Hart van Nijverdal

9 november 2018

Hart van Nijverdal 9 november 2018


Een hand van de Sint en zijn pieten

Huis van Sint 2017 Foto: sINTERKLAASCOMMISSIE

GEMEENTE - Iedereen is van harte welkom bij het grote feest van Sinterklaas in Nijverdal dat elk jaar weer door duizenden enthousiaste bezoekers meegevierd wordt. Kom ook gezellig naar het centrum om Sinterklaas te zien, een handje te geven en natuurlijk voor een handje lekkere pepernoten...

Sint Nicolaas komt op zaterdag 17 november tegen 13.30 uur met de boot vanuit de richting van Hellendoorn aan bij de Wilgenweard. Vanaf hier vertrekt hij per koets, vergezeld door de Trotwaarbent en zijn pieten naar het centrum van Nijverdal. Hierbij zullen dit jaar voor het eerst 2 glutenvrije pieten aanwezig zijn. De pieten zijn te herkennen aan een vlaggetje die de meegestuurde afbeelding bevat. De kids kunnen via onderstaande link een kleurplaat of vlag downloaden en deze zichtbaar bij zich houden. Dit zodat de pieten de kids makkelijker kunnen herkennen: www.glutenvrij.nl/
activiteitenkalender/glutenvrije_pieten.
Sinterklaas heeft namelijk ook dit jaar weer een eigen huis, Het Huis van Sint.Dit huis is te vinden in het voormalige C&A-pand op het Henri Dunantplein.

Hellendoorn
Na ruim 30 jaar Sinterklaas officieel welkom te hebben geheten op molen De Hoop in Hellendoorn, heeft de organisatie van de intocht in dorp Hellendoorn besloten het dit jaar anders te doen. Dit jaar komt Sinterklaas namelijk voor het eerst per boot aan in Hellendoorn. Bij het boothuis achter de ijsfabriek wordt Sinterklaas op 24 november rond 14.30 uur feestelijk onthaald in Hellendoorn. Vanaf het weiland ernaast hebben de kinderen een fantastisch uitzicht over de Regge en kunnen ze Sinterklaas al van ver zien aankomen. Vanaf het boothuis vervolgt Sinterklaas zijn weg naar het begin van de Dorpsstraat. Hier kunnen de kinderen, net als andere jaren, Sinterklaas een handje of een tekening geven. Het eindfeest van de intocht vindt plaats op het pleintje naast de Hervormde Kerk de Oale Grieze.

Haarle
De spanning is voor sommigen bijna al ondragelijk, maar toch duurt het nog even voordat Sinterklaas weer naar Haarle komt. Vanaf 17 november neemt hij zijn intrek weer in de ZINiN Bibliotheek in Haarle, dat dan tot 6 december weer omgedoopt wordt tot het 'Huis van Sinterklaas'.

Subsidie beschikbaar voor projecten op de Heuvelrug

Foto: Herman Reimerink

NIJVERDAL - Deelnemers aan evenementen in de bos- en natuurgebieden van de Sallandse Heuvelrug dragen via Support for Nature (SfN) bij aan inkomsten voor het gebied.

De Stichting Sámen voor het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug besteed deze inkomsten weer goed aan natuur, landschap en cultuurhistorie op de Sallandse Heuvelrug en directe omgeving. Hebt u een idee dan kunt u een uitgewerkt plan met een verzoek voor een bijdrage indienen voor 1 december 2018 (herman.reimerink@gmail.com). "In principe is onze bijdrage 50% van de kosten en wij honoreren alleen projecten waar uit gangbare fondsen, subsidies of beheergelden geen dekking voor is", aldus Herman Reimerink.

Het SfN principe houdt in dat iedereen die komt genieten van een wedstrijd of evenement in de mooie natuur en de bosgebieden van de Sallandse Heuvelrug, daar ook een kleine bijdrage aan levert. Met ingang van 1 januari 2017 is dat 1 euro en dat gaat naar het fonds van de Stichting Sàmen. Herman: "Uit dit fonds verlenen we steun aan projecten die 'de barg' nog mooier en waardevoller maken voor mens en milieu. Het project moet betrekking hebben op natuur, landschap en cultuurhistorie en de beleving daarvan door bewoners en/of bezoekers.
Iedereen kan een project in dienen, als het project (en dat kan ook eenmalige activiteit zijn) maar voldoet aan een aantal criteria. Die zijn terug te vinden in het document "Kader voor bijdrage" Dat document kunt u opvragen bij de secretaris van de Stichting Sàmen. Voor deze najaarsronde kunnen de projecten voor 1 december 2018 ingediend worden bij de secretaris Herman Reimerink van de Stichting Sàmen (herman.reimerink@gmail.com).

Jongerenwerk geeft voorlichting sociale media en groepsdruk

Foto: St De Welle

NIJVERDAL - De jongerenwerkers van Stichting De Welle vinden het belangrijk om vroegtijdig aandacht te besteden aan de gevaren en gevolgen van sociale media. Daarom geven zij in de maanden oktober en november een voorlichting aan de leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs in de gemeente Wierden en Hellendoorn.

Kinderen van tegenwoordig groeien op met sociale media. Al op jonge leeftijd maken zij gebruik van een mobiele telefoon, bijvoorbeeld om filmpjes te bekijken of spelletjes te spelen. Verschillende apps maken het mogelijk om met vrienden in contact te komen en informatie uit te wisselen en dat maakt sociale media interessant en ontzettend leuk.

Tijdens de voorlichting wordt aandacht besteed aan het gebruik van sociale media en de positieve effecten die het kan hebben. Daarnaast wordt er ingegaan op de gevolgen en gevaren van sociale media. Ook nepnieuws, de betekenis van emoticons en influencers komen aan bod. Aan het einde van de voorlichting gaan de leerlingen actief aan de slag. Er worden gezamenlijk regels en afspraken gemaakt over het gebruik van WhatsApp in de klas. Wat wil de klas wel dat er wordt gedeeld in de groepsapp en wat liever niet. De afspraken worden geschreven op een poster waar alle leerlingen hun handtekening onderzetten als bevestiging van de afspraken.

Met de voorlichting hoopt het jongerenwerk en de scholen jongeren bewust te maken van hun social media gebruik. Toch houdt het onderwerp niet op wanneer de jongerenwerkers de klas verlaten, want we zijn tegenwoordig 24 uur per dag online. Het is daarom belangrijk dat kinderen ook thuis verder praten over het onderwerp sociale media. Want waar de vraag 'hoe was het op school vandaag?' heel gewoon is, zou volgens het jongerenwerk de vraag 'hoe was het vandaag online?' vaker gesteld moeten worden aan de keukentafel. Uit recent onderzoek is gebleken dat kinderen tussen de 13 en 18 jaar maar liefst 7 uur en 42 minuten per dag besteden aan social media. Dus welke vraagt stelt u vanavond aan uw (klein)zoon/dochter?

Wilt u meer informatie of heeft u naar aanleiding van bovenstaand bericht vragen gekregen? Neem gerust contact op het met de jongerenwerkers van stichting De Welle. Dan kan via Ivette Spoolder: i.spoolder@stichtingdewelle.nl of 06-15265210.

Boek Sterrenstof

Voormalig jongerenwerker Robert Lentelink heeft een boek geschreven! Zijn zus Monique Lentelink maakte de illustraties. 'Sterrenstof' is een boek dat ouders en hun kind(eren) helpt bij het uitleggen hoe een overleden broertje of zusje een sterretje wordt. Het is uit het leven gegrepen. de Welle geeft op Facebook aan dat zij zeker weten dat dit boek voor andere ouders een grote steun kan zijn tijdens de moeilijke periode na het verlies van een kind.
Op de Facebookpagina Sterrenstof gaan ze je de komende weken op de hoogte houden over alles wat met het boek te maken heeft. Ontwikkelingen, boekpresentatie, verkooppunten etc. maken ze allemaal via die pagina bekend. Dus wil je ze helpen om alle toekomstige sterrenouders op de hoogte te brengen van dit boek, like dan de pagina. Ook zijn ze te vinden op Instagram. www.instagram.com/sterrenstofhetboek.

Hart van Nijverdal maakt mooie matches op de beursvloer

Foto: Stichting De Welle

NIJVERDAL - Jong en oud onderhandelde vorige week vrijdag op de Beursvloer Hellendoorn. Vele verenigingen en organisaties maakten er werk van en haalden alles uit de kast.

Eindresultaat: een stapel matches, tevreden mensen, veel verbindingen die niet in geld uit te drukken zijn... 114 matches met een totaalwaarde van €49.735. Hart van Nijverdal is al een aantal jaren deelnemer van de beursvloer Hellendoorn, die dit jaar plaatsvond in de showroom van Auto Aaltink op industrieterrein 't Lochter. Wij maakten een aantal mooie matches met lokale organisaties. De verhalen hierover zult u de komende tijd lezen in Hart van Nijverdal, de krant en online!

Het is voor maatschappelijke organisaties steeds moeilijker om vrijwilligers en fondsen te werven. Jammer, omdat er hierdoor veel kansen onbenut blijven. Bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben elkaar veel te bieden, meer dan op het eerste oog vaak lijkt. De Beursvloer Hellendoorn brengt vraag en aanbod van vrijwilligerswerk bij elkaar door lokale bedrijven en serviceclubs te matchen met maatschappelijke organisaties. Of het nu gaat om menskracht of het beschikbaar stellen van materialen, middelen of faciliteiten, er is altijd een match te bedenken. Wat de één te bieden of over heeft, is voor de ander vaak zeer gewenst.

Petitie koopzondag met ruim 1500 handtekeningen

Foto: Jan bennink

HELLENDOORN - "Wil jij ook dat de supermarkten in de gemeente Hellendoorn open gaan op zondag? Vind jij ook dat de zondagbeperking niet meer van deze tijd is? Anno 2018 lopen we volledig achter de feiten aan! Dat moet veranderen!"

Dit stond in de petitie die Jan Bennink afgelopen dinsdag heeft aangeboden aan de Raad van de gemeente Hellendoorn, voorafgaand aan de begrotingsvergadering. Ruim 1500 handtekeningen (1543) haalde Bennink op in een kort tijdbestek van anderhalve week. "De afgelopen weken is duidelijk gebleken dat er behoefte is aan de zondagopenstelling van supermarkten. Het is toch niet meer van deze tijd dat de winkels op zondag gesloten moeten blijven. Wil je niet, dan ga je niet. Maar leg die beperking niet aan een ander op. In 1,5 week haalde ik alleen al via Facebook deze handtekeningen op. Dan ben ik nog niet eens bij supermarkten gaan staan om daar handtekeningen op te halen." De burgemeester nam de petitie aan, maar gaf daarbij tevens aan dat de Raad moet beslissen over dit onderwerp. "Ik hoop echt dat men iets doet met deze petitie en dat deze niet op een bureau, onderaan de stapel eindigt. We wachten af...", aldus Bennink.

Vakfotograaf Mike Rikken is Runner-Up

Foto: Mike Rikken

ZAANDAM - Tijdens het zomercongres van Master Photographers Network (MPN) is de uitreiking geweest van de themawedstrijd "PERSONALITY". Naast de Goud, Zilver en Brons Award kende de jury ook een Runner-Up prijs toe aan een van de fotografen die minder dan 2 jaar lid is van MPN. Deze Runner-Up prijs is dit jaar voor Mike Rikken uit Nijverdal.

Volgens de internationale vakjury bestaande uit Bella West, Perry Zonneveld en Edward van Hees waren de gebruikte licht-en photoshop technieken in de foto erg mooi en past het beeld goed bij het thema "PERSONALITY". De foto werd bestempeld als erg creatief, grafisch weergegeven en van artistieke museum kwaliteit. Voor vakfotografen is een MPN Award een bijzondere erkenning voor hun werk. Vakfotograaf Mike Rikken had een prachtige serie neergezet van 10 kinderportretten waarbij de consistentie van de beelden veel indruk maakten. Daarnaast is de themawedstrijd een bevestiging voor de zakelijke en particuliere consument dat zij met een echte vakfotograaf te maken heeft. De themawedstrijd is één van de manieren waarop MPN-leden hun niveau kunnen toetsen. De winnende foto's zijn binnenkort te zien op
www.masterphotographersnetwork.nl.

Hellendoorn

zon 11 november
Sint Sebastianus,
09.15 u Pastor Koopman


Protestantse Gemeente
Dorpskerk, 08.45 & 10.30 uur ds.G.Heeringa
en 19. 00 uur ds.G.Zijl

Kruidenwijk
10.00 uur Martijn v Breden

Kronnenzommer
10.15 uur ds.E.Groeneveld

Nijverdal

Sint Antonius van Padua
Zat 10 november
19.00 uur Pastor Weldam

Protestantse Gemeente
Zon 11 nov
Het Centrum, 09.30u Ds.Wil Kaljouw
Het Centrum 18.30u Ds.Arnold Bierma
Regenboog 09.30u Ds Gerard van Zanden,

Vrije Evangelische
Gemeente,
09.30 uur: Ds. S. van Kooten- Tönjes

De Levensbron
09.30 uur Ds F Bruintjes
16.30 uur Ds R de Boer

Ezra Evangelische
Gemeente
Dato Steenhuis

The Cross, 10.00u
Alex Noordmans

Beth-Shalom, 10.00u
Fred Noordstar

Daarle

Gereformeerde Kerk,
09.30u ds. M. Zoetweij
15.00u dhr. A. Uil

Hervormde Gemeente,
09:30u ds. E. J. Prins
19.00u ds. J. A. Wegerif

Daarlerveen

De Schoof
09.30u Ds. T. Nieuwenhuis
19.00u Ds. M. A. Bos

Majoor Marco Kroon verzorgt lezing voor veteranen

Foto: HvN

HELLENDOORN - Tijdens de jaarlijkse veteranenbijeenkomst in de gemeente Hellendoorn verzorgt Majoor Marco Kroon zaterdagmiddag 10 november een lezing over leiderschap, teamwork, kameraadschap en opereren onder extreme omstandigheden.

De drager van Ridder Militaire Willems-Orde is mede op verzoek van de veteranen te gast in de gemeente Hellendoorn. In Buitencentrum De Sallandse Heuvelrug van het Nationaal Park in Nijverdal komen 10 november ruim honderd veteranen en weduwen van veteranen uit de gemeente Hellendoorn bijeen tijdens de traditionele Veteranendag. Als blijk van waardering en erkenning voor de enorme inzet van de veteranen voor vrede en vrijheid wereldwijd organiseert de gemeente Hellendoorn deze jaarlijkse bijeenkomst.

Minuut stilte en Wilhelmus
Burgemeester Anneke Raven van de gemeente Hellendoorn opent 10 november om 14.30 uur de Veteranendag, waarbij zij alle genodigden en gasten toespreekt. Na één minuut stilte voor alle gevallenen en het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus, is het woord aan Majoor Marco Kroon voor zijn lezing voor de aanwezige veteranen en nabestaanden van veteranen.

Over Marco Kroon
Marco Kroon is de eerste militair sinds 1955 die is toegelaten tot de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding die Nederland kent. Koning Beatrix sloeg hem in 2009 tot Ridder. In 1989 begon zijn militaire loopbaan bij het Korps Mariniers. Hij werd onder andere uitgezonden naar Irak en Cambodja. In 1994 stapte hij over naar de Koninklijke Landmacht. In 1998 maakte hij de overstap naar het Korps Commandotroepen, waar hij sinds 2004 diverse leidinggevende functies bekleedde. Tussen 2005 en 2007 werd hij driemaal uitgezonden naar Afghanistan en tussen 2013 en 2014 was hij werkzaam in Mali. Daarna werd Marco Kroon bevorderd tot Majoor. Sinds 2017 is hij werkzaam als stafofficier Relatiebeheer veteranen, bedrijfsleven & ceremoniële representatie Krijgsmacht bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht.

Aanmelden
Veteranen die bij het Veteraneninstituut ingeschreven staan, hebben een uitnodiging ontvangen voor deze Veteranenbijeenkomst op zaterdag 10 november 2018. Veteranen uit de gemeente Hellendoorn, die geen uitnodiging ontvangen hebben en aanwezig willen zijn bij de lezing van Majoor Marco Kroon, kunnen zich telefonisch aanmelden bij de gemeente Hellendoorn via (0548) 630 300 of per e-mail via communicatie
@hellendoorn.nl.

Landelijke regeling voor gratis VOG voor vrijwilligers uitgebreid

Het kabinet vindt het belangrijk dat vrijwilligerswerk veilig is. Daarom kunnen vanaf 1 november 2018 veel meer organisaties deelnemen aan de regeling 'Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).'

In de huidige regeling konden vrijwilligers die werken met minderjarigen of met mensen met een verstandelijke beperking gratis een Verklaring Omtrent Gedrag krijgen. Sinds 1 november 2018 is deze regeling uitgebreid en kunnen alle vrijwilligersorganisaties die werken met kwetsbare inwoners hier gebruik van maken. Meer informatie over deze regeling is te vinden op : https://www.gratisvog.nl

Lokale regeling vervalt
Sinds januari van dit jaar heeft de gemeente Hellendoorn een aanvullende lokale regeling voor VOG's, omdat nog niet alle vrijwilligersorganisaties in de gemeente gebruik konden maken van de landelijke regeling.

Met de invoering van de nieuwe landelijke regeling per 1 november aanstaande, stopt de lokale regeling van de gemeente Hellendoorn. Vrijwilligersorganisaties kunnen de kosten voor VOG's, aangevraagd voor 1 november 2018, declareren bij Stichting De Welle, op vertoon van de bon en een kopie van de VOG.

Sinds 1 november 2018 kunnen vrijwilligersorganisaties zich aanmelden voor de landelijke regeling via https://gratisvog.nl/aanmeldformulier . Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting De Welle via 0548-638810 of info@stichtingdewelle.nl.

Bijeenkomst D66

NIJVERDAL - Op maandag 12 november 2018 vindt een bijeenkomst plaats in het buitencentrum van Staatsbosbeheer, Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281 Nijverdal. U kunt dan ook kennismaken met Wybren Bakker, Statenlid en lijsttrekker voor D66 bij de verkiezing van de Provinciale Staten op 20 maart 2019.

Het programma is als volgt:

10.00 uur Inloop en koffie
10.45 uur Presentatie boswachter Sallandse Heuvelrug en vragenronde
11.15 uur Wybren Bakker over verkiezingen Provinciale Staten 20 maart 2019 en vragenronde
12.00 uur Informeel en lunch
13.00 uur Einde bijeenkomst

Er zijn geen kosten aan verbonden.
U kunt zich aanmelden via het contactformulier op de website van D66 https://hellendoorn.d66.nl

Column

Bijeenkomst evenementenorganisatoren

Op maandagavond 26 november organiseert de gemeente Hellendoorn een bijeenkomst voor organisatoren van grote en kleine evenementen.

Doel van de bijeenkomst is om het vergunningenproces verder te verbeteren en de veiligheid bij evenementen te vergroten. Er zal onder andere worden ingegaan op het aanvragen van een evenementenvergunning, het aanleveren van stukken, het opstellen van een veiligheidsplan en het controleren van evenementen. Een organisator vertelt uit de praktijk hoe het niet goed ging maar uiteindelijk wel goed kwam. De bijeenkomst start om 19.00 uur en wordt gehouden in het Huis voor Cultuur en Bestuur.

Wilt u aanwezig zijn? Meldt u dan vóór 16 november aan via: b.hilverink@hellendoorn.nl.

Column

Gratis ruildag

Is uw grijze of groene huisvuilcontainer te groot of te klein? Op zaterdag 1 december 2018 kunt u deze gratis omruilen op
de gemeentewerf aan de Kerkstraat 140 in Nijverdal.

Op deze gratis ruildag is uitsluitend het omruilen van de container voor
het restafval en de container voor het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) mogelijk. U heeft hierbij keuze uit een 240 liter
(grote) en een140 liter (kleine) container. Wanneer u van de gratis ruilmogelijkheid op 1 december gebruik wilt maken, moet u
zich hiervoor aanmelden. Opgeven voor de ruildag is mogelijk t/m 26-11-18.

Echtpaar Stobbelaar 65 jaar getrouwd

Foto: Gemeente Hellendoorn

Dinsdag 30 oktober waren de heer en mevrouw Stobbelaar-Kerkdijk uit Nijverdal 65 jaar getrouwd. Burgemeester Anneke Raven kwam op bezoek om het echtpaar met dit bijzondere huwelijk te feliciteren.

ZINiN Bibliotheek maakt u digitaal wijzer

Foto: Stock

NIJVERDAL - De ZiNiN Bibliotheek helpt u graag om digitaal wijzer te worden. Heeft u vragen over apps, e-books of loopt u tegen andere problemen op uw iPad, Tablet, laptop of smartphone, dan kunt u op dinsdag 20 november terecht op het inloopspreekuur, waar docente Alice Zandbergen uitleg geeft over het gebruik van deze apparaten.

Dit inloopspreekuur wordt gratis aangeboden in het programma van BreinReis. Alice Zandbergen is al jaren de deskundige op het gebied van mediawijsheid en verzorgt iedere maand het inloopspreekuur voor Tablet/ iPad, smartphone of laptop. Als u er niet meer uitkomt, dan is zij de aangewezen persoon waar u met al uw digitale vragen terecht kunt. Dat kan variëren van het lezen van e-books, e-mailen, surfen op het internet, muziek luisteren, films kijken bankzaken en Skypen. Daarnaast heeft Alice Zandbergen leuke digitale tips en trucs.

Aanmelden
Aanmelden is niet nodig, u kunt zo even binnenlopen in de ZINiN Bibliotheek in Nijverdal en het is geheel gratis.

Inloopochtend voor minima

NIJVERDAL - Op dinsdag 20 november wordt weer een inloopochtend voor de Minima gehouden. Dit keer gaan we bloemschikken. Om deel te nemen aan het bloemschikken is het van belang om u voor 14 november op te geven via onderstaande contactgegevens.
Als u niet mee wilt doen met het bloemschikken, dan bent u natuurlijk ook van harte welkom! Meedoen is gratis. Er is altijd koffie en thee en ruimte voor een praatje, het uitwisselen van ervaringen. De Inloopochtend wordt gehouden in: de kelder van "Het Spectrum"
Hendrik Wormserstraat 1 , Nijverdal (ingang aan het Hendrik Wormserplein). Voor kinderen is er ranja aanwezig, speelgoed graag zelf meenemen. Opgeven via: trefpuntminima@hotmail.com of telefoonnummer: 06- 10 63 38 46 (elke werkdag van 9.00 uur tot 12.00 uur).

Fenomenale start voor G.V. Fysion Nijverdal

Foto: Fysion

NIJVERDAL - Voor 43 wedstrijd-turnsters van Fysion Nijverdal begon vorig weekend het turnseizoen. Men ging naar huis met 3 maal brons, 4 maal zilver en 2 maal goud op zak. Een grandioze start van het wedstrijdseizoen voor de dames.

Een hele delegatie reisde af naar Didam, in totaal stonden 11 teams aan de start. De turnsters straalden op de vloer en mochten voor het eerst turnen in de stralende nieuwe turn-pakjes. In wedstrijdronde 1 turnden in de ene baan de turnsters in supplement F, te weten: Meike Jellema, Malin Blaauwgeers, Zoë Schippers, Amber Hoentjen en Ivanka Preuter in team 1. Team 2 bestond uit: Nathalie van Dijk, Lisa Dijkgraaf, Indy Pronk, Julia Koldewé en Chaya Dijkgraaf. Team 2 mocht uiteindelijk het zilveren podium betreden met maar liefst 2 punten los van de nummer 3. In de andere baan turnde Norah Steggink in een team samen met turnsters van Kwiek en Lenig Zwolle in de categorie instap en pupil 1 D1. Met een nipt verschil van 0,05 turnden zij zichzelf naar de 4e plek, wat een prestatie!
In ronde twee was Fysion vertegenwoordigd met drie nieuwe teams. Met in baan 1 opnieuw een gemixt team samen met Kwiek en Lenig Zwolle. In dit team turnden Sanne Hartkamp en Esther Versteeg zich heel knap naar het zilver. In baan 2 turnden twee teams in supplement E: Chazia Bartels, Indy Rekers, Silje Willigenburg en Shanna Jansen, zij grepen het brons in deze ronde. Team 5 bestaande uit Lise Rutgers, Lynn ten Dam, Lieke Pekkeriet en Iris Volkers mochten ook het podium betreden en turnden zichzelf naar een zilveren plak.
De laatste wedstrijdronde ging van start met opnieuw drie teams. In de bovenbouw-baan bij supplement G/H gingen Lianne Deijk, Julia Bökkerink, Iris van Urk en Danique Nijland er na een sterke wedstrijd ervandoor met het brons. Indy Oldersma, Nicky Oudejans, Eva Hulsman, Imke Kamerling en Tara ten Brummelhuis mochten ook het podium op en bezorgden Fysion de 4e zilveren medaille! In de andere baan turnden de instap en pupil 1 N3 turnsters: Sterre Pots, Lynn van Tongeren, Loïs Knobben, Loes Nijendijk en Elise Roelofs. Voor al deze turnsters was het de eerst wedstrijd in de 3e divisie en met succes: zij kwamen als beste uit de strijd en mochten zeer verdiend het goud in ontvangst nemen.
Bij de senioren werd een spannende wedstrijd geturnd die niet geheel vlekkeloos liep. Toch mochten Marijn Piksen, Maura Velding, Claudia van den Noort en Tara Landman onverwachts het brons in ontvangst nemen. Toen in de andere baan Karit Lorkeers, Demi Roosendaal, Dewi Schellevis en Jasmijn Eertink het goud in ontvangst nemen bij de pupillen 2 N3/jeugd 1 N4 kon de dag niet meer stuk.

Koffieconcert KSW met de Vjenneländer Musikanten

Foto: Vjenneländer Musikanten

NIJVERDAL- De Vjenneländer Musikanten komen op 18 november weer in Nijverdal om een Koffieconcert te verzorgen bij Muziekvereniging KSW.

Deze 16 muzikanten zijn allen liefhebbers van de muziek die vooral door Ernst Mosch over de hele wereld bekend is geworden. Op het repertoire staat naast muziek van Ernst Mosch ook veel muziek van Duitse kapellen die de laatste 20 jaren zijn opgeleefd. Door het kleine karakter van deze kapel komt de klank weer anders over dan bij een grote bezetting. Dit jaar zijn er weer een leuk aantal optredens verzorgd en het Kapellenfestival eind september in Hellendoorn leverde goede jury-kritieken op. Van harte welkom in d'Oale Bleeke aan de P.C. Stamstraat 19 / hoek Wilhelminastraat, om 11.30 uur.

Kom kijken bij Scouting Albaldah

Foto: Edwin Beuving

HAARLE - Verveel jij je regelmatig? Ben je je mobieltje of spelcomputer helemaal zat? En heb je weinig zin om suf op de bank te ploffen? Kom dan kijken bij Scouting Albaldah!

Vind jij het leuk om samen met (nieuwe) vrienden uitdagende dingen te gaan doen? Bij Scouting ga je kamperen, leer je met technieken omgaan, probeer je lekkere gerechten te koken en speel je stoere spelen.Wil je uitdaging, spanning en gezelligheid en ben je tussen de elf en vijftien jaar? Dan is scouting in Haarle de plek waar jij moet zijn! Kom een keer vrijblijvend op bij ons langs. Op dinsdagavond van 18.45 uur tot 20.30 uur zijn de scouts aanwezig.

Foto: Edwin Beuving

Bekijk de site voor meer informatie en foto's: www.scoutinghaarle.nl en like de Facebookpagina: www.facebook.com/scoutinghaarle. Voor vragen kun je mailen: info@scoutinghaarle.nl

Reggehoeve Ruiters

NIJVERDAL - Op het dressuur concours in Almelo, 4 november, wist Amber Kleinlugtebelt twee 1e prijzen te behalen met haar pony Aïsha, in de klasse B voor 198 en 197,5 punten. Jinthe Wemekamp behaalde vorig weekend in Hardenberg een 1e prijs in de klasse M1 dressuur met haar pony Jasmine met 185,5 punten.

Stichting 't Lemels Arfgoed

LEMELE - Op vrijdagavond 23 november 2018 zal Stichting 't Lemels Arfgoed haar jaarlijkse donateursavond houden in gebouw De Schakel achter de Kerk in Lemele. De donateurs worden bijgepraat over de ontwikkelingen rond alles wat met het Lemels erfgoed te maken heeft. Het bestuur heeft de heer Wim Grootenhuis uitgenodigd. Hij vertelt over de buurtschap Hancate. Over de personen (o.a. fam. Kappert), de gebouwen (molen, café en boerderijen), het kanaal en over periode van de 2e Wereldoorlog. Na de pauze wordt een in Lemele opgenomen film uit 1982 vertoond. De avond begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).

PCOB bijeenkomst

NIJVERDAL - Op donderdagmiddag 15 november houdt de PCOB ( ouderenbond) weer haar maandelijkse bijeenkomst in Het Centrum aan de Constantijnstraat in Nijverdal. Gastspreker is Gerda Marsman uit Haarle. Gerda Marsman maakt in haar eentje fietstochten over de verschillende continenten. Van haar tocht door Amerika houdt ze een presentatie. "Waar ik ook maar kom. Op mijn route zet ik mijn tentje op, maak kampvuur, bereid daarop mijn eten en duik de rivier in. Dat is dan min of meer mijn badkamer. De beleving van dat alles wil ik graag delen", aldus Marsman. De middag begint om 14.30 uur, is gratis toegankelijk voor leden en belangstellenden. Zaal open om 14.00 uur.

Volker Wessels Holterberg ATB Toertocht

Foto: HvN

NIJVERDAL - Eén van de mooiste manieren om de Holterberg en de Sallandse Heuvelrug te verkennen is toch wel op de ATB! Het is ieder jaar weer een moeilijke opgave voor de Fietstoerclub CC'75 om een ATB tocht uit te zetten buiten de welbekende "paarse" en "blauwe" MTB-route om. Maar… Het is weer gelukt, dat is te zien op 10 november.

Twee prachtige routes van 35 en 55 km worden uitgezet. Mooie singletracks, bos en hei, pittige beklimmingen en lange afdalingen, het zit er allemaal in. En waar vorig jaar na de herfststorm de route moest worden opgeschoond, ligt de route er nu perfect bij. Onze tocht voldoet aan het hoogste kwaliteitsniveau van wielersportbond NTFU. Met trots dragen wij het keurmerk 'NTFU Extra Goed Geregeld'. Beide routes gaan eerst naar de noordkant, richting Hellendoorn, waarbij de 55 km daarna een extra lus maakt richting Holten. De 35 km heeft onderweg 1x een verzorgingspost en de 55 km heeft 2x verzorging met technische ondersteuning.

Starten kan tussen 9.00 en 10.00 uur vanaf camping Noetselerberg, Holterweg 116 in Nijverdal. De kosten bedragen voor NFTU leden € 5,00, voor niet leden € 7,00 en kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Tevens wordt er €1,00 per deelnemer afgedragen aan de Stichting Support For Nature. Hiermee dragen wij bij aan de instandhouding van ons prachtige natuurgebied. Voor snelle doorstroming kun je gebruikmaken van voorinschrijving en/of Scan en Go. Natuurlijk geldt de verplichting: Gebruik je kop, helm op! Op camping Noetselerberg zijn kleed- en doucheruimtes aanwezig en tevens kan men na afloop de mountainbike schoonspuiten. Na de sportieve inspanning is er gelegenheid om een bordje snert, gehaktbal en/of een biertje te nuttigen met je fietsvrienden en grote verhalen te vertellen.

Voor meer inlichtingen bezoekt u de website www.cc75.nl of kunt u bellen met Chantal Fokkert 0548-620998. Fietstoerclub CC'75 staat uiteraard weer borg voor een solide organisatie van deze schitterende tocht en hoopt op veel enthousiaste deelnemers. Op zondag 10 februari 2019 houden ze deze tocht nog een keer, maar dan in omgekeerde richting, samen met de speciaal voor jeugd georganiseerde For Kids Only toertocht.

Goed weekend voor Het Ravijn

Foto: Wim Beunk

NIJVERDAL - Het was zaterdagavond een goede wedstrijdavond voor de teams van Z&PC Het Ravijn. Zowel Dames 1 als ook Heren 1 wisten hun wedstrijden winnend af te sluiten. De ploeg van Jan Mensink (Dames 1), wist een klinkende 21-8 overwinning te behalen op het Barendrechtse ZPB.

Ook de Nijverdalse waterpoloheren deden wat in de lijn der verwachting lag, winnen van de heren van de Barendrechtse club. De ploeg van Marc van Groen wist een 9-7 overwinning uit het water te slepen. Daarmee staan ze ook deze week op een mooie vijfde plaats in de Eredivisie ranglijst. De dames nemen door deze forse overwinning in de eerste reguliere competitiewedstrijd direct de koppositie van de ranglijst in.

De Nijverdalse waterpolodames begonnen het begin van die reguliere competitie direct goed. Met uitzondering van een mindere tweede periode , werd de wedstrijd gecontroleerd gespeeld en is de overwinning geen moment in gevaar geweest. De acht tegendoelpunten werden uit de zone gescoord.

De waterpoloheren speelden verdedigend een goede wedstrijd. De manminder liep minder goed. Daar zal de komende tijd nog op getraind worden. "We hebben als team gevochten en zo de wedstrijd weten binnen te slepen", oordeelde aanvoerder Lars Gottemaker na afloop. Zowel de dames als de herenselectie spelen aanstaande zaterdag in Utrecht een uitwedstrijd. Dames 1 speelt om 18:15 uur de wedstrijd tegen UZSC. De Ravijnheren gaan om 19:30 uur te water in zwembad "De Krommerijn". De dames 2 selectie van Het Ravijn speelt om 17:00 uur tegen de reserves van UZSC. De reserves van Heren 2 sluiten de Utrechtavond in "De Krommerijn" om 21:00 uur af met een wedstrijd tegen UZSC 2.

"Eigen Oogst is een bewezen succesformule"

Foto: Linda Espeldoorn

NIJVERDAL - Burgemeester Anneke Raven heeft vorige week Eigen Oogst geopend. Bij de deuren van de Smidse hield zij een boeiende toespraak voor de ongeveer 300 belangstellenden.

In die toespraak gaf ze aan dat het gemeentebestuur blij is met dit springlevende culturele evenement. Eigen Oogst is een bewezen succesformule. Ieder jaar slaagt de organisatie erin om fris te blijven. Verfrissend is het dat van de 215 deelnemers er dit jaar 100 nieuw zijn. Nieuw is ook dat kleine kunstwerkjes van 10 bij 10 konden worden ingediend. Jongeren van De Welle hebben een 3D-bril neergelegd om hun kunstwerk te tonen. Reggesteyn doet vanaf twee locaties ook weer mee. De muziek op zondag zorgt ervoor dat er rond de tentoongestelde werken nog meer te beleven is.
Openingstijden: t/m 25 nov. Ma. 13.30-17.00u,
di t/m za 11.00-17.00 u
en zo. 12.30-17.00 u.

Waterpolodames loten ZVL

Foto: Wim Beunk

NIJVERDAL - De waterpolodames van Z&PC Het Ravijn zijn doorgedrongen tot de kwartfinale van de KNZB beker. Op woensdag 31 oktober vond op het bondsbureau van de KNZB de loting van de kwartfinale plaats en daarbij rolde het Leidse ZVL 1886 als tegenstander uit de koker.

De Ravijndames spelen in het weekend van 17 november eerst een uitwedstrijd in zwembad De Zijl in Leiden. De thuiswedstrijd staat gepland voor zaterdag 1 december in Nijverdal. De speeltijden in Leiden en Nijverdal moeten nog worden bepaalt.

Met EMOS de wereld rond

Foto: EMOS

DAARLE - Dat is dit jaar de titel van de jaaruitvoering van Chr. muziekvereniging EMOS uit Daarle. Aan de hand van het bekende verhaal van Jules Verne "De reis om de wereld in 80 dagen" wordt het publiek mee genomen op een reis rondom de wereldbol.

Iedereen is van harte uitgenodigd om te komen deelnemen aan deze muzikale reis. Tijdens dit concert presenteren zich de fanfare en de jeugdfanfare onder leiding van Wilbert Sleumer, de slagwerkgroep onder leiding van Rene Scholten en de jeugdslagwerkgroep onder leiding van Maarten Aalvink.

Het concert zal plaats vinden in 'n Kadiek te Daarle op vrijdag 16 november en zaterdag 17 november, aanvang 20.00 uur. De entree bedraagt € 7,50 voor volwassenen en € 5, - voor kinderen t/m 12 jaar. Mensen met een donateurskaart hebben gratis toegang voor 2 personen.

Dorpsbudget

NIJVERDAL - De inschrijving voor het Dorpsbudget Nijverdal 2019 is weer geopend. Hier is een speciaal formulier voor ontwikkeld dat ge-upload kan worden via de website www.stichtingdewelle.nl. Ga hiervoor naar Doelgroepen – buurtwerk. Achtergrondinformatie over de criteria die gelden om in aanmerking te komen voor een bijdrage zijn tevens op deze website te vinden. Aanvragen kunnen uitsluitend digitaal ingediend worden tot uiterlijk 31 december 2018 waarna de commissie Dorpsbudget Nijverdal de aanvragen zal behandelen, mits ze voldoen aan de criteria. Is er een aanvraag ingediend dan volgt er via de mail binnen een week een ontvangstbevestiging. Zo niet, neem dan contact op met De Welle, Yvonne Posthuma, 0548 – 638807, y.posthuma@stichtingdewelle.nl

Onderlinge Vogelshow

NIJVERDAL - Dinsdag werden de vogels ingebracht voor de vogelshow van Vogelvereniging Zang en Kleur. Donderdag zijn de prijswinnaars bekendgemaakt. De leden hebben 300 vogels ingezonden voor deze show, er zijn vele soorten en kleuren vogels te bewonderen. Denk daarbij aan: Kleur- en postuur kanaries, tropische vogels, parkieten en duiven. Er zijn gratis vogelbladen en informatie folders voor de bezoekers om mee te nemen. Openingstijden: Vrijdag: 9 nov van 13.00 tot 22.00 uur en zaterdag 10 nov van 10.30 tot 16.00 uur. Entree is gratis. Voor de jeugd is er een kleurplaatwedstrijd, men kan de kleurplaten tijdens de show inleveren en anders bij Wibbelink. Dat kan tot 17 november.

Tarief zwembad

NIJVERDAL - Met verbazing heeft de PvdA fractie kennis genomen van de voorgenomen prijsstijgingen van de zwembadkaartjes bij het Ravijn. Dat er een inflatiecorrectie wordt toegepast is op zich niet gek. Maar waar het college stelt dat er een gemiddelde prijsstijging van ongeveer 2,5% zou worden doorgevoerd, blijkt in de praktijk dat dit voor specifieke groepen nogal afwijkt. Voor volwassenen is de stijging voor alle kaartjes minder dan voor 65+ en jeugd, bij deze laatste groep stijgen de prijzen soms wel tot 8%. Als PvdA leek ons dat niet eerlijk en navraag bij het college leverde het antwoord op dat dit niet wordt gedaan omdat het financieel nodig is, maar omdat dan het systeem van de rekenmethode netter is. Die reden is naar ons idee absurd, systemen gaan niet voor mensen.

Sinterklaas komt op 17 november naar Rijssen

RIJSSEN - Op de dag dat Sinterklaas in Nederland voet aan wal zet komt hij ook naar Rijssen! En hij komt niet alleen. Bijna 50 pieten komen samen met de Sint mee naar de stad. En dat is hard nodig ook om al die schoenen van die lieve kinderen uit Rijssen gevuld te krijgen. Op zaterdag 17 november om 12:30 uur wordt Sinterklaas welkom geheten bij het Pietenhuis aan de Rozengaarde (naast de bibliotheek). Hier is er even tijd om Sinterklaas een handje te geven of met hem op de foto te gaan. Om 12:50 uur vertrekt Sinterklaas vanaf Rozengaarde voor de optocht.

Route
Het vrolijke orkest de Kamgoarn Klösse zal de stoet muzikaal begeleiden. De route gaat via de Julianastraat, Grotestraat, Enterstraat, Oranjestraat, Kerkstraat, Rozengaarde, Europaplein, Bouwstraat, Hoge Wal plein en de Haarstraat naar het podium op 't Schild. De verwachting is dat Sinterklaas hier 13:15 uur aankomt. Het programma op het podium op 't Schild begint om 13:00 uur met Juf Susan en Juf Rianne. DJ Chiel en de Dynamieke danspieten zijn er ook weer bij. Burgemeester Hofland zal Sinterklaas ontvangen en welkom heten in de stad Rijssen.

Sinthuis
Voor Sinterklaas hebben we ook dit jaar een mooi Sinthuis ingericht. Op de hoek Schild/Julianstraat (naast Eshuis mode) kun je het niet missen. Hier slaapt en werkt Sinterklaas wanneer hij in Rijssen is. Hier kun je je verlanglijstje, je kleurplaat, tekening of brief aan Sinterklaas door de bus doen. En wie weet hangt hij jouw kleurplaat boven zijn bed! Tijdens de intocht krijgt de Sint de sleutel van het Sinthuis van de burgemeester overhandigd en zal hij zijn intrek nemen. Hier gaat Sinterklaas na een lange en vermoeiende reis een dutje doen. Hiermee is dan ook een einde gekomen aan het officiële programma.

Kleurplaatwedstrijd
Op de site van sintinrijssen.nl kun je een leuke kleurplaat downloaden. Je ingekleurde kleurplaat kun je vanaf 12 t/m 22 november inleveren bij het Sinthuis. Er zijn mooie prijzen te winnen! Op zaterdag 24 november reikt Sinterklaas zelf de prijzen uit!.

Informatie
Kijk voor meer informatie, filmpjes en foto's ook op de website van www.sintinrijssen.nl

Zoektocht naar klassiek talent weer gestart

NIJVERDAL - Muziek onder de Trap gaat op 24 januari 2019 weer op zoek naar jeugdige talenten in de klassieke muziek tijdens de tweejaarlijks terugkerende talentenjacht 'Klassiek Talent'. De jeugd heeft immers de toekomst, dat geldt natuurlijk ook voor de klassieke muziek. De talentenjacht vindt plaats in de ZINiN Theaterzaal.

Onze regio kent een groot aantal jonge talenten, die een mooi podium verdienen. Om deze talenten een extra stimulans te geven om hun plezier in muziek nog verder te vergroten, heeft de Muziekkring Hellendoorn (inmiddels Muziek onder de Trap) in 2011 Klassiek Talent in het leven geroepen, een talentenjacht speciaal gericht op jongeren tussen de 12 en de 18 jaar.

Prijzen
Er worden vier prijzen uitgereikt: naast de bekende drie 'podiumplekken', waaraan een leuk geldbedrag en een les aan het conservatorium is verbonden, wordt ook een publieksprijs uitgereikt. De volgende editie van Klassiek Talent vindt plaats op 24 januari 2019. De eerste prijs bedraagt €100,- en een les aan het ArtEZ Conservatorium. Een tweede prijs bedraagt €75,-. Een derde prijs bedraagt €50,- en de publieksprijs bedraagt €75,-.

Klassiek talent 2019
Weet jij, alleen of met je groepje (duo, trio, groter ensemble), op 24 januari de jury onder leiding van Han Kolthof te overtuigen en word jij het nieuwe Klassieke Talent van Nijverdal? schrijf je dan nu in via onderstaand formulier, of via info@muziekonderdetrap.nl. Je kunt je tot en met 14 december inschrijven. Wacht dus niet te lang!

Samen wandelen en fietsen met Evenmens

Foto: ANNAUF

NIJVERDAL - Evenmens Samen Verder is bedoeld voor mantelzorgers met een gemis. Binnen Samen Verder worden deze mantelzorgers in contact gebracht met lotgenoten en zorgvrijwilligers die helpen het gemis te verwerken, gedachten op een rij te zetten en nieuwe stappen in het eigen leven te zetten.

Bij rouwen wordt vaak gedacht aan het verwerken van het verlies van een dierbare. In de meeste gevallen is dit ook zo. Maar verliesverwerking hoeft niet alleen om het verlies van een dierbare te gaan. Je kan bijvoorbeeld ook rouwen om het verlies van een baan, of na een scheiding. Ook een kinderwens die komt te vervallen is een vorm van rouw- en verliesverwerking. Er kan dus ook sprake zijn van een (groot) verlies zonder dat hier een overlijden aan vooraf is gegaan. Praten met lotgenoten kan troost en steun geven. Voor anderen om u heen gaat het leven weer verder, waardoor het lastiger kan zijn om met hen uw verhaal te delen. Lotgenoten begrijpen wat u bedoelt en hoe verdriet kan voelen.

Lotgenoten
Evenmens Samen Verder wil lotgenoten met elkaar in contact brengen. Lotgenotencontact vindt onder andere plaats in de vorm van fiets- en wandelcoaching. Daarnaast kunnen ook gesprekken thuis gevoerd worden. U wandelt samen met een gids. De eerstvolgende wandeling is op: donderdag 15 november. Het vertrek is om 10.00 uur vanaf het station in Ommen. Onderweg een koffie moment voor eigen kosten.

Fietstocht
Wilt u liever fietsen? Dat kan op maandag 12 november. Vertrek om 13.00 uur vanaf het station Nijverdal (kant van de bushaltes).

Goede ondersteuning
Bent u mantelzorger met een gemis en heeft u behoefte aan deze vorm van ondersteuning, dan kunt u deelnemen aan deze wandeling of fietstocht. Deelname is kosteloos, een kopje koffie/thee onderweg is voor eigen rekening; graag van tevoren aanmelden bij Ina Versmissen iversmissen@evenmens.nl of 0548-638830.

Lezing Groei en Bloei

RIJSSEN - Groei en Bloei afdeling Reggevallei heeft een lezing georganiseerd op dinsdag 13 november.

De lezing met een diavoorstelling gaat over wildbeheer. Een van de zaken waarmee wildbeheer zich bezighoudt is de stand en de vergroting van de patrijspopulatie. De spreker tijdens deze lezing is Evert Dijk van Wildbeheer West-Twente van Landschap Overijssel. De lezing wordt gehouden bij Speeltuin De Hoge Esch aan de Teunis Lodderstraat 13 en de aanvang is om 19.45 uur. Niet-leden van Groei en Bloei kunnen de lezing bijwonen tegen betaling van € 2,50.

Babygebaren

NIJVERDAL - Hoe kan er gecommuniceerd worden met een baby als gesproken taal nog niet mogelijk is? Dat is precies waar de Ouder- en kindworkshop overgaat.

De workshop Babygebaren wordt gegeven in de ZINiN Bibliotheek op woensdag 14 november om 10.00 uur en 11.00 uur. De docente is Saskia Schreurs, een bevoegd deskundige. Zij leert u uw gesproken taal te combineren met simpele handgebaren vanuit de gebarentaal. Het thema van 14 november is Feest. De workshop volgen is overigens gratis.

Rijden Zonder Invloed

RIJSSEN - Het campagneteam 'Rijden Zonder Invloed' komt naar de Jacobus Fruytier scholengemeenschap.

Jongeren onder de 18 jaar mogen nog geen alcohol drinken, toch is er een speciaal lespakket voor jongeren waarmee het campagneteam de school bezoekt. De leerlingen zijn namelijk de toekomstige bestuurders en voor hen is het belangrijk om nu al kennis te maken met de gevolgen van alcohol- en drugsgebruik op de verkeersveiligheid.

Beleef de maan

NIJVERDAL - Bij BuitenCentrum Sallandse Heuvelrug staat de avond van 17 november in het teken van de maan.

De avond begint met een presentatie over de maan en over planeten door Sterrenwacht Hellendoorn. Daarna is er een wandeling door de bossen en over de velden van de Sallandse Heuvelrug. 'Beleef de maan' begint om 19.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Meer informatie vindt u op www.staatsbosbeheer.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden.

Postduifkampioenen

Foto: Nienke Kamp

RIJSSEN - Postduivenvereniging het Luchtvermaak huldigde onlangs haar generale kampioenen van het afgelopen vliegseizoen 2018.
De generale kampioenschappen gaan over de prestaties over alle vluchten en afstandsdisciplines van april tot en met september. De duivenploegeigenaar die gemiddeld genomen de beste prestaties levert, wordt Generaal Kampioen Onaangewezen. Dat waren vader Arjan en zoon André Slagman. De liefhebber die elke week het best in staat is om die duiven te markeren die het vroegst zullen thuiskomen, wordt Generaal Kampioen Aangewezen. Dat was Jan Kwintenberg. De allerbeste duif van het afgelopen seizoen, de Asduif Generaal, was van de combinatie Kamp-Kippers. De generale top 10: Onaangewezen 1. A.J. Slagman & zn; 2. Seppenwoolde27A; 3. Jan Kwintenberg; 4. Herman Beltman; 5. Kamp-Kippers; 6. Slagman-Rozemuller; 7. Jascha Ligtenberg; 8. Han Immink; 9. G. Tijhuis en 10. Comb. Geerling. Aangewezen: 1. Jan Kwintenberg; 2. Herman Beltman; 3. Han Immink; 4. Seppenwoolde27A; 5. Kamp-Kippers; 6. Slagman-Rozemuller; 7. G. Kreijkes; 8. Jascha Ligtenberg; 9. Comb. Geerling en 10. Lennart Krijgsman.

Er is een nieuw bedrijf gestart in Enter!

ENTER - Er is een nieuw bedrijf gestart in Enter; het heet TransVen. Dit transportbedrijf is onderdeel van Rudy van de Ven auto`s BV uit Enter.

Het bedrijf heeft gekozen voor een Mercedes met Tijhof opbouw en aanhanger welke geheel geschikt is gemaakt voor transport van en naar Duitsland. Jaarlijks zal er zo`n 175.000 kilometer met deze oprijwagen gereden worden. "Het betreft de allereerste nieuwe Sprinter die we nu afleveren als oprijwagen.", zegt Mercedes Baan trots.

Veel voorwerk
Rudy van de Ven auto`s staat bekend om zijn leuke auto`s in de betaalbare prijsklasse. Om aan dit soort courante auto`s te komen zijn we lid bij 17 veilingsites, zo legt Rudy van de Ven uit. Om deze auto`s in de showroom te krijgen is veel voorwerk nodig. Zo zijn alle auto`s voorgeselecteerd alvorens ze worden gekocht. Gekeken wordt naar het aantal eigenaren, kilometers, onderhoudshistorie en optische staat. Nadat we de hoogst biedende zijn van de auto gaat de auto naar een logistiek centrum op verschillende plekken in Duitsland. Onze logistieke planster Harriette van de Ven plant deze dan in voor onze 3 chauffeurs. Elke dag wordt er dus gereden. Strakke planning is dus noodzakelijk en we hebben zoveel werk dat onze 2de oprijwagen ook wordt afgeleverd. De verkoper Martijn Brinks werkzaam bij Mercedes Baan heeft de gunning gekregen om de auto te kunnen leveren. De auto is keurig netjes afgeleverd en de reclame is keurig verzorgt door Marnix Sign ook uit Rijssen.

10 jaar I-KOOK Keukens

10 jaar I-KOOK Keukens

HENGELO - Het getuigd van een gezonde dosis lef, passie voor en beleving bij de beste klantervaring ooit. Op 20 juli 2008, opende Jan Klinge zijn I-KOOK Keukens vestiging aan de Deurningerstraat 1 in Hengelo.

Inmiddels 10 jaar later, is I-KOOK Keukens Hengelo een gevestigde naam in de regio Twente, en wordt inmiddels ook veelvuldig gevonden door klanten van ver daarbuiten. De kracht van I-KOOK Keukens Hengelo ligt bij het onderscheidende vermogen van de keukencoaches - en de slogan "Ik wil een adviseur die luistert, niet iemand die me iets opdringt".

Vakmanschap
Door onze jaren lange ervaring, vakkennis, ongeremde enthousiasme- en creativiteit begeleiden wij, als echte keukencoaches, je op een transparante en persoonlijke wijze bij het ontwerp en de aanschaf van een nieuwe keuken. Van A tot Z willen wij jouw persoonlijke keukencoach en hét vaste aanspreekpunt zijn. Hoe mooi is dat. Ervaar het zelf!

Dankwoord
De afgelopen jaren hebben wij door onze specifieke aanpak van coaching dan ook vele klanten blij mogen maken bij de aanschaf van een nieuwe keuken. Bij deze willen wij dan ook onze klanten, zeg maar gerust nieuwe vrienden, bedanken voor het gestelde vertrouwen van de afgelopen 10 jaren. Bedankt! De komende jaren willen we graag nog meer mensen coachen bij de aanschaf van een mooie keuken. Wij hopen dat jij er daar één van bent. Dus voel je welkom in onze winkel- of op onze website: www.i-kook.nl en vraag een van onze keukencoaches gerust om advies. Wij creëren binnen ieder budget de perfecte keuken! Coachen kost tijd, dus het maken van een afspraak is gewenst. Bel: 074-2503730. Tot ziens bij I-KOOK Keukens Hengelo!

Winterfair bij Zorgboerderij De Borkeld

Foto: E. van den Belt.

RIJSSEN – Bij Zorgboerderij de Borkeld aan de Borkeld 1a te Rijssen wordt donderdag 15, vrijdag 16 en zaterdag 17 november weer de populaire winterfair gehouden. De entree is gratis en er is ruime parkeergelegenheid.

Jan Boertje van de organisatie zegt dat er veel te beleven is op het "mooiste en gezelligste evenement van Twente." Er zijn minstens 70 standhouders. Voor de kinderen is er een skelterbaan, Gerrit Zandvoort geeft demonstraties met zijn roofvogels, er worden klompen gemaakt en op de zaterdag vinden demonstraties van de Brandweer plaats. Ga daarnaast de uitdaging aan met spijkerslaan of spijkerbroek hangen.

Bruidsplein
Een deel van de tent wordt ingericht als Bruidsplein. Volgens Jan Boertje komen er een aantal standhouders rond het thema Trouwen zoals Bruidsmode, maatpakken voor de mannen, een bloemist, een fotograaf voor een trouwreportage. Ook wordt een gezamenlijk actie voorbereid voor toekomstige bruidsparen.

Goed doel
Er is van alles te eten, te drinken en te proeven. In de gezellige overdekte koffietent met veel zitplaatsen kan worden bijgepraat onder het genot van iets lekkers. De opbrengst van de Winterfair gaat naar het goede doel. "Het geld gaat naar mensen met een verstandelijke beperking en de ouderendagbesteding op Zorgboerderij De Borkeld. Met dat geld kunnen we noodzakelijke aankopen doen, waardoor we onze deelnemers op een zinvolle manier dagbesteding kunnen aanbieden."

Informatie
De sfeer is altijd goed op de winterfair en er is 1100 vierkante meter verwarmde beursvloer. . "Heel gezellig en de saamhorigheid is voelbaar. We laten het concept dan ook ongewijzigd: bezoekers mogen gratis het terrein op en overal in, maar wie met de auto komt betaalt 1 euro parkeergeld. Dat geld is ervoor om de parkeerweilanden na de fair weer in orde te maken." Uitgebreide informatie over de route en andere zaken is te vinden op de website www.winterfairdeborkeld.nl.

Openingstijden
De Winterfair is donderdagavond open van 16.00 tot 21.00 uur, vrijdagavond van 16.00 – 22.00uur en zaterdag van 10.00 tot 16 uur. Komt u ook langs op deze gezellige winterfair?

FOTO : fotorijssen.nl

André Hazes op Friday Night Out bij Holland Casino Enschede

ENSCHEDE - Op vrijdag 30 november treedt in Holland Casino Enschede André Hazes op tijdens de wekelijkse Friday Night Out. Het optreden vindt plaats in de grote, bovenste zaal van het casino. De zaal gaat open om 22.00 uur. Het optreden zal naar verwachting rond 23.00 uur zijn. De entree is tijdens deze avond geheel gratis, dus ook voor niet-Favorites kaarthouders.

Kom langs om een gokje te wagen in het enige echte casino. In de speelzaal draait elke vrijdag een coole DJ en kun je spelen op de vele speelautomaten of speeltafels. Tijdens de Friday Night Out maak je bovendien kans op extra geldprijzen en kun je gratis één minuut geldgraaien in de Money Shower winnen. Verder wordt elke vrijdagavond vanaf 20.00 uur de High Wine & High Beer aangeboden. Dit is een proeverij van drie verschillende wijnen of bieren met bijpassende warme en koude gerechtjes voor maar €20,- per persoon. U kunt ook telefonisch vooraf reserveren vanaf twee personen door te bellen naar 053-7502841 vanaf 12.00 uur.

Openingstijden
Het casino is dagelijks geopend van 12.00 uur tot 03.00 uur. Bij Holland Casino kun je in een veilige omgeving spelen aan tafels en speelautomaten vanaf 18 jaar, waarbij legitimatie verplicht is. Voor meer informatie kijk op www.hollandcasino.nl/vestigingen/enschede/agenda

Tennisclinic

HELLENDOORN - Op zaterdag 17 november organiseert TC Hellendoorn in samenwerking met Albert Heijn een tennisclinic.

Deze tennisclinic wordt bij TC Hellendoorn aan de Imminkservestraat 2 gehouden. Iedereen die kennis wil maken met tennis, mag deze dag meedoen. Er zijn rackets beschikbaar, er is een ballenkanon, er word tennisles gegeven er er kan vrij worden gespeeld. De clinic is voor jong en oud en duurt van ongeveer 13:00 tot 16:00 uur. Aanmelden kan bij Tennisschool Wim Goos door te bellen naar 06-51646491 of te mailen naar wimgoos@telfort.nl.

Pubquiz

HOLTEN - Bij café 't Keuntje wordt er op 9 november een pubquiz gehouden.

Om 20.30 uur begint de quiz. In verschillende ronden worden er uiteenlopende vragen gesteld in diverse categorieën. Binnen 20 seconden moet er via een mobiele telefoon geantwoord worden. Alleen spelen is mogelijk, maar met een team kan natuurlijk ook. Misschien wel net zo gezellig en wie weet is de kennis van allemaal samen wel groter. Teams mogen uit maximaal vijf personen bestaan. Deelnemen is gratis, maar opgeven is wel noodzakelijk. Dit kan via sr.hilferink@gmail.com, bij de bar of app naar 06-10665852.

Sinterklaas en de Vlucht door de Lucht

NIJVERDAL - Een spannende film over Sinterklaas is te zien bij ZINema in november.

Wat als Sinterklaas wordt ontvoerd? Kan pakjesavond dan nog wel doorgaan? Ontdek het tijdens de film 'Sinterklaas en de Vlucht door de Lucht'. Deze is te zien op 14, 18, 21, 25 en 28 november om 13.30 uur. Entreekaarten kosten € 8,50 per stuk.

Open dag bakkerij

ENTER - De nieuwe Bakkerij van Otten is geopend en daarom mag iedereen een kijkje in de keuken komen nemen op 10 november.

De open dag wordt gehouden op 10 november tussen 10.00 uur en 14.00 uur bij de bakkerij aan de Veldegge 43. U kunt zien hoe de producten, die puur natuur zijn, worden gemaakt en u kunt ook beoordelen of ze lekker zijn. Er is namelijk genoeg te proeven!

Archief stad Rijssen openbaar tot 2000

RIJSSEN - Het laatste deel van het archief van de voormalige gemeente Rijssen is nu officieel overgedragen aan de gemeente Rijssen-Holten.
Dat betekent dat ook dit deel van het archief nu ook in te zien en toegankelijk is voor het publiek. Het gaat om de periode van 1930 tot het jaar 2000. Daarna is de gemeente Rijssen samengevoegd met Holten. Een gespecialiseerde firma heeft de archieven gebruiksklaar van 70 jaar Rijssense geschiedenis. Er is een overzichtelijke inventaris gemaakt waarin het gemakkelijk zoeken is. In de archieven zijn onder andere de verdwenen stadsboerderijen in de binnenstad te zien en dat de stad Rijssen twee stadhuizen heeft versleten. In aanwezigheid van de archiefmedewerkers Gerrit Lammers en Gerrit Pieffers heeft gemeentesecretaris Arie van Eck (rechts) de archieven officieel in ontvangst genomen. Ook Albert Last en Gerrit Fokker van Werkgroep Heemkunde van het Rijssens Museum waren aanwezig bij de overdracht.

TWENTE - Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk? Een hoge functie en een Porsche voor de deur? Deze sterke Twentenaren laten zien dat succes vele vormen kent. In deze serie delen zij hun verhaal waarin zij ieder op hun eigen manier hun weg naar succes vinden of gevonden hebben. Zij laten zich niet in een hokje duwen, maar bepalen zelf hoe zij succesvol zijn. Dit keer doet Leon (29) zijn verhaal.

Leon is bij reïntegratiebedrijf RVTwente op een mooie manier tot bloei gekomen, hij is veel over zichzelf te weten gekomen en heeft ontdekt wat hij leuk vindt. Hij kan zichzelf helemaal kwijt in het programmeren van games en hij werkt momenteel aan het steeds verder uitbouwen van zijn eigen educatieve spel.

Niet de domste
Leon is absoluut de domste niet, dat bewees hij wel met de afronding van zijn studie Technische Wiskunde aan de Universiteit Twente. Hierna wilde hij zijn eerstegraads lesbevoegdheid halen, maar helaas kwam hij niet door het praktijkgedeelte heen en moest hij deze opleiding staken. Leon zat hierna een tijdje zonder werk en vond het lastig om te starten op de arbeidsmarkt. Hij besloot dan ook om een Werkfit-traject te volgen bij RVTwente waarbij hij steeds meer zicht krijgt op wat hij leuk vindt en hoe dit past in een toekomstige baan.

Ruimte
Doordat er geen strakke deadlines gelden, krijgt de creativiteit van Leon alle ruimte en ontstaan er mooie dingen. Op zijn opleiding had Leon al wat programmeren gehad, maar sinds maart 2017 heeft hij hier zich helemaal op toegelegd. Meerdere programmeertalen heeft hij bij RVTwente vanaf 0 geleerd. Daarnaast heeft Leon al van jongs af aan een liefde voor gaming. Door beiden te combineren, kan hij verschillende spellen creëren. Naast dat je bij RVTwente wordt geholpen bij het vinden van je passies en talenten, vindt Leon de sfeer bij RVTwente fijn. Dit helpt hem bij het werken aan zijn sociale skills. Het sociale is voor Leon soms een uitdaging, zo liep het contact met collega's op stage niet lekker. De samenwerking en het contact met studiegenoten vond hij daarentegen weer heel erg leuk en dit verliep vaak goed. Wel vond hij het sociale soms lastig te combineren met zijn werkzaamheden. "Bij mijn studie had ik veel deadlines waardoor je ook druk had, hierdoor hield ik het sociale er een beetje buiten soms." Hier bij RVTwente heb je niet die strakke deadlines en kijk je ook nog buiten je scherm."

Toekomst
Succes is voor Leon jezelf kwijt kunnen in iets wat je leuk vindt, maar daarbij ook praktisch kijken welke baan daar dan bij past. Recentelijk is Leon samen met iemand van RVTwente op bezoek geweest bij een bedrijf om te kijken welke mogelijkheden er zijn en wat er veel wordt gevraagd op het gebied van programmeren. In de toekomst ziet Leon zichzelf wel als programmeur aan de slag gaan en hier werkt hij dan ook naartoe. Nu is hij echter al heel blij dat hij heeft ontdekt waar zijn passie ligt. "Als je uiteindelijk vindt wat je leuk vindt dan kun je daar heel veel motivatie in kwijt en dan is er vast wel iets op banengebied wat daar weer aan linkt" zegt Leon tot besluit.

Laat u testen op diabetes

TWENTE - Woensdag 14 november is het nationale diabetes dag. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd en is vaak de oorzaak van vele hart- en vaatziekten of blindheid.

In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan de toenemende groei en de sociaal-maatschappelijke en economische gevolgen van diabetes.

Soorten diabetes
Er zijn verschillende types diabetes namelijk type 1 en type 2. De meest voorkomende van deze is diabetes type 2. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dit is het hormoon dat de bloedsuiker regelt, deze is onzichtbaar en kan daardoor zijn werk niet doen. Hierdoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten.

Verklein de kans
Een gezonde leefstijl kan de kans op diabetes al enorm verkleinen. Denk hierbij vooral aan gezond eten, niet roken, zorgen dat je op gezond gewicht blijft en bij overgewicht zorgen dat u iets afvalt. Dit geldt alleen voor diabetes type 2, type 1 is namelijk niet te voorkomen.

Complicaties
Bij diabetes komen ook lichamelijke complicaties kijken, dit kunnen problemen zijn met uw zenuwen, maag en darmen, hart en bloedvaten en andere vervelende lichamelijke klachten. Om deze complicaties te voorkomen helpt het als u een stabiele bloedsuikerspiegel heeft. Verder helpt het ook dat u gezond leeft en regelmatig bij de huisarts langs gaat voor een controle. Belangrijk is om dan uw bloedsuiker, voeten, bloeddruk en bloedvetten, nieren en ogen te laten controleren. Ook is het wanneer je diabetes hebt erg belangrijk om elk najaar een griepprik op te halen, zo voorkom je dat je griepcomplicaties krijgt zoals een longontsteking.

Eten met diabetes
De feestdagen komen er weer aan, maar wat betekend dat eigenlijk voor mensen met diabetes? Je hoeft geen speciale producten te kopen, het is wel handig om te zorgen dat de gerechten apart gereserveerd worden. Hierdoor kan iedereen het zelf opscheppen en kan iedereen kiezen hoeveel hij wilt opscheppen. Een kleine tip: spaar geen trek op en neem kleine porties. Wees kieskeurig met wat je neemt en geniet extra van de dingen die je écht lekker vindt. Zo blijf je lang gezond.

FC Twente - Go Ahead Eagles

ENSCHEDE - Zondag 18 november speelt FC Twente een duel in eigen huis tegen Go Ahead Eagles. Deze thuiswedstrijd wordt gespeeld om 14.30 uur.

De Overijsselse derby tussen FC Twente en Go Ahead Eagles is al 56 keer eerder gespeeld in competitieverband. FC Twente ging er 31 keer met de winst vandoor. Momenteel hebben beide clubs 26 punten na 12 speelrondes. ?FC Twente heeft de drie thuiswedstrijden in een week tijd allemaal winnend afgesloten. Na de zeges op Almere City FC en vv Noordwijk won Twente in De Grolsch Veste afgelopen vrijdag met 3-1 van RKC Waalwijk. Go Ahead Eagles daarentegen verloor afgelopen speelronde de koppositie door te verliezen bij Telstar.

Kaarten
Voor de wedstrijd tegen Go Ahead Eageles heb je een Clubcard nodig. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Nog geen Clubcard? Ga dan naar kaartverkoop.fctwente.nl. Zij rekenen weer op uw steun!

Juf Roos

NIJVERDAL - Juf Roos staat in de Nederlandse theaters. Op 11 november is Juf Roos te vinden in het ZINiN Theater.

Twee voorstellingen voor kinderen staan gepland van deze juf, die onder andere bekend is geworden door YouTube, maar eentje is er al uitverkocht. De tweede voorstelling van 16.00 uur op 11 november nog niet. Samen met de kinderen genieten van een spannend verhaal en oer-Hollandse liedjes, die ook meegezongen mogen worden. Kaarten voor Juf Roos zijn verkrijgbaar voor € 16,- per stuk.

Remembrance Day

HOLTEN - Op de Canadese Begraafplaats is er op 11 november een plechtigheid in verband met Remembrance Day.

Remembrance Day is de dag waarop het Verenigd Koninkrijk en de andere landen die tot het Gemenebest behoren de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en daarna herdenken. De herdenking op de Canadese Begraafplaats Holten begint om 10.30 uur en de toegang is vrij.

Ezra Seminar

NIJVERDAL - Op zondag 11 november is het weer tijd voor de maandelijkse lezing. De spreker op deze lezing is Dato Steenhuis.

Het onderwerp van deze lezing is 'Opname van de gemeente - achterhaald of actueel?' en Dato Steenhuis zal dit onderwerp inleiden. De avond wordt gehouden bij de Evangelische Gemeente Ezra Nijverdal aan de Koersendijk 1 en begint om 19.00 uur en zal duren tot 20.00 uur.

Expo Martelaressen van Adel in Borne open

BORNE - Vrijdagmiddag is de expositie Martelaressen van adel geopend in het museum Bussemakershuis in Borne.

De expositie over de gewelddadige dood van de doopsgezinde freules van Beckum is gebaseerd op het boek "Martelaressen van Adel" van oud-journalist Henk Boom van het toenmalige Dagblad van het Oosten. Henk Boom hield zelf de openingstoespraak in de Bornse Vermaning aan de Ennekerdijk waaraan ook het Bussemakershuis staat. Boom zei het mooi te vinden dat zijn boek tot deze mooie expositie heeft geleid. "De makers van de expositie hebben er stukjes context bij gedaan waardoor de werkelijkheid van toen opnieuw verbeeld is." Directeur Liesbeth Hassink (foto) van het Bussemakershuis dankte de werkgroep wisselexposities en ook het Historisch Centrum Overijssel (HCO), kasteel Twickel en de Oudheidkamer Twente voor de bezienswaardige bruiklenen die de expositie tot iets bijzonders maken.

Recordjaar voor openluchttheaters

TWENTE - De Nederlandse openluchttheaters hebben een recordjaar achter de rug. Dankzij de warme en soms ruim tropische zomer besloten veel mensen eens te genieten van een voorstelling of optreden in de buitenlucht.

De openluchttheaters in Nederland hebben in 2018 de eerder behaalde records ruimschoots verbroken met bijna 439.000 bezoekers, een toename van meer dan 44.000 ten opzichte van vorig jaar. Een fantastisch resultaat. In Overijssel zijn diverse openluchttheaters te vinden. Onder meer het openluchttheater in Nijverdal, Brilmansdennen in Losser, de Kösterskoele in Markelo en het Bostheater in Ommen. Ook zij hadden een mooi jaar achter de rug.

Mooie resultaten
Op 3 november, tijdens de Jaarvergadering van de Vereniging Nederlandse Openluchttheaters, werden de bezoekersaantallen van de 40 aangesloten openluchttheaters bekend gemaakt. Afgelopen seizoen trokken zij met 757 voorstellingen 438.486 bezoekers, een toename van 33 voorstellingen en 44.289 bezoekers ten opzichte van 2017. Muziek bepaalt 50% van het programma, gevolgd door toneel met bijna 18%. Cabaret en kleinkunst waren aanzienlijk meer vertegenwoordigd. Het aantal jeugdvoorstellingen nam iets af maar blijft een constante factor binnen de programmering. Ook dans en dance-events blijven met bijna 8% stabiel ten opzichte van 2017. Het gemiddeld aantal bezoekers per voorstelling komt dit jaar op 579 bezoekers, in 2017 was dit nog 544 met 724 voorstellingen.

Goede balans
De verhouding tussen professionele voorstellingen en amateurs is iets kleiner geworden met 55% voor de professionals en 46% voor de amateurs. Concerten met grote namen als Blaudzun, Spinvis, 10CC, Nick & Simon, Miss Montreal, Bløf, De Dijk, Venice, Het Gelders Orkest (dit jaar met Marcel Veenendaal van Di-rect), Golden Earring, Fay Lovsky, Ellen ten Damme, de 3JS, Racoon, Wende en Jett Rebel zijn een terugkerend fenomeen geworden. De Dijk, Bløf en Racoon gaven maar liefst 19 volledig uitverkochte concerten. De tribute bands zijn ook een vast gegeven, dit jaar met o.a. Absolutely Floyd & Bootleg Doors, Her Majesty, Abba, David Bowie, Queen, The Beatles, The Rolling Stones, Glen Miller, Elvis Presley, The Eagles, Woodstock Tribute, Paul Simon en Pink Project. De Edwin Evers band zorgde wederom voor een volledig uitverkochte openluchttheatertour met 11 concerten in 9 verschillende openluchttheaters.

Modieuze kleding in iedere maat bij Alwi's Budget Mode

NIJVERDAL - Iedereen wil zich graag stijlvol en trendy kunnen kleden; ongeacht je maat. Bij Alwi's Budget Mode bent u aan het juiste adres!

Alwi's Budget Mode is onbetwist dé grote maten specialist van Twente. Maar ook voor een maatje klein bent u hier aan het juiste adres. Naast het brede assortiment kleding in alle maten, stijlen en merken biedt Alwi ook een brede selectie van tassen, sjaals, sieraden en andere accessoires aan voor een betaalbare prijs.

Goed advies
Het team van Alwi's Budget Mode staat voor u klaar om u te helpen met een stijlvol kledingadvies. Zij nemen samen met u graag de tijd om zo tot een mooi totaalplaatje te komen. Stijlvol, comfortabel en tegen een aangename prijs - de goedkoopste van Twente! Het loont dus zeker om eens kennis te maken met het uitgebreide assortiment.

Kom langs
Alwi's Budget Mode heeft drie vestigingen in Twente. U bent van harte welkom in Almelo aan de Ootmarsumsestraat 243. In Nijverdal zijn zij gevestigd aan het Keizerserf 2a. In Vroomshoop treft u de winkel aan het Julianaplein 17. De winkels zijn dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op de donderdagen tot 20.00 uur. Het parkeren is gratis! Kijk voor meer informatie ook op de website: www.alwisbudget.nl

Inzameling voor hospice

RIJSSEN - De 19-jarige Rijssenaar Myrthe Seppenwoolde heeft samen met vier andere studenten van de Christelijke Hogeschool Ede geld ingezameld voor hospice De Reggestroom in Rijssen.

Dit hebben ze gedaan door op woensdagavond 31 oktober een tweetal bootcamps te organiseren. Deze bootcamps vonden plaats in het Volkspark Rijssen onder leiding van personal trainer Niek Wessels. Om half 7 deden er zo'n twintig mensen mee en om half 8 stonden er meer dan dertig deelnemers te sporten voor het goede doel op het grote veld bij het parkgebouw in Rijssen. "Dit is voor herhaling vatbaar", vindt Niek Wessels. "Volgend jaar staan we hier met honderd man te sporten voor een goed doel!" De kosten voor deelname bedroegen €7,50, daarnaast hadden Myrthe en haar groepje een aantal sponsors (zie foto) gevonden om een eenmalig bedrag te sponsoren. Naast een kopje koffie of thee was er voor elke deelnemer ook een appel, gesponsord door De Fruitkoning. De inzamelingsactie was een groot succes en daardoor heeft hospice De Reggestroom afgelopen week een bedrag van 1.400 euro ontvangen.Van links naar rechts: Annie Gerritsen, Myrthe Seppenwoolde, Jacolien Frentz, Jaap Krijgsman, Mirna Boya, Annemieke Middag, Matthijs Kraaij.

Muziek onder de Trap met het Koetsier Trio

NIJVERDAL - Muziek onder de Trap is er weer op 15 november en dit keer met het Koetsier Trio.

Met Muziek onder de Trap wil Muziekkring Hellendoorn klassieke muziek voor iedereen makkelijk toegankelijk maken. De concerten zijn gratis, maar een gift is natuurlijk altijd welkom. Voordeel van Muziek onder de Trap is verder dat iedereen kan in- en uitlopen wanneer het uitkomt. Verplicht het hele uur aanwezig zijn is dus niet nodig, maar mag wel.

Op 15 november vanaf 20.00 uur kan er geluisterd worden naar het Koetsier Trio. Dit trio bestaat uit Suzanne van Berkum op fagot, Floor Bakker op cello en Alfred Snel op piano. De Nederlandse componist Jan Koetsier heeft in 1981 speciaal voor een trio van cello, fagot en piano een muziekstuk geschreven. Dit stuk, Fantasie opus 81, is vanzelfsprekend te horen tijdens Muziek onder de Trap. Komt u ook luisteren op 15 november in het Huis voor Cultuur en Bestuur?

Abe de Verteller

HOLTEN - Abe van der Veen is Abe de Verteller en hij vertelt u mythen en sprookjes.

Op vrijdag 9 november staat Abe van der Veen in Kulturhus Holten en dan zal hij vertellen over elfenbewustzijn, eenheidsbewustzijn en bewustzijn vanuit dualiteit aan de hand van Keltische mythologie. Vaak worden deze verhalen afgedaan als onzin, maar Ieren hebben nog steeds ontzag voor elfen. Wilt u erbij aanwezig zijn? De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten zijn te koop voor € 12,- per stuk.

Meezingavond

RIJSSEN - Op 16 november kan er bij Café Restaurant Spekhorst worden geluisterd naar Shantykoor Riessen.

U mag natuurlijk alleen maar luisteren en genieten van het Shantykoor Riessen, maar meezingen is ook toegestaan! U wordt zelfs uitgenodigd om mee te zingen. Beide partijen, het Shantykoor Riessen zelf en u als publiek, zullen op deze manier veel plezier en gezelligheid beleven aan deze avond. Deze meezingavond wordt gehouden bij Café Restaurant Spekhorst, één van de sponsoren van het koor, aan de Grotestraaat 26 in Rijssen. De aanvang is om 20.00 uur. Bent u erbij en zingt u mee met het Shantykoor Riessen?

Schlager Symphonica afgelast zaterdag

ENSCHEDE - Het grote Schlager Symphonica dat komend weekend gehouden zou worden in Enschede is afgelast. De organisatie trok de stekker dinsdagochtend uit het evenement als gevolg van financiële problemen.

Het feest zou zaterdag gehouden worden in Hangar 11 op Vliegveld Twente. Onder meer Dennie Christian, Frans Bauer en Marga Bult zouden hier optreden. Ondanks veel promotie bleef de teller van de kaartverkoop steken op 2.000 kaarten; te weinig om de kosten te dekken. Bij RTV Oost stak organisator en presentator Willie Oosterhuis de hand in eigen boezem: "Ik heb het niet goed gedaan.". Hij wil het feest begin volgend jaar door laten gaan. Ook krijgen mensen met kaarten als compensatie waarschijnlijk gratis entree bij het komende Mega Piraten Festival in Arnhem. Zij krijgen nog nader bericht.

Gebruik van pijnstillers bij griep

TWENTE - De koude en donkere dagen breken weer aan en het griepvirus ligt op de loer. De symptomen van griep kunnen erg vervelend zijn en u kunt zich erg lamlendig voelen. Pijnstillers kunnen de klachten wat dragelijker maken. Maar wat slik je wanneer?

De R zit weer in de maand en het griepvirus, ook wel influenza genoemd, hangt weer in de lucht. Met name ouderen en jonge kinderen zijn een kwetsbare doelgroep waarbij alertheid vereist is. In de meeste gevallen gaat de griep echter na een paar dagen gewoon weer over. Tot die tijd kunnen pijnstillers verlichting bieden.

Ubiprofen en paracetamol
Bij griep komen diverse ongemakken kijken als hoest, keelpijn en hoofdpijn. Pijnstillers kunnen deze klachten verlichten. Bij pijn en ter verlaging van de koorts kunt u ubiprofen of paracetamol gebruiken. Beiden werken tegen vele vormen van pijn en kunnen ook koortsverlagend werken. Ibuprofen werkt echter ook onstekingsremmend maar geeft wel meer kans op bijwerkingen. In eerste instantie heeft paracetamol dus de voorkeur. Ubiprofen brengt het risico op maag- en darmzweren en bloedingen met zich mee. Dit risico wordt vergroot als u daarnaast alcohol gebruikt. Ibuprofen is ook niet voor iedereen geschikt om zo in te nemen. Wanneer men ouder is dan 70 jaar en men een maag- of darmzweer heeft gehad, moet eerst een maagbeschermer worden ingenomen. Ook wanneer men anti-bloedstollingsmedicijnen gebruikt, moet dit. Daarnaast gaat ibuprofen niet altijd goed samen met andere medicatie, zo gaan bepaalde anti-depressiva en ubiprofen niet samen. Als u nog andere medicatie slikt, is het dus verstandig om even te informeren of deze samen met ibuprofen gebruikt kunnen worden. In geval van een zwangerschap is het gebruik van ibuprofen af te raden, dit kan namelijk schadelijk zijn.

Met beleid
Ook al gaat de voorkeur uit naar paracetamol in de meeste gevallen, ook dit zijn geen snoepjes. Wanneer men weken achter elkaar een hoge dosering paracetamol gebruikt, kan dit zorgen voor schade aan lever, nieren en/of het bloed. Gebruik beide pijnstillers dus met beleid. Beter nog is om te zorgen voor een goede weerstand door regelmatig te bewegen, gezond te eten, voldoende rust te nemen en te zorgen voor een gezond gewicht. Echter, voorkomen kan nooit helemaal en dan is wat pijnstilling soms wel welkom.

Klachten jongeren door gebruik smartphone voor slapengaan

TWENTE - Het gebruik van sociale media vlak voor het slapengaan kan ernstige klachten geven bij jongeren. Enkele honderden van hen komen er jaarlijks mee in een Twents ziekenhuis terecht. Neuroloog Iris Knottnerus ziet in Medisch Spectrum Twente wekelijks pubers van zo'n 16, 17 of 18 jaar die nog maar drie tot vier uur slapen per nacht. Zij geeft antwoord op veelgestelde vragen over smartphone gebruik onder jongeren.

Hoeveel jongeren in Twente ontwikkelen slaapproblemen door het gebruik van de smartphone in de avonduren?

"We schatten het aantal jongeren op minimaal 200. Maar dat zijn alleen die jongens en meisjes bij ons in de spreekkamers. Ze onderkennen de klachten. In werkelijkheid kampt een veel grotere groep hiermee. We zien wekelijks pubers van zo'n 16, 17 of 18 jaar die nog maar drie tot vier uur slapen per nacht. Soms maanden achter elkaar, met schoolverzuim tot gevolg. Jaarlijks zien we 100 tot 150 patiënten meer dan het jaar ervoor."

Waarom kun je de smartphone beter niet gebruiken vlak voor het slapengaan?

"In die periode maakt het lichaam melatonine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je in slaap valt en dat je ook doorslaapt. Blauw licht van de smartphone verstoort dit proces. De lichtfrequentie staat gelijk aan ochtendlicht. De hoogste lichtintensiteit die er is. Het lichaam reageert en breekt opgebouwd melatonine af."

Welk effect heeft het blauwe licht van de smartphone precies?

"Je komt lastiger in een diepe slaap en 's ochtends uit bed komen kost meer moeite. Langdurig slaaptekort kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en geheugenverlies. Sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen."

Wat is je advies?

"Ban de smartphone uit de slaapkamer of leg deze in ieder geval twee uur voor het slapengaan weg. Dan kunnen je hersenen melatonine aanmaken en kun je jezelf 'deactiveren'. Dat ene appje moet dus maar even wachten tot de volgende ochtend."

Twentsewens Ambulance op zoek naar wensen

TWENTE - De Twentsewens Ambulance vervult regelmatig mooie, ontroerende wensen voor mensen die aangewezen zijn op liggend vervoer. Bijvoorbeeld chronisch of terminaal zieken. Het gaat dan vaak om relatief 'kleine' wensen die vaak van grote emotionele waarde zijn. Bijvoorbeeld nog een keer naar het strand, een voetbalwedstrijd of aanwezig zijn bij een trouwerij van familie.

De Twentsewens Ambulance vervult dit soort wensen in heel Overijssel. Gratis, zonder kosten voor de reiziger wiens wens in vervulling gaat. Dit is mogelijk dankzij de vele steun van donateurs en de inzet van vele vrijwilligers die dit mogelijk maken.

Veel mogelijk
Er is zeer veel mogelijk om een wens in vervulling te laten gaan. De coördinatoren van de Twentsewens Ambulance helpen dan ook graag om ieder dagje uit onvergetelijk te maken. Ook voor de familie die hier veelal in enige capaciteit betrokken bij is. De Twentsewens Ambulance is inmiddels meer dan tien jaar actief en beschikt over een brede kennis en ervaring met dit soort uitjes. Tevens hebben zij met dank aan de vele sponsoren ook bijzonder goed uitgeruste ambulances om dit vervoer op een veilige, professionele manier uit te voeren.

Aanvragen
Het aanvragen van een wens voor een chronisch zieke of (pre)terminale reiziger kan geheel digitaal. Na het indienen van de wens bekijken de vrijwilligers van de TWA de mogelijkheden en verzorgen een rit. De TWA onderhoudt nauwe contacten met diverse wenslocaties zoals musea en recreatieparken. Zo kunnen zij u mogelijk ondersteunen om de kosten te verlagen of wachtlijsten te verkleinen. Natuurlijk verzorgen zij ook het ambulancevervoer naar kosteloze wensevenementen zoals het bijwonen van een verjaardag of naar het strand. Het aanvragen van een wens kan via https://twentsewensambulance.nl/wens-aanvragen/ . Het is wel belangrijk om vooraf zelf al goed na te denken over de wens en hoe deze gerealiseerd kan worden. Immers, de TWA is met name gericht op het vervoer.

Tegenslag
De TWA is ook bijzonder dankbaar voor de steun die zij zélf ontvingen het afgelopen jaar. De TWA werd eind 2017 getroffen door brand, wat een grote impact had op de organisatie. Inmiddels zitten zij op een mooie locatie in Hengelo.