Hart van Nijverdal

8 februari 2019

Hart van Nijverdal 8 februari 2019


Liefde voor klassieke auto's

Foto: ONN

NIJVERDAL - De liefde voor klassieke auto's laait weer op. Het aantal oldtimers op de Nederlandse wegen stijgt. Ben jij een liefhebber van klassieke auto's? Kom je dan op zondag 19 mei vergapen aan al die prachtige auto's van weleer. Trotse bezitters van een mooie klassieker kunnen voor deelname informeren via: info@asvhklassiek.nl. De inschrijving voor deze grootste Old- & Youngtimer meeting in Oost Nederland is inmiddels geopend.

In navolging van het grote succes in 2016, 2017 en 2018 organiseert Op Naar Nijverdal in samenwerking met de ASVH (Automobiel sport vereniging Hellendoorn), zondag 19 mei 2019 wederom deze grote Old- & Youngtimer meeting. Een unieke gelegenheid om een rijke verzameling van klassieke auto's te bewonderen. Met dit jaar een nog groter aanbod van de mooiste classic cars, Oldtimer Trucks en klassieke brommers/motoren.

Onderdelenmarkt
De onderdelenmarkt bleek vorig jaar een groot succes, daarom krijgt deze markt ook dit jaar zijn plek op het grote marktplein dat ruimte biedt aan diverse standhouders en handelaren van zowel auto, truck als brommer- en motoronderdelen. Inschrijven voor deze markt kan ook vanaf vrijdag 25 januari. Informatie en opgave onderdelenmarkt: manfred@opnaarnijverdal.nl

Foto: ANNAUF

De Oldtimermeeting richt zich niet alleen op de liefhebbers van de klassiekers, maar is een evenement voor het hele gezin. Naast de vele oldtimers is er tijdens het evenement ook veel vertier voor jong en oud. Kinderattracties, muziek en diverse Food Trucks zorgen samen met de plaatselijke horeca voor veel gezelligheid en de innerlijke mens. Tevens zijn deze zondag de winkels geopend, zodat we met recht kunnen spreken van het leukste uitje voor het hele gezin.

Vriendschap voel je in je hart...

Foto: ZINiN

NIJVERDAL- De 9-jarige Amber Hegeman van basisschool De Bongerd heeft de wisselbeker voor de Gedichtenwedstrijd 2019 voor de basisscholen in de gemeente Hellendoorn gewonnen. Zij schreef een prachtig gedicht over vriendschap, een puur gedicht dat menigeen in het hart zal raken. Vorige week kreeg zij de prijs uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het ZINiN Theater.

Een deskundige jury, bestaande uit dichter en oud-directeur van basisschool De Schaapskooi Chris Lindhout, docente Nederlands Jeannette Hakkert, dichteres Jolande Broens en gastjurylid Rineke Haandrikman kozen het gedicht van Amber Hegeman uit een groot aantal inzendingen.

Uit de deelnemers van de 19 scholen die meededen, werden de gedichten van tien finalekandidaten gekozen. Uiteindelijk won het gedicht van Amber Hegeman, dat hieronder kunt lezen.

Alle tien finalisten kregen een dichtdiploma mee naar huis tijdens de feestelijke show in het ZINiN Theater, die opgeluisterd werd door kinderboeken- en liedjesschrijver Erik van Os.

Het publiek, bestaande uit de leerlingen van de tien finalescholen, kregen van Supermarkt Coop (Leon Haanstra) een gezonde traktatie in de vorm van een banaan.

Vriendschap

Vrienden zijn fijn
Daar wil je altijd zijn
Van vrienden word je blij
Daar voel je je vrij
Vriendschap voel je in je hart
Is zelfs niet te koop voor een
miljard
En als je geen vrienden hebt waar je veel van houdt
Heb je het altijd een beetje koud
Zonder vrienden ben je alleen
Dan voelt je hart zo zwaar als steen
Vrienden raak je nooit meer kwijt
Van vrienden maken krijg je
geen spijt
Maar als je iemand ziet staan
zonder vrienden om zich heen
Kom je naar diegene toe en zeg je:

"je bent niet alleen"!

Jaargang: 4 • Nr 148• Wk 06

Wie helpt het dekenproject aan een schuur?

Foto: Leonie Smit

NIJVERDAL - Wat ooit opgestart is door zuster Petronella als het "Dekenproject" om te voorzien in dekens op de Filipijnen en in diverse Oostbloklanden, is heden ten dage nog steeds een bloeiend project. Zo bloeiend dat er ruimtegebrek is ontstaan.

Vooral het magazijn staat boordevol met opslag-spullen en tuingereedschap. Vandaar dat alle vrijwilligers nog één grote wens hebben, een nieuwe schuur aan de zijkant van het pand aan de Koninginnestraat 20. Tijdens Beursvloer Hellendoorn is er een overeenkomst (match) gesloten tussen het Dekenproject zuster Petronella en Sallandse Wegenbouw. Voor gebruikers van rolstoelen en rollators was de werklocatie van het dekenproject aan de Koninginnestraat minder goed toegankelijk. Vanuit het dekenproject was er daarom de wens een toegangspad van tegels aan te leggen. Sallandse Wegenbouw heeft hiervoor de bestratingsmaterialen beschikbaar gesteld. Inmiddels hebben vrijwilligers van het dekenproject het pad gerealiseerd en is het al volop in gebruik. Als tegenprestatie zorgen de vrijwilligers van het dekenproject voor een heerlijke schaal met internationale hapjes voor Sallandse Wegenbouw zodat de match succesvol kan worden afgerond.

Nu het lokaal aan de Koninginnestraat en het terrein er omheen zo mooi is opgeknapt, maken alle vrijwilligers zich sterk om een laatste wens te realiseren: een nieuwe schuur om de opslagruimte uit te breiden. Via Hart van Nijverdal doen zij een oproep: Wie kan en wil helpen? "We gaan natuurlijk zelf aan de slag om geld in te zamelen, maar zoeken ook hulp. Wie kan eventueel een mooie schuur leveren of wil materiaal beschikbaar stellen? Een bijdrage doen mag ook. Alles is mogelijk, wij staan open voor alle suggesties. Onze spullen moeten droog worden opgeslagen, dus we hebben wel een fatsoenlijke schuur nodig", legt Herma Tjeerdsma uit. Meer weten of helpen? Neem dan gerust contact op via: 0548614354.
Het dekenproject bestaat inmiddels als dertig jaar. Er werken nu ongeveer 80 vrijwilligers mee aan dit project. Ze variëren in leeftijd van 40 tot 90 jaar. Elk dagdeel zijn er vrijwilligers in het lokaal te vinden om dekens te maken voor de Filipijnen en diverse Oostbloklanden. Samen een mooi gemengd gezelschap waarbij alle richtingen uit de maatschappij vertegenwoordigd zijn. Veel dames lopen al mee vanaf het begin van dit project. Veel vrijwilligers werken in het lokaal van het Dekenproject, de rest thuis. Veel van deze thuiswerkers haken of breien dekens, sjaals en mutsen. Voor alles is men afhankelijk van giften. Gelukkig zijn er ook vele bedrijven, winkels en particulieren die de vrijwilligers van de nodige zaken voorzien. De vulling krijgen ze bijvoorbeeld van een matrassenfabrikant en veel particulieren leveren resten breigaren in. De afgelopen 30 jaar zijn er 40.000 dekens gemaakt. "Een heel groot aantal en ontzettend mooi om te doen", vertelt Herma. "Maar minstens zo mooi is de gezelligheid hier in het lokaal. Onze vrijwilligers doen het graag, maar komen vooral voor de sociale contacten en gezelligheid. Kun je niet (meer) naaien?! Help dan met knippen, haken, breien of opruimen. Er is altijd wel wat doen." Dit verhaal is tot stand gekomen door een match op Beursvloer Hellendoorn

Is de aarde nog wel zo uniek?

The diversity of exoplanets is large more than 800 planets outside the Solar System have been found to date, with thousands more waiting to be confirmed. Detection methods in this field are steadily and quickly increasing meaning that many more exoplanets will undoubtedly be discovered in the mo Foto: NASA

NIJVERDAL - Djoeke Schoonenberg verzorgt woensdag 20 februari een Sterrencollege bij de Sterrenwacht Hellendoorn. Na afloop heeft u de mogelijkheid om het planetarium en de koepel te bezoeken.

De laatste twintig jaar zijn er al zo'n vierduizend planeten ontdekt rondom andere sterren, de zogenaamde exoplaneten. Met die ontdekkingen worden vragen die de mensheid zich al duizenden jaren heeft gesteld weer extra actueel: Is er ander leven in het universum? Zijn er mogelijk andere door levend organismen bewoonde planeten? Hoe is ons zonnestelsel eigenlijk ontstaan?

Sinds de eerste exoplaneten werden ontdekt in de jaren '90, moesten de theorieën over hoe planeten ontstaan behoorlijk op de schop. Veel planeetontdekkingen kwamen als een grote verrassing omdat de gevonden planeten totaal niet lijken op de planeten in ons eigen zonnestelsel! Het meest ontdekte type planeet zijn de zogenaamde "super-aardes". Dit zijn planeten die op de aarde lijken qua samenstelling, maar een heel stuk groter zijn. Ook zijn er gigantische gasreuzen gevonden, groter dan Jupiter, die in slechts een paar dagen om hun ster heen draaien.

In het Sterrencollege gaat Djoeke Schoonenberg van de Universiteit van Amsterdam het hebben over haar onderzoek naar de vorming van planeten rondom jonge sterren. In het bijzonder gaat het over de mogelijke aanwezigheid van water op exoplaneten en de speurtocht naar tekenen van buitenaards water en leven. De bezoekers van dit college hebben de primeur: ze kunnen als eersten kennis nemen van de voorlopige uitkomsten van het boeiende onderzoek door Djoeke Schoonenberg.

Djoeke Schoonenberg heeft in 2012 haar bachelor Liberal Arts and Sciences behaald aan het University College Utrecht. Ze heeft daarna een jaar natuurkunde gestudeerd aan de Universiteit van Lund in Zweden, waarna ze terugkeerde naar Nederland en in de zomer van 2015 cum laude afstudeerde van de masteropleiding natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds oktober 2015 doet ze daar promotieonderzoek naar de vorming van planeten.

Wanneer?
Woensdag 20 februari. Aanvang: 20.00 uur. de deur gaat open om 19.30 uur. Entree kost acht euro. Kinderen betalen vier euro. Donateurs gratis entree.

HELLENDOORN

Zaterdag 9 feb
Sint Sebastianus,
19.00u Pastor Koopman


Zondag 10 feb
Protestantse Gemeente
08.45 & 10.30u
dr.J.D.Th.Wassenaar
en 19u dhr.Y. Breemes Rijssen

Kruidenwijk
10.00 uur
Ds.R.J.Perk

Kronnenzommer
10.15 uur
ds. J Wegerif

NIJVERDAL

Sint Antonius van Padua
Zon 10 februari
09.15u Pastor Koopman

Protestantse Gemeente
Regenboog 09.30u
Ds. Bertine v.d.Weg
Het Centrum 09.30u
Ds.Wil Kaljouw
Het Centrum 18.30u
Ds Liesbeth Jansen -Gort

Vrije Evangelische
Gemeente,
09.30u Ds. H.J. Delwig

De Levensbron
10.00u Ds. F.G. a.h. Rot
16.30u Ds A Siebenga

Ezra Evangelische
Gemeente
10u Advendo huis
Koersendijk 1

The Cross, 10.00u
Hermen Tijhof

Beth-Shalom, 10.00u
René Veldman

Daarle

Gereformeerde Kerk,
09.30u ds. B.J. Heusinkveld
15.00u ds. B.J. Heusinkveld

Hervormde Gemeente
09:30 uur ds. E. J. Prins
15:00 uur ds. E. J. Prins

Daarlerveen

De Schoof
09.30u dienst
19.00u dienst

Potgrondactie Muziekvereniging KSW

Foto: KSW

NIJVERDAL - De jaarlijkse potgrondactie van Muziekvereniging KSW staat weer voor de deur. Wilt u ook compost, potgrond of bemeste tuinaarde bestellen? Dat kan!

U ondersteunt daarmee de opleiding van de leerlingen van de KSW. Het liefst zien ze uw bestelling binnenkomen via www.kswmuziek.nl, dat kan tot en met zaterdag 23 februari. Potgrond en compost kosten € 4.50 per zak en bemeste tuinaarde kost € 3.50 per zak. De bestellingen worden zaterdag 16 maart gratis thuisbezorgd.

Jolanda Overdorp Sportvrouw van het jaar

Foto: ANNAUF

HELLENDOORN - In de gezellige Noaberzaal van Twents Ribhouse & Partycentrum Noabers in Hellendoorn werden zaterdagavond de sportprijzen van de gemeente Hellendoorn uitgereikt.

Tussen de bekendmakingen van alle winnaars door kon het publiek genieten van optredens van ras-muzikant Jan Niewold, zangeres Saskia Schreurs, de conferences van Herman Kampman en muziek van DJ Hanky Panky.

De winnaars in de zes categorieën zijn:
Sportman: Frank Hosmar
Sportvrouw:
Jolanda Overdorp
Sportploeg: Coulisse Twente Squash
Sporttalent: Ian Spenkelink
Sportvrijwilliger:
Gerard Oosterhuis
Overige Sporten:
Next Episode Crew

Hondentoiletten maken plaats voor afvalbakken

Foto: Gemeente Hellendoorn

In de komende weken vervangt de Gemeente Hellendoorn de huidige hondentoiletten. De snipper- en zandtoiletten vervallen. Daarvoor in de plaats komen er extra afvalbakken en een opruimplicht voor hondenbezitters.

Deze maatregelen zijn mede het gevolg van de uitkomst van een onderzoek dat de gemeente Hellendoorn via het online platform 'Hellendoorn in gesprek' heeft gehouden onder zowel hondenbezitters als niet hondenbezitters.

Zowel de honden- als niet hondenbezitters geven sterk de voorkeur aan afvalbakken voor het weggooien van hondenpoepzakjes in plaats van de hondentoiletten. Deze uitkomst komt overeen met de constatering dat nu al steeds meer hondenbezitters gebruik maken van een plastic zakje voor het opruimen van de hondenpoep. Vandaar dat de toiletten komen te vervallen en het aantal afvalbakken wordt uitgebreid.
Opruimplicht handhaven De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wordt zodanig aangepast dat degene die zich met een hond in de openbare ruimte begeeft een onmiddellijke opruimplicht heeft. De gemeente zal na de aanpassing strenger optreden tegen overtreders. De opruimplicht geldt voor het gehele openbaar gebied, dus ook voor de losloopterreinen.
De verwachting is dat door de vervanging van hondentoiletten door afvalbakken de zichtbaarheid van hondenpoep in de openbare ruimte aanzienlijk zal afnemen en de overlast zal verminderen. Dat het legen van afvalbakken voor reinigingsmedewerkers verre te verkiezen is boven het reinigen van de hondentoiletten spreekt voor zich. In de gemeente Hellendoorn zijn op dit moment 51 hondentoiletten (houtsnippers of zand), 31 grasbermtoiletten en 9 losloopgebieden.

Inloopbijeenkomsten
woonvisie

Is er in jouw buurt behoefte aan nieuwbouw? Speelt vergrijzing een rol? Of spelen er andere zaken in jouw buurt? Kom dan naar de woonvisie inloopavond, want dit is het moment om mee te praten over het nieuwe woonbeleid van de gemeente Hellendoorn. Het programma van de avond ziet er als volgt uit:
-Welkom en uitleg.
-Woonvisie gemeente Hellendoorn: waar gaat het over en hoe staan we er als kernen voor?
-Schets van de dilemma's.
-Gesprek en discussie.

Donderdagavond 7 februari
Daarle, Daarlerveen en Marle
Locatie: Haarlezaal, Huis van Cultuur en Bestuur
19.15 uur tot 20:15 uur
Haarle, Egede, Hancate en Eelen en Rhaan
Locatie: Haarlezaal, Huis van Cultuur en Bestuur
20.30 uur tot 21:30 uur

Dinsdagavond 12 februari
Hellendoorn en Nijverdal
Locatie: 't Noabershuus Hellendoorn. 19.30 tot 21:00 uur.

Grotestraat nog groener

Foto: gemeente hellendoorn

HELLENDOORN - Deze week is de gemeente Hellendoorn gestart met het plaatsen van bomen en het aanbrengen van beplanting in de laatste fase van de heringerichte Grotestraat in Nijverdal.

De werkzaamheden kunnen verkeershinder veroorzaken. De winkels en de parkeergarage zijn bereikbaar via de zijde van de Smidsweg en de zijstraten welke uitkomen op de Grotestraat. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid. De werkzaamheden zijn weersafhankelijk en kunnen daardoor uitgesteld worden.

De Grotestraat heeft een complete metamorfose ondergaan tot 'groene ruggengraat van Nijverdal' met terrassen en waterpartijen. VBeel Nijverdallers kunnen niet wachten om het 'groene' resultaat te zien in het voorjaar.

Nieuwe voorzitter en twee nieuwe leden voor raad van toezicht CSG Reggesteyn

NIJVERDAL - Per 1 januari 2019 zijn de heren Henk Morsink en Roland Zuidema benoemd tot lid van de raad van toezicht van CSG Reggesteyn, voor de periode van maximaal 4 jaar respectievelijk 3 jaar.

Beide heren zijn eerder lid geweest van de raad van toezicht van Reggesteyn. Statutair bedraagt de maximale zittingstermijn 8 jaar.

Foto: Pasfoto
Foto: Pasfoto

De raad van toezicht van CSG Reggesteyn heeft in januari 2019 na 8 jaar (de maximale termijn) afscheid genomen van zijn voorzitter de heer Arjen van der Spek. Mevrouw Karin van Boxtel, al lid en vicevoorzitter van de raad van toezicht, is door de raad benoemd als nieuwe voorzitter.

De raad van toezicht heeft nu 7 leden.

Maandag 11 feb 10:00 uur

Loterij van de liefde

Foto: Stock

NIJVERDAL - Zaterdagavond 16 februari zijn singles weer welkom in het gezellige 'BuitenGewoon Lekker' achterin het BuitenCentrum/Sterrenwacht op de Nijverdalseberg.

DatingOost organiseert met enige regelmaat uitgaansavonden in Oost-Nederland voor de iets oudere alleenstaanden van ongeveer 45-67 jaar. "Ieder singlescafé zijn er nieuwe gasten. Er komen helaas altijd nieuwe singles bij," weet matchmaker Getty Schepers. "Mensen gaan scheiden en mensen overlijden. Er is veel behoefte aan een gezellige avond met gelijkgestemden. We hebben bij 'BuitenGewoon Lekker' iedere singlescafé ruim 80 tot 110 gasten. Zaterdagavond gaan we, omdat het de week van Valentijn is, een kleine verloting houden die in het teken staat van de liefde en we gaan een kennismakingsspel doen. Op een laagdrempelige manier, hoor. We houden het luchtig. Het is géén datingavond, dat legt teveel druk."

Iedere gast wordt persoonlijk verwelkomd bij de entree. Dat stelt gerust en voelt vertrouwd. Er zal een pad van brandende kaarsjes leiden naar de ingang. "Want het is nogal donker op de parkeerplaats." Nieuwe contacten leggen en borrelen met andere alleengaanden is het doel van het singlescafé."

Foto: Dating Oost

Restaurant BuitenGewoon Lekker staat bekend om het gebruik van producten uit eigen groentetuin die samen met mensen van Aveleijn Nijverdal onderhouden wordt. Munt voor de muntthee wordt soms ter plekke geplukt. Er wordt gebruik gemaakt van biologische, maar ook streekproducten, zoals vlees van de Roodbonte runderen van boerderij Overesch uit Raalte, antibioticavrije kip uit Albergen en friet van zelf gesneden aardappels. De koeken bij de koffie worden iedere ochtend vers gebakken. De banken rondom de haard zijn gemaakt van hout uit de omliggende bossen die één geheel vormen met de prachtige omgeving van De Sallandse Heuvelrug.

Aanmelden niet nodig

Singlescafe (±45-67jr) op zaterdagavond 16 februari 2019 in BuitenGewoon Lekker, Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal. Vooraf aanmelden NIET nodig. Entree €12,50 incl. koffie en hapjes. Deur open om 20.30 uur. Voor meer info kan gebeld worden met Dating Oost 0546-492899 of via www.DatingOost.nl.

Foto: Links Getty Schepers van Dating Oost samen met Liese Immink van BuitenGewoon Lekker

Lego Film 2 bij ZINema

Foto: LEGO

NIJVERDAL - Er is 'maar' zestig miljoen dollar aan de Lego Film 2 gespendeerd, maar daar heb je dan ook wat voor! Het credo bij deze nieuwe legofilm is: je eigen fantasie is de enige beperking. Alles kan, alles mag en in deze oogstrelende film is geen grens te ver.

ZINema vertoont deze animatiefilm dan ook vanaf woensdag 6 februari en nodigt alle meester Lego-bouwers uit om snel te komen kijken. De Lego® Film 2 herenigt de helden van Steenstad in een gloednieuw actie-avontuur om hun geliefde stad te redden. Het is vijf jaar geleden dat alles echt super was. De inwoners worden nu geconfronteerd met een grote, nieuwe dreiging: Lego Duplo®-indringers uit de ruimte die alles nog sneller kapotmaken dan dat zij weer kunnen herbouwen. De strijd om de indringers te verslaan en zo de harmonie in het Lego®-universum te herstellen, zal Emmet, Lucy, Batman en hun vrienden brengen naar verre, onbekende werelden, waaronder een vreemd sterrenstelsel waarin alles een musical is. Dit zal hun moed, creativiteit en Meester Bouwer-vaardigheden op de proef stellen en onthullen hoe bijzonder ze echt zijn.
Kaarten reserveren
Kaarten voor deze film zijn te bestellen via www.zinin.com of af te halen bij de VVV / Tourist Info in Nijverdal. Telefonisch bestellen kan ook via 0548-624489.

Gratis basketbaltraining voor meiden van 8 tot en met 88 jaar

35,35,326,337.381500 Foto: Roy Stokvis

NIJVERDAL - Basketbalvereniging The Valley Bucketeers organiseert op drie vrijdagen in februari en maart basketbaltrainingen voor meiden van 8 tot en met 88 jaar.

Het maakt niet uit of je al basketbalervaring hebt of niet. Iedereen is van harte welkom om kennis te maken met basketbal of om jezelf te verbeteren. De trainingen staan onder leiding van Roy Stokvis, hoofdtrainer van het eerste damesteam en Jitse de Boer, hoofdtrainer van het eerste herenteam. Een aantal dames uit de damesselectie zullen hierbij ondersteunen. Meidenbasketbal wordt steeds populairder bij de vereniging. Inmiddels zijn er 50 vrouwen tussen de 6 en 60 jaar lid van de vereniging. Kom dus op vrijdag 15 februari, vrijdag 15 maart en/of vrijdag 29 maart met je sportkleding naar sporthal Het Ravijn. De trainingen starten om 17.00 uur en zullen tot 18.30 uur duren. Deelname is geheel gratis. Info: tc@thevalleybucketeers.nl

Composteerbare textiel

Foto: Aniela Hoitink

NIJVERDAL - Er zijn 7 miljard mensen op de aarde die allemaal gekleed moeten worden. En we houden allemaal van mooie kleding en trends, maar de kleding die we weggooien vormt een steeds groter wordend probleem. Daarom ging kunstenares Aniela Hoitink op zoek naar oplossingen.

Aniela werkt op dit moment aan MycoTEX, 's werelds eerste composteerbare textiel. Daarover komt ze donderdag 14 februari in de ZINiN Bibliotheek vertellen tijdens een interactieve lezing, met aansluitend een workshop. Deelname is gratis maar aanmelden voor de lezing van Aniela Hoitink is wel noodzakelijk in verband met het beperkte aantal plaatsen. Dit is mogelijk via www.zinin.com of www.zininbibliotheek.nl/agenda. Onze zogenaamde 'Fast Fashion' wordt steeds problematischer en dit schreeuwt om oplossingen. Tijdens haar interactieve lezing neemt kunstenares Aniela Hoitink u daarom mee in de wereld van bio design en biomaterialen in de modewereld.

"Komkommertijd" bij De Blenke

Foto: De Blenke

NIJVERDAL - Toneelgroep De Blenke houdt haar jaarlijkse toneelavonden op vrijdag 8 & 15 maart en zaterdag 9 & 16 maart. De aftrap is op dinsdag 5 maart, dan is er een try out voorstelling voor bewoners van verschillende verzorgingshuizen in de gemeente Hellendoorn.

Toneelgroep De Blenke speelt dit jaar het komische blijspel "Komkommertijd", waarbij het decor is opgedeeld in tweeën. Het zijn twee hotelkamers, die wel erg veel op elkaar lijken. De eigenaresse van het hotel is Josefien, een stijve tante zonder humor. Omdat Marie de eerste prijs heeft gewonnen met het oplossen van een kruiswoordpuzzel in de Story, krijgen zij en haar man Gerrit een volledig verzorgde vakantie aangeboden in dit hotel. Tegelijkertijd arriveert Marion, zij krijgt de kamer toegewezen naast die van Gerrit en Marie. Dan komen er nog twee andere gasten, Hans en Claudia. Hotelmedewerker Frits wijst hen per ongeluk dezelfde kamer toe als Marion. En als Gerrit door de verbindingsdeur tussen beide kamers loert, ziet hij ook nog een bekende. Zodra Josefien zich met de zaak gaat bemoeien en er nog een journaliste van de Story ten tonele verschijnt, wordt de verwarring alleen maar groter… Het belooft een hilarische voorstelling te worden!

De toneelavonden worden gehouden in de grote zaal van Twents Ribhouse & Party-centrum Noabers, aan de Dorpsstraat in Hellendoorn. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur. De zaal is vanaf 19.30 uur voor het publiek geopend.

Kaarten kosten € 7,50 en zijn verkrijgbaar bij Primera Hofman, Dorpsstraat 22 in Hellendoorn, of telefonisch via nummer: 06-16959008 (op werkdagen tussen 18.00 en 20.00 uur). Ook kunnen kaarten worden gereserveerd via de website: www.toneelgroepdeblenke.nl.

In samenwerking met Noabers wordt bovendien een speciaal toneel-arrangement aangeboden (eten, drinken en toegangskaartje). Zie voor de mogelijkheden de website van Noabers Hellendoorn.

Nieuwe spelers

Toneelgroep De Blenke is op zoek naar nieuwe spelers (M/V). Lijkt het je leuk om toneel te spelen en in de huid van een ander te kruipen, kom dan een keer kijken bij één van onze repetitieavonden, of neem contact op met Cindy Ulkeman: 06-53295502.

Welzijn van ouders heeft impact op welzijn baby's

Foto: Lars Smook

NIJVERDAL - Is dat nu nodig? Je voorbereiden als ouder op de komst van een baby? Ik hoor het vaak, maar leg dan uit dat alles ineens draait om je kindje als het er eenmaal is. Dat alles in je leven zo'n beetje veranderd. Dit gekoppeld aan de dagelijkse drukte, zorgt voor stress en gevoeligheden, waardoor bijvoorbeeld je relatie onder druk kan komen te staan. Kortom, je voorbereiden op de grootste verandering in je leven is zo gek nog niet. Juist heel verstandig.

Pedagoog Diane Verhoef richtte Het Familiehuis-Twente op. "In mijn praktijk en bij mensen thuis zie ik dat er veel opvoedkundige vragen bestaan en dat ouders worstelen met hun rol en taak. Vragen zoals; "Is het normaal dat mijn kindje zoveel huilt? Wat kan ik doen om mijn kindje te troosten? Hoe merk je dat mijn kindje zich prettig voelt? Ik had niet verwacht dat het hebben van een baby zo vermoeiend kan zijn, hoe ga ik hiermee om? Sociaal leven…welk sociaal leven?" "Het krijgen van een kind heeft een enorme impact op je leven. Tijdens de zwangerschap worden we goed begeleid en zijn er cursussen om de partners samen voor te bereiden op de bevalling. Mij viel echter op dat ouders niet worden voorbereid op het ouderschap. Vroeger kwam een dergelijke voorbereiding op een meer vanzelfsprekende manier vanuit de gemeenschap, de kerken en binnen de grote gezinnen. Vandaag de dag zijn al die dingen niet meer zo vanzelfsprekend. Daarnaast zijn de rollen van ouders veranderd. De veranderingen gaan ook steeds sneller. Daarom heb ik Het Familiehuis-Twente opgericht", vertelt Diane. "Er heerst een huiselijke sfeer en ik werk individueel met iemand of in zeer kleine groepen, zodat iedereen zich op zijn gemak voelt. Het Familiehuis-Twente staat voor Ouderschap en Opvoeden. Ouders kunnen er terecht met vragen over de opvoeding en indien nodig ook voor coaching en ondersteuning. Het is een plek voor ouders om elkaar te ontmoeten en om van elkaar te leren. De cursussen/workshops helpen ouders te werken aan het vergroten van kennis en vaardigheden op het terrein van opvoeden en ouderschap." Familiehuis-Twente is te vinden in de oude praktijk van dokter Bakker aan de Oranjestraat 5. Cursussen/workshops zijn in kleine groepen van maximaal 6 personen. Een workshop duurt 2 uur en men betaalt een kleine vergoeding. Ze zijn voor zowel vader als moeder. Als je niet samen kunt komen kan je iemand meenemen die nauw betrokken is bij de verzorging van je kind. De workshops/cursussen worden op meerdere avonden per week gegeven. Info: Familiehuis-Twente.nl. Aanmelden: diane@pedagoog.nl. Foto: Lars Smook

Gezocht: Coach dames 1 HCHN

Foto: Sandra Dubbink

NIJVERDAL - Ben jij de fanatieke coach die Dames 1 van HCHN dit jaar nog naar het kampioenschap leidt?!

Dames 1 is een fanatiek en gezellig divers team dat op dit moment 1e staat in de 4e klasse. Voor dit seizoen, maar ook voor het aankomende seizoen is het team op zoek naar een trainer/coach (waarbij wij ook trainer/coaches met voetbal achtergrond van harte uitnodigen om te reageren).
Zoek jij een team dat twee keer in de week gedreven en gemotiveerd aan de slag wil, dan ben jij bij HCHN aan het juiste adres. Naast het doel promoveren is het Dames 1-team ook altijd in om wat nieuws te leren. Buiten het veld is het team actief als trainer, coach en organiseren zij leuke evenementen voor de club. Dit kan natuurlijk alleen maar als je een heel gezellig team hebt waarin iedereen gewaardeerd en gerespecteerd wordt.

Naast dat jij dit leuke team gaat coachen en training geven is het ook mogelijk om andere (jeugd) teams training te geven en/of te coachen (zaterdag).
Ben jij die frisse wind die deze dames van HCHN naar het kampioenschap gaat leiden of wil je het team eens ontmoeten, dan ben je van harte welkom!

Mail voor meer informatie of een afspraak om ideeën uit te wisselen naar dames1@hchn.nl

Wandelen met de KBO

NIJVERDAL - Op 12 februari 2019 organiseert de KBO weer een wandeltocht. En omdat de wandeltocht van 8 januari vanwege de weersomstandigheden niet doorging, wordt deze wandeling de snerttocht. Let op, er is een ander vertrekpunt: Het vertrek is vanaf De Hoge Es en dus niet vanaf De Zweef.

Opgeven is niet nodig. Vanaf 13.30 staat de koffie klaar, vertrek om 14.00 uur.

Ledenmiddag

De veranderingen in de zorg zijn een feit. Of we deze nieuwe wetten en bezuinigingen nu leuk vinden of niet. Veel ouderenvoorzieningen zijn verdwenen. Dit kunnen we jammer vinden, maar we kunnen ook kijken naar de mogelijkheden die deze veranderingen bieden. U hebt nu meer mogelijkheden om zelf de regie over uw leven te houden en oplossingen te zoeken voor het leven dat u nu hebt en dat u graag wilt houden. Voor veel mensen geldt dat ze graag zolang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. En dan gaan ze ervan uit dat er wel voor hen zal worden gezorgd als ze hulp nodig hebben. Ze hebben kinderen, buren. Er zijn gemeentelijke voorzieningen. Maar tegenwoordig kunt u er niet meer van uit gaan dat "alles wel zal worden geregeld". We moeten steeds meer zelf regelen. Het is goed om daar eens over na te denken. Nadenken over wat we in de toekomst nodig hebben aan zorg en ondersteuning.
Wilt u over 10 jaar nog in uw grote huis wonen? Kunt u dan uw tuin nog onderhouden? Heeft u mensen om u heen op wie u kunt rekenen als u minder mobiel wordt?
Allemaal vragen waarover we samen kunnen nadenken en met elkaar kunnen bespreken tijdens een bijeenkomst die de KBO, samen met de PCOB, organiseert op donderdag 14 februari. Tijdens deze bijeenkomst gaan we met elkaar in gesprek. De bijeenkomst vindt plaats in het clubgebouw van De Zweef, Koersendijk 25 om 14.00 uur. U wordt van harte uitgenodigd en neemt u gerust iemand mee die (nog) geen lid is, maar wel belangstelling heeft voor dit onderwerp. Meer informatie, Jan Woertman, tel. 05 48-615361.

ZOA collecte

NIJVERDAL - Een recordaantal mensen is op de vlucht. Vaak als gevolg van natuur- en oorlogsgeweld. Ruim 68 miljoen vluchtelingen zijn hierdoor afhankelijk van hulp van anderen. Duizenden Nederlanders zetten zich in de week van 25 t/m 30 maart in voor hulp aan vluchtelingen, door mee te doen aan de collecteweek van ZOA. Ook in de gemeente Hellendoorn vindt dit jaar een collecteweek plaats. Duizenden vrijwilligers collecteren door heel Nederland om geld op te halen voor hulp aan vluchtelingen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Om ook dit jaar de collecteweek in de gemeente Hellendoorn mogelijk te maken, zijn er veel vrijwilligers nodig. Wilt u zich ook een uurtje inzetten voor slachtoffers van oorlogen en rampen? Meld u dan aan via: zoa.nl/ikdoemee of bij Klaas Berenst: tel. 0548 – 612756 of email:
klaasberenst@hotmail.com.

Boerendansers

NIJVERDAL - Tijdens de jaarvergadering van "De Nijverdalse Boerendansers" werd voor het eerst een erelid benoemd. Namens de leden overhandigde de voorzitter Herman Barkel de bijbehorende oorkonde aan Johan Blankenvoorde. Hij werd op deze wijze bedankt voor zijn niet aflatende inzet gedurende bijna 25 jaar. Hij beheert het clubgebouw en ook is hij dé man voor de koffie en andere consumpties. Zijn vrouw werd verrast met een bos bloemen.

Archief 't Spiker

HAARLE - Archief 't Spiker van Stichting Marke Haarle is zaterdag 2 maart geopend. Bezoekers zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen, akten en/of foto's te laten scannen of met specifieke vragen te komen. Het archief is verder elke maandagochtend geopend. De bezoektijden zijn van 09.30 – 11.30 uur. 't Spiker is gevestigd op de bovenverdieping van gebouw 't Kruuspunt, Poggenbeltweg 2 te Haarle en is daar via de achteringang te bereiken.

Sponsoren CC'75

Foto: cc5

NIJVERDAL - Een week nadat CC75 Avonturenpark Hellendoorn als nieuwe hoofdsponsor presenteerde, maakt de club opnieuw twee nieuwe namen op het tenue bekend: Krikken Makelaardij en Giant Store Almelo. Beide bedrijven zijn de komende vier jaar te bewonderen op de shirts van de wielervereniging. Op zeer korte termijn hoopt CC75 de namen van de overige sponsoren bekend te maken.

Opnieuw The Big Event bij Opel-dealer Kamp Twente

ALMELO – Opel-dealer Kamp Twente in Almelo en Hengelo maakt de aanschaf van een nieuwe Opel wel heel aantrekkelijk.

Tijdens de spectaculaire show The Big Event, die van 11 tot en met 16 februari in Nederland plaatsvindt, krijgt de klant € 2.000,- extra inruilwaarde bovenop de Autotelex-inruilwaarde van zijn huidige auto (€ 1.000,- euro voor de Opel KARL). Behalve de extra inruilwaarde krijgen kopers van een nieuwe Opel personen- of bedrijfsauto voor € 500,- gratis brandstof en mogen ze kosteloos voor € 250,- aan Opel-accessoires uitkiezen. Omdat Opel dit jaar 120 jaar bestaat, profiteert iedere koper van een nieuwe Opel óók van de 120-jaar deals bovenop de voordelen van The Big Event. Daarmee is The Big Event meer dan ooit dé inruilsensatie van Nederland! "The Big Event vindt in februari al voor de twaalfde keer plaats in Nederland", aldus Kamp Twente. "Ook wij doen mee aan deze grootscheepse voordeelshow. Onze klanten weten inmiddels dat er extra veel voordeel te halen is." Via www.opel.nl kunnen klanten een inruilwaardecheque aanvragen. Die kunnen ze tijdens de actieperiode van 11 tot en met 16 februari verzilveren als zij hun auto bij Kamp Twente inruilen voor een nieuwe Opel. Vrijwel alle modellen van Opel doen mee, ook de bedrijfsauto's.

Verdubbelaar
Ook dit jaar is er weer de verdubbelaar. Elke dag zal wordt één taxatie uitgeloot, die geen € 2.000,-, maar zelfs € 4.000,- extra inruilwaarde ontvangt! Om mee te dingen naar die verdubbelde extra inruilwaarde kunnen klanten hun gegevens achterlaten op www.opel.nl.

Gratis brandstof
Voor de € 500,- brandstof verstrekt Kamp Twente een tankpas aan de koper van een nieuwe Opel. Deze pas is tot een jaar na de aankoopdatum geldig. Verder mogen Opel-kopers voor € 250,- aan extra accessoires uitkiezen. Bovendien geldt ook tijdens The Big Event het aanbod van Opel2Go op de KARL en de Corsa voor € 120,- per maand, een automaat-upgrade voor de Crossland X voor € 120,-, een voorraadbonus van € 1.000,- op de Astra, € 750,- voorraadbonus op Grandland X en de Mokka X en 4,99% rente op de financiering. Ook kopers van een Opel Bedrijfswagen profiteren van de voordelen van The Big Event. Met als extra aanbod 0% rente op de financiering met een looptijd van vijf jaar.

Verenigingen maken kans op bijdrage Rabobank

HOLTEN - Verenigingen en stichtingen in Tubbergen, Almelo, Holten, en Wierden maken ook dit jaar weer kans op een leuke bijdrage in het kader van de Rabo Clubkas campagne. De Rabobank Noord en West-Twente geeft ook dit jaar weer een mooi geldbedrag weg aan sportclubs, culturele, maatschappelijke of recreatieve activiteiten binnen hun werkgebied. Kortom, een breed scala verenigingen komt in aanmerking.

Het weggeven van een stukje winst is natuurlijk een mooi onderdeel van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die iedere ondernemer heeft, maar zeker ook wanneer het een bank betreft. Dit jaar is er een recordbedrag beschikbaar; in totaal kan dit jaar 200.000 euro geschonken worden.

Stemronde
Niet de bank zelf, maar de klanten bepalen welke vereniging of stichting een financiële bijdrage ontvangt. De opzet van de actie verloopt als volgt. Vanaf nu tot en met 10 maart kunnen verenigingen zich inschrijven om deel te nemen. Zij moeten dan wel aan enkele voorwaarden voldoen; zo moeten zij zelf ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel en een zakelijke rekening rekening hebben bij de Rabobank Noord en West Twente. Na aanmelding kunnen de clubs en de bank van 10 maart tot en met 7 april campagne voeren. Klanten van de bank kunnen dan van 19 maart tot en met 7 april stemmen voor welke club een bijdrage moet krijgen. Iedere klant in het werkgebied mag dan drie stemmen uitbrengen, waarvan maximaal 2 op dezelfde vereniging. De hoop is dat zo de bijdragen niet alléén naar de grootste verenigingen met de meeste leden gaan. De afgelopen jaren nam de bekendheid van de actie en het aantal klanten dat stemt toe, wat gunstig is voor de verenigingen.

Uitslag
Halverwege april zijn dan de resultaten per club bekend. Deelnemende clubs ontvangen ten minste 100 euro, maar er zit geen maximumbedrag aan deze actie. Kijk voor aanmelding en voorwaarden op: https://www.rabobank.nl/lokale-bank/noord-en-west-twente/

Presentatie Arjan Baan over 'het Tichelwoark' in Maranatha

RIJSSEN - Voor een overvol Dorpshuis in het verzorgingshuis Maranatha te Rijssen verzorgde fotograaf Arjan Baan een geweldig interessante presentatie over 'het Tichelwoark' van de firma Baan en Ten Hove in Rijssen.

Bij het begin van zijn presentatie verhaalde Baan dat er in het jaar 1924 een fusie plaats heeft gevonden tussen de steenfabrieken van de families Baan en ten Hove. Tijdens zijn lezing verraste hij de bezoekers met een hoeveelheid dia's van veld-ring- en tunnelovens. Hij liet zijn lezing vergezeld gaan met het tonen van fossielen die in het leem gevonden waren. Hij toonde achtereenvolgens de fossielen van een versteende zee-egel, een versteend deel van een boom en een versteende zeester. Tevens liet hij een eigenhandig gemaakte pentekening zien van een veldoven en leuke dierenbeeldjes gemaakt van leem door Jan ten Hove (Jan van Janbrunk).

Historie
Vele foto's kwamen voorbij met werknemers van de steenfabriek in die dagen, waarbij hij al de namen van de getoonde werknemers kon noemen, mede dank zij de hulp van zijn 92 jarige vader en zijn 90 jarige oom die beiden aanwezig waren tijdens deze presentatie. Gezien de stemming in het Dorpshuis bleek dat de bezoekers deze avond intens hebben genoten van deze mooie en interessante presentatie.

Dick Tukkers

Lezing Henk Abbink

NIJVERDAL - Neem een kijkje in het leven van een strafrechter tijdens de lezing van Henk Abbink in het ZINiN Theater.

Henk Abbink geeft op vrijdag 15 februari een theatercollege over strafrechtspraak. Hij heeft heel wat jaren ervaring als strafrechter en nog steeds oefent hij dit ambt uit. Als één ding zeker is, dan is het wel dat hij weet waarover hij praat. Hij zal u niet alleen met het negatieve deel van het beroep laten kennis maken. Met een beetje humor en af en toe wat ontroerende momenten, wordt het een leuke en misschien ook wel leerzame avond. Aanvang van het theatercollege is om 20.15 uur. Kaarten vanaf € 7,50 zijn verkrijgbaar via www.zinin.com.

Restantenmarkt

RIJSSEN - De halfjaarlijkse restantenmarkt in het centrum van Rijssen staat gepland voor donderdag 14 februari. Vanaf 9.00 uur is dit "the place to be" voor scherpe deals en mooie koopjes!

De restantenmarkt staat weer in het teken van de producten van het vorige seizoen. Tegen zeer scherpe prijzen gaan de laatste seizoensproducten de toonbank over voor de liefhebber. Dit alles vindt plaats op een gezellige markt waar de echte koopjesjager goed op z'n plek is! De kortingen zullen hoog oplopen, zowel op de markt als in de verschillende winkels in het centrum van Rijssen. De kern van Rijssen zal die dag tot 21.00 uur in het teken staan van de restantenmarkt. Breng een bezoekje aan de markt en mis niets van deze mooie aanbiedingen. Zo bent u alvast goed voorbereid op de volgende winter zonder de hoofdprijs te betalen!

Speelvriendjes

NIJVERDAL - Op 9 februari is 's middags de ZINiN bibliotheek in Nijverdal voor de allerkleinsten van 2 tot 6 jaar.

Het thema van de peutermiddag is speelvriendjes en er zijn tal van leuke activiteiten rond dit thema te doen. Zo kan er een vlindervriendje geknutseld worden of er kan meegedaan worden met allerlei kattenspelletjes. Maar het is ook mogelijk om te luisteren naar een verhaal dat het poezenvrouwtje voorleest of te genieten van de voorstelling 'Een huis voor Harry'. De peutermiddag wordt gehouden van 13.00 uur tot 16.30 uur in de bibliotheek aan de W. Alexanderstraat 7 en de toegang is gratis.

Witgoedhandel RIESSEN heeft voor elke beurs betaalbaar witgoed in huis

RIJSSEN - Sinds de maand augustus 2018 zijn op het adres Enterstaat 10 Rijssen Theo en Jantine Veneberg gestart met de verkoop van gebruikt witgoed onder de naam: Witgoedhandel ''RIESSEN''.

Op dit adres hebben Theo en Jantine een Cash & Carry ingericht voor de verkoop van gebruikte wasmachines, drogers en vaatwassers. Zij kopen grote partijen witgoed in afkomstig van de leasemaatschappijen. Deze witgoedartikelen worden na aankomst volledig gecontroleerd nagekeken, getest en indien nodig gerepareerd en /of voorzien van nieuwe onderdelen. Na aflevering van de gekochte goederen volgt bij het afhalen van deze gekochte goederen een schriftelijke garantie aan de koper van drie maanden.

Breed assortiment
Witgoed RIESSEN heeft een wisselend assortiment witgoed dat voor elke beurs betaalbaar is en in een goede staat verkeert. Tevens is er ter zake goed geschoold personeel aanwezig voor eventuele reparaties. Dit geldt niet alleen voor bij witgoed dat bij Witgoed Rijssen is aangeschaft, maar ook witgoed gekocht bij derden kunnen voor onderhoud/reparaties/vervanging van onderdelen op het adres Enterstraat worden aangeboden. Witgoedhandel ''RIESSEN'' beschikt voor eventuele vervanging van onderdelen van uw witgoed over een grote hoeveelheid onderdelen van diverse merken en soorten witgoed.

Dick Tukkers

FC Twente - FC Eindhoven

ENSCHEDE - FC Twente speelt aankomend weekend uit bij Sparta Rotterdam en gaat de week erop op bezoek bij Jong PSV.

Op vrijdag 22 februari staat er weer een thuiswedstrijd op het programma, tegen FC Eindhoven. De ploeg uit Eindhoven staat momenteel 9e op de ranglijst en staat samen met FC Twente en RKC Waalwijk bovenaan in de 3e periodestand. De wedstrijd in De Grolsch Veste start om 20.00 uur. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Voor de wedstrijd tegen FC Eindhoven heb je geen Clubcard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen. Voor 65-plussers zijn de toegangskaarten vanaf 10 euro te verkrijgen. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je 7,50 euro (ouders, familie en/of vrienden die geen lid zijn betalen het normale tarief) in bepaalde vakken. Reguliere kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 12,50 euro.

Betere screening voorkomt zorgfraude in Twente

TWENTE - Het aantal meldingen van zorgfraude is de afgelopen jaren toegenomen. Ook in Twente kwam dit fenomeen helaas vaker voor. De Twentse gemeenten werken actief om dit terug te dringen.

In juni afgelopen jaar constateerde de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid al dat er een stijgende lijn zichtbaar was van zorgfraude. In 2016 waren er 447 signalen, in 2017 al 675 signalen. Met name op het gebied van fraude in de wijkverpleging en fraude met persoons gebonden budgetten steeg fors.

Makkelijke fraude
Zorgfraude kent vele gezichten. Een voorbeeld is dat vaker naar voren kwam was dat cliënten met psychische problemen of lichte verstandelijke beperkingen minder dagbesteding kregen dan zou moeten.Ook de begeleiding bij beschermde woonvormen was minder dan het kostenplaatje aangaf.Zorgfraude ondermijnt het zorgstelsel en zorgt voor grotere kosten voor de samenleving.

Twentse aanpak
Deze en andere vormen van fraude komen ook in Twente vaker voor, zo constateerde ook de Veiligheidsregio Twente. De Twentse gemeenten en andere overheidspartners ontwikkelden daarom het 'Barrieremodel'. om dit tegen te gaan. Een aanpak die nu al succesvol blijkt om malafide zorgbureaus aan te pakken. Dit model omvat drie stappen: het screenen van bureau's op de resultaten tot nu toe; zo mogen zij niet eerder betrokken zijn geweest blij fraude. Er worden strikte eisen gesteld aan de overeenkomst. De tweede stap is pre-monitoring. Deze kijkt naar de organisatie in detail, zoals de financiering, loon-omzetverhouding en achtergrond in de zorgsector. De derde stap is het stoplichtmodel: informatie die verkregen is wordt afgezet tegenover risico-indicatoren.

Brede taak
Het opsporen van misstanden kunnen de overheden echter niet alleen. Wanneer burgers en andere verenigingen signalen hebben van fraude kunnen zij dit ook melden. Zo moeten signalen van fraude nog eerder opgepakt worden, voor dit escaleert.

De Krimpstraal

NIJVERDAL - Toneelvereniging Nut en Genoegen staat op woensdag 13 februari op de planken van het ZINiN Theater met de voorstelling 'De Krimpstraal'.

'De Krimpstraal' is een spannende voorstelling speciaal voor kinderen. Het verhaal draait om Professor Knobbel, een warrige man die elke dag weer nieuwe dingen uitvindt samen met Combi de Robot. Zijn nieuwste uitvinding is een krimpstraal. Zou die werken? Wat als iemand de krimpstraal wil stelen? De voorstelling 'De Krimpstraal' is op woensdag 13 februari om 15.00 uur te zien in het ZINiN Theater aan de Willem Alexanderstraat 7 in Nijverdal. Kaarten voor de voorstelling zijn onder andere te bestellen via www.zinin.com en kosten € 5,-.

Technisch gemak dient de mens

HOLTEN - Door de jaren heen is er veel veranderd en zijn er steeds weer nieuwe ontwikkelingen geweest. De expositie in de Oudheidkamer Hoolt'n laat dit zien.

In vroeger tijden hadden ze geen accuboormachine, maar een handboor. Vroeger waren er ook geen computers, maar werd eerst alles met de hand geschreven tot de komst van de typmachine. Apparatuur die op de moderne mens misschien hopeloos ouderwets overkomen, waren toen een technologische vooruitgang. Dit soort apparaten en nog veel meer nostalgische apparatuur is tot en met 30 maart te zien in de Oudheidkamer Hoolt'n aan de Dorpsstraat 27 in Holten. U bent elke vrijdag en zaterdag van 13.30 uur tot 16.00 uur van harte welkom. De toegang is gratis, maar een gift wordt vanzelfsprekend altijd op prijs gesteld.

Droge cijfertjes een waar feest

NIJVERDAL - Op dinsdag 12 februari om 20.00 uur staat de 18 minuten man in de foyer van het ZINiN Theater met 'De Wereld in Statistieken'.

Droge cijfers, saaie statistieken en ellenlange grafieken! Dat kan toch nooit leuk worden. De 18 minuten man zegt: 'Maar dat is toch een onweerstaanbare uitdaging!' Hij ziet het als zijn taak om bij zijn publiek in de ZINiN Theaterfoyer de statistieken over de wereld voorbij het oog in het brein te krijgen. Als een ware getallen-wizard neemt hij u op 12 februari mee door de wereld van economische ontwikkeling, armoede en gezondheid in Europa, Afrika, Azië en Amerika. Wat betekent data voor jou? Kaarten vanaf € 5,- voor de lezing van de 18 minuten man zijn te bestellen via www.zinin.com.

Voorleeskampioenen

HELLENDOORN - Op zaterdag 2 februari zijn Hannah Ros van De Schaapskooi en Tygo Blikman van de Rietslenke de voorleeskampioenen van de gemeente Hellendoorn geworden.

De finale werd in een bomvol ZINiN Theater gehouden. De jury had een moeilijke taak te volbrengen om 2 winnaars te kiezen uit de 19 deelnemende voorleeskampioenen van de basisscholen. In de ochtendsessie las Hannah als beste voor uit haar boek "Dagboek van een muts" van R. R. Russell. Van de 9 voorlezers op de middag was Tygo de beste voorlezer met een spannend verhaal uit het boek 'Joris en de toverdraak' van Roald Dahl.

Finale
Beide kampioenen gaan door naar de Regionale Voorleesfinale op woensdag 6 maart in het Kulturhus in Holten. Als zij daar winnen, dan gaan ze door naar de Overijsselse finale, die op woensdag 12 april in het ZINiN Theater in Nijverdal wordt gehouden.

Blijf er niet mee zitten: Polikliniek Proktovar kan helpen

HENGELO - Darmklachten, spataderen, rug- en gewrichtsklachten hebben één ding gemeen: ze hebben een grote impact op je leven. Toch blijven veel mensen er te lang mee rondlopen. Polikliniek Proktovar met vestigingen in Hengelo en Best specialiseert in het onderzoeken en behandelen van deze klachten.

Proktovar beschikt over een multidisciplinair team met proctologen die zich buigen over darm- en anale klachten, een gastro-intestinaal chirurg, vaatchirurgen voor onder meer spataderbehandelingen, maar ook een orthopeed en radioloog, gefocust op rug- en gewrichtsklachten.

Spataderen
Spataderen zijn verwijde aderen die meestal in de benen zichtbaar zijn. De blauwe, verdikte aderen kunnen zorgen voor concrete klachten zoals bloeden na het stoten van uw been, pijn, rusteloze benen en een zwaar gevoel in de benen. Behandeling is dan zeker wenselijk op medische gronden, maar ook geeft het weer een zelfverzekerd gevoel in de zomerse dagen wanneer de benen vaker zichtbaar zijn. Meestal kan het onderzoek binnen 1 week plaatsvinden met daarna een snelle behandeling. Bij het consult gebruikt de arts moderne methoden zoals het Duplex-onderzoek om de toestand van de aders goed te bekijken. Behandeling gaat eveneens volgens de modernste technieken, zoals de endoveneuze lasertherapie. Hierbij brengen zij met een zeer kleine snee een kleine laserdraad in in de ader, waarmee het bloedvat gesloten kan worden. Hierbij is dan in de meeste gevallen geen narcose nodig, wat zorgt voor een snelle behandeling met aanzienlijk korter herstel. Andere methoden zoals bijvoorbeeld het dichtspuiten van een ader zorgen ook voor een snel herstel. Het operatief verwijderen van grotere spataderen is ook mogelijk, maar komt steeds minder voor dankzij de moderne alternatieven.

Rug en gewrichtsklachten
Ook voor de behandeling van rug- en gewrichtsklachten bent u aan het juiste adres. Hierbij wordt natuurlijk gekeken naar uw leefstijl en houding, om zoveel mogelijk zonder zware ingrepen te kunnen helpen. De behandeling van een tenniselleboog gaat volgens een innovatieve nieuwe methode, ontwikkeld hier in Twente. Hierbij wordt met kleine naaldjes op een zeer precieze plek bij de ontstoken pees uw eigen bloed of dextrose ingespoten. Uiteindelijk herstelt zo 70 procent van de mensen met een tenniselleboog.

Darm- en anale klachten
Darm- en anale klachten zijn vervelend en roepen niet zelden toch wat schaamte op. Dit is absoluut niet nodig. Veel mensen blijven te lang rondlopen met problemen die goed te behandelen zijn. Proktovar's ervaren proctologen kunnen helpen bij bijvoorbeeld aambeien, pijnklachten en jeuk maar ook problemen met de bekkenbodem of incontinentie. Wanneer een verandering van uw levensstijl of medicijnen niet toereikend zijn, kunnen de proctologen ook diverse poliklinische ingrepen uitvoeren. Behandeling draagt bij aan de kwaliteit van uw leven; blijf er dus niet mee rondlopen.

Verzekerde zorg
Proktovar biedt een breed scala aan onderzoek en behandeling aan. Proktovar heeft inmiddels contracten met veel, maar nog niet alle verzekeraars. Voor u als patiënt is het belangrijk om te weten dat u in principe alleen uw eigen risico betaalt bij Proktovar. Wanneer u namelijk bij een niet gecontracteerde verzekeraar zit, zal Proktovar hun deel van de kosten kwijtschelden. Zo bent u niet duurder uit dan voor andere behandelingen in een regulier ziekenhuis. Goede zorg moet immers voor iedereen betaalbaar zijn.

Maak een afspraak
Polikliniek Proktovar in Hengelo en Best helpt u graag. Maak dan ook een afspraak voor een consult. Bel voor meer informatie of een afspraak met 074-37 64 408 of mail info@proktovar.nl. Kijk ook op de website: www.proktovar.nl

Mooie ogen dankzij Clinique Dr. Don

HENGELO - Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in ooglidcorrecties en maakt de mooiste ogen van Nederland!

Denk er eens over na. Geen taboe meer. Eén op de zeven Nederlanders (30.000 per jaar) ondergaan een ooglidcorrectie per jaar. Het ziet er mooier uit. Zowel mannen als vrouwen komen in de klinieken van Dr. Don voor een bovenooglidcorrectie. Iedereen wil toch een frisse uitstraling?

Hangende oogleden
Ogen kunnen ook echt moe aanvoelen als de ogenleden gaan hangen. De omliggende spiertjes moeten steeds het gewicht van het uitgezakte ooglid omhoog houden. Het kost steeds meer moeite om de ogen open te houden. De ogen voelen dan moe aan. Ook kunnen klachten als: hoofdpijn, tranende ogen en minder zicht ontstaan.

Hoe gaat het in zijn werk?
Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in zowel complexe als eenvoudige ooglidcorrecties en heeft al vele honderden patiënten met succes en tevredenheid behandeld. Eerst wordt er in een intakegesprek onderzocht of mensen in aanmerking komen voor een ooglidcorrectie. Daarna volgt de ingreep. De overtollige huid die in de weg zit wordt nauwkeurig verwijderd en Dr. Don zorgt ervoor dat het kleine wondje precies in de oogplooi valt, zodat het later niet meer zichtbaar is. Door zijn kennis en ervaring op het gebied van ooglidcorrecties, kan hij de operatietechniek kiezen die het beste past bij de vorm van uw oog. Het is en blijft dus maatwerk. Afspraak maken? 0743030250

Prijs
Bovenooglidcorrectie voor 495 euro. De intake is gratis. Deze unieke winteraanbieding is voor u of voor iemand uit uw omgeving die hier al een tijdje over nadenkt. Boek een vrijblijvende afspraak in bij Clinique Dr. Don en laat u informeren over de mogelijkheden. 074-3030250. De medisch consulenten beantwoorden graag uw vragen. Clinique dr. Don is gevestigd aan de Demmersweg 136, 7556 BN in Hengelo. Kijk ook op: www.cliniquedokterdon.nl

Contactlenzen ook voor senioren

TWENTE - Met het ouder worden nemen ook de lichamelijke ongemakken wat toe. Slechter zien is hierbij helaas ook een veel voorkomend probleem. Hoewel we het graag lang uitstellen, is menig senior uiteindelijk toch aangewezen op een bril. Maar: er zijn ook alternatieven. Zo staat ook de ontwikkeling van contactlenzen niet stil.

Het was lang de gewoonte om op leeftijd gewoon een (lees)bril aan te meten wanneer het slechter ging met het lezen. Gelukkig zijn tegenwoordig veel aspecten van slechter zien goed te behandelen met medicijnen of chirurgie, maar bij kleinere problemen kunnen ook contactlenzen uitkomst bieden. Deze bieden belangrijke voordelen ten opzichte van een bril. Natuurlijk als eerste het cosmetische: niet iedereen is fan van met een bril lopen, hoe modieus ze ook kunnen zijn tegenwoordig. Contactlenzen bieden daarnaast een volledig zicht, zonder de hinderlijke bril die delen van uw zicht blokkeert. Het spaart ook de neus en oren, die het zeker bij een zwaardere bril te verduren krijgen. Contactlenzen zijn relatief eenvoudig in en uit te zetten; makkelijker dan u wellicht denkt. Met een korte instructie en een klein beetje oefenen is dit perfect te doen met de vingers of een zuigertje. Lenzen zijn ook comfortabel te dragen bij het sporten, hoewel het verstandig is om ze bijvoorbeeld bij het zwemmen uit te doen.

Bifocaal
Tegenwoordig zijn ook lenzen leverbaar als multifocaal / bifocaal, oftewel, geschikt voor meerdere afstanden. Zo kunt u zowel veraf als dichtbij goed zien. Een voordeel van de contactlenzen ten opzichte van de bril is dat de lenzen actief meedraaien met uw ogen. Zo is bijvoorbeeld het bovenste stap in de supermarkt goed te lezen zonder veel moeite.

Goed advies
Wanneer u contactlenzen overweegt is het verstandig om advies in te winnen bij een ervaren contactlensspecialist. Niet iedere opticien beschikt over de ervaring en kennis om uw lenzen perfect aan te meten. Via de Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten, www.anvc.nl, is een lijst te vinden van gediplomeerde specialisten. Ruim 90 procent van hen is aangesloten bij deze vakvereniging.