken
Dames ZV de Zaan-Het Ravijn: 12-8. Periodestanden: 2-2, 5-2 (3-0), 11-4 (6-2) en 12-8 (1-4). Doelpunten Het Ravijn: Lot Stertefeld 3x, Nienke Bouwmeester 2x, Yasemin Smit 1x, Noa de Vries 1x, Lieke Klaassen 1x. Doelpunten ZV de Zaan: Maxime Schaap 5x, Sigrid Vleeshakker 3x, Blom van der Velde 2x, Lotus Plugge 1x, Lisanne Soffner 1x.
Heren Het Ravijn-Widex/GZC-Donk: 13-18. Periodestanden: 3-3, 7-6, (4-3), 9-13(2-7), 13-18(4-5). Doelpunten Het Ravijn: Lars Gottemaker 6x, Yoran Loos 2x, Bas ter Brake 1x, Bram van Leuteren 1x, Sam Stertefeld 1x, Sander Veltkamp 1x, Bas Jan Dijkink 1x. Doelpunten Widex GZC-Donk: Erik Brugue 4x, Quint van den Heuvel 4x, Guus van Ijperen 3x, Ton van der Velden 2x, Stan van den Heuvel 2x, Maurice Dentro 2x, Ingmar Veenhuis 1x.

Foto: Wim Beunk. Op de foto: Emiel Wouters, één van de aankomende waterpolotalenten bij de Nijverdallers.Tekst: Jan Willem Plasman.

Echtpaar Brandsen 60 jaar getrouwd

NIJVERDAL - Op 6 november was het 60 jaar geleden dat de heer Brandsen (87) en mevrouw Brandsen-Van Rossum (85) elkaar het jawoord.

Meneer Brandsen komt uit Den Haag en mevrouw Brandsen is in Rotterdam geboren. Toen meneer Brandsen haar zag staan in de Balistraat, stapte hij van zijn fiets en was er een eerste kennismaking. Bij de jeugdverenigingen hebben ze elkaar beter leren kennen. Samen op de scooter was echter geen succes, want mevrouw Brandsen vond het mee hellen in de bochten maar niets.
De heer Brandsen heeft de avond hts gevolgd en is daarna nog twee jaar in militaire dienst geweest. Vervolgens heeft hij diverse functies vervuld. Zo heeft hij voor Binnenlandse Zaken in Haarlem gewerkt als brandweercommandant. Op zijn 37e jaar werd hij Hoofd Afdeling Preventie. Op 3 oktober 1990 nam hij afscheid van de brandweer en werd hij onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Mevrouw Brandsen heeft voor het gezin gezorgd.
De heer en mevrouw Brandsen zijn na hun huwelijk 1 jaar gaan inwonen in Den Haag. Vervolgens hebben ze 5 jaar in Rotterdam in een appartement gewoond en hun eerste huis kochten ze in Leiderdorp. Via de zus van mevrouw Brandsen, die aan de Ommerweg in Hellendoorn woonde, kwamen zij op het idee om in de Kruidenwijk een huis te laten bouwen. Het jubilerende paar is gezond en ze kunnen zich goed redden, toch worden het huis en de tuin nu te groot voor hen. Begin volgend jaar gaan ze dan ook verhuizen naar een appartement in Barneveld. "De kinderen wonen in het Westen en we willen graag dichter bij hen wonen." Ze vertrekken ook wel met pijn in het hart. Mevrouw Brandsen vertelt: "We hebben enorm genoten van de grote tuin, deze hebben we altijd zo veel mogelijk zelf met veel plezier onderhouden." Ook de Holterberg kennen ze inmiddels op hun broekzak, door alle wandelingen die zij daar hebben gemaakt. Het echtpaar heeft 4 kinderen, 5 kleinkinderen en 1 achterkleinkind gekregen.
Woensdag 6 november heeft het diamanten echtpaar de felicitaties ontvangen van burgemeester Anneke Raven, waarna ze met kinderen en kleinkinderen het gevierd hebben met een diner.

Openhartig gesprek in Wat bezielt je met Harry Mengers

HELLENDOORN - Vrijdagavond 15 november opnieuw een uitzending van Wat bezielt je op Hoi Tv. Vorig seizoen startte het interviewprogramma, waarin een meer of minder bekende inwoner van de gemeente Hellendoorn vertelt over zijn of haar leven. Wat de drijvende kracht is, wat bezielt. Programmamaker Wil de Bruine wil met haar gast ingaan op levensvragen zoals Wie ben je, Wie geeft je inspiratie? Wat was een kantelmoment in je leven? Waar gaat het uiteindelijk om in het leven?

In de eerste uitzending van seizoen 2019/2020 is Zenleraar Harry Mengers te gast. De vriendelijke en rustige Mengers vertelt over zijn interesse in Boeddhisme, meditatie en Zen. Hoe hij als gereformeerde jongen uit Doetinchem al jong las over Oosterse godsdiensten. Als dienstweigeraar kwam hij in Nepal terecht. Hij ontdekte dat mensen daar ook gelukkig waren. Hij is openhartig over het kantelmoment in zijn leven: de Monstertruckramp in Haaksbergen 5 jaar geleden. Als verantwoordelijk ambtenaar werd hij uit zijn functie gezet. Open en oprecht vertelt hij hoe hij daarop terugkijkt, wat het met hem gedaan heeft en hoe hij zich uit deze vreselijke ervaring geworsteld heeft. Verder verklaart hij wat volgens hem mensen zoeken in Mindfullness, Yoga en Zen. Wat het hem persoonlijk gebracht heeft. Aan het eind van de uitzending legt hij beeldend uit wat er voor nodig is om als mens overeind te blijven in het leven.

De uitzending is te zien om 19.30 uur vrijdag 15 november en wordt het hele weekend op de halve even uren herhaald. De dagen daarop iedere avond om half 8 en half 10 op Hoitv. Ook te volgen via de Livestream van www.hoimedia.com en Uitzending gemist.

ParkinsonCafé

NIJVERDAL - Heeft u moeite met bijvoorbeeld brood smeren, omdraaien in bed of het tegelijkertijd uitvoeren van twee taken (dubbeltaken)? Als u problemen ervaart met dagelijkse handelingen kan ergotherapie helpen.

Ergotherapie is erop gericht mensen zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren. Tijdens het ParkinsonCafé van dinsdag 19 november is ergotherapeut Sonja Kluin te gast om belangstellenden te informeren over de mogelijkheden. Daarnaast vertelt ervaringsdeskundige Johannes Wennemers over zijn ervaringen met ergotherapie. U bent vanaf 14.15 uur van harte welkom bij SV De Zweef, Koersendijk 25 in Nijverdal.
Het ParkinsonCafé Nijverdal is bedoeld voor iedereen uit Nijverdal en de wijde omgeving. Het is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met de ziekte van Parkinson (of parkinsonisme) en hun partners, familieleden of mantelzorgers. In een ontspannen sfeer wordt er elke maand een ander onderwerp besproken. De uitwisseling van informatie en ervaringen staat centraal. Voor meer informatie kunt u terecht bij Marisca Hutten, telefoon: 06- 38071121 of e-mail: info@parkinson
cafenijverdal.nl.

Workshop Werken in de Cloud

NIJVERDAL - Clouddiensten als Dropbox zijn niet meer weg te denken tijdens het gebruik van computer, telefoon of tablet.

Bijna iedereen krijgt er thuis of op het werk een keer mee te maken. ZINiN organiseert op woensdag 20 november de BreinReis-workshop 'Werken in de Cloud en Dropbox' om uw kennis en vaardigheden bij te spijkeren. Dropbox is een populaire clouddienst voor het online opslaan van bestanden, zodat u ze op iedere locatie én apparaat kunt inzien en kunt delen met anderen. Het scheelt daarnaast opslagruimte op uw eigen computer. In de Cloud kan men allerlei gegevens opslaan (gratis of tegen betaling). Uw data wordt in datacenters opgeslagen. Bij verlies of diefstal van apparaten/bestanden zijn gegevens zo eenvoudig terug te halen. De workshop is van 9.30 tot 11.00 uur in de ZINiN Bibliotheek, Willem Alexanderstraat 7. Kosten bedragen € 10,- (€ 7,50 voor bibliotheekleden). Reserveren via www.zinin.com of telefonisch: 0548-624489.

St Sebastianusschool werkt aan veiligheid

HELLENDOORN - Op maandag 11 november vond op de St. Sebastianusschool in Hellendoorn de uitreiking plaats van het Verkeersveiligheidslabel door de wethouder van onderwijs mevr. Anja van den Dolder.

Met het Twents Verkeersveiligheidslabel wil de provincie, Regio Twente en in het bijzonder de gemeente Hellendoorn basisscholen belonen voor hun structurele inzet op het gebied van verkeerseducatie en verkeersveiligheid in en om de school. De St. Sebastianusschool kreeg het verkeersveiligheidslabel omdat de school voldoet aan diverse criteria. Zo zijn er actieve verkeersouders die zorgen voor de uitvoering van verkeersprojecten binnen de school. Ook krijgen de kinderen in alle groepen verkeerslessen, waarbij er ook afsluitende theoretische- en praktijkexamens zijn. Ook is er actieve aandacht voor veiligheid op de school-thuisroute van de kinderen. Samen met de gemeente werkt de school aan een veilige omgeving. De gemeente speelt een faciliterende rol, maar uiteindelijk is veiligheid vooral een kwestie van gedrag en inzicht. Na de uitreiking had de wethouder een goed gesprek met de leerlingenraad van de school. De school spreekt veel dank uit aan de gemeente die de projecten faciliteert en aan de verkeersouders.

CDA heeft veel vragen over gebiedsproces Natura 2000 Wierdense Veld

NIJVERDAL - Het CDA wil duidelijkheid over de toekomst van agrariërs rondom het Wierdenseveld en industrieterrein 't Lochter 3 bij Nijverdal. Woordvoerder Jeroen Piksen stelt schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten naar aanleiding van het bericht dat het gebiedsproces Natura 2000 Wierdense veld is stopgezet.

"We hoorden vorige week dat het gebiedsproces door de provincie wordt stopgezet, omdat het behalen van de natuurhersteldoelen sterk afhankelijk is van de drinkwaterwinningen Wierden en Hoge Hexel. De provincie wil nu samen met het ministerie van LNV eerst onderzoeken hoe de drinkwatervoorziening en Natura 2000 doelen zich verhouden. Over de gevolgen voor de omgeving is door het college niets gemeld en dat vinden we zorgelijk. De agrarische bedrijven die vlak bij het gebied liggen blijven nog langer in onzekerheid met alle economische en sociale gevolgen van dien. Hetzelfde geldt industrieterrein Groot 't Lochter 3 in Nijverdal. Potentiële kopers van grond worden afgeschrikt, omdat de onzekerheid over het verkrijgen van een omgevingsvergunning te groot is", legt Jeroen Piksen uit.

Snel duidelijkheid
Het CDA vraagt van Gedeputeerde Staten alles in het werk te stellen snel duidelijkheid te geven over het vervolg van het gebiedsproces en de wateronttrekking. De eerste zorg voor het CDA is dat er zo spoedig mogelijk een eind komt aan de ontwrichtende onzekerheid voor de boeren in het gebied. De beantwoording van de vragen duurt maximaal zes weken.

Veel zorgen
Het CDA is zeker niet de enige partij die zich in de regio buigt over de lokale en regionale natuur- en stikstofproblematiek en de mogelijke gevolgen voor lokaal beleid. De vrees is dat een verdere aanscherping van natuurhersteldoelen en stikstofregels ervoor zal zorgen dat Twente effectief 'op slot' gaat voor onder meer agrarische en bedrijfsmatige ontwikkeling. Zo beargumenteerde de lokale politiek in Noordoost-Twente dat zowel landbouw als toerisme belangrijk zijn voor de economische ontwikkeling van onze regio. Ook dragen landbouwers al actief bij aan natuurhersteldoelen.

Peiling buurtbewoners Ommerweg 150

HANCATE - Het afgelopen half jaar hebben zowel de werkgroep "Buurtschappen" als Plaatselijk Belang "Egede, Hancate, Eelen & Rhaan" hard gewerkt om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen over de plannen voor een zorginstelling van Oranjeborg op het terrein aan de Ommerweg 150, waar nu Aktief Overijssel gevestigd is.

Waar in de uitzending van RTV Oost gesproken werd over mannen met een verstandelijke beperking, ligt het in werkelijkheid iets genuanceerder. De zorginstelling biedt plaats voor dertig mannen met een licht verstandelijke beperking, veelal in combinatie met psychische/psychiatrische- en/of verslavingsproblematiek, die zich in principe blijvend kunnen vestigen in deze instelling. Voor het realiseren van de zorginstelling is een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk. Nu heeft het terrein de bestemming recreatie/toerisme en dit zal gewijzigd moeten worden naar zorg.

Peiling
Na veel gesprekken, onderzoek en informatieavonden hebben beide partijen een peiling gehouden onder de buurtbewoners c.q. leden van het Plaatselijk Belang. Uit beide peilingen blijkt overduidelijk dat de buurtbewoners vrijwel unaniem tegen deze bestemmingsplanwijziging zijn, omdat deze naar verwachting van grote invloed zal zijn op de leefbaarheid, duurzaamheid en veiligheid in de buurtschappen. Om de omgeving aantrekkelijk te maken voor (jonge) mensen om zich hier te vestigen is er behoefte aan een andere invulling. De resultaten van beide onderzoeken zijn 6 november aangeboden aan wethouder Overmeen. Mocht het plan op de agenda van de Commissie Grondgebied of van de Gemeenteraad komen, dan zullen beide partijen met inbreng van de resultaten van de onderzoeken inspreken in deze vergaderingen.

Column

Lobbycratie

Na de Raadsvergadering kopte Tubantia dat de voorgestelde verhoging van de OZB met 25 % deels van tafel was. Een artikel geschreven duidelijk vanuit het perspectief van de ondernemers en bedrijven en de vertegenwoordigers van de sport. Maar niet vanuit het perspectief van de huizenbezitters.

Dat zijn er in onze gemeente nogal wat. In vergelijking met andere gemeentes zijn er veel mensen met een "eigen huis". Keurig bij elkaar gespaard en gekocht in een tijd dat de grondprijs en de huizenprijs niet zo hoog was. Zuinigheid met vlijt. Daarom hebben zij het nu goed. Vaak is de hypotheek al afgelost of bijna. Dat is niet gek. En maar goed ook. Want er zijn mensen die naast hun AOW geen of weinig pensioen hebben. Op deze manier kunnen ze goed rondkomen en een aangenaam leven leiden.

Een OZB verhoging van 25 % is voor die mensen misschien niet eens onoverkomelijk. En dat is het zeker niet voor de mensen die het vele malen beter hebben. Goed in de slappe was zitten. Niet op hun bankrekening hoeven te kijken. Niet eens weten hoeveel er in en er uit gaat. Geld genoeg. Het onrechtvaardige zit er in dat mensen die er niet om gevraagd hebben opgezadeld worden met een probleem dat zij niet zelf hebben geschapen. En dat de mensen die in de netwerken van de politiek zitten, de lobbyisten vanuit de bedrijven, ondernemers, de sportwereld wel bediend zijn. Niet de gewone man, de vrouw in de straat, die keurig de enquête heeft ingevuld, de spreekuren bezocht.

Ik heb het vaker gehoord. We leven allang niet meer in een democratie. We leven in een lobbycratie.

En nu houd ik er over op. Over die OZB. Dat beloof ik.

weedebee

Veertien boomsoorten krijgen plek langs nieuwe Stadsbeek De Brake in Nijverdal

NIJVERDAL - De aanleg van de nieuwe Stadsbeek in de Brake te Nijverdal is bijna voltooid. Het civieltechnische werk is afgerond. Woensdag 13 november om 13.00 uur starte de gemeente Hellendoorn met het uitvoeren van het beplantingsplan. Veertien boomsoorten krijgen een plek langs de nieuwe Stadsbeek. Wethouder Willem Joosten hielp woensdagmiddag mee bij het planten van de eerste nieuwe bomen.

In samenspraak met buurtbewoners heeft de gemeente een beplantingsplan opgesteld voor het gebied rond de Stadsbeek. Bewoners spraken de wens uit om vooral met veel bomen en begroeiing de privacy in het gebied te herstellen. Over een lengte van enige honderden meters aan beide zijden van de Stadsbeek worden 14 boomsoorten, waaronder 8 faunabomen, die aantrekkelijk zijn voor vlinders, bijen en vogels, geplant. Dit versterkt de biodiversiteit in het gebied met een gevarieerde inrichting van dichte lage beplanting en nieuwe bomen.

Schenking boom
Sallandse Wegenbouw, die in opdracht van de gemeente het civieltechnische werk heeft uitgevoerd, schenkt de gemeente Hellendoorn een boom. Daarmee compenseert het bedrijf de CO2-uitstoot van de projectwerkzaamheden. Sallandse Wegenbouw schenkt de 'Gold Rush' oftwel de Chinese moerascipres. Deze kaarsrecht groeiende boom kan 35 meter hoog en 10 meter breed worden. De naalden van de 'Gold Rush' zijn bij uitlopen intens geel en worden later groengeel. In de herfst zijn de naalden bronsbruin tot oranjebruin verkleurend.

Co-creatie
De nieuwe Stadsbeek is een laatste ontbrekende verbinding voor de open afvoer van het schone regenwater vanuit het centrum naar de Regge. Buurtbewoners van de Brake hebben afgelopen jaren volop meegedacht over een klimaatvriendelijke inrichting van de Salomonsonstraat. In co-creatie met de buurtbewoners en woningstichting Reggewoon is dan ook het ontwerp van de Stadsbeek en de herinrichting van de woonomgeving rondom de Regge in De Brake tot stand gekomen.

Fiets- en vlonderbrug
Over de nieuwe Stadsbeek wordt eind dit jaar een fiets- en vlonderbrug aangelegd, waarmee ook een nieuwe fraaie fietsverbinding door het vernieuwde groene gebied langs de oevers van de Regge ontstaat. Daarmee is het project 'Stadsbeek De Brake' in Nijverdal afgerond.

Maandag 18 nov. 10.00 uur

Bijzondere historie van Rijssen: Boeren

RIJSSEN - In deze zesde aflevering van de bijzondere historie van Rijssen zien we dat Rijssen eeuwenlang boeren herbergde en niet alleen Rijssen. De Twentse dorpen en stadjes bestonden anno 1800 meest uit boerderijen die met de achterkant naar de weg stonden. Voor de grote achterdeuren lag een grote mestvaalt.

Toen Willem de Clerq, zoon van een Amsterdamse graanhandelaar in het jaar 1812 door Rijssen reed, vond hij dit het meest ellendige dorp dat hij kende. Daarna vergeleek hij alle dorpen steeds met Rijssen of Almelo: ‘Ik heb Goor niet zo lelijk gevonden als Rijssen en de andere dorpen’. Of de erven van de huizen in de marken altijd op de zelfde plek hebben gestaan is nog een open vraag. Van meerdere huizen is overgeleverd dat ze ooit eens op een andere plek hebben gestaan. De oude huisplaats, dikwijls bekend gebleven als "olde hoesstee", is er het bewijs van, maar zegt niets over de tijd van verplaatsing. In de periode waarin markebepalingen van kracht waren, was de verplaatsingsvrijheid zeer beperkt; alleen binnen de erfomheining was het toegestaan. We spreken dan ook over de laatste vijfhonderd jaar. Oudere markebepalingen zijn niet bewaard gebleven. Toch zullen de erven met hun gebouwen zeker langer dan vijf eeuwen hun vaste plaats hebben gehad.

Verwonderlijk
Pas in het twintigste eeuw verdwenen de boeren uit Rijssen. Het was enigszins verwonderlijk, anderzijds begrijpelijk. Niemand mocht zich vestigen buiten de stad want dat was grond van de marke. Het is verwonderlijk dat de boeren toch bleven wonen binnen de toen aangebrachte bestrating, die de plaatsen van wal en gracht gingen innemen. Trouwens waarom zou een boer buiten gaan wonen? De meest elitaire levensbehoeften werden ter plaatse voortgebracht en vervaardigd. Bouwstenen en dakpannen worden geleverd door de steenbakkers, de brandstof word betrokken van de turfstekers, kleding en schoeisel leveren de kleermakers, wevers en schoenmakers, de landbouwwerktuigen werden door de smeden gemaakt, hout haalde men dichtbij uit het bos. Voor het bier zorgden de plaatselijke bierbrouwerij, de molenaar leverde het meel waarvan ‘moeder de vrouw’ brood en pannenkoeken maakte. Al met al kan gezegd worden dat het voor de boeren en voor de burgers meer dan genoeg was. Meer eisen stelde men toen niet aan de levensstandaard. Niet alleen de boeren hebben vee gehouden. Vrijwel elke ingezetene van Rijssen had indertijd wel een koestalletje achter het huis. Elke burger mocht tenslotte op de stadsweide een koebeest laten grazen.

Dick Tukkers

Kerst- en winterse sferen in de showroom van Auto Aaltink

NIJVERDAL - Waan je volledig in Kerst- en winterse sferen tijdens je bezoek aan de Winterfair bij Auto Aaltink op zaterdag 23 november. Deze dag kunt u genieten van muziek, diverse leuke kraampjes, wijnen en andere delicatessen. Proef de betoverende sfeer van de winter tussen de auto's!

De Auto Aaltink Winterfair wordt gehouden op zaterdag 23 november van 9.00 tot 17.00 uur in de showroom van de actieve Mitsubishi & Fiat dealer op industrieterrein 't Lochter in Nijverdal. De winterfair is een uitje voor jong en oud! Vele lokale standhouders zijn aanwezig om hun waar te kunnen presenteren en verkopen. Denk daarbij aan heerlijke wijnen en andere delicatessen; Ideaal voor de drukke en gezellige decembermaand. Maar ook uw lokale hovenier, persoonlijk reisadviseur, mooie sieraden, heerlijke geuren, (elektrische) fietsen, woon-ideeën, elektronica en de schoonmaak-systemen van Jemako zijn te vinden op de fair. Daarnaast is er dit jaar wederom live muziek! Het akoestische duo Rebellious Rose treedt tussen 12.00 en 16.00 uur op! De stijl van deze dames kenmerkt zich vooral door uitdagende meerstemmige country/Americana/folk-achtige songs met een eigentijds karakter. Kortom, redenen genoeg om een bezoek te brengen. Entree is helemaal gratis.

Gratis wintercheck
Naast alle gezelligheid kan iedereen zijn auto, klant of geen klant, gratis door Auto Aaltink laten testen op 18 wintergevoelige aspecten. Het kost u weinig tijd, omdat u toch aan het genieten bent op de winterfair en u gaat veilig de winter in. Daarnaast gelden er natuurlijk bij Auto Aaltink nog mooie acties op zowel nieuwe als gebruikte auto's.

Deelnemende bedrijven
Op de Auto Aaltink Winterfair vindt u stands van onder andere: Tuincentrum Calkhoven | Jemako/Francien Hazebroek | EP Nijverda | Travel Counsellors | Pand 55 | Handmade by Yvon! | Oriflame | Annet Evers | Wine 4 you and me | Cigo Spithoff | Jets Kaas en zo | Germany Delicatessen | Twente Decadente | Corpus Optimea | Kamphuis Fietsen | Rokerij Marle en de Verzonken Kerk/de Bakermat.

Meer informatie over Auto Aaltink en het evenement vind je op www.autoaaltink.nl en de Facebookpagina van Auto Aaltink.

Kaartverkoop bekerduel Go Ahead Eagles begonnen

ENSCHEDE - Dinsdag 17 december staat om 18.30 uur de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles op het programma.

De kaartverkoop voor deze wedstrijd ging dinsdag van start voor seizoenkaarthouders en Premium Seathouders. Zij kregen als eerste de mogelijkheid om hun eigen stoel(en) terug te kopen. Vervolgens komen dinsdag 19 november 13.00 uur alle niet-teruggekochte stoelen in de verkoop voor alle seizoenkaarthouders en Premium Seathouders. Uiteindelijk start de vrije verkoop donderdag 21 november om 09.00 uur. Seizoenkaart- en Premium Seat-houders hebben voorrang en minimaal 40% korting ten opzichte van niet-seizoenkaarthouders.

Kaarten kopen
Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf €7,50 via kaartverkoop.fctwente.nl of op doordeweekse dagen bij de receptie van De Grolsch Veste (van 09.00 tot 17.00 uur). Voor deze wedstrijd tegen Go Ahead geldt een (Seizoen)ClubCard-verplichting, per (Seizoen)ClubCard kunnen 4 kaarten worden besteld.

05

Rijssen op IJs op het HogeWal plein

Foto: Shutterstock

RIJSSEN - Het bestuur van Ondernemersvereniging HABI Rijssen is trots om te vertellen dat er na tien jaar weer een ijsbaan in het centrum van Rijssen komt.

Samen met de skeelervereniging, de horeca en de gemeente heeft HABI een werkgroep samengesteld die verantwoordelijk is voor de organisatie. Uiteraard is dit alleen mogelijk met de hulp van hoofdsponsor Reggeborgh en heel veel sponsoren. Schaatsbaan wordt aangevroren door Rabobank Rijssen–Enter.

Locatie
Het Hoge Wal plein is gekozen als locatie voor de ijsbaan. Hier is ruimte genoeg voor een ijsbaan inclusief randactiviteiten. Van vrijdag 13 december tot en met zaterdag 4 januari kan er geschaatst worden op echt ijs. De overdekte open ijsbaan heeft een oppervlakte van maar liefst 330 vierkante meter.

Activiteiten
In die periode wordt het schoolschaatsen mogelijk gemaakt door de hoofdsponsor Reggeborgh. Daarnaast worden er meerdere activiteiten georganiseerd zoals een bedrijven curling competitie en disco schaatsen.

Gratis enteekaarten
Verschillende winkels in Rijssen geven tijdens de schaatsperiode gratis entreekaarten weg voor de ijsbaan. Ook bij winkelcentrum de Hoge Wal is er een mooie actie van gemaakt. In de periode van 16 november tot en met 31 december is het mogelijk om te sparen voor gratis toegang. Hiervoor zijn vier verschillende stempels nodig van winkels uit het overdekte winkelcentrum de HogeWal. De entreebewijzen zijn geldig in de hele periode van de schaatsbaan.
Hoe werkt deze actie?
Bij besteding van € 2,50 ontvangt u een stempel bij één van de winkels in de HogeWal. Spaar vervolgens bij drie andere winkels in de HogeWal ook een stempel. Heeft u vier stempels, lever dan de stempelkaart in bij Cigo en u ontvangt uw toegangsbewijs voor Rijssen op IJs.

Extra hoofdprijs
Heeft u geen belang bij een toegangsbewijs voor Rijssen op IJs? Lever dan uw volgespaarde stempelkaart in bij de actiebus in de HogeWal. De winnaars krijgen per e-mail bericht.

Doelpuntenfestival Heracles

Foto: Stan Wissink

ALMELO - Heracles Almelo heeft zaterdagavond op Erve Asito afgerekend met VVV-Venlo. De Almeloërs wonnen met maar liefst 6-1. Cyriel Dessers was met drie doelpunten en twee assists de grote man. Ook Alexander Merkel, Silvester van der Water en Mauro Junior scoorden.

De ploeg van trainer Frank Wormuth was heer en meester. Met kansen van Alexander Merkel, Mats Knoester en Silvester van der Water in de beginfase begon Heracles Almelo furieus. Nadat ook Dabney Dos Santos en Cyriel Dessers gevaarlijk waren, kwam de verdiende voorsprong er in de 23e minuut. Op aangeven van Cyriel Dessers maakte Alexander Merkel zijn eerste doelpunt voor Heracles Almelo. Nog voor verdubbelde Silvester van der Water de voorsprong na een goede combinatie met Navajo Bakboord. In de tweede helft ging Heracles Almelo verder waar het gebleven was. Cyriel Dessers was doelman Kirschbaum te slim af en gleed de 3-0 binnen. De vierde treffer kwam op naam van Mauro Junior, na goed klaarleggen van Dessers. De spits tekende daarna zelf voor nog twee doelpunten. Bij de 5-0 zette hij de doelman van VVV-Venlo op het verkeerde been, bij zijn laatste treffer zorgde Silvester van der Water voor het voorbereidende werk.

Toekomstige duels
Na de interlandperiode gaat Heracles Almelo op bezoek bij koploper Ajax. Een week later staat op Erve Asito de wedstrijd tegen ADO Den Haag op het programma. Voor dit duel zijn kaarten met een actietarief verkrijgbaar. Fankaarthouders die online bestellen, zijn er al voor €10,- bij. Een Fankaart is gratis en is net als de wedstrijdkaarten verkrijgbaar via heracles.nl en in de FanServiceShop op Erve Asito.

Proktovar: voor een gezonde, mooie huid

HENGELO - Polikliniek Proktovar in Hengelo zet steeds meer in op de totale gezondheid. De Hengelose kliniek begon ooit met de behandeling van spataderen en een specialisatie in proctologie. De afgelopen jaren werden steeds meer specialismen toegevoegd; waaronder de behandeling van rug- en gewrichtsklachten, de tenniselleboog en algemene darmklachten. Hier komt nu ook het grootste orgaan van het menselijk lichaam bij: de huid.

De gezondheid en staat van onze huid is een belangrijk aspect in het welbehagen van de mens. Een mooie en bovenal gezonde huid draagt bij aan het zelfvertrouwen. Proktovar zet bij alle behandelingen in op een aangename, laagdrempelige sfeer. Het doel is om u als patiënt goed te informeren over behandelingen in een eerlijke, open sfeer met realistische verwachtingen.

Nieuwe huidtherapeut
Huidtherapeute en schoonheidsspecialiste Conchita Markhorst van Huid met Zorg in Hengelo, praktijk voor huidverbetering, gaat nu ook praktijk houden bij Proktovar. Zij heeft ruim 15 jaar ervaring in huidverbetering in de brede zin; zowel in diverse ziekenhuizen en privéklinieken als salons. Zij volgt regelmatig bijscholing om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en nieuwe technieken. Dankzij deze ervaring mag u rekenen op een realistisch, betrouwbaar advies over wat u mag verwachten van een behandeling.

Brede behandeling
Huid met Zorg voert diverse behandelingen uit voor de gezonde en mooie huid; zowel op medisch als cosmetisch vlak. Dit loopt uiteen van de behandeling van bijvoorbeeld littekens maar ook onder andere peeling, oedeemtherapie, microneedling, acnetherapie en elektrisch epileren. Zo kan peeling zowel medisch als cosmetisch ingezet worden. Oude, beschadigde huidcellen worden dan verwijderd om de huid te vernieuwen en te verjongen. Medische peelings kunnen gebruikt worden voor onder meer behandeling van acne en pigmentvlekken.

Betaalbare zorg
Huid met Zorg heeft met ingang van 1 januari 2020 contracten met alle zorgverzekeraars. Veel behandelingen zoals de oedeemtherapie, acnetherapie, littekentherapie en verwijdering van beharing in het gelaat komen mogelijk in aanmerking voor een vergoeding. Dit is afhankelijk van uw specifieke zorgverzekering; niet alles valt namelijk onder het basispakket.

Goed advies
Maak een afspraak bij Proktovar voor een vrijblijvend advies. Bel met 074-37 64 408 of kijk op www.proktovar.nl

Lezing door Dr. Leon de Bruin

NIJVERDAL - Op woensdag 20 november geeft Dr. Leon de Bruin een lezing bij Het Centrum aan de Constantijnstraat 7a in Nijverdal. Aanvang van de avond is 19.30 uur en de entree bedraagt 6,- euro.

Recente ontwikkelingen in de neurowetenschappen plaatsen steeds meer vraagtekens bij traditionele opvattingen over vrije wil en religieuze overtuiging. Hoewel wij misschien denken dat we bewuste keuzes maken, suggereren verschillende studies dat ons brein de knoop al lang heeft doorgehakt. Hoewel wij denken dat God daadwerkelijk bestaat, is dit uiteindelijk niets meer dan een illusie die wordt veroorzaakt door een hyperactief breinmechanisme.
In zijn lezing zal Leon de Bruin deze ontwikkelingen kritisch bespreken. Hij zal hierbij met name argumenteren tegen het idee dat we het brein moeten zien als de 'veroorzaker' van onze handelingen en overtuigingen - als een orgaan dat ons doen en laten determineert. Niet alleen ontbreekt het wetenschappelijke bewijs voor dit idee, maar ook op filosofische gronden valt er veel op af te dingen. Als alternatief voor het 'breincentrisme' stelt hij een benadering voor waarbij rekenschap wordt gegeven van de plasticiteit van het brein en het belang van ons lichaam en de (sociaal-culturele) omgeving. In deze benadering zijn vrije wil en religieuze overtuiging niet slechts bijproducten van een allesbepalend brein, maar op zichzelf staande verschijnselen die (deels) begrepen kunnen worden vanuit de wisselwerking tussen brein, lichaam en omgeving.

Wintermarkt Stadskwartier

RIJSSEN - Zaterdag 23 november wordt er een gezellige wintermarkt georganiseerd op het Stadskwartier in
Rijssen. De markt is gratis toegankelijk van 10.00 tot 15.00 uur.

Het wordt een gezellig wintermarkt met kraampjes met onder andere handgemaakt bijtspeelgoed voor baby's en een sokkenkraam. Verder worden vogelhuisjes/voederhuisjes, gemaakt door 't Schuurtje van dagbesteding Stadskwartier, verkocht. Ook de CliniClowns zijn aanwezig en zorgen voor nog meer gezelligheid. Voor de inwendige mens zijn er onder meer oliebollen, kniepertjes, erwtensoep en chocolademelk. De opbrengst van de markt komt geheel ten goede aan de bewoners. Kom ook naar deze wintermarkt bij woonzorglocatie Stadskwartier aan de Watermolen 57 in Rijssen.

Eerste prijs met lof voor Annely Haase

Foto: Picasa

CULEMBORG - Alweer een succesvolle leerling van de Muziekschool: Annely Haase deed zaterdag 9 november mee aan De Fluitwedstrijd in Culemborg en kwam met een eerste prijs thuis!

De Fluitwedstrijd is een concours voor jonge dwarsfluitisten tot en met 18 jaar en werkt samen met het Nationaal Fluitconcours. In Culemborg werden de deelnemers beoordeeld door een professionele jury. Onderdeel van het programma was ook een workshop met de bekende fluitist Rogier de Pijper. Berdien Stenberg was ook aanwezig. Natuurlijk moest Annely even met Berdien op de foto en heeft ze nog een half uur ingespeeld met haar. Annely speelde een deel uit een fluitsonate van Carl Philipp Emanuel Bach. Dat deed ze zo goed dat de jury haar een eerste prijs met lof toekende. Een mooie opsteker voor Annely, die in januari ook al indruk maakte tijdens de klassieke talentenjacht in Nijverdal. Natuurlijk ook een compliment voor dwarsfluitdocente Marion Rohaan, die Annely opleidde tot dit hoge niveau.

Ik wil een coach!

Foto: unknown

RIJSSEN - "Door het bomen het bos niet meer zien… aan coaches geen gebrek." Antonnet Backer van Dynamiek in Praktijk ervaart dit regelmatig. HR managers maar ook particulieren die haar bellen met de vraag: "Ik wil een coach, maar waar ben ik dan aan het goede adres?"

Het antwoord op deze vraag is voor iedereen verschillend. Volgens Antonnet is het belangrijk om te kijken naar wat de coach te bieden heeft én hoe diegene zijn of haar kwaliteit waarborgt. "Ik hou mij bijvoorbeeld bezig met het geven van intervisie en professionalisering van het coaching vak. Hierbij gaat het vooral om de samenwerking met collega coaches. Elkaar scherp houden om ons vak goed te kunnen uitoefenen."

Coaching is geen luxe
De gedachte is nog vooral dat je eerst 'ziek' moet zijn voordat je hulp vraagt. Dat is zeker niet waar, volgens Antonnet. "Persoonlijke ontwikkeling gaat over hoe jij in het leven staat. Of dat nog passend is of dat je iets anders nodig hebt." Het uitstellen van hulp leidt volgens haar alleen maar tot disbalans en meer problemen. Het zou zo mooi zijn als de taboe van hulp vragen er niet zou zijn, maar dat hulp vragen heel gewoon is."

Persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijke ontwikkeling staat centraal staat in de praktijk van Antonnet. Zij coacht, als psychodynamisch coach, vanuit een nuchtere en realistisch invalshoek. "Kijken naar wat er nu nodig is om je doel te bereiken. Ik help mensen om zaken weer helder te krijgen, een duidelijk plan te trekken en vooral om weer in balans te komen." Naast particulieren heeft Antonnet ook veel contact met HR managers voor advies op het gebied van effectieve coaching.

"Als je niet in actie komt, verandert er ook niets."
Wil je meer informatie over goede coaching? Kijk op: www.dynamiekinpraktijk.nl

Ontmoetingsgroep voor blinden en slechtzienden

NIJVERDAL - Sinds enige jaren verzorgt Evenmens, informele zorg voor elkaar één keer in de maand een gezellige ochtend voor mensen met een visuele beperking. Zij kunnen elkaar daar ontmoeten en aangepaste spelletjes of andere activiteiten doen. Ook is er regelmatig een informatiebijeenkomst. De toegang is altijd gratis. Reden om eens een kijkje te nemen…

Voor Gerda Westerink (92) is het deze ochtend in oktober de derde leer dat ze op bezoek komt in de socioruimte van de Bendien Smitshof in Nijverdal. "Ik vind het erg leuk om deel te nemen elke maand. Het is voor mij echt een uitje, anders zit ik ook maar alleen thuis. Het enige dat ik nog kan, is het lezen van boeken. Ik krijg weinig bezoek, mijn kinderen wonen helaas niet in de buurt." Haar buurvrouw aan de koffietafel, 'Rie Woesthuis', beaamt dat: "Ik kom al enkele jaren naar deze bijeenkomsten en kom nog steeds heel graag. Ik hoor veel nieuwe dingen en krijg informatie mee over nieuwste mogelijkheden. Meedoen is niet eens het belangrijkste, het is vooral erg gezellig."

Lotgenoten ontmoeten
"Veel mensen hebben een visuele beperking. Zij kunnen niet of onvoldoende meedoen aan sociaal maatschappelijke activiteiten en hebben behoefte aan ontmoeting met lotgenoten in de vorm van ontspanning", legt Jacqueline Broekhof van Evenmens uit. "De knelpunten die zij ervaren betreffen de toegankelijkheid van gebouwen, ruimten, materialen en de kennis hierover, afstand en vervoer en het gevoel niet of onvoldoende begrepen te worden. Mensen die slecht of niet zien, zijn zich onvoldoende bewust van hun mogelijkheden. Daarom zijn wij als Evenmens - samen met Bartiméus – deze maandelijkse bijeenkomsten gestart. De bijeenkomsten kunnen isolement bij de genoemde doelgroep voorkomen en vergroot de zelfredzaamheid van deze mensen. Iedereen uit de wijde regio is welkom. De huidige deelnemers komen uit heel Overijssel."

Informatie en advies
Op deze ochtend krijgen alle aanwezigen meer informatie over de technische mogelijkheden van Google Home. De heren Bos en Scheppink zitten aandachtig te luisteren. "We krijgen regelmatig informatie over de vele hulpmiddelen voor onze doelgroep. Heel interessant. Daarnaast kunnen we tijdens de koffiemomenten met lotgenoten gedachten en informatie uitwisselen", vertelt de heer Bos. "Ik kan sinds kort weer TV kijken en de krant lezen met behulp van een speciale bril. Zo krijg ik eindelijk weer mee wat er in de maatschappij gebeurt", vult de heer Scheppink aan. Beide heren doen ook graag mee aan de activiteiten. Zo wordt er regelmatig gekaart, spelletjes gespeeld, geknutseld of gaat men een dagje uit naar bijvoorbeeld het Bakkerijmuseum in Hellendoorn of het Palthehuis in Oldenzaal. "Erg leuk, even weg uit de dagelijkse sleur", aldus meneer Bos.

Vrijwilligers
Een aantal vaste vrijwilligers begeleiden de bijeenkomsten. Zij zijn geschoold in de omgang met mensen met een visuele beperking. Lien Kootstra (88) is al sinds de start vrijwilliger. Inmiddels neemt ze vanwege een eigen visuele beperking ook zelf deel aan de bijeenkomsten. "Het is altijd gezellig, er worden leuke activiteiten georganiseerd. Ik geniet er nog iedere keer van en hoop nog lang te kunnen deelnemen!"

Van harte welkom
Bent u visueel beperkt en denkt u wel eens: "Ik zit veel thuis en wil er wel eens uit" en u wilt graag wat actiever zijn of graag in contact komen met andere slechtzienden of blinden. Dan bent u van harte welkom. Maandelijks vinden de bijeenkomsten plaats op de derde maandag van de maand in de socioruimte van de Bendien Smitshof 38 te Nijverdal van 10.00 uur tot 13.30 uur. Er wordt gezamenlijk geluncht, de kosten van de lunch en de koffie zijn voor eigen rekening.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jacqueline Broekhof, jbroekhof@evenmens.nl, telefoon 0548 – 638 830 of 06 – 36 40 40 00.

Expositie in Rijssense Muziekschool

Foto: Picasa

RIJSSEN - Sinds de opening van het nieuwe pand in 2010 worden in de Rijssense Muziekschool exposities georganiseerd met werk van regionale amateurkunstenaars. Veel kunstzinnige streekgenoten hebben hun werk hier al tentoongesteld. De leerlingen van de Muziekschool maken zo kennis met de meest uiteenlopende kunstuitingen. Vaak wordt het geëxposeerde werk door middelbare scholieren ook gebruikt als onderwerp voor een schoolopdracht in het kader van het vak CKV, culturele en kunstzinnige vorming.

De Muziekschool is recent een samenwerking aangegaan met de Kunstfabriek uit Nijverdal, een collectief van amateurkunstenaars. Uit hun midden is nu Bertus Seinen aan de beurt: zijn werk is sinds de herfstvakantie te bezichtigen in de Muziekschool. Bertus Seinen kreeg zijn opleiding als etaleur en decorateur aan de DEVA-vakschool. Aanvankelijk tekende hij vooral portretten. Later kreeg hij lessen bij natuur- en wildschilder Jan Wessels in Hengelo. Seinen exposeerde al vaak, niet alleen in Nijverdal, maar ook in partnerstad Ibbenbüren en zelfs bij de Kunstschouw Zeeland en in een kunstatelier in Oostenrijk. Zijn werk is te zien tijdens openingsuren van de Muziekschool, Oosterhofweg 49a, naast het Parkgebouw. Nadere informatie bij de kunstenaar: www.bertusseinen.nl en info@bertusseinen.nl

Alpha cursus

NIJVERDAL - In januari 2020 gaat er weer een nieuwe Alpha-cursus van start.

Vraag je je af of er meer is? Ben je op zoek naar de zin van je leven? Wil je meer te weten komen over God, Jezus, Heilige Geest en het christelijk geloof? Dan is Alpha echt iets voor jou/u! Alpha is met anderen op zoek gaan naar de zin van het leven. Tijdens circa tien interactieve en gezellige avonden (18.30- 21.30) ontdek je wat het christelijk geloof inhoudt. We beginnen met een gezellige maaltijd, daarna is er een korte inleiding waarna we in groepjes uiteengaan om verder te praten. Iedereen kan komen met zijn eigen vragen. De Alpha is voor mensen vanaf 18 jaar, helemaal vrijblijvend en gratis! Is dit misschien wat voor jou/u, dan nodigen we je/u van harte uit om hieraan deel te nemen. Twijfel je nog, kom dan de eerste cursusavond in januari geheel vrijblijvend een kijkje nemen. De cursus wordt verzorgd door de Protestantse Gemeente Nijverdal en Samenwerkingsgemeente De Levensbron.
Voor vragen of informatie neemt u contact op met Gerhard Nijhoff, tel: 0548-614607, mail: nijhoffgerhard@gmail.com. Zie ook: www.alpha-cursus.nl

Let op risico loden leidingen

TWENTE - De GGD Twente adviseert huiseigenaren met een oud pand om na te denken over het laten vervangen van hun oude, loden leidingen. De afgelopen jaren is er een steeds beter inzicht in de risico's van loden leidingen voor het drinkwater.

Sinds 1960 is het verboden om loden waterleidingen te plaatsen in huizen. Maar in oude panden kan het zijn dat er nog steeds loden waterleidingen aanwezig zijn. Deze kunnen dan deeltjes loslaten die in het water terechtkomen. De afgelopen jaren is er een steeds beter medisch inzicht gekomen over de gezondheidsrisico's die geassocieerd worden met lood. De risico's zijn groter dan de GGD-organisaties aanvankelijk gedacht hebben. Op 6 november kwam een nieuw rapport van het RIVM uit, wat de adviezen aanscherpt.

Risico's
Blootstelling aan lood brengt diverse risico's met zich mee, zeker voor jonge kinderen. Een relatief klein beetje lood heeft al grote gevolgen. Het kan bij kinderen leiden tot een lagere intelligentie. Volwassenen lopen bij langdurige consumptie van loodhoudend water het risico op onder meer een hogere bloeddruk of erger, nierschade. De afgelopen decennia zijn veel producten daarom bewust loodvrij gemaakt.

Adviezen
De GGD Twente adviseert eigenaren van een oud pand om hun leidingen na te laten kijken. Mocht het inderdaad gaan om loden leidingen dan is het verstandig om deze te laten vervangen door kunststof. Voor zwangere vrouwen, baby's die flesvoeding krijgen en kinderen tot en met 7 jaar is het advies om alleen flessenwater te gebruiken. Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen kunnen het kraanwater wel drinken, maar laat het na een langere tijd stilstand wel zeker twee minuten doorspoelen. Dit is ook het advies om onder meer legionella tegen te gaan.

Meer informatie
Om een en ander nog wat meer onder de aandacht te brengen verwijst de GGD Twente ook naar aanvullende informatie die beschikbaar is. Zo kan men op www.ggdleefomgeving.nl/schadelijke-stoffen/lood een informatieve pagina vinden over het herkennen van lood. Het volledige RIVM rapport over de lood-risico's is te lezen op www.rivm.nl

Kerst vieren met een beperking

HENGELO - Zondag 8 december is de de derde editie van G-Sound. G-Sound staat voor uitgaan met een verstandelijke of lichamelijke beperking, iets wat niet vanzelfsprekend is. Het feest wordt georganiseerd vanuit een privé-initiatief van Angelique Koedijk.

De derde editie van G-Sound staat in het teken van de kerstmiddag. Dit is normaal gesproken een traditioneel feest voor inwoners van Hengelo en omstreken. Echter deze traditie is, in verband met enorme drukte, meestal niet toegankelijk voor mensen met een beperking. De eerste G-Sound Kerstmiddag editie wordt ook groots gevierd met DJ Maxtra en een optreden van het populaire duo "de Sokkies".

Goede locatie
Net als voorgaande edities, wordt dit feest wederom gehouden in café "Three Musketeers" in de binnenstad van Hengelo. Het café en dansvloer zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers, evenals de taxi's die veilig voor de deur kunnen stoppen. Waarna de kerstman de bezoekers warm zal onthalen!

Begeleiding
Naast Angelique Koedijk staat er een groep van meer dan 10 gemotiveerde vrijwilligers klaar voor degene die zonder begeleiding aanwezig zijn. Zij staan klaar om alle bezoekers in alle mogelijke vormen te helpen tot aan gezellig meedansen, ook mensen in een rolstoel zullen niet eenzaam op de dansvloer staan. Gedurende het feest maken de bezoekers kans op diverse prijzen en cadeaus!

Kaarten
Aangezien het feest wordt georganiseerd vanuit een privé-initiatief worden de kosten zo beperkt mogelijk gehouden. De kaarten kunnen worden besteld voor €15 via e-mail g-sound@kpnmail.nl, 4 drankconsumpties en diverse winterse lekkernijen zijn inbegrepen. Bestel op tijd kaarten om teleurstelling aan de deur te voorkomen. Ook is er een beperkt aantal bezoekers mogelijk in verband met de toegankelijkheid. De middag is bij Café Three Musketeers, Pastoriestraat 30 in Hengelo op 8 december van 13.30 tot 18.00 uur.

Koude neuzen wandeling op de Sallandse heuvelrug

NIJVERDAL - De Sallandse heuvelrug is mooi in alle jaargetijden, ook in de herfst. Dus ga mee naar buiten een koude neus halen. Het is heerlijk en gezond om juist nu de dagen weer korter worden een frisse neus te halen. Wandel mee met een natuurgids en geniet van de late herfst op de Sallandse heuvelrug en ontdek dat er echt nog heel veel te zien en te beleven is in het koude seizoen.

Zondag 17 november kunt u mee met een natuurgids voor een koude neuzen wandeling. Ieder seizoen heeft zo zijn eigen charme. Ook in het koude seizoen is nog van alles te ontdekken in het bos. De bomen staan er dan misschien wat kaal bij, maar hun verscheidenheid aan vormen is nu juist mooi te zien. Een late paddenstoel staat nog te pronken en als het stil is, is het kabbelende liedje van het roodborstje te horen. Dit mooie vogeltje laat het hele jaar van zich horen.

Praktische informatie
De wandeling start om 14.00 uur bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer aan de Grotestraat 281 in Nijverdal. Kosten voor de wandeling zijn 4,- euro voor volwassenen en kinderen tot en met 12 jaar 2,50 euro. Aanmelden via de website: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/salland/activiteiten. Na de wandeling is het heerlijk opwarmen bij de open haard in het restaurant Buitengewoon Lekker in het Buitencentrum. Neem voor meer informatie contact op met het Buitencentrum aan de balie of telefonisch 0548-612711. Neem ook eens een kijkje op www.staatsbosbeheer.nl

Start ZorgSaam SNS Crosscircuit

Foto: ditbenikfotografie

RIJSSEN - Op zaterdag 9 november was de start van de Sans Online Crossloop. De start van de het crosscircuit, bestaande uit 5 crosslopen in de regio, was perfect.

De sfeer zat er goed in, alle vrijwilligers stonden op hun posities en het loopt als een geoliede machine. Er was veel publiek om de deelnemers aan te moedigen en het weer was perfect, weinig wind, droog en een aangename temperatuur om te lopen. Kortom, ideale omstandigheden voor een crossloop!

10 kilometer
Om 13.00 uur ging het pistool omhoog en klonk het startschot voor de atleten van de 10 km van deze pittige cross in Rijssen. De route voerde onder andere langs het Rijssens leemspoor en camping "de Goolne Ketne". Na 35 minuten en 22 seconden kwam de eerste man al binnen, Nick Zwienenberg. Op zijn gezicht staat te lezen: Blij dat ik er ben!

Jeugd
14.15 uur startte de jeugd onder de 16 jaar met de 2,5 km. De eerste plaats bij de jongens is voor Max Swabedissen (AV Rijssend 8:49) en bij de meisjes Laura Boers ( AV Rijssen 9:53). Daarna volgde de start van de 1,5 kilometer voor de jeugd tot en met 9 jaar op dit voor hen best zware parcours. De eerste plek is bij de jongens weggelegd voor Kris Nijzink (AV Rijssen 5:54) en bij de meisjes voor Julia Seppenwoolde (Rijssen 6:09). De jeugd van 10 tot en met 12 jaar kwam vervolgens in actie. Bij deze leeftijdscategorie blijkt Runar Slinkman (AV Rijssen 5:13) de snelste jongen te zijn en Marlou Huijssoon (Atletics Nijverdal 5:42) het snelste meisje.

Koningsnummer
Om 15.00 uur was het tijd voor het het koningsnummer: de 5 km. Twee rondes, prima te doen zou men denken, maar toch heel erg moeilijk te doseren! Niet te hard van start, iets inhouden de eerste ronde en daarna vol gas de tweede ronde in. Zo makkelijk als het lijkt, is het toch echt niet! Benieuwd naar de uitslagen? Deze zijn te vinden op: https://uitslagen.nl/uitslag?id=2019110920419

Op de agenda
Assist Verzuim, de hoofdsponsor van de Assist Verzuim Rijsserbergloop, die volgend jaar wederom plaatsvindt stond met een stand op het terrein om mensen de gelegenheid te geven om zich alvast in te schrijven voor de individuele loop op 12 juni 2020. De inschrijving voor de Reginox bedrijvenloop wordt op 1 januari 2020 geopend. Voor meer informatie : https://www.rijsserbergloop.nl/. In het ZorgSaam SNS Crosscircuit volgt nog op 7 december de Wilgenweard Nijverdalsebergcross in Nijverdal, op 18 januari 2020 de Zuurbergcross in Holten, op 8 februari 2020 de AVT Valentijnscross in Wierden en op 7 maart 2020 de Bovenbergcross in Markelo. Inschrijven voor de competitie of een losse wedstrijd kan via https://hetcrosscircuit.nl/. Hier is ook alle verdere informatie te vinden over de verschillende wedstrijden en de competitie.

AV Rijssen is de vrijwilligers enorm dankbaar voor hun tijd en inzet!

15 / 20

Gratis upgrade op Toyota C-HR

Foto: Jayson Fong - www.jaysonfong.com

NIJVERDAL - Vanaf eind december is de nieuwe Toyota Coupé High Rider (C-HR) bij de dealer te zien, maar eerst kunt u nog volop profiteren van acties op de huidige C-HR.

Wanneer u nu naar Toyota Konijnenbelt gaat voor de Toyota C-HR krijgt u een gratis upgrade naar de Style Ultimate-uitvoering. Door deze upgrade krijgt uw C-HR 18" lichtmetalen velgen, LED koplampen, LED mistlampen en LED achterlichten, parkeersensoren voor en achter, sequentiële LED knipperlichten voorzijde en instapverlichting, Go Plus navigatiesysteem, automatisch inparkeren, JBL premium audio met 9 JBL speakers inclusief subwoofer en een verwarmbaar stuurwiel. Deze actie loopt tot en met 30 november en kost u niets, maar heeft wel een waarde van maximaal 3.900 euro.

Nieuwe Toyota C-HR
De nieuwe versie van de C-HR is vanzelfsprekend verbeterd. Zo heeft Toyota onder meer de wielophanging verbeterd en in de auto is het stiller door betere geluidsisolatie. Toyota houdt de populaire handgeschakelde 1.2 Turbo benzine en 1.8 Hybrid motor vanzelfsprekend in het assortiment en voegt daar de nieuwe 2.0 High Power Hybrid motor met 184 pk aan toe. De 2.0 High Power Hybrid heeft een lagere uitstoot, maar wel de kracht van een dieselmotor. In vergelijking met de 1.8 Hybrid heeft de 2.0 High Power Hybrid maar liefst 50 procent meer vermogen, maar het verbruik stijgt met minder dan 10 procent.
De Active is de basisuitvoering en deze is leverbaar vanaf 28.295 euro. De meerprijs van de 2.0 High Power Hybrid ten opzichte van de 1.8 Hybrid bedraagt 995 euro.

Gratis Upgrade
Bij Toyota Konijnenbelt aan de Wierdensestraat 27-31 in Nijverdal bent u eind december welkom voor de nieuwe C-HR, maar u kunt hier tot eind november ook genieten van de gratis upgrade van de C-HR naar de Style Ultimate-uitvoering. Kijk ook eens op www.toyota-konijnenbelt.nl.

Try and Buy bonus tot 5.000 euro op Hyundai-modellen

RIJSSEN - Hyundai: fijn weggedrag, mooie prestaties, zuinige, stille motoren en een comfortabele interieur. Nog liever laat Hyundai u echt zélf kennismaken met al deze voordelen. Daarom profiteert u nu van de Try and Buy bonus tot wel 5.000 euro.

Vanaf het moment dat u plaatsneemt achter het stuur van een Hyundai bent u verkocht. Het merk heeft een aantrekkelijk gamma van innovatieve, praktische auto's voor elke gebruiker. Tijdens de Try and Buy actie die nog tot en met november loopt ontvangt u een tijdelijk voordeel van 5.000 euro op uw gekozen auto. Ruilt u een auto in? U kunt ook nog eens gebruik maken van de 50/50 deal voor een extra scherpe aanbieding. Vraag voor uw precieze wensen een geheel vrijblijvende offerte op bij uw dealer en kom langs voor een proefrit.

Oplopend voordeel
De Try and Buy Bonus is afhankelijk van uw gekozen Hyundai. Dit begint al bij een aantrekkelijke 1.000 euro bonus op de Hyundai Ioniq HEV, die leverbaar is vanaf 26.995. Bij de Hyundai i10, i20 en i30 loopt deze bonus al op tot 1.500 euro. Hyundai's sportief gelijnde Kona crossover is dankzij 2.000 euro bonus leverbaar vanaf 20.495 euro. Het grootste Try and Buy bonusvoordeel pakt u op de eveneens riante Hyundai Tucson. Met een voordeel van maar liefst 5.000 euro staat deze klaar voor u vanaf 31.995 euro.

Goed advies
Kijk voor meer informatie over deze actie en de modellen op www.hyundai.nl. Of ga naar uw dealer: Auto Schippers aan de Molendijk Noord 51b in Rijssen. Zij geven u graag een passend en vrijblijvend advies.

Twee gelimiteerde uitvoeringen van de Mitsubishi Outlander

NIJVERDAL - Mitsubishi heeft de Outlander Limited en de Outlander Limited+ gepresenteerd. Twee gelimiteerde uitvoeringen die zich onderscheiden door de riante standaard uitrusting met onder andere zeven zitplaatsen, een krachtige 2,0-liter benzinemotor met 150 pk en 6-traps CVT-automaat met schakelflippers en Sports Mode.

De Mitsubishi Outlander Limited is onder andere uitgerust met two-tone 18-inch lichtmetalen wielen, Bi-led-koplampen en led-mistlampen. Ook het interieur biedt u veel met stoelen die bekleed zijn met ComfortTec leder, stoelverwarming voor, stuurwielverwarming, dual-zone climate control en het SDA-multimediasysteem met smartphonekoppeling voor Android Auto en Apple Carplay. Verder ontbreken veiligheidssystemen als Blind Spot Warning, de innovatieve Multi Around Monitor, Rear Cross Traffic Alert en parkeersensoren niet. En voor uw gemak is er nog de elektrisch bedienbare achterklep, elektrisch bedienbaar panoramisch schuif-/kanteldak, keyless entry.

Limited+
Nog meer luxe en comfort vindt u bij de Outlander Limited+ met zwart leder beklede stoelen en een Rockford Fosgate premium audiosysteem met negen speakers en 710 Watt muziekvermogen. De veiligheidsuitrusting is uitgebreid met Adaptive Cruise Control, Forward Collision Mitigation, Lane Departure Waring en Automatic High-Beam.

De Mitsubishi Outlander Limited is verkrijgbaar vanaf 38.990 euro. De Outlander Limited+ begint bij 43.490 euro. Ga voor meer informatie naar Auto Aaltink aan de Marie Curiestraat 6 in Nijverdal.

Opel Vivaro-e

De populaire bedrijfswagen van Opel gaat op de elektrisch toer

TWENTE - De elektrische Opel Vivaro-e komt in 2020 op de markt. De fabrikant heeft verder bekend gemaakt in 2021 met een Combo-e te komen en het doel is om in 2024 van alle Opel-modellen een elektrische versie te hebben.

Voor de Opel Vivaro-e kunt u kiezen uit twee batterijen. De eerste is een 50 kWh-batterij en een actieradius van 200 km. De tweede mogelijkheid is een 75 kWh-batterij, die goed is voor 300 km (WLTP).

Succesnummer
De elektrisch aangedreven Opel Vivaro-e is de volgende pijler in het succesverhaal van de lichte bedrijfswagen, die in 2001 geïntroduceerd werd. Van de eerste generatie zijn meer dan 650.000 exemplaren verkocht. Van de vernieuwde Opel Vivaro die in 2014 op de markt kwam, zijn tot halverwege 2019 circa 310.000 stuks aan de man gebracht.

Meer mogelijkheden
De geheel nieuwe Opel Vivaro staat bij de Nederlandse dealers voor prijzen vanaf € 17.999,- (exclusief BTW en BPM). Het model is nu beschikbaar in drie lengtevarianten in plaats van twee. Het maximum laadvermogen van 1.400 kg is met 200 kg toegenomen, terwijl het trekgewicht (geremd) van 2.500 kg zelfs 500 kg hoger ligt dan dat van de vorige Vivaro.

Comfort
Andere belangrijke vooruitgang is te vinden op het gebied van comfort en veiligheid. De Opel Vivaro is leverbaar met allerlei geavanceerde systemen, zoals IntelliGrip adaptieve tractiecontrole, een achteruitrijcamera met 180 graden beeld, het Multimedia Pro infotainmentsysteem, sensorgestuurde schuifdeuren en een FlexCargo-doorlaadluik.

Ga voor meer informatie over de Opel Vivaro-e, de volledig elektrische bedrijfswagen die onder andere ideaal is voor emissievrije stadsdistributie, naar uw dealer.

19 / 20