Hart van Nijverdal

6 december 2019

Hart van Nijverdal 6 december 2019


Brandweer beter voorbereid op natuurbranden

NIJVERDAL - De Brandweer Twente heeft deze week een vijftal nieuwe voertuigen in gebruik genomen. Het gaat om natuurbrandbestrijdingsvoertuigen, specifiek gericht op het blussen van natuurbranden op moeilijk bereikbare plekken.

Woensdag overhandigde brandweercommandant Stephan Wevers van de Brandweer Twente de sleutels aan de ontvangende kazernes. De overhandiging gebeurde in de zandkuil van Getelo. De nieuwe voertuigen komen te staan in de kazernes van Nijverdal, Delden, Wierden, Tubbergen en Denekamp. Zoals u ongetwijfeld weet: net als Hellendoorn gemeenten met een relatief groot buitengebied met veel kwetsbare natuur.

Bijzondere voertuigen
De nieuwe brandweerwagens zijn van het soort CCFM, wat staat voor Camion-Citerne Feux de Forêts. Ze komen van een Franse fabrikant. Het is voor het eerst dat een Nederlands brandweerkorps deze voertuigen koopt van de Franse bouwer. Deze wagens werden volledig gebouwd conform de Franse normen voor natuurbrandbestrijding. Ze zijn gebouwd op basis van een Renault chassis met BMT Fire & Rescue / Gimaex opbouw. "De Brandweer Twente heeft hiermee een goed doordacht product waarmee we Twente een stukje veiliger maken.", aldus commandant Stephan Wevers. De Brandweer Twente zette eerder ook al specifieke bosbrandcontainers in met handgereedschap om doelgerichter in te kunnen grijpen bij bosbranden. Hierbij maakt men veelal een strook bos kaal, om zo te voorkomen dat vuur zich kan verspreiden.

Veelzijdig
De natuurbrandbestrijdingsvoertuigen hebben diverse voordelen. Zo zijn ze specifiek gebouwd voor off-road gebruik. Immers, natuur is vaak niet echt makkelijk toegankelijk met een traditionele brandweerwagen. De nieuwe voertuigen zijn daarom ook een stuk lichter en wendbaarder. Bovendien zijn ze voorzien van betere veiligheidssystemen. Naast de inzet voor specifiek natuurbranden kunnen ze ook ingezet worden als kleine tankwagen. De Brandweer Twente kijkt hiermee ook naar de bredere inzet voor toekomstbestendige brandweerzorg; ze zijn een mooie aanvulling op de bestaande tankautospuiten en tankwagens.

Coaches Loos en Mensink kijken tevreden terug op zaterdag

Waterpolo Nijverdal, Het Ravijn Heren 1 - SVH Heren 1 30-11-2019 eredivisie waterpolo Foto: Wim Beunk

NIJVERDAL - De waterpolocoaches van Het Ravijn, Ron Loos en Jan Mensink, kijken tevreden terug op de waterpolozaterdag van de Nijverdalse Eredivisieteams. Ron Loos won zaterdagavond in eigen huis met het herenteam met 13-3 van het Rotterdamse SVH. Jan Mensink coachte in Ede de laatste wedstrijd in het KNZB bekertoernooi tegen Polar Bears en dat werd een 11-11 gelijkspel.

"De waterpoloheren van Het Ravijn raken steeds beter op elkaar ingespeeld", concludeerde Ron Loos zaterdagavond na de wedstrijd. "Het team wil voor elkaar werken, waardoor de taken goed worden uitgevoerd, dat maakte het een goede wedstrijd", vond de Dinxperloër. "We hebben hun belangrijkste schutter het scoren weten te beletten en op onze sneller contra aanvallen hadden ze geen antwoord." Door het 7-9 verlies van de Zaan tegen UZSC bezetten de Ravijnheren de vierde plek in de competitie met 18 punten uit 10 wedstrijden.

Bekertoernooi
Jan Mensink kijkt ook tevreden terug op de laatste wedstrijd in het KNZB bekertoernooi tegen Polar Bears in Ede. Het was de wedstrijd waarin Polar Bears met de internationals voltallig aantrad. "Als je dan met 11-11 gelijk speelt, kan ik niet anders dan tevreden zijn" vond Mensink. De ploeg was zonder de zieke Karlijn Brouwer naar Ede gereisd. Zij werd uitstekend vervangen door Margreet ter Schure, die zaterdagavond de rode cap op haar hoofd droeg en het doel verdedigde. "De taken werden goed uitgevoerd, waardoor het jammer was dat we niet wisten te winnen. Voor mij was dit de wedstrijd om te zien waar we staan", besluit Mensink.

Programma
Zaterdag 7 december speelt Heren 1 om 18.50 uur in Leiden een uitwedstrijd tegen ZVL 1886 Tetteroo. De Ravijndames spelen een thuiswedstrijd. Het wordt een streekderby. Het Zwolse Swol 1894, promovendus in de Eredivisie, komt naar Nijverdal. Dat wordt een wedstrijd, waarin diverse speelsters spelen die ook bij Het Ravijn hebben gespeeld. Chandra Boom, Judith Noordhuis, Kim Okoli en Rowan van de Huure spelen in het team van Berthil Gringhuis en Mieke van de Sloot.

Statistieken dames Ede
Polar Bears-Het Ravijn: 11-11. Periodestanden: 3-3, 6-6 (3-3), 9-8(3-2), 11-11 (2-3). Doelpunten Polar Bears: Simone van der Kraats 4x, Iris Wolves 2x, Fleurien Bosveld 1x, Marit Bergers 1x, Laura Schinkel 1x, Nienke Vermeer 1x, Luna de Vries 1x. Doelpunten Het Ravijn: Lieke Klaassen 5x, Lotte Beunk 2x, Lot Stertefeld 1x, Nienke Bouwmeester 1x Charlotte Mensink 1x, Yasemin Smit 1x.

Statistieken heren Nijverdal
Het Ravijn-SVH 13-3. Periodestanden: 1-1, 3-2(2-1), 9-3 (6-1), 13-3 (4-0). Doelpunten Het Ravijn: Bas ter Brake 5x, Emiel Wouters 4x, Sander Veltkamp 3x, Joran Loos 1x. Doelpunten SVH: Milos Filipovic 3x.

Jaargang: 4 • Nr 189• Wk 49

Uitdagende parcours voor hardlopers bij de Wilgenweard Nijverdalse Bergcross

Het afwisselden parcours trekt sporters aan Foto: Suzanne Van Gaale

NIJVERDAL - Hardlopend heuvelop, heuvelaf, door de bossen van het Duivecatebos en dwars door Openluchttheater Nijverdal: zaterdag 7 december organiseert ASV Atletics De Wilgenweard Nijverdalsebergcross. Het parcours voert de deelnemers voorlopig voor de laatste keer door Landgoed Duivecate, waar meerdere rondes uitgezet worden.

De cross in Nijverdal is onderdeel van het ZorgSaam SNS crosscircuit van het oosten. Organisator Albert Horsman: "Er is veel belangstelling voor de Wilgenweard Nijverdalse Bergcross. De inschrijvingen lopen boven verwachting. Overigens hoeven hardlopers niet aan de competitie mee te doen, maar kunnen er ook voor kiezen alleen in Nijverdal mee te doen.

Muzikaal onthaal
"Het parcours is afwisselend, heuvelachtig en wordt helemaal bladvrij gemaakt. Er kan dus stevig doorgelopen worden. Ook worden de hardlopers dit jaar weer door het Openluchttheater geleid, dat maakt deze cross heel bijzonder".

NK cross
In 2021 en 2020 worden de Nederlandse Kampioenschappen cross in Hellendoorn georganiseerd. Daarom vindt de Nijverdalse Bergcross de komende jaren op het parcours van de NK cross plaats. "Dat betekent dat het op 7 december voorlopig de laatste keer is, dat we de Nijverdalse Bergcross vanaf startlocatie de Wilgenweard organiseren", vertelt Albert Horsman.

Inschrijven, start en finish
Deelnemers kunnen zich tot een half uur voor de start van elke afstand bij startlocatie De Wilgenweard inschrijven, voorinschrijven was tot 5 december mogelijk via www.inschrijven.nl. De 10 km start om 13.00 uur en om 15.00 uur wordt het startschot gegeven voor de 5,2 km. Daar tussenin staan de kidsrun van 1,5 km en de 2,5 km op het programma. Informatie over de Wilgenweard Nijverdalse Bergcross en het ZorgSaam SNS crosscircuit vindt u op https://hetcrosscircuit.nl/kalender/nijverdalsebergcross/.

Start kerstpakkettenactie als Sinterklaas is uitgezwaaid

HELLENDOORN - De Raad van Kerken wil ook dit jaar de minima uit de gemeente Hellendoorn tijdens de naderende feestdagen weer een steuntje in de rug geven. Op vrijdag 20 december is er weer de bekende actiedag.

De Raad van Kerken is voornemens om ook dit jaar weer zo'n 650 gezinnen of alleenstaanden te kunnen verblijden met een kerstpakket. De meeste mensen hebben voorgaande jaren ook een kerstpakket ontvangen. De Kerstpakkettenactie is al meer dan 25 jaar een begrip in de gemeente Hellendoorn. Veel basisscholen en de twee vestigingen van CSG Reggesteyn ondersteunen deze actie en zorgen ook voor een inzameling van lekkere etenswaren .

Aftrap 6 december
De officiële aftrap van de kerstpakkettenactie is op vrijdag 6 december bij CBS Basisschool Jan Barbier, Ommerweg 138 te Hellendoorn. Op de actiedag zelf kunnen inwoners tussen 14.00 uur en 18.30 uur levensmiddelen, cadeaubonnen en andere zaken inleveren op de hiervoor aangewezen locaties: De Leerkamer in Hellendoorn, 't Spectrum in centrum Nijverdal, Schaapskooi in de Kruidenwijk Nijverdal, Het Kerkzaaltje in Haarle, Rehoboth gebouw in Daarle.

Vertrouwen
De actie zal zeker een succes worden als de inwoners van de gemeente Hellendoorn er aan mee willen werken. De organisatie heeft er, gezien de goede resultaten van voorgaande jaren, alle vertrouwen in dat er op vrijdag 20 december weer ongeveer 650 kerstpakketten gebracht kunnen worden naar mede inwoners van onze gemeente die het steuntje in de rug goed kunnen gebruiken.

Foto: Jenne Brinks

Daniek Vliek wint ZINiN Open Mic

NIJVERDAL - Het was Daniek Vliek, die zaterdag de Open Mic in De Smidse won en met een cheque van 500 euro onder de arm naar huis ging. Het was de zesde Open Mic die door het talentenprogramma Ingenium van ZINiN werd gehouden en het was de eerste keer dat er prijzen waren te verdelen.

Het was een succesvolle avond voor de talenten, die dit keer werden beoordeeld door een deskundige jury onder leiding van cultuurburgemeester Jaap Harmsen. De jury, waarin Bas Voorveld en Erna Heuver ook zitting hadden genomen, oordeelde dat de band Trinity, bestaande uit de zusjes Marlotte en Loreen Jansen en broer Rick Jansen, met de tweede prijs naar huis gingen. Op de derde plaats eindigde Sarah Hemmink. Volgens Harmsen was het een fantastische avond, waar de talenten vrijuit hun muziek konden laten horen, maar waar hij ook moeilijk vond om te jureren. 'Muziek is zo persoonlijk. Maar het waren allemaal toppers'.

Nieuwe Open Mic
Er wordt opnieuw een Open Mic in De Smidse gehouden op 8 februari en op 4 april 2020. Ook dan kunnen talenten zich weer opgeven en meedoen aan de talentenjacht. Dit kan op het gebied van muziek, cabaret en ander podiumkunsten. Opgeven kan via talent@zinin.com.

Gastenkerstfeest

NIJVERDAL - Op woensdag 18 december vindt het jaarlijkse Gastenkerstfeest plaats van het Leger des Heils Almelo en Nijverdal. Aanvang 17.30 uur tot circa 20.30 uur in gebouw 'Het Centrum', Constantijnstraat 7 te Nijverdal. De toegang is GRATIS!

U wordt al verwelkomd door de Midwinterhoornbloazers uit Nijverdal. Dan volgt een gevarieerd programma. Het projectkoor van korps Almelo komt onder andere zingen, er wordt een mooi verhaal verteld door verhalenverteller jan Wiersma, en u wordt getrakteerd op koffie/thee en iets lekkers. De avond bevat ook een broodmaaltijd! Aanmelden graag via de telefoon 0523 - 614057. Er worden geen toegangskaarten uitgedeeld, een telefonische aanmelding is genoeg!

Zingen bij Joy

NIJVERDAL - Het is dinsdagavond rond de klok van acht uur en je hebt zin om te zingen. Wacht dan niet langer en kom bij vocalgroep Joy!

Vocalgroep Joy is een spiksplinternieuwe groep waarbij gezellig samen zingen op nummer 1 staat. Er worden nummers van nu gezongen, maar ook af en toe een gospel. Het lijkt ze leuk om zo nu en dan eens op te treden. Ook mannen zijn van harte welkom. Er wordt op dinsdagavond in Nijverdal gerepeteerd. Is dit iets wat bij je past? Stuur dan een mailtje naar vocalgroepjoy@hotmail.com voor meer informatie.

Helders Advent

HELLENDOORN - Op zondag 8 december wordt de oecumenische samenkomst Helders Advent gehouden, om 19.00 uur in n'Oalen Griezen.

De voorgangers zijn ds. Aangeenbrug en pastor Legtenberg. De begeleiding van de samenzang is in handen van de Hellendoornse Harmonie o.l.v. de heer Egbert van Groningen. Daarnaast zingt Vocal Devotion enkele liederen. Er wordt stil gestaan bij de goede boodschap van kerst met als thema ''een beetje meer licht''. Als mensen kunnen we verdwalen in het donker. God wil ons juist licht op ons levenspad geven. Na afloop is er gelegenheid om elkaar onder het genot van een kopje warme chocolademelk of glühwein te ontmoeten en nog even na te praten. Ook dit is oecumene oftewel 'samen kerk-zijn'. U/jij bent van harte welkom.

Foto: shutterstock

Tandartsen over naar Tandartspost Twente

HELLENDOORN - Kortgeleden hebben de tandartsen van Wierden, Nijverdal en Hellendoorn besloten om hun avond- en weekenddiensten over te dragen aan de tandartspost in Enschede per 1-1-2020.

De Tandartspost Twente verzorgt inmiddels de tandheelkundige spoedzorg in de avond- en weekenddiensten voor patiënten uit Enschede, Oldenzaal, Almelo, Eibergen, Haaksbergen, Neede en Borculo.

Eerst eigen tandarts
Bij pijnklachten neemt de patiënt in eerste instantie contact op met de eigen tandarts. Als de eigen tandarts niet aanwezig is (reguliere praktijksluiting, cursus, vakantie etc.) volgt u de instructies op zijn/haar antwoordapparaat (en/of website) en kunt u contact opnemen met de Tandartspost Twente. Tandartspost Twente is te vinden aan de Beltstraat 43D, 7512 AC Enschede. Ze zijn bereikbaar via tel: 053 -792 00 40 of kijk voor meer informatie op https://tandartsposttwente.nl/

Gemeente en politie waarschuwen voor inbraken rond de donkere (feest)dagen

HELLENDOORN - December is de maand van gezelligheid. Van veel op pad zijn voor feestjes en diners bij familie, vrienden en kennissen. Het is ook de maand waarin helaas vaak een piek zichtbaar is qua inbraken. Inwoners kunnen en moeten zelf ook hun verantwoordelijkheid nemen om de kans op een inbraak te verkleinen.

De gemeente begon in 2017 al met een campagne om het aantal inbraken verder terug te dringen. Hoewel Hellendoorn an sich een heel veilige gemeente is, maken criminelen vaak juist dankbaar gebruik van dit soort gevoelens van veiligheid. Er zijn immers veel mensen die denken dat het niet zo'n vaart loopt met inbraken en insluipingen. Zo laten sommige mensen zelfs hun achterdeur onafgesloten wanneer ze even naar de supermarkt gaan of op zolder bezig zijn. Niet verstandig; een insluiper heeft maar enkele ogenblikken nodig om er met uw kostbaarheden vandoor te gaan.

Epidemie
Een interessant gegeven is dat wanneer er eenmaal ingebroken is in een wijk, de kans op een volgende inbraak in de omgeving van de getroffen woning sterk wordt vergroot. De dader is dan namelijk bekend met het soort huizen, het hang- en sluitwerk dat er op zit en de vluchtroutes in de omgeving. Door uw woning goed te beveiligen met nog beter hang- en sluitwerk en sloten ook echt te gebruiken kunt u de kans op een inbraak verkleinen.

Oplettende buurt
Een waakzame buurt is minder aantrekkelijk voor inbrekers en insluipers. Wanneer u iets verdachts ziet in uw buurt kunt u bellen met het noodnummer 112. Daarnaast zijn er in de gemeente Hellendoorn verschillende Whatsapp-groepen actief. Diverse buurten kwamen met het eigen initiatief om zo'n groep op te richten, in samenwerking met de gemeente en politie. Kijk voor een overzicht van deze groepen op: www.hellendoorn.nl/whatsapp. Is er in uw buurt nog niet zo'n preventiegroep? Neem dan contact op met de politie; deze kan u adviseren over de opzet ervan. Mail hiervoor naar bert.van.eijk@politie.nl of debby.toebes@politie.nl

Herken uw spullen
De politie adviseert ook om spullen goed op te bergen en van waardevolle items ook foto's en serienummers vast te leggen. Zo kunt u de politie helpen bij het herkennen en hopelijk teruggeven van uw kostbare spullen.

Nieuw gedenkmonument voor kinderen

NIJVERDAL - Komende zondag, Wereldlichtjesdag, wordt een nieuw gedenkmonument onthuld op de Gemeentelijke Begraafplaats aan de Meester Ponsteenlaan. Het monument herdenkt overleden kinderen.

Het is voor veel ouders het meest tragische wat je kan overkomen; het verlies van een kind. Voor ouders is het belangrijk om het verlies een passende plek te geven; om het te kunnen verwerken. Jaarlijks overlijden naar schatting 1.600 pasgeboren baby's en naar schatting 700 voor de geboorte. Er is voor deze groep echter vaak geen specifiek grafmonument; dit maakt de verwerking zwaar voor ouders. Het realiseren van een gedenkmonument voor overleden kinderen was een persoonlijk verzoek van Nijverdaller Bernd Twiest en zijn vrouw Jolande Brummelhuis. De gemeente noemt het een mooi verzoek, waarbij ze ook dachten aan alle andere mensen die geen plek hebben om te gedenken. Vroeger werd heel anders omgegaan met het verlies van een kind dan tegenwoordig. Het monument werd gerealiseerd door de kunstenaars van De Kunstfabriek in Nijverdal, een metaalbedrijf en een tuincentrum.

Onthulling
Komende zondag 8 december is de onthulling van dit bijzondere monument. Alle belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn, om 16.00 uur.

Nomineer sporters voor mooie huldiging

NIJVERDAL - De gemeente Hellendoorn hecht een grote waarde aan de sportiviteit van de inwoners. Menig inwoner is op sportief gebied actief; al dan niet als sporter of als vrijwilliger. Om de sporters in het zonnetje te zetten wil de gemeente hen weer huldigen tijdens de nieuwjaarsreceptie.

Op donderdag 2 januari organiseert de gemeente Hellendoorn weer de nieuwjaarsreceptie. Hier zullen ook sporters uitgebreid in het zonnetje gezet worden. De gemeente wil sporters huldigen die in 2019 kampioen zijn geworden. Om in aanmerking te komen moeten zij minimaal Nederlands Kampioen zijn geworden, een medaille hebben gehaald op een EK of WK of een medaille hebben gewonnen op een grote aansprekende wedstrijd zoals een Wereldbeker, Grand Prix of Europacup. Niet alleen sportprestaties komen in aanmerking, maar ook andere kampioenschappen. Voorwaarde is wel dat het kampioenschap is behaald onder toezicht van een landelijk erkende organisatie.

Aanmelden
Omdat de gemeente uiteraard niet alle kampioenen kent worden zij opgeroepen om zich te melden. U kunt hiervoor bellen met coördinator Sport en Bewegen van de gemeente, René Nijhof. Hij is bereikbaar via r.nijhof@hellendoorn.nl of telefonisch op 0548-630 733. Sporters die het afgelopen jaar contact hebben gehad met de gemeente hoeven niet meer te reageren.

LTTRS B YVNN

Maandag 9 dec. 10.00 uur

Black Friday in Fanstore verlengd: 20% korting op alles

ENSCHEDE - Het is nog steeds Black Friday in de Fanstore van De Grolsch Veste.

Alle producten zijn verkrijgbaar met 20% korting. Bestel daarom nu in de Fanstore of online via shop.fctwente.nl jouw wedstrijdshirt, trainingskleding of ander FC Twente-artikel met 20% korting. De actie is verlengd tot en met vrijdag 6 december.

Kom langs!
De Fanstore in de Grolsch Veste is op maandag tot en met vrijdag dagelijks geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Op zaterdagen van 11.00 tot 17.00 uur.

Breed assortiment
FC Twente heeft in de Fanstore een leuk en breed assortiment merchandise beschikbaar voor de echte fans. Leuk om te krijgen én zeker ook te geven tijdens de komende feestdagen. Naast de gebruikelijk tenues koopt u ook FC Twente vrijetijdskleding, speelgoed, tassen, bekers tot zelfs een FC Twente hondenriem of voerbak voor uw huisdier. Kortom, voor ieder wat leuks te vinden om de Twente-trots uit te stralen.

Infomiddag implantaten en klikgebit bij Dental Combinatie

RIJSSEN - In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen problemen met hun tanden of kunstgebit. Er is vaak sprake van ongemak, schaamte en onzekerheid. Voor deze groep mensen met een kunstgebit is vrijuit lachen en het kunnen genieten van favoriete gerechten er vaak niet meer bij.

Met tandheelkundige implantaten kan hierin grote verbetering aangebracht worden. Implantologie is de meest geavanceerde en klinisch succesvolle therapie die beschikbaar is om een of meerdere ontbrekende tanden te vervangen. Het grote voordeel van implantaten is dat het kunstgebit op zijn plaats blijft zitten. Bovendien helpt het bij het voorkomen van botverlies en invallen van de kaaklijn. Een door implantaten ondersteund kunstgebit biedt comfort en verbetert het zelfvertrouwen, zo is de ervaring van Herman ter Harmsel, praktijkeigenaar van Dental Combinatie Rijssen.

Vergoeding
Een implantaat gedragen prothese wordt veelal vergoed vanuit de basis zorgverzekering. "Wij verzorgen de aanvraag van begin tot eind", vertelt de heer Ter Harmsel "De patiënten staan centraal, we luisteren naar hun verhaal en nemen echt de tijd. We hebben geen wachtlijsten, zodat iedereen zo snel mogelijk geholpen kan worden."

Informatiemiddag
Wie nieuwsgierig is geworden kan op vrijdag 13 december tussen 14.30 en 17.30 uur terecht in de praktijk tijdens de informatiemiddag. Het team van Dental Combinatie Rijssen geeft doorlopend presentaties, vertelt alles over de mogelijkheden van onder meer implantaten en een betere gebitsprothese en staat klaar voor een vrijblijvend en kosteloos advies.

Kom langs
Dental Combinatie Rijssen is gevestigd aan de Vennekesgaarden 67 in Rijssen. U kunt hier gratis parkeren.

Win kaarten voor tributeshow van 'Metallica in Symphony'

ENSCHEDE - Hardrock en metal liefhebbers, opgelet! Op 9 januari 2020 speelt dé officiële internationale Metallica tributeband Scream Inc. in het Muziekcentrum in Enschede.

Deze vier heren mogen zichzelf de enige act ter wereld noemen die de volledige setlist van Metallica's beroemde album 'S&M' live speelt. Samen met het imposante 30-koppige orkest Orion Orchestra brengen zij symfonische versies ten gehore van hits als 'Nothing Else Matters', 'One', 'For Whom The Bell Tolls' en 'Master of Puppets'.

Gezegend
Bewapend met nieuwe arrangementen geschreven door drummer Andrew Liutyi zetten zij een uniek eerbetoon van topkwaliteit neer. Dit doen zij zo zelfs zo goed, dat ze de goedkeuring van Metallica frontman James Hetfield in hun zak hebben mogen steken. "James keek ons lachend aan en zei dat we niet meer zoveel hoeven te oefenen", aldus Scream Inc. De afgelopen jaren hebben zij met hun show 'Metallica in Symphony' honderden zalen in meer dan vijftien landen met gemak weten uit te verkopen, met lovende recensies van Metallica fans over de hele wereld tot gevolg.

Win kaarten!
Wil jij dit exclusieve concert live beleven? Doe dan mee met onze lezersactie, want we mogen 4x twee kaarten weggeven voor de show in Enschede op donderdag 9 januari. Stuur een email naar prijsvraag@dwfmediamakers.nl met je contactgegevens om kans te maken op deze kaarten. Winnaars krijgen per email bericht.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en kaartverkoop voor 'Metallica in Symphony' en andere leuke tribute shows op: www.tribevents.nl/shows

Je hebt altijd prijs op December Krasloten

RIJSSEN/NIJVERDAL - Alleen bij Cigo Spithoff heeft u altijd prijs op de December Krasloten. Op de krasloten vind je nu een extra kraslaag. Hieronder zitten prijzen verstopt die beschikbaar zijn gesteld door een grote groep lokale ondernemers.

"Mooi om te zien hoe enthousiast vele ondernemers op ons verzoek reageerden en graag mee willen meewerken aan deze actie van Cigo Spithoff. Er zijn in totaal wel meer dan 2.000 extra prijzen beschikbaar gesteld. Naast de prijzen die je met de krasloten kan winnen, waaronder de hoofdprijzen van € 200.000,- en € 100.000,-, zijn er bij ons dus heel veel andere prijzen te winnen. Je maakt extra kans op onder andere een driegangenmenu voor 2 personen, een Prima Donna setje t.w.v. € 140,-, gratis apk's, heerlijke worsten, broodjes met drankjes, koffie met gebak, happy socks, oliebollen, kleding, ballen, thermo-setjes, waardebonnen en kortingsbonnen. De kraslotenactie is een aanvulling op onze jaarlijkse Staatsloterijactie, waarbij je bij aankoop van een Oudejaarslot en een lot voor de trekking van 10 januari al een tweede diner gratis ontvangt bij de Gulle Goedzak of Brasserie de Passage", aldus Jan Spithoff.

Deelnemers
Zowel in Nijverdal als in Rijssen zijn er vele deelnemers, zoals Multivlaai Nijverdal. De overige deelnemers vind je op de poster in de winkels in Rijssen en Nijverdal.

Gerrit en Jo Dannenberg 60 jaar getrouwd

RIJSSEN - Op woensdag 4 december mocht het echtpaar Gerrit Dannenberg (79) en Jo Dannenberg – Rozendom (79) hun diamanten bruiloft vieren.

Het echtpaar ontmoette elkaar op jeugdige leeftijd op de Kamgoarn, waar ze beiden werkzaam waren. Na ongeveer drie jaar verkering hadden ze het wel bekeken en trouwden op 19-jarige leeftijd. Ze gingen wonen bij zijn ouders op de hoek Moddeweg –Nijverdalseweg, een jaar in de Prinsenstraat en onderhand wonen ze al weer 34 jaar op hun huidige adres in Rijssen. Het echtpaar ontving twee zoons en zag de familie uitbreiden met twee schoondochters, twee kleinkinderen, die allemaal in Rijssen wonen en regelmatig gast zijn in huize Dannenberg.
Van beroep was Gerrit timmerman en dan speciaal op het gebied van restauratie. Zo werkte hij onder andere mee aan de renovatie van verschillende kerken, de Pelmolen en aan andere karakteristieke gebouwen. Tijdens zijn werkzame leven werd Gerrit arbeidsongeschiktheid, maar hij ging niet bij de pakken neerzitten. Hij kluste vooral in zijn schuur en in zijn fraaie tuin. Vermeldenswaardig is ook dat hij enige jaren terug heel veel vogelhuisjes vervaardigde van theepotten, hetgeen een ware rage werd. Jo verzorgde het huishouden en de kinderen zoals in die jaren gebruikelijk was. Het echtpaar is nog goed gezond en kunnen voor zover nodig zichzelf volledig redden. Beide echtelieden hebben voldoende hobby's om zich niet te vervelen. Zo is Gerrit al 25 jaar lid van de motorclub ’n Tuf en reeds 55 jaar lid van schietvereniging Tubantia, waar hij ook de wekelijks clubavonden van bezoekt. Jo verricht sinds jaren vrijwilligerswerk en wel twee avonden per week op het verzorgingshuis De Wellehof en daarnaast bezoekt zij iedere maandagavond de repetities van de zangvereniging Looft den Heer, waar ze al 25 jaar lid van is.

Viering
Burgemeester Arco Hofland heeft het echtpaar op 4 december thuis bezocht, om namens het gemeentebestuur van Rijssen-Holten de gelukwensen over te brengen. Op vrijdag 6 december viert het echtpaar met familie, vrienden en bekenden hun huwelijksfeest in de zaal van de schietvereniging Tubantia aan de Nieuwlandsweg 5 in Rijssen .

Het echtpaar is zeer dankbaar dat ze deze dag mogen herdenken met hun familie,vrienden en bekenden.

Dick Tukkers

Lichtjesavond

RIJSSEN - Lichtjesavond is: In een sfeer van warmte en saamhorigheid als bevolking van Rijssen even stilstaan bij degenen die niet meer bij ons zijn op een door fakkels verlichte begraafplaats.

Deze eenvoudige en laagdrempelige herinneringsbijeenkomst is voor een ieder, jong en oud, vrij toegankelijk. Het belangrijkste hierin is dat geloof, afkomst en achtergrond geen rol spelen. Dit jaar wordt Lichtjesavond Rijssen gehouden op woensdag 11 december om 19.00 uur. U wordt begroet op algemene begraafplaats Het Lentfert, via de hoofdingang aan de Schapendijk in Rijssen. Hier zal aan de bezoekers een kaars worden aangereikt. De bijeenkomst zal in z'n geheel ongeveer 30 minuten duren en is ook geschikt voor kinderen. Voor mensen die minder goed ter been zijn, worden stoelen klaar gezet. Op Lichtjesavond is iedereen welkom, ook nabestaanden wiens dierbaren elders gecremeerd of begraven zijn. Voor wie geen plekje heeft om de kaars neer te zetten na de ceremonie, is er altijd plaats in het Hart van Licht. Mocht u een vrijwillige donatie willen doen voor de Stichting, dan kan dat in de daarvoor bestemde bus bij de in-/uitgang van de begraafplaats.

Heracles Almelo stoot door naar vijfde plaats dankzij ADO-winst

ALMELO - Dankzij een ruime overwinning op ADO Den Haag is Heracles Almelo doorgestoten naar de vijfde plaats op de ranglijst. De goede klassering van de Almeloërs is mede te danken aan een reeks van vijf gewonnen thuiswedstrijden.

In de laatste vijf duels op Erve Asito scoorde Heracles Almelo liefst twintig keer. Tegen ADO Den Haag werd het 4-0. Mauro Junior en Alexander Merkel scoorden, evenals Cyriel Dessers die twee keer doel trof. De Belgische spits van Heracles Almelo staat met elf treffers zelfs bovenaan de topscorersranglijst van de Eredivisie.

Volgend duel
Komend weekend speelt Heracles Almelo op het Kasteel tegen Sparta Rotterdam. De ploeg van Henk Fraser staat na vijftien gespeelde wedstrijden op een elfde plaats. Afgelopen weekend gingen de Rotterdammers met 4-0 onderuit tegen Willem II.

Weer thuis
Na het uitduel tegen Sparta Rotterdam wacht Heracles Almelo een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht op zondag 15 december. Supporters die nu een halve seizoenkaart van Heracles Almelo aanschaffen, mogen gratis naar dat duel.

Filmbeelden gezocht uit de oorlogsjaren

TWENTE - Volgend jaar viert Nederland het 75-jarig jubileum van de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Ook wij schenken hier uitgebreid aandacht aan; zo zamelen wij momenteel verhalen in over de Tweede Wereldoorlog en bevrijding in Twente. Naast uw verhalen zijn ook filmbeelden van harte welkom.

De oproep om verhalen aan te leveren over de oorlogsjaren en bevrijding leverde veel boeiende, spannende en bovenal ontroerende verhalen op. Deze worden volgend jaar gepubliceerd in een speciale bevrijdingskrant. Momenteel zijn wij ook op zoek naar filmbeelden van tijdens de oorlog of de bevrijding. Deze dienen dan ter ondersteuning van de verhalen.

Beelden gezocht!
Hebt u filmbeelden van tijdens of kort na de Tweede Wereldoorlog die u met onze lezers zou willen delen? Email met uw contactgegevens en informatie naar: verhalen@dwfmediamakers.nl

Volkskerstzang

NIJVERDAL - Kom op zondag 15 december deelnemen aan het gebeuren rondom de jaarlijkse Volkskerstzang.

Opnieuw staan de deuren van Het Centrum aan de Constantijnstraat wagenwijd open om u te ontvangen en samen die bekende advents- en kerstliederen te zingen. De begeleiding daarvan wordt verzorgd door de muziekverenigingen KSW en Advendo. Medewerking is er verder van een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld Moluks koor onder de naam Deo Volente. Ds. Pieter Boomsma zal verder ingaan op het thema van deze avond Naam boven alle Namen. Zoals u gewend bent wordt u buiten verwelkomd door de Haarlese Midwinterhoorngroep. De aanvang is 19.00 uur, de deuren zijn open vanaf 18.30 uur.

Kerstbakjes en meer van KSW!

NIJVERDAL - Leden van Muziekvereniging KSW zijn ook dit jaar weer druk in de weer om kerstbakjes en graftakken te maken.

Zaterdag 14 december worden ze verkocht. Vanaf 10 uur bent u van harte welkom in het pand Grotestraat 158 (voorheen EP). Er is voor elk wat wils. En dat alles onder het genot van een heerlijk muziekje.

De bijzondere historie van Rijssen: 1.000 werknemers in de jute

RIJSSEN - Ter Horst & Co is een overheersende positie in gaan nemen eind jaren achttienhonderdtachtig. Het bedrijf is uitgegroeid tot een grootindustrie waarmee zich op dat moment geen enkel bedrijf in Rijssen kan meten en waaraan een school met tweehonderd kinderen, een ziekenfonds en een ondersteuningsfonds verbonden is.

Ongeveer duizend Rijssenaren verdienen hun dagelijks brood in de fabrieken aan de Beek en aan de Boomkamp. Er wordt in het jaar 1888 ongeveer vier miljoen kilo garen gesponnen, waarvan zakken en pakdoek wordt geweven. De firma is voor een deel overgenomen door Van Heek & Co en levert aan het Nederlandse ministerie van justitie en heeft goeden in consignatie (toezending van goederen voor de verkoop voor rekening van de toezender) in plaatsen als Baltimore, Philadelphia, Valparaiso, Havanna en Odessa. Op 20 oktober 1888 overlijdt de oudste firmant, Gerrit Hendrik, hij is dan eenenveertig jaar oud. De zaken worden voortgezet door Auke Hayo die nu wordt bijgestaan door zijn veel jongere broer Jan, hoewel deze nog niet in de firma was opgenomen. De twee moeten veel moeite doen de firma op het oude niveau te houden. Hoewel Ter Horst & Co de enige overgebleven juteproducent van betekenis is, wordt toch steeds meer concurrentie ondervonden, voornamelijk van de jutefabrieken in Brits Indië. Er moeten maatregelen worden genomen om de strijd vol te houden.

Meer machines en
harder werken

In het begin van het jaar 1890 worden meerdere spin- en weefmachines besteld en de Rijssense arbeiders moeten harder werken om het zelfde loon te behouden, waardoor er weer veel weerstand ontstaat tegen de leiding van de firma. Een slecht jaar voor de jute- industrie is het jaar 1891. Dat is het gevolg van het mislukken van de juteoogst . Hierdoor stijgen de prijzen van de grondstof zonder dat dit kan worden doorberekend in de prijzen en de producten. Ook het jaar 1893 is een ongunstig jaar, want er heerst een financiële wereldcrisis en de grondstoffen stijgen in prijs. Toch biedt de fabriek nog steeds aan duizend mensen werkgelegenheid. Het aantal spillen is uitgebreid tot ruim vijfduizend. De productie van garen is niet gestegen, ongeveer vier miljoen kilo. De crisis zet door tot het jaar 1894 en treft vooral de jute-industrie. In een volgend artikel zien we dat het vanaf het jaar 1895 weer beter gaat in de jute- industrie.
Dick Tukkers

Echtpaar Henk en Siny van den Berg-Smit 65 jaar getrouwd

RIJSSEN - Henk (84) en Siny van den Berg-Smit (81) hopen op maandag 9 december te gedenken dat ze vijfenzestig jaar geleden in het huwelijk zijn getreden.

Henk als Rijssenaar ontmoette Siny uit Nijverdal op respectievelijk 18- en 16-jarige leeftijd bij een bezoek aan Nijverdal in de Grotestraat en daar sloeg de vonk direct over. Het echtpaar ging eerst een tijdje in Nijverdal wonen en vervolgens meer dan 50 jaar in de Boekweitstraat in Rijssen. sinds juli dit jaar verblijft het echtpaar in het verzorgingshuis Wellehof aan de Kattenhaarsweg in Rijssen, waar ze het uitstekend naar hun zin hebben. Het echtpaar ontving zes kinderen waarvan er vijf nog in leven zijn, één woont in Holten en de andere kinderen wonen in Rijssen. Het gezin is onderhand uitgebreid met elf kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Het echtpaar is zeer content met hun nageslacht. Ze zoeken hun ouders regelmatig op en zaterdags is het een volledige familiedag in huize Van den Berg als bijna iedereen op komt dagen.
Henk was 38 jaar schilder bij de firma ten Berge en Siny verzorgde haar huishouding. Voor hobby’s bleef er weinig tijd over, aldus het echtpaar. Wij hebben samen een goed leven gehad en bij het ouder worden trek je nog steeds verder naar elkaar toe, aldus een tevreden echtpaar dat nog redelijk gezond is. Het echtpaar is dankbaar voor hun leven met hun nageslacht. Burgemeester Arco Hofland zal op 9 december het echtpaar bezoeken en hun namens het gemeentebestuur de gelukwensen overbrengen. Op 10 december is er een feestelijke bijeenkomst in de recreatiezaal van Wellehof met familie, vrienden en bekenden.

Dick Tukkers

De eerste negen Stolpersteine in Rijssen worden gelegd

Foto: Shutterstock

RIJSSEN – De eerste negen Stolpersteine in Rijssen worden gelegd in de Elsenerstraat. In deze straat, waar ook de Joodse synagoge stond, legt de Duitse kunstenaar Gunter Demnig op maandag 23 maart 2020 om 09.00 uur de steentjes in het trottoir voor het pand Elsenerstraat 72.

Tijdens een door de stichting Stolpersteine-Rijssen georganiseerde bijeenkomst afgelopen week werd hierover meer informatie verstrekt. Voor deze bijeenkomst waren buurtbewoners, leerkrachten, afgevaardigden van het college van B&W en beleidsmakers van de gemeente aanwezig, evenals bestuursleden van de Slotman van der Mijl stichting. Bestuurslid Ben Wolterink heette namens de stichting Stolpersteine-Rijssen de aanwezigen welkom en legde het doel van de stichting uit. Joop Voortman bracht, aan de hand van een plattegrond van Rijssen daterend van rond de oorlog, op indrukwekkende wijze de woonadressen van de Joodse families in beeld. Vervolgens werd in het kort het verhaal verteld van de families De Lange en Spanjar, waarvoor de eerste Stolpersteine gelegd worden.
Lex Rutgers van het Etty Hillesum Centrum in Deventer gaf een toelichting op Joodse feestdagen en gebruiken en cultuurcoach Kristina Odenhamn van de gemeente Rijssen-Holten gaf diverse educatieve mogelijkheden aan om de verhalen over de Joodse gemeenschap in Rijssen door te geven aan jeugd en jongeren.

De negen herdenkingssteentjes worden gelegd voor de omgebrachte bewoners van Elsenerstraat 72 in Rijssen.

Levie Spanjar: Geboren 29 maart 1858 in Rijssen, vermoord op 14 mei 1943 in Sobibor (85 jaar)
Heiltje Spanjar-Cohen: Geboren op 6 februari 1871 in Almelo, vermoord op 14 mei 1943 in Sobibor (72 jaar)

Joshua Spanjar: Geboren op 18 december 1905 in Rijssen, vermoord 28 februari 1943 in Auschwitz (37 jaar)
Aaltje Spanjar-Pels: Geboren op 20 november 1910 in Arnhem, vermoord op 26 januari 1943 in Auschwitz (32 jaar)

Lea de Lange-Spanjar: Geboren op 27 april 1911 in Rijssen, vermoord 11 juni 1943 in Sobibor (32 jaar)
Eva de Lange: Geboren 24 december 1935 in Rijssen, vermoord 11 juni 1943 in Sobibor (7 jaar)
Levie de Lange: Geboren 26 oktober 1938 in Rijssen, vermoord 11 juni 1943 in Sobibor (4 jaar)
Heiltje de Lange: Geboren 23 november 1940 in Rijssen, vermoord 11 juni 1943 in Sobibor (2 jaar)
Aron de Lange: Geboren 17 november 1942 in Rijssen, vermoord 11 juni 1943 in Sobibor (6 maanden)

Manege Snorrewind krijgt vijf sterren

MARKELO - De Nederlandse Federatie Ruitersportcentra FNRS kent aan aangesloten maneges sterren toe. Het aantal sterren op de gevel zegt iets over beschikbare faciliteiten en de kwaliteit van de bedrijfsvoering. Manege Snorrewind in Markelo heeft nu de felbegeerde vijf sterren behaald.

Dit systeem is gericht op het informeren van consumenten die op zoek zijn naar kwaliteit, veiligheid en welzijn. Deze drie pijlers worden bij onaangekondigd bezoek van een FNRS controleur uitgebreid gecontroleerd en bekeken, o.a. naar paardenwelzijn, gastvrijheid, bedrijfsvoering en onderricht van de instructeurs. De bodemgesteldheid van de rijbanen wordt getest maar ook het sanitair en de website worden aan een grondig onderzoek onderworpen.

Vijf sterren
Manege Snorrewind Markelo had tot op heden vier sterren. Terwijl de KNHS in de afgelopen jaren de lat hoger heeft gelegd qua puntentoekenning, heeft ook Manege Snorrewind niet stilgezeten. Zo werden er onder andere nieuwe "open" staldeuren geplaatst, zodat het interpaardelijk contact gewaarborgd werd. Een stapmolen werd gerealiseerd en veiligheid en welzijn voor mens en dier bleef hoog in het vaandel. Regelmatig voert Team Snorrewind zelf check-ups uit binnen het bedrijf om de toegekende sterren het hele jaar door te kunnen waarborgen. Na bezoek van de FNRS controleur bleek Manege Snorrewind geaccrediteerd met vijf sterren, het hoogst haalbare. "Een mooie waardering voor ons ruitersportcentrum waar we als Team enorm trots op zijn", aldus Erna Bronsvoort, eigenaar van het paardensportbedrijf. Manege en Groepsaccommodatie Snorrewind Markelo ligt middenin meerdere aaneengesloten natuurgebieden.

Meer informatie
Manege Snorrewind is gevestigd aan de Borkeldweg 1, 7475 RV Markelo. Bel: 0547-361471 of kijk op: www.snorrewind.nl