Hart van Nijverdal

22 februari 2019

Hart van Nijverdal 22 februari 2019


'Gouden kerel' Leo Kleinjan neemt afscheid van Die Regghe Sangers

Foto: Shantykoor

NIJVERDAL - Het was de bedoeling om het gloednieuwe shantykoor een paar maanden op weg te helpen. Deze hulp duurde uiteindelijk zo'n 20 jaar. Dirigent Leo Kleinjan van Shantykoor Die Regghe sangers neemt tijdens een voorjaarsconcert op 13 april afscheid. "Wij gaan hem erg missen", aldus de leden van het koor.

Op de vroege vrijdagmorgen schuiven we aan bij Johan Nijveld, Jan en Gerrit Nekkers. Zij vertellen over het bijzondere jaar dat het shantykoor uit onze gemeente voor de boeg heeft. "Vele mensen vragen ons waarom we geen Nieuwjaarsconcert geven dit jaar. Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste zijn er al veel concerten in deze tijd van het jaar, maar de belangrijkste reden is toch wel dat onze dirigent dit jaar afscheid neemt. Tijdens een bijzonder voorjaarsconcert wordt hij nog even goed in het zonnetje gezet", vertellen de mannen van het koor. Kleinjan heeft zich bijna 20 jaar vrijwillig ingezet voor het shantykoor. In mei dit jaar viert hij zijn 75-jarige verjaardag. Mede vanwege enkele gezondheidsproblemen moet Kleinjan met zijn hobby stoppen. "Leo was niet alleen onze dirigent, maar regelde ook onze festival-schema's. Daarnaast is hij degene die de leden van het eerste uur het zingen heeft geleerd. Hij heeft onze aparte sound bedacht. Wij hebben een geheel eigen stijl, mede dankzij Leo Kleinjan. We gaan hem dus zeker missen. Het is een gouden kerel voor het koor!" Op 13 april wordt het voorjaarsconcert gehouden in Het Centrum in Nijverdal. Kaarten voor dit concert zijn vanaf 21 februari te koop bij de Primera in Hellendoorn en Nijverdal en bij de leden van het koor. Natuurlijk zijn de kaarten ook gewoon te koop aan de zaal. Entree kost 10 euro. Omdat Leo ook al jaren actief is bij het Nijverdals Mannenkoor zal een ensemble van dit koor meewerken aan het concert.

Jan: "Saamhorigheid hebben wij binnen ons koor ook. De leden van het koor zijn bijna allemaal lid sinds het eerste uur en hebben alles voor elkaar over. We delen lief en leed samen. Het koor is op zoek naar enkele zangers en zoekt naar een accordeonist en iemand die goed op een viool kan spelen. Daarnaast is het koor nu ook op zoek naar een nieuwe dirigent. Geïnteresseerd? Kom dan eens kijken bij een repetitie of bij het concert op 13 april!

Herdenken en vrijheid vieren in de gemeente Hellendoorn

Foto: Leonie Smit

NIJVERDAL - In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. Ook in de gemeente Hellendoorn laten de ingrijpende gebeurtenissen in de WOII tot op heden diepe emotionele sporen na. Daarom is het goed om te blijven herdenken en de vrijheid te vieren. In het kader van 75 jaar bevrijding is een kernteam in het leven geroepen dat graag met de inwoners een activiteitenprogramma wil samenstellen.

Op woensdag 27 februari wordt de vierde inwonersbijeenkomst gehouden rondom het thema '75 jaar vrijheid gemeente Hellendoorn'. De bijeenkomst vindt plaats in De Leerkamer in Hellendoorn (Jacob Kapteynstraat 2, 7447 HM Hellendoorn). Aanvang: 19.30 uur.

Tijdens deze avond zullen o.a. de volgende onderwerpen besproken worden: De tijdlijn met de activiteiten, begrotingen, subsidies, sponsoring en vergunningen. Ook u bent bij deze uitgenodigd voor deze bijeenkomst. U kunt zich voor deze avond aan- of afmelden via de link:
https://goo.gl/forms/SE12KB5AHjctFf1v1. (Ook te vinden via de Facebook-pagina 75 jaar vrijheid gemeente Hellendoorn.)

De afgelopen periode zijn al vele activiteiten concreet gemaakt en ingeleverd bij het kernteam '75 jaar vrijheid gemeente Hellendoorn'. Tijdens deze bijeenkomst op 27 februari worden de activiteiten besproken. Er zijn in eerdere sessies ook nog andere activiteiten aan bod gekomen. Hiervoor is echter nog geen werkgroep gevonden, die de activiteit op wil pakken. Enkele ideeën:

*Quiz of Battle voor inwoners
*Open podium
*Ontbijt in verzorgingshuizen
*Dorps- of straatontbijt
*Bevrijdingsvoetbalwedstrijd
*Bevrijdingswandeling, Fietstocht, Hardloopwedstrijd of Trail via historische plekken.
*Liberation route

Wilt u meehelpen om één van deze activiteiten op te zetten? Meld u zich dan bij het kernteam via: 75jaarvrijheidhellendoorn@gmail.com.

Het komende lustrum is bijzonder. Dit is het laatste lustrum waar nog mensen bij zijn, die de oorlog zelf hebben meegemaakt. Een reden om extra stil te staan bij alle gebeurtenissen in WOII. Het kernteam wil graag met alle inwoners van de gemeente een activiteitenprogramma samenstellen. Deze vinden grotendeels plaats in de periode dat onze gemeente ook werd bevrijd 75 jaar geleden, van 9 april tot en met 5 mei 2020! We willen alle 'gewone' inwoners van de gemeente Hellendoorn bereiken. Van 0 tot 100. Van kinderen in de basisschoolleeftijd tot jongeren op het voortgezet onderwijs en senioren die het van dichtbij hebben meegemaakt.

Jaargang: 4 • Nr 150• Wk 08

Column: Strafrecht? Ik ben toch zeker geen crimineel?

TWENTE - Ik ben strafrechtadvocaat. Een vak dat voor veel mensen niet direct een aanbeveling is. Wat moet je toch met die criminelen? Boeven verdienen straf. Waarom help je ze om vrij te komen? Zo gaat het vaak. Wat ik dan denk is: ik weet zeker dat jij ook wel eens met strafrecht in aanraking bent gekomen. En om dat te weten hoef ik niet Viktor Mids te zijn.

Strafrecht heeft betrekking op veel meer situaties dan de meeste mensen zich realiseren: gaat u maar eens bij u zelf te rade. Heeft u wel eens te hard gereden? Heeft u wel eens gereden, terwijl u wat had gedronken? Heeft u wel eens een claim ingediend bij de verzekering die niet helemaal juist was?Alleen al op basis van deze drie voorbeelden hebben de meeste van u, lezers, wel eens iets gedaan dat onder het strafrecht zou kunnen vallen. Maakt dat een crimineel van u? Nee. Een strafrechtadvocaat is er niet alleen voor criminelen. Ik sta regelmatig mensen bij die nooit gedacht hadden ooit voor een rechter in een strafzaak te hoeven verschijnen. Vaak hoor ik: waarom gaan ze niet achter de echte boeven aan? Dit zijn met name de mensen die verdacht worden van geringe feiten. Een kroegruzie, een bedreiging, een belediging: dat werk.

Maar juist de mensen zonder enige kennis en ervaring met het strafrecht hebben behoefte aan goede rechtsbijstand: denk daar maar eens over na: een crimineel die beseft zich als geen ander dat hij het de politie zo moeilijk mogelijk moet maken om hem te pakken te krijgen. En dat als hij wordt gepakt, hij niet zomaar met de politie moet gaan praten en bekennen. Iemand die met de politie in aanraking komt, maar nooit had gedacht in die positie te komen is vele malen kwetsbaarder. Die realiseert zich vaak onvoldoende wat de gevolgen kunnen zijn.

Ik heb mensen bijgestaan die hun baan verloren, omdat ze te veel drugs bij zich hadden op een festival. Vervolgens kregen zij geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) meer. Best pijnlijk. Zelfs een veroordeling in een simpele beledigingszaak, kan dit gevolg hebben. Beste lezer, juist u, waarschijnlijk geen crimineel, heeft als u per ongeluk met het strafrecht in aanraking komt behoefte aan een deskundige. Ik wens u dit niet toe, maar mocht het u toch overkomen? Ik ben er voor u:

mr. Niek Hendriksen
www.strafrechtadvocaat
twente.nl

Burgerkandidaat wil Waterschap hervormen

TWENTE - Een milieupartij ontbreekt bij de verkiezingen voor Waterschap Vechtstromen, constateert Herbert Capelle. Daarom wil hij die leemte vullen met zijn eenmanspartij Lijst 8 Capelle en de slogan Pro-Earth. "Waterschappen zijn een gesloten conservatief bolwerk, waarbij traditionele belangengroepen een onevenredig grote invloed hebben. En er is geen enkele landelijke progressieve partij bij."

Een gemiste kans, aldus Capelle. "Want juist waterschappen zijn bij uitstek geschikt om milieubeleid te ontwikkelen en tot actie over te gaan." Schoon water wil iedereen wel. "Maar wat doet een waterschap aan het verwijderen van hormonen en pesticiden uit het water, wat doet het met de energietransitie, wat draagt het bij om de opwarming van de aarde te voorkomen?" Capelle wil met Pro-Earth een statement maken richting waterschappen en tegelijkertijd een groene luis in de pels zijn.

Transparantie nodig
Het gaat bij de waterschappen vooral om traditionele belangen, zegt Capelle. Hij pleit daarom voor 'bestuurlijke transparantie' en 'open waterschappen.' En dat is veel meer dan open besluitvorming. "We moeten het publieke debat aangaan. Wie zijn die waterschapspolitici? Wat willen ze? Het waterschap moet ook meer open zijn in de samenwerking met uitvoerders, terwijl de samenwerking met kennisinstellingen, technologiebedrijven en kennisinstellingen hechter moet worden."

Open karakter
Herbert Capelle heeft zich met Pro-Earth kandidaat gesteld om het milieu centraal te stellen en een meer open karakter van Vechtstromen te bewerkstelligen. In feite is hij een burger zonder partij. Het waterschap omschrijft hem als 'De lijst van H. Capelle.' Hij is gemeenteraadslid voor ProHengelo, woont ook in deze gemeente en werkt in Enschede bij Hogeschool Saxion. Het viel hem op dat de Twentse burger ver afstaat van het waterschap. "Maar diezelfde burger krijgt jaarlijks wél een forse rekening in de bus." Kijk op www.pro-earth.nl

Stapvoets graag!

Foto: Linda Espeldoorn

NIJVERDAL - Het is prachtig geworden, onze nieuwe Grotestraat. Ik heb nog niemand horen vertellen dat het niet mooi is. En het wordt steeds mooier, want vandaag gaan de plantjes in de grond.

En we willen als Nijverdallers ook niet zeuren of negatief zijn, want dat zijn we in het verleden al zo vaak geweest. Maar die snelheid hè? Er wordt met een rotgang door onze nieuwe Grotestraat gesjeesd en dat was nou net niet de bedoeling. Ze rijden mij bijna de winkel binnen. "Dit is een winkelerf en daar moet stapvoets gereden worden, auto's zijn hier te gast. Op deze manier kunnen mensen hier rustig, gezellig en veilig winkelen", zegt een ondernemer aan de Grotestraat. "Stapvoets is 15 km per uur, max. En dus niet 50 tot 60 km, wat nu veel gebeurt. Zelfs 30 km is al te snel. Bezoekers van het centrum mogen op het deel van de Meyboomstraat/Grotestraat gewoon op straat lopen. Bestuurders van auto' s moeten zich aanpassen. Maar als voetganger laat je dat nu wel, dat is veel te gevaarlijk. Enige tijd geleden liep ik zelf rustig naar de overkant en werd direct weg getoeterd. Dat is jammer, het doel was om het centrum toegankelijk en winkelvriendelijk te maken."
De ondernemer van de Zuivelhoeve heeft al twee poppen met een vlaggetje en de opdruk 'slow ' voor zijn winkel geplaatst. "De vrachtwagens die bij Albert Heijn moeten lossen, rijden terug naar Zwolle via de Grotestraat. Daar is de Grotestraat niet op ingericht. Het (vracht)verkeer rijdt mij de kaas bijna uit de etalagebakken."

Smile

Een inwoonster uit Nijverdal vraagt zich af waar het bord van 15 km dan staat. Dat staat er helemaal niet. Er staat alleen een bord 'Winkelerf'. Misschien is een bord met 15 km een goed idee. Of een bord met een smiley die een duimpje naar beneden laat zien als je te hard rijdt, of een duimpje omhoog als we het goed doen. Dat is altijd leuk, een vrolijk lachende smiley als je voorbij rijdt. Zeker weten dat de ondernemers er ook nog een duimpje omhoog bij doen. Tekst en foto:
Linda Espeldoorn.

Vierde plek voor Boet en Luuk

Foto: Hanny ter Doest

NIJVERDAL - Boet Ruiterkamp en Luuk Jansen uit Nijverdal zijn met klasgenoot Rogier Brinks van scholengemeenschap Reggesteyn bij de provinciale kampioenschappen voor vmbo ers (Skills Talents) in Almelo nèt buiten het podium gevallen.

De titel in hun categorie Bouwen, Wonen en Interieur ging naar het team van het C.T. Stork college uit Hengelo. De Skills Talents zijn vakwedstrijden voor leerlingen uit het 3e en 4e jaar vmbo. Ze werden dit jaar voor het eerst gehouden 'op locatie' bij Bouwmensen Twente in Almelo. De winnaars van de Skills Talents (provinciale kampioenschappen) mogen in maart meedoen aan Skills Talents, the finals (Nederlandse kampioenschappen) in de RAI Amsterdam. Bouwmensen Twente had haar instructiehal voor de Skills Talents omgetoverd in een wedstrijdarena met afgekaderde velden voor de deelnemende teams van Het Noordik en Pius X College, Bonhoeffer College, het C.T. Stork College, het Elly Hillesum lyceum en Reggesteyn Rijssen, waar Luuk en Boet naar toe gaan. De Almelose wethouder Langius reikte de pittige wedstrijdopdrachten uit. De BWI teams moesten een tuinkruk maken met een gecompliceerde houtconstructie en een betonnen zitting, de PIE teams de aansluiting voor een zonnepaneel. Bij de PIE teams werd al heel snel duidelijk wie zou gaan winnen, maar in de categorie BWI was het razend spannend. Het vakmansoog van de kritische jury zag de teams van het Bonhoeffer College en het C.T. Storkcollege snel en goed werken. Luuk, Boet en Rogier echter, hadden van meet af aan met tegenslag te kampen: ze hadden niet alle gereedschap meegenomen en liepen daardoor al snel tegen een achterstand aan. Die was niet meer in te lopen toen ze leenspullen kregen. Toch zag het werk dat ze uiteindelijk lieten zien er volgens de jury nog heel behoorlijk uit en eindigden ze met hun score maar net achter de top 3.

Carnaval in Nijverdal

Foto: Bart Broens

NIJVERDAL - Op vrijdag 1 maart organiseert carnavalsvereniging de Gagelkealtjes het kindercarnaval in de kantine van RKSV De Zweef.

In de afgelopen jaren is een mooi begin gemaakt om het carnaval in Nijverdal nieuw leven in te blazen door ook de jeugd enthousiast te krijgen voor dit fantastische feest. Onder leiding van Prins Marcel de 1e en zijn adjudant Eric worden dit jaar op vrijdagmorgen wederom basisscholen de Wingerd, de Triangel en de Rietslenke in Nijverdal en de St. Sebastianusschool in Hellendoorn bezocht.

Na vele polonaises, dansjes en wordt 's middags het feestje in de kantine bij R.K.S.V. de Zweef nog eens dunnetjes overgedaan. Carnavalsmuziek, confetti, en wat dozen schmink zijn de ingrediënten van wat hopelijk bijdraagt tot een fantastische middag. Bovendien zal er een optreden van de dansmariekes van C.V. de Sukkewottels uit Haarle zijn, en zal DJ Herman Kanon de beste carnavalsplaten ten gehore brengen!

Na het kindercarnaval op vrijdagmiddag is het vrijdagavond de beurt aan de volwassenen om zich van hun beste kant te laten zien. Mede door de muzikale begeleiding van de Trotwaarband en een bezoek van diverse carnavalsverenigingen uit de regio hopen wij op een volle bak! DJ Herman Kanon staat wederom klaar om carnavalskrakers en andere verzoekjes te draaien.
Het kindercarnaval begint vrijdagmiddag om 14:30 uur en zal tot 17:00 uur duren. 's Avonds zullen de festiviteiten om 20:30 uur beginnen en om 01:00 uur eindigen. De entree is gratis!

Eigen SurvivalRun & OCR team voor StrongmanRun

Foto: Pieter van Vree

NIJVERDAL - De term OCR doet wellicht niet bij iedereen een belletje rinkelen. De afkorting OCR staat voor Obstacle Course Racing. Het is de competitieve tak binnen de obstacle runs, een race waarbij hardlopen gecombineerd wordt met obstakels. Een sport die aan populariteit blijft winnen.

Overal ter wereld kan men tegenwoordig deelnemen aan verschillende survival- of obstacle runs. Ook op (semi-)professioneel niveau, waarbij men zich bijvoorbeeld kan kwalificeren voor het EK en het WK. Zo ook bij de StrongmanRun in Hellendoorn. De StrongmanRun lanceert dit voorjaar een eigen SurvivalRun & OCR Team waarmee de atleten naar een hoger niveau getraind worden met als doel kwalificatie voor het EK in Polen en WK in Engeland. Hiermee proberen we deze sporten in Nederland naar een hoger niveau te tillen!

Het huidige team bestaat uit 4 atleten: Pim Bakker, Frank van Lieshout, Ruben Dinkelman en Joey Bakker. Daarnaast is er nog ruimte voor maximaal twee atleten. Ook jij kunt daar bij zijn! Hoe kom je in het team? Zondag 3 maart organiseert de StrongmanRun van 09.00 uur tot 15.00 uur een selectiewedstrijd. Iedereen vanaf 16 jaar mag deelnemen aan deze selectiedag, mannen én vrouwen. Maximaal 100 deelnemers zullen tijdens deze wedstrijd strijden voor een plek in Team StrongmanRun. De afvalronde vindt plaats op de survivalbaan in Nijverdal. Tijdens het ochtendprogramma zijn er diverse clinics van Survival- en OCR kampioenen. Je leert nieuwe technieken en wordt uitgedaagd op een prachtige locatie. Meer informatie: www.strongmanrun.nl/strongmanrun-team.

Wereldgebedsdag

NIJVERDAL - "Jezus roept hier mensen samen die in woord, gebed en lied Gods aanwezigheid beamen". Dit zijn de eerste regels van het welkomstlied dat op 1 maart 2019 in 183 landen zal worden gezongen. Dan gaat in 24 uur het gebed de hele wereld rond. Wereldgebedsdag is een Wereldgebeurtenis en de oudste oecumenische beweging ter wereld. Dit jaar is de viering voorbereid door vrouwen uit Slovenië. Het thema voor de viering is: Welkom, God nodigt je uit! Bij gebed hoort ook delen. Tijdens de viering wordt één collecte gehouden voor drie goede doelen in Slovenië. Wilt u ook meedoen met deze wereldgebeurtenis? Dan bent u van harte welkom bij de viering op vrijdag 1 maart om 19.00 uur in de zaal van het Leger des Heils, Constantijnstraat 4 te Nijverdal (tegenover Albert Heijn). De liturgie kost € 0,65. Meer informatie op www.wereldgebedsdag.nl en Facebook: Wereldgebedsdag Nederland.

Inloop minima

NIJVERDAL - Op dinsdag 26 februari wordt de tweede inloopochtend van 2019 voor de minima gehouden. De inloopochtend is voor iedereen toegankelijk en er zijn geen kosten aan verbonden. Er is deze inloopochtend geen speciaal thema of een gastspreker, dus onder het genot van koffie of thee is er volop gelegenheid elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Locatie: Kelder van "Het Spectrum" aan de Hendrik Wormserstraat 1 Nijverdal (ingang aan het Hendrik Wormserplein). Opgave is niet nodig. Kinderen mogen meekomen, voor hen is ranja aanwezig. Speelgoed graag zelf meenemen. Info: trefpuntminima@hotmail.com of T. 06- 10 63 38 46 (elke werkdag van 9.00 uur tot 12.00 uur).

Optreden De Smidse

NIJVERDAL - In 2010 gooide singer songwriter Ed struijlaart het roer om. Hij begon aan zijn solocarrière en met succes! Ed kreeg van 3FM de stempel Serious Talent en werd genomineerd voor een 3FM award. Op zaterdag 23 februari is hij te zien en te horen in De Smidse, in een solo show met zijn beste liedjes die hij voor zichzelf en voor anderen heeft geschreven in de loop der jaren. Reserveer uw kaarten voor Ed Struijlaart via www.zinin.com. Kaarten zijn ook te reserveren via de reserveerlijn (0548)624489 of aan de theaterkassa bij de VVV/Tourist Info.

Gemeente moet dit jaar fors bezuinigen

Foto: Pixabay

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hellendoorn hebben de gemeenteraad geïnformeerd over een extra financieel tekort van minimaal 3 miljoen euro over het jaar 2018. Dit tekort is ontstaan door hogere uitgaven voor jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning en zorg. Hierdoor ontstaat ook een tekort op de gemeentelijke begroting in 2019.

De gemeente constateert dat in het laatste deel van 2018 erg veel kosten zijn gedeclareerd voor onder andere: huishoudelijke hulp, Wmo-voorzieningen, vervoer, begeleiding en jeugdhulp. Rekeningen voor geleverde zorg uit 2017 en de jaren daarvoor zijn in 2018 nog gedeclareerd bij de gemeente, waardoor de uitgaven zijn toegenomen. De bedragen van deze declaraties zijn aanmerkelijk hoger uitgevallen dan gedacht.

Jeugdhulp

Het aantal jeugdige inwoners dat in 2018 een beroep deed op een vorm van jeugdhulp is met 25 procent toegenomen. Mede hierdoor zijn de kosten voor jeugdhulp vorig jaar met ruim een miljoen euro gestegen. Ruim tweederde van deze kosten is het gevolg van verwijzingen door externe partijen, zoals zorginstellingen. Deze organisaties declareren de gemaakte kosten voor jeugdhulp bij de gemeente.

Bezuinigen

Ook voor 2019 en volgende jaren verwacht de gemeente een tekort op de gemeentelijke begroting doordat de kosten in jeugdhulp, maatschappelijk ondersteuning en zorg structureel hoger uitvallen. Om de begroting voor 2019 en volgende jaren sluitend te krijgen, is de gemeente genoodzaakt om dit jaar al forse bezuinigingen door te voeren. Dit jaar moet er ruim vijf miljoen euro bespaard worden op de gemeentelijke uitgaven.

Persverklaring n.a.v. VVD

Dinsdag kwam er op de redactie een persverklaring binnen:
Het college heeft met verbazing kennisgenomen van de persverklaring van de VVD in Tubantia. Het is volgens hen feitelijk onjuist dat het college niet beschikbaar was voor het politiek debat. "Tijdens de commissievergadering van 14 februari waren er drie agendapunten. Het eerste punt was de ambtelijke financiële analyse over het tekort op het sociaal domein. Het tweede punt was het politieke debat en derde punt was het proces van de ombuigingsopgave. Het college had zich voorbereid op dit debat. Na de ambtelijke inhoudelijke behandeling besloot de raad het politieke debat door te schuiven naar 7 maart.

Burgemeester Anneke Raven deed donderdag 14 februari een appèl op de gemeenteraad om in deze moeilijke tijden voor de gemeente samen de schouders eronder te zetten. Gemeente Hellendoorn heeft een organisatieadviesbureau ingeschakeld om beleid, administratieve processen en werkprocessen in het sociaal domein door te lichten. Ook komt dit bureau met een analyse over het ontstaan van het financiële tekort en daarnaast komen zij met verbetervoorstellen om meer grip te krijgen op de financiën van het sociaal domein. Begin maart presenteert dit organisatieadviesbureau de adviezen.
Gemeentelijke werkgroepen hebben afgelopen maanden het gemeentelijk beleid doorgelicht om besparingsmogelijkheden te vinden. De besparingsmogelijkheden worden uitgewerkt in bezuinigingsvoorstellen. Begin maart bespreken college en de gemeenteraad deze bezuinigingsvoorstellen en de adviezen van het adviesbureau.

Column

Echo

We dragen allemaal onze wonden. Hoe we ermee omgaan is de vraag, is zelfs je leven. Er zijn van die grote dingen in het leven die ik nooit goed begrijp, hoe we er mondiaal mee omgaan of tot kort mee omgingen. Als kinderen ruzie hebben op een schoolplein dan is wat we ze leren, dat geweld veelal geen oplossing is.

De bizarheid van onze westerse beschaving is dat de wapenindustrie nog steeds de industrie is waar het meeste geld in omgaat. Welke overtuigingen gaan daarachter schuil? Niet dat ik vind dat we het leger e.d. moeten afschaffen, maar als we onderstaande parabel daarnaast leggen, kun je gaan denken….. . Welke kant we op willen denken is aan ons...

Vader en zoon lopen in het bos. Plotseling struikelt de jongen en omdat hij pijn voelt roept hij: 'Ahhhh'. Verrast hoort hij een stem vanuit de bergen die 'Ahhhh' roept. Vol nieuwsgierigheid roept hij: 'Wie ben jij?' en hij krijgt als antwoord: 'Wie ben jij?'. Hij wordt kwaad en roept: 'Je bent een lafaard' waarop de stem antwoordt: 'Je bent een lafaard'.

Vragend kijkt de jongen zijn vader aan. De man zegt: 'Zoon, let op' en roept: 'Ik bewonder jou'. De stem antwoordt: 'Ik bewonder jou'
Vader: 'Jij bent prachtig' en de stem: 'Jij bent prachtig' De jongen is verbaasd, maar begrijpt het nog steeds niet.

Daarop legt de vader uit: 'De mensen noemen dit echo, maar in feite is dit het leven… Het leven geeft je altijd terug wat jij er zelf in brengt. Het leven is een spiegel van jouw handelingen. Als je meer liefde wilt, geef dan meer liefde! Wil je meer vriendelijkheid, geef dan meer vriendelijkheid!'

Een fijn weekend en goede week,
Hans Bolte (Puur therapie en coaching)

Bloemen voor vrijwilligers in de gemeente

Foto: CDA Hellendoorn

NIJVERDAL - Al jaren gaat het CDA op Valentijnsdag met enkele boeketjes op pad om vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Dit keer zijn het Jeroen Piksen, kandidaat voor de Provinciale Staten en Joke van Nijen, kandidaat voor waterschap Vechtstromen, die de bloemen uitreiken.

Het CDA wil hiermee alle mensen bedanken die zich op vrijwillige basis verdienstelijk maken voor de samenleving, meestal onzichtbaar. De mensen die verblijd werden met een bloemetje waren: -Willem Beukinga, dankzij hem ziet de Voedselbank Hellendoorn er al vanaf het begin elke dag weer spic en span uit.
André Schaap is vele jaren voorzitter geweest van CC'75 en is nog steeds de drijvende kracht bij het organiseren van wedstrijden, ook bij de Stichting Sportevenementen Hellendoorn-Nijverdal. Daarnaast gaat André wekelijks met een groep mensen het bos in om onderhoudswerk te doen.
Betty Pennings, vrijwilligster van het eerste uur bij HOi TV. Ze is onder andere programmamaakster, maar verzorgt ook de make up bij presentatoren en gasten.
Jan Olthof, lid van de Motorclub Hellendoorn-Nijverdal gaat vrijwel iedere zondagmorgen het bos in om illegale crossers op hun verantwoordelijkheid te wijzen en aan te moedigen gebruik te maken van de reguliere crossbaan.
Adri Heerdink-van Buren doet veel vrijwilligerswerk in Hellendoorn, onder andere als dirigente van de cantorij van 'n Oalen en is medewerkster bij museumboerderij Erve Hofman.
Tot slot kreeg Tineke Hegeman een bloemetje. Zij is vanaf de oprichting nauw betrokken bij het Hospice Noetsele waar zij veel vrijwilligerswerk verricht. Allen waren zeer verrast met deze Valentijnsgeste.
Op de foto: Wim Beukinga met Jeroen Piksen en Joke van Nijen

Cursus lokale politiek bij Lokaal Hellendoorn

Foto: logo LH

NIJVERDAL - Ben jij of bent u geïnteresseerd in de lokale politiek en het wel en wee van de gemeente Hellendoorn? Dan is deze cursus iets voor jou!

Lokaal Hellendoorn start in maart van dit jaar met een introductiecursus gemeentepolitiek. Deze cursus bestaat uit zes bijeenkomsten waarin gekeken wordt hoe de politiek in de gemeente werkt. Hoe komen beslissingen tot stand, wat gaat daaraan vooraf en welke invloed kun je uitoefenen? Onderdelen die onder andere behandeld zullen worden zijn:

-Wat komt er allemaal kijken bij de gemeentepolitiek
-Hoe zitten de gemeentefinanciën in elkaar?
-Wat is het sociaal domein?
-Hoe komen bestemmingsplannen tot stand?
-Wat is de praktijk van alledag van een gemeenteraadslid en van een wethouder

Deze cursus wordt georganiseerd in samenwerking met twee andere lokale partijen uit Raalte en Ommen en is bedoeld voor inwoners uit deze drie gemeentes die het interessant lijkt om meer te weten van onze lokale politiek. De cursus kan een prima opstapje zijn naar meer politiek betrokkenheid en activiteit. De bijeenkomsten zullen eens per 3 weken plaatsvinden en dus voor de zomervakantie afgerond worden. Voor meer informatie en opgave kunt u (jij) contact opnemen met Thea ten Have, fractievoorzitter via info@rozenhave.nl. Opgeven kan uiterlijk tot 2 maart.

CU enthousiast over Hanze-lidmaatschap

Foto: Jan van de Maat

RIJSSEN - Rijssen wordt officieel lid van de HanseVerein, zur Förderung des internationalen Städtebunds Die Hanse.

De commissieleden waren donderdagavond unaniem positief over de toetreding, maar de wijze waarop dat gebeurde was bijzonder verschillend. Alleen Tonnie Rozenkamp van de ChristenUnie toonde zich enthousiast over de toetreding. "Wij vinden ook dat de burgemeester en wethouders daarin een actieve rol moeten gaan spelen."

Kat-uit-de-boom
De andere politieke partijen kenmerkten zich door een authentiek Twentse kat-uit-boom-kijkhouding. VVD'er Frans Noordam zei in Rijssen geen kenmerken aan te treffen die hij wel in andere Hanzesteden ontwaarde. "Daarom adviseren wij: hou het bescheiden." Ook de historicus Ewart Bosma van de SGP uitte zich in dergelijke bewoordingen. "Fijn dat de historie steeds meer begint te leven, maar Rijssen speelde als bijstad van Deventer een bescheiden rol, dus vinden wij dat we het nu ook bescheiden moeten houden."

Bescheiden
Vanuit de Rijssense Musea klinken andere geluiden. Gerrit Dannenberg kan zich de bescheidenheid van veel raadsleden wel voorstellen. "Nooit verstandig om direct al een te grote broek aan te trekken, maar ik vind toch dat we, net zoals de CU zegt, positief op het lidmaatschap in moeten steken. Op de jaarvergadering van Toerisme Rijssen-Holten hoorden we ook al zulke deprimerende geluiden: Rijssen is geen Hanzestad en we hebben het publiek niets te bieden. Onze voorzitter Jan Bakker heeft daar nog tegengas gegeven én naderhand hebben we de kwestie nog aangekaart met manager Ralf Halverhout van Toerisme Rijssen-Holten.

Aanbod
Volgens Dannenberg was het gesprek met Halverhout een uitstekend gesprek. "Het gaat er natuurlijk niet om dat alle Hanzesteden aan allemaal dezelfde uiterlijke kenmerken moeten voldoen, maar wat heb je vanuit de historie te melden. En als je je daar echt in verdiept, dan hebben we als bijna oudste stad van Twente nog heel wat te bieden. In gesprek met Toerisme Rijssen-Holten is ook al een aantal mooie aanzetten tot ideeën op tafel gekomen."
Burgemeester Arco Hofland zegt dat de gemeente de Hanzedagen gaat bezoeken en in gesprek gaat met de andere Hanzegemeenten om te kijken hoe daar het beste bij aangesloten kan worden.

Wat bracht 2018 Margreet Koster?

RIJSSEN - In het laatste artikel van de serie: 'Wat bracht u het jaar 2018?' maakt u kennis met Margreet Koster. Margreet is eigenaar van Text & Event, een tekst- en communicatiebureau in de breedste zin van het woord. Daarnaast geeft ze taalworkshops en schrijft jaarlijks het Groot Dictee Rijssen-Holten en het Juniordictee. Bovendien is ze assistente van Gerdi Verbeet, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer.

Margreet's gezin is haar alles. In het afgelopen jaar realiseerde ze zich weer hoe kwetsbaar de gezondheid van de mens is toen haar dochter kinkhoest kreeg. Gelukkig gaat nu alles weer goed. In het jaar 2018 had ze 14 dagen lang bezoek uit Wit-Rusland: een jongen van 12 met zijn zus van 16. Het eerste contact met deze familie werd gelegd in 2016 toen de jongen via de stichting Tsjernobyl Rijssen-Holten 8 weken lang kwam logeren. In 2017 bezocht Margreet met haar dochter het gezin in Wit-Rusland. Een indrukwekkende reis. 'Gelukt zit niet in spullen. Deze familie heeft het financieel gezien een stuk minder dan mensen in Nederland, maar ze zijn net zo gelukkig. Omdat ze genieten van elkaar. Mijn dochter en ik werden ook als familie ontvangen, heel bijzonder.'

Werk
Margreet kreeg voor haar bedrijf in september 2018 de beschikking over een kantoor aan het Hogepad. Ze is bijzonder blij met deze fraaie werkplek die haar tevens de mogelijkheid biedt om verder te groeien met haar bedrijf en de samenwerking met andere zzp'ers uit te breiden.

Hobby's
Margreet sport nu veel, onder andere hardlopen met vrienden of bij atletiekvereniging Rijssen. 'Een gezellige vereniging met professionals die je goed begeleiden in het hardlopen', aldus Margreet. In 2018 deed ze mee aan de Rijsserbergloop. Ook nam ze, in het team voor de stichting Tsjernobyl Rijssen-Holten, deel aan de Ladies Park Run. 'Beide prachtige evenementen met een mooi parcours, veel gezelligheid en een professionele organisatie. Zo weet ik dat onder andere voorafgaand aan de Ladies Park Run alle boomwortels op het parcours worden gemarkeerd om te voorkomen dat de dames struikelen. Echt top!' Ze hoopt dan ook dit jaar opnieuw aan de start te staan van beide evenementen .

Dick Tukkers

Scharlaken Koord bij Plattelandsvrouwen vereniging

RIJSSEN - Op maandag 4 maart ontvangt de Christelijke Plattelandsvrouwen vereniging in de zaal van de Syrische Orthodoxe Kerk afgevaardigden van de onafhankelijke Christelijke hulpverleningsorganisatie Het Scharlaken
Koord.

Scharlaken Koord is een project dat zich inzet tegen mensenhandel, gedwongen prostitutie en hulp biedt aan slachtoffers van loverboys. Zo richten ze zich op preventie door de jeugd goed te informeren en weerbaar te maken. Zo bezoeken ze onder andere scholen om leerlingen te vertellen over seksualiteit en ze te waarschuwen tegen chantage of dwang op dit gebied. Dit doen ze met verschillende projecten genaamd 'No Nonsense', 'Love Limits' en 'Beware of loverboys'. Ook bieden ze hulp aan vrouwen die uit de prostitutie of een andere schrijnende situatie afkomstig zijn. Zij worden geholpen een betere toekomst te creëren voor zichzelf zonder dwang of chantage. Ze werken op individueel niveau en bieden hulp waar diegene dat op dat moment het hardst nodig heeft. Ook zijn ze lid van een Europese beweging tegen mensenhandel, het Europees Platform tegen Mensenhandel.

Welkom
Iedereen die graag meer wil weten over Scharlaken Koord en wat ze doen zijn welkom om aanwezig te zijn op maandagavond 4 maart. Aanvang van de avond is omstreeks 19.45 en men wordt verwacht bij ingang Kroonweide. Er kan geparkeerd worden bij het Kerkelijk Centrum de Hoeksteen, waarna de route naar de ingang met oranje pionnen is aangegeven.

Rijssen door de eeuwen heen

RIJSSEN – In het kader van de themaweken 'Oold Riessen' welke worden gehouden in het Woon-Zorgcentrum Maranatha in Rijssen, presenteerde Gerrit ten Wolthuis op 12 februari een dia-avond getiteld 'Rijssen door de eeuwen heen'.

Hij vertoonde onder andere dia's over de stadsrechten in het jaar 1243, over zes oude stadspompen. Dia's van de vele oude gebouwen die in de loop van de jaren zijn verdwenen zoals Hotel de Kroon en de Schildschool met zijn prachtige voorgevel. Maar ook mooie gerestaureerde gebouwen zoals de Pelmolen en de Oosterhof. Dia's van mensen in Riessense klederdracht, de Wijerd, de Hoch met een leemtreintje en zwembad De Mors.

Genieten
Zo hebben de bewoners van Maranatha al eerder kunnen genieten van oude foto's over de Heka en het tichelwoark. Binnenkort valt er opnieuw weer wat te genieten bij de presentatie over 'n Stoom en daarna komt het Riessens dialect aan bod. De belangstelling voor deze avonden die worden gehouden in het Dorpshuis van Maranatha is overweldigend en mede mogelijk door de hulp van de vrijwilligers die als rolstoel taxi veel werk hebben verricht en door de koffiedames die op het juiste moment voor kopje koffie/thee zorgden.

Dick Tukkers / foto Arjan Baan

Meet Us In Person

RIJSSEN - Kom op woensdag 27 februari van 17.00 tot 22.00 uur langs bij het 'Meet Us In Person' evenement bij 't Brodshoes in Rijssen.

Het evenement is voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Er zullen mensen aanwezig zijn van de sectoren 'ICT', 'Techniek & Bouw', 'Productie & Logistiek', 'Horeca' en 'Commercieel & Administratie'. Dit is een kans om kennis te maken met verschillende sectoren. Er wordt toelichting gegeven op de werkwijze van het uitzendbureau onder het motto: ''Alles waar je ogen van gaan sprankelen, moet je doen.'' Ze zullen deze avond tips geven over je CV. Daarnaast is er de mogelijkheid om gratis een zakelijke pasfoto te laten maken die gebruikt kan worden voor je CV of op LinkedIn. Dit alles wordt toegelicht in de warme sferen van 't Brodshoes onder het genot van een hapje en een drankje. Iedereen is van harte welkom.

Tienernevendienst

HOLTEN - Zondag 24 februari van 09.30 tot 10.30 kunnen tieners tussen 12 en 16 jaar naar de tienernevendienst in de Dorpskerk Holten.

Het is voor tieners die te oud zijn voor de kindernevendienst, is er vanaf september maandelijks op de laatste zondag van de maand een tienernevendienst. Het is tegelijk met de kindernevendienst, maar wel in een aparte groep. Er worden verschillende onderwerpen besproken. We vinden een leermoment in de koppeling naar ons dagelijkse leven. Via Facebook en de site van de kerk zijn de data te vinden, de tieners kunnen ook in de Tienerkerk groeps-app. Neem voor meer informatie contact op met Janine Roozeboom door te bellen naar 06 34 30 47 01.

Nite2Go - BOEF

RIJSSEN - Kom op zaterdag 23 februari bij Lucky The Feel Good Provider en geniet van een geweldige optreden van rapper Boef.

Boef staat bekend met nummers zoals 'Habiba' en 'Op me monnie'. Tijdens zijn optreden zal Boef zijn nieuwe album ''93'' ten gehore brengen. Een week later op 2 maart staat de rapper Josylvio in Lucky. Beide rappers gaan Lucky compleet op z'n kop zetten! Er zijn nog regular tickets en combi-tickets verkrijgbaar via de website www.lucky.nl. Tickets kosten €11,- inclusief garderobe en de toegang is vanaf 16 jaar.

Dames Het Ravijn niet in finale KNZB beker

Foto: Wim Beunk

NIJVERDAL - Het is de waterpolo dames van Het Ravijn niet gelukt om de finale van de KNZB beker te bereiken.

In Zaandam was ZV De Zaan met 8-4 te sterk voor Het Ravijn. De Nijverdalse formatie van trainer-coach Jan Mensink mocht een verlies verschil van drie doelpunten hebben. Het werden er vier dus speelt de Zaan de finale in Den Haag tegen Polar Bears. Vorige week wisten de dames in eigen huis met 10-6 te winnen van De Zaan.
Jan Mensink over de wedstrijd. "We hebben de laatste weken ons gefocust op die halve finale van de KNZB beker en goed getraind. Met een stand van 7-4 hadden we de finale gespeeld. We hebben veel kansen weten te creëren, maar dat leverde te weinig rendement op. We hebben het aan onszelf te danken. Ik ben er goed ziek van. Nu maar richten op de play offs om het kampioenschap van Nederland".

Ook de Nijverdalse heren van trainer-coach Marc van Groen wisten de thuiswedstrijd tegen het Wormerveerse De Ham zaterdagavond niet winnend af te sluiten. De heren verloren nipt met 8-9. Aanvoerder Lars Gottemaker was er net als damescoach Jan Mensink, ook ziek van, maar stak de hand wel in eigen boezem. Gottemaker: "We hebben geen goede wedstrijd gespeeld. Ons eigen spel was niet goed genoeg. We waren te wisselvallig". Zaterdag 2 maart moeten de heren pas weer verder in de competitie. In Barendrecht wacht om 19:15 uur in het Inge de Bruijnbad dan de confrontatie met ZPB H&L Productions. De dames hoeven niet te reizen. Hen wacht aanstaande zaterdag 23 februari om 19:15 uur in het eigen Ravijnbad de confrontatie met de andere bekerfinalist Polar Bears uit Ede. Kom onze dames aanmoedigen, ze kunnen de steun van het thuispubliek goed gebruiken.

Statistieken: Dames:
ZV De Zaan - Het Ravijn 8-4
Doelpuntenmakers ZV De Zaan: Yara Galjé 2, Blom van de Velde 2, Bridget Leeson-Smith 2, Anouk Bergsma, Lola van de Velde.
Doelpuntenmakers Het Ravijn: Charlotte Mensink 2, Lotte Beunk, Yasemin Smit.

Heren:
Het Ravijn-De Ham: 8-9.
Doelpuntenmakers Het Ravijn: Bas ter Brake 3x, Sander Veltkamp 3x Lars Gottemaker 2x.
Doelpuntenmakers De Ham: Jonas de Oiveira Crivella 3x, Stephen Gravenstein 2x Reinier van t Veer 2x, Thomas Glansdorp 1x, Jeremy 1x.

Winst voor De Zweef en Hulzense Boys

Foto: De Zweef

NIJVERDAL - Voor De Zweef zeker een doelpuntrijke wedstrijd met een verdiende overwinning . Gaf de trainer vorige week nog aan dat het de ploeg ontbrak aan scorend vermogen; tegen TVC'28 lieten de mannen van Antoon Wennemers zien dat ze wel degelijk het net kunnen vinden.

De Zweef voetbalde goed en geconcentreerd. TVC gebruikte veel fysiek en was fel met veel overtredingen. Met lange ballen richting Dennie Hoogenkamp probeerde de ploeg uit Tubbergen scoringskansen te forceren, maar dat kwam niet echt uit de verf. De wedstrijd begon goed voor De Zweef. Na vijf minuten werd een onschadelijke vrije trap van de Nijverdalse ploeg niet goed weggewerkt. Sven Dikkers kon oppikken en lobde de bal over zijn tegenstander op de vrijstaande Boris Vermeulen die de 0-1 binnen kopte. Een fraaie start. TVC was de kluts een beetje kwijt en De Zweef balde er vrolijk op los. TVC gaf echter niet op en dat was mooi voor het publiek. Vooral toen de ploeg tien minuten voor tijd een hoge voorzet bij de tweede paal vrij kon inkoppen en de stand 2-3 werd. Het was opnieuw Nick Snellink die orde op zaken zetten. De bal van Marco de diepte in op Nick Snellink was een mooie. Oog in oog met de keeper behield deze zijn kalmte, speelde de man uit en tikte de 2-4 binnen. Opschudding en ongeloof aan Tubbergse kant, maar de scheidsrechter liet zich niet vermurwen. Drie meer dan verdiende punten gingen mee naar Nijverdal.

Hulzense Boys

Onder een prachtig lentezonnetje stonden Hulzense Boys en Den Ham zaterdag tegenover elkaar op Sportpark Smidserve. De heenwedstrijd in Den Ham werd gestaakt doordat grensrechter Herman Beltman onwel werd. De op een later moment uitgespeelde wedstrijd eindigde in een 0-1 overwinning voor de roodhemden. Het mooiste moment van afgelopen zaterdag was dat Herman afgelopen tegen Den Ham weer op het sportpark te bewonderen was.

Al met al een hele mooie en verdiende overwinning voor Hulzense Boys. Den Ham begon beter, maar op de eerste 15 minuten na was Hulzense Boys de bovenliggende partij. Er werd als team gestreden en met goed voetbal werd de overwinning binnengehaald. Door deze overwinning heeft de ploeg weer aansluiting gevonden bij de subtop. De komende twee weken staat er geen competitiewedstrijd op het programma. Wel oefent de ploeg op donderdag 28 februari om 20.00 uur thuis tegen zondagtweedeklasser MVV'29.

Concert Vocalgroup Undique in Nijverdal

Femmy Fotografie

NIJVERDAL - Op zaterdag 2 maart 2019 kunt u genieten van een prachtig concert in de Vrije Evangelische Kerk (Grotestraat 68) te Nijverdal. Vocalgroup Undique o.l.v. Wilbert Magré zingt ondere andere het prachtige lied 'Ik bid voor jou' waarmee ze pas nog waren te zien bij EO Nederland zingt.

Ook het Veluws Mannenensemble o.l.v. Wim Magré is te beluisteren met diverse nieuwe liederen. De koren zijn zowel apart van elkaar als gezamenlijk te beluisteren tijdens de concerten. Vader en zoon Magré begeleiden de koren op orgel en piano. Tijdens de avond wordt er een collecte gehouden voor het werk van Kerk in Actie. De kerk gaat om 19.30 uur open en om 20.00 uur begint het concert. Toegangskaarten zijn in de voorverkoop € 6,- voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen t/m 12 jaar via www.wimmagre.nl. Zonder reservering vooraf zijn kaarten aan de kerk verkrijgbaar voor volwassenen € 10,- en kinderen t/m 12 jaar € 5,-.

Werelds Tafelen

NIJVERDAL - De tafel is weer gedekt voor het Werelds Tafelen van Vluchtelingenwerk. U bent van harte welkom om mee te eten op donderdag 28 februari. Vanaf 17.45 uur is men geopend en vanaf 18.00 uur wordt de maaltijd geserveerd in de Bendien Smitshof. Opgeven kan via Stichting De Welle, tel. 0548-638810 of per e-mail: i.aitink@stichtingdewelle.nl. Tot dinsdag 26 februari. Kosten: €7,50 per persoon. Hiervoor krijgt men een heerlijk 3-gangen menu geserveerd met een glaasje (citroen)water. Na het toetje volgt er een kopje koffie of thee. Het is mogelijk om € 7,50 extra te betalen om zo iemand met een smalle beurs ook eens de kans te geven om kennis te maken met de buitenlandse keuken

The Bootleg Sixties

NIJVERDAL - Sir Elton John: 'The Best Band of Their Kind in the world.', The Bootleg Sixties brengen een swingende ode aan de beste muziek van de jaren zestig. Eerder speelde de Britse band in Buckingham Palace, de O2 Arena, Las Vegas en op zaterdagavond 2 maart spelen zij met ware passie en fenomenale energie in het ZINiN Theater. De spectaculaire show zorgt voor een lekker sixties-vibe bij het publiek. Het optreden wordt versterkt met authentieke filmbeelden uit de jaren zestig die op drie screens te zien zijn. U waant niet alleen muzikaal terug naar de jaren zestig, maar ook visueel. Reserveer uw kaarten via www.zinin.com, via de reserveerlijn (0548)624489 of aan de theaterkassa bij de VVV.

Alzheimercafé

NIJVERDAL - Woensdag 27 februari is er weer een Alzheimer Café in De Gezelligeit. Aanvang: 19.30 uur. Het thema van deze avond is "De rol van de huisarts en praktijkondersteuner". Wanneer je op enig moment in je leven geconfronteerd raakt met geheugenproblemen, komt er veel op je af. Leo de Vries is zorgvrager en daarmee ervaringsdeskundige.

18 Minuten Man

NIJVERDAL - De 18 Minuten Man vertelt op dinsdag 26 februari over het ontstaan van de Nieuwe Wereld: Amerika. Hoe verliep nu eigenlijk die eerste kennismaking tussen de gevluchte Engelsen, die in 1620 de oostkust van Amerika bereikten en de inwoners van het land, de Indianen? En van u wil hij weten hoe u omgaat met een eerste kennismaking. De 18 Minuten Man maakt er weer een boeiende avond van. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten: zinin.com

GEZOCHT: foto's en video Ritmische Gymnastiek

Foto: Fysion

NIJVERDAL - Dit jaar is er 40 jaar Ritmische Gym in Nijverdal! In 1979 werd bij O.K.K. de sport 'Ritmiek' gestart, welke ook de namen MRG (Moderne Ritmische Gym) en RSG (Ritmische Sport Gymnastiek) kreeg.

Allemaal namen voor de mooie sport die bij gymsportvereniging Fysion nog beoefend wordt; dansen met bal, lint, touw, knotsen en hoepel. Vanwege allerlei activiteiten in dit jubileumjaar is Fysion op zoek naar foto's en filmmateriaal. Wij kunnen helpen met het digitaliseren van dit materiaal. Graag zien wij uw reactie/bestanden op: 40jaarrgnijverdal@gmail.com. Op zaterdagmiddag 6 juli organiseert Fysion een reünie (in combinatie met een jubileumdemo) voor alle oud RG-leden, oud RG-leiding en andere geïnteresseerden. Mocht u zich hier alvast voor op willen geven, dan kunt u ook een e-mail sturen naar bovenstaand e-mailadres.

Liroz Feestartikelen: nummer één in Almelo!

ALMELO - Wij zijn Feestartikelen-liroz.nl, en zitten in Almelo aan de Ootmarsumsestraat 173. Wij zijn sinds 2004 actief en gespecialiseerd in feest- en cadeauartikelen.

Wij zijn met name heel groot in het segment van vlaggetjes tot aan ballonnen; daarnaast doen wij veel in feestkleding en carnavals accessoires. In 2018 kreeg de winkel een grote verbouwing; zo ontstond ruim 60 vierkante meter nieuwe ruimte. Dit komt vooral ten goede aan het uitgebreide assortiment carnavalskleding. Zo kunnen wij nóg meer klanten bedienen met het flink uitgebreide aanbod. Momenteel leggen we ook de laatste hand aan onze nieuwe webshop; deze is bijna klaar. Uniek is ook ons grote aanbod van kleurlenzen die wij aanbieden tegen een zeer scherpe prijs van nog geen 10 euro

Altijd feest!
Wanneer u iets te vieren hebt helpen wij u graag om dit extra feestelijk te maken! Liroz is met trots de nummer één in Almelo op het gebied van feestartikelen. Slingers voor verjaardagen, Sweet 16, ballonnen voor uw gender reveal die wij vullen met blauwe of roze confetti. Of natuurlijk voor uw trouwerij, een geslaagd examen, Halloween, Tiroler feest en meer.

Ballonnen
Onze service reikt verder dan de winkel alleen, zo plaatsen wij ook ballonnenbogen en -pilaren, en je kunt bij ons terecht voor het huren van een Abraham of Sarah. Deze is in verschillende maten te huur bij ons. Ook nieuw is de ballonnen-bar. Hier kunt U zelf leuke kleur combinaties van ballonnen samenstellen en per stuk afrekenen bij de kassa. Zodat U niet een hele zak hoeft te kopen. Daar zijn wij UNIEK in, en trots op.

Geschenken
Daarnaast hebben wij een groot aanbod in cadeauartikelen. Je moet denken aan tegeltjes met gekke teksten, of aan een sleutelhanger met je eigen straatnaam, of een stropdas met diverse gekke teksten. Ik denk dat ik hiervoor niet genoeg ruimte heb in de krant om dat allemaal te vertellen! Ook voor thema- en kinderfeesten bent u hier aan het goede adres. Zo hebben wij versiering voor een Buurman & Buurman feestje, een unicorn pinata, of brandweerman Sam!

Leer schilderen als de oude meesters

DEVENTER - Leer schilderen volgens technieken van de oude meesters. De opleiding realistisch fijnschilderen is bedoeld voor mensen die nog nooit hebben geschilderd en voor de geoefende amateur kunstenaar die zijn of haar techniek wil verfijnen of uitbreiden.

In 2,5 uur per week leert u ambachtelijke fijnschildertechnieken en maakt u in korte tijd verrassend realistische schilderijen. Om u kennis te laten maken met de opleiding die in maart start, organiseert Art Partout Academie voor Realistische Schilderkunst gratis proeflessen. In de praktijk ervaart u dat schilderen met olieverf niet zo moeilijk is. U maakt in 3 uur tijd een schilderij die u na afloop mee naar huis kunt nemen. De proeflessen zijn op woensdag 27 en donderdag 28 februari om 18.30 uur, vrijdag 1 maart om 9.30 en 13.30 uur, zaterdag 2 maart om 9.30 en 13.30 uur en woensdag 6 maart om 18.30 uur.

Vrijblijvend
De proefles is gratis en vrijblijvend. De materiaalkosten bedragen 10,- euro p.p. Tijdens de proefles krijgt u ook informatie over de opleiding realistisch fijnschilderen. U kunt zich voor één van deze gratis proefles opgeven per mail: info@fijnschilderen.nl of telefonisch via 085 - 130 27 57. Het adres is: Marssteden 20, Enschede. Voor meer informatie, zie: www.fijnschilderen.nl.

Chloë Elsenaar speelt Onder de Trap

NIJVERDAL - Ondanks haar jonge leeftijd is de violiste Chloë Elsenaar al bijzonder ervaren te noemen. Reden voor Muziek onder de Trap om haar uit te nodigen voor het eerstvolgende concert, dat op donderdag 28 februari plaats vindt in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur.

Chloë Elsenaar (1997) is in Zuid-Groningen geboren en heeft als 6-jarige haar eerste vioolles van Gea v.d. Woude gekregen. Na een aantal jaren is ze lessen gaan volgen bij de Zwolse Vioolacademie. Chloë treedt regelmatig op als solist. In 2014 won ze de tweede prijs op het Prinses Christina concours (regio oost) en mocht vervolgens naar de Dag van de Genomineerden in Den Haag. In de jaren daarna heeft ze gesoleerd met verschillende orkesten waaronder Symfonia Jong Twente en Het Orkest van het Oosten. Ook heeft ze verschillende masterclasses gevolgd bij o.a. Christiaan Bor, Emmy Verhey, Borika van den Booren, Benzion Shamir en Cecile Huijnen.

Op tournee
Naast solo, speelt Chloë ook vaak in ensembles en orkesten. Ze is twee jaar concertmeester geweest van JSO de Vuurvogel en heeft met dit orkest verschillende tournees gemaakt in Zuid Frankrijk en Spanje. Momenteel maakt ze deel uit van het orkest van Ars Musica. Hiernaast speelt zij in verschillende ensembles (o.a. 'Che vanno' & Trio Animando) waarmee zij zowel met eigen repertoire, als met koren optreedt. In oktober 2015 is zij met het Hollandkoor onder leiding van Jan Quintus Zwart naar Israël geweest om samen met Jan Lenselink (piano) en Noortje van Middelkoop (panfluit) het koor te begeleiden. Chloë studeert momenteel aan het conservatorium te Zwolle bij hoofdvakdocent Adriaan Stoet. Meer informatie vindt u op www.chloeelsenaar.nl

FC Twente - FC Eindhoven

ENSCHEDE - FC Twente heeft de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie nog verder verstevigd. De ploeg wist afgelopen maandag met 0-2 te winnen van Jong PSV door middel van doelpunten van Aitor en Boere. FC Twente is de enigste ploeg die nog niet heeft verloren na de winterstop in de Keuken Kampioen Divisie.

Op vrijdag 22 februari staat de thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven op het programma. De wedstrijd in de Grolsch Veste start om 20.00 uur. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf 12,50 euro en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van de Grolsch Veste. Voor de wedstrijd tegen FC Eindhoven heb je geen Clubcard nodig.

Undercoversessie Pearl Jam

HELLENDOORN - Op 23 februari om 21.00 uur is er weer een Undercoversessie bij De Lantaarn. Dit keer met Pearl Jam.

Undercoversessies zijn geen optredens van coverbands, maar de allerbeste muzikanten die spelen in bekende bands en voor een undercoversessie een gelegenheidsband vormen. De muzikant op 23 februari Reindert Kragt, Marco Hovius, Bram Knol en Wilco Lindenboom. Zij zullen gezamenlijk Pearl Jam eren door nummers als Last Kiss en The Fixer te spelen. Vanaf 20.00 uur is De Lantaarn aan de Schapenmarkt 13 geopend. Kaarten in de voorverkoop via lantaarn.nl kosten € 14,- per stuk.

Raak!

RIJSSEN - Vrijdag 1 maart presenteert Parkgebouw Rijssen de show RAAK! van Joris Linssen & Caramba.

Het belooft een show vol enthousiasme te worden van zanger/tv-presentator Joris Linssen en zijn muzikale vrienden. Zij zetten samen al meer dan tien jaar elke theaterzaal op de kop. Deze topmuzikanten spelen vol overgave hun opzwepende liedjes en prachtige ballades. Met ontroerende levensverhalen, gevoelige teksten en loepzuivere samenzang proberen ze u recht in het hart te raken. De show start om 20.00 uur bij Parkgebouw Rijssen aan de Oosterhofweg 49. Toegangskaarten kosten € 20,- en zijn te bestellen op de website www.parkgebouw.nl.

Naar Casablanca

NIJVERDAL - De film Casablanca is een ware Hollywood-klassieker. Met die klassieker in gedachten is het stuk 'Naar Casablanca' gemaakt.

Het verhaal in de theaters laat zien hoe zes acteurs zich voorbereiden op het spelen van Casablanca. Hierbij wordt er verbinding gezocht tussen verleden en de actualiteiten. Het stuk is geschreven door Jibbe Willems. Een gewaardeerd schrijver in de theaterwereld. De cast van 'Naar Casablanca' bestaat onder andere uit Stefan Rokebrand, Jamie Grant en Tjebbo Gerritsma en de muziek is geschreven door Gouden Kalf-winnaar Helge Slikker. Alle componenten voor een mooie voorstelling zijn dus aanwezig. In het ZINiN Theater is de try-out van 'Naar Casablanca' te zien op 1 maart om 20.15 uur. Kaarten kosten € 22,- per stuk en zijn te koop via www.zinin.com of telefonisch bij de theaterkassa via 0548 624 489.

Tuingemak voert de boventoon dit jaar

ALMELO - Het is weer bijna lente, tijd om aan de slag te gaan in de tuin! Op 9 en 10 maart 2019 worden de tuinadviesdagen georganiseerd bij het grootste tuininspiratiepark van Nederland, De
Tuinen van Appeltern.

Tijdens deze dagen geeft Eshuis Hoveniers samen met tientallen andere Appeltern Tuinexperts gratis tuinadvies. Je wordt op weg geholpen door één van de Appeltern Tuinexperts. Je betaalt alleen entree voor toegang tot het park. Tijdens de tuinadviesdagen wordt duidelijk welke keuzes het beste bij jouw tuin passen. Daarnaast geeft Ben van Ooijen, directeur van De Tuinen van Appeltern, je allerlei tips en trucs op het gebied van je tuin. Ook worden de veelgemaakte tuinfouten besproken tijdens deze vermakelijke én leerzame dag. 'Een tuin waarin je meer kunt genieten dan werken, dat wil toch iedereen? In Appeltern vinden ze dat het dan geen stenen tuin mag worden. Een tuin zonder beplanting is geen tuin', zegt Ben van Ooijen. 'En dan nog is het onderhoud heel goed regelbaar. Hagen die nauwelijks gesnoeid hoeven te worden, borders met makkelijke planten of een vijver die helemaal geen werk met zich mee brengt. Onze tuinexperts kennen alle trucs om gelukkig te worden in een tuin met zo min mogelijk werk.'

Goed advies
Neem zelf foto's en video's mee, dan zorgen de ervaren hoveniers ervoor dat jouw wensen en ideeën al schetsend worden besproken en toegepast in de plannen. Met dit schetsadvies word je op weg geholpen om een tuin te ontwerpen die perfect bij jou past. Ook zonder groene vingers laten we je zien dat we samen een heel eind kunnen komen.

Tuinen
Op 1 maart wordt De Tuinen van Appeltern weer geopend. De voorjaarszon gaat weer schijnen, de bloemen gaan weer bloeien en de tuin ontwaakt uit zijn winterslaap. Het park met meer dan 200 voorbeeldtuinen is weer helemaal klaar voor de lente. Tijdens de tuinadviesdagen is er natuurlijk ook tijd om het park te bekijken, genoeg tijd om inspiratie op te doen dus.

Aanmelden
Lijkt het je leuk om gebruik te maken van gratis schetsadviezen tijdens de tuinadviesdagen? Meld je dan aan via www.appeltern.nl. Zorg dat je er op tijd bij bent, want de tuinadviesdagen zijn erg geliefd bij tuiniers in het hele land. Aanmelden is mogelijk tot uiterlijk 8 maart om 10:00 uur.

Stijlvol inrichten met PAND 55

NIJVERDAL- Bijna 4 jaar bestaan ze al weer. PAND 55, aan de Grotestraat 55 in Nijverdal. Gerwin de eigenaar van PAND 55 vertelt enthousiast over wat er zoal te koop is op dit adres.

"Op dit moment staat ons pand vol met gezellige, aparte en betaalbare meubelen voor binnen. Dat bieden we het hele jaar. Wekelijks vullen we onze collectie aan met nieuw leuke items. Je kunt bij ons terecht voor eettafels, salontafels, side tables, tv meubels en kasten. Het hout dat hiervoor gebruikt wordt is massief. De uitstraling is stoer en industrieel. We maken de meubelen ook op maat. Er komen vaak klanten met eigen ideeën en wensen. Dan ga ik voor hen aan de slag achter in onze winkel en maak de fraaiste meubelen. Hiervoor gebruik ik verschillende houtsoorten, wat de klant maar wenst. Struinend door de winkel kom je prachtige accessoires tegen. Sober en stoer, warm en gekleurd, voor ieder wat wils en voor ieder budget. Er staan niet van echt te onderscheiden kunstplanten. Het komt regelmatig voor dat een mooi opgemaakte vaas in zijn geheel met alle decoraties erbij verkocht wordt. Natuurlijk pakken we cadeaus ook leuk in."

Kjelvik
Goede, sportieve buitenkleding past goed bij de sfeer die PAND 55 voert. Al jaren is hier het bekende merk Kjelvik te koop voor dames en heren. Op dit moment is de wintercollectie in de opruiming. Maar liefst 50 % korting.

Tuinmeubelen
Half maart wordt in de winkel ruimte gemaakt voor de nieuwe collectie tuinmeubelen. Ook hier dit jaar weer veel hout, aluminium en wicker en combinaties hiervan. Wicker is vlechtwerk dat geschikt is voor buiten. Een stoere tafel kan gecombineerd worden met vrolijk kleuren stoelen. Alles is dus mogelijk. Bekijk eens de website www.pand55.nl om inspiratie op te doen of om op een makkelijke overzichtelijke manier te bestellen. PAND 55 bezorgt gratis in heel Nederland.

Geef pollen geen kans!

TWENTE - "Pollen-horror in aantocht!", kopten de media aan het begin van het vorige pollenseizoen. En inderdaad; wie vatbaar is voor hooikoorts had vorig jaar geen fijne tijd. Ook nu lijkt het pollenseizoen vroeg op gang te komen. Met diverse opties kunt u ervoor zorgen dat pollen zoveel mogelijk buiten de deur blijven.

Aan blootstelling buiten kunnen we niet zoveel doen, maar in je eigen huis zijn zeker wat maatregelen te nemen om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Horren
Het is belangrijk om de woning altijd goed te luchten en op ieder moment van het jaar. Ook in het pollenseizoen is het belangrijk om de ramen open te hebben voor een goed binnenklimaat. Maar ja, de pollen... Wie toch wil genieten van open ramen voor een goed binnenklimaat zónder de longen uit het lijf te hoesten kan ook speciale pollenhorren laten plaatsen. De 'reguliere' insectenhorren stoppen al een deel van de pollen, maar voor het beste resultaat kiest u voor specifiek pollenwerend gaas - een Nederlandse uitvinding, toevallig - dat 99 procent van de pollen stopt. Pollenwerend gaas is namelijk extra fijn, waardoor het iets minder luchtdoorlatend is, maar wel alle pollen buiten de deur kan houden.

Aandachtspunt
Er is echter wel een belangrijke MAAR: de horren houden pollen vast. Wanneer u de horren weer oprolt kunnen pollen in en door het gaas gedrukt worden, waardoor ze juist in de woning kunnen komen. Dit is geen probleem wanneer u de horren langer omlaag laat of af en toe af zou nemen.

Filter
Naast de horren zijn luchtreinigers ook handig om pollen uit uw woning te halen. Het is belangrijk om het verschil te weten tussen de diverse filter-opties. Zo werkt een luchtreiniger op basis van ionisatie het beste bij drogere lucht, terwijl een HEPA-filter het beste werkt bij meer vochtige lucht. Ionisatiefilters halen bacteriën, fijnstof, tabaksrook, micro-organismen en dus ook pollen uit de lucht, door middel van elektrisch geladen plaatjes waar de deeltjes op neerslaan. Dit werkt het beste in een droge omgeving; bij vochtige ruimtes is een HEPA-filter effectiever. Deze zijn er ook in diverse filter-sterktes.

Gedrag
Andere factoren om pollen buiten de deur te houden of in ieder geval de overlast te beperken zijn een stukje gedrag. Zo is het verstandig om binnendeuren in de woning zoveel mogelijk dicht te laten. U kunt immers pollengaas in de woonkamer hebben, maar wanneer de voordeur open gaat komen ze toch in de woning terecht als de deuren open staan.

Geniet van houten meubelen

TWENTE - Houten meubelen zijn een aanwinst voor ieder interieur. Hout geeft warmte en sfeer; of je nu gaat voor klassiek donker of moderne lichte houtsoorten. Maar wat u ook kiest: met een stukje onderhoud gaat uw houten meubel een stuk langer mee.

Veel mensen doen maar bar weinig aan onderhoud en preventie van problemen. Dit is jammer, want met de juiste zorg gaan meubelen langer mee en zien er mooier uit. Een eerste tip: plaats meubelen correct en goed vlak. Wanneer een kast bijvoorbeeld niet perfect op een vlakke ondergrond staat, kan dit zorgen voor extra druk op de verbindingen. Even de moeite nemen om met een waterpas alles recht te zetten dus.

Juiste plek
Zet meubelen ook op een goede plek neer. Houten meubelen plaatst u het liefst niet te dicht bij warmtebronnen. De invloed van hitte kan namelijk zorgen voor krimp en uitzetten, wat weer druk en dus schade kan veroorzaken. Sleep echter niet teveel met meubelen en maak ze altijd leeg voor u iets verplaatst.

Preventief
Om de toplaag van houten meubelen zo mooi mogelijk te houden is het belangrijk om bijvoorbeeld altijd onderzetters voor glazen te gebruiken, maar gebruik ook onder bijvoorbeeld papier waar u op schrijft een onderlegger. Hout lijkt sterk, maar met een beetje druk krijg je er zo krassen in. Erg jammer, natuurlijk.

Lak
Houten meubels zijn veelal voorzien van een laklaag die het hout beschermt. Stof deze regelmatig af en maak het schoon met een zachte, licht vochtige doek. Gebruik nooit schuurpapier of bijtende producten om vlekken weg te halen. Af en toe bijlakken van het hout zorgt ervoor dat ze in optimale staat zijn.