Hart van Nijverdal

15 februari 2019

Hart van Nijverdal 15 februari 2019


Bedrijven gezocht voor 27e Roefeldag

Foto: Eigenaar

NIJVERDAL - De voorbereidingen voor de Roefeldag 2019 zijn weer in volle gang. Dit jaar wordt er geroefeld op zaterdag 15 juni. Veel bedrijven worden via email benaderd met de vraag: "Doet u ook (weer) mee met de Roefeldag?"

Tijdens een roefeldag mogen kinderen tussen de 7 en 12 jaar een kijkje nemen achter de schermen van allerlei verschillende bedrijven, instellingen en verenigingen. Zo ervaren kinderen van dichtbij wat volwassenen doen tijdens hun werk, en liefst mogen ze ook actief iets doen en meehelpen!

Foto: Roefeldag

De organisatie van de Roefeldag in de gemeente Hellendoorn hoopt dat ook dit jaar weer veel bedrijven hun maatschappelijke betrokkenheid bij de jeugd tonen door hun deuren open te zetten voor de jeugd van Nijverdal/Hellendoorn. Kinderen vinden het leuk om iets meer te horen over de organisatie van een bedrijf en nog leuker is het voor hen om ook een kleine activiteit, welke past bij het bedrijf, te kunnen uitvoeren. Dan voelen ze toch echt een beetje belangrijk.
Het slagen van de Roefeldag hangt samen met het aantal bedrijven dat meedoet met de Roefeldag: hoe meer bedrijven hun deuren open zetten, hoe meer kinderen deel kunnen nemen aan de Roefeldag. De Roefeldag is er voor kinderen van groep 5 t/m groep 8. De kinderen ontvangen te zijner tijd via hun school een uitnodiging. Deelname aan de Roefeldag Hellendoorn-Nijverdal is voor kinderen uit de gemeente gratis; de Roefeldag wordt mogelijk gemaakt door de deelnemende bedrijven en organisaties en wordt geheel georganiseerd door vrijwilligers. De organisatie nodigt bedrijven uit zich aan te melden via de volgende website:
www.roefeldaghellendoorn.nl.
Voor vragen kunnen bedrijven contact met de organisatie opnemen via: roefeldaghellendoorn@gmail.com.

Vijf turnsters Fysion door naar het landelijke circuit

Foto: Fysion

NIJVERDAL - In Nijmegen werd vorige week de district-finale geturnd voor de turnsters van de derde divisie/ N3. Bij de district-finale komen de beste turnsters van Overijssel en Gelderland bij elkaar. Om hier te komen hebben de turnsters al heel wat concurrentie achter zich gelaten. Fysion wist hier met maar liefst 11 turnsters aan deel te nemen in 6 verschillende leeftijdscategorieën.

Deze finale bepaalde de doorstroming naar het landelijke circuit. Er gingen vijf tickets voor de halve finale NK turnen mee naar Nijverdal, namelijk voor Loes Nijendijk, Elise Roelofs, Karit Lorkeers, Jasmijn Eertink en Lise Rutgers. In Nijmegen werd in een drukke en volle hal goed geturnd en was de concurrentie erg hoog. De dag begon vroeg voor instappers N3 Lynn van Tongeren (25e) en Sterre Pots (32e). De meiden hadden niet helemaal hun dag, maar zijn een mooie ervaring rijker en kijken tevreden terug op dit seizoen. In de andere baan turnde Tara Landman (junior supplement D), die na een vervelende rugblessure haar eerste wedstrijd weer kon turnen. Ze heeft alles kunnen laten zien wat er op dit moment in zat.
Loes Nijendijk en Elise Roelofs turnden een foutloze wedstrijd die werd beloond met een ticket voor de halve finale NK turnen. In baan 2 de meer ervaren jeugd 2 turnsters: Lynn ten Dam, Iris Volkers en Lise Rutgers. Het werd een pittige klus om hier door te stromen bleek al snel, elk foutje kostte de doorstroming. Lise wist foutloos te turnen en mocht zelfs het podium betreden en vol verbazing en trots het brons in ontvangst nemen. Door een val van balk was doorstroming voor Iris (19e) en Lynn (22e) helaas niet mogelijk.

Karit Lorkeers bewees zich in de voorrondes al eerder door tweemaal een podiumplek te behalen. Na een valse start op balk wist ze zich erg goed te herpakken en sloot de wedstrijd op de andere drie toestellen goed. Met een 8e plek in de totale ranglijst plaatste zij zich ruimschoots voor de halve finale. Demi Roosendaal en Jasmijn Eertink sloten de dag af in de laatste ronde in de categorie jeugd 1 N4. Demi (12e) miste net de doorstroming. Met een 7e plek van de 24 jeugd-turnsters was het voor Jasmijn voldoende om door te stromen.

Van Goor zelfmaakmode terug op de zaterdagmarkt

Foto: Linda Espeldoorn

NIJVERDAL -"Voor een gat in de broek hebben we reparatiedoek en voor een mooie reparatie hebben wij een passende applicatie." Van Goor zelfmaakmode is terug op Nijverdalse zaterdagmarkt.

Met de markt heeft Jennette van Goor afgesproken regelmatig haar fourniturenkraam uit te stallen tegenover de kraam van Christian Arends. Dat is goed nieuws, want de afgelopen maanden moesten mensen uit Nijverdal verder fietsen en rijden voor knopen, kant en band. Naast gratis deskundig advies verkoopt ze ook nog: ritsen, garen, manchetten/boordstof, zakdoeken en bretels. "De bretels van het merk Pierre Mouton komen uit eigen fabriek", vertelt Jennette. Meer informatie over hierover is te vinden op www.mijnbretel.nl.

"Ik heb ze, iedere keer dat ik op de Nijverdalse markt sta, ook bij mij." Het bedrijf van Van Goor zelfmaakmode bestond vorig jaar maar liefst 80 jaar. Jenette is geboren in de gemeente Hellendoorn. Haar ouders hadden een café, cafetaria, winkel en stonden op de markt. Naast de Nijverdalse zaterdagmarkt staat zij iedere dinsdag in Doetinchem, op donderdag in Zutphen en op vrijdag in Zwolle. Tijdens dit interview komen veel vaste klanten bij de kraam. Zij zijn blij met haar terugkomst op de markt. En Jennette is natuurlijk blij met hen. Daarom mogen alle klanten vanaf morgen (zaterdag 16 februari) tot eind maart hun kassabon in een pot bij de kraam achterlaten.

Foto: Linda Espeldoorn

Uit de bonnen trekt Jennette een aan het eind van de marktdag een winnaar en schenkt hem/haar een mooie scharenset. Van Goor vertelt dat ze nog wel een hulpje kan gebruiken. Vooral het uit- en inpakken van de fournituren is even werk. Heb je belangstelling? Loop dan even naar haar marktkraam.

Voorjaarsconcert Met Hart en Smart

Foto: Met Hart en Smart

NIJVERDAL - De eerste sneeuw van het nieuwe jaar is al gevallen, maar ook het voorjaar heeft zich deze week al laten zien. Levensliederenkoor Met Hart en Smart uit Nijverdal is al volop aan het repeteren voor hun voorjaarsconcert op 23 maart 2019.

Het belooft een spectaculair concert te worden met veel nieuwe nummers. Maar er zijn op verzoek ook enkele "oude" nummers toegevoegd. Het koor uit Nijverdal zingt uitsluitend Nederlandstalige nummers, van de smartlap tot aan de hedendaagse nummers van o.a. Jannes en Dana Winner. Ook kunnen vele nummers via een groot scherm meegezongen worden. Het Centrum in Nijverdal is de locatie waar het voorjaarsconcert zal plaatsvinden. De zaal gaat open om 19:30 uur en de kaarten kosten € 10,- per stuk. U kunt deze bestellen via: freddyroelofs59@gmail.com of per tel: 06- 41 54 49 09.

Kaarten winnen? Like de facebookpagina van Met Hart en Smart (www.facebook.com/methartensmart) en deel het bericht over het concert en win 2 kaarten.

Scoor een Boek weer van start

NIJVERDAL - Op SBO de Brug vond vorige week de officiële aftrap plaats van een nieuwe editie van 'Scoor een boek!'.

'Scoor een Boek!' is het leesbevorderingsproject van de ZINiN Bibliotheek in samenwerking met voetbalclub Heracles Almelo en de gemeente Hellendoorn. 357 Leerlingen uit twintig groepen 5 en 6 van twaalf basisscholen gaan in het kader van het project Scoor een Boek! zoveel mogelijk boeken lezen. Ook dit jaar heeft voetbalster Wout Droste van Heracles Almelo zich weer aan het project 'Scoor een Boek!' verbonden. Hij doet dit vanuit de gedachte dat een lezende voetballer tot de verbeelding van de leerlingen spreekt. Na 10 weken vindt er een spetterende sportieve afsluiting plaats. Deze wordt georganiseerd door de bibliotheek, voetbalclub Heracles Almelo in samenwerking met afdeling Sport en Cultuur van de gemeente Hellendoorn. Tijdens deze een afsluiting maakt ZINiN bekend hoeveel er dit jaar "gescoord" is. Dit jaar worden ook de gezinnen opgeroepen om thuis, met het hele gezin mee te doen en boeken te 'scoren'. Net als in de klas gaat het gezin op een poster bijhouden hoeveel boeken, tijdschriften of kranten er thuis zijn gelezen.

Wie durft mee op bossafari?

Foto: Staatsbosbeheer

NIJVERDAL - Tijdens deze bossafari gebruik je al je zintuigen en doe je leuke opdrachten en spelletjes. Dus trek een warme jas aan, doe een sjaal om en een paars stevige schoenen en ga mee op safari.

De safari start om 14.00 uur bij het BuitenCentrum de Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer, Grotestraat 281, 7441 GS in Nijverdal. De bossafari is een ontdektocht speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders. Ontdek, beleef samen met je (klein)kind(eren) vanaf 6 jaar het bos van de Sallandse Heuvelrug.
We starten om 14.00 uur en de tocht duurt ongeveer twee uur. Ver lopen doen we niet, maar wel veel ontdekken! De kosten zijn € 5,-- per deelnemer. Van te voren graag aanmelden via de website van Staatsbosbeheer.

Foto: Staatsbosbeheer

In een groep met gids van Staatsbosbeheer ga je op pad en je zult versteld staan wat er allemaal te zien, ruiken en ontdekken valt. Het is nog winter, maar het voorjaar is echt al een beetje te zien, ruiken en te horen in het bos. Voor meer informatie en aanmelden kijk op: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/bossafari-sallandse-heuvelrug. Het BuitenCentrum is het startpunt voor uw dagje uit op de Sallandse heuvelrug. Kom kijken en genieten.

HELLENDOORN

Protestantse Gemeente
08.45 & 10.30u
ds.H.Engelsma
en 19u dr.J.D.Th.Wassenaar

Kruidenwijk
10.00 uur Ds.Paas

Kronnenzommer
10.15 uur
ds. Nieuwenhuis

NIJVERDAL

Sint Antonius van Padua
19.00u pastor Wichers Schreur

Protestantse Gemeente
Regenboog 09.30u
Ds.Wolter Broekema
Het Centrum 09.30u
Ds.J.Zondag
Het Centrum 18.30u
Ds Bertine v.d.Weg

Vrije Evangelische
Gemeente,
09.30u Ds. L. van Weijen

De Levensbron
10.00u Ds. J.C. Schaeffer
16.30u dr. J.Dekker

The Cross, 10.00u
Klaas van Denderen

Beth-Shalom, 10.00u
Niek Kuipers

Daarle

Gereformeerde Kerk,
09.30u da. B.H. van de Weg
15.00u da. H. Paas

Hervormde Gemeente
09:30 uur ds.
G. A. Schreuders
15:00 uur ds. E. J. Prins

Heerlijke en eerlijke streek-producten in Het Schuurtje

RIJSSEN - Onze regio kent een grote diversiteit aan streekproducten. Overal tref je heerlijke en eerlijke producten van eigen bodem. Van de bosbessen tot shiitake, van buffel-mozzarella tot de lekkerste groenten in al zijn veelzijdigheid. Ook Rijssen heeft de fijnproever veel te bieden. Hier is sinds november Het Schuurtje te vinden met een unieke melktap.

Het Schuurtje aan de Zwilweg 1A werd opgezet vanuit een concrete vraag; de familie Vossebelt kreeg geregeld vraag van particulieren om verse melk te kopen, maar iedere keer wat aftappen uit een grote tank was natuurlijk wat onhandig. Zo ontstond het leuke idee om een eigen verkooppunt op te zetten met zelfbediening. In Het Schuurtje kunnen bezoekers tegen inworp van 1 euro 1 liter melk 'tappen' bij de melktap. Hebt u zelf niets om het in te doen? U kunt in Het Schuurtje ook authentieke glazen melkflessen kopen om deze te vullen met de overheerlijke melk. De melktap zorgt voor een veilige, hygiënische afgifte van de melk. Voor de melktap hebt u contant geld nodig, overige aankopen kunnen ook heel modern met een 'Tikkie' afgerekend worden. Het doel is om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met deze heerlijke producten en natuurlijk wat op te steken van het boerenbedrijf zelf. Dit leverde al zeer veel positieve reacties op van de bezoekers.

Rauw genieten
De melk in de melktap is afkomstig van de eigen melkkoeien die zij met veel aandacht verzorgen. De melk is puur natuur: niet gepasteuriseerd of op welke manier dan ook bewerkt. Boordevol met vitamine, mineralen en gezonde vetten. En belangrijker nog: gewoon heerlijk. Zo is de melk perfect te gebruiken als ingrediënt in gerechten zoals pudding, chocolademelk of een pannenkoek. Belangrijk is wel om te weten dat rauwe, ongepasteuriseerde melk minder geschikt is voor mensen met een verlaagde weerstand zoals ouderen, zwangere vrouwen en kinderen. Ook zij kunnen genieten van de overheerlijke melk - maar deze moet dan wel verhit worden tot 72 graden.

Streekproducten
In Het Schuurtje is naast de melktap ook een mooie selectie van andere streekeigen (zuivel)producten te vinden. Onder meer zuivel van Reggezuivel, verse en duurzame Noaber-eieren, kaas van rauwe melk van Zuna Kaas en andere handige, lekkere items zoals pannenkoenenmix. De familie is ook op zoek naar nog andere heerlijke producten om hier aan te kunnen bieden; bijvoorbeeld streekeigen mosterdsausjes voor bij de kaas. En in de zomer? Wellicht kunt u hier dan genieten van overheerlijk ijs.

Kom langs
Het Schuurtje is gevestigd aan de Zwilweg 1A in Rijssen. Geopend van maandag tot en met zaterdag, dagelijks van 09.00 tot 19.30 uur. Kijk voor meer informatie en de nieuwste toevoegingen aan het assortiment ook op de Facebookpagina: HetSchuurtjeRijssen.

Gert Veerman maakt geen onderscheid

(vervolg van de voorpagina) "Ik maak dan geen onderscheid tussen de politieke partijen en ondersteun ze in gelijke mate. De gemeentepolitiek in Rijssen-Holten leeft volop bij de burgers, want de opkomst bij verkiezingen is hier altijd erg hoog. De kiezer geeft hier het signaal af: we hebben jullie gekozen, doe wat je moet doen!" Zelf stelt hij zich voortdurend de vraag: wat kan ik bijdragen aan het contact tussen de gemeenteraadsleden en de kiezers? "Het raadswerk vraagt veel tijd. Veel raadsleden hebben een baan en een gezin en daarom moet de vergaderdruk zo laag mogelijk blijven. Daarom worden onze raadsleden ook ondersteund door commissieleden." Hij geniet ervan om een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van het gemeentelijke beleid. "De gemeenteraad moet zo goed mogelijk tot zijn recht komen. Daarbij is de relatie tussen raadsleden en burgers van belang. Daarbij zoek ik graag naar de mogelijkheden die er voor de burgers zijn, want er zijn ruime inspraakmogelijkheden bij commissievergaderingen. In de commissievergaderingen wordt de besluitvorming van de raad voorbereid. Eigenlijk kun je over álles komen inspreken. Het hoeft zelfs niet op de agenda te staan. Kom gerust als je iets te melden hebt wat van belang is voor onze gemeenschap. Vaak kun je beter vooraf inspreken dan achteraf bezwaar maken en in beroep gaan bij de rechter." Veerman staat pal voor een goed functionerende gemeenteraad als hoogste bestuursorgaan van de gemeente. Niettemin weet hij ook van de bewering dat niet de raadsleden maar de ambtenaren de echte macht hebben. "Ik heb in het verleden onderzoek gedaan naar de invloed van de ambtelijke organisatie De kracht van het ambtelijk apparaat wordt echter beperkt door mate waarin het college en zeker ook de gemeenteraad weet wat ze wil. Gelukkig zijn onze ambtenaren loyaal aan het democratisch gekozen bestuur."

P&k cyclingteam klaar voor het seizoen

RIJSSEN - Cyclingteam P&K is klaar voor komend wielerseizoen. In de winterperiode heeft het team zich verstrekt met vier nieuwe leden Rudi Jansen, Hilco Vedders, Rene Smalbrugge en Geert Dannenberg.

Tijdens de algemene vergadering werden de nieuwe leden aan elkaar voorgesteld, tevens werd er afscheid genomen van Henri ter Denge en Tom Buuman. Afgelopen Donderdag werd bij sponsor Bike totaal Bloendal het kledingpakket overhandigd. Met de komst van de nieuwe leden gaat het bestuur er vanuit er weer een goed en volledig team te hebben wat hopelijk mee gaat strijden om de podiumplekken dit jaar. Eind maart zal een deel van het team naar Mallorca vertrekken om daar de nodige kilometers te gaan afleggen op het Spaanse eiland, om vervolgens deel te gaan nemen in de diverse regionale criteriums. Op 3 mei 2019 zal de tweede editie van "Dwars duur Riessen" plaats vinden. Een wedstrijd voor amateur A, over een afstand van 70 km door het centrum van Rijssen. Het P&K cyclingteam is te volgen via facebook Wielervereniging Reggestreek.

Foto, v.l.n.r:
Peter Bloemendal, Rudi Jansen, Hilco Vedders, Rene Smalbrugge, Geert Dannenberg en Hans Bloemendal

Ontmoetingscentrum Kom d'r in: Een plek waar je thuiskomt en jezelf mag zijn

qrf Foto: Leonie Smit

NIJVERDAL - Ontmoetingscentrum Kom d'r in is maandag 11 februari officieel geopend. Na een indrukwekkend openingswoord van ervaringsdeskundige Leo de Vries kwam wethouder Jelle Beintema aan het woord. Hij benadrukte het belang van deze voorziening voor onze gemeente Hellendoorn. "Een informele plek voor mensen met vragen en zorgen rondom geheugenproblematiek. Laagdrempelig, waar mensen zich veilig en vertrouwd kunnen voelen."

Als openingshandeling kreeg Leo de Vries een symbolische sleutel overhandigd door wethouder Beintema. Daarna konden alle aanwezigen nog even napraten onder het genot van een kopje koffie/thee met krentenwegge. De ochtend werd afgesloten met een mooi gedicht van mantelzorger Leo Kok.

Wanneer u of één van uw naasten problemen heeft met het geheugen, kan dat allerlei vragen oproepen. Er is iets aan de hand, maar u weet niet precies wat. We hebben allemaal wel eens last van vergeetachtigheid. Het geheugen werkt wat trager naarmate we ouder worden. Maar het wordt anders als u het gevoel krijgt dat u niet zo goed meer kunt nadenken of dat het warrig is in uw hoofd. Het Ontmoetingscentrum Kom d'r in, een initiatief van Evenmens Hellendoorn en stichting De Welle, is bedoeld voor mensen met een niet-pluis gevoel én hun naasten. Het biedt een plek om te 'ont-moeten'. Elke maandagochtend tussen 09.30 en 11.30 uur bent u welkom voor een informeel samenzijn in De Cirkel aan de Nijkerkendijk 15/11 in Nijverdal. Ook partner, familie en andere mantelzorgers die vragen hebben op het gebied van geheugenproblemen zijn van harte welkom. U kunt als mantelzorger ervaringen uitwisselen en kennis opdoen, in contact komen met anderen en u vindt er een luisterend oor. Ongedwongen en in informele sfeer elkaar ontmoeten! Dat is de bedoeling van het Ontmoetingscentrum. Er is (nog) geen vaststaand programma, samen met de bezoekers gaan we kijken naar een invulling. "Vanuit het Ontmoetingscentrum willen we graag mensen met geheugenproblemen en hun naasten zo goed mogelijk ondersteunen en op weg helpen', legt Thea ten Have van Evenmens uit. "Er is absoluut behoefte aan een dergelijke plek. Er is te weinig bewustzijn over dit onderwerp. We denken allemaal dat het te maken heeft met ouderdom, daardoor wordt er te weinig over gesproken. Bij ons zijn de mensen op de juiste plek voor informatie, ontmoeting en ontspanning. We kunnen natuurlijk geen diagnose stellen, maar zijn er voor de mentale ondersteuning."

Henriëtte Veneberg of Thea ten Have van Evenmens zijn op deze ochtenden aanwezig voor informatie, voorlichting en advies. Zij worden daarbij ondersteund door een aantal vrijwilligers, casemanagers dementie en andere hulpverleners. Kom gerust even binnenwandelen.

Column

Keuzes maken…

En dan zit je op het VMBO, HAVO of VWO en komt er een moment dat je na moet denken over je vervolgstudie. Als je ongeveer weet wat je wilt worden of als je juist precies weet wat je wilt worden, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Het ligt natuurlijk heel anders als je totaal geen idee hebt.

Ouders adviseer ik vaak om al een jaar eerder dan normaal naar open dagen te gaan van de verschillende scholen. Vaak gaat dat gepaard met een zucht van vermoeidheid. Daar hebben ze niet veel zin in. Dat is jammer, want als je als ouder al niet geïnteresseerd bent in dat wat je kind in de toekomst gaat doen, hoe kun je hem of haar dan helpen? Ik ben bevoorrecht met het nieuwsgierigheids-gen en vindt het wel leuk. Ik laat mij graag informeren over de verschillende mogelijkheden. Natuurlijk kost het tijd, maar wat is één, twee of meerdere bezoeken in verhouding met een 40-jarig dienstverband? Dat is dus peanuts en achteraf gezien dus best te doen.

Door mijn enthousiasme stuurde ik mijn kinderen met een zacht druk in de rug naar de jongelui toe die op zo'n open dag een demonstratie gaven over datgene wat er op die school te leren, dan wel te doen was. Ga maar kijken, vragen stellen deden ze niet. Terwijl het juist leuk is om een student aan te horen over de opleiding. Op de terugweg merkte ik in de auto al wat het niet gaat worden... Kijk, dat is ook elimineren. Door het afstrepen kwamen we ook al snel op de dingen die misschien wel leuk zijn. Er zijn verschillende scholen die eenzelfde opleiding aanbieden. Ik vroeg altijd aan mijn kinderen: 'Hoe voelt het? en Wat vind je van de sfeer? Zie jij jezelf hier lopen?"

Uiteindelijk moeten ze het allemaal zelf doen met een beetje begeleiding er naartoe. Want vergis je niet, ook dit is weer een nieuwe fase in hun leven.

Ingrid Aaltink, www.huiswerkbegeleidingnijverdal.nl

Mega 'Jump & Swim'-festijn in Het Ravijn

NIJVERDAL - Tijdens de voorjaarsvakantie, op maandag 18 februari, is er een mega 'Jump & Swim'-festijn in Het Ravijn – zwem sport zorg –.

Sporthal Het Ravijn is deze dag ingericht tot binnenspeeltuin waar kinderen van 4 tot 13 jaar jaar heerlijk kunnen springen, klimmen en klauteren. Zo staan er een mega jungle stormbaan en maar liefst 7 verschillende springkussen. Ook aan de allerkleintjes is gedacht. Voor hen is een apart parcours ingericht. Voor de fanatiekelingen is er ook nog een uitdagend parcours met IPS-pionnen. IPS staat voor Interactive Play System.

Met licht en geluid worden de kinderen tijdens het spel 'gestuurd', wat natuurlijk voor veel hilariteit zorgt. Ook in het zwembad kunnen de kinderen zich uitleven in èn op het water met verschillende uitdagende materialen.

Het Ravijn – zwem sport zorg - organiseert 'Jump & Swim' in samenwerking met Columbus junior Kinderopvang en Koggel Springkussens.

Deelname aan 'Jump & Swim' kost € 5,00.
De binnenspeeltuin in de sporthal is open van 10.00 – 16.00 uur.
Het zwembad is open van                 10.30 – 17.00 uur

Jump & Swim is in de sporthal en het zwembad. Vergeet dus niet sportkleding èn zwemkleding mee te nemen. Meer informatie is te vinden op www.hetravijn.nl of via de receptie van Het Ravijn – zwem sport zorg – (telefoon 0548 – 613516).

Tekort op sociaal domein in 2018

HELLENDOORN - Het college van B&W van de gemeente Hellendoorn heeft begin deze week per brief de gemeenteraad van Hellendoorn geïnformeerd over een tekort op het sociaal domein in 2018. Hieronder de brief!

Eind november 2018 heeft uw raad ingestemd met de voorgestelde ombuigingsopgave om u een sluitende begroting 2020 en een sluitende meerjarenraming 2021-2023 aan te kunnen bieden. Opbrengst van de ombuigingsopgave is een potentieel structureel besparingsbudget van 5 miljoen euro. De ambtelijke organisatie heeft de ombuigingsopgave na het raadsbesluit opgepakt om het besparingspotentieel in het beleid en uitvoering van de gemeente in kaart te brengen. Tegelijkertijd is de organisatie bezig met het opmaken van de financiën voor de jaarrekening 2018. Daarbij is geconstateerd dat in de laatste periode van 2018 de kosten voor de jeugdzorg en Wmo huishoudelijke hulp en Wmo begeleiding en dagbesteding opnieuw fors zijn gestegen, waardoor er over 2018 een tekort ontstaat op de inkomsten en uitgaven van het sociaal domein. De eerste analyses laten een tekort zien op deze onderdelen van het sociaal domein van minimaal 3 miljoen euro over het jaar 2018. Dit tekort zal nog verder oplopen. Daarbij zijn we onder andere nog afhankelijk van de facturen over 2018 die nog volgen. Het college van B&W is afgelopen week geïnformeerd over deze grote financiële tegenvaller. Om meer grip te krijgen op de uitgaven in het sociaal domein is besloten om een organisatieadviesbureau in te schakelen. Dit bureau krijgt de opdracht om beleid, administratieve processen en werkprocessen door te lichten. Doel is om de inkomsten en uitgaven weer in balans te brengen en dat er meer grip is op de uitgaven van het sociaal domein. Daarnaast komt het organisatieadviesbureau met ombuigingsadviezen voor het sociaal domein.

Maandag 18 feb 10:00 uur

Lopen voor een goed doel

RIJSSEN - Op 12 september hoopt Hans Strokap namens Team ReJoyce minstens 1 keer de Mont Ventoux op te rennen om geld in te zamelen voor onderzoek naar hersentumoren.

Sinds 2011 zet Team ReJoyce zich in om geld in te zamelen voor onderzoek naar hersentumoren. Eerst omdat Joyce Strokap ziek was door een hersentumor en met de hoop dat ze beter kon worden. Nu, nadat Joyce begin 2015 is overleden, om eraan bij te dragen dat hersentumoren niet meer dodelijk zijn en anderen dit leed bespaard kan blijven.

Waarom?
Elke week krijgen zo'n 28 mensen de diagnose "primaire hersentumor". Elke week sterven er ook 28 mensen aan de gevolgen van een hersentumor, omdat hersentumoren nog steeds ongeneeslijk zijn. Onder kinderen tussen 1 en 15 is het zelfs de belangrijkste doodsoorzaak. Omdat hersentumoren op zo'n moeilijke plek in het lichaam voorkomen, is de behandeling ingewikkeld. Opereren, chemotherapie en bestralen zijn wel mogelijk, maar hebben grote beperkingen.

Geld voor onderzoek
Waar de overlevingsduur en overlevingskans voor vele soorten kanker de afgelopen decennia sterk zijn gestegen, bleef het perspectief voor hersentumorpatiënten onveranderd. Er is dan ook veel onderzoek naar de behandeling. Er wordt wetenschap bedreven waarbij de grenzen van het menselijke kunnen worden opgezocht. Er zijn enorm veel ideeën voor verder onderzoek. Wat daar voor nodig is, is geld. Daarom reizen Hans Strokap, zijn zus Marian Kraal en haar man Andre in september af naar Bedoin om samen met een kleine 140 mensen de Mont Ventoux te beklimmen, sommigen doen het hardlopend, Hans gaat op de fiets. Marian en Andre gaan mee ter ondersteuning. Ze zijn op zoek naar teamleden. Wilt u ook helpen? Neem dan contact op met Hans Strokap voor meer informatie via www.teamrejoyce.nl

Ons Magazijn: voor en door de lokale winkelier

RIJSSEN - Cigo Spithoff en www.onsmagazijn.nl werken samen, je kan dus online bestellen en steunt toch de lokale ondernemer!

Door deze samenwerking hebben we als Cigo ons assortiment enorm uitgebreid; dit omvat maar liefst 20.000 boeken en ruim 1.500 feestartikelen. Ook voor voordelige inkt en cartridges bent u aan het juiste adres, evenals een ruim assortiment kantoorartikelen. Daarnaast profiteert u in de winkel en online altijd van scherp geprijsde artikelen bij de sale.

Aanbiedingen
Elders in deze krant vindt je de folder met leuke aanbiedingen van deze maand. Bestellen kan in de winkel maar ook gewoon thuis. Als je het product bij Cigo Spithoff laat bezorgen is het verzenden GRATIS!! Ben je toch niet tevreden over het product dan kan je deze via de winkel gratis retourneren.

Sponsoring
Verenigingen (met website) kunnen mee profiteren en provisie ontvangen over de verkopen via ons magazijn, hiervoor kunnen ze zich aanmelden bij de winkel. Voor meer informatie kunt je contact opnemen via cigospithoff@gmail.com

Kom langs
Het Cigo team staat voor je klaar om je verder te helpen! Cigo Spithoff is gevestigd aan het Henri Dunantplein 12 in Nijverdal, Hogepad 1-80 in Rijssen en het Julianaplein 64 in Vroomshoop. Kijk ook op: www.cigospithoff.nl

BosKoken in Salland en avondwandeling

Foto: Staatsbosbeheer

NIJVERDAL - In samenwerking met BosLeven, Nanda Kraaneveld en Steven Dirven organiseert het buitencentrum een fantastische workshop BosKoken i.c.m. een vroege avondwandeling. Zaterdag 16 februari, vertrekken vanaf de Dagcamping in Holten.

Waan jezelf terug in de tijd waarin alles draaide om de eerste levensbehoefte en doe mee met de activiteit BosKoken op de Sallandse Heuvelrug. Na een stevige vroege avondwandeling door de glooiende heuvels van Salland met de gids van Staatsbosbeheer kom je terecht in een BosLeven-setting. BosKoken staat voor beleving. Met oeroude technieken kook je met dat wat de natuur je dit jaargetijde te bieden heeft. Een tipje van de sluier: iets met boomstammen en hakbijlen en een seizoen soep bereid op houtvuur... Een culinaire beleving in de natuur. In groepjes worden de gerechten voorbereidt, klaargemaakt en geserveerd. Met natuurlijk als doel alle gerechten op de Bos tafel te serveren. Koffie, thee en/of verfrissende drankjes zijn inbegrepen.

Het menu ziet er als volgt uit:
Seizoen soep bereid boven houtvuur, met walnotenbrood bereid in de Dutch Oven.
Zalm aan de Plank, gegaard aan een plank naast het houtvuur
Wild van de door vuur verhitte speksteen
Sweet Potato Patat, verschillende kleuren zoete aardappelen bakken op de Let's vuur
Groenten bereid op houtvuur, natuurlijk groente van het seizoen

Starttijd: Om 16.00 tot 17.30 uur wandeling aansluitend, om 17.30 tot 22.00 uur BosKoken. Informatie: balie Buiten Centrum of telefonisch 0548-612711.
Aanmelden: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/boskoken-
salland-avond

Winst voor heren Het Ravijn

Foto: Wim Beunk

NIJVERDAL - De waterpoloheren van Het Ravijn wisten zaterdag weer een wedstrijd te winnen. In het eigen Ravijnbad werd het Rotterdamse SVH, degradatiekandidaat in de Eredivisie, met 13-5 verslagen. De waterpolodames moesten in de halve finale van de KNZB beker zien te winnen van het Zaandamse ZV De Zaan. In eigen huis werd het publiek niet teleurgesteld. De waterpolodames wisten met 10-6 te winnen.

Aanvoerder Lars Gottemaker was in zijn nopjes met de ruime 13-5 overwinning. Gottemaker: "Vanuit een goed georganiseerde verdediging hebben we op conditie van SVH gewonnen". Voor de Ravijnheren een goede opsteker na de wedstrijd van vorige week, toen in Zaandam met 17-10 werd verloren van ZV De Zaan. Sem Moorlag scoorde zijn eerste doelpunt in de Eredivisiecompetitie. De Ravijnheren bezetten de 7e plaats in de Eredivisie ranglijst met 20 punten uit 14 wedstrijden. Zaterdag 16 februari speelt heren 1 opnieuw een thuiswedstrijd. Dan komt het Wormerveerse De Ham op bezoek. Het tijdstip dat de wedstrijd begint is 18:15 uur! De waterpolodames van Het Ravijn staan in het KNZB bekertoernooi met een been in de finale na de 10-6 winst op ZV De Zaan. Een enorme prestatie mag dat wel genoemd worden. De Ravijndames hadden 4 geblesseerde speelster op de kant. Zaterdag 16 februari wordt de uitwedstrijd in het bekertoernooi gespeeld. Bij winst plaatst Het Ravijn zich voor de bekerfinale. Gezien de gunstige uitgangspositie mag er zelfs met drie doelpunten worden verloren, maar zover wil het team het niet laten komen. De wedstrijd in Zaandam staat om 18:15 uur gepland. Foto: Wim Beunk.

Oud HCHN-lid Mette Borkent kampioen zaalhockey

Foto: Paula Hofrichter

NIJVERDAL - Oud HCHN-lid Mette Borkent, uitkomend voor MC1 Zwolle, is onlangs met haar team Nederlands kampioen zaalhockey geworden. Na als eerste in de poulefase te zijn geëindigd, werden de kruisfinales gewonnen en was een tweede plaats genoeg om de halve finale tegen Pinoké te spelen.

Door deze halve finale in Valkenhuizen winnend af te sluiten met 5-2, was de finale bereikt. Zaterdag was het eindelijk zo ver en vertrok de bus om half 7 vanuit Zwolle naar Rotterdam, gevolgd door een groot aantal supporters. Het was een zenuwslopende wedstrijd. Kampong was de tegenstander en hier was nog nooit van gewonnen. Na een 1-0 achterstand mocht Mette tekenen voor de gelijkmaker. Hierna werd het 2-1 en ook nog 3-1. Uiteindelijk scoorde Mette de 3-2 en werd de 3-3 met nog 6 minuten op de klok binnengetikt. Toen was het tijd voor de shootouts. Nadat Mette en haar teamgenote beiden hadden gescoord en Kampong twee keer had gemist, was de titel binnen. Het is voor het eerst dat HC Zwolle een zaalkampioenschap binnenhaalt.

Mette is begonnen met hockeyen op 4 jarige leeftijd bij HCHN. Ze heeft in groep 8 de overstap naar Zwolle gemaakt, om vervolgens ook daar naar het Centre for Sports & Education te gaan. Mette is een zeer fanatiek en gedreven zaalhockeyster en heeft de basis van haar techniek in Nijverdal opgedaan.

Kom naar 'Meet Us In Person'

RIJSSEN – In Person Rijssen organiseert op woensdag 27 februari vanaf 17.00 uur het 'Meet Us In Person' evenement bij 't Brodshoes in Rijssen.

Het evenement is speciaal ingericht om mensen die op zoek zijn naar een andere uitdaging aan een nieuwe, toffe baan te helpen. Tijdens dit evenement kunnen de bezoekers in gesprek gaan met vijf verschillende sectorspecialisten die worden ondersteunt door mensen uit het bedrijfsleven. De sectoren die tijdens dit evenement aanwezig zijn: 'ICT', 'Techniek', 'Productie & Logistiek', 'Horeca' en 'Commercieel & Administratie'. Voor de bezoekers is dit een unieke kans om kennis te maken met de verschillende sectoren.

Toelichting
Tijdens deze avond wordt er een toelichting gegeven op de werkwijze van het uitzendbureau In Person Rijssen, onder het motto: ''Alles waar je ogen van gaan sprankelen, moet je doen.'' Door middel van oprechte, persoonlijke interesse en kennis van zaken hebben zij al prachtige successen behaald en mensen ondersteund naar een nieuwe, stabiele baan. Het team van In Person staat gedurende de avond klaar om tips te geven over je CV. Daarnaast is er de mogelijkheid om gratis een zakelijke pasfoto te laten maken die gebruikt kan worden voor je CV of op LinkedIn.

Gezellig
Dit alles wordt toegelicht in de warme sferen van 't Brodshoes onder het genot van een hapje en een drankje. Iedereen is van harte welkom.
Tot dan en 'Meet Us In Person!'

Samen wandelen en fietsen met Evenmens

NIJVERDAL - Evenmens Samen Verder is bedoeld voor mantelzorgers met een gemis. Binnen Samen Verder worden deze mantelzorgers in contact gebracht met lotgenoten en zorgvrijwilligers die helpen het gemis te verwerken, gedachten op een rij te zetten en nieuwe stappen in het eigen leven te zetten.

Bij rouwen wordt vaak gedacht aan het verwerken van het verlies van een dierbare. In de meeste gevallen is dit ook zo. Maar verliesverwerking hoeft niet alleen om het verlies van een dierbare te gaan. Je kan bijvoorbeeld ook rouwen om het verlies van een baan, of na een scheiding. Ook een kinderwens die komt te vervallen is een vorm van rouw- en verliesverwerking. Er kan dus ook sprake zijn van een (groot) verlies zonder dat hier een overlijden aan vooraf is gegaan. Praten met lotgenoten kan troost en steun geven. Voor anderen om u heen gaat het leven weer verder, waardoor het lastiger kan zijn om met hen uw verhaal te delen. Lotgenoten begrijpen wat u bedoelt en hoe verdriet kan voelen.

Lotgenoten
Evenmens Samen Verder wil lotgenoten met elkaar in contact brengen. Lotgenotencontact vindt onder andere plaats in de vorm van fiets- en wandelcoaching. Daarnaast kunnen ook gesprekken thuis gevoerd worden. U wandelt samen met een gids. De eerstvolgende wandeling is op: donderdag 21 februari. Het vertrek is om 10.00 uur vanaf het Buitencentrum aan de Grotestraat 281 in Nijverdal. Wilt u liever fietsen? Dat kan op maandag 4 maart. Vertrek om 13.00 uur vanaf het station Nijverdal (kant van de bushaltes).

Wandel mee
Heeft u behoefte aan deze vorm van ondersteuning, dan kunt u deelnemen aan deze wandeling of fietstocht. Deelname is kosteloos, een kopje koffie/thee onderweg is voor eigen rekening; graag van tevoren aanmelden bij Ina Versmissen iversmissen@evenmens.nl of 0548-638830.

Incontinentiemateriaal in Parkinson Café Nijverdal

NIJVERDAL - Vorig jaar heeft bekkenbodemtherapeut Anita Reekers uitleg gegeven over wat bekkenbodemtherapie kan betekenen bij urineverlies bij de ziekte van Parkinson.

Op 19 februari komt als vervolg hierop Karlien Lammertink, apotheker en aangesloten bij ParkinsonNet, van apotheek Mijnhardt in Nijverdal in samenwerking met Sandra Wijdenes van Van Heek verbandmiddelen uitleg geven over diversen soorten incontinentie materiaal en op welke manier er vergoedingen zijn.?Het belooft een leerzame en interessante middag te worden waar we u hopen te ontmoeten.

Meer informatie
Voor informatie kunt u contact opnemen met Marisca Hutten 06-38071121 of parkinsoncafenijverdal@gmail.com. U bent vanaf 14.15 van harte welkom bij SV De Zweef, Koersendijk 25, 7443 PP Nijverdal. Dit Parkinson Café is voor iedereen uit de omgeving van Almelo, Nijverdal, Wierden, Holten-Rijssen, Markelo, Vriezeveen, Den Ham e.o..

Alles komt voorbij bij Grandcafé N-Joy!

NIJVERDAL - Van The Peppers tot Jan Riesewijk. Van rockmuziek, tot disco classics en dialecttaal… alles komt binnenkort voorbij bij Grandcafé N-Joy!

Donderdag 21 februari staat 'The Red Hot Chili Peppers – The Tribute – op het podium. Deze ijzersterke band brengt een concert met de muziek van 'The Peppers'. Start 20.30 uur, entree €7,50. Vrijdag 15 maart keert het disco event 'Boogie Denz' terug. Bij editie 2 gingen meer dan 400 bezoekers los. Ook bij editie 3 geldt: 'stilstaan daar doen we niet aan'. Start 21.00 uur, entree GRATIS.

Maart-dialectmaand
Verder staan in maart verschillende voorstellingen in het teken van de Twentse taal tijdens de 'Maart-dialectmaand'. De aftrap is door de band 'Handy Joe & The Boogie Kearls' op vrijdag 8 maart. Deze Kearls spelen een dampende mix van Dialecte en Engelstalige Songs, in een Blues en Roots Stijl. Start 21.30 uur, entree GRATIS. Geniet zaterdag 23 maart aan het einde van de middag van verhalen, muziek, humor en dialect van de legendarische Herman Kampman en Jan Niewold. Start: 17.30 uur, entree GRATIS. Ook is de tapaskeuken geopend.

Jan Riesewijk & collega's
Op 25 en 26 maart staat er een unieke voorstelling op het podium! In de 'Twentse Conference met Jan Riesewijk en Collega's' komen verschillende soorten humoristische conferences in het dialect langs in een avondvullende (zit)voorstelling. Hij speelde eerder o.a. in regiosoap 'Van Jonge Leu en Oale Groond', is prijswinnend buutreedner en meer. Start: 20.00 uur. Een kaartje kost €17,-

Voorverkoop
Koop uw tickets voor kaartverkoopvoorstellingen via: tickets@grandcafe-njoy.nl. U kunt ook reserveren op: 06 300 27 335 (alleen WhatsApp). Kaarten zijn ook te koop aan de bar van Grandcafé N-Joy en bij de VVV/Touristinfo in Nijverdal. Alle info is te lezen op www.grandcafe-njoy.nl

Vier je vakantie bij FC Twente!

ENSCHEDE - In de voorjaarsvakantie organiseert de FC Twente diverse leuke activiteiten voor de jongste supporters. Heb jij nog geen plannen voor de vakantie? Geef je dan snel op.

Wil jij een kijkje achter de schermen in De Grolsch Veste? Dat kan in de voorjaarsvakantie. Jij ziet de kleedkamer en kan het gras bijna aanraken. Ben jij benieuwd? Meld je dan aan voor de inlooptour op 20 februari (13.00 uur). Ook staat er op vrijdag 22 februari weer een thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven op het programma, aanvang 20.00 uur. Kaarten voor Kidsclub- en Young Reds-leden zijn beschikbaar vanaf € 7,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Voor de wedstrijd tegen FC Eindhoven heb je geen Clubcard nodig. De Fanstore is natuurlijk in de voorjaarsvakantie op doordeweekse dagen geopend. Kom tijdens de vakantie gezellig naar de Fanstore om bijvoorbeeld jouw FC Twente shirt te scoren of eens te kijken in het officiële FC Twente Museum. Gedurende de voorjaarsvakantie zijn er ook diverse aanbiedingen in de Fanstore te vinden. Kijk op: fctwente.nl/voorjaarsvakantie.

11 / 16

Schade bij vorst, maar niet altijd door een glijpartij

TWENTE - In de winter worden er altijd meer autoschades gemeld bij het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. Ligt er aan het eind van de dag zo'n vijf centimeter sneeuw, dan kan het aantal schademeldingen zomaar 50% hoger liggen dan op een "normale" dag.

Toch zijn gladheid en de aanrijdingen die daardoor ontstaan niet de enige veroorzakers van autoschade. Vorst kan ook veel schade aan het wegdek veroorzaken. Ineens geen perfect asfalt meer, maar een weg met gaten en vol met losse steentjes. Juist deze steentjes kunnen ook schade veroorzaken aan ruiten en carrosserie.

Wat te doen?
Wanneer u onverhoopt toch een schade heeft, dan is het belangrijk dit goed af te handelen. Er moet een schadeformulier ingevuld worden, de verzekeraar moet op de hoogte gebracht worden en herstel moet plaatsvinden. En juist voor dat herstel is expertise nodig. Waarom een paneel volledig opnieuw spuiten als het opgelost kan worden met Aqua Small Repair? Waarom een nieuwe autoruit plaatsen als ruitreparatie mogelijk is? Waarom een nieuwe grill laten plaatsen terwijl kunststofreparatie van de grill al volstaat? Een bedrijf met de juiste kennis in huis kan u adviseren over alle mogelijkheden. Daarbij hoort niet alleen vakkundige reparatie maar ook het oog hebben voor het kostenplaatje en hulp bij eventuele administratieve afhandeling van autoschade.

Autobanden voor uw auto bij Vakgarage Wolves in Rijssen

RIJSSEN - Wanneer is het moment om van zomerbanden naar winterbanden te gaan, en andersom? Het kan ook heel goed zijn dat all season banden beter passen bij uw rijstijl. Vakgarage Wolves beschikt over alle bandensoorten en kan u voorzien van het juiste advies hierin.

Wanneer het buiten warmer is dan 7 graden dan raadt Vakgarage Wolves zomerbanden aan. Door het soort profiel is uw remweg met warmer weer korter. Bij aanhoudende temperaturen beneden de 7 graden adviseert zij winterbanden. Door de dikkere rubberlaag is uw band beter bestand tegen de kou en heeft u meer grip en zekerheid op de weg. Wanneer u minder auto rijdt en niet gauw met de auto naar het buitenland gaat zijn all season banden een verstandige keuze. All season banden weten zich uitstekend aan te passen aan de temperaturen die het wegoppervlak afgeeft. Let hierbij wel op extreme weersomstandigheden, daarbij adviseert Vakgarage Wolves wel gebruik te maken van zomer- en winterbanden.

Breed assortiment
Vakgarage Wolves biedt u banden aan van merken als Apollo, Bridgestone, Continental, Dunlop, Firestone, Michelin, Good Year, Pirelli, Vredestein, Maxxis, Kleber, Fulda en Sava. Zo ziet u, in Rijssen bent u bij Vakgarage Wolves altijd aan het juiste adres!

Big Event bij Opel Kamp

ALMELO – Opel-dealer Kamp Twente in Almelo en Hengelo maakt de aanschaf van een nieuwe Opel wel heel aantrekkelijk.

Tijdens de spectaculaire show The Big Event, die van 11 tot en met 16 februari in Nederland plaatsvindt, krijgt de klant € 2.000,- extra inruilwaarde bovenop de Autotelex-inruilwaarde van zijn huidige auto (€ 1.000,- euro voor de Opel KARL). Behalve de extra inruilwaarde krijgen kopers van een nieuwe Opel personen- of bedrijfsauto voor € 500,- gratis brandstof en mogen ze kosteloos voor € 250,- aan Opel-accessoires uitkiezen. Omdat Opel dit jaar 120 jaar bestaat, profiteert iedere koper van een nieuwe Opel óók van de 120-jaar deals bovenop de voordelen van The Big Event. Daarmee is The Big Event meer dan ooit dé inruilsensatie van Nederland! "The Big Event vindt in februari al voor de twaalfde keer plaats in Nederland", aldus Kamp Twente. "Ook wij doen mee aan deze grootscheepse voordeelshow. Onze klanten weten inmiddels dat er extra veel voordeel te halen is." Via www.opel.nl kunnen klanten een inruilwaardecheque aanvragen. Die kunnen ze tijdens de actieperiode van 11 tot en met 16 februari verzilveren als zij hun auto bij Kamp Twente inruilen voor een nieuwe Opel. Vrijwel alle modellen van Opel doen mee, ook de bedrijfsauto's.

Verdubbelaar
Ook dit jaar is er weer de verdubbelaar. Elke dag zal wordt één taxatie uitgeloot, die geen € 2.000,-, maar zelfs € 4.000,- extra inruilwaarde ontvangt! Om mee te dingen naar die verdubbelde extra inruilwaarde kunnen klanten hun gegevens achterlaten op www.opel.nl. Voor de € 500,- brandstof verstrekt Kamp Twente een tankpas aan de koper van een nieuwe Opel.

Extra aanbiedingen
Bovendien geldt ook tijdens The Big Event het aanbod van Opel2Go op de KARL en de Corsa voor € 120,- per maand, een automaat-upgrade voor de Crossland X voor € 120,-, een voorraadbonus van € 1.000,- op de Astra, € 750,- voorraadbonus op Grandland X en de Mokka X en 4,99% rente op de financiering. Ook kopers van een Opel Bedrijfswagen profiteren van de voordelen van The Big Event. Met als extra aanbod 0% rente op de financiering met een looptijd van vijf jaar.

Techno-Classica in Essen

ESSEN - Van 10 tot 14 april organiseert de S.I.H.A de 31-ste editie van de Techno-Classica beurs in Essen.

Dit is een wereldbeurs voor oldtimers, classic- & prestige automobielen, motorsport, motorfietsen, vervangende onderdelen en restauratie. Ruim 220 exposerende classic clubs zorgen er bovendien voor dat dit de wereld clubmeeting van de internationale oldtimer-scene is.

Grote beurs
De Techno-Classica Essen heeft ruim 1.250 exploitanten uit meer dan 30 landen. Ook meer dan 20 automerken presenteren op hun fabrieksstands bijzondere stukken die alleen hier te zien zijn. Op de beurs zijn verder zo'n 2.700 klassiekers te zien, veelal aangeboden door gerenommeerde professionals. Ongeveer een derde van deze auto's zijn betaalbare youngtimers. Ook voor de jubileumstentoonstelling biedt de organisator weer een speciale show van wereldklasse; dit jaar onder het motto 'Tour de France Automobile Legends'. De van 1899 tot 1986 met onderbrekingen verreden etappe-rondrit nam in de internationale motorsport ook vanwege de deelname van gerenommeerde autofabrikanten een belangrijke plek in en werd als race- evenement voor historische raceauto's als Tour Auto (sinds 2009 'Tour Auto Optic 2000') nieuw leven ingeblazen.

Legendarische auto's
De S.I.H.A. presenteert enkele van de meest legendarische automobiele helden. Hieronder vallen bijvoorbeeld een Ferrari 250 Tour de France, Porsche 356 A 1500 GS Carrera of Ferrari 250 GT Berlinetta (SWB). Nieuw in het jubileumsjaar: naast de traditionele veiling van het vermaarde Engelse veilinghuis Coys houdt 's werelds belangrijkste veilinghuis RM Sotheby's voor de eerste keer een spectaculaire veiling van klassiekers in Duitsland.

Kom ook!
Er valt dus veel te zien op de beurs, voor iedereen die een interesse heeft in klassiekers en bijzondere auto's in de breedste zin. Kijk voor meer informatie op www.siha.de of voor kaartverkoop: www.technoclassica-tickets.de

Over 10 jaar rijden we in een...

Flickr - FaceMePls

TWENTE - Zegt u het maar. Een beetje zichzelf respecterend autojournalist ventileert er met graagte een mening over. Maar niemand die met zekerheid kan zeggen of we tegen die tijd nog op benzine rijden, de straten vol staan met laadpalen of dat waterstof het gaat maken als alternatief.

De autowereld is volop in beweging rondom dit vraagstuk. In China, daar waar we de volgende grote stap in de automotive branche verwachten, worden alle pijlen op elektrisch gericht en worden en masse nieuwe fabrieken opgetuigd om aan de massaproductie van elektrische voertuigen (kortweg EV's) te beginnen. In Japan zijn de kaarten verdeeld. Toyota loopt al jaren voorop sinds ze de Prius hebben geïntroduceerd, Nissan volgt, maar Mazda komt waarschijnlijk pas in dit jaar met een elektrische auto. De Koreanen zetten ook vol in op elektrisch. Merken als Hyundai en Kia zijn net als de Chinezen al langer overstag. Over Tesla hoeven we het niet te hebben en ook de grote Europese merken gaan over op elektrisch. De autowereld is in die zin wel om, maar of het de echte doorbraak gaat worden? Het aandeel EV's op de weg is nog steeds beperkt.

En dan is er natuurlijk nog waterstof dat CO2-vrij is en naar verluidt geen schadelijke uitstoot kent. Maar ook daar hoor je tegenstrijdige berichten over. Het omzetten naar waterstof kost namelijk ook energie, dus ben je toch weer afhankelijk van fossiele brandstoffen, zon- of windenergie. En als het om tegenstrijdige berichten gaat, de productie van EV's kent zelfs een zware belasting op het milieu. Een gemiddelde Tesla heeft 8 tot 10 jaar nodig om wat productie betreft CO2 neutraal te worden. Daarnaast wordt een deel van de elektriciteit waarop EV's rijden nog steeds gewonnen uit kolencentrales. Laat ik duidelijk zijn, de fossiele brandstoffen raken op den duur op en we zullen t.z.t. over moeten naar andere brandstoffen, maar wat dat dan zal zijn, ik durf het niet te voorspellen. Wat ik wel durf te voorspellen is dat we in 2030 vast nog wel op benzine en misschien zelfs op diesel rijden.

Auteur:
Pieter Hof uit Boekelo is Saabliefhebber en lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV. Facebook.com/twentsesaabvrienden en Facebook.com/HAVmedia

Humble Badging

TWENTE - In de jaren '80 werkte ik als vakkenvuller bij een Enschedese supermarkt. De nuchtere eigenaar van de supermarkt had een zoon Raymond en die werkte gewoon mee met de vulploeg om de lege schappen te vullen.

Soms vertelde Raymond prachtige verhalen over z'n pa. Ik zal het vandaag niet hebben over een staandehouding door de verkeerspolitie wegens een snelheidsovertreding, waarbij vader met een stalen gezicht aangaf normaal nooit zo hard te rijden. De zuivere waarheid achterhaalde hem snel, want zoontje Raymond gilde vanaf de achterbank dat papa altijd te hard reed. Maar daar gaan we het nu niet over hebben. 'Pa' was een echte petrolhead, had al een paar Saabs turbo versleten en reed eind jaren '80 in een dikke BMW 535i. Op de M-serie na zo'n beetje de snelste en meest luxe BMW uit de Beierse stal. Maar pa vond het humor om lokale BMW dealer Piet Oldenhof te vragen er 524D achterop te zetten. Dat leverde bij de stoplichten steevast onthutste gezichten op als vader en zoon samen wegspurten in die dikke BMW.

Gemeengoed
Het fenomeen is tegenwoordig meer gemeengoed en bekend onder de Engelse noemer 'Humble Badging'. Een mooi woord voor een bescheiden logo op een dikke auto. En er is dus een categorie die net als de papa van Raymond het prachtig vinden dat de vlag op hun heilige koe een andere lading dekt onder de motorkap. Wij als 'echte' auto kenners denken dat je er alleen met een andere badge niet bent, want een beetje Mercedes AMG, BMW M of Audi RS herken je niet alleen aan het plaatje achterop, maar ook aan de vaak dikke bumpers, spoilers en grille. Staan wij voor het verkeerslicht naast zo'n snelle jongen met een geniepig verkeerd gemonteerd plaatje, laten we het gaspedaal voor wat het is en trekken heel rustig op. U bent vanaf heden dus ook gewaarschuwd…

Door Pieter Hof, bestuurslid van de Historische Automobiel Vereniging

Was de auto, óók in de winter!

TWENTE - In de winter krijgt de auto het zwaarder te verduren. De auto krijgt te maken met sneeuwresten, zout en andere rommel en chemicaliën op de wegen. Het is daarom ook zeker in de winter belangrijk om de auto goed schoon te maken.

Het lijkt misschien vechten tegen de bierkaai om de auto ook in de winter te wassen, maar toch is het een stukje behoud voor de auto. Na een sneeuwperiode zoals de afgelopen tijd zie je vaak een zwarte laag van zout en vuil die op de lak achterblijft. Pekel en vuil dat blijft zitten kan schade aanrichten aan plekken waar de lak of carrosserie al zwak is. Zeker plekjes waar je moeilijker bij kunt komen kunnen zo zelfs roest oplopen.

Voorzichtig!
Wanneer u de auto ijsvrij maakt is het belangrijk om dit met beleid te doen. Het té rigoureus schoon schrapen van de auto kan immers ook het vuil en zout over de lak schrapen wat zorgt voor krasjes. Het is daarom aan te raden om bij het wassen ook rustig te beginnen met het afspoelen van vuil op de auto, pas daarna doen we het stevigere waswerk. Gebruik hiervoor bij voorkeur lauw water. Als het buiten nog erg koud is of bij nachtvorst is het verstandig om alles goed droog te maken, zeker ook de rubbers rond de deuren. Insmeren met vaseline voorkomt vastvriezen.

Onderkant
De lak krijgt als zichtbaar deel veel aandacht, maar vergeet ook vooral de onderkant van de auto niet. Hier krijgt de auto vaak al wat schade door steenslag - een zwak punt dat vuil en pekel dan weer aan kan vallen. Het loont zeker om de auto in de wasstraat eens van onderen schoon te laten spuiten.

Corrosie
Hoewel fabrikanten veel doen om roestvorming tegen te gaan, is dit roestspook toch nog niet helemaal uitgebannen. Uit onder meer Brits en Zweeds onderzoek blijkt dat sommige auto's toch nog roestgevoelig zijn. Zo scoorden de Ford Fiesta en VW Polo relatief slecht, terwijl Audi's A8, Renault Espace en Mercedes S-Klasse juist heel goed scoren. Regelmatig goed wassen en controle moet voorkomen dat roestvorming een kans krijgt.