Hart van Nijverdal

6 september 2019

Hart van Nijverdal 6 september 2019


Boost voor toerisme in Overijssel

Foto: Richard Thannhauser

TWENTE - De provincie Overijssel stelt extra subsidies beschikbaar om het toerisme in Overijssel een boost te kunnen geven. In totaal is er zo'n 500.000 euro beschikbaar voor dit doel. Ondernemers met een plan dat bijdraagt aan recreatie en toerisme in de provincie kunnen aanspraak doen op de subsidieregeling om hun plan te kunnen realiseren.

Steeds meer mensen vieren vakantie in eigen land. Voor hen is de provincie Overijssel een aantrekkelijke plek. Het beschikt zowel over mooie, historische steden als adembenemende natuur om helemaal tot rust te komen. Om de beste eigenschappen van de provincie uit te lichten en te benutten is goed ondernemerschap onmisbaar.

Samenwerking
De provincie wil met de ruime subsidieregeling bewerkstelligen dat ondernemers samen gaan werken om tot nieuwe initiatieven te komen voor het toerisme in de regio. Door dergelijke samenwerkingen kan er een mooi pakket ontstaan dat aantrekkelijk is voor toeristen die de regio wil verkennen. Een mooi voorbeeld is Kanoparadijs Weerribben - Wieden, een project tussen kanoverhuurders, staatsbosbeheer en verschillende campings en B&B's. Doordat de diensten naadloos op elkaar aansluiten en als een pakket worden gepresenteerd is het arrangement erg in trek bij toeristen onder de benaming Bed & Kano.

Subsidie aanvragen
Met het nieuwe budget voor dergelijke subsidies hoopt de provincie op meer van dit soort initiatieven. Zij moeten een boost geven aan het toerisme in Overijssel en brengt ondernemers letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar. Door samenwerking kunnen zij hun positie versterken in plaats van elkaar te concurreren. Wie een plan heeft voor een toeristisch of recreatief initiatief in Overijssel maakt kans op een subsidie van maximaal 100.000 euro. De subsidieregeling is met ingang van september ingegaan onder de naam Product-Markt-Partner-Combinatie (PMPC). Ondernemers met een plan kunnen deze nog tot 2 oktober indienen om kans te maken op een subsidie. Dit kan via www.overijssel.nl/pmpc.

CDA: Buskaartje kopen moet makkelijker kunnen

NIJVERDAL - Het CDA Overijssel heeft het provinciebestuur aangeschreven over de aanschaf van buskaartjes. Dit is onnodig ingewikkeld op dit moment, vinden ze.

Tegenwoordig kan men alleen met de bus reizen met behulp van een OV-chipkaart waarmee je in- en uitcheckt. Daardoor komen verschillende doelgroepen in moeilijkheden, waaronder ouderen die niet over een OV-chipkaart beschikken. Sommigen van hen vinden de aanvraag en het opwaarderen van zo'n kaart moeilijk, maar nog vaker heeft men geen chipkaart omdat ze simpelweg niet regelmatig met het openbaar vervoer reizen. Nu er niet meer contant betaald kan worden voor een busreis is een spontane rit vrijwel onmogelijk geworden. "Niet iedereen beschikt over een ov-chipkaart, zoals bijvoorbeeld mensen die niet goed mee kunnen komen in de digitale wereld. Ook voor hen moet het makkelijk zijn om een buskaartje te kunnen kopen. Er moeten voldoende verkooppunten zijn, waar je met contant geld een kaartje kunt kopen", aldus Bart van Moorsel, woordvoerder Verkeer en Vervoer van het CDA. Wat het CDA betreft moet het aantal verkooppunten worden op geschroefd.

Geen contant geld
De partij wil niet weer terug naar het contant afrekenen van kaartjes ter plekke in de bus, dat brengt te veel veiligheidsrisico's met zich mee voor de chauffeur. Van Moorsel: "Het CDA is het ermee eens dat er in de bussen zelf niet meer met contant geld betaald kan worden. De veiligheid van de chauffeurs is natuurlijk erg belangrijk." Het probleem zal volgens hen al deels verholpen zijn als er meer punten komen waar kaartjes wel contant kunnen worden betaald. Daarnaast zijn er meerdere technologische ontwikkelingen die in Overijssel nog niet worden ingezet in het openbaar vervoer. "Ik ben benieuwd naar de reactie op mijn vragen. Ik hoop dat we aan de hand van de reactie van de provincie een stap kunnen zetten en dat buskaartjes op meer plekken en makkelijker beschikbaar komen."

Toeristen
Niet alleen ouderen ondervinden hinder van de huidige gang van zaken. Ook voor toeristen is het huidige systeem niet gemakkelijk te hanteren. "In het buitenland is het heel gebruikelijk om via een app op je smartphone een kaartje te kopen. Als we dit in Overijssel kunnen aanbieden aan toeristen, komt dat de gastvrijheid van de provincie ten goede. Dat past bij een provincie waar toerisme zo belangrijk is voor de economie. Wij vinden dat het niet kunnen kopen van een buskaartje, niet de reden mag zijn dat je niet met de bus gaat in Overijssel, vandaar de vragen," licht Van Moorsel toe. Hoe dit er in de praktijk aan toe gaat bleek onlangs bij CDA Hardenberg gemeenteraadslid Anita Vetker-Kerssies. Zij gaf toeristen een lift naar hun bestemming in Slagharen nadat ze er niet in slaagden om daar met de bus te komen. Het probleem? Ze hadden geen OV-chipkaart en konden daarom niet inchecken in de bus. En dat terwijl het openbaar vervoer het meest gekozen vervoer is voor toeristen die de omgeving willen verkennen.

Schriftelijke vragen
Het CDA heeft nu vragen gesteld aan het provinciebestuur over dit onderwerp. Ze willen onder andere duidelijkheid over het benutten van nieuwe technologie waar dat nog niet gebeurt in het openbaar vervoer in Overijssel. Ook pleiten ze ervoor om de mogelijkheid te onderzoeken om meer verkooppunten van buskaarten te realiseren. Op dit moment kan het kopen van een buskaartje wel op verschillende, moderne manieren: met pinpas, creditkaart, OV-chipkaart en zelfs via de smartphone. Toch vindt het CDA dat de groep die deze middelen (nog) niet gebruikt, niet genegeerd mag worden. Zelf zien ze een oplossing in het aanbieden van buskaarten uit dezelfde automaten als waar men treinkaartjes kan kopen op de verschillende stations. Ook willen ze dat er wordt gekeken naar een samenwerking met de NS zodat men gecombineerd met een treinreis ook buskaartjes kan bestellen.

Jaargang: 4 • Nr 176 • Wk 36

Beleef autisme

NIJVERDAL - Evenmens, informele zorg voor elkaar organiseert vanuit Oase (Ouders Autisme Steunen Elkaar) het Autisme Belevings Circuit.

Via tien korte opdrachten brengt het ABC je in de gevoelswereld van autisme. Het Autisme Belevings Circuit is voor iedereen die autisme wil ervaren en leren kennen. Elke opdracht probeert je mee te nemen in de wereld van autisme met betrekking tot horen, zien, ruiken, voelen en proeven. Naderhand worden de opdrachten besproken en tips gedeeld. Daarnaast geeft een ervaringsdeskundige tips en vertelt over wat ASS voor haar betekent.

Iedereen welkom
Iedereen uit de gemeente Hellendoorn, Raalte, Olst-Wijhe, Ommen, Twenterand, Wierden en Rijssen-Holten is welkom! In het najaar van 2019 worden vier bijeenkomsten georganiseerd: Op 17 september in het Huis voor Cultuur en Bestuur te Nijverdal, op 3 oktober in Kerkelijk centrum de Kern, Bouwstraat 23 in Ommen, op 9 oktober in Kulturhus Trefpunt aan de Dorpsstraat 16 te Heeten en 12 november in Het Ontmoetingscentrum aan de Spoorstraat 7 te Wierden. U kunt zich aanmelden bij Evenmens, informele zorg voor elkaar. Tel: 0548 638830 of mailen naar hspoolder@evenmens.nl. Inloop vanaf 19.15 uur. Programma van 19.30 – 22.00 uur. Deelname kost 5 euro per persoon

Ook als team
Wanneer er 20 deelnemers aangemeld zijn, noteren zij uw gegevens voor een volgende uitnodiging. Per keer worden maximaal twee professionals toegelaten, tenzij er plekken over zijn. Professionals kunnen een offerte aanvragen over de mogelijkheden om als team een ABC te doorlopen. Dit is ook een mooie invulling voor teambuilding of kennisverbreding.

Lotgenotengroepen
Evenmens biedt ook lotgenotengroepen voor ouders van kinderen met autisme, om samen in gesprek te gaan over de thuissituatie en/of over hoe het met je gaat. In een gezellige en ongedwongen sfeer kun je bij ons mensen ontmoeten die jou begrijpen en steunen. Op dit moment zijn er lotgenotengroepen in Nijverdal, Rijssen, Twenterand, Olst en Wijhe. Kijk voor de data op de website: www.evenmens.nl.

Ervaar het OV

OV amb zijn Henk de Klerk en Ad Schellekens Foto: ROB KLEERING VAN BEERENBERGH

NIJVERDAL - Er is veel informatie te vinden over het reizen met het openbaar vervoer, maar dat wil niet zeggen dat iedereen, met name senioren, zonder enige twijfel in een trein of bus stapt. OV-ambassadeurs willen ouderen graag over die drempel heen helpen met een proefreis.

Tijdens de proefreis laten OV-ambassadeurs senioren oefenen met het reizen met bus en trein. Op de stations krijgt u duidelijk uitgelegd hoe u kunt in- en uitchecken met uw OV-chipkaart bij verschillende vervoerders en hoe de kaartautomaat werkt. Ook kunt u oefenen met het laden van reissaldo en het ophalen van verschillende producten, zoals een keuzedag en meereiskorting.

Aanmelden
De proefreis gaat plaatsvinden op maandag 23 september in Nijverdal. Er wordt op eigen kosten gereisd. Neem daarom uw geldige OV-chipkaart mee, of koop tijdens de proefreis uw kaartje. Na aanmelding wordt u geïnformeerd over het exacte tijdstip en opstapplaats. Aanmelden kan via www.ervaarhetov.nl/proefreis of door te bellen met de OV-ambassadeurs: 038-4540130.

Iedereen zingt

NIJVERDAL - Iedereen zingt mee met ZSN Zangcafé op 15 september.

De eerste editie van het ZSN Zangcafé in mei was een feestje. Heeft u dat gemist? In september kunt u erbij zijn in Grandcafé N-Joy onder het genot van een drankje. De teksten van alle liedjes worden geprojecteerd op een scherm en het geheel wordt muzikaal begeleid door zangeres/vocal coach Judith Konings en pianist Johan op den Dries. Cafégangers, koorzangers, iedereen die het leuk vindt om te zingen is welkom. Of u nu kunt zingen of niet. Het thema op 15 september is Ladies & Loeders. Het is geen "ladiesnight", mannen zijn gewoon welkom, maar alle liedjes gaan deze editie over vrouwen. Zing ook mee op zondag 15 september van 14.00 tot 16.00 uur Grandcafé N-Joy in Nijverdal. Deelname kost €10,- per persoon. Meer informatie is te vinden op www.zsnzangcafe.nl. Opgeven kan door te mailen naar aanmelden@zsnzangcafe.nl

Power 4 Israël centraal in Het Centrum

HELLENDOORN - Woensdag 11 september zijn ds. Hanneke Paas en Roelof Hekman te gast in Het Centrum. Beide sprekers zijn betrokken bij het Israel Platform Hellendoorn-Nijverdal (IPHN).

Dit platform bestaat uit een aantal leden van verschillende kerken en heeft contactpersonen naar een aantal kerken binnen de gemeente Hellendoorn. Het platform zet zich op allerlei manieren in om de plaats van Israël in Gods heilshandelen onder de aandacht te brengen.

De titel
Waarom de titel 'Power 4 Israel'? Omdat zij door middel van een PowerPointpresentatie lijnen trekken vanuit het Oude Testament en het Nieuwe Testament, die een verrassend zicht op de roeping van het volk Israël geven. Aan de hand van gespreksvragen of van onze eigen vragen kunnen we later op de avond in kleine groepjes of plenair met elkaar in gesprek gaan over wat we gehoord en gezien hebben. Daarnaast is er natuurlijk ruimte om iets meer van het werk van het IPHN te horen. Dit geeft een goed inzicht in hun activiteiten. U bent van harte welkom in Het Centrum, Constantijnstraat 7a, 7442 MC Nijverdal, 0548-612796. Aanvang 19.30 uur, 6 euro.

Digitaal inloopspreekuur

NIJVERDAL - Op woensdagochtend 11 september van 10.00 tot 12.00 uur organiseert ZINiN BreinReis het Digitaal Inloopspreekuur in de ZINiN Bibliotheek Nijverdal.

Hier kunt u gratis terecht voor alle vragen over uw iPad, tablet, mobiele telefoon en laptop. Op deze manier haalt u het maximale uit uw apparaat. Vragen over mobiele apparaten, apps en e-books zijn ook van harte welkom. Docenten Alice Zandbergen, Temmie Baars, Egbert Jansen en Willy Bildt staan dit najaar weer voor u klaar in de ZINiN Bibliotheek Nijverdal tijdens de Digitale Inloopspreekuren. Het eerste inloopspreekuur vindt plaats op woensdagochtend 11 september en de overige data kunt u vinden op de agenda op www.zinin.com. Alle vragen over iPad, tablet, mobiele telefoon en laptop worden op professionele en duidelijke wijze beantwoord. Maar ook vragen over apps (bijvoorbeeld WhatsApp en Facebook), installatie en lezen van e-books met het bibliotheekabonnement beantwoorden de deskundige docenten graag.

Digitaal vaardig
De cursussen zijn zo laagdrempelig mogelijk om een breed publiek te kunnen helpen met het opvijzelen van de digitale vaardigheden. Deelnemers vinden de cursussen doorgaans ook gewoon erg leuk!

Lokaal Hellendoorn op bezoek bij Reggewoon

NIJVERDAL/HELLENDOORN - Lokaal Hellendoorn bracht afgelopen vrijdag 29 augustus een werkbezoek aan woningstichting Reggewoon in Nijverdal. Het bezoek stond onder andere in het teken van de aankomende miljoenenbezuiniging in de gemeente Hellendoorn.

Lokaal Hellendoorn vindt het belangrijk om te zien en horen hoe het beleid van de gemeente Hellendoorn uitpakt in de praktijk. De raadsleden van Lokaal Hellendoorn spreken van een informatieve bijeenkomst. "Het is belangrijk om in contact te blijven met partijen die actief zijn binnen onze gemeente. Het is goed om te zien hoe Reggewoon werkt aan duurzaam en betaalbaar wonen." Naast de bezuiniging kwamen ook onderwerpen als huisvesting voor jongeren en de energietransitie aan de orde.

Belangrijk thema
De woningcorporatie is altijd een belangrijke partner voor gemeenten om samen te werken aan veel doelen. Daarnaast spelen de corporaties ook een belangrijke signalerende rol bij mogelijke problemen waar individuele inwoners en gezinnen mee kampen. De gemeente hecht dan ook een groot belang aan de beschikbaarheid van voldoende, betaalbare woningen om zeker ook jongere inwoners vast te kunnen houden. Een belangrijke maatschappelijke partner dus.

Lokaal Hellendoorn
Lokaal Hellendoorn is sinds maart 2018 met acht zetels de grootste partij binnen de gemeente Hellendoorn en maakt samen met de VVD en PvdA onderdeel uit van de oppositie.

Gemeente moet stevig bezuinigen, ook burger gaat maatregelen merken

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn moet de komende jaren fiks gaan bezuinigen. Afgelopen week presenteerde de gemeente de laatste stand van zaken op financieel gebied. Helaas is het beeld voor de komende jaren niet zo rooskleurig als gehoopt.

De gemeente moet vanaf 2020 fors bezuinigen. Dit komt door diverse factoren, waaronder de fors stijgende kosten voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg. De gemeenten kregen de afgelopen jaren meer taken en verantwoordelijkheden toegeschoven op dit vlak, maar wel met kleinere budgetten. Hierdoor is ook Hellendoorn genoodzaakt te moeten bezuinigen of het verschil zelf bij te passen.

Ombuigingen
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft een voorlopig pakket met geplande bezuinigingen - ombuigingen in gemeentelijke taal - gepresenteerd. In totaal gaat het om zo'n 8 miljoen euro. Het pakket is volgens de gemeente de eerste bouwsteen om te komen tot een sluitende begroting voor komend jaar.

Ambitie
De gemeente heeft de ambitie om zo veel mogelijk belangrijke items in stand te kunnen houden. Zij willen graag gaan voor een inclusieve en duurzame samenleving voor alle inwoners. En met behoud van bestaande voorzieningen, omdat deze belangrijk zijn voor de sociale cohesie in de samenleving. "Tegelijkertijd doen we meer een beroep op de eigen kracht van inwoners en organisaties. De wettelijke taken voeren we vanzelfsprekend uit, maar we doen dat met minder budget. Dat betekent dat we de dienstverlening versoberen en dat de bedrijfsvoering nog efficiënter moet", aldus burgemeester Anneke Raven.

Concreet
De gemeente komt nu concreet 7 miljoen euro tekort in het sociaal domein. Oorzaak is de ontoereikende Rijksbijdrage. Om inkomsten en uitgaven meer in lijn te brengen wil de gemeente 3,3 miljoen euro besparen bij jeugdzorg, WMO en Participatiewet. Verder heeft de gemeente met wat technische ingrepen nog zo'n 1,7 miljoen euro weten te besparen bij bestuur, veiligheid en dienstverlening. Verder wil het college zo'n 414.000 euro minder uittrekken voor het programma werk, minimabeleid, economie, recreatie en toerisme. Voor onderwijshuisvesting, cultuur en sport is er vanaf 2020 jaarlijks ruim 530.000 euro minder beschikbaar. In de programma's mobiliteit en bereikbaarheid en woon en leefomgeving heeft het college ruim 335.000 euro aan ombuigingsmogelijkheden gevonden.

Enquete
Om inwoners mee te laten praten kunnen zij tot 11 september een peiling invullen via www.hellendoorn.nl/enquete

Sport en cultuur: samen sterk!

NIJVERDAL - De enthousiaste deelname van meer dan 40 sport- en cultuurverenigingen en organisaties aan het Sport- en Cultuurfestival zal mensen mogelijk inspireren om meer aan sport en cultuur te gaan doen. Die kans doet zich voor op zaterdag 7 september aanstaande. Van 13.00 tot 17.00 uur wordt het centrum van Nijverdal omgetoverd tot een bruisend festival vol cultuur en sport!

De afgelopen jaren hebben ZINiN en het Team Sport van de gemeente Hellendoorn diverse Sport- en Cultuurmarkten georganiseerd waarop verenigingen en aanbieders van sport, kunst en cultuur uit de gemeente zich konden presenteren. Vanaf dit jaar wordt deze activiteit onder de naam Sport- en Cultuurfestival tijdens de week van Bruisend Nijverdal nog feestelijker voortgezet! Het gehele centrum, van het Henri Dunantplein, Keizerserf tot en met de Grotestraat, staat bol van de activiteiten.

Beleef en geniet
Tijdens het festival kunt u genieten van diverse demonstraties en optredens met onder andere muziek, zang, dans, sport en beweging. U kunt vrijblijvend in gesprek gaan met enthousiaste sport- en cultuurbeoefenaars. Wilt u zelf een activiteit uitproberen, dan kan dat ook! Kinderen kunnen deelnemen aan activiteiten die georganiseerd worden bij de kramen van verschillende verenigingen en organisaties. Hiervoor is een speciale stempelkaart ontworpen.

Prijzen
Kinderen die deelnemen aan een activiteit krijgen een stempel en kunnen prijsjes winnen. Bij 4 stempels mogen ze een kleinigheidje afhalen, bij 8 stempels (of meer) dingen ze mee voor de kleine prijs en bij een volle kaart voor de hoofdprijs! Aan het eind van het festival worden de prijswinnaars bekend gemaakt. De stempelkaarten zijn in de eerste week van het schooljaar, tegelijk met het aanbod van Kennismaken met Sport en BreinReis Junior, uitgedeeld op alle basisscholen.

Week van de Duurzaamheid

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn viert ook dit jaar weer fanatiek de Week van de Duurzaamheid. Op 10 oktober is de landelijke Dag van de Duurzaamheid, maar Hellendoorn pakt graag groter uit.

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor het thema duurzaamheid, niet alleen bij de gemeente, maar ook ondernemers, organisaties, kennisinstellingen en vele anderen.

Duurzaamheidsmarkt
Om op een leuke, laagdrempelige manier zoveel mogelijk inwoners te inspireren op het gebied van duurzaamheid, organiseert de gemeente op zaterdag 12 oktober een Duurzaamheidsmarkt. Deze zal gehouden worden van 12.00 tot 16.00 uur op het Henri Dunantplein in het centrum van Nijverdal. De gemeente organiseert de markt in samenwerking met het Platform Duurzaam Hellendoorn. Organisaties en ondernemers die hun duurzame producten en ideeën aan het publiek willen presenteren zijn van harte welkom om aan te haken. De gemeente heeft hierbij wel een voorkeur voor lokale partijen. De gemeente denkt dan aan aspecten zoals eerlijke 'fair trade' handel, biologische producten, energiebesparing, duurzame bouwmethodes en op het gebied van klimaatadaptie.

Aanmelden
De gemeente hoopt dat veel geïnteresseerden zich aan zullen melden. Zo ontstaat een mooi gevarieerd aanbod. Aanmelden kan voor 9 september bij Wim Poortinga, beleidsmedewerker duurzaamheid. Hij is bereikbaar op w.poortinga@hellendoorn.nl of via 0548-63 05 04.

Besparing en balans
De gemeente hoopt op termijn het gebruik van energie in de gehele gemeenschap terug te dringen én mensen te bewegen duurzame energie op te wekken en te gaan gebruiken. Dit is steeds aantrekkelijk, bijvoorbeeld door de steeds efficiëntere zonnepanelen.

LTTRS B YVNN

Maandag 9 sep. 10.00 uur

Hellendoorn kijkt uit naar een oergezellige Burendag!

HELLENDOORN - Het is september en dat betekent dat binnenkort in heel Nederland Burendag gevierd zal worden. Kom gezellig samen met je buren en vergroot de sociale verbinding in jouw buurt. Dit jaar valt het op 28 september. De eerste officiële Burendag was in 2006, sinds die tijd heeft het zich als een olievlek over het land verspreid. Doe ook mee!

Het Oranje Fonds is een van de intitiatiefnemers van deze speciale dag die jaarlijks op de vierde zaterdag in september plaatsvindt. Het doel van Burendag: buren met elkaar in contact brengen. Door elkaar beter te leren kennen en samen te werken wordt de buurt leuker en veiliger. Het oude spreekwoord zegt niet voor niets dat een goede buur beter is dan een verre vriend. Misschien zit je al vol ideeën, maar hoe pak je de organisatie nu het best aan? Volg onderstaande stappen en alles komt goed.

Samen organiseren
Spreek je buren aan om te vragen of het hen het leuk lijkt om samen Burendag te organiseren. Bedenk vervolgens een of meerdere activiteiten. Je kunt het eenvoudig houden met bijvoorbeeld een koffietafel voor de volwassen en limonade en wat spelletjes voor de kinderen. Je kunt echter ook groot uitpakken met een uitgebreid straatfeest met rommelmarkt en barbecue. Ook kun je kiezen voor een bepaald thema, zoals een sportdag voor jong en oud. Ga naar burendag.nl om verschillende voorbeelden te bekijken ter inspiratie. Er zijn complete draaiboeken en een checklist beschikbaar die gegarandeerd voor een geslaagde dag zullen zorgen. Vergeet je niet op de website aan te melden en natuurlijk de buurt uit te nodigen. Misschien bestaat er al een buurtapp om iedereen op de hoogte te brengen. Zelf uitnodigingen maken en versturen is vanzelfsprekend veel leuker. Sjablonen hiervoor zijn eventueel te downloaden op de website. Betrek zo veel mogelijk mensen uit de buurt bij de organisatie, dat is gezellig én vele handen maken licht werk.

Wie doen er al mee?
Op burendag.nl vind je een kaart van Nederland waar alle buurten die zich al hebben aangemeld zijn terug te vinden. Zo weet je snel of er iets in jouw omgeving zal plaatsvinden. Bezoek de Facebookpagina van Burendag voor meer informatie.

Zing mee in projectkoor Our favorite pop & rock songs

NIJVERDAL - Mannen uit Nijverdal en omstreken worden van harte uitgenodigd om na de zomervakantie een projectkoor te vormen en samen een aantal maanden gezellig te zingen onder leiding van dirigent Willem Jan van Asselt.

Als thema is gekozen voor "Our favorite pop & rock songs" met nummers van onder andere The Beatles, The Rolling Stones en Queen. De repetities worden gehouden in 't Achterom, Grotestraat N2 in Nijverdal (achter de RK kerk) op de dinsdagavonden van de oneven weken, te beginnen op 10 september 2019 van 18.30 tot 19.30 uur. In totaal ongeveer 10 repetities. Het project wordt afgesloten met een optreden tijdens het Nieuwjaarsconcert van het Nijverdals Mannenkoor op zaterdag 11 januari 2020 in Het Centrum te Nijverdal. Deelname aan dit projectkoor is geheel gratis.

Interesse
Heeft u belangstelling en wilt u zich aanmelden voor deelname en/of wilt u meer informatie over dit koor? U kunt contact opnemen met Han Buwalda via telefoonnummer 0548615176 of 0639501299 of secretaris@nijverdalsmannenkoor.nl. U mag ook gewoon op 10 september binnenkomen om even de sfeer te proeven. Lees meer op www.nijverdalsmannenkoor.nl

Stegeman Installatie Management helpt bij verduurzamen

RIJSSEN/HOLTEN - Vlak voor de bouwvak heeft Stegeman Installatie Management en Beheer het werk aan het pand van Marnix Sign opgeleverd. Het pand is nu klaar voor de toekomst.

In dit geval is er met Marnix Sign afgesproken om niet halfslachtig te werk te gaan. Van boven tot onder is het pand uit de jaren 80 verduurzaamd met systemen om het pand koel te houden in warme periodes, te verwarmen als het buiten koud is.

Energie opwekken
Marnix Sign kan door Stegeman Installatie optimaal gebruik maken van duurzame energie. Zo wekken de zonnepanelen op het dak de elektriciteit op voor de apparatuur in het pand en voor de verwarming. Ook zijn er warmtepompen in cascadesysteem als een hybride opstelling geplaatst. Als de warmtepompen die op enig moment ingeschakeld zijn niet voldoende vermogen hebben of de elektra kosten te hoog worden zal deze automatisch overschakelen op een CV ketel die dan de functie van de warmtepomp overneemt. Ook wordt er gebruik gemaakt van een Warmte Terugwin Systeem (WTW). Een ingenieus systeem waarbij elke ruimte aan de hand van CO2-meters apart geventileerd wordt en optimaal gebruik wordt gemaakt van de aanwezige reeds warme omgevings lucht door deze warmte af te geven aan de verse ingebrachte ventilatie lucht.

Plan van aanpak
Stegeman Installaties werkt op kleine en grote schaal, bij nieuwbouw, renovatie en restauratie. Gezamenlijk wordt er gekeken welke mogelijkheden er zijn om te verduurzamen, welke conventionele er noodzakelijk zijn en hoe dat allemaal ingepast moet worden. Is het pand geschikt voor zonnepanelen? Zou een warmtepomp de oplossing kunnen zijn? Stegeman Installaties stelt een volledig plan op en alles wordt op elkaar afgestemd. Veel projectontwikkelaars en aannemers vertrouwen al op de expertise en ervaring die Stegeman in de loop der tijd heeft opgebouwd. Zij schakelen al tijdens het ontwerpproces Stegeman in om extra werk achteraf te voorkomen.

Informatie
Wanneer u meer wilt weten kunt u terecht op de website van Stegeman Installatie Management en Beheer: http://www.stegeman-management.nl/. Ook kunt u contact opnemen via info@stegeman-management.nl
of telefonisch: 06-25313964.

Samenwerking FCT en Jumbo

ENSCHEDE - Ook dit seizoen slaan FC Twente en Jumbo de handen ineen en gaan beide partijen een samenwerking aan, voor het vierde opeenvolgende seizoen. Een partnerschap waar supporters in de regio Twente volop van kunnen profiteren. Ook dit jaar zijn er namelijk weer diverse acties bij de 26 Jumbo Supermarkten in de regio waar aan deelgenomen kan worden.

Vanuit beide partijen wordt er met trots gekeken naar de samenwerking. Jumbo supermarkten is een landelijke partij welke in de regio Twente sterk vertegenwoordigd is. Ook afgelopen seizoen in de Keuken Kampioen Divisie bleven de acties van FC Twente bij Jumbo supermarkten populair. Hierdoor is ervoor gekozen om de huidige kassabonactie, verjaardagactie voor Kidsclubleden en de maatschappelijk actie voort te zetten. Met de kassabonactie worden er in iedere deelnemende Jumbo supermarkt 10 toegangskaarten per wedstrijd verloot. Daarnaast kunnen Kidsclubleden met hun verjaardag, op hun vertoon van hun FC Twente verjaardagskaart, een cadeau ophalen in de dichtstbijzijnde deelnemende Jumbo Supermarkt. Met de maatschappelijke actie wordt een project/groep in de regio beloond door de Jumbo met een bezoek aan FC Twente. Kijk ook op: www.fctwente.nl

Start crossseizoen

TWENTE - Het crosscircuit van het Oosten is niet meer weg te denken uit de regio: zaterdag 9 november zal in Rijssen de 22e editie van start gaan.

Deze reeks hardloopwedstrijden is een circuit van 5 hardloopwedstrijden in achtereenvolgens Rijssen, Nijverdal, Holten, Wierden en Markelo. De atletiekverenigingen loodsen u over de mooiste plekken van Overijssel. Het crosscircuit is een ideale reeks wedstrijden die je helpen de winter fit door te komen. Dit seizoen belooft het weer een fantastische editie te worden.

Crossloop
De Sans-Online-crossloop is een prachtig loopparcours in de omgeving van de Rijsserberg. De afstanden zijn 1,5 km, 2,5 km, 5 km en 10 km, voor iedereen een passende uitdaging! De crossloop start bij de atletiekbaan van AV Rijssen en de eerste starttijd is om 13.00 uur. De 5 km bestaat uit 2 ronden en de 10 km uit 4 ronden, met doorkomsten op de atletiek baan.

Inschrijving geopend
Ben je er dit jaar ook bij? De inschrijving voor de Sans-Online-crossloop èn het crosscircuit is geopend! Iedereen kan zich online tot en met donderdag 7 november inschrijven op www.hetcrosscircuit.nl Na-inschrijving is op de wedstrijddag tot 30 minuten voor de start van de afstand mogelijk.

Schreurs & Bakker opent haar deuren

RIJSSEN - Martin Bakker, Dennis en Ramôn Schreurs hebben samen een nieuw autobedrijf opgericht en zijn van start.

Martin Bakker van PeKaWe autobemiddeling en de broers Dennis en Ramôn Schreurs, alom bekend als de Suzuki dealer van Rijssen hebben besloten om naast hun bestaande bedrijven een unieke samenwerking aan te gaan, die aansluit bij de activiteiten die ze al hebben.

Jonge auto's
In dit nieuwe bedrijf bieden Dennis, Ramôn en Martin extreem jonge auto's aan. Vaak met een minimum aantal kilometers en waarop de fabrieksgarantie van toepassing is. Allen hebben een neusje voor net de apartere/completere uitvoering, net een beetje meer kwaliteit en altijd met een persoonlijke benadering en goed advies. Het slim importeren van auto's is hen op het lijf geschreven. Dit kan zowel een nieuwe zijn als een gebruikte.

Bedrijfsauto's
Ook voor een bedrijfsauto bent u aan het goede adres. Toyota is hier het huismerk, deze worden op persoonlijke wens samen gesteld en besteld bij samenwerkende Toyota dealer. Er is een demonstratie bus op voorraad om te bekijken en te proberen. Begin 2020 wordt een compacte Toyota bedrijfsauto verwacht. Daarnaast kunt u ook voor de super sterke Hilux Pick-up truck bij Schreurs en Bakker terecht. Ook voor andere merken bedrijfswagens kunt u bij hen terecht. Het gaat er uiteindelijk om dat de klant tevreden is.

Training
Door continue trainingen op het gebeid van operational, financial en niet te vergeten private lease kunnen Dennis en Martin u voorzien van goede informatie. Alle auto's worden geleverd met een Mobiliteit pas waar weer de slimme samenwerking van Suzuki wordt gevonden die zeer goede voorwaarden en services leveren. Na de aanschaf of lease van de auto kan het onderhoud onder hetzelfde dak plaatsvinden.

Contact
Op dit moment wordt de voorraad uitgebouwd en zijn er al diverse zoekopdrachten door klanten ingediend voor het vinden van de passende personen- of bedrijfsauto. Nieuwsgierig? Het bedrijf is gevestigd aan de Nijverdalseweg 138, precies daar waar Suzuki ook is. Op internet is www.schreursbakker.nl het adres om alles te ontdekken.

Nits in Openluchttheater

NIJVERDAL - Op 14 september staat één van de grootste bands uit de vaderlandse popgeschiedenis in Openluchttheater Nijverdal: de Nits

De Nits heeft drie vaste leden: zanger en tekstschrijver Henk Hofstede, percussionist Rob Kloet en toetsenist Robert Jan Stips. De band heeft grote hits als 'In The Dutch Mountains' en 'J.O.S. Days' voortgebracht. Daarmee maakte ze in de jaren 80 al furore, maar nog steeds heeft de band een grote schare fans. Dat blijkt wel uit een zeer succesvolle Nederlandse en Europese tour. De mannen zijn op zaterdag 14 september te horen in het Openluchttheater Nijverdal aan Duivecatelaan 11. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten voor 'Nits' zijn te bestellen via www.zinin.com of af te halen bij de Tourist Info in Nijverdal. Telefonisch bestellen kan ook via 0548-624489. In de voorverkoop zijn toegangskaarten te koop voor € 20,- per stuk, aan de kassa betaalt u € 22,50.

Twents Oktoberfest gemütlicher dan ooit!

HENGELO - Het Twents Oktoberfest maakt zich klaar voor de tiende editie! En bij een jubileum hoort een machtig mooi feest. Daarom pakt das gemütlichste Oktoberfest van Twente medio september in hartje Hengelo uit met vijf dagen terras en twee feestavonden dansen, lachen en genieten. Zum Wohl!

Met deze jubileumeditie pakt de organisatie grootser uit dan ooit tevoren. Met een feesttent midden in het centrum van Hengelo kan het niet anders dan ganz toll worden. Een écht Oktoberfest kan niet zonder kermis, daarom sluit de Lambertuskermis aan bij het evenement. Gedurende de kermis is het terras open tijdens de openingstijden van de kermis, van 18 september tot en met zondag 22 september. Het terras en de feesttent bevinden zich op de parkeerplaats aan De Wetstraat.

Terras & biergarten
Naast vijf dagen terras, zijn er ook twee feestavonden: vrijdag 20 september 'Fest Eins' en op zaterdag 21 september vindt de tiende editie van het 'Twents Oktoberfest' plaats. Beide avonden zijn van 17.00 tot 23.00 uur, met nadien een kleine afterparty in de feesttent tot 1.00 uur. Daarnaast legt de organisatie een heuse biergarten aan. De garten is dé plek voor een hapje en drankje in Beierse stijl tijdens de twee feestavonden. "Overdag op een terras in goed gezelschap een biertje drinken en uitkijken over de kermis, dat is toch genieten?", stelt medeorganisator René Odink. Hij wordt aangevuld door Laurens Oude Elberink: "En dan tijdens een van de feestavonden een broodje braadworst eten in de biergarten, of een rondje over de Kermis lopen, dat is voor ons wel een Oktoberfest-optima-forma!" Beiden zijn van stichting Ongewooøn, die de organisatie dit jaar samen met café De Appel hebben opgepakt. "De Appel wordt de uitbater van het terras en de feesttent."

Grandioze artiesten
Donderdagavond 19 september op het terras, geen entree, De Nederlandse HELENE FISCHER Natasja! Elk feest heeft zo zijn eigen specifieke hoogtepunten. Tijdens Fest Eins, op vrijdag 20 september, gaan de voetjes unbedingt van de vloer met Wir Sind Spitze, Otto Lagerfett en de Alpenzusjes. Zaterdag 21 september wordt het jubileum gevierd met Die Männer, Corina Sommer en DJ Ötzi Tribute die er een onvergetelijke avond van maken. Zondag 22 september vanaf 13.00 uur fruhshoppen op ons terras, geen entree, m.m.v. JET'S GEHT LOS !

Feesten voor goed doel
Party machen en tegelijkertijd je medemens steunen; bezoekers van het beide feestavonden leveren automatisch een bijdrage aan het goede doel. Naast specifieke lokale doelen of een AED, steunt de organisatie dit jaar specifiek cliënten met een verstandelijke beperking. Met een speciaal eigen feest op zaterdagochtend, wordt het voor hen een onvergetelijke dag georganiseerd in samenwerking met Aveleijn.

Meer informatie
Kaarten voor Fest Eins en Twents Oktoberfest à € 15,00 per stuk zijn verkrijgbaar via de website www.twentsoktoberfest.nl of bij DE APPEL. Op de genoemde website is meer informatie over het evenement te vinden. Volg de facebookpagina voor het laatste nieuws. Voorgaande edities waren stijf uitverkocht. "Tanzen, zingen en proosten op het leven en een goed doel. Wat wil je nog meer?".

Betekenis dementie voor alle betrokkenen

RIJSSEN - In het kader van de Wereld Alzheimer Dag is er een bijzondere avond met Kees van der Zwaard bij Alzheimer Trefpunt Rijssen-Holten

Kees laat op een gevoelige, realistische en ook humoristische wijze zien wat dementie betekent voor alle betrokkenen. Mensen met dementie en hun familieleden, maar ook hulpverleners, zullen zich herkennen in de verschillende situaties die Kees op een respectvolle wijze presenteert. ''Oud worden is mooi, oud zijn is moeilijk." Zo luidt een gezegde. Maar soms is ook oud worden al moeilijk. Met deze gedachten speelt Kees van der Zwaard in zijn voorstelling: Alzh…enzo… die hij deze avond opvoert.

Belangstellenden zijn welkom op dinsdag 17 september bij De Poort van Twente aan de Enterstraat 188 in Rijssen. Vanaf 19.15 uur staat de koffie en thee klaar. Het programma is van 19.30 tot 21.30 uur. Voor informatie kunt u contact opnemen met Mariët Velding, Evenmens, 0548-638830.

Heel Rijssen Bakt

RIJSSEN - Op zaterdag 14 september wordt voor de tweede keer 'Heel Rijssen Bakt' georganiseerd, als onderdeel van de kerkpleinmarkt van de Hervormde Gemeente Rijssen.

Ben jij een enthousiaste thuisbakker? Geef je nu op voor Heel Rijssen Bakt! De prijsuitreiking vindt plaats op 14 september op de kerkpleinmarkt. Stuur een mail naar heelrijssenbakt@hotmail.com om je op te geven. Meld je snel aan, want er is maar een beperkt aantal plekken. Het is de bedoeling dat de taarten vrijdag 13 september ingeleverd worden. Het reglement ontvang je na aanmelding. Let op: meedoen kan vanaf 14 jaar.

Maak kennis met State of Art: A Statement of Style!

ENSCHEDE - Wanneer je binnenstapt bij State of Art Enschede, stap je in een fris en kleurrijk geheel. Je wordt omarmd door een fijne sfeer die je direct een warm gevoel van welkom geeft.

Ralf, Brian en Rita geven op een prettige wijze een passend advies, waardoor men altijd weer tevreden met een aankoop naar huis gaat. Uiteraard staat altijd voor elke gast de koffie klaar. Met acht verschillende collecties per jaar in de maten S tot en met 4XL, heeft State of Art voor elke man een passend kledingstuk. State of Art is onlosmakelijk verbonden met de autosport. De passie voor stijlvolle modern-classics kleding in combinatie met de klassieke autosport valt al jaren in de smaak. De liefde voor klassiekers zit in de genen van het merk verankerd. Bijzonder aan de Store in Enschede is de opvallende Porsche die te zien is in de winkel.

Statement of Style
Met sportieve, eigentijdse én comfortabele mode blijft State of Art ook de vele komende jaren nog 'a statement of style'. Genoeg redenen om de unieke winkel in Enschede te bezoeken. Het enthousiaste team staat voor u klaar om u persoonlijk advies te geven.

Kom langs
Wij zien u graag een bezoek aan onze winkel brengen, al is het maar voor een kopje koffie. Kom langs aan de Langestraat 9 in Enschede. Kijk ook op: www.stateofart.com

After Summer Festival

RIJSSEN - Op vrijdag 6 en zaterdag 7 september vindt de 19e editie van After Summer Festival plaats. Voor het eerst op de nieuwe locatie aan de Evenementenweide Oosterhof in het centrum.

Het After Summer Festival heeft een programma van niveau. Op vrijdagavond is het programma voornamelijk voor de jeugd met Tony Junior en het DJ-duo Altijd Larstig en Rob Gasd'rop. Op zaterdagavond verschijnt de populaire band The Euros en ook DJ Lars voorziet de bezoekers weer van swingende muziek. Voorafgaand aan de feestavond op zaterdag is het jaarlijks 'Rijssens Bedrijvenuurtje' voor alle 75 sponsoren en overig geïnteresseerden van 19.00 tot 20.30 uur. Tijdens het bedrijvenuurtje zal ook Harten 10, langskomen om de boel alvast op te warmen.
Kaarten zijn met voorverkoopkorting verkrijgbaar via www.aftersummerfestival.nl/tickets. Ook zullen er aan de deur worden verkocht.

Heracles Almelo contracteert Jeremy Cijntje

ALMELO - Heracles Almelo heeft met FC Dordrecht en Jeremy Cijntje overeenstemming bereikt over de komst van de aanvaller.

De 21-jarige buitenspeler zette maandag 2 september zijn handtekening onder een driejarig contract. In de verbintenis is een optie opgenomen voor nog een seizoen.

Mooie stap

Jeremy Cijntje: "Ik ben blij dat ik getekend heb bij deze mooie club en heb zin om aan de slag te gaan. Ik wilde graag de stap naar de Eredivisie maken en ga bij Heracles Almelo laten zien wat ik kan."

Een aanwinst

"Met Jeremy voegen we specifieke kwaliteiten toe aan onze aanval", vertelt technisch manager Tim Gilissen. "Hij is snel, sterk en heeft scorend vermogen. Jeremy is jong en heeft bij FC Dordrecht bewezen belangrijk te zijn voor het team. Bij ons kan hij zich verder ontwikkelen op Eredivisieniveau."

Cijntje werd op 8 januari 1998 geboren in Dordrecht en beschikt naast de Nederlandse ook over de Curaçaose nationaliteit. Bij FC Dordrecht doorliep hij vanaf de D-tjes de jeugdopleiding. In 2017 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal. Hij kwam bij FC Dordrecht tot 45 officiële duels waarin hij elf keer scoorde.

De Eurol Hellendoorn Rally "Shake Down" op 14 september

Foto: Gertjan Schutten

NIJVERDAL - Als opwarmer voor de eigenlijke rally, is dit alweer de achtste keer dat de "Shake Down" georganiseerd wordt.

Begonnen ooit met drie auto's, zullen dit keer minimaal twintig auto's van de diverse teams acte de présence geven op het Keizerserf. Door een hernieuwde samenwerking met de organisatie van de Hellendoorn Rally, zijn er diverse deelnemers/auto's aanwezig. Voor het eerst zijn ook de rally info-pakketten te koop bij de stand van de HR organisatie.

Foto: Gertjan Schutten

Rallyteams
Eén van de eerste aanmeldingen was die van Marlon Krieger. Zij zit het gehele seizoen als navigatrice al naast de Belgische coureur Melissa Debackere, strijdend voor het Nederlands kampioenschap. Een week voor de rally komt haar Skoda Fabia R5, uit België voor de "Shake Down". Dit alles mogelijk gemaakt door Dassy Workwear. In samenwerking met de firma Nijverdal Infra en Hema Nijverdal kunnen we al de O auto presenteren. Voor het eerst staat dan ook een Hyundai I 20 R5 op de Shake Down. De auto geprepareerd door Team Rallysport van Martin van Iersel zal bestuurd worden door Martijn Moree. Zijn vader, Erik Moree staat samen met Pascal Meijs aan de start met een Citroën DS3 R5. Voor de vertegenwoordiging van de historic rally zorgt onder andere Henk-Peter Meilink met de vader van alle 4wd auto's, een Audi Ur-Quattro.

Locale helden
Dan natuurlijk onze vaste waarden, regionale favorieten, altijd goed voor een stuk spektakel. Altena/Aaltink de equipe die de Evo's het vuur aan de schenen legt met hun 20 jaar oude Opel Manta. Edwin Wolves, met zijn Opel Kadett GTE, altijd in voor een "feestje". Gerard Tijink reeds jaren in samenwerking met Het Deltion College staat aan de start met zijn vertrouwde Mitsubishi Evo, en de ook in een nieuw jasje gestoken Nissan 350Z. Marcel Stegeman ook aanwezig met zijn nieuw opgebouwde Ford Fiesta R2, en in dezelfde klasse met eenzelfde auto Jan Poortman uit Holten. Hans Weijs laat zich als preparateur vertegenwoordigen door een M3 en een 130i uit zijn stal. Niet als deelnemers, maar wel om reclame te maken voor hun stichting en voor hun evenementen, is Rally for Kids aanwezig. Kinderen met een beperking laten genieten van de rallysport.

Race en Rallysimulator
Na een jaar afwezigheid is hij er weer, de race/rally simulator van UGX. Met vijf personen tegelijk plaats nemen in de Racing Seats om je even Sebastian Ogier of Max Verstappen te voelen. Deelname is gratis en wordt u mede aangeboden door uw Hema, en Nijverdal Infra.

Rally pakket verkoop
Bij de HR stand zijn al de info-pakketten te koop, met onder andere rallysticker, rallymagazine, proevenkaart, pass partout voor de diverse proeven en service (excl.Luttenb.). Speciaal tijdens de "Shake Down" bestaat de mogelijkheid om bij aankoop van het info-pakket een helikoptervlucht boven de proeven te winnen. Of voor de mensen met een nog groter hart, een kans om een rallyproef mee te maken als bijrijder in de X auto ( 18+).

WEBO viert 30-jarig jubileum

Laurens Kuipers Foto: Laurens Kuipers

RIJSSEN - Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september 2019 stelt WEBO haar deuren open ter viering van het 30-jarig bestaan. Op vrijdag 13 september worden klanten verblijd met een aantrekkelijk programma.

Naast een netwerkbijeenkomst waarin de trouwe leveranciers van WEBO zich kunnen presenteren, komt Robert Dingemanse (CEO PAL-V) vertellen over zijn uitvinding: De vliegende auto. Zaterdag 14 september stelt familiebedrijf WEBO tussen 11.00 en 16.00 uur de poorten open voor iedereen die maar gei¨nteresseerd is wat er in de fabriek van de "Uitvinders in de Timmerindustrie" gebeurt.
"We kunnen ons voorstellen dat veel mensen benieuwd zijn naar wat hier nou dagelijks gebeurt. Tezamen met het openstellen van ons gerenoveerde kantoorpand is dit een mooie gelegenheid kennis te maken met de Uitvinders in de Timmerindustrie." "We pakken het groots aan en hopen hiermee een breed publiek te trekken" aldus Willem Haase, directeur van WEBO.

ronald tilleman Foto: ronald tilleman

Wat is er te doen?
WEBO profileert zich als "Uitvinders in de Timmerindustrie" en hoort bij de top 5 timmerfabrieken van Nederland. Veel mensen weten niet wat WEBO nou precies doet. WEBO produceerde bijvoorbeeld 6.000 eikenhouten kozijnen voor het Stadhuis in Deventer en de kozijnen & HSB elementen voor het MST in Enschede. Tijdens de open dag is er gelegenheid het productieproces van de houten kozijnen en complete gevelelementen te volgen. Medewerkers zullen een inkijkje geven in hun wereld en er is gelegenheid te zien hoe de machines werken. Daarbij laat WEBO zien aan een goede leefomgeving te werken door als grondstof voor hout te kiezen bij te dragen aan duurzaam ondernemen.

Rondleiding & speurtocht
Er is de hele dag wat te doen voor jong en oud. Van een speurtocht door de fabriek en vogelhuisjes maken voor de jonge garde tot een Wist-u-dat rondleiding voor de volwassenen. Op zaterdag 14 september is iedereen die benieuwd is naar WEBO tussen 11.00 uur en 16.00 uur van harte welkom!

Goed doel
WEBO vindt het belangrijk om een maatschappelijk doel te ondersteunen. Voor de viering van het jubileum is er besloten om Stichting Waander Companje financieel te ondersteunen. Het doel van deze stichting is het financieel ondersteunen van kinderen uit (één-ouder)gezinnen binnen de gemeente Rijssen-Holten waar onvoldoende financiële middelen aanwezig zijn om kinderen tot en met ca. 16 jaar aan allerlei activiteiten mee te laten doen. Tijdens beide dagen zal er een collectebus aanwezig zijn voor ieder die aan dit mooie gebaar wil bijdragen.

Varen met de Enterse Zomp gaat door

RIJSSEN - Omdat in de vakantiemaanden juli en augustus voor de Vaste Vaarten zeer veel belangstelling was, hebben de schippers van de Enterse Zomp de "Regt door Zee" besloten deze in de maand september nog eens te herhalen, maar dan alleen op de woensdagen. De eerste afvaart is om 11.00 uur en wordt daarna elk uur herhaalt tot de laatste om 16.00 uur.

Bij de haven van de Pelmolen staan elke woensdag vanaf 11.00 uur twee schippers klaar om met bezoekers een vaartocht van een uur te maken over de Regge. Voor de mensen die houden van stilte, het zingen van de vogels en het klotsen van het water tegen de boeg, is dit een tocht die je meegemaakt moet hebben.

Op deze vaartocht worden mooie verhalen verteld over hoe de schippers vroeger hun lading naar de Hanzesteden Zwolle en Kampen brachten, maar ook dat ze doorvoeren naar Sneek en zelfs Delfzijl. Zo'n tweehonderd jaar geleden was de Regge voor aan- en afvoer van goederen net zo belangrijk als nu de snelweg A1. Interessant is ook om te vertellen dat de Enterse zompen Bentheimer zandsteen uit Duitsland haalden en dit onder andere naar Amsterdam brachten, waar dit gebruikt werd voor het paleis op de Dam. Maar ook interessant is om te horen hoe de rivier de Regge zich in de loop der jaren heeft aangepast. Dat de rivier na de zompvaart was gedegradeerd tot een soort riool maar nu weer een prachtig toeristisch gebied is met veel natuurschoon en helder water waar veel vissen zich weer thuis voelen.

De kosten van zo'n vaartocht is € 4,50 en kinderen € 2,00. Reserveren is niet nodig. Voor veel meer informatie zie ook www.enterse zomp.nl