Hart van Nijverdal

25 januari 2019

Hart van Nijverdal 25 januari 2019


Kroamschudd'n in Schaapskooi Twilhaar

Foto: Stichting Schaapskudde Sallandse Heuvelrug

NIJVERDAL - De schaapskudde op de Sallandse Heuvelrug heeft gezinsuitbreiding! De eerste lammetjes zijn weer geboren.

Op zondagmiddag 3 februari kunt u dit lammetjesfeest meemaken in schaapskooi Twilhaar. Vanaf 13:00 tot 15:30 is de schaapskooi toegankelijk voor iedereen die wil komen kijken. Er is een leuke wandelroute uitgezet van 1,5 km vanaf het Buitencentrum (Nijverdal) naar Twilhaar. Hier kunt u ook parkeren.
Bij de schaapskooi is warme chocolademelk met veel lekkers te verkrijgen. Een erg leuk evenement voor kinderen, zij mogen ook met de herder André Kuhn op de foto!

Deze activiteit wordt georganiseerd door de Stichting Schaapskudde Sallandse Heuvelrug i.s.m. Staatsbosbeheer. De stichting is in het leven geroepen om een permanente schaapskudde op de Sallandse Heuvelrug te realiseren samen met vrijwilligers die allerlei activiteiten gaan organiseren. Een herder met schapen trekt twaalf maanden per jaar fulltime door het Natura 2000 gebied. Een schaapskudde is goed voor het heidelandschap. Het maakt de heide gevarieerder en houdt opslag van de bomen op de heide tegen. Hierdoor wordt het landschap open, verbetert de biodiversiteit en wordt de natuur sterker. De bestaande schaapskooi bij Twilhaar leende zich goed als centrale plek. Hier heeft de schaapskudde inmiddels een vast onderkomen gekregen. Een permanente schaapskudde met herder in dit gebied doet recht aan de kwaliteit en de beleving van deze historische plek.

Foto: Stichting Schaapskudde Sallandse Heuvelrug

Wilt u het werk van de stichting steunen word dan donateur of meld u aan als vrijwilliger. Stuur een mail naar: hovett@live.com

Vrijwilligers voor Dierenambulance gezocht

Foto: Dierenambulance Twente

NIJVERDAL/HELLENDOORN - De Dierenbescherming is op zoek naar meer mensen die aan de slag willen als vrijwilliger op de Dierenambulance Twente. Door een uitbreiding van het werkgebied zijn meer mensen nodig.

Het werkgebied van Dierenambulance Twente omvatte al de plaatsen Oldenzaal, Losser, Hengelo, Borne, Rijssen, Holten en Nijverdal. Het afgelopen jaar kwamen daar de gemeenten Hellendoorn en Dinkelland bij. Deze gemeenten sloten contracten met de Dierenbescherming over de opvang en het vervoer van gewonde, zieke en zwervende dieren. Dit betekent extra werk voor de vrijwilligers van Dierenambulance Twente, waardoor extra handjes dringend nodig zijn.

Kitty van de Linden van de Dierenbescherming: "Onze dierenambulancemedewerkers worden ingezet om zwerfdieren op te halen, om op meldingen af te gaan over gewonde dieren, maar ook om dieren naar een opvang te brengen. Dat werk gaat 7 dagen per week, 24 uur per dag door. Nu het werkgebied groter is geworden, komt er ook meer op de vrijwilligers af. Met name in de regio Hellendoorn-Nijverdal zoeken wij dringend extra mensen. Mensen met een hart voor dieren, die hiervoor voelen, roepen we op te reageren."

Vrijwilligers op de dierenambulance worden goed ingewerkt. Ze kunnen beschikken over werkkleding en een volledig ingerichte dierenambulance en deelnemen aan cursussen, over bijvoorbeeld EHBO bij dieren of het gedrag van honden en katten.

"We vinden het belangrijk dat mensen goed toegerust aan de slag kunnen. Vrijwilligers moeten overigens wel stevig in hun schoenen staan en stressbestendig zijn, want bij het werk komen vaak emoties kijken", aldus Kitty van der Linden. "Maar als een zwervende hond of kat weer kan worden herenigd met de eigenaar, of een gewond dier kan worden gered, geeft dat ook enorm veel voldoening."

Meer informatie over de functie is hier te vinden: https://www.dierenbescherming.nl/wat-wij-doen/over-ons/vacatures/vrijwilligersvacatures/medewerker-dierenambulance-chauffeur-1

Jaargang: 4 • Nr 146• Wk 04

Genomineerden Sportverkiezing 2018 zijn bekend

Foto: Sportverkiezing

HELLENDOORN - De genomineerden voor de Sportverkiezing 2018 van de gemeente Hellendoorn zijn bekend. Enkele leden van de Werkgroep Sportverkiezing hebben de genomineerden bezocht om hen van dit heuglijke feit op de hoogte te brengen.

De winnaars in alle categorieën worden op 2 februari 2019 bekendgemaakt tijdens het Sportgala bij Twents Ribhouse Noabers in Hellendoorn. Dit jaar kon het publiek ook weer een stem uitbrengen voor de Sportverkiezing. Duizenden mensen brachten via de website www.sportverkiezinghellendoorn.nl een stem uit op hun favoriete sporters. De uitslag van deze stemronde telde mee in de einduitslag. Deze week heeft de vakjury bij elkaar gezeten om haar stem uit te brengen. Er zijn zes categorieën.

De genomineerden:

Foto: Sportverkiezing
Foto: Sportverkiezing

SPORTPLOEG
Coulisse Twente (Squash)

ANDERE SPORTEN
-Adventurerace
team Wilgenweard
-Next Episode Crew
-Tara Oppedijk en
Lieke Velnaar

SPORTTALENT
-Britt Tijhof
-Daniek Krukkert
-Lot Stertefeld
-Ian Spenkelink
-Lynn Valk

SPORTMAN
-Frank Hosmar
-Yusuf Can Figengül
-Jouke Bergboer

SPORTVROUW
-Jolanda Overdorp
-Marleen Kempers

SPORTVRIJWILLIGER
-Gerard Oosterhuis
-Sven Mensink
-Peter Kapteijn.

Lezing over het gevoelige kind in de Helderse Hoeve

Foto: De Blauwe Olifant

HELLENDOORN - De Blauwe Olifant heeft vorig jaar oktober haar eerste lezing gegeven over het gevoelige kind. Met meer dan 60 geïnteresseerde, zat de zaal vol bij de Helderse Hoeve in Hellendoorn. Vrijdag 8 februari aanstaande houdt de Blauwe Olifant dezelfde lezing over het gevoelige kind.

Speciaal voor ouders en verzorgers die toen verhinderd waren, maak ook voor andere belangstellenden. In de lezing geeft men praktijkvoorbeelden en uitleg over het (hoog)gevoelige kind. Herkenbare voorbeelden over kinderen hoe zij zich voelen en hoe zij activiteiten ervaren, die een ander niet op die manier ervaart.

De Blauwe Olifant is een initiatief van Els de Noord en Paula Hofrichter. Zij zien om zich heen dat er nog veel onwetendheid bestaat over het gevoelige kind. In samenwerking met Peter Rombouts willen zij ondersteuning bieden aan ouders en onderwijzend personeel bij het herkennen en omgaan met het gevoelige kind. Zij willen een platform zijn waar kennis gedeeld en ervaringen uitgewisseld worden. Dit initiatief is vrijwilligerswerk om een steentje bij te dragen om meer bewustwording te creëren over het gevoelige kind.

Ouders, opa's en oma's, verzorgers en andere belangstellenden, wees welkom in de Helderse Hoeve. Adres is Grupakkersweg 4, 7447 PD Hellendoorn. Aanvang van de lezing is 19.30 uur. De entree is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. In verband met de beperkte ruimte, graag aanmelden via het contactformulier op de website www.deblauweolifant.nu. Koffie en thee staat klaar!

Vogels kijken en tellen met IVN

Foto: IVN

NIJVERDAL - Op zaterdag 26 en zondag 27 januari kunt u van 12.00 tot 16.00 uur in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal naar vogels kijken. In het kader van De Nationale Tuinvogeltelling zijn leden van de IVN-vogelwerkgroep in het Buitencentrum aanwezig met een telescoop en verrekijkers.

Hierdoor kunnen jong en oud naar vogels kijken. De vogelaars kunnen helpen met het op naam brengen van de vogels.

Op beide middagen kunnen kinderen van 6 t/m 12 jaar al knutselend wintervoer voor vogels maken. U bent doorlopend van 12.00 tot 16.00 uur welkom.
Informatie: www.ivn.nl/
hellendoorn-nijverdal.

Deel je nood met vertrouwde mensen

Foto: Rene Winters

NIJVERDAL - Koud was het, ijskoud! Maar dat weerhield deze mannen niet, deze dappere mannen. En dapper moet je wel zijn om naar een KampVuurAvond te gaan met een thema over gevoelens, pijn, verdriet, onzekerheid en verwarring.

Met de Bijbel als roadbook deelde men persoonlijke vragen, hielpen ze elkaar verder met onze persoonlijke ervaringen waarin telkens weer naar voren kwam; vertrouw op Jezus Christus! Deel je nood met vertrouwde mensen maar geef je nood aan God. De Bijbel leert ons: 'Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je eigen inzicht niet.' "Nadat we zo onze ziel gevoed hadden, namen we de tijd voor wat lichamelijke voeding, we zijn tenslotte echte mannen rond een kampvuur." Info: www.facebook.com/KVAHellendoorn.

HELLENDOORN

Sint Sebastianus,
Zat 26 januari
19.00u werkgroep


Protestantse Gemeente
08.45 & 10.30u
ds.R.J.Perk
en 19u Slotviering Week van Gebed in Beth Shalom

Kruidenwijk
10.00 uur
Ds.Klein Kranenburg

Kronnenzommer
10.15 uur
ds.E.Groeneveld

NIJVERDAL

Sint Antonius van Padua
Zat 26 januari
19.00 werkgroep

Protestantse Gemeente
Regenboog 09.30u
Ds.E.van 't Slot
Het Centrum 09.30u
Ds Bertine v.dWeg
Het Centrum 18.30u
Geen dienst

Vrije Evangelische
Gemeente,
09.30u Ds. L. van Weijen

De Levensbron
10.00u preeklezen
door Klaas Berenst
16.30u Ds Sjaak Biewenga

Ezra Evangelische
Gemeente
10u Advendo huis
Koersendijk 1

The Cross, 10.00u
Alex Noordmans

Beth-Shalom, 10.00u
Fred Noordstar
19u De Week van Gebed

Daarle

Gereformeerde Kerk,
09.30u ds.B.J. Heusinkveld
15.00u ds.B.J. Heusinkveld

Hervormde Gemeente
09:30 uur ds. E. J. Prins
15:00 uur ds. H. J. Donken

Daarlerveen

De Schoof
09.30u dienst
19.00u dienst

Help op een goede manier met het scheiden van PMD

Foto: Gemeente Hellendoorn

"De laatste maanden worden er regelmatig ladingen PMD afgekeurd, zelfs tot 4300 kilo!" Dit zegt de gemeente Hellendoorn op haar eigen Facebook-pagina.

"Dit komt omdat de sorteerinstallatie bij de verwerker is ingericht voor de verwerking van huishoudelijk PMD. Wanneer er teveel vervuiling tussen het PMD afval zit, verstoort dit het proces en volgt er afkeur. Afgekeurde ladingen PMD worden tegen hoge kosten als restafval verwerkt en daarmee gaat herbruikbaar materiaal verloren.

"We willen de afkeur van ladingen PMD afval voorkomen. En dat kunnen we niet alleen.", vertelt de gemeente. "Het op een goede manier scheiden van het PMD afval blijft dus belangrijk. Helpt u ons mee?"

"Wat we bijvoorbeeld tegenkomen (wat niet bij het PMD afval thuis hoort) zijn: elektra bedrading, delen van tuinstoelen, speelgoed, geplastificeerde en kartonnen multomappen, reiskoffers, glasverpakkingen en GFT-afval. Deze voorwerpen kunnen prima aangeleverd worden op het Afvalbrengpunt (Fuutweg 25 Nijverdal). Verder behoren landbouwplastic en bijvoorbeeld grote kunstmestzakken ook niet tot het huishoudelijk PMD, maar vallen onder de categorie bedrijfsafval en kunnen veelal bij de branche ingeleverd worden. Ook kan het gebruik van niet doorzichtige plastic zakken om het PMD in te verzamelen afkeur tot gevolg hebben, omdat de verwerker de inhoud van de zak niet kan vaststellen.

Afval goed scheiden levert iedereen wat op, meer milieuwinst tegen minder kosten. Kijk ook op: https://www.afvalscheidingswijzer.nl/

Meer informatie? Bekijk de ook de pagina op onze website: https://www.hellendoorn.nl/wonen-leven/afval/pmd.

Nieuwe website

Op maandag 28 januari wordt de website van de gemeente Hellendoorn compleet vernieuwd. Eén van de voordelen van de nieuwe website is dat die zich aanpast aan het scherm waarop de bezoeker de site bekijkt. Of dit nu een desktopmonitor is of een tablet of smartphone, het beeld past
zich automatisch aan waardoor het altijd 'past'. De lancering van de nieuwe website vormt het resultaat van een intensieve voorbereidingstijd die op maandag 28 januari wordt afgesloten met de daadwerkelijke omzetting van de oude naar de nieuwe site. De vernieuwde website staat niet op zich maar maakt deel uit van een veel bredere aanpak waarmee de digitale dienstverlening aan inwoners en ondernemers op een hoger plan wordt getild. Zo is via een knop op de nieuwe home-page straks direct MijnHellendoorn bereikbaar. Daarmee kan iedereen dag en nacht producten en vergunningen aanvragen en ook de status en voortgang van bijvoorbeeld aanvragen en vergunningen volgen.

Peutermiddag wordt groot feest

Foto: Bibliotheek

BIBLIOTHEEK - Zaterdag 9 februari aanstaande belooft een heerlijke middag in de ZINiN Bibliotheek Nijverdal te worden voor de peuters. Er zijn allemaal leuke dingen te doen.

Zo is er een speciale voorstelling over Harry de kat en er wordt een speurtocht door de bieb gehouden naar een vijftal poezen die ineens kwijt zijn geraakt. Tevens kan er onder begeleiding geknutseld worden onder het genot van een glaasje ranja met iets lekkers erbij en wordt er door het poezenvrouwtje voorgelezen het boek 'Een Huis voor Harry'.

Het poezenvrouwtje start elk heel uur met voorlezen. Ook zijn er vijf poezen in de bibliotheek kwijt geraakt. Kom helpen met zoeken om de poezen weer terug te vinden. De ballonnenvrouw maakt leuke dieren en ook gaan we mooie kleurplaten inkleuren en maak je een prachtige vlinder tijdens het knutselen. Bij elke activiteit krijg je een stempeltje op je stempelkaart. Is de kaart vol, dan ontvang je een leuke verrassing.

Als klap op de vuurpijl, kun je komen kijken naar de voorstelling 'Een huis voor Harry' op de eerste verdieping van de bibliotheek. De voorstelling wordt verzorgt door 'De Toren van Geluid. Het is een intieme voorstelling over Harry, een tevreden huiskat die graag binnen is. Om te zorgen dat alle kinderen de voorstelling kunnen bekijken, kan er maximaal één ouder/verzorger met de peuter mee.

De voorstelling begint om 13.30 en 15.30 uur. Iedereen is van harte welkom en de entree is gratis.

"Wat bezielt je" met Ben Middelkamp

NIJVERDAL - Vrijdagavond 1 februari wordt na HOiCentraal de tweede uitzending van "Wat bezielt je" uitgezonden. Na de oproep van programmamaker Wil de Bruine om namen van mensen met een verhaal door te geven, kwam zijn naam verscheidene malen ter sprake.

Voormalig judokampioen, sportschoolhouder, ondernemer en (tegenwoordig actief als) mental coach Middelkamp vertelt over de meest ingrijpende gebeurtenis in zijn leven. Zijn zoon Koen van 31 jaar maakte in 2017 een eind aan zijn leven. Wat dat met hem als vader, gezinsman en mens, heeft gedaan, beschrijft hij in een boek dat in april uit zal komen. Van het begin af aan is Middelkamp open geweest over de dood van zijn zoon. Het was voor hem een manier om te verwerken. En ook hoopt hij hiermee het gesprek over zelfdoding open te breken, en wellicht zelfdoding helpen voorkomen.

In het gesprek met Wil de Bruine spreekt vader Middelkamp over wat er in de afgelopen tijd met hem en zijn gezin is gebeurd en hoe zij met elkaar de weg in hun leven hebben teruggevonden. De uitzending is het gehele weekend te bekijken op de halve even uren en via de livestream en uitzending gemist van HOimedia.com.

Column

Executieve Functies

Het komt nog wel eens voor dat tijdens een intake gesprek de executieve functies ter sprake komen. In Jip en Janneke taal zijn de executieve functies kort gezegd: de dingen doen om de dingen gedaan te krijgen.

Natuurlijk is het veel breder en dieper en is het zoveel meer... Want hoe houd jij je emoties in toom als je wint of verliest tijdens een spelletje? Ook dat is een onderdeel van de executieve functies.

Tijdens dit gesprek ging het om hoe het kind 's morgens zijn ochtendritueel afhandelt. De blikken over en weer van vader naar moeder zeggen al genoeg. Chaos, wanorde, geen structuur. Het kind blijft bij zichzelf en kijkt wat onhandig naar beneden. Als ik wat tips geef hoe het misschien anders kan, gestructureerder, heb ik direct weer contact en zie dat het kind er voor openstaat. Bij de ouders moet je dan altijd even op de rem trappen, want het verandert niet van de ene op de andere dag.

Dat bewijst zoonlief wel weer als hij 's morgens met jas en tas op de rug ineens in de keuken staat. 'Wat is er', vraag ik? 'Oh, ik ben vergeten mijn tanden te poetsen…' Hij steekt zijn borstel in de mond. Ik laat hem even zijn gang gaan en vroeg toen hij bijna klaar was hoe het idee in hem opkwam om terug te gaan voor het poetsen? 'Nou mam, ik hoorde je nog naroepen of ik mijn tanden had gepoetst!' Ik keek hem ietwat verbaasd aan en zeg: 'Maar ik heb je net niet nageroepen.'
'Nou ik heb je toch gehoord'. Hij kijkt me lachend aan en ik krijg een knipoog en een frisse kus op mijn mond. 'Als je het maar vaak genoeg zegt Mam, dan komt alles goed. Doei!'

Ingrid Aaltink-Fidder
huiswerkbegeleidingnijverdal.nl

Maandag 28 jan. 10:00 uur

Extra hulp op de eerste hulp

Foto: Janette Lubbers

HOGE HEXEL - Terwijl iedereen lekker warm tegen de kachel aan kruipt, is toneelvereniging Hoge Hexel alweer druk aan het repeteren voor het toneelstuk: "Extra hulp op de eerste hulp" . Een leuke klucht in drie bedrijven geschreven door Henk Roede.

Noteer alvast in uw agenda: 8 en 9 februari 2019. Het begint om 20.00 uur in 't Kulturhus, Nieuwe Schoolweg 5 te Hoge Hexel (zaal open om 19.30 uur). Kaarten kosten €5,- p.p. voor volwassenen en €3,50 voor kinderen. In de voorverkoop te bestellen bij: Karin Maneschijn: Lanckerweg 13 te Hoge Hexel Tel: 0546-575997 (na 18.00 uur).
Karin Grevelink: Adm. De Ruyterweg 22 te Wierden Tel: 0546-433797.

En natuurlijk ook gewoon 's avonds aan de zaal, vol is vol.

Het verhaal

Het toneelstuk speelt zich af in de wachtruimte van een regionaal ziekenhuisje. Dokter Hogebaum (Theo Veltkamp) is een oude verstrooide dokter die ermee wil stoppen. Hij ziet per ongeluk de nieuwe schoonmaker Joop Kleiduif (Han Slettenhaar) aan voor zijn nieuwe opvolger, wat leidt tot bizarre situaties. Joop, die dat ook best wel interessant vindt, doet dan ook zijn uiterste best als nieuwe "dokter" en heeft zijn eigen bijzondere behandelmethodes. Dit is duidelijk te merken als hij bij zijn eerste patiënt, meneer Terpstra (Eric Gierveld) een nieuw verband moet aanleggen. Maar waar is dan de echte dokter? En wat voor bezoekers komen er allemaal in het ziekenhuis? Zo is er Nella (Jannette Lubbers) met steeds weer andere kwaaltjes en Rebecca (Bernice Schuttevaar) die er alleen maar op uit is om een knappe dokter aan de haak te slaan. Ook komt Roelie (Karin Maneschijn) langs met een zere duim, maar is dat wel de enige reden waarvoor ze langs komt? Gelukkig kan het ziekenhuis beschikken over het kordate hoofd van de verpleging Joke (Marije Lohuis) en verpleegkundige Annie (Marian Lohuis), maar of die de boel nog kunnen redden? Zelfs de directeur van het ziekenhuis, dhr. van Wal (Michel de Boer), is meer met golf bezig dan met het runnen van een ziekenhuis.
Dit leidt tot lachwekkende situaties die u niet mag missen. Een paar namen ontbreken in dit gezelschap, want regisseur Gerrit Steenberg heeft afscheid genomen. Nico Lohuis slaat wegens omstandigheden even een jaartje over. Maar er is ook goed nieuws: Michel de Boer en Bernice Schuttevaar komen het team versterken.

Leon ter Harmsel in de Rijssense Revue

RIJSSEN - We zitten tegenover Leon ter Harmsel hij woont met zijn gezin in de Veeneslagen in Rijssen.

Sinds kort samen met zijn schoonouders onder één dak, "dat is dus al een revue op zich". Leon begint gesprekken vaak met het maken van een grap, de toon is gezet. Leon speelt inmiddels zijn 4e revue. Hij viel op tijdens het presenteren van een "schoolpodium" op Reggesteijn, hij heeft onmiskenbaar podium talent. Hij werd gevraagd om mee te spelen in de revue en daar heeft Leon geen moment spijt van gehad. "Het is mooi om te zien hoe je één met elkaar wordt als je een paar revues meedraait". In het begin is het natuurlijk even wennen en aftasten hoe iedereen speelt. Ook is het leuk om te zien dat je met elkaar groeit tijdens de repetities. De oefenavonden zijn altijd leuk om naar toe te gaan, maar soms verandert dat gevoel omdat je merkt dat de tekst er nog niet lekker in zit. Leon houdt van improviseren, dat kan niet altijd, omdat andere spelers tekst-vast zijn en wachten op Leon's laatste woord. Maar in elke revue zitten wel stukjes waar hij wat meer vrijheid krijgt om zijn eigen draai te geven aan een rol. Vaak speelt hij een typetje, dat varieert van een Belg tot een Rus, "dan spreek ik met allerlei accenten en moet ik ook de daarbij passende houding neerzetten". Dat is zijn "specialiteit", hij vindt het leuk om elke keer weer een totaal ander persoon neer te zetten. "Het grootste compliment dat ik ooit kreeg, was van een Belg, hij vroeg me na de voorstelling uit welke provincie van België ik kwam"! Dan weet je dat je een Belgisch typetje goed heb neergezet. Kort samengevat is de revue volgens Leon een mooie grote familie waarin je samen veel tijd en energie investeert. Niet alleen in het spel, maar ook in techniek, decors, zang, dans en organisatie. We zien de revue in de laatste weken echt "groeien", iedereen besteed er veel tijd aan, in de laatste weken zien we elkaar elke avond ongeveer. En binnenkort is het resultaat te zien in het Parkgebouw. "Eigentijds en herkenbaar" dat is de rode draad in de nieuwe revue "Mooi dat 't zo kan", te zien vanaf 1 februari in het Parkgebouw.

Kaarten
Kaarten voor alle revue voorstellingen zijn te boeken op de website van het Parkgebouw www.parkgebouw.nl en meer informatie is te vinden op www.rijssenserevue.nl en op de Facebook site van de revue.

Eerste taalcafé van 2019 van start

Foto: De Welle

NIJVERDAL - Na een gezellige afsluiting van het Taalcafé in 2018, met een uitstapje naar de schaatsbaan, start op dinsdag 29 januari het eerste Taalcafé van 2019. Het Taalcafé is er voor mensen met Nederlands als tweede taal. Zij kunnen om 16.00 uur terecht in het ZINiN theater om op een laagdrempelige manier aan hun taalvaardigheid te werken.

In een ontspannen sfeer worden tijdens het Taalcafé diverse onderwerpen besproken. Door met elkaar te praten leert u beter Nederlands. Het is ook nog eens een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen.

De koffie of thee staat voor u klaar en de toegang is gratis. Kom gezellig langs in de lounge van het ZINiN theater!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Yvonne Posthuma, Coördinator Taalpunt Nijverdal, 638807, y.posthuma@
stichtingdewelle.nl

Clubkampioenschappen Ritmische Gym Fysion

Foto: Fysion Nijverdal

NIJVERDAL - Op zaterdag 26 januari 2019 houdt de afdeling Ritmische Gym van Fysion de jaarlijkse clubkampioenschappen in de sporthal aan de Bachlaan. Het programma begint om 10.00 uur.

Aan deze wedstrijd doen zowel recreatie- als selectieleden mee. Alle RG materialen komen aan bod: lint, hoepel, touw, knotsen en bal. Voor de prijsuitreiking zullen ook demo's te zien zijn. De prijsuitreiking staat gepland om 12.00 uur. Entree bij de clubkampioenschappen is gratis. Iedereen is welkom om te komen kijken.

In 2019 bestaat de Ritmische Gym 40 jaar in Nijverdal! Heel 2019 zal in het teken staan van dit jubileum. Fysion organiseert op zaterdag 18 mei het NK Ritmische Gymnastiek voor groepen 2e divisie in sporthal Het Ravijn. Op zaterdagmiddag 6 juli is er een jubileum-demo in Sporthal Kruidenwijk. Bij deze demo wordt tevens een reünie georganiseerd voor oud-leden en oud-leiding.

Tijdschema:                        
10.00 uur: opening
10.05 – 10.25 uur: groep 3,4,5
10.25 - 10.40 uur: groep 6, 7
10.40 – 11.00 uur:
3e klas en ouder
11.00 – 11.15 uur:
groep 8, 1e en 2e klas
11.15 - 11.45 uur: selectie
11.45 – 12.00 uur:
demonstraties

12.00 uur: prijsuitreiking

De Zweef- Rohda Raalte

NIJVERDAL - Als het weer wil meewerken, speelt De Zweef zondag tegen Rohda Raalte. Inmiddels heeft Rohda laten zien een serieuze kampioenskandidaat te zijn; ondanks het verlies tegen NEC afgelopen zondag. De Zweef moet punten halen en zal in eigen huis geen tweede zeperd willen. Vol aan de bak dus. Sportpark Gagelman, 14.00 uur.

Waterpolo

NIJVERDAL - Het dames 1 en heren 1 team van Het Ravijn zijn de start van het tweede deel van de Eredevisiecompetitie met een nederlaag gestart. Zaterdagmiddag 26 januari mag eerst Heren 1 in een thuiswedstrijd om 16:30 uur proberen het nipte verlies om te zetten in een overwinning. Dan speelt de ploeg van Marc van Groen tegen de heren van ZVL 1886 uit Leiden. Om 18:05 uur mag Dames 1 dat dan ook gaan proberen tegen Widex/GZC-Donk uit Gouda.

Opbrengst boek

NIJVERDAL - In september is het boek 'IN GESPREK MET' gepresenteerd tijdens de expositie van de Historische Kring. In dit boek heeft Gerard Ekelenkamp 14 bekende personen uit de gemeente Hellendoorn geïnterviewd. Alle geïnterviewden hebben een kijkje in hun ziel gegeven. Mede dankzij de gratis medewerking van BRUNA Nijverdal, PRIMERA Hellendoorn, SPAR Haarle en Tankstation Spijkerman te Haarle kon een mooie opbrengst worden gegenereerd. Het boek is inmiddels uitverkocht. Gerard Ekelenkamp heeft inmiddels de netto opbrengst van € 1250,- als schenking overgemaakt naar de rekening van het hospice in Hellendoorn.

Inloop minima

NIJVERDAL - Op dinsdag 29 januari wordt de eerste inloopochtend van 2019 voor de Minima gehouden. De inloopochtend is voor iedereen toegankelijk en er zijn geen kosten aan verbonden. Er is deze inloopochtend geen speciaal thema of een gastspreker, dus onder het genot van koffie of thee is er volop gelegenheid elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. De inloopochtend wordt gehouden in de kelder van Het Spectrum. Opgave is niet nodig. Kinderen mogen meekomen.

Reggehoeve Ruiters

NIJVERDAL - Voor de Reggehoeve Ruiters behaalde Jade Kieft vorige week met haar C pony Fifi in Wierden 2 keer een 1e prijs met 193.5 punten in de klasse L2.

Dick Huigenbosch start bedrijf voor plaagdierbeheersing

RIJSSEN – Dick Huigenbosch heeft per 1 september 2018 een eigen bedrijf opgestart voor plaagdierbeheersing of zo u wilt ongediertebestrijding. Dick is in het dagelijkse leven vakman in algemene dienst bij de gemeente Rijssen-Holten en wat zijn ogen zien maken zijn handen.

Naast zijn baan bij de gemeente Rijssen-Holten waar hij in vier dagen 36 uur per week werkt, wil hij zich graag wijden aan zijn nieuw nevenwerk plaagdierbeheersing en dan niet alleen het verdelgen of beheersen van ongedierte, maar om dat hij van alle markten thuis is, ook bij de overige werkzaamheden die vaak ontstaan door vernieling of aantasting door het aanwezige ongedierte. Ook voor het verrichten rioleringswerk met de daaraan verbonden werkzaamheden is Dick op de hoogte, hij bezit een infrarood camera om bij problemen in de riolering de onheilsplek te lokaliseren en de problemen op te lossen.

Veel soorten
Er bestaan vele soorten van ongedierte zoals muizen, ratten, marters, wespen kakkerlakken mieren, vlooien, zilvervisjes, muggen en houtworm die allen een specifieke behandeling nodig hebben, al of niet met chemische middelen. Belangrijk daarbij is dat de bestrijder het gedrag en de leefwijze van de diverse diersoorten kent.

Aanpak
De bedoeling van Dick is om zich te richtten op de particuliere sector en scholen. Voordat de bestrijding plaats vindt volgt er na de klacht een onderzoek waar het ongedierte aanwezig is, hoe en waar ze binnen zijn gekomen, en of er technische voorzieningen moeten worden getroffen om herhaling te voorkomen. . Voordat de
bestrijding plaats vindt, komt er een plan van aanpak en een kostenoverzicht. Dick heeft voor de bestrijding / beheersing van ongedierte alle diploma's verworven om zijn vak professioneel te mogen uitvoeren. Dick Huigenbosch is bereikbaar per mail info@ongedierterijssen.nl of per telefoon onder nummer 06-41755321

Dick Tukkers

Ben jij op zoek naar de avontuurlijkste (bij)baan?

HELLENDOORN - Avonturenpark Hellendoorn biedt een onvergetelijk dag uit voor gezinnen met kinderen, maar ook voor schoolreizen, groepsbezoeken en bedrijfsfeesten is dit attractiepark zeer geschikt. Avonturenpark Hellendoorn heeft een rijke geschiedenis en een gedreven team van medewerkers, die staan voor kwaliteit en gastheerschap.

Ben jij geïnteresseerd in een leuke en afwisselende (bij)baan en wil je deel uitmaken van dit gezellige team? Wij zoeken enthousiaste en gemotiveerde vakantie- en seizoenmedewerkers in diverse functies. Ben jij bijvoorbeeld onze nieuwe frontoffice medewerker, attractie medewerker, horeca medewerker, schoonmaakmedewerker of teamcaptain horeca? Dan zien wij graag jouw sollicitatie tegemoet… als je durft!

Foto: Gijs van Ouwerkerk

Meer attracties
Leuk om te weten! In 2019 wordt het attractieaanbod van Avonturenpark Hellendoorn verder uitgebreid met twee nieuwe attracties. De eerste attractie is een vrijeval toren in Dreumesland, naast het in 2018 geopende Bella's Swingpaleis. De tweede nieuwe attractie wordt een knallende attractie voor de hele familie. Met de komst van deze attracties biedt Avonturenpark nog meer avonturen voor jong en oud!

Wij zoeken jou!
Wil jij werken in deze unieke werkomgeving? Voor komend seizoen zijn we op zoek naar diverse nieuwe medewerkers. Ben jij de persoon die wij zoeken? Kijk dan voor alle avontuurlijke vacatures op avonturenpark.nl/vacatures of kom naar onze speeddate/ informatieavond op vrijdagavond 1 maart a.s. Graag zien we je sollicitatie tegemoet of begroeten we je tijdens de speeddate!

FC Twente - Helmond Sport

ENSCHEDE - Na de eerste competitiezege voor FC Twente is de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Helmond Sport op vrijdag 1 februari om 20.00 uur.

Eerst speelt FC Twente op zaterdag 26 januari de uitwedstrijd tegen Almere City FC om 19.45 uur. Het uitvak zal helemaal vol zitten, alle beschikbare kaarten zijn uitverkocht. Eerder dit seizoen won FC Twente door een goal van Tom Boere van de club uit Almere. De week erna komt Helmond Sport op bezoek in De Grolsch Veste. De Brabantse club staat op dit moment op een 17e plek en leed afgelopen speelronde de 11e nederlaag in de competitie. Tijdens de uitwedstrijd bleef FC Twente steken op een gelijkspel tegen Helmond Sport (2-2).

Kaarten
Kaarten voor FC Twente – Helmond Sport kunnen besteld worden vanaf €7,50 via kaartverkoop.fctwente.nl. Voor de wedstrijd is geen Clubcard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen.

Nieuwe workshops bij Seniorweb Rijssen

RIJSSEN - Seniorweb Rijssen heeft in de komende periode weer een aantal workshops op het programma staan.

Voor alle onderstaande workshops geldt dat er minimaal twee deelnemers moeten zijn. Bij minder deelnemers wordt een privéles aan huis aanbevolen.

Android
Voor tablet en smartphone met Android besturing, zoals Samsung en Huawei wordt de Workshop 'Instellingen' gegeven. Deze bestaat uit twee middagen en wel op 4 en 11 februari. De kosten hiervan zijn € 20,-. Verder wordt er op maandagmiddag 25 februari de workshop 'Privacy' gegeven. Deze les kost € 10,-.

iOS
Voor laptop, tablet en smartphone met iOS besturing, dus iPad en iPhone wordt de workshop 'Instellingen' gegeven op woensdagmorgen 6 februari. De kosten hiervan bedragen € 10,-. De workshop 'Privacy' wordt op woensdagmorgen 13 februari gegeven en ook hiervoor betaalt u € 10,-

Windows
Voor pc, laptop en eventueel smartphone wordt de workshop 'Instellingen' gegeven op donderdagmiddag 7 maart. Hiervoor betaalt u € 10,-. De workshop 'Privacy' bestaat eveneens uit één les en deze wordt gegeven op dinsdagmiddag 5 maart en kost ook € 10,-.

Informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op www.seniorwebrijssen.nl. Op deze website kunt u zich ook aanmelden voor de workshops.

Rashondenshow in Reggehal Rijssen

RIJSSEN - Zaterdag 26 januari Rashonden show in Sporthal de Reggehal te Rijssen.

De Kynologenclub Rijssen en Omstreken houdt zaterdag 26 januari weer haar jaarlijkse clubmatch in Sporthal 'de Reggehal' aan de Nieuwlandsweg 1, in Rijssen. Het beloofd weer een mooie show te worden met ervaren keurmeesters. Er zijn meer dan 200 rashonden ingeschreven uit alle delen van het land, vele rassen zijn vertegenwoordigd. Indien u er toch al overdenkt een rashond te gaan kopen heeft u hier een ideale gelegenheid honden te bekijken en te praten met eigenaren van het ras waar u interesse in heeft. Vanaf de ruime tribune heeft u een mooi overzicht over de zaal. Om 9.30 uur starten de keuringen door welke rond 14.30 uur klaar zijn. Daarna kunt u genieten van de kind-hond show waar jonge kinderen, verkleed, hun hond voorbrengen. Aansluitend is de 'Junior Handling', kinderen proberen hun hond op zijn best in de ring voor te brengen en te presenteren aan de keurmeester. Na de Junior Handling volgen de spannende eindkeuringen. De beste honden van alle rassen worden voorgebracht en er wordt per rasgroep een keuze gemaakt wie de winnaar is. Uiteindelijk komt er een beste van de dag tevoorschijn. Dit is een grote eer voor hond, eigenaar en fokker. Welke hond wordt er dit jaar de 'Best in Show'? Het is de moeite waard een kijkje te gaan nemen in de Reggehal! Iedereen is van harte welkom. Honden van bezoekers zijn niet toegestaan.

Pop Up kaarten

DAARLE - Op woensdag 30 januari is er een workshop Pop Up kaart maken bij de ZINiN Bibliotheek Daarle.

Een pop up kaart is een kaart waarvan de plaatjes aan de binnenkant omhoog bewegen. Dit zelf maken is simpel als makkelijker dan verwacht. Kom dus deelnemen aan de workshop op 30 januari van 14.30 uur tot 15.30 uur. Deelnemen kost € 5,- per persoon. Aanmelden voor de workshop kan via www.zininbibliotheek.nl/agenda, via 0548-624489 of bij Tourist Info Nijverdal.

Déjà Vu

RIJSSEN - Déjà Vu is het nieuwe concept van Lucky voor 40-plussers.

Even terug naar vroeger: ieder weekend dansen, genieten van lekkere drankjes en de leukste muziek en jezelf even helemaal laten gaan. Dat gaat Déjà Vu weer terugbrengen. Déjà Vu vindt iedere eerste zaterdag van de maand tussen 21.00 uur en 2.30 uur plaats bij Luke's Bar. Ga met de voetjes van de vloer! Toegang is via de Galvanistraat en de entree is gratis.

18 minuten man

NIJVERDAL - Op dinsdag 29 januari om 20.00 uur is De 18 minuten man weer in het ZINiN Theater met een nieuw 18 minuten-durend verhaal.

Dit keer is het onderwerp het Byzantijnse Rijk en Constantinopel, de hoofdstad ervan. De 18 minuten man heeft zich er weer in verdiept. Waarom lijkt het Byzantijnse Rijk niet belangrijk genoeg om uitgebreid besproken te worden in geschiedenisboeken? Na het verhaal van 18 minuten is het tijd voor een discussie. De entree voor deze avond is € 7,50 en voor leden van de bibliotheek slechts € 5,-.

Open Huis CSG Reggesteyn vestiging Noetselerbergweg

NIJVERDAL - Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen of er moeten belangrijke keuzes gemaakt worden: de komende weken gaan leerlingen van groep 8 kiezen waar ze na de zomervakantie naar school gaan.

Een bijzondere en spannende keuze! Daarom houdt CSG Reggesteyn in januari en februari op alle vestigingen Open Huis. Op woensdag 30 januari is de vestiging Noetselerbergweg aan de beurt. "Dan staan we voor u klaar om u te ontvangen op onze school", aldus Ineke Munter, directeur van onder andere de vestiging Noetselerbergweg. "Om een zo goed mogelijk beeld te geven van de mogelijkheden die Reggesteyn biedt, hebben we een breed en gevarieerd programma samengesteld", aldus de directeur. Het Open Huis is van 15.30 – 20.30 uur.

Verbonden
Reggesteyn is als school maatschappelijk erg verbonden met de regio. Door het organiseren van diverse activiteiten bereiden we leerlingen voor op een toekomst in onze maatschappij. Dat is onze kracht. We werken samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen om dit te realiseren. Leerlingen kunnen hier niet alleen hun talenten ontdekken, maar ook bewuster een keuze maken die goed aansluit op een vervolgstudie of de arbeidsmarkt van de toekomst. Dit geeft elke leerling de kans mee te doen op de positie waar hij of zij het beste past en op de plek die het meeste voldoening oplevert. Van brugklas tot eindexamen geldt: prima persoonlijke begeleiding zodat je goed voorbereid wordt op de toekomst.

Extra mogelijkheden
"Het maken van eigen keuzes vinden we erg belangrijk" zegt Ineke Munter. "Zo hebben we bijvoorbeeld een gecertificeerd Technasium, een opleiding waarbij leerlingen voor een bedrijf een ontwerp maken voor een bepaald product. Maar ook kunnen leerlingen wereldwijd erkende talencertificaten behalen zoals bij Cambridge Engels, Goethe Duits of Delf Scolaire voor Frans". Daarnaast zijn zowel binnen als buiten de school vele initiatieven voor leerlingen die toch iets meer willen dan alleen de normale vakken, bijvoorbeeld op het gebied van kunst en cultuur, sport, fotografie of het meedoen aan debatwedstrijden. Daar wordt door leerlingen met veel enthousiasme aan deelgenomen.

Beleef Reggesteyn
Tijdens het Open Huis kunnen ouders en leerlingen niet alleen horen, maar juist ook beleven wat Reggesteyn allemaal te bieden heeft. Docenten en leerlingen staan voor u klaar om u te ontvangen en u op alle fronten een goed beeld te geven van de school. Docenten kunnen uw vragen beantwoorden over de vakken en inhoudelijke onderwerpen, leerlingen over hun persoonlijke ervaringen. Bij Reggesteyn is veel mogelijk en daar willen we u tijdens het Open Huis graag over vertellen!

Sfeer is belangrijk!
Een goede sfeer is erg belangrijk binnen Reggesteyn. Daarom willen we tijdens het Open Huis niet alleen een goed beeld geven van het onderwijs en alle mogelijkheden die we bieden, maar vooral ook van welke mensen er werken en hoe de sfeer is op school. Reggesteyn is een christelijke scholengemeenschap waarbij respect en veiligheid voorop staan. We hebben veel aandacht voor waarden als eerlijkheid, openheid, vertrouwen en saamhorigheid. We organiseren allerlei activiteiten voor en met elkaar. Iedereen hoort erbij en samen bereik je meer. Reggesteyn verbindt!

Kijk voor meer informatie op www.reggesteyn.nl

Kiezen voor een school die bij je past

HOLTEN / GOOR - Je zit nu nog op de basisschool, maar de keuze voor een middelbare school komt steeds dichterbij. Kiezen voor een school die bij je past is belangrijk. Daarom moet je gaan kijken en ervaren welke scholen er zijn in jouw omgeving. Ons "Open huis" is op 25 januari (Goor) en 1 februari (Holten), maar we stellen ons eerst even voor.

De Waerdenborch is een openbare scholengemeenschap in Holten en Goor voor vmbo, havo vwo (gymnasium/technasium). Openbaar onderwijs betekent bij ons dat iedereen welkom is, even veel kansen krijgt en op een gelijke manier behandeld wordt. De basis van ons onderwijs ligt dan ook in geborgenheid, vertrouwen en aandacht voor elkaar. Wij leren jou om respectvol met anderen om te gaan - ongeacht bijvoorbeeld religie, nationaliteit en seksualiteit.

Aandacht voor talent
De Waerdenborch is een school waar leraren en leerlingen elkaar ontmoeten met aandacht voor verschillen. Zo is er volop aandacht voor talent. Iedere leerling heeft namelijk talent, ook jij. We helpen je met leren, leven en kiezen. Je krijgt daarbij volop de ruimte om je talenten te ontdekken en te laten groeien. Wij vinden dat je de kennis die jij voor jouw verdere leven nodig hebt, niet alleen uit boeken haalt. De Waerdenborch staat daarom voor betekenisvol leren.

Wil je meer weten?
Wil je onze school beter leren kennen? Kom dan naar ons open huis op vrijdag 25 januari in Goor of vrijdag 1 februari in Holten. Iedereen is welkom om te kijken en ervaren wie we zijn en wat we doen. Graag zien we je tijdens ons open huis!

www.waerdenborch.nl

https://www.facebook.com/sgdewaerdenborch/

Creëer meer 'yes' momenten op school

NIJVERDAL - Vanaf 2020 zijn alle basisscholen in Nederland verplicht aandacht te besteden aan Wetenschap en Techniek. De Prinses Marijkeschool, een van de scholen van Stichting 'Ieder kind telt', heeft sinds 2015 Wetenschap en Techniek in het programma opgenomen.

Hiervoor is een speciale unieke LEGO Education Studio ingericht. In de LEGO Education Studio onderzoeken, ontdekken, ervaren én leren de leerlingen met behulp van LEGO Education materialen de vele mogelijkheden en toepassingen op het gebied van natuurwetenschap en techniek. LEGO Duplo-techniek, LEGO eenvoudige machines, WeDo 2.0 en LEGO EV3 Mindstorms vormen de volledige leerlijn op het gebied van W&T-onderwijs.

Ervaringen
Diverse scholen uit Overijssel hebben de afgelopen jaren een bezoek gebracht aan de studio, om inspiratie op te doen. Samen onderzoeken, bouwen, oplossen en programmeren; tijdens een bezoek aan de LEGO-studio zie je een enorme betrokkenheid van de leerlingen. Een paar voorbeelden: de leerlingen bouwen solar-auto's, programmeren zelfgebouwde robots of maken bruggen die met luchtdruk bediend worden.

Techniekdag
De Marijkeschool werkt vanaf het begin mee aan de organisatie van de jaarlijkse techniekdag binnen de Stichting "Techniekdagen Hellendoorn-Nijverdal' Deze stichting heeft als doel de leerlingen van de bovenbouw kennis te laten maken met techniek. De leerlingen zijn niet altijd op de hoogte van de mogelijkheden en boeiende loopbaanmogelijkheden binnen deze onmisbare en steeds belangrijker wordende sector. De leerlingen uit groep 8 van bijna alle basisscholen in onze gemeente bezoeken tijdens de techniekdag één van de deelnemende bedrijven en zien hoe het bedrijf werkt, welke processen, mogelijkheden en innovaties het bedrijf heeft. Er wordt gekeken hoe er gewerkt wordt aan het bureau, in de werkplaats of op de bouwplaats. Ook mogen ze zelf aan het werk onder begeleiding van een van de medewerkers. 's Avonds worden ook de ouders rondgeleid in het bedrijf. De Techniekdag is dit jaar op 12 maart 2019.

Jouw bestemming, onze passie

WIERDEN - 'Mooi meneer, wat u vertelde bij de Sing In.' Tijdens de wekelijkse Sing In verzorgt één van de leerlingenbands de muziek.

Het praatje komt van een docent, een leerling of een gastspreker. Prachtig is het dan als je van jongeren terugkrijgt dat de boodschap hen geraakt heeft. Dat is wat ons werk aan de Passie zo bijzonder maakt: uitstekend onderwijs verzorgen én het goede nieuws delen met de leerlingen.

Jong
De Passie Wierden is een jonge school: aan het begin van dit schooljaar vierden we ons tienjarige bestaan. Onze leerlingen komen soms van ver naar Wierden. Omdat ze bewust kiezen voor evangelisch onderwijs en omdat we samen met hen uitstekende resultaten halen.

Fijne school
Relatie is een sleutelwoord op onze school. Docenten en ondersteunend personeel kennen de leerlingen en nemen hen serieus. Het sociale klimaat scoort hoog in onze tevredenheidsonderzoeken en we kiezen er bewust voor om leerlingen ook buiten de school contacten te laten leggen. Door projecten in de buurt met Stichting Present of het AZC bijvoorbeeld. Of verder weg door de jaarlijkse reis met het derde leerjaar naar Roemenië. En dat alles om leerlingen te motiveren hun talent te ontwikkelen en in te zetten voor de ander.

Gelux Toegangstechniek

ENSCHEDE - Gelux Toegangstechniek in Enschede heeft een grote ervaring met plaatsing en onderhoud van allerlei deuren en toegangssystemen. Dankzij ruim 15 jaar vakmanschap kunnen zij zowel de ondernemer als particulier van goed advies en een geweldig eindproduct voorzien.

Gelux is een breed bedrijf; zij leveren een uitgebreid assortiment van deuren en toegangssystemen van vele merken. Zowel voor industriële als particuliere toepassingen. Of u nu brand- en inbraakwerende roldeuren nodig hebt voor uw bedrijfshal, een stijlvolle garagedeur voor uw woning of een rolluik, slagboom, tourniquet of ander toegangssysteem: Gelux kan u helpen met een goed advies.

Totaal proces
Gelux draagt zorg voor het totale proces, waardoor u mag rekenen op een uitstekend resultaat. Dit begint bij de adviseurs die bij u langs komen en uw wensen precies in kaart brengen. Na het opmeten zal uw deur geproduceerd worden, waarna Gelux zelf zorg draagt voor de plaatsing. Ook uw regulier onderhoud en reparaties kunnen door Gelux uitgevoerd worden dankzij het eigen netwerk van vakkundige monteurs. Veiligheid, kwaliteit en service zijn belangrijke kernwaarden.

Vakmanschap
Deze totale dienstverlening heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van bedrijven die dit werk 'er bij doen'. Gelux kan voor iedere situatie of ontwerp een passende oplossing bieden. Ook wanneer een architect bijvoorbeeld een bijzonder ontwerp heeft beschikt Gelux over de kennis en ervaring om een passend eindproduct te leveren. Gelux kan u ook als particulier van dienst zijn met de plaatsing van onder meer garagedeuren, hekwerk, rolluiken en uitvalzonwering. U profiteert dan van de grote ervaring en service-gerichtheid. Bovendien kan een hoogwaardige deur ook actief bijdragen aan de brand- en inbraakbestendigheid van uw woning en de duurzaamheid. Zo verliest een woning met goed geïsoleerde wanden en deuren veel minder warmte dan met een slecht geïsoleerde deur. De adviseurs van Gelux Toegangstechniek geven u graag een passend advies. Kijk voor meer informatie of een offerte op: www.gelux-toegangstechniek.nl of bel voor meer informatie met: 053 - 20 32 372.

Thuisin in actie voor goed doel

RIJSSEN - Woonwinkel Thuisin slaat de handen ineen voor een goed doel. Springen bij jou de tranen in je ogen van de eetzaal van het verzorgingstehuis van je ouders? Of jeuken je handen als je de voetbalkantine van je zoon binnenstapt om die oude troep na 30 jaar te vernieuwen? Je kunt die ruimte nu opgeven voor de actie goed beDOELd van Thuisin.

Thuisin is de meest inspirerende woonwinkel van Nederland. Met alles op het gebied van interieur onder één dak. Van verf tot behang, raamdecoratie, gordijnen, vloeren en kasten op maat. Naast mooi wonen staat Thuisin ook voor mooi leven in de omgeving van mensen. Er zijn heel wat verzamelplekken van instanties die wel een beetje meer 'mooi leven' kunnen gebruiken. Thuisin gaat voor één van deze instanties haar handen in één slaan.

Opgeven kan nu
Ken jij een verzamelruimte in het verzorgingstehuis, een hockeykantine, een koffie- ranjahoekje bij de speeltuin op de hoek of een clubhuis dat écht de handen van Thuisin nodig heeft? Geef die ruimte dan op via de website van Thuisin, www.thuisin.nl/goed-bedoeld. Er kunnen alleen non-profit verenigingen en instanties opgegeven worden.

Helemaal opgeknapt
Op 14 februari 2019 kiest een jury de ruimte uit die het meest bij Thuisin past. Deze wordt volledig opgeknapt, met een maximaal bedrag van €12.500 euro. Van nieuw behang op de wanden, een stevige vloer en fijne gordijnen voor meer sfeer. Natuurlijk met het advies van een stylist én volledig afgeleverd door onze vakmannen.

Gaat de houtkachel in rook op?

TWENTE - De traditionele houtkachel lijkt zijn langste tijd gehad te hebben, hoewel een algeheel verbod er vooralsnog niet komt. Eerder deze maand liet staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten dat er strengere regels komen voor houtkachels.

Er zal onder meer een protocol komen om overlast door houtkachels tegen te gaan. Zelfs onder de meest gunstige omstandigheden produceren kachels uitstoot die hinderlijk is voor mensen met uiteenlopende klachten zoals astma.

Populair
Je zou het niet zeggen, maar één op de vijf huishoudens heeft nog een open haard of houtkachel. De liefhebber zweert erbij; er gaat toch niets boven het gezellig knus bij een haarduur zitten. De mooie vlam,, de diepe warmte en het heerlijk knisperende geluid van stookhout. Voor wie in ieder geval een deel van deze voordelen niet op wil geven, zijn er ook voldoende alternatieven.

Stookmateriaal
Wanneer u graag toch een traditonele open haard gebruikt, kunt u kiezen voor alternatief stookmateriaal zoals blokken gemaakt van samengeperst karton, gemaakt uit gerecyclede verpakkingen. Onder meer verkrijgbaar onder de noemer 'Enviro Logs'. Deze produceren geen rook zoals of rooklucht zoals bij traditioneel hout, met een hogere opbrengst qua warmte. Tegelijk is de uitstoot van broeikasgassen en fijnstoffen minder.

Pelletkachel
Wie meer gaat voor praktische warmte kan ook kiezen voor een pelletkachel. Dit zijn kachels die speciale kleine houtkorrels verbranden. Deze geperste houten korrels kunnen gemaakt zijn van bijvoorbeeld snoeihout of zaagsel van houtbedrijven. Ze zijn schoner en zuiniger dan een open haard. Bovendien kan deze kachel ook aangesloten worden op de radiatoren om het huis van warmte te voorzien. Wanneer u naast warmte voor de radiatoren ook graag warm water wenst, is een biomassaketel voor verwarming én warm water een praktisch alternatief.

Nieuwe opties
Het zal u wellicht verrassen, maar ook op het gebied van open haarden zijn er nog steeds leuke innovaties. Wanneer u bijvoorbeeld wel een mooie vlam in de kamer wil, maar niet beschikt over een rookkanaal, dan kan een haard op bio-ethanol veel mogelijkheden bieden. Zo kan een vrijstaande vlam zelfs ingebouwd worden in meubilair of een wandafscheiding. Deze systemen bieden een stukje sfeer, maar onderschat ook zeker de warmte niet van zo'n systeem.

Verdampingshaard
Natuurlijk zijn er ook leuke andere alternatieven voor sfeer zónder hitte. Zo zijn er ook moderne systemen die een vlam kunnen projecteren op een strip waterdamp die dan boven een 'haard' zweeft. De ultieme goocheltruc voor de familie, aangezien je gewoon met je hand door de nep-vlam kunt gaan. Diverse fabrikanten hebben inmiddels dit soort waterdamphaarden in hun assortiment, die een echt drie dimensionaal beeld geven ten opzichte van de 'platte' vlammen van eerdere elektrische simulatie-haarden. Naar wens is dan warmte aan of uit te schakelen, zodat u zelfs op een 30+ dag zou kunnen genieten van sfeervol haardvuur zonder hitte.