Hart van Nijverdal

4 oktober 2019

Hart van Nijverdal 4 oktober 2019


Op weg naar een afvalloze gemeente Hellendoorn

NIJVERDl - De gemeente voerde deze week een wijziging in voor de kosten van het aanbieden van restafval bij het afvalbrengpunt. Inwoners betalen sinds dinsdag niet meer 8 cent per kilo voor het aanbieden van restafval, maar ruim 15 cent. Bijna een verdubbeling dus.

De gemeente verdedigt de maatregel als onderdeel van de ambitie om naar een afvalloze samenleving te komen in 2030. "Het nieuwe tarief dekt de kosten van de afvalverwerking. Ook is het nieuwe tarief meer in lijn met de tarieven die buurgemeenten hanteren voor restafval", zo beargumenteerd de gemeente. Dit klopt in ieder geval redelijk; in Wierden betalen inwoners 13 cent per kilo restafval en in Twenterand 22 cent per kilo.

'Afvalloos'
De gemeentelijke ambitie is om in 2030 een afvalloze samenleving te hebben. Dit betekent overigens niet dat er in het geheel geen afval meer zou zijn, maar dat er wel steeds minder van dit afval verloren gaat in de verbrandingsoven. Door meer afval goed in te zamelen en te recyclen zijn minder grondstoffen nodig. Het beter recyclen van afvalstromen zoals papier, GFT en plastic heeft ook andere voordelen, namelijk dat de verwerking fiks goedkoper is voor gemeenten en afvalverwerkers. Hierdoor profiteren inwoners van een beperkte stijging van de afvalstoffenheffingen. In de gemeente Hellendoorn haalt de inzamelaar papier, GFT, restafval en verpakkingsafval gescheiden op. Bij het Afvalbrengpunt kunt u daarnaast verpakkingsafval, papier en GFT gratis wegbrengen. Bij diverse milieupleintjes zijn ook glas en textiel gratis weg te brengen. Kortom, wie een beetje moeite doet voor goed scheiden kan van het meeste afval gratis af.

Reacties
Afvalinzameling is en blijft een fel discussiepunt in de moderne samenleving. De reacties via Facebook op de aangekondigde tariefsverhoging waren dan ook fel. Hoewel er ook begrip is voor de maatregel, zien anderen er een verkapte manier in voor de gemeente om bezuinigingen af te wikkelen op inwoners. Anderen dreigen met het dan maar verbranden van afval, het 'dan maar in de Regge pleuren' of 'begraven bij de crossbaan'. De gemeente zal overduidelijk ook in moeten zetten op een stukje handhaving.

Waterpolodames en heren openen competitie met mooie winst

NIJVERDAL - De waterpolodames en -heren van Het Ravijn zijn de opening van de Eredevisiecompetitie met een klinkende overwinning gestart. De heren, voor het eerst onder leiding van trainer-coach Ron Loos en Jan Heerdink, waren zaterdagmiddag in het Pieter van den Hoogenband bad in Eindhoven promovendus PSV met 8-13 de baas. In Nijverdal openden de dames onder leiding van trainer-coach Jan Mensink tegen het Barendrechtse ZPB met een 18-10 overwinning. Beide teams nemen daarmee voor tenminste een week de koppositie op de ranglijst in.

"We hebben belangrijke eerste punten behaald en zijn het nieuwe seizoen daarmee goed begonnen", was de overtuiging van aanvoerder Lars Gottemaker. "Ons spel was nog niet goed, maar we zijn desondanks niet in de problemen geweest". Bij de dames was Lot Stertefeld ook tevreden over de wedstrijd. "We hebben ons goed voorbereid op het nieuwe seizoen. We hebben vandaag prima gespeeld", aldus Lot. Jan Mensink liet iedereen in deze wedstrijd wedstrijdritme opdoen. Lot zelf zat de openingswedstrijd nog op de bank. Zij heeft nog rust van Mensink. Ze speelde begin september met Jong Oranje tot 20 jaar op het Portugese Madeira het WJK, waar de ploeg van bondscoach Gerrit Jan Schothans een mooie tweede plaats wist te behalen. Lot hervat de komende week de training en zal dan instromen in dames 1.

Volgend duel
Zaterdag 5 oktober speelt Heren 1 de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Om 19.30 uur spelen zij tegen het Wormerveerse De Ham. De waterpolodames wacht om 17.45 uur de eerste ronde van de KNZB beker, die in eigen bad wordt gespeeld tegen de dames van ZVL 1886. Een ouderwets Ravijnavondje, waarbij u van harte welkom bent.

Statistieken
Statistieken Heren: PSV-Het Ravijn: 8-13. Periode Standen:2-3, 2-5, 4-10, 8-13. Doelpunten Het Ravijn: Sander Veldkamp 4x, Bas ter Brake 3x, Emiel Wolters 2x, Yoran Loos 2x, Sam Stertefeld 1x, Bram van Leuteren 1x.

Statistieken Dames
Het Ravijn- ZPB:18-10. Periodestanden: 5-1, 8-4(3-3),14-7(6-3), 18-10 (4-3). Doelpunten Het Ravijn: Lieke Klaassen 5x, Noa de Vries 4x Lotte Beunk 3x, Margreet ter Schuure 2x, Yasmine Smit 2x, Sophie Veldhuis 1x, Nienke Bouwmeester 1x. Doelpunten ZPB: Meike van der Windt 2x, Daphné van Zijl 2x,, Isa van der Windt 1x, Karlijn Fokke 2x, Eva Legierse 1x, Daisy Schoenmaker 1x, Michelle Meijer 1x.

Jaargang: 4 • Nr 180• Wk 40

Heksendorp Hellendoorn

HELLENDOORN - Er zullen weer heksen naar Hellendoorn komen. Dit jaar van 18 tot 27 oktober komen ze niet naar Hellendoorn Heksendoorn, maar naar Heksendorp Hellendoorn.

Het heksenfeest belooft een stuk rustiger te worden dan in voorgaande jaren. Tovenaar Hadas is namelijk niet bij het feest dat dit jaar in het dorp wordt gevierd en niet in het bos.

Nieuwe naam
De naam is voor zowel de jonge als de oudere heks makkelijker te onthouden en uit te spreken. Om de nieuwe naam te vieren, is er een nieuw evenement toegevoegd aan het feest: de versierde fietsenoptocht 'Bike Mania', een prachtige tocht door Heksendorp. Draaiende wielen, trappende voetjes, daar gaat het heksenfeest op vrijdag 18 oktober mee van start. De tocht is uitgezet in samenwerking met Mountainbike Mania.

De Spannende Tocht
Dit jaar worden de heksen niet in het bos ingelokt door Hadas, maar in en rond het dorp lopen ze door smalle steegjes, spannende bosjes, en belanden ze uiteindelijk op de Hofmansweide, waar de tocht ook van start gaat. Het wordt er echter niet minder spannend om, want de grote heksenverhalenschrijver Bjorn Zillen van de ZINiN Jeugdtheaterschool Xapp heeft een heel bijzonder verhaal bedacht. Achter de schermen heeft hij al met de heksen geoefend in het dorp, waar tijdens de spannende tocht heel wat heksen op geheimzinnige wijze zullen verdwijnen.

Kaartverkoop
De kaartverkoop van de Heksendoorn-activiteiten start op donderdag 10 oktober bij Primera Hofman Hellendoorn en Tourist Info Nijverdal. Kaarten voor de pompoenworkshop zijn ook te koop bij Tuincentrum Calkhoven in Nijverdal. Kaarten voor de spannende tocht en de Bike Mana zijn online te koop, daarvoor moeten men even kijken op de website of Facebook pagina van Heksendorp Hellendoorn. Voor wie geen genoeg kan krijgen van Heksendorp zijn combitickets voor de Spannende Tocht en Bike Mania te koop. In de voorverkoop kosten de tickets respectievelijk € 6,50 en € 3,00, online € 7,30 en € 3,80. Koop je voor beide evenementen een combi-ticket dan is de prijs € 8,00 en €8,80 online.

Beleef Zonnewoud

HELLENDOORN - Aan de Vrugteveensweg 8b tussen Hellendoorn en Nijverdal ligt midden in de natuur de kleine zorgorganisatie "Zonnewoud". Hier wonen een aantal cliënten met een verstandelijke beperking, op dit moment overwegend mensen met "Down". Daarnaast is er dagopvang voor dezelfde doelgroep.

Ouders en cliënten zijn vol lof over de accommodatie en de medewerkers. Helaas weten erg weinig mensen in de gemeente Hellendoorn en omgeving over het bestaan van "Zonnewoud" terwijl er nog wel plaats is voor een aantal cliënten. Medewerkers en cliënten van Zonnewoud willen dan ook iedereen uitnodigen om op vrijdag 11 oktober eens een kijkje te komen nemen. De huidige cliënten wil graag laten zien waar ze wonen en werken. Zo kunt u zien dat er veel gedaan wordt. Elke dag wordt er gewerkt aan groen- en dierverzorging, regelmatig staan cliënten in de keuken te koken en te bakken en zo nu en dan komt er een order voor het vouwen en inpakken van doosjes binnen. Natuurlijk is er ook volop aandacht voor kunst, houtbewerking, muziek, drama en sensopathisch spel, het spelen en ervaren met de zintuigen.

Uitnodiging
Burgemeester Anneke Raven heeft de uitnodiging voor 11 oktober al geaccepteerd, komt u ook? U bent van harte welkom om te komen kennismaken met Zonnewoud tussen 16.00 en 18.00 uur. Voor koffie/thee met iets lekkers en een hapje en drankje wordt gezorgd.

Week van de duurzaamheid

NIJVERDAL - Van 7 tot en met 12 oktober vindt in de gemeente Hellendoorn weer de Week van de Duurzaamheid plaats. De organisatie is in handen van de Stichting Platform Duurzaam Hellendoorn en de gemeente Hellendoorn.

Dinsdag 8 oktober is er een duurzaamheidslunch voor genodigden uit verschillende geledingen van de samenleving op CSG Reggesteyn. Urgenda directeur Marjan Minnesma is hoofdgast en na de lunch gaat zij uitgebreid in gesprek met leerlingen van Reggesteyn. 's Avonds is er een afwisselende avond in het ZINiN Theater onder het thema 'Duurzaamheid; wat kunnen we zelf doen?' Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom en om 19.30 uur start het programma. De toegang is gratis. Diverse lokale duurzaamheidsinitiatieven krijgen het podium dat ze verdienen. Zo zijn er bijvoorbeeld verhalen over de duurzame productie van Ben & Jerry's en over het wonen in een duurzame woning.

Donderdag 10 oktober
Op donderdag 10 oktober wordt er weer voorgelezen op bijna alle basisscholen in de gemeente door politici, ambtenaren, duurzaamheidsambassadeurs en vertegenwoordigers van organisaties die deelnemen in het Platform.

Zaterdag 12 oktober
Van 12.00 tot 16.00 uur vindt er weer een duurzaamheidsmarkt plaats op het Henri Dunantplein. Ook dit jaar zijn weer diverse organisaties en bedrijven aanwezig die informatie verstrekken over zonnepanelen, alternatieven voor aardgas en elektrisch vervoer, financiering daarvan en het uitoefenen van groene hobby's. Verder zijn er stands met fairtrade en duurzame producten zoals kaas, honing, fruit en groente en er is gelegenheid om 100 % puur natuur sap te proeven. Het Kringloopbedrijf De tweede Ronde zal aanwezig zijn met tweedehands kleding. Het Afvalbedrijf Hellendoorn haalt al 25 jaar het huishoudelijk afval gescheiden op en wil hieraan extra aandacht besteden. Op de markt wordt een wedstrijdje afvalscheiding georganiseerd en er is uitgebreide informatie over bijvoorbeeld zwerfafval en voedselverspilling. Wethouder Joosten opent de markt om 12.00 uur. Ook de duurzaamheidsambassadeurs laten van zich horen. Zo treden de slagwerkgroep van Advendo, het Christelijk Zangkoor Nijverdal en muziek vereniging KSW op. De duurzame Korenmolen de Hoop in Hellendoorn is te bezoeken en daar wordt uitleg gegeven over de aanwezige warmtepomp en de opwekking van duurzame elektriciteit.

Leuke burendag

HELLENDOORN - Dit jaar heeft een aantal buren het initiatief genomen om op Burendag 2019 een BBQ te organiseren voor de bewoners rondom de Looweg in Hellendoorn.

Dat het een geweldig idee was kan men wel zeggen. Zo'n 85 bewoners hadden gereageerd. In een wei aan de Looweg werden tenten opgeslagen en alles in gereedheid gebracht voor de buren. Het organiserend comité had wat unieks voorbereid met als thema de eikenprocessierups. Daarvoor is in eigen beheer een bouwpakket samengesteld waaruit een nestkast voor koolmezen moest worden gebouwd. Terwijl de ene helft van de bewoners met het bouwen van de nestkasten bezig ging, werden uit de andere helft vier teams samengesteld om in de wijde omgeving zwerfvuil op te ruimen. Dit moest na enige tijd helaas afgebroken worden door de regen. Tijdens de perfecte regenvrije BBQ, welke door restaurant Tante Stoof, ook een directe buur, was verzorgd, werd er druk kennis gemaakt met nieuwe- en oude buren, waarvan wel bekend was dat ze er waren, maar niet wie ze waren. Een geweldige ervaring voor iedereen. Met een sponsoring van het Oranjefonds en een kleine eigen bijdrage is dit een fantastisch geslaagd feest geworden dat tot in de late uurtjes heeft geduurd. Met dank aan de organiserende buren! En zeker voor herhaling vatbaar.

Nationale Kringloopdag

NIJVERDAL - Zaterdag 5 oktober is het Nationale Kringloopdag. Ook bij Dorcas Nijverdal.

Deze dag organiseert de kringloopwinkel een leuke 'vroege vogelactie': van 11.30 uur tot 12.00 uur krijgt u 50% korting op de gehele collectie. Wees er vroeg bij want op is op. Dorcas Nijverdal houdt ook een open huis op 5 oktober. Iedereen mag een kijkje komen nemen achter de schermen tussen 12.00 uur en 15.00 uur. De winkel, magazijnen, werkplaats en sorteerruimte staan open. Koffie en thee staat voor u klaar. Dus veel gezelligheid en shopplezier. Van harte welkom! Dorcas Nijverdal is gevestigd aan de Rijssensestraat 74a. Tel. 0548-61 14 68

Het rariteitenkabinet van de dorpsdokters

NIJVERDAL - Vader en zoon Pieter en Rein ter Borg waren beiden huisarts in Hellendoorn. Zij hadden een bijzondere belangstelling voor geologie en archeologie. De dokters legden een bijzondere verzameling aan, waarvan een uitgebreide selectie is te zien in museum Erve Hofman.

Bovendien worden er nu in enkele vitrines in de ZINiN Bibliotheek in Nijverdal nog meer bijzondere voorwerpen gepresenteerd, zoals eeuwenoude pijpenkoppen, schedels van oerossen, een fraaie hoedenspeld en mysterieuze objecten gevonden bij Schuilenburg. De tentoonstelling 'Het rariteitenkabinet van de dorpsdokters' is nog tot 26 oktober te zien in museum Erve Hofman, Hofmanstraat 2 in Hellendoorn (meer info: www.oaldheldern.nl).

Regge in een ander licht

HELLENDOORN - Bent u nieuwsgierig naar hoe het is om over de Regge te varen in het donker? Dan is 'Regge in een ander licht' iets voor u!

Van 9 tot en met 12 oktober gaat u met een fluisterboot over de Regge. Niet overdag maar in de avond als het al donker wordt. Geniet van de rust terwijl u langs tien tot vijfteen verlichte schilderijen, beelden en installaties vaart. Er is gekozen voor het thema 'vurig verlangen'. De tocht begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. De kosten bedragen € 9,50. Aanmelden kan bij Landgoed Schuilenburg via 0548-681782.

Gemeentelijke zaken? Afspraak maken!

NIJVERDAL - De gemeente Hellendoorn werkt sinds vorig jaar alleen nog op afspraak. Het is namelijk een belangrijke ambitie van de gemeente om de dienstverlening te verbeteren. Werken op afspraak zorgt voor minder wachttijden én een betere afhandeling van uw vraag.

De gemeente Hellendoorn constateert net als veel andere gemeenten dat de behoefte aan contact aan de balies de afgelopen jaren sterk aan verandering onderhevig is. Inwoners kunnen steeds meer zaken zelf regelen en zelf opzoeken via internet, waardoor voor de simpele vragen eigenlijk geen contact aan de balie meer nodig is. Aan de andere kant zijn er ook mensen die niet goed overweg kunnen met internet en juist behoefte hebben aan een baliegesprek. Verder zijn ook de vragen steeds complexer geworden.

Op afspraak
Om inwoners nog beter te kunnen helpen werkt de gemeente dus op afspraak. Zo heeft de gemeente een idee waarvoor u aan de balie komt en kunnen zij zorgen dat de juiste medewerkers beschikbaar zijn. Dit voorkomt lange wachttijden. U kunt zelf een afspraak maken via www.hellendoorn.nl of telefonisch op 0548-630 000.

Openingstijden
De gemeentelijke balie is open op maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. Op donderdagavond bent u welkom van 17.30 tot 20.00 uur en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. U hoeft geen afspraak te maken voor het ophalen van uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Deze documenten zijn tijdens de openingstijden af te halen bij de receptie in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur.

Balie Welzijn,
inkomen en zorg

Sinds 1 augustus is de publieksbalie Welzijn, Inkomen en Zorg alleen telefonisch bereikbaar in de ochtenduren van 09.00 tot 12.00 uur. 's Middags zijn de medewerkers, zoals u kunt lezen, op afspraak bezig met persoonlijke spreekuren. Door de toenemende vraag naar ondersteuning start de gemeente Hellendoorn met een proef. Om de inwoners beter van dienst te kunnen zijn, zijn medewerkers van de Publieksbalie Welzijn, inkomen en zorg telefonisch op maandag tot en met vrijdag alleen tussen 09.00 en 12.00 uur bereikbaar via (0548) 630 215. 's Middags hebben de medewerkers dan tijd voor de persoonlijke spreekuren en voor het uitwerken van de gemaakte afspraken. Ook voor deze afdeling maakt u zelf online een afspraak via www.hellendoorn.nl/afspraak. Buiten kantoortijden kunt uw hulpvraag op het gebied van welzijn, inkomen en zorg ook altijd stellen via www.hellendoorn.nl/hulpvraag

Column

Bang

Ze kwam binnen met moeders en na wat ranja en een speculaasje begonnen we wat te praten over ditjes en datjes. Toen ik vroeg waarvoor ze hier kwam, werd het stil en keek ze naar moeders. "Ik voel me soms even bang en ik weet niet waarom en ik kan het niet uitleggen." Ze snikte bijna. Even veilig terug naar de ditjes en datjes, ze vertelde over de nieuwe school, voortgezet onderwijs en alle veranderingen. Vroeg hoe ze dat ervoer al die veranderingen. Ze vond het best spannend allemaal, maar ook leuk.

Na twee weken kwam ze weer terug. Ik vertelde haar dat ik eergisteren nog aan haar gedacht had. "Oh, waarom vroeg ze?" Ik vertelde haar dat iemand iets tegen mij gezegd had, waardoor ik mij wat onzeker voelde. Daardoor was ik ook bang dat iemand anders daar misschien ook zo over dacht.

Mijn bange gevoel was van zeer korte tijd en was niet leuk, maar ik kon ook de knop gauw weer anders zetten. "Hoe dan vroeg ze?"

We checkten samen haar bange momenten en ik zag haar gezicht echt open gaan.

Ik vroeg haar; "Ken jij Pippi Langkous?" "Ja", zegt ze "daar keek mijn moeder vroeger naar en ik heb eens een boek gelezen." Dat kan, de schrijfster heet Astrid Lindgren. Weet je wat zij zei over bang zijn?

"Als je nooit bang bent, kun je ook niet dapper zijn!"

Jij bent goed zoals je bent, je wordt elke dag een stukje beter. Onzeker zijn hoort bij je groei, daar kun je niks aan doen. Je kunt er wel voor zorgen dat je er niet zoveel last van hebt.

Wees dapper!

We sloten de tweede en tevens laatste sessie af, moeders keek me aan, nu al klaar? Ik schud haar de hand en zeg zachtjes, wees dapper.


Ingrid Aaltink, Kennis Educatie Centrum

Prachtige muurschildering De Blokken

NIJVERDAL - Het was een grandioze morgen bij wijkvereniging de blokken afgelopen zaterdag. Cultuurburgemeester Jaap Harmsen en Cees van Sparrentak hebben de opening van de prachtige muurschildering verricht onder het toeziend oog van de maker Henk Jan Bakker met assistente Astrid Hegeman.

Hierbij was ook wethouder van cultuur, mevrouw Van Den Dolder aanwezig. Er waren ook veel belangstellenden uit de wijk die een kijkje kwamen nemen bij de onthulling. De wijkvereniging is dan ook blij met de grote interesse voor de onthulling.

Maandag 7 okt. 10.00 uur

6 / 12

Keurslager Beverdam in Rijssen: al 95 jaar verstand van lekker vlees!

RIJSSEN - Onder dit motto herdenkt keurslagerij Beverdam het feit dat het bedrijf maar liefst 95 jaar geleden opgericht werd. De slagerij is nu gevestigd in het winkelcentrum De Hoge Wal.

Het bedrijf werd op 30 juni 1924 opgericht door Hermannus Beverdam. Het adres van de slagerij was destijds: Esschstraat 6, tegenwoordig Hogepad 22 in Rijssen. In de jaren ''60 nam zijn zoon Gerrit Beverdam het bedrijf over. Na zijn overlijden zette zijn echtgenote Janna Beverdam het bedrijf voort, tot 1980. Zij verkocht het bedrijf aan drie Rijssenaren.

Aleid Mol
De huidige eigenaar, Aleid Mol, werd aangenomen als werknemer in het jaar 1980 en kocht het bedrijf in 1989. In 2000 verhuisde slagerij Beverdam naar het winkelcentrum De Hoge Wal. In het jaar 2013 sloot Aleid Mol een VOF af (vennootschap onder firma) met zijn zoon Arend Jan Mol.

Vlees van klasse
Keurslagerij Beverdam staat bekend om haar uitnemende, verse vlees en aanverwante artikelen. Ook gezien de vele gewonnen ereprijzen op slagersvakwedstrijden. Zij leveren rundvlees van klasse en varkensvlees van Livar scharrelvarkens.

Specialisten
Slagerij Beverdam is verder gespecialiseerd in het vervaardigen van maaltijden, soepen en hapjes. Dit onderdeel van het bedrijf heeft een grote vlucht genomen in de loop van de tijd en vele porties eten gaan dagelijks over de toonbank. Niet alleen voor particulieren, maar ook veel bedrijven bestellen maaltijden voor hun personeel.

Outdoor Live Cooking
Dit onderdeel van keurslagerij Beverdam is bedoeld voor tuinfeestjes, bruiloften en bedrijfsfeesten op locatie. Het bestaat uit een smaakvolle beleving door BBQ, grill en smoking met Egg apparatuur, volledig verzorgd voor 25 tot 500 personen. Keurslager Beverdam wil al hun klanten bedanken voor het vertrouwen dat u hen gedurende deze periode hebt geschonken. Want zonder u was dit 95-jarig bestaan onmogelijk geweest

Dick Tukkers

Verhalen gezocht over de Tweede Wereldoorlog

TWENTE - Men is momenteel overal in het land volop bezig met de voorbereiding van de viering 75 jaar Vrijheid. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat ook Twente werd bevrijd.

In de aanloop naar 2020 en de viering van 75 jaar vrijheid, zijn in heel Nederland in dorpen en steden oproepen gedaan om zo veel mogelijk verhalen uit de oorlogsjaren en de bevrijding vast te leggen. Verhalen van u; de man of vrouw uit de straat.

Ben Geelen
Bij mijn speurtochten door Twente ontmoette ik in Hengelo, bij restaurant Nationaal, de 73-jarige Hengeloër Ben Geelen. Een welbespraakte en gedreven man die mij vertelde dat hij documenten in zijn bezit had vanuit de nalatenschap van zijn overleden vader en moeder. Afgelopen woensdag had ik met hem een tweede gesprek. Hij toonde foto's, documenten en voorwerpen uit de periode van en na de Tweede Wereldoorlog. Ik was bijzonder verbaasd over de vondst die hij had gedaan op het zolderkamertje aan de Enschedesetraat 262 te Hengelo.

Stripverhaal
Zijn vader Herman Geelen, een zeer creatieve man, heeft in de bange oorlogsjaren in stripverhaal zijn mening over de nazi's en Duitsland vastgelegd. De tekeningen met bijschriften vormen een uit 44 vellen bestaand stripverhaal, dat de redactie van de Hart-kranten in Twente en Noordoost Nederland in aanloop naar de viering van 75 jaar Vrijheid gaat publiceren. Het stripverhaal dat, indien dit in de oorlogsjaren door de bezetter zou zijn gevonden, de dood tot gevolg zou hebben gehad voor de vader van Ben, Herman Geelen. Het verhaal van Herman Geelen, sjouwer bij Stork in Hengelo over de oorlogsperiode, gaan wij u niet onthouden. In de aanloop naar de viering van 75 jaar Vrijheid gaan wij het stripverhaal van Herman Geelen wekelijks in de Hart-kranten plaatsen.

Verhalen gezocht
De redactie van de Hart-kranten zamelt ook uw verhalen in over de oorlogsjaren en bevrijding; met als doel om deze geschiedenis tot leven te brengen voor de jongere generatie. Deze verhalen zullen gepubliceerd worden in de themakrant die in maart volgend jaar verschijnt, maar ook op een speciale website om deze verhalen te behouden voor de toekomst. Hebt u een bijzonder verhaal dat u met onze lezers zou willen delen? Stuur dan een e-mail naar onze redactie met uw verhaal: verhalen@dwfmediamakers.nl. Eventueel is het mogelijk om uw verhaal ook persoonlijk te vertellen, waarvoor een redacteur bij u op bezoek kan komen. Wij horen graag van u!

Tekst en foto: Martin Meijerink

Foto: Ben Geelen, met mooie verhalen van zijn vader in de periode 1940-1945

De bijzondere historie van Rijssen

RIJSSEN - In deel 2 van onze serie 'De bijzondere historie van Rijssen' blijkt dat de stad Rijssen omstreeks het jaar 1500 maar liefst de beschikking had over zes burgemeesters.

Deze zes burgemeesters waren tegelijkertijd schepenen en raad. De schepenen vormden voor vier maanden van het jaar een vast koppel. Als deze periode verstreken was, kwam het volgende koppel aan de beurt. Het taakbeleid van de schepenen in Rijssen was veelzijdig. Ze hielden zich ook bezig met de oneigenlijke rechtspraak. Dat hield in het opmaken en registreren van akten. Bijzonder is dat de schepenen van Rijssen zich gedroegen als markerichters en gewaarden. Ondanks dat Rijssen een stad was, was er ook naast de stad, sprake van de marke Rijssen. Deze marke was dat deel dat buiten het stadswigbold (stadsgrens) lag.

Kwartieren

De stad Rijssen was later na de achttiende eeuw onderverdeeld in zes kwartieren van samen twaalf rotten. De rotten (wijken) in Rijssen bestonden grotendeels uit de oudste straten. Daarvoor was ze alleen onderverdeeld in rotten. De nu nog bekende rotten zijn: Het Schild, Haarstraat, Elsenerstraat, Bouwstraat, Walstraat, Rozengaarde, Grotestraat , Boomkamp, Huttenwal. Het gebied rondom Rijssen werd markegrond genoemd. Langzaam werden de markegronden door de stad opgeslokt en ging tot het buitenrot behoren. In de achttiende eeuw bestond Rijssen uit twaalf rotten en een buitenrot. Het buitenrot telde voor de verkiezing niet mee. Dit had te maken met het gegeven dat het markegronden waren en buiten de stadswigbold (stadsgrens) vielen. In elk kwartier mocht de bevolking twee lensden kiezen voor de keur. In totaal waren er derhalve twaalf mensen van wie er uiteindelijk zes overbleven die de Rijssense regering vormden.

Dick Tukkers

Voordelig reizen met Twentse bus en trein in oktober

TWENTE - Het openbaar vervoer; de één kan niet zonder, de ander heeft het nog nooit of weinig geprobeerd. Voor de laatste groep hebben de vervoerders en provincies in Oost-Nederland de handen ineengeslagen. Via het platform Ervaar het OV bieden ze OV-acties en handige informatie aan. In de maand oktober herhalen ze weer een succesvolle actie: inwoners reizen twee voor de prijs van één met de bus en regionale trein.

In oktober reist iedereen twee voor de prijs van één. Iedereen die met de bus of regionale trein reist, mag iemand gratis meenemen met het '2 voor de prijs van 1 e-ticket'. Je kunt de hele maand oktober onbeperkt meedoen aan de actie van Ervaar het OV. De actie geldt in de bussen en regionale treinen in Gelderland, Overijssel en Flevoland (met uitzondering van Lelystad en Almere). Je downloadt het gratis e-ticket via www.ervaarhetov.nl of de Ervaar het OV-app. Een leuke manier om dus als ervaren reiziger een ander eens mee te nemen.

Leuke ervaringen
Veel inwoners uit Oost-Nederland maken gebruik van de acties van Ervaar het OV. In het afgelopen jaar zijn er ruim 70.000 OV-reizen gemaakt met deze acties. Desiré reist regelmatig met de trein: 'Mijn leukste OV-ervaringen zijn de uitjes met mijn dochter naar verschillende plaatsen in Nederland. Ze woont nu in Engeland en ook dan zoeken we elkaar op met de trein'. Wil je op de hoogte blijven van de acties? Meld je aan voor de e-nieuwsbrief via www.ervaarhetov.nl/nieuwsbrief.

Kringloopdag n' Roondgaank

RIJSSEN - Komende zaterdag 5 oktober vieren ruim 160 kringloopwinkels door heel Nederland de Nationale Kringloopdag. Ook bij kringloop n' Roondgaank bent u van harte welkom.

Kringloop n' Roondgaank is gevestigd aan de Nijverheidsstraat 19 in Rijssen. Dit jaar is de Nationale Kringloopdag extra bijzonder voor hen; n' Roondgaank bestaat namelijk 35 jaar.

Bijzondere branche
Tijdens de Nationale Kringloopdag maakt het publiek kennis met deze bijzondere branche. In kringloopwinkels krijgen zowel spullen als mensen een tweede kans. Om het publiek te laten zien welke goede dingen 100% kringlooporganisaties doen voor mens en milieu, zetten ze hun deuren op zaterdag 5 oktober extra wijd open. Iedere deelnemende kringloopwinkel heeft een feestelijk programma en biedt gegarandeerd goeie koopjes, dus ook n' Roondgank.

Milieubewust
Kringloopwinkels werken zonder winstoogmerk aan maatschappelijke doelstellingen. Iedereen die spullen inlevert of koopt bij een kringloopwinkel levert een bijdrage aan het milieu. Door spullen nog een tweede (of derde of vierde…) leven te bieden wordt er minder afval geproduceerd én hoeft er niets nieuws geproduceerd te worden. Van de bijna 140 miljoen kilo aan goederen die per jaar worden opgehaald door de 100% kringloopwinkels, wordt 83% opnieuw verkocht of hergebruikt.

Investeren
De opbrengst van de verkochte spullen wordt grotendeels geïnvesteerd in mensen. Van de bijna 13.000 mensen die werkzaam zijn in de kringloopbranche heeft een groot deel een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. In de kringloopbranche werken bijvoorbeeld mensen die moeten re-integreren, nadat ze langdurig werkloos of ziek zijn (geweest) of mensen met een beperking.

FC-Twente speelster in Oranje

ENSCHEDE - Bondscoach Sarina Wiegman heeft 23 speelsters opgenomen in de selectie van de OranjeLeeuwinnen voor de aankomende twee EK-kwalificatieduels met Slovenië en Rusland.

FC Twente-speelster Fenna Kalma maakt haar debuut bij het 'grote' Oranje. De 19-jarige spits, die vanaf Onder 16 alle vertegenwoordigde elftallen doorliep, was dit seizoen al elf keer trefzeker voor haar club in de Eredivisie en het Champions League toernooi. Ook FC Twente-speelsters Renate Jansen, Lynn Wilms en Ashleigh Weerden behoren ook tot de selectie van Oranje Vrouwen. Het team van bondscoach Sarina Wiegman vervolgt de EK-kwalificatiereeks op vrijdag 4 oktober met een wedstrijd in en tegen Slovenië - momenteel 51 op de FIFA-ranking. Een paar dagen later treft de ploeg in eigen land Rusland. Het EK kwalificatietreffen met de nummer 25 van de wereld wordt gespeeld in het Philips Stadion in Eindhoven. De OranjeLeeuwinnen zijn op weg naar het Europees kampioenschap in poule A verder ingedeeld met Turkije, Kosovo en Estland. De negen groepswinnaars van de kwalificatiepoules plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi, samen met de drie beste nummers twee. De overige zes nummers twee spelen in een play-off om de drie resterende plaatsen.

Open dag Alma Inloopershuis

ALMELO - Met groot genoegen nodigt het bestuur van het Alma Inloopershuis u uit voor de open dag op zaterdag 12 oktober ter ere van het 1-jarig bestaan. De open dag is georganiseerd om deze samenwerking te vieren maar ook om iedereen kennis te laten maken met wat er allemaal wordt georganiseerd voor de bezoekers vanuit het Alma Inloopershuis!

Het Alma Inloopershuis wil een laagdrempelige ontmoetingsplek bieden waar mensen, die zelf of in hun naaste omgeving te maken hebben gehad met ernstige aandoeningen, zoals kanker, hart- en/of longfalen met weinig perspectief op herstel, zonder afspraak binnen kunnen lopen. Dankzij de partners hebben ze een aantrekkelijk programma waar men kennis kan maken met de verschillende activiteiten die worden georganiseerd.

Activiteiten
Er zijn leuke workshops schilderen, handwerken, huidanalyse, mammacare, "Look Good en Feel Better" en de prostaatkanker vereniging en Hair ondersteuning Finkers zijn aanwezig. Een van de sponsoren, de Almeloopers, zullen ook met een stand aanwezig zijn. Van 11.00 tot 12.00 uur is de workshop "Schrijven helpt"

Leuke middag
Daarnaast is er tijd onder het genot van een kopje koffie of thee met de gastvrouwen/vrijwilligers te spreken. Dit alles onder muzikale begeleiding. Het Alma Inloopershuis hoopt u op zaterdag 12 oktober tussen 11.00 en 15.00 uur in het Alma Inloopershuis te mogen begroeten op hun eerste verjaardag!?? Het Alma Inloopershuis is gevestigd aan de Zilvermeeuw 14, 7609 RZ in Almelo.

Nieuwe cursussen bij kynologenclub

RIJSSEN - Op maandagavond 7 oktober kan er ingeschreven worden voor A-, B- en C-cursussen bij Kynologenclub Rijssen en omstreken (KC REO). De inschrijving is vanaf 19.00 uur bij KC REO, in de kantine van de Windhonden Renvereniging Rijssen aan de Arend Baanstraat 100/A Rijssen. De nieuwe cursussen starten op maandagavond 14 oktober 2019.

U bent misschien de trotse eigenaar van een geweldige hond. Helaas luistert hij/zij niet zoals u dat graag zou willen. Dan is het tijd voor een cursus. De trainingsmethode van KC REO is beloningsgericht. Doordat alle medewerkers vrijwilligers zijn, kan het cursusgeld laag worden gehouden en kunt u rekenen op de gedrevenheid van gediplomeerde instructeurs.

Puppy cursus
Met uw pup kunt u te allen tijde instromen. Voor de pup is het belangrijk gesocialiseerd te worden en de eerste oefeningen spelenderwijs te leren. Dit alles komt aan bod bij de puppy cursus. De eerste vier lessen (voor pups vanaf 9 t/m 12 weken) zijn op zaterdagochtend. Als de pup 13 weken oud is, zal de puppy cursus op maandagavond of zaterdagochtend zijn. Meer informatie zie website: www.kcrijssen.nl of facebook: KC REO of Jannes Bruggink (0548 -518554).

Algemene Informatie
KC REO is opgericht in 1945 en sinds de jaren zeventig worden er al gehoorzaamheidscursussen voor honden gegeven. KC REO is te vinden op de windhondenrenbaan op de Koerbelt in Rijssen. Pups vanaf negen weken zijn welkom op de vereniging voor de puppycursus. Daarna beginnen de opvoedcursussen. Als aanvulling kan men bij REO verschillende sporten beoefenen; zoals behendigheid en FCI Obedience, maar ook de Uithoudingsvermogen proef (UV) en Verkeers Zekere Hond (VZH) diploma. Dit zijn landelijk erkende diploma's en voor sommige hondenrassen verplicht voordat er gefokt mag worden. Leden kunnen gratis ringtraining krijgen; dit is een goede training voor degenen die willen showen met de hond. "Er zijn zeker verschillen binnen de verschillende rassen of kruisingen. Vooral de motivatie van een hond speelt mee in hoe snel hij iets leert. Het wil echter niet zeggen dat een hond die er lang over doet om een kunstje aan te leren, traag leert. Hij kan bijvoorbeeld heel snel leren te ontsnappen uit huis; dan is de motivatie anders. Juist deze diversiteit in rassen maakt een hondencursus geven altijd leuk, interessant en uitdagend, wat voor de ene hond prima werkt, hoeft voor de andere hond niet op te gaan. Daarom is het beheersen van rassenkennis en hondengedrag wel noodzakelijk." "REO bestaat puur uit vrijwilligers en daar zijn we ontzettend trots op. Dat mensen zich aansluiten bij een vereniging en hun eigen tijd opofferen voor een ander en voor de vereniging is iets waar velen niet bij stil staan."

Martkoopman Gokkaya: kwaliteit is onze reclame

RIJSSEN - Op de maandagmarkt van 23 september sprak ik met marktkoopman Ozcan Gokkaya uit Almelo. Hij bezoekt al 15 jaar lang de Rijssense markt met zijn handel in lederwaren.

Hij handelt in hoofdzaak in tassen, riemen, portemonnees en portefeuilles. Hij is zeer tevreden over het publiek op de Rijssense markt, vriendelijke mensen volgens Ozcan. Op deze maandagmorgen is er echter door de neervallende regen weinig belangstelling voor het marktgebeuren. Maar niettemin de geringe publieke belangstelling houden bij de marktkooplieden de moed er in. Ook Ozcan klaagt niet, want er zijn gelukkig ook betere marktomstandigheden geweest. Over het algemeen heeft hij geen redenen tot klagen, want hij kan zijn kostje wel verdienen op de markt in Rijssen. Hij heeft in de loop van de jaren in Rijssen een vaste klantenkring opgebouwd. Die zijn vertrouwen in hem gaan stellen door het leveren van kwaliteitsartikelen, want volgens Ozcan is ‘onze kwaliteit is onze reclame’. Maar door zijn naamsbekendheid en zijn waren aan te prijzen via een advertentie en een artikel in Hart van Rijssen lijkt hem voor de marktbezoekers nog eens een extra stimulans voor het kopen van zijn kwaliteitsproducten. Ozcan is niet allen in Rijssen vertegenwoordigd op de maandagmarkt maar ook is hij wekelijks aanwezig met zijn goederen op een vijftal andere markten in Overijssel.

Actie
Op de maandagmarkt van 7 oktober hebben de gezamenlijke kramen een heerlijke smakelijke actie voor haar bezoekers. Tegen inlevering van 3 marktmuntjes ontvangt iedereen een bakleverworst gratis. De bakleverworsten liggen voor u klaar bij de actiekraam op de markt.

Dick Tukkers

Rijssenaar finalist voor NK Beste Chauffeur

RIJSSEN - Vrachtwagenchauffeur Martin Hofman is één van de vijf finalisten voor het NK Veiligste Chauffeur 2019. Afgelopen zaterdag werd de eerste van twee halve finales gehouden in Rijssen, op het terrein van transportbedrijf Nijhof Wassink. Zestig Nederlandse beroepschauffeurs werden getest op onder andere vakkennis, reactievermogen, mentale gesteldheid en rijvaardigheid.

De vijf finalisten zijn: Martijn Hofman (Rijssen), Marco Dijkstra (Leeuwarden), Edwin Maljaars (Voorthuizen), Andre Dillerop (Emmen) en Martijn Klink (Meppel). De finale van het NK Veiligste Chauffeur is op zaterdag 26 oktober op het TT Circuit in Assen.

TVM Awards
Het NK is onderdeel van de TVM Awards, het nieuwe initiatief van TVM verzekeringen ter verbetering van de transport- en verkeersveiligheid. Aan het NK Veiligste Chauffeur 2019 namen ruim duizend beroepschauffeurs deel. In de eerste onlinefase van de competitie werden kennistoetsen en reactietests afgenomen. Daarnaast werd het rijgedrag gemeten via een mobiele app. De 120 beste chauffeurs kwalificeerden zich voor de twee halve finales. De tweede halve finale is komende zaterdag in het Brabantse Gilze. De hoofdprijs is uiteindelijk – naast de eer en de TVM Award – een reis voor twee personen naar Brazilië.

Veiligheid belangrijk
Televisie-presentatrice Hélène Hendriks, ambassadrice van de TVM Awards en het NK Veiligste Chauffeur: "Vrachtwagens worden in Nederland door mensen weleens geassocieerd met vertraging, files en ongelukken, maar dat beeld is echt onterecht. Juist vrachtwagenchauffeurs weten in de praktijk vaak ongelukken te voorkomen, onder andere door tijdig te anticiperen. Er vallen echter in Nederland nog veel te veel verkeersslachtoffers. Ik zit zelf veel op de weg en zie om me heen best af en toe gekke dingen gebeuren. We moeten samen aan de slag om de situatie te verbeteren"

Dag van het Haarwerk bij Confident Haarzorg

ENSCHEDE - Op 9 oktober is het weer de 'Dag van het Haarwerk'.

Kaalheid, en dan vooral bij vrouwen, is nog steeds een groot taboe. Zij durven zelden over hun probleem te praten. Er zijn echter professionele oplossingen voor ieder haarprobleem. Bij ANKO-erkende bedrijven hebt u recht op vergoeding van de zorgverzekeraar.

Kom langs
Wilt u meer weten? Loop op de 'Dag van het Haarwerk', woensdag 9 oktober, eens binnen bij Confident Haarzorg aan de Brinkstraat 66 in Enschede. Dé haarwerkspecialist in medische en cosmetische haaroplossingen. U bent van harte welkom om kennis te maken met de kwaliteit, maatwerk en persoonlijke aandacht. Kijk ook op: www.confidenthaarzorg.nl

Etalage- KunstRoute

HOLTEN - Aanstaande zaterdag 5 oktober gaat de tiende editie van de EtalageKunstRoute van start. Dit evenement van de Vereniging van Holtense Beeldende Kunstenaars (VHBK) duurt nog tot en met 3 november.

Tijdens de kunstroute werken Holtense bedrijven en ondernemers samen om heel Holten te verblijden met kunst. Het resultaat is een hele plaats als kunstexpositie, waar bezoekers hun ogen uitkijken op elke highlight waar ze komen. Meer dan 30 leden van de vereniging exposeren hun werk tijdens de kunstroute, maar er is ook ruimte gemaakt voor de kunst van basisschoolleerlingen uit de groepen 5 tot en met 8. De kunst is te bewonderen in de etalages van winkelpanden in het centrum van Holten.

Route
Ook het Kulturhuis Holten doet mee en is de thuisbasis voor meerdere exposities tijdens de kunstroute. De gehele route is zo'n 2.5km lang, de routebeschrijving kan worden afgehaald bij de balie van het Kulturhus.

Rommel- en boekenmarkt

HOLTEN - De kerkvoogdij van de Nederlandse Hervormde Gemeente te Holten organiseert aanstaande zaterdag 5 oktober een rommel- en boekenmarkt. De 22e editie van deze bekende markt wordt gehouden op het terrein achter het Kulturhus.

In combinatie met de rommelmarkt wordt er een veiling gehouden. Onder de producten voor de veiling vindt men onder andere antiek, meubels, glaswerk en vakanties. De veilingmeester zal van 13.30 tot 16.00 uur de maximaal 125 producten aan de man brengen. Ondertussen kunnen bezoekers naar hartelust door de tweedehands producten en boeken struinen tijdens de markt in en om het gebouw van Irene. Hier vindt men een selectie van alleen de beste boeken, netjes gesorteerd per rubriek dus gemakkelijk te vinden! Dit jaar is er tevens speciale aandacht voor oude boeken, die krijgen een eigen plekje.

De rommelmarkt zal worden opgezet op in totaal 400 vierkante meter en bestaat uit een enorm scala van voorwerpen en producten. De perfecte plek voor zo'n beetje alles: van kleine voorwerpen tot fietsen, meubels en schilderijen. De boekenmarkt start om 09.00 uur, de rommelmarkt al bij zonsopkomst. En naast al het shoppen kunnen bezoekers natuurlijk ook culinair genieten; bereid je voor op hamburgers of de eerste oliebol van het jaar!