Hart van Nijverdal

8 november 2019

Hart van Nijverdal 8 november 2019


Kom Sinterklaas verwelkomen

Foto: annauf.nl

NIJVERDAL - Zaterdag 16 november is Sinterklaas van plan om Nijverdal binnen te varen. Hij hoopt dat veel kinderen hem bij de Wilgenweard opwachten.

Alle inwoners van Nijverdal zijn van harte welkom bij het grote feest van Sinterklaas dat elk jaar weer door duizenden enthousiaste bezoekers gevierd wordt. Sint Nicolaas komt tegen 13.30 uur met de boot vanuit de richting van Hellendoorn aan bij de Wilgenweard. Vanaf hier vertrekt hij met zijn koets, vergezeld door de Slagwerkgroep van Advendo en zijn pieten naar het centrum van Nijverdal. Deze groep heeft ons ingefluisterd dat het een geweldig spektakel gaat worden.
De route voor de intocht is als volgt: Koersendijk - Oranjestraat - F35 (fietssnelweg) - De Joncheerelaan - Grotestraat - Keizerserf. Als laatste gaat Sinterklaas te voet naar het grote podium op het Henri Dunantplein. Daar wordt hij rond 15.30 uur verwacht en welkom geheten door burgemeester Anneke Raven. Na dit ontvangst zullen Sint Nicolaas en zijn pieten zich weer tussen de aanwezige kinderen begeven, zodat iedereen de gelegenheid heeft om met hen te praten. Na afloop zoeken zij de rust op in het Huis van Sint.
Na de intocht
De sinterklaascommissie heeft het kunnen regelen dat de mooie boot van Sinterklaas de gehele periode kan blijven liggen bij de Wilgenweard. 's Avonds wordt deze locatie mooi uitgelicht door de medewerkers van het lokale bedrijf DJ voor Jou. Kom gerust een kijkje nemen samen met je kinderen.
Op woensdag 20, zaterdag 23, woensdag 27 november en woensdag 4 december is het Huis van Sint tussen 14.00 en 16.00 uur weer geopend en kan iedereen binnen een kijkje nemen. Het Huis van Sint is dit jaar te vinden aan de Willem Alexanderstraat, naast BLOKKER.
Zaterdag 30 november draait er een film in het ZINiN Theater. Deze film draait op twee tijden, om 11.00 uur en om 14.00 uur en heet: "Waar is het boek van Sinterklaas?" Na afloop is er een Meet en Greet met Sinterklaas en een Pietendisco. Kaartverkoop via www.zinin.com.

Spectaculaire uittocht
De Sinterklaascommissie iets nieuws bedacht, een spectaculaire uittocht op 6 december. Meer informatie hierover volgt binnenkort. De sinterklaascommissie is te vinden op Facebook, via: https://www.facebook.com/sinterklaasnijverdal/

Hellendoorn wordt wederom het decor van Slag um Heldern!

HELLENDOORN - De Slag um Heldern is drie jaar afwezig geweest, maar staat eindelijk weer te gebeuren!

Op Koningsnacht zoals het vroeger zo mooi heette “de Nacht veur de slag” zal traditiegetrouw weer gezelligheid zijn met lekkere muziek en veel sfeer. De aftrap is de pubquiz, die afgelopen 2 jaar erg succesvol is geweest. Hier kan natuurlijk iedereen gewoon weer aan mee doen, maar de slag-teams strijden onderling tijdens deze Pubquiz al voor de eerste Slag um Heldern punten! Dit zal in plaats van de stukjes zijn die in het verleden altijd werden opgevoerd. Een stukje in elkaar zetten en een schild met logo van het team maken voor aanvang van de slag, bleek vaak een struikelblok te zijn voor deelnemende teams. "We willen het makkelijker en toegankelijker maken om deel te nemen aan de slag. Met weinig voorbereiding moet je gewoon mee kunnen doen, is onze mening", aldus de organisatie.
Deze avond wordt afgesloten met een mooi stukje muziek zoals dat ook in voorgaande jaren werd gedaan. De invulling hiervan blijft nog even een verrassing, maar dat er spraakmakende acts geboekt zijn, staat vast,

Koningsdag
De tweede dag (Koningsdag) staat in het teken van de Slag. Mooie spellen, avontuurlijke spellen en veel sensatie staan op het programma deze tweede dag. Dit betekent ook dat het voor het publiek zeker spectaculair is om te komen kijken!
Voor degene die de Slag even wil ontvluchten, is er vermaak op het centrale Oranjeplein. Vanaf 15.00 uur speelt hier de hele dag live muziek van lokale bandjes. (Opgave bandjes kan via www.slagumheldern.nl of via 0652306366.)

Nog minder drempels
Om nog een drempel weg te nemen voor iedereen die wil deelnemen aan de Slag um Heldern is er gekozen voor een minimale deelname van 4 personen vanaf 16 jaar per team. Een team mag verder uit maximaal 11 personen bestaan. Bij 12 of meer personen wordt er een tweede team gemaakt. Per spel mogen maximaal 6 personen van een team deelnemen. Wanneer een team uit meer dan 6 personen bestaat, zal er dus gerouleerd moeten worden.

Algemene informatie
Aanvang van de Pubquiz op 26 april is om 15.00 uur. Aanvang van Slag um Heldern op Koningsdag is 13.30 uur. Deelname aan de Slag um Heldern bedraagt slechts 50 euro, dit is inclusief de pubquiz en inclusief 10 munten. Aanmelden kan vanaf nu via www.slagumheldern.nl

Dit prachtige evenement wordt georganiseerd door In de Tonne, Café de Gezelligeit, Café de Barbier, Lantaarn en Noabers Hellendoorn.

Jaargang: 4 • Nr 185• Wk 45

Mercuriusovergang te zien

NIJVERDAL - De Sterrenwacht Hellendoorn opent maandagmiddag 11 november zijn deuren voor het publiek om het zeldzame fenomeen van een Mercurius overgang live te kunnen zien.

Mercurius, de planeet die het dichtst bij de zon staat, is meestal alleen maar te zien in het oosten voor zonsopkomst of kort na zonsondergang in het westen. Een Mercuriusovergang echter is de situatie waarin de planeet Mercurius - vanaf aarde gezien - voor de zon langs beweegt. De planeet is dan bij helder weer te zien als een kleine zwarte ronde vlek die langzaam over het oppervlak van de zon beweegt Mercuriusovergangen zijn zeldzaam, tussen het jaar 1601 en 2300 als voorbeeld zal dat maar 94 keer gebeuren. De volgende overgang is pas op 13 november 2032. Zo'n overgang is een heel spectaculair beeld dat de grootsheid van het zonnestelsel en de zon als het ware drie dimensionaal ruimtelijk in beeld brengt. Grijp deze unieke kans en maak dit boeiende fenomeen nu mee in de koepel van de sterrenwacht Hellendoorn

De overgang
13.35 uur: Het eerste contact is wanneer het schijfje van Mercurius net de buitenrand van de Zon aanraakt en vindt plaats om 13.35 uur. Na enkele minuten is het schijfje van Mercurius helemaal binnen de rand van de Zon getrokken en als een zwart vlekje te zien.
16.20 uur: de afstand tussen Mercurius en het centrum van de Zon is het kortst, dat zou je het visuele maximum kunnen noemen.
19.00 uur: Mercurius is opnieuw aan de rand van de Zon gekomen.
19.04 uur: precies op dit tijdstip verlaat de planeet de oppervlakte schijf van de Zon.
Van het begin tot het einde duurt de totale Mercuriusovergang 5 uur en 27 minuten, maar aangezien bij ons de Zon om ca. 17.00 uur ondergaat, is het tweede deel van schouwspel vanuit ons land niet te zien.Kom op tijd!
Bij het begin van de overgang om 13.35 uur staat de Zon nog 20 graden hoog aan de hemel, maar geleidelijk komt ze steeds lager te staan, dus voor een optimale waarneming is het best zo vroeg mogelijk te komen kijken met onze telescopen. Het volledige programma bestaat uit: Mercurius overgang live waarnemen door de beveiligde telescopen 13.30 uur, de overgang in het planetarium gedemonstreerd en een korte lezing over de planeet Mercurius en de overgang. De volgorde van de programmaonderdelen is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Entree: € 5,- volwassenen vanaf 14 jaar. Jeugd 6 t/m13 jaar € 4,-.

Let op: Kijk nooit zelf naar de zon. Alleen met beveiligde telescopen die daarvoor zijn toegerust met sterke filters, kun je veilig naar de zon kijken.

Streekderby eindigt in Nijverdals voordeel

NIJVERDAL - De streekderby in het oostelijke mannenwaterpolo tussen het Borculose Schuurman BZC en Het Ravijn is zaterdagavond in zwembad 't Timpke in een 9-12 overwinning geëindigd voor de Nijverdalse formatie van Ron Loos. De waterpolodames van Het Ravijn kwamen dit weekend niet in actie.

De derby's tussen de twee eredivisie oostelijke grootmachten in het mannenwaterpolo hebben ieder jaar weer een bijzondere betekenis. Er wordt naar uitgekeken. Ook afgelopen zaterdag in zwembad 't Timpke weer. De ploeg van Klaas Zwaan nam een 2-0 voorsprong op Het Ravijn, door twee snelle uitsluitingen aan Ravijnzijde. "Daarna werd de goede lijn weer opgepakt en werd er vanuit een gesloten verdediging gespeeld. In de derde periode liepen we 3 doelpunten weg en kwam BZC er niet meer aan te pas", oordeelde teammanager Jan Heerdink. "We wisten de voorsprong in de vierde periode vast te houden door goed en gedisciplineerd spel". De Nijverdallers bezetten na 5 wedstrijden samen met Widex/GZC-Donk een gedeelde tweede plek met 12 wedstrijdpunten. Emiel Wouters werd topscoorder met 4 doelpunten.

Volgende wedstrijden
Zaterdag 9 november komt het Goudse GZC-Donk juist naar Nijverdal en kan de ploeg van Ron Loos het verschil maken. De wedstrijd staat gepland om 18.30 uur. De waterpolodames mogen na een vrij weekend in Zaandam de strijd aanbinden tegen ZV de Zaan. Deze wedstrijd begint om 19.35 uur.

Statistieken 2 november
Schuurman BZC-Het Ravijn: 9-12. Periodestanden: 2-1, 5-6, 7-10, 9-12. Doelpunten Het Ravijn: Emiel Wouters 4x, Yoran Loos 2x, Lars Gottemaker 2x, Bas Jan Dijkink 1x, Sam Stertefeld 1x, Sander Veltkamp 1x en
Bas ter Brake 1x.

Fotocafé Nijverdal

Wim Beunk sportfotografie, fotografie, Nijverdal Foto: Wim Beunk

NIJVERDAL - Op zaterdag 16 november van 13.00 uur tot 17.00 uur, is het tijd voor het eerste Fotocafé van Nijverdal. In de foyer van het ZINiN theater zullen de leden van FotoClub Nijverdal Hellendoorn (FCNH) de mooiste foto's tonen.

Wat kunt u verwachten deze middag? Allereerst een heerlijk kopje koffie, thee of ander drankje. Verder is het een middag waarin gepraat en gediscussieerd kan worden en er is ruimte voor portfoliobesprekingen. Tevens zijn er gave workshops te vinden. Er wordt gewerkt vanuit de praktijk en hierbij worden verschillende theorieën besproken. Daarnaast zijn er specifieke onderwerpen die aan bod komen, zoals belichting, diafragma, sluitertijd, diverse camera's, beeldbewerking en accessoires. Er is ruimte voor vragen over fotografie en beeldbewerking, maar het is vooral een gezellig samenkomen voor iedereen die graag fotografeert! Dat is de bedoeling van het Fotocafé.
Het fotocafé is toegankelijk voor iedereen die iets met fotografie doet of er interesse in heeft. U hoeft dus geen lid van de club te zijn om hierbij aanwezig te zijn, de toegang is gratis. Het fotocafé is een initiatief van FotoClub Nijverdal Hellendoorn. Het is voor fotografen, door fotografen. Op deze manier kan samen gewerkt en geleerd worden en kunnen initiatieven ontplooid worden.
Foto: Wim Beunk

Dialectcafé

HELLENDOORN - Op woensdagavond 20 november wordt in het Noaberhuus in Hellendoorn het derde dialectcafé gehouden.

Het belooft een gevarieerde avond te worden. De schrijfsters Diny Kloek, Mineke Mollink en Diny Groothedde dragen voor uit eigen werk. De voordrachten worden afgewisseld door de muzikale bijdrage van Bert Jansen, eveneens in het dialect. Dinand Webbink zal in een lezing met muzikale fragmenten een aantal raadsels rond het Helders Volkslied ontrafelen. U bent van harte welkom vanaf 19.30 uur. Het programma begint om 20.00 uur. Entree is gratis.

Concert Hugo van der Meij

NIJVERDAL - Op vrijdag 8 november om 20.00 uur in Kerk "de Regenboog" aan de Grotestraat 127 in Nijverdal geeft Hugo van der Meij een orgelconcert. De toegang is gratis, vrije gift bij de uitgang.

Hugo van der Meij was al op zeer jonge leeftijd achter de piano te vinden en dat resulteerde in pianoles op 8-jarige leeftijd. Toen hij 16 jaar oud was ging hij op orgelles. Hij was 20 jaar oud, toen hij de cursus Koordirectie aan het UCK te Utrecht ging volgen. Momenteel is Hugo dirigent van 3 mannenkoren, een gemengd koor en een kinderkoor. Ook speelt hij door het hele land als koorbegeleider en geeft hij steeds meer solo-orgelconcerten.

Ritmische Gym Fysion geeft 14e demo bij Krönnenzommer

HELLENDOORN - Op zaterdag 2 november 2019 heeft de afdeling Ritmische Gym van Fysion voor de veertiende keer een optreden verzorgd in Verpleeghuis Krönnenzommer.

De meiden, van zowel de recreatie als de selectie, dansten in de mooiste glimmende pakjes met de vijf materialen van de Ritmische Gym: bal, hoepel, touw, knotsen en lint. Een groot aantal van de dansen van de 1,5-uur durende show was door de deelnemers zelf gemaakt.

Feest
Dit jaar stond dit optreden in het teken van het feit dat de Ritmische Gym 40 jaar bestaat in Nijverdal. Zo werd de zaal versierd met oude foto's en werden en er gedanst met ballonnen en met feesthoedjes op. De bewoners genoten zichtbaar: met een stralend gezicht en meeklappend op de muziek. De leiding van Fysion kijkt terug op een geslaagd evenement en hoopt volgend jaar een vijftiende demo te kunnen geven in Verpleeghuis Krönnenzommer.

Vacature bij "De Paduaatjes"

NIJVERDAL - St. Antonius van Padua RK kerk te Nijverdal is per direct op zoek naar een dirigent(e) voor het jeugdkoor De Paduaatjes.

Men is op zoek naar iemand met zang pedagogische kwaliteiten, die bekend is met koormuziek en die met kinderen van de basisschool (leeftijd tussen 7 en 13 jaar) een mooi koor kan vormen. Momenteel telt het koor ongeveer 14 leden en dat mogen er meer worden. Het zou erg jammer zijn om dit koor te verliezen. In overleg wordt een vergoeding geboden volgens de richtlijnen van het bisdom. Ben u of kent u iemand die hier geschikt voor is of meer informatie zou willen ontvangen, kunt u contact opnemen met Gerhard Blikman via
gerhardblikman@planet.nl of Ans Wennemers (ans@wennemers.com).

Gezamenlijke controleactie in de gemeente Hellendoorn

HELLENDOORN - Vorige week vond de tweede regionale actieweek tegen ondermijning plaats. Samen met Brandweer Twente, de Sociale Recherche Twente, de Omgevingsdienst Twente, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Douane, de politie en medewerkers van de gemeente is er een gezamenlijke controleactie uitgevoerd.

Bij de controle in de gemeente Hellendoorn zijn zeven panden bezocht. Hierbij zijn geen strafbare feiten geconstateerd. Wel zijn er overtredingen en tekorten gesignaleerd op het gebied van onder andere de Drank- en Horecawet, brandveiligheid, milieuwetgeving en hygiënecodes. Daarnaast heeft de controle informatie opgeleverd die nader onderzoek vraagt.

Beter inzicht
De gezamenlijke controles worden uitgevoerd om de leefbaarheid in de gemeente te versterken. Daarvoor is het van belang dat iedereen staat ingeschreven op het adres waar hij of zij echt woont en dat fraude met uitkeringen of toeslagen wordt voorkomen. Het gebruik van een pand dient overeen te komen met bestemmingsplannen en vergunningen, woon- en gebruikssituaties mogen geen overlast voor de omgeving opleveren en een pand moet (brand)veilig zijn.

Brede controle
De controles stellen instanties ook in de gelegenheid om kwetsbare zorgmijders te signaleren, zodat hierop passende actie kan worden ondernomen. Door alle disciplines te bundelen en de bijbehorende instanties te betrekken, kunnen alle controles in één keer worden gedaan. Daardoor wordt mogelijke overlast door deze acties beperkt. Bovendien bevorderen dit soort controles de samenwerking tussen de diverse partners. 'We blijven deze gecoördineerde integrale controle acties uitvoeren. Onze inwoners en ondernemers moeten hier veilig kunnen wonen, leven en ondernemen. Door samen te werken merken we dat we sneller kunnen handelen. Waar alle partijen eerder apart in actie kwamen, kunnen we nu bij een bezoek veel beter inschatten wat er aan de hand is en welke acties ondernomen moeten worden', aldus burgemeester Anneke Raven.

Geef het door
Door verdachte en overlast gevende situaties te melden, kunt u helpen om uw buurt veiliger te maken. Ziet u iets verdachts neem dan contact op met de politie door te bellen naar 0900-8844 of bel bij spoed naar 112. Meldt u een verdachte situatie liever anoniem, dan kan dit via de meldlijn Meld Misdaad Anoniem via: 0800-7000.

Verkeersveiligheidslabel voor de Prinses Beatrixschool

NIJVERDAL - Maandag 11 november ontvangt de Prinses Beatrixschool om 13.45 uur het Verkeersveiligheidslabel van wethouder Anja van den Dolder-Soeten.

Medio september heeft hiervoor een onderzoek plaatsgevonden door het Twents Verkeersveiligheidslabel. Een onafhankelijke commissie toetst op onderwerpen als verkeersonderwijs, betrokkenheid van ouders, een verkeersveilige schoolomgeving en de verankering van dit thema in het schoolbeleid.

Criteria
De Prinses Beatrixschool komt in aanmerking voor het verkeersveiligheidslabel, omdat zij voldoen aan een aantal verplichte criteria op het gebied van verkeersveiligheid. Zoals: actieve verkeersouders of verkeerswerkgroep die zorgen voor uitvoering van verkeersprojecten, goede verkeerslessen van groep 1 tot en met groep 8, structureel in het jaarlijkse activiteitenplan, theoretisch en praktisch verkeersexamen. "Veel leerlingen wonen in 'Het Rooie dorp', net aan de andere kant van de Joncheerelaan. Aandacht voor de veiligheid als het gaat om de school-thuisroute van de kinderen en inzet voor een veilige schoolomgeving vinden wij enorm belangrijk", verteld directeur Arjan ter Avest.

Beloning
Met het verkeersveiligheidslabel wil de provincie, Regio Twente en in het bijzonder de gemeente Hellendoorn, basisscholen belonen voor hun structurele inzet op het gebied van verkeerseducatie en -veiligheid in en om de school. Naast de uitreiking zal de wethouder ook meehelpen met de controle van de fietsverlichting.

Creatieve inloopochtend voor minima

NIJVERDAL - Op dinsdag 19 november wordt de negende inloopochtend van 2019 voor de minima gehouden. De inloopochtend begint om 09.30 uur, duurt tot ongeveer 11.30 uur en is voor iedereen toegankelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Deze inloopochtend zal er een creatieve uitdaging zijn: onder leiding van Ina Muller zal er een creatieve creatie gemaakt worden. Tijdens het creatief bezig zijn zal er ook voldoende gelegenheid zijn om bij te praten en ervaringen uit te wisselen. Dit uiteraard onder het genot van een kopje koffie of thee. De inloopochtend wordt gehouden in de kelder van "Het Spectrum" Hendrik Wormserstraat 1 Nijverdal (ingang aan het Hendrik Wormserplein). Kortom, een leuke, ontspannende activiteit om af en toe eens op een creatieve manier de deur uit te komen. Er worden regelmatig dit soort leuke activiteiten gehouden voor diverse doelgroepen.

Aanmelden
In verband met het inkopen van de benodigde materialen is het van belang dat u zich opgeeft voor deze ochtend. Opgeven graag voor vrijdag 15 november via onderstaand mailadres of telefoonnummer. Kinderen mogen meekomen, voor hen is ranja aanwezig. Speelgoed graag zelf meenemen. E-mail: trefpuntminima@hotmail.com of telefoonnummer: 06 10 63 38 46 (elke werkdag van 09.00 uur tot 12.00 uur)

Maandag 11 nov. 10.00 uur

LTTRS B YVNN

Chinees Indische gerecht online bestellen bij de Gouden Rivier

RIJSSEN - De Gouden Rivier is al jaren een begrip in heel Rijssen. Het Chinees Indisch Afhaalrestaurant aan de Hendrik Jan van Opstallstraat staat bekend om de goede service en het kwalitatieve eten. Een service dat is voortgezet door het echtpaar Fan, dat sinds maart dit jaar het afhaalrestaurant heeft overgenomen.

Er zullen maar weinig mensen in Rijssen en omstreken zijn die nog nooit wat hebben gegeten van de Gouden Rivier. Het overbekende maandmenu en de heerlijke loempia's van het huis gaan in rap tempo -vanuit de keuken- over de toonbank. Het afhaalrestaurant biedt uitgebreide menukaart met Chinese en Indische gerechten.

Vertrouwen
Het echtpaar Fan heeft veel ervaring in deze branche. Fan werkt al ongeveer twintig jaar als kok in een Chinees Indisch Restaurant. En het echtpaar zelf heeft al ruim tien jaar een eigen restaurant dat ze met veel plezier runnen. In maart dit jaar verhuisden ze naar Rijssen en namen de Gouden Rivier over. "Een goede keuze, het restaurant had een goede naam en heeft een mooie locatie, centraal in Rijssen", vertelt Li Fan. "De eerste drie maanden hebben we nodig gehad om de klanten goed te leren kennen. De voormalige eigenaar heeft hier jarenlang gewerkt en had inmiddels een goede relatie opgebouwd. Dat vertrouwen moesten we eerst zien te winnen. Gelukkig lijkt ons dat nu aardig gelukt. We hebben vele lieve en trouwe klanten. Zij zijn erg belangrijk voor ons. We willen dan ook benadrukken dat de mening van onze klanten altijd welkom is. Kom gerust langs en laat het ons weten als er iets niet goed is gegaan. We proberen het voor u op te lossen", aldus Li.

Online
Benieuwd naar de menukaart van de Gouden Rivier? Deze is ook te vinden op de website: www.goudenrivier.nl. Sinds kort is het mogelijk om uw eten online te bestellen en af te rekenen. Bent u op zoek naar een smaakvol Chinees Indisch buffet aan huis? Vraag naar de mogelijkheden in het restaurant. De Gouden Rivier verzorgt namelijk buffetten aan huis vanaf minimaal 20 personen tot meer dan 100 personen. Wees welkom aan de Hendrik Jan van Opstallstraat 10 te Rijssen.

Foto: E. van den Belt.

RIJSSEN – Bij Zorgboerderij de Borkeld aan de Borkeld 1a te Rijssen wordt donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 november weer de groots opgezette Winterfair gehouden. De entree is gratis en er is ruime parkeergelegenheid.

Jan Boertje van de organisatie zegt dat er veel te beleven is op het "mooiste en gezelligste evenement van Twente." Er zijn minstens 70 standhouders. Voor de kinderen is er pijl-en-boogschieten, een levensgroot dartbord en er kan een rondrit met een brandweerauto worden gemaakt. Er is van alles te eten, te drinken en te proeven. In de gezellige overdekte koffietent met veel zitplaatsen kan worden bijgepraat onder het genot van koffie met lekkers.
Een gedeelte van de verwarmde tent wordt ingericht als Bruidsplein. Volgens Jan Boertje komen er een aantal standhouders rond het thema Trouwen zoals Bruidsmode, maatpakken voor de mannen, een bloemist, een fotograaf voor een trouwreportage en een juwelier voor de trouwringen.

Goed doel
De opbrengst van de Winterfair gaat naar het goede doel. "Het geld gaat naar mensen met een verstandelijke beperking en de ouderendagbesteding op Zorgboerderij De Borkeld. Met dat geld kunnen we iets extra's kopen zoals een snoezelbadkamer voor onze bewoners op de woonlocatie." De Winterfair trok vorig jaar rond de 10.000 bezoekers. "Maar liefst 180 vrijwilligers zijn drie dagen lang in touw met het inschenken van koffie, het bakken van oliebollen en pannenkoeken. Ook het bedrijfsleven heeft zich d.m.v. sponsoring dit jaar weer niet onbetuigd gelaten. We zijn heel erg blij met zo veel steun van iedereen. Het stimuleert ons om er ook dit jaar volop tegenaan te gaan." De sfeer is altijd goed op de winterfair. "Heel gezellig en de saamhorigheid is voelbaar. We hebben goede hoop dat er ook dit jaar weer veel mensen komen. We laten het concept dan ook ongewijzigd: bezoekers mogen gratis het terrein op en overal in, maar wie met de auto komt betaalt 2 euro. Dat geld is ervoor om de parkeerweilanden na de fair weer in orde te maken."

Informatie
De Winterfair is donderdagavond open van 16.00 tot 21.00 uur, vrijdagavond van 16.00 – 22.00uur en zaterdag van 10.00 tot 16 uur. Er is 1100 vierkante meter verwarmde beursvloer. "Laat het weer ons in steek, dan is het toch nog goed toeven op de winterfair," zegt Jan Boertje. Uitgebreide informatie over de route en andere zaken is te vinden op de website www.winterfairde
borkeld.nl
Foto: fotorijssen.nl

De BankGiro Loterij trakteerde De Zonnebloem Rijssen-Holten

RIJSSEN - De BankGiro Loterij bezorgt ouderen regelmatig een onvergetelijke dag door met de Museum Plus Bus naar een Nederlands Museum te gaan. De Zonnebloem Rijssen-Holten had zich succesvol aangemeld voor zo'n uitstapje en de dag naar het Fries Museum was zeer zeker geslaagd te noemen.

Er werd vroeg vertrokken vanuit Rijssen om vervolgens eerst naar Holten te gaan om ook daar enkele gasten op te halen. Vanaf daar ging een volle bus met gasten en begeleidende vrijwilligers naar Leeuwarden. Een behoorlijke afstand, maar iedereen had er zin in. De Museum Plus Bus is erg comfortabel en geschikt voor rolstoelgebruikers.

In het museum
In Het Fries Museum in Leeuwarden zijn er meerdere tentoonstelling, dus er is veel te zien. Zo is er een tentoonstelling over de woeste Vikingen, over de kunstenaar Eric Have met zijn internationale collega's en er is het indrukwekkend Verzetsmuseum. In kleine groepen en begeleid door gidsen werden de gasten meegezogen in kunst, cultuur en de geschiedenis. Daarna bleef voldoende tijd om de vele indrukken en ook de emotie over het oorlogsverleden rustig te verwerken. De gezamenlijke lunch en de comfortabele busreis met versnaperingen zorgden voor een gezellige sfeer. Chauffeur Jeroen was een fantastische en hulpvaardige gastheer van de BankGiro Loterij. Terug in Rijssen en Holten was de mening eenduidig. Het was een lange, maar erg geslaagde dag.

Gratis Wintercheck bij Zuithof

BORNERBROEK - De winter staat al weer snel voor de deur. En bij de lagere temperaturen krijgt de auto het zwaar te verduren. Het is daarom belangrijk om deze nog even goed na te laten kijken op de belangrijkste punten. U bent van harte welkom bij de gratis wintercontrole-dag van Autobedrijf Zuithof op zaterdag 9 november.

Het koude weer heeft een invloed op veel aspecten van uw auto, zoals de staat van de accu, vloeistoffen, het risico van vastvriezende rubbers en ander ongemak. Ook zijn de omstandigheden op de weg uitdagend door gladheid. Goed werkende remmen en veilige banden zijn dan ook van groot belang. Natuurlijk moet u ook goed werkende verlichting voeren, zeker tijdens de donkere dagen. Al deze aspecten worden nagekeken tijdens de gratis wintercontrole. Auto's van alle merken zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. Autobedrijf Zuithof is naast Subaru-dealer ook al sinds 1978 officieel dealer van Daihatsu. Afgelopen jaar vierden zij het 40-jarig dealerschap. Sinds dit jaar is autobedrijf Zuithof specialist van Suzuki. Ook voor alle andere merken mag u rekenen op service en vakmanschap.

Leuke aanbiedingen
Bij de gratis Wintercontrole-dag zijn er ook nog enkele leuke aanbiedingen. Zo betaalt u bij aanschaf van 4 winterbanden slechts 3 banden. Op brandstof ontvangt u 20 cent per liter korting. En laat u nieuwe ruitenwissers plaatsen? Dan ontvangt u ook gratis ruitensproeier-antivries. Tevens ontvangt iedere bezoeker een leuk presentje.

Kom langs
U bent van harte welkom bij de gratis Wintercontrole-dag van Autobedrijf Zuithof. Gevestigd aan het Tusveld 15 in Bornerbroek, zaterdag geopend van 08.00 tot 17.00 uur. Kijk ook op: www.zuithof.nl De warme chocolademelk en een verse kop snert staan voor u klaar bij de controledag!

FC Twente speelt komende zondag thuis tegen PEC Zwolle

ENSCHEDE - Zondag ontvangt FC Twente PEC Zwolle in De Grolsch Veste, aftrap 14.30 uur.

QKaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 10,- (Kidsclub en Young Reds) en vanaf € 22,50 (voor volwassenen). Kaarten zijn verkrijgbaar via kaartverkoop.fctwente.nl of bij de receptie van De Grolsch Veste (van maandag t/m vrijdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur) Wat zijn de prijzen? Voor 65-plussers zijn de toegangskaarten vanaf 20 euro te verkrijgen. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je 10 euro. (ouders, familie en/of vrienden die geen lid zijn betalen het normale tarief) in bepaalde vakken.

Kom ook!
FC Twente hoopt zondag weer veel supporters te mogen verwelkomen om het eerste elftal naar sportief succes te schreeuwen! Bent u ook weer van de partij?

New Valley Singers sluiten het jubileumjaar af met concerten

NIJVERDAL - Al 50 jaar zingen ze met veel plezier: de New Valley Singers uit Nijverdal. Niet dat er nog zangers of zangeressen van het eerste uur verbonden zijn aan de groep, maar de harde kern zingt toch al wel een jaar of 20 samen.

De repetities vinden plaats in een door de leden zelf verbouwd onderkomen in het gebouw van Gebr. Ter Haar Bakkerijmachines. Hier treffen de zanggroep, dirigente, de vier leden van het combo en de geluidsman elkaar elke woensdagavond om het samenspel tussen zang en instrumenten te oefenen en te perfectioneren. Het instuderen van nieuwe nummers gebeurt hoofdzakelijk via thuisstudie, want alle nummers en choreografieën worden ingezongen en voorgedanst door dirigente Karlijn van Olst-Kunnen, de muzikale motor van de New Valley Singers.

Jaarlijkse concertreeks
Naast optredens bij evenementen en particuliere voorstellingen staan de New Valley Singers jaarlijks het tweede weekend van november in 'hun eigen' ZINiN theater met een mooie concertreeks. Zo ook dit gouden jubileumjaar, dat in het voorjaar gestart is met een expositie in de hal van het Huis van Bestuur en Cultuur en een bijzondere matinee-voorstelling met medewerking van oud-leden. Volgende week halen de New Valley Singers tijdens de uitverkochte concerten alles uit de kast om dit jubileum een gouden randje mee te geven.

Goudkoorts
Onder de titel 'Gold Rush' (goudkoorts) brengt de 15 man/vrouw sterke vocalgroep geen golden oldies ten gehore, zoals vaak gedaan wordt met een jubileum, maar hebben ze ervoor gekozen om een voor driekwart nieuw repertoire in te studeren, met nummers die volgens de leden het predicaat 'goud' verdienen. Daarnaast wordt het eigen combo dit jaar niet alleen aangevuld met een kopersectie en percussionist, maar ook met de hartenwens van veel van de leden, namelijk een strijkkwartet. Een bijzondere toevoeging aan het bekende 'geluid' van de New Valley Singers, voor zowel de zangers als het publiek.

Top 2000 concert
En dat de New Valley Singers ook na 50 jaar nog steeds veel mensen een plezier doen met hun optredens blijkt wel uit het feit dat de novemberconcerten al enkele maanden uitverkocht zijn. Ook het Top 2000 concert op 14 december a.s. tezamen met de Hellendoornse Harmonie in het ZINiN theater loopt storm en is nagenoeg uitverkocht. Maar wie helaas geen kaartje heeft kunnen bemachtigen geen nood: volgend jaar heeft de groep weer diverse optredens op stapel staan. Deze data zijn binnenkort te vinden op de website: newvalleysingers.nl

Foto: Emile Willems

ELLEN Stoffen: Laatste weken van het jaar

HENGELO - De feestdagen staan weer voor de deur en voor deze periode hebben wij ook van alles in huis om mooie dingen te maken.

De elfde van de elfde is het begin van de carnavalstijd en om hiervoor iets te maken kun je de volgende stoffen gebruiken: velours de panne, satijn, vilt, dirndl blokjes & bloemetjes, Schotse ruiten, fluweel, organza, nep bont met dierenprints, polka dot stippen en nog veel meer.

Sinterklaasfeest
De volgende datum is 5 december. Hiervoor hebben wij verschillende gouden & zilveren bandjes, pietenveren en stof voor een Pieten- of Sinterklaaspak op voorraad.

Kerst en oud & nieuw
Dan gaan we alweer naar het einde van het jaar met de kerstdagen en de jaarwisseling. Voor deze dagen hebben wij veel katoenen kerststoffen in ons assortiment om met bijvoorbeeld servetten en tafellopers een mooie tafel te dekken in combinatie met een tafellaken van damast. Ook worden de kerststoffen voor quilts, kerstboomversieringen, kerstklokken en verschillende andere knutseldoeleinden gebruikt. Voor een mooie jurk, trui, broek, rok of een lekkere warme mantel hebben wij ook diverse stoffen in verschillende samenstellingen en kleuren in onze winkel liggen.

Wij heten u van harte welkom in onze winkel aan de Bandoengstraat 50 in Hengelo en wensen iedereen fijne, gezellige en creatieve laatste weken van 2019 toe.

Lennart Czyborra Eredivisie Talent van de Maand

ALMELO - Lennart Czyborra is door de Eredivisie verkozen tot Speler van de Maand Onder 21.

'De 20-jarig everdediger heeft dit seizoen nog geen minuut gemist en kan terugkijken op een uitstekende reeks', schrijft de Eredivisie over de prestaties van de Duitser in de wedstrijden tegen FC Emmen (2-0), PEC Zwolle (4-0) en Feyenoord (1-1). De Eredivisie zag Czyborra 'een hoofdrol opeisen in de wedstrijd tegen Feyenoord door twee keer de bal van de doellijn te halen'. Daarnaast maakte hij in oktober een goal. Ook veroverde hij 32 keer het balbezit, maakte 11 intercepties en won 20 van zijn 32 persoonlijke duels.

15 november Concert Holtens Mannenkoor

HOLTEN - Op vrijdag 15 november geeft het Holtens Mannenkoor weer het jaarlijkse concert. Dit jaar in de vorm van een Korenavond.

Evenals voorgaande jaren zal het concert ook nu weer plaatsvinden in de Kandelaar aan de Stationsstraat in Holten. Medewerking aan deze avond zal verleend worden door Kleinkoor Ootmarsum o.l.v. Inge Brilleman en Gospelkoor TODA uit Rijssen o.l.v. Wout Ligterink met aan de piano Lex Griffioen. Voor het Holtens Mannenkoor staat deze avond gastdirigente Els Cozijnsen en aan de piano wordt het koor begeleid door Roel Praas. Het belooft weer een mooie muzikale avond te worden met veel afwisseling en veel hoogtepunten. Aanvang is 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.30 uur. In het programma zit een pauze. Kaarten zijn alleen verkrijgbaar aan de zaal. Wij wensen u veel luisterplezier. Mocht u na deze avond eens een repetitie van het Holtens Mannenkoor willen meemaken, dan kan dat op dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in "De Regenboog" aan de Schoolstraat.

Thema-avond over voeding

RIJSSEN - De Nederlandse Patiënten Vereniging, afdeling Rijssen organiseert op 21 november de thema-avond 'Fit met voeding'. Dr. M. Dijkgraaf-ten Bolscher zal vertellen over wat u zelf kunt doen ten aanzien van uw gezondheid.

De nadelige gevolgen van sommige veelgebruikte geneesmiddelen worden besproken met oog voor de vitamines en mineralen die onmisbaar zijn om het lichaam goed te laten functioneren. Ook wil ze laten zien dat kruiden of voedingssupplementen niet noodzakelijkerwijs gebruikt kunnen worden met de gedachte: 'baat het niet dan schaadt het niet'. De avond begint om 19.30 uur in "Sion", Johannes Vermeerstraat 2 in Rijssen. Tijdens de koffiepauze kunt u met elkaar van gedachten wisselen. De toegang is vrij, bij de uitgang zal wel een collecte worden gehouden voor de onkosten.

Badepark Bentheim viert jubileum

BAD BENTHEIM - Het Badepark Bentheim viert op zaterdag 16 november het 10-jarig jubileum. En u bent van harte welkom!

Om 14.00 uur is er een kleine receptie, met een leuke feestmiddag van 15.00 tot 18.00 uur. Er is van alles te beleven! Zo draait het Zephyrus Discoteam de beste hits tijdens de gezellige schuim-poolparty met leuke spellen, zoals wedstrijden luchtgitaar spelen en hoelahoepen. Daarnaast zijn er leuke chill-eilanden waar men van de muziek kan genieten. Kinderen kunnen zich ook uitleven op één van de twee Sea-Scooters die het discoteam meeneemt. Om 18.30 uur is er een afsluitend vuurwerk.

Kom ook
De toegang voor de hele zaterdag is 1 euro voor kinderen tot en met 17 jaar en 2 euro voor volwassenen. Badepark Bentheim is gevestigd aan Zum Ferienpark 1, 48455 in Bad Bentheim. Kijk op: www.badepark-bentheim.de

Lezing Jan Terlouw

NIJVERDAL - Dinsdag 19 november is raspoliticus Jan Terlouw te gast in ZINiN. Vanaf 20.15 uur geeft hij een lezing.

Hij gaat nog verder in op het Nederland van nu, de dringende noodzaak van duurzaamheid en zijn prioriteit om het publieke belang weer voorop te stellen. Kaarten kosten 10 euro voor bieb-leden, 12,50 uur voor niet-leden. Bestellen via www.zinin.com of telefonisch via 0548-624489. Of via de Tourist Info.