Hart van Nijverdal

11 januari 2019

Hart van Nijverdal 11 januari 2019


Het is goed toeven in Nijverdal

Foto: Leonie Smit

NIJVERDAL - De weken schieten voorbij! Zo sta je voor de feestdagen en net zo makkelijk zijn de eerste weken van het nieuwe jaar al weer bijna voorbij! De tijd lijkt te vliegen. We hebben een nieuw jaar voor de boeg met nieuwe kansen, om van dit jaar een succes te maken.

De afgelopen week hebben vrijwilligers van Schaatsbaan Nijverdal hard gewerkt om de baan weer af te breken en het Henri Dunantplein leeg te halen. De dagen zijn voorbij gevlogen en we hebben genoten van een geweldige editie, met een record aantal bezoekers op zowel de schaatsbaan als in de Tipi. We beleefden heel veel hoogtepunten met onder andere de succesvolle Curling competitie, het unieke schoonschaatsen, de blije gezichten van alle scholieren en natuurlijk de peuters die hun eerste stapjes op het ijs maakten. Daarnaast heel veel gezelligheid met leuke live optredens in de Tipi en de lekkere happen van Berends Bar. Al met al een groot succes met wederom heel veel bezoekers uit de wijde omgeving!

"We mogen heel erg trots zijn op dit project. Mede door de enorme inspanning en bereidwilligheid van alle vrijwilligers. Zonder hen, geen Schaatsbaan Nijverdal. Hulde", vertelt centrumpromotor Manfred Körble. Ook in 2019 heeft winkeliersvereniging Op naar Nijverdal vele activiteiten in de planning staan. Volg hen op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven.

Hart van Nijverdal
Ook de redactie van deze krant, Hart van Nijverdal, staat voor jullie klaar in 2019. In het afgelopen jaar hebben we je op vele verschillende manieren op de hoogte mogen houden van het nieuws uit Nijverdal en omgeving. Uiteraard zullen we dat in 2019 ook weer doen! Want we zijn er immers voor jou. Tip de redactie! Wil je ons iets melden of tippen over nieuws, een evenement of andere zaken die interessant zijn voor de lezers van Hart van Nijverdal, laat het ons weten en e-mail je informatie: lezersnieuws@hartvannijverdal.com.

Originele of nieuwswaardige bijdragen worden gepubliceerd in de krant en op onze website en Facebook-pagina (Facebook.com/hartvannijverdal).

Poëzie en ComedyTunes in De Smidse

Foto: Marcel Kentin

NIJVERDAL - De werkgroep ZINiN Taal is op zoek naar schrijvers, dichters, singersong writers en andere poëten, die tijdens de Gedichtenmarathon van het Literair Café hun eigen werk of dat van een ander willen voordragen.

De vorm waarin je dat wilt doen is vrij. Wil je zingen of kies je toch voor het traditionele declameren? Maar je mag ook rappen! Schrijf je dan in en kom op donderdag 7 februari 2019 naar De Smidse en verras het publiek met je eigen werk of een gedicht, lied of song wat je mooi vind.

Beleef poëzie samen!
Poëzie wordt mooier als je het samen beleeft. Daarom houdt de werkgroep ZINiN Taal weer haar jaarlijkse Literair Café in De Smidse. Dit keer in de vorm van een Gedichtenmarathon, waar poëzie in al zijn vormen aan bod mag komen. Songteksten, je gedicht zingen,, rappen of declameren of een gedicht op wat voor manier dan ook ten gehore brengen: het mag en kan allemaal. Het thema van de Poëzieweek 2019 is Vrijheid, waarbij je je mag aansluiten. Maar het hoeft niet….

Opgeven voor de
Gedichtenmarathon

Wie mee wil doen met deze gedichtenmarathon kan zich opgeven via cultuur@zinin.com.

ComedyTunes avond
Toe aan een volle tank endorfine, ontspanning en een fris en energiek gevoel?
Op zaterdag 19 januari is het weer tijd voor een ComedyTunes avond in De Smidse.
Met de beste stand-up comedians van Nederland en een MC die de hele show aan elkaar praat belooft dit een geweldige avond te worden. We hebben de volgende line-up voor u klaar staan: Bas Birker (headliner), Jacob Spoelstra, Felix Heezemans en Vincent Geers (MC). ComedyTunes zorgt voor een fris en energiek gevoel! Op een ComdeyTunes Comedynight zie je altijd drie van de beste comedians van Nederland. De comedians vertellen in hoog tempo de meest absurde en hilarische verhalen. Je zult merken dat je begint te ontspannen, lachen en dat de stresshormonen verdwijnen. Door de maffe verhalen maak je automatisch endorfine en gelukshormonen aan. Na een avondje ComedyTunes zal je merken dat dat je weer buiten staat met een fris en energiek gevoel!

Kaarten reserveren
Reserveer nu kaarten voor ComedyTunes via www.zinin.com. Kaarten zijn ook te reserveren via de reserveerlijn (0548)624489 of aan de theaterkassa bij de VVV/Tourist Info in Nijverdal.

TIP: 'De Nieuwe Uri Geller'
Jochem Nooyen is bekend mind-illusionist en reist Nederland door met zijn illusieshows. Op zaterdag 26 januari komt Jochem naar het ZINiN Theater met zijn illusieshow 'Privacy'. Vaak denken we niks te verbergen te hebben, maar is dat ook zo? In interactieve gedachtenlees-experimenten achterhaalt Jochem of we echt niets te verbergen hebben en hoe privé onze gedachten eigenlijk zijn. Je komt allerlei gevoelige informatie over de illusionist te weten, en hij zoekt het snijvlak op tussen werkelijke privacy en de illusie ervan.

Jaargang: 4 • Nr 132 • Wk 02

Opbrengst foto DVD voor InteraktContour

Foto: Frits Bentsink

NIJVERDAL – Frits Bentsink begon ruim tien jaar geleden met het verzamelen van foto's van Hellendoorn en Nijverdal. Inmiddels is hij in het bezit van zo'n 2630 foto's uit deze regio. Deze staan allemaal op een foto DVD die de afgelopen tijd te koop was. De opbrengst van de laatste versie van de DVD was voor InteraktContour.

Frits kreeg tien jaar geleden regelmatig boeken van verzamelaars en kon zodoende een foto scannen en eventueel bewerken. "Ik vond ook veel foto's op het internet, foto's die ik interessant genoeg vond om te willen hebben. Zag ik dat de bron werd aangegeven, zoals de Historische vereniging, dan liet ik die tekst staan. In die periode, ik bezat toen ongeveer 1600 foto's, besloot ik de foto's op een DVD te zetten en deze DVD voor een goed doel te verkopen."

Foto: Frits Bentsink

"Omdat een DVD vrij goedkoop was, nam ik een winst van € 10.-"legt Bentsink uit. "Een bedrag dat naar een plaatselijk goed doel ging. Zes jaar lang kreeg ik daarbij hulp van boekhandel Bruna alwaar de fraai verpakte DVD werd verkocht. Zo heb ik in de loop der jaren zes instellingen kunnen verblijden. Zo ontvingen Zorgcentrum de Parallel en Hospice te Hellendoorn een computer en het Coeliakie Kids Kamp, de Molukse kerk, Dorcas Nijverdal en wijkvereniging 'n Oaln Diek een bedrag aan geld. In totaal brachten de DVD's destijds ruim € 3000.- op."

In juni 2018 besloot Frits nog één keer een poging te ondernemen. Omdat de bestandsgrootte te fors was voor een DVD, koos hij ervoor de foto's op USB stick te zetten. "Ik bezat inmiddels 2500 foto's. EG Computers en Bruna waren bereid mij een stick te leveren voor € 7,50. Met een opgeld van € 5.- kon ik die dan voor € 12,50 verkopen. Dat had niet gekund zonder de medewerking van de drie "huis aan huis"-bladen. Als goede doel koos ik deze keer voor InteraktContour. In totaal haalde ik een bedrag van € 360.- op. Dat bedrag werd, tijdens een gezellig samenzijn op maandag 7 januari 2019 overhandigd aan Hanneke Mekenkamp, seniorbegeleider.

Noaberhuus staat als een huis

Foto: Noaberhuus

HELLENDOORN - Het afgelopen jaar heeft het Noaberhuus onder het interim-beheer van de stichting de Welle gedraaid. Tijdens deze fase is ervoor gezorgd, dat de activiteiten, zoals warm eten op de vrijdag, het bloemschikken, biljarten op de maandagmiddag, het kaarten en de vergaderingen doorgang konden vinden.

Ook vonden in deze periode twee huwelijksvoltrekkingen plaats. Een nieuw bestuur onder de naam Stichting Helders Bloei neemt het stokje nu over en zit vol goede ideeën voor de toekomst van het dorpshuis.

Het Noaberhuus wil een centrale plek innemen in het dorp Hellendoorn, waar ouderen en jongeren elkaar kunnen ( blijven) ontmoeten. Ook organisaties zijn van harte welkom om aan te haken. Zo gebruikt Zorgaccent per 15 december 2018 een ruimte in het Noaberhuus. Stichting Helders Bloei heeft alle intentie om het Noaberhuus een levendig hart van het dorp Hellendoorn te zijn.

Het Noaberhuus is nu weer goed bereikbaar.Wilt u gebruik maken van een ruimte in het Noaberhuus, dan kunt u zich melden. Ook zoekt men nog vrijwilligers voor allerlei activiteiten.

Telefoonnummer: 0548-547970 mobiel: 06-18306169
Email:
noaberhuushellendoorn@gmail.com
Website:
www.hetnoaberhuus.nl

Astronomie voor Jongeren

Foto: Cor Kolthof

HELLENDOORN - De Sterrenwacht Hellendoorn organiseert begin 2019 de cursus "astronomie voor jongeren". Een cursus bedoeld voor meisjes en jongens in de leeftijd van 10 - 14 jaar.

Het wordt een boeiende cursus waarin eenvoudige theorie wordt afgewisseld met praktische voorbeelden en opdrachten. Zo wordt uitgebreid kennis gemaakt met het zonnestelsel, maar ook worden de afstanden in het heelal, sterrenstelsels, kometen, telescopen en ruimtevaart behandeld. Voorkennis is niet nodig, gewoon belangstelling voor wat zich aan de sterrenhemel afspeelt is voldoende. Praktische invulling: in elke les is er tijd voor de praktijk van sterrenkunde zoals: het maken van een sterrenkaart, een handspectroscoop, demonstratieproeven enz.

Natuurlijk wordt ook het planetarium van de sterrenwacht ingezet bij deze speciaal op de jeugd afgestemde cursus. Er is een heel mooie syllabus met lesstof samengesteld door deskundige vrijwilligers van de sterrenwacht.

Waarneemavond
Een observatie avond met telescopen in de koepel maakt eveneens deel uit van de cursus, de avond wordt bij helder weer georganiseerd. Wanneer? Vijf zaterdagmiddagen van 15.00 u tot 17.00 u. Op de volgende data: 2 - 9 – 16 en 23 februari plus 2 maart. Na afloop van de cursus krijgt elke jonge cursist, - bij voldoende aanwezigheid - een certificaat van deelname.
Het lesgeld inclusief lesmateriaal plus een drankje in de pauze, bedraagt € 45,00. Aanmelden kan via de
website: www.
sterrenwachthellendoorn.nl

15 januari: filmavond over beginnende dementie

NIJVERDAL - Bent u ook wel eens vergeetachtig? Is er sprake van beginnende geheugenproblemen en/of dementie? Waar kunt u terecht met vragen hierover?

Op 15 januari organiseert Evenmens een filmavond over beginnende dementie. Deze avond is gratis te bezoeken. Kaarten zijn vanaf heden op te halen bij Evenmens of de bibliotheek.

Iedereen kan te maken krijgen met dementie of met een naaste met dementie. Het is goed om dan te weten hoe u ermee om kunt gaan en wat de mogelijkheden zijn voor ondersteuning. Om ervaringen te delen en informatie te geven op het gebied van ondersteuning voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorger wordt deze avond georganiseerd door Evenmens. Het is bedoeld voor iedereen binnen de gemeente Hellendoorn die geïnteresseerd is in dit onderwerp. Na afloop van de film over beginnende dementie, willen we u als bezoeker de gelegenheid geven om vragen te stellen op het gebied van dementie en in gesprek te gaan over de film met de aanwezige professionals. De filmavond wordt gesubsidieerd door de gemeente Hellendoorn en is mede mogelijk gemaakt door ZINiN.

De entree is gratis! VOL=VOL. Kaarten kunnen tijdens kantooruren worden opgehaald bij Evenmens (Constantijnstraat 32A) en bij de servicebalie van de ZINiN bibliotheek. Locatie: ZINiN theater. Tijd: 19.30 uur – 21.30 uur.

Consumpties zijn voor eigen rekening.

HELLENDOORN

Sint Sebastianus,
Zat 12 januari
19.00u Pastor van de Bosch


Protestantse Gemeente
08.45 & 10.30u dr.J.D.Th.Wassenaar
en 19u ds. W. Broekema

Kruidenwijk
10.00 uur ds. Perk

Kronnenzommer
10.15 uur
ds.G.den Goeijen

NIJVERDAL

Sint Antonius van Padua
Zon 13 januari
09.15 Pastor van de Bosch

Protestantse Gemeente
Regenboog 09.30u
Ds.Bertine v.d.Weg,
Het Centrum 09.30u
Ds.Wil Kaljouw
Het Centrum 18.30u
Ds.J.H.Adriaanse.

Vrije Evangelische
Gemeente,
09.30u Ds. A. de Vries

De Levensbron
10.00u ds. J. Schaeffer
16.30u ds. A. Feijen

Ezra Evangelische
Gemeente
10u Advendo huis
Koersendijk 1

The Cross, 10.00u
Hermen Tijhof

Beth-Shalom, 10.00u
Frans Nijhof

Daarle

Gereformeerde Kerk,
09.30u
ds. B.J. Heusinkveld
15.00u ds. J.C. Oosterwijk

Daarlerveen

De Schoof
09.30u dienst
19.00u dienst

Prijsuitreiking kerstboominzamelen

Foto: HvN

Afgelopen woensdag hebben leerlingen alle kerstbomen ingezameld. Op woensdagmiddag 16 januari reikt wethouder Dennis op den Dries om 15.30 uur de twee hoofdprijzen van € 50,00 uit.

De prijsuitreiking is op de gemeentewerf aan de Kerkstraat 140 in Nijverdal. De overige prijzen kunnen op dezelfde woensdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur worden afgehaald op de gemeentewerf.

De prijzen worden alleen uitgereikt op vertoon van het lot!

Over de trekking

De winnende lotnummers zullen vanaf vrijdag11 januari 2019 bekend gemaakt worden op de website van de gemeente Hellendoorn.

Zwembad Het Ravijn in trek

Foto: Het Ravijn

NIJVERDAL - De zwembaden van Het Ravijn – zwem sport zorg – zijn in trek. Dat blijkt
wel uit de bezoekersaantallen in de afgelopen jaren.

In 2018 ontving Het Ravijn opnieuw een record aantal bezoekers in haar zwembaden. Met een stijging van 12 procent naderde het totaal aantal zwembadbezoekers de grens van 200.000 bezoekers.

Nieuwe activiteiten en
ontwikkelingen

"De stijging van het aantal zwembadbezoekers betreft niet alleen de buitenbaden. Ook onze binnenbaden trokken meer bezoekers," vertelt Ruben Buijserd, manager van Het Ravijn – zwem sport zorg -. "Natuurlijk hebben de mooie zomer van 2018 en verschillende maatregelen in de bedrijfsvoering bijgedragen aan een prachtig bezoekersaantal in de buitenbaden (41.000). Maar we merken dat de aantrekkingskracht van onze binnenbaden ook steeds groter wordt. Het hele jaar door weten meer mensen ons te vinden om gezond en actief bezig te zijn. Dat vinden we een goede ontwikkeling en we proberen op deze behoefte in te spelen." Het afgelopen jaar heeft Het Ravijn haar aanbod uitgebreid met nieuwe activiteiten zoals YogAqua en AquaSpinning en heeft zij de 'Natte Sportschool' geïntroduceerd. En dit sloeg aan. Buijserd: "Uit de bezoekerscijfers en feedback blijkt dat onze klanten de nieuwe activiteiten enorm waarderen. Ook de komende jaren blijven wij in beweging."

Column

Nashville-verklaring

Nou daar gaan we weer met ons allen. Een pamflet, de zogenaamde Nashville-verklaring laat internet even ontploffen. Die arme Kees van der Staay die in een onbewaakt ogenblik zijn handtekening heeft gezet onder een tekst die hij, vrees ik, niet goed gelezen heeft. Arme, ja want als er één politicus is die ik betrouwbaar vind overkomen, is hij het wel. En ik verbaas me over de haatdragende en beledigende bagger die hij over zich heen krijgt. Alsof dat dan geoorloofd is. Alle frustratie er uit mag. Alsof je daarmee niet hetzelfde doet waarvan je die ander beschuldigt. Uit de kast komen om vervolgens in een andere kast te kruipen. Net zo benauwend en normatief als de kast waar je uit komt. Durf te luisteren naar de ander, maak ruzie, scheld maar durf te luisteren, plak die ander niet een sticker op, jij die jezelf net hebt bevrijd van een sticker!
Over stickers en plaatjes gesproken:
Wat ben ik blij dat de maand december voorbij is, want wat word ik ermee geconfronteerd dat familie, huisje boompje, beestje de norm is. Zo moet je zijn, zo moet je doen. Wat moet ik mezelf toespreken dat de manier waarop ik leef oké is. Als mens ben je geboren om vrij te zijn. Als ik naar de Bijbelse figuur Jezus kijk, zie ik een mens levend in een groep vrienden, alleen, zonder partner, op afstand van zijn familie. Passend in geen enkel straatje. Dat zou pas mooi zijn. Dat niemand zich meer druk maakt of je nou op mannen valt of vrouwen of allebei. Dat je een jongensachtige meid kunt zijn of een zachtaardige jongen. Dat je niet zo goed kunt zien wat je nou bent, een jongen of een meisje. Dat je vrij voelt te leven zoals je wilt. Hoe mooi zou dat zijn. Dat je vrij kunt zijn, dat je mag zijn wie je bent, die je bent. Mens. Uniek. Prachtig.
Be it!

Weedebee

Waterpoloteams Z&PC Het Ravijn van start

Foto: Het Ravijn

NIJVERDAL - De winterstop zit er bijna op voor de teams van Het Ravijn. De trainingen zijn weer gestart en de waterpolodames spelen ter voorbereiding op het seizoen zondag 13 januari in het eigen Ravijnbad een nieuwjaarstoernooi met enkele ploegen uit de Eredivisie.

Het Ravijn is gastvrouw van Dames 2, ZVL, ZV De Zaan en SGHA Heerenveen. De wedstrijden starten zondagmiddag om 13:00 uur. De waterpoloheren sparren samen met ZPC Amersfoort en spelen oefenwedstrijden ter voorbereiding op de competitie die op zondag 20 januari in Ede weer van start gaat met een wedstrijd tegen Polar Bears. De waterpolodames spelen zaterdag 19 januari in Ede tegen de regerend landskampioen Polar Bears.

Het Ravijn staat bekend om de absolute waterpolotop, Zowel het eerste dames als heren team speelt in de nationale Eredivisie.

Nooit meer vallen!

HELLENDOORN - Een zorgrobot in de vorm van een rollator die het aantal valincidenten flink vermindert: dat kan 'Lea' zijn. Dit blijkt uit een proef die gehouden is onder drie cliënten van InteraktContour die vaak vallen. Zij testten de zorgrobot acht weken lang, met nul valincidenten tot gevolg.

De proef werd uitgevoerd in het kader van het afstudeeronderzoek van de opleiding HBO-V van Willeke Overeem. Zij is senior begeleider bij InteraktContour, de zorginstelling die gespecialiseerd is in de begeleiding en ondersteuning van mensen met niet-aangeboren hersenletsel. "In mijn onderzoek richt ik me op het vinden van een manier waarop we het aantal valincidenten kunnen verminderen", licht Willeke toe. In de proef testten een cliënt met een ernstige evenwichtsstoornis als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel door een hersenbloeding en twee cliënten met Parkinson de Lea acht weken lang.

Superslimme rollator

Lea is een zorgrobot in de vorm van een rollator die geavanceerde loopondersteuning biedt. De robot wordt exact ingesteld op de gebruiker. "Allard is een van de deelnemers van de proef. Hij loopt door zijn Parkinson vaak te snel. Dit resulteerde in valpartijen die met een normale rollator niet te ondervangen zijn, omdat deze naar voren schiet. Daardoor viel hij zo'n drie keer per week. De Lea van Allard is daarom op een tragere stand gezet, zodat het apparaat tegendruk geeft. En op het moment dat Allard toch te snel wil lopen, springt Lea automatisch op de rem", legt Willeke uit.

Van vaak naar nooit meer vallen

"Met een normale rollator kan ik wel lopen, maar daarmee heb ik een paar keer een flinke smak gemaakt. Daarom gebruik ik altijd mijn rolstoel om van A naar B te komen. Ik ben blij dat ik de mogelijkheid kreeg om Lea te gebruiken. Het was een fijne ervaring, ik voel me veel veiliger als ik met Lea loop. Ik denk dat het een heel goed middel is voor anderen die ook vaak vallen", vertelt Allard. Ook uit de testresultaten blijkt Lea een goede keuze voor hem. Want waar hij met het gebruik van een normale rollator zo'n drie keer per week viel en slechts vijf minuten per dag liep, is hij tijdens de proef geen enkele keer gevallen en liep hij minimaal dertig minuten per dag. Ook de andere twee cliënten hadden geen valincidenten en wel een significante verhoging van het aantal minuten dat zij per dag liepen.

Elke week meer zelfredzaam

"In deze proef van slechts acht weken was al duidelijk vooruitgang te zien. Elke week durfden de cliënten weer wat meer, waardoor zij ook steeds een stukje zelfredzaamheid terugkregen. Zo is er op de woonlocatie waar Allard woont een klein rolstoelhellinkje. Daar kon hij nooit vanaf omdat hij dan viel, maar met Lea durfde hij dat wel. Dat was fantastisch om te zien!" De testresultaten worden gedeeld in de projectgroep die zich bezighoudt met het verminderen van het aantal valincidenten binnen de organisatie.

Over InteraktContour

InteraktContour is de specialist is Midden- en Oost-Nederland op het gebied van niet-aangeboren hersenletsel. Cliënten krijgen ondersteuning en begeleiding in de vorm van wonen met zorg, individuele begeleiding, dagbesteding en behandeling. De organisatie besteedt veel tijd en aandacht aan eHealth, omdat dat volgens haar de zorg toekomstbestendig maakt en de zelfredzaamheid van cliënten kan verhogen. Daarom is InteraktContour bezig met meerdere projecten op het gebied van eHealth: van het 'Huis van de Toekomst' waarbij op een woon- en dagbestedingslocatie in Kampen tientallen hulpmiddelen getest worden door bewoners en deelnemers van de locatie, tot een project waarbij zorgrobot Tessa in Salland door tien cliënten wordt getest en de proef met zorgrobot Lea. Daarnaast start binnenkort een eHealth-hulpmiddelen uitleenservice

Calisthenics: Trainen met je eigen lichaamsgewicht

Foto: Gemeente Hellendoorn

NIJVERDAL - Met de plaatsing van een Calisthenics-parcours op de recreatieweide van Het Ravijn – zwem sport zorg – is een grote wens in vervulling gegaan van de AquaBootcampers van Het Ravijn. Onlangs namen zij het parcours voor het eerst in gebruik.

"Calisthenics is een laagdrempelige trainingsvorm, waarbij je traint met je eigen lichaamsgewicht. Deze vorm van training maakt ook onderdeel uit van onze AquaBootcamp", vertelt Ruben Buijserd, manager van Het Ravijn - zwem sport zorg -. "Het nieuwe parcours biedt meer variatiemogelijkheden en vormt een mooie aanvulling op de al aanwezige voorzieningen. We hebben gekozen voor een veelzijdig en uitdagend parcours met o.a. rekstokken, ringen, opdrukstangen en een monkeybar. Hiermee kunnen niet alleen onze AquaBootcampers, maar ook andere sporters goed uit de voeten. Daarnaast is het tijdens de zomer een aantrekkelijke speelvoorziening voor onze buitenbadbezoekers", aldus Buijserd.

Lijfstijl Nijverdal

Ook Lijfstijl Nijverdal, huurder van een bedrijfsruimte op de verdiepingsvloer in Het Ravijn, is zeer content met het nieuwe parcours. "Het Calisthenics-parcours is echt een aanwinst voor ons", vertelt Karin Velnaar. "Afgelopen week hebben wij het parcours ingezet voor onze small-group training. We zijn er erg enthousiast over. Er is meer variatie aan te brengen in de training. Daarnaast kunnen we tegemoet komen aan de wens van onze klant om lekker buiten te sporten. Mooi dat we dit door middel van samenwerking met Het Ravijn – zwem sport zorg - kunnen realiseren!".

Huren?

Vanaf januari kunnen ook particuliere groepen of sportverenigingen gebruik maken van het Calisthenics-parcours. Voor meer informatie over de verhuur kan contact opgenomen worden met Het Ravijn – zwem sport zorg -,
tel. 0548-613516 / email R.Buijserd@hellendoorn.nl

PCOB

NIJVERDAL - Op donderdagmiddag 17 januari is de eerste ledenbijeenkomst van de PCOB Nijverdal/Hellendoorn zoals gebruikelijk in Het Centrum aan de Constantijnstraat in Nijverdal. De middag wordt verzorgd door Kees en Diny Terlouw uit Vianen. Het echtpaar is meerdere malen in Iran geweest. Zij zullen een presentatie geven over het land en haar inwoners waarvan zij zeggen dat het land, het landschap en haar inwoners een onuitwisbare indruk op hen heeft gemaakt. De zaal is open vanaf 14.00. De bijeenkomst begint om 14.30 uur en is vrij toegankelijk voor leden en belangstellenden.

Alpha-cursus

NIJVERDAL - Eind januari 2019 gaat er weer een nieuwe Alpha-cursus van start in Nijverdal. Vraag je je af of er meer is? Ben je op zoek naar de zin van je leven? Loop je rond met andere levensvragen of wil je meer te weten komen over God, Jezus, Heilige Geest en het christelijk geloof? Dan is Alpha echt iets voor jou/u! Alpha is met anderen op zoek gaan naar de zin van het leven. Tijdens circa tien interactieve en gezellige avonden (18.30- 21.30) ontdek je wat het christelijk geloof inhoudt. We beginnen met een gezellige maaltijd, daarna is er een korte inleiding waarna we in groepjes uiteen gaan om verder te praten. Je ontmoet leuke, nieuwe mensen. Denkt samen na over inspirerende onderwerpen. Iedereen kan komen met zijn eigen vragen. Daar is alle ruimte voor. De Alpha cursus is voor mensen vanaf 18 jaar, helemaal vrijblijvend en gratis! De cursus wordt verzorgd door de Protestantse Gemeente Nijverdal en Samenwerkingsgemeente De Levensbron. Mocht je nu al vragen hebben of meer informatie willen, neem dan gerust contact op: alpha.in.nijverdal@gmail.com. Zie ook: www.alpha-cursus.nl

'Back to the sixties' in het ZINiN Theater

Foto: ZINiN

NIJVERDAL - Het legendarische Amerikaanse Woodstock Festival (1969) was het hoogtepunt van de flowerpower- en hippiecultuur. Vijftig jaar later gaan we terug naar die ongeëvenaarde muzikale happening. Dit 50 jaar jubileum bestaat uit theaterscènes, originele beelden, een spectaculaire live-band, geweldige muziek en ontwapenende humor.

Zaterdag 19 januari staat Woodstock The Story in het ZINiN Theater om u dit muzikale hoogtepunt opnieuw te laten beleven. De stoelen gaan uit de zaal, zodat er ouderwets gedanst kan worden. De 9-koppige cast verandert het theater in een festivalterrein en laat u met overgave de muziek beleven van onder anderen 'The Who', 'Santana', 'Melanie', 'Joe Cocker', 'Jimi Hendrix', 'Janis Joplin', 'Sly' & 'The Family Stone', 'Jefferson Airplane', 'Crosby Stills & Nash', 'Creedence Clearwater Revival' en vele anderen.

Woodstock The Story verhaalt het gevoel van een generatie; van artiesten en bezoekers die natuurlijk geen idee hadden dat ze op dat moment (muziek)geschiedenis aan het schrijven waren. De voorstelling laat het u beleven en voelen: de idealen, ideologieën, wensen, dromen; de tegenstellingen in de samenleving en de daaruit voortvloeiende protestsongs. Woodstock The Story zet een krachtig concert en theatervoorstelling neer die onder uw huid kruipt.

Reserveer uw kaarten via www.zinin.com. Kaarten zijn ook te reserveren via de reserveerlijn (0548)624489 of aan de theaterkassa bij de VVV/Tourist Info in Nijverdal.

Bijzonder jaar voor CRK Praise the Lord

Foto: ROSANNE ABBINK

NOTTER - Het Christelijk Regionaal koor Praise te Lord uit Notter maakt zich op voor een bijzonder jaar. In 2019 bestaat het koor namelijk 25 jaar. Er zijn meerdere momenten in 2019 waarbij dit 25 jarig jubileum centraal zal staan.

Dankbaar kijken ze terug op alle jaren die voorbij zijn gegaan. Het doel van het koor is om de naam van God groot te maken en dat door middel van muziek en zang uit te dragen. Vanaf de oprichting staat het koor o.l.v. dirigent Jan Quintus Zwart. Het is de bedoeling om er een feestelijk jaar van te maken. Wat begon als een jongeren koor is uitgegroeid tot het CRK wat het nu is. Het jubileumjaar gaat van start met een open repetitie op 14 januari 2019. De repetitie vindt plaats in het Kulturhus Irene aan de van Kregtenweg 9 te Notter op maandagavond van 18.30 – 1945 uur. Mannen en vrouwen tussen de 15-60 jaar zijn welkom om een kijkje te komen nemen en een keer met ons mee te repeteren.

Jonge talenten The Valley Bucketeers

Foto: Roy Stokvis

NIJVERDAL - Het U12 team van basketbalvereniging The Valley Bucketeers heeft het jaar afgesloten met een internationaal toernooi in Denemarken. Op 27 december zijn ze vertrokken richting het Deense Lemvig, op 30 december begon het team vermoeid weer aan de terugreis.

Het team, bestaande uit een mix van spelers uit het jongens en het meisjes U12 team van The Valley Bucketeers speelde tijdens het toernooi wedstrijden tegen teams uit België, Duitsland, Tsjechië en Denemarken. Helaas gingen alle wedstrijden wel verloren, maar toch was het een heel erg succesvol toernooi.

Foto: Roy Stokvis
Foto: Roy Stokvis

De spelers hebben allemaal enorm veel geleerd en internationale ervaring opgedaan. Trainer Ying-Wai Man is dan ook erg trots op de spelers: "Ze hebben heel erg hard geknokt en de kopjes niet laten hangen. Ze weten nu hoe het voelt om tegen een internationale pressie verdediging te spelen. Daarnaast hebben ze ook nog eens enorm veel plezier gehad met elkaar!". Een erg mooie ervaring dus voor de jonge talenten van The Valley Bucketeers, die niemand hen meer afpakt en die bovendien in de tweede helft van de competitie weer goed van pas kan komen.

27 jubilarissen bij vv SVVN

NIJVERDAL - In het clubgebouw aan de Rossinistraat hield SVVN de traditionele Nieuwjaarsreceptie. Zo'n 400 mensen namen van de gelegenheid gebruik elkaar de hand te schudden. Tijdens deze receptie werden de kampioenen van de najaarsreeks 2018-19 gehuldigd.

SVVN JO7-1, SVVN JO9-4 en SVVN MO15-1 mochten het ereschavot betreden. Er werd stilgestaan bij het overlijden in 2018 van SVVN'ers Guus Mulder en Gerrie Reurink-Wijnen. Een speciale huldiging was er voor Tonnie Bloemendal, die 40 jaar assistent-scheidsrechter is bij SVVN. Ook traditioneel bij de nieuwjaarsreceptie is het huldigen van de jubilarissen voor een mijlpaal in hun lidmaatschap voor SVVN. Liefst 27 jubilarissen telde deze editie die 25, 40, 50 of 60 jaar lid waren.
Achterste rij van links naar rechts: Michiel Middelesch (25), Frank Bolink (25), Anand Jurriën (25), Arjan de Groot (40), Alwin van Munster (40), Matthijs Kamp (25) en Peter van der Linde (40).
Middelste rij van links naar rechts: Geerhard Mensink (40), Richard Hegeman (40), Jan Schippers (40), Bernie van Driessen (40) en Arjan Jansen (40).
Voorste rij van links naar rechts: Gerrit Scharphof (60), Erik Snellink (50), Gerard Freriksen (40), Rijk Wijnen (60), Erik Compagne (50), Gerrit Bergboer (60), Arjan Oost (40), Jeroen van Keulen (25) en Erik Vliek (25).
Op de foto ontbreken: Rik van der Velde (25), Egbert Aanstoot (25), Bert-Jan Ruumpol (40), Johan Scharphof (40), Gerdindant Pijffers (40) en Jan Scharphof (50).

De Zweef huldigt 22 jubilarissen

Foto: Jan-Pieter van Vree

NIJVERDAL - Tijdens de nieuwjaarsreceptie op zondag 6 januari huldigde De Zweef maar liefst 22 jubilarissen. In het bomvolle clubgebouw aan de Koersendijk speldde voorzitter Erik Heuver de volgende personen het bijbehorende speldje op:

Voor 25 jaar lidmaatschap: Nick Oosterwechel, Emiel Blikman, Kris Brand, Stefan Tijhof, Jesper Gerhard, Robin Souverijn en Bertil Webbink. Gehuldigd voor 40 jaar lidmaatschap werden: Roy Narraina, Ton Zwakenberg, Jeroen Souverijn, Gejo Westenbroek en Mark Tijhuis. 50 jaar lid waren: Gerard van Schooten en George Damman. Tenslotte was er een persoonlijk woord van de voorzitter voor elk van de mensen die 60 jaar lid van De Zweef waren: Jan Winkels, Theo ten Hove, Antoon Morsink en Marinus Verduin. Voor alle jubilarissen was er een mooie bos bloemen. Eddy Huis in 't Veld, Dennis Roeloffzen, beide 25 jaar lid, Harm Morsink, 50 jaar lid en Sinus Wennemers, 60 jaar lid konden niet aanwezig zijn en krijgen de onderscheiding later.

Martijn Evers

Martijn Evers is uitgeroepen tot Vrijwilliger van het Jaar 2018. Evers kreeg deze onderscheiding, omdat hij heel veel activiteiten ontplooid die zowel voetbal gerelateerd zijn, als niet voetbal gerelateerd. Als lid van de Technische Commissie-jeugd is hij nauw betrokken bij het jeugdvoetbal binnen de club. Tevens is hij coördinator bij de JO7 t/m JO12 en trainer van JO9-4. Verder is hij als lid van de Sponsorcommissie betrokken bij de fondsenwerving van de vereniging. Tot slot ontplooit hij veel eenmalige zaken, zoals de organisatie rondom de wedstrijden van ons eerste elftal tegen FC Twente en Heracles Almelo. Ook voor de onlangs gehouden oliebollenactie draaide hij zijn handen niet om. Daarnaast is hij betrokken bij de maatschappelijke stages, het ontbijt aan het begin van het seizoen, herfsttoernooi, nieuwjaartoernooi, ouder/kind toernooi en de kledingcommissie. De oorkonde, bloemen en dinerbon die voorzitter Erik Heuver uitreikten, zijn wel-verdiend.

Stem nu op jouw sporters van het jaar

NIJVERDAL - Wie is de beste sportman, sportvrouw, sportploeg en het beste sporttalent van de gemeente Hellendoorn? Het publiek mag ook dit jaar meestemmen. Het Online Stemformulier is nu geopend. Stemmen op jouw favoriete sporter kan via: https://www.sportverkiezinghellendoorn.nl/stemmen.

Het Sportverkiezingsgala 2018 vindt plaats in het Twents Ribhouse & Partycentrum Noabers in Hellendoorn. Op zaterdag 2 februari 2019. Alle aanmeldingen voor de categorieën: Sportploeg – Sportman – Sportvrouw – Sporttalent – Sportvrijwilliger en Andere Sporten zijn inmiddels binnen. Binnenkort komt de jury bij elkaar om de winnaars te selecteren.

Eind januari worden de genomineerden bekendgemaakt. Sinds enkele jaren is het mogelijk dat de inwoners van de gemeente ook een stem krijgen binnen de Sportverkiezing. Ruim 4000 mensen brachten vorig jaar een stem uit op hun favoriete sporter. Alle aanmeldingen van het afgelopen sportjaar zijn opgenomen in een Online Stemformulier. Per categorie kan men één stem uitbrengen. Deze stemmen tellen uiteindelijk ook mee bij de selectie van de winnaars.
Het stemformulier is mede mogelijk gemaakt door Smaakreclame.nl. Stemmen kan via: www.sportverkiezinghellendoorn.nl/stemmen. Stemmen kan tot en met 12 januari.

.

Contract Bram Freie

NIJVERDAL - Hulzense Boys heeft contract met de trainer van het 1e elftal, Bram Freie, verlengd met 1 seizoen. Volgens de Technische Commissie van Hulzense Boys kreeg Bram toen hij in het seizoen 2017-2018 als trainer bij Hulzense Boys begon direct te maken met een behoorlijk aantal spelers die door blessures noodgedwongen moesten stoppen. Hij heeft daarop een verjonging doorgevoerd die tot nu toe erg goed uitpakt. Verder tilt Bram met zijn ideeën en enthousiasme de hele vereniging naar een hoger plan. Bram -die in het bezit is van het TC1 diploma- is nu bezig aan zijn tweede seizoen als hoofdtrainer bij Hulzense Boys en ziet voldoende perspectief in de huidige spelersgroep om daar nog zeker minimaal 1 jaar mee door te gaan. De TC heeft dan ook alle vertrouwen in een verdere samenwerking met deze jonge, gedreven, enthousiaste, trainer.

SNO enquête

NIJVERDAL - Excelsior'31 is de winnaar geworden van de SNO enquête 2017/2018. Er wordt door scheidsrechters van zowel senioren- als jeugdwedstrijden, die lid zijn van de scheidsrechtersvereniging, naar diverse onderdelen gekeken. Denk hierbij aan het ontvangst van de scheidsrechter, de accommodatie, begeleiding voor/tijdens/na de wedstrijd en hoe er na afloop in de bestuurskamer wel of niet werd gereageerd op beslissingen. Van de 42 verenigingen die meedingen (clubs uit de omgeving Holten, Nijverdal en Hardenberg) kwam Excelsior'31 als winnaar uit de bus. "Met name bij de jeugd is het daar enorm goed geregeld voor wat betreft de scheidsrechters. Excelsior'31 is een voorbeeld voor de regio", aldus André Meulenkamp.

Twee dames uit Dijkerhoek in de Rijssense Revue

Foto: MARJOLY FOTOGRAFIE

RIJSSEN - We spreken met Heleen ten Have en Ineke Bronninkreef, ze spelen dit jaar beide voor de 2e keer in de Rijssense Revue als Dientje en Gerrie.

Dientje vormt samen met Wilm (Wim Pluimers) een vast koppel en de revue en Gerrie vormt een vast koppel met Oarnd Jan (Johan Abbink). Twee jaar geleden werden we gevraagd om een rol te komen spelen in de Rijssense Revue, voor ons een hele nieuwe ervaring en een uitdaging om te doen. Ondanks dat we samen al jaren spelen in de Diekerhookse Revue, werden we gevraagd auditie te doen voor een rol in de revue. Heleen, altijd wel in voor een uitdaging, haalde Ineke over de streep, ze stortten zich vol overgave in de audities en belanden in de Rijssense Revue. Het was ontzettend gaaf om te ervaren hoe hier in Rijssen Revue wordt gemaakt, we waren gewend in Dijkerhoek om na een korte voorbereiding 1 avond revue te spelen in de zomer in een grote tent, in Rijssen is dat totaal anders.

Repetitie
Vanaf september zijn we al druk aan het repeteren met de spelersgroep, en vanaf januari wordt er gerepeteerd met de hele revue crew; zang, dans en techniek. Alleen al in januari en februari zijn we tientallen avonden met de revue in de weer, je ziet de revue stap voor stap groeien en we hebben veel plezier aan de voorbereiding van het hele spektakel. Ook was het een prachtige ervaring om revue te maken in een heel andere omgeving, de prachtige Herman Wessels theaterzaal van het Parkgebouw, geweldig om hier op het toneel te staan en voor het publiek heerlijk om vanuit een luxe theaterstoel de nieuwe revue te komen bekijken.

Herkenbaar
De nieuwe Rijssense Revue "Mooi dat 't zo kan" staat bol van eigentijdse en herkenbare sketches, zang en dans en levert een vermakelijk avondje uit op voor iedereen uit Rijssen en de regio. Kaarten voor "Mooi dat 't zo kan" zijn te boeken op de website van het Parkgebouw www.parkgebouw.nl en meer informatie is te vinden op www.rijssenserevue.nl en op de Facebook site van de revue.

Bladmuziek lezen voor visueel gehandicapten

TWENTE - Muziek is voor veel mensen een belangrijke interesse; je kunt er veel passie en creativiteit in kwijt. Maar wanneer je een visuele handicap hebt, is bijvoorbeeld het lezen van gedrukte bladmuziek een grote uitdaging. Visio organiseert komende week een bijeenkomst over dit thema in Apeldoorn.

Visio organiseert op woensdag 16 januari van 14.00 tot 16.00 uur een lezing over de mogelijkheden van het lezen van bladmuziek op de iPad voor slechtziende mensen. De bijeenkomst is aan de Waldeck-Pyrmontstraat 31, gebouw Sigma in Apeldoorn.

Uitdagingen
Wanneer iemand slechtziend is, dan zijn veel dagelijkse dingen niet meer zo vanzelfsprekend. Bij alles wat we doen gebruiken we onze ogen. Ook bij het maken van muziek. Het lezen van bladmuziek is dan een hele uitdaging. De iPad wordt door mensen met een visuele beperking veelal ingezet om teksten beter te kunnen lezen. Maar geldt dat ook voor het lezen van bladmuziek? Bij het beantwoorden van deze vraag blijken er meerdere factoren een rol te spelen. Bladmuziek lezen vereist nauwkeurigheid en is niet voor iedere muzikant hetzelfde, maar afhankelijk van het instrument.

Apps
Er bestaan apps die de bladmuziek vergroten en herschikken. U kunt met een voetpedaal bladeren om de handen vrij te houden. Wel zo handig wanneer u bijvoorbeeld trompet speelt. Een beeldscherm aansluiten of bladmuziek afspelen behoort ook tot de mogelijkheden. In de lezing op woensdag 16 januari om 14:00 uur gaat Marjolein Zwaan, onderzoeker ICT en ergotherapeut in op de mogelijkheden die de iPad biedt. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via: apeldoorn@visio.org T 088 585 62 00.

Welkom bij open repetities van Vocaal Ensemble Rijssen

RIJSSEN - De hele maand januari houdt Vocaal Ensemble Rijssen open repetities om belangstellenden kennis te laten maken met het ensemble. Het koor repeteert op maandagavond in het gebouw van de Molenhoek aan de Butaanstraat in Rijssen. Repetities starten om kwart voor acht.

Niveau
"Dat is veel te moeilijk voor mij!" is een veelgehoorde reactie op de vraag of iemand zin heeft om te komen zingen bij het koor. "Maar dat is onjuist," zegt dirigent Jan-Geert Heuvelman. "Beginnende koorleden krijgen veel steun van gevorderde zangers. Daarnaast heeft iedereen de beschikking over muziekbestanden die per partij geluisterd/ingestudeerd kunnen worden. Soms zelfs met een filmpje erbij! Zodoende zijn de muziekstukken heel goed in te studeren, ook voor mensen die denken dat ze niet over het juiste muzikale niveau beschikken."

Januari is open repetitie-maand om in januari begonnen wordt met het nieuwe programma. "We bestaan dit jaar 20 jaar en daarom geven we in het najaar twee jubileumconcerten. Het zijn nieuwe koorwerken voor alle leden, dus nieuwe leden hebben geen achterstand, wat het instappen natuurlijk extra aantrekkelijk maakt." Bij de tenorpartij is er op dit moment een vacature. Het bestuur hoopt dat er snel een jongeman is die zich aanmeldt. De andere partijen zijn voldoende vertegenwoordigd, maar de wachtlijstleden staan er nooit lang op. Wie zin heeft om komend jaar al mee te zingen bij dit ensemble kan naar de open repetities komen op de maandagen in januari. Meer informatie op www.vocaalensemblerijssen.nl

Goed jaar met veel bezoekers voor het Rijssens Museum

RIJSSEN – Ondanks de tropische temperaturen van afgelopen zomer, heeft het Rijssens Museum een uitstekend jaar achter de rug.

Dat bleek donderdagavond op de nieuwjaarsreceptie van het Rijssens Museum uit de getallen die voorzitter Jan Bakker presenteerde. Volgens Bakker is met een 11.212 bezoekers in 2018 een nieuw record bereikt. Dit aantal ligt nog weer enkele honderden bezoekers hoger dan in 2017. "En dat ondanks de dip die veroorzaakt werd door de aanhoudende tropische temperaturen." Bakker prees de inzet van de ruim 100 vrijwilligers door wie het Rijssens Museum en het Brandweermuseum draaiende wordt gehouden. In een korte terugblik op 2018 zei hij dat het voor het museum en voor Rijssen een mooi jaar geweest is, waarin ook op passende schaal stilgestaan is bij het 775-jarig bestaan van Rijssen. "We zijn het afgelopen jaar als musea nóg meer wezenlijk onderdeel geworden van de gemeenschap waarin we onze plaats en functie hebben als het gaat om het promoten van de stad Rijssen. Daarom is het ook zo mooi dat juist dit jaar duidelijk is geworden dat Rijssen ooit Hanzestad is geweest en dat we zijn toegelaten tot het hedendaagse verbond van Hanzesteden." Bakker zei te hopen dat Rijssen de kansen zal benutten om het lidmaatschap van het Hanzeverbond te gebruiken om nog meer aan de weg te timmeren als stad en als gemeente met een eigen gezicht.

RegioBank scoort beste rapportcijfers

RIJSSEN - RegioBank krijgt van haar klanten de hoogste rapportcijfers. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Consumentenbond onder ruim 12.000 consumenten. Vorig jaar stond de bank ook al bovenaan.

RegioBank kreeg als algemeen cijfer een 9,2. Ook voor service en voor Internet en Mobiel Bankieren heeft RegioBank met een 8,6 het hoogste cijfer. Het onderzoek werd gehouden onder 12.000 klanten. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd op de website van de Consumentenbond. "Het is een uitslag om trots op te zijn. Zulke hoge cijfers zijn natuurlijk een prachtig compliment. Dat onze klanten onze service zo hoog waarderen, is voor mij weer een bevestiging dat RegioBank de juiste keuzes maakt.", aldus Otten & Flim financiële Diensten.

In de buurt
Met ruim 530 vestigingen in dorpen en kleine steden is RegioBank dé bank in de buurt. Een bank, waar mensen persoonlijk geholpen worden door een lokale Zelfstandig Adviseur die ze kent en die weet wat er speelt in de omgeving. RegioBank kiest bewust voor de regio. Zij vindt dat lokale gemeenschappen waardevol zijn voor Nederland. En dat lokale basisvoorzieningen zoals een school, supermarkt en een bank moeten blijven bestaan. Daarom zorgt RegioBank ervoor dat iedereen zijn geldzaken in de buurt kan regelen. En maakt de bank zich sterk voor de leefbaarheid van dorpen. Voor meer informatie: www.regiobank.nl.

Nathalie Baartman

RIJSSEN - Nathalie Baartman brengt anderhalf uur lang geestige anekdotes en bespiegelingen die doen verlangen naar een vriendelijker Nederland. Ze is energiek, toegankelijk, oprecht en innemend. Ze vertelt beeldend.

Nathalie Baartman komt op achtjarige leeftijd voor het eerst in aanraking met een orgel. Ze is op slag verliefd op dit instrument met de indrukwekkende knopjes. Ook al in diezelfde tijd begint ze verhaaltjes te schrijven, met stuk voor stuk een tragische afloop. Haar grote voorbeeld is Oma Knots (van de televisieserie De Familie Knots). Nu is Nathalie een volwassen vrouw. Terug in Twente, levend in een wereld die zij meestal anders ziet dan wij. Haar vijfde voorstelling 'Breek' is een subtiel-hilarische voorstelling over kwetsbaarheid. Over het ongemak van stilte. Alles op het randje van de gekte. De voorstelling speelt op 18 januari om 20.00 uur in het Parkgebouw Rijssen. Tickets kosten €19,50 en kunnen gekocht worden via www.parkgebouw.nl of aan de Harmeling Receptie.

Paul de Munnik

NIJVERDAL - Na jaren van grote producties vindt Paul de Munnik het heerlijk om in een kleinere bezetting te spelen. Kom daarom op 12 januari langs om te genieten van deze show.

In dit tweede solo­programma etaleert Paul zijn talenten. Samen met Wouter Planteijdt, één van Neerlands beste gitaristen. In korte monologen en sfeerliedjes komt een meltingpot aan stijlen voorbij. Pauls teksten zijn van het allerhoogste niveau. Paul loodst ons rustig en geestig langs de zaken die hem raken en inspireren tot wat hij het liefste doet. Waar hij zo luidkeels om bejubeld wordt: het zingen van de mooiste theaternummers. Van hemzelf, maar ook van anderen. De tickets kosten €19,50 en de show start om 20.15 uur bij het ZINiN Theater. Kijk voor meer informatie op http://www.zinintheater.nl/.

12 / 20

Klimaatverandering raakt ons allemáál

TWENTE - Het kan niemand ontgaan zijn, het klimaat is de laatste jaren aan het veranderen. De tijd van strenge winters met veel sneeuwval en lage temperaturen en stabiele zomers met zonnige dagen lijken voorbij.

Het weer is tegenwoordig veel grilliger dan dat. Een echte winter blijft vaak uit, of uit zich zeer plotseling en verdwijnt net zo snel weer. De temperaturen liggen vrijwel het hele jaar al hoger dan gemiddeld, waarin de afgelopen zomer wel een absolute uitschieter was. We breken het ene weerrecord na het andere, maar dit leidt ook tot problemen. Veel steden zijn niet voorbereid op de extreme weersomstandigheden waar we nu vaak mee te maken krijgen. Een van de meest zichtbare problemen is wateroverlast. Het afvoersysteem voor regenwater is op veel plekken niet berekend op de grote hoeveelheden die in zeer korte tijd kunnen vallen. Het resultaat zijn straten die blank staan, maar ook woningen en portieken kunnen te maken krijgen met wateroverlast.

Aanpak
Enschede, Haaksbergen en veel andere gemeenten zijn bezig om oplossingen te zoeken voor dit probleem. Bedrijven en particulieren kunnen hier bij helpen. Regenwater wordt opgenomen via de grond en zo op een natuurlijke manier afgevoerd. Een van de problemen is dat steeds meer tuinen worden betegeld. Dit is een onderhoudsarme oplossing, maar een ramp bij het afvoeren van regenwater. Dit lukt vele malen beter in een tuin met meer groen. Tuinen zouden dus weer groener moeten worden. En waar geen ruimte is voor een tuin is er het principe van groene daken. Vooral voor bedrijven kan het interessant om groen aan te leggen op daken waarmee regenwater wordt opgevangen en efficiënt afgevoerd. Gemeenten steunen dit soort initiatieven door subsidies te geven voor de aanleg van groene daken. Een groen dak aanleggen is soms ook mogelijk op een carport, garage of schuur.

Droogte
Een ander resultaat van de klimaatverandering is dat er ook langere periodes van soms extreme droogte zijn. Hierdoor is het belangrijk om, naast te zorgen voor een goede afwatering, er ook opslag van regenwater mogelijk is. Op die manier kan het water worden ingezet wanneer het hard nodig is, in een periode van aanhoudende droogte. Ondergrondse wateropslag moet problemen voorkomen.

Fit met meditatie

NIJVERDAL - Kennismaken met zenmeditatie? Het kan op 2, 3, 5 en 7 februari in Zen.nl Meditatiecentrum. Op die dagen is het mogelijk om een gratis proefles zenmeditatie te volgen.

Tijdens de proefles maak je kennis met zenmeditatie en de docent. Je leert wat zenmeditatie inhoudt en waarin het verschilt van yoga en mindfullness. Ervaar zelf wat zenmeditatie met je doet en leer hoe je het kan toepassen in het dagelijks leven. Al vele mensen ervaren meer rust, geluk en overzicht dankzij zenmeditatie. 'Ik leef bewuster, aandachtiger, meer gefocust. Ik word niet meer zo geleefd door mijn agenda of mijn moeten-lijstje'. Is een ervaring die door veel mensen wordt gedeeld. Meditatie maakt het mogelijk om rust en overzicht te bewaren, ook tijdens stressvolle momenten. Een waardevolle aanvulling op het soms hectische leven. Harry Mengers, eigenaar van Zen.nl Meditatiecentrum noemt zenmeditatie dan ook wel "mentale fitnesstraining". Na de proeflessen beginnen de reguliere lessen zenmeditatie op 12 februari 2019. Iedereen is welkom om mee te doen met de proeflessen. Opgave is wel noodzakelijk. Dit kan via de website www.zen.nl/nijverdal waar ook meer informatie staat.

GGD-uitdaging: Zet je alcoholgebruik op pauze

TWENTE - Alcohol is voor veel mensen een gewoonte: je drinkt bij feestjes, tijdens het eten, als slaapmutsje, na het sporten of de borrel op het werk. Het is 'gewoon' om te drinken. Terwijl het eigenlijk juist géén gewoonte zou moeten zijn. De GGD Twente daagt drinkers dan ook uit om bewuster na te denken over hun alcoholgebruik.

De GGD Twente en Tactus verslavingszorg haken aan bij de landelijke actie IkPas. In navolging van de succesvolle 40-dagen vastenactie is er nu een 30-dagen actie opgezet die op 1 januari begon. Deelnemers worden uitgenodigd om een maand lang niet te drinken. Ook bedrijven werden opgeroepen om aan te haken bij de actie om het alcoholgebruik onder werknemers onder de aandacht te brengen. Net als veel goede voornemens werkt ook deze beter met een stukje positieve ondersteuning. Over het algemeen zijn de tijdelijke niet-drinkers zeer enthousiast na afloop van de actie.

Twentse situatie
Het alcoholgebruik in Twente ligt bij bepaalde groepen nog relatief hoog. Wel zijn er positieve signalen: Twentse ouders zijn sinds 2013 minder tolerant geworden op het alcoholgebruikvan hun kinderen. Ongeveer 62 procent van de ouders let actief op het eigen alcoholgebruik. De GGD Twente benadrukt dat het drinkgedrag van jongeren sterk beïnvloed wordt door het gedrag in hun omgeving. Ouders,vrienden, familie en anderen kunnen veel doen om het drinken van jongeren te beperken door een goed voorbeeld te geven.

Omgevingsdienst Twente van start

TWENTE - Op 1 januari is het startsein gegeven voor de Omgevingsdienst Twente. Deze biedt nu vanuit één aanspreekpunt gemeenten, inwoners en bedrijven specialistisch advies en ondersteuning op het gebied van milieutaken, zoals vergunningen, toezicht en handhaving.

Met deze samenwerking tussen 14 Twentse gemeenten en de Provincie Overijssel wordt een verdere impuls gegeven aan de uitvoering van milieutaken. Waar voorheen gemeenten zelf de vergunningverlening, toezicht en handhaving uitvoerden, wordt deze dienstverlening nu verricht door de Omgevingsdienst Twente.

Taken
De Omgevingsdienst Twente zorgt voor een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving, zodat iedereen in Twente veilig kan wonen, werken en leven. Dankzij het samenwerkingsverband is alle kennis en kunde over milieu ten behoeve van vergunningverlening, toezicht en handhaving gecentreerd op één plek. Specialisten op het gebied van externe veiligheid, lucht, geluid, energie, afval en bodem kunnen elkaars expertise benutten. Zo kan er maatwerk, kwaliteit en een optimale service geboden worden. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de veiligheidsdiensten, waterschappen, politie en justitie en landelijke kennisinstituten.

Verandering
Voor advies over vergunningen of overlastmeldingen kunnen inwoners of bedrijven contact opnemen met de Omgevingsdienst Twente. Het aanvragen van een vergunning gebeurt nog steeds via het Omgevingsloket. De Omgevingsdienst Twente is gevestigd in het stadhuis in Almelo. Voor meer informatie: bezoek de website www.odtwente.nl.

Bootcamp Xtreme!

NIJVERDAL - Op zaterdag 12 januari wordt van 09.30 tot 11.30 uur Bootcamp Xtreme! gehouden bij De Wilgenweard.

Meedoen aan een 2 uur durende bootcamp waarbij het draait om de elementen: Moed, Toewijding en Veerkracht? Onder het motto 'doorgaan waar anderen stoppen' neemt militair sportinstructeur Martijn je onder handen. Hij test je op je uithoudingsvermogen, wilskracht, doorzettingsvermogen. conditie en kracht. Ook test hij hoe jouw samenwerkingsvermogen is. Naast deze inspanning is er onderweg voldoende ruimte voor een sportdrankje. Al met al een super start van 2019! Kijk voor meer informatie of om je aan te melden op runspiration.nl

Huiskamer concert Matthijn Buwalda

ENTER - De Gereformeerde Kerk Enter houdt op zondag 13 januari van 19.00 tot 21.00 uur een huiskamer concert. Komt u ook?

In deze dienst kunt u luisteren naar de prachtige nummers van Matthijn Buwalda. Het is een luisterdienst met prachtige nummers over het leven en God. Deze dienst wijkt af van de gebruikelijke liturgie, er zal geen preek zijn. Matthijn Buwalda is een Nederlandse zanger en liedschrijver. Sinds 2006 heeft hij verschillende cd's uitgebracht en door heel Nederland concerten gegeven. Zijn eerste albums staan vol met zelfgeschreven liederen die ontstaan zijn vanuit zijn eigen kerkelijke achtergrond. Veel van deze nummers worden nog regelmatig gezongen in verschillende kerken.

Comedytunes I

HELLENDOORN - Een Comedytunes comedynight staat garant voor de beste comedians van Nederland en een MC die de hele show aan elkaar praat.

De line-up van deze avond is: Bas Birker (headliner), Jacob Spoelstra, Felix Heezemans en Vincent Geers (MC). In hoog tempo vuren de comedians de meest absurde en hilarische verhalen op je af. Je zult merken dat je begint te ontspannen, lachen en dat de stresshormonen verdwijnen. Door de maffe verhalen maak je automatisch endorfine en gelukshormonen aan. Na een avondje Comedytunes zul je merken dat dat je weer buiten staat met een fris en energiek gevoel! De comedynight is op 19 januari en begint om 20.30 uur. De entree kost €12,50.

Thuisin Rijssen: al jaren een begrip

RIJSSEN - Thuisin Rijssen, al jaren een begrip in Rijssen en omgeving. In 2001 is deze woninginrichting winkel opgericht door Wim en Rita Bruggink.

Eerst aan de Elsenerstraat met Profiel2000, toen aan de Rozengaarde met Colors@Home en later verder als Thuisin Bruggink in een mooi, ruim pand aan de Nijverdalseweg. Een winkel met een volledig assortiment van verf, behang, raamdecoratie, vloeren, buitenzonwering en kasten op maat.

Volgende stap
Wim Bruggink is zijn loopbaan begonnen als schilder en behanger en heeft jarenlange ervaring opgedaan met een eigen verfspeciaalzaak in Rijssen. In 2014 nam schilder Gerald Janssen intrek in hetzelfde pand als de Thuisin winkel en er ontstond een goede samenwerking tussen beide partijen. Zo goed, dat ze in 2016 besloten samen verder te gaan.

Overdracht
Inmiddels staat er een succesvol bedrijf en hebben Wim en Rita besloten het stokje over te dragen aan Gerald Janssen. Heb je een nieuwe woning of ga je verbouwen? Kom dan eens langs bij Thuisin Rijssen en wij adviseren je onder het genot van een kop koffie over alles op het gebied van woninginrichting.

Regiodag vereniging Fibromyalgie

TWENTE - Op zaterdag 16 februari organiseert de patiëntenvereniging Fibromyalgie en Samenleving (FES.) Overijssel een Regiodag.

De dag vindt plaats in het Hervormd Centrum, Constantijnstraat 7, in Nijverdal. Ontvangst: 10.00 uur en de sluiting is rond 15.30 uur. Na de opening zijn er diverse activiteiten gepland, waaronder een lezing over cannabisproducten, door de heer A. de Lange van Cannatheek Enschede. Vervolgens de lezing 'Stilstaan biedt geen Vooruitgang 'door mevrouw Marije Hendriks,over hoe belangrijk het is om te bewegen, ieder op zijn/haar eigen niveau. Na de lunch is er een presentatie van de nieuwe cursus 'Sterk met Pijn 'door mevrouw Annet Assendelft cursusbegeleidster van de FES.

Yin Yoga
Bezoekers kunnen ook deelnemen aan een workshop Yin Yoga door mevrouw Esther Dekker. Yin Yoga is een rustige manier van Yoga die ruimte in het lichaam geeft in de ruimste zin van het woord. In tegenstelling tot andere yogavormen ligt de nadruk niet op de beweging,maar op de stilte in de houding,waardoor eerder het bindweefsel dan spieren opgerekt en gestimuleerd en gewrichten én beweeglijker én actiever worden. Yin Yoga is voor iedereen en kan ook op een stoel beoefend worden. Yogamatjes zijn aanwezig. Trek gemakkelijke kleding aan.

Informatiemarkt
Gedurende de dag is er een informatiemarkt. Bij de FES. stand is o.a. de heer Jaap Gönning aanwezig van de Commissie Belangenbehartiging inzake ARBO-,WMO-en UWV-vragen. Voor de lunch en workshop dient u zich op te geven. Prijs is 10 euro voor leden en 12,50 euro voor niet leden. Luncht u niet mee dan zijn de kosten voor FES.-leden op vertoon van FES- lidmaatschapsnummer gratis. Voor niet leden 2,50 euro. Kijk ook op: www.fesinfo.nl

Opinie: Zo onhygiënisch...

Afgelopen week las ik in de krant dat een hulphond wel mee mocht naar binnen in de supermarkt, maar de hond mocht niet aan de levensmiddelen komen, dat zou onhygiënisch zijn. Daar kan ik wel in komen, de hond moet de artikelen met zijn bek pakken, dus hij zal de omliggende artikelen ook aanraken met zijn bek.

Hoe hygiënisch gaan anderen dan om met de artikelen in de supermarkt of bij andere verkooppunten? Vrijdagmorgen las ik bovenstaand in de krant en ik ben gaan opletten of alleen een hond onhygiënisch is of de "mens" ook: Vrijdagmorgen moest ik toch boodschappen doen, eerst naar de bakker voor brood. Ik ga naar een bakker waar je ook een ontbijtje of een kopje koffie kunt kopen. De verkoper had keurig een handschoentje aan zijn werkhand, niets op aan te merken, maar toen er afgerekend moest worden werd het wisselgeld in dezelfde handschoen uitgeteld. Geld is volgens mij een van de meest vieze producten waar we mee in aanraking komen.

Vervolgens naar de supermarkt, ik moest even wachten op een jonge moeder met een kindje wat nog niet kon staan en dus in het frontje van het winkelwagentje werd geplaatst. Het arme kind was snipverkouden, onder haar neusje was het rood en er waren duidelijk snottebellen te zien. Gelukkig maakte moeder het schoon nadat eerst het kindje er met haar mouwtje langs had gewreven en ja toen moest het niezen, de spetters zaten op de rand waar het muntgeld in gaat, moeder vond het niet leuk, dat kon ze niet voorzien. Verder zag ik in de winkel een oudere dame die haar boodschappentas op wieltjes in het winkelwagentje had geplaatst, ze kon niet een wagentje duwen en de ander achter zich aan trekken, zeker niet als je al iets ouder bent. De vuile wielen van hQaar boodschappentas kwamen dus in aanraking met het winkelwagentje waar u of ik vervolgens onze boodschappen in leggen. Of dat nu zo hygiënisch is?

Zaterdag kwam ik er achter dat ik onverwacht bezoek kreeg dus even terug naar de supermarkt voor iets lekkers die avond. Bij de nootjes en de chips stond een vader van een jaar of dertig met twee jonge kinderen in het winkelwagentje, ongeveer drie en vijf jaar oud, met laarsjes in het winkelwagentje, op zoek naar lekkere chips. Die kinderlaarsjes hebben misschien door de bagger en wie weet zelfs door hondenpoep gelopen. Ik weet het niet meer. Misschien is die hulphond nog wel hygiënischer dan al dat andere wat indirect in aanraking is gekomen met de straat.

Borbala
Correspondent

Jeruelavond opvoeding & karaktervorming

RIJSSEN - Donderdagavond 15 januari is de eerste avond die Maria Korpershoek gaat verzorgen in het kader van opvoeding en karaktervorming van onze kinderen. Deze eerste avond heeft als thema: Leven vanuit Gods liefde, basis en doel in de opvoeding.

Tijdens de lezing worden inzichten uit de Bijbel, pedagogiek, natuur en ervaring gekoppeld aan de praktijk van de alledaagse opvoedsituatie. Na de pauze is er gelegenheid om samen met anderen door te praten. Moeders van jonge kinderen, maar ook andere belangstellenden, zijn van harte welkom! De avond start om 19.45 uur en eindigt om 22.00 uur. De zaal opent om 19.15 uur en de toegang is gratis. Koffie en thee wordt geschonken. Het adres is Van Heekstraat 40 in Rijssen. De zaal is ook bereikbaar via Holterstraatweg 125. Meer informatie is te vinden op: www.hartvoorhetgezin.nl

André Rieu & Het Johann Strauss Orkest

NIJVERDAL - Eén van de grootste namen in Event Cinema, André Rieu, keert terug met een grootse nieuwe productie op 13 januari in het ZINiN Theater!

De Koning van de Wals, André Rieu, brengt miljoenen fans over de hele wereld zijn Nieuwjaarsconcert, live opgenomen in Sydney, Australië. De eerste volledige productie van Piece of Magic Entertainment, de toonaangevende distributeur in Event Cinema. Vergezel de Maestro, André Rieu, zijn wereldklasse sopranen en The Platin Tenors voor een betoverende avond vol verrassingen! Neem plaats op de eerste rij en ervaar dit spectaculaire muzikale evenement op het witte doek. Geniet van backstage-toegang, interviews met André en zijn speciale gasten, muzikale favorieten en nog veel meer, exclusief in de bioscoop. De tickets kosten €13,50 en het concert start om 15.30 uur.

Open demo en info dag

RIJSSEN - Op zaterdag 12 januari is een open demo en informatie dag van 09.00 tot 13.00 uur bij USA sport.

Ook dit jaar is de open dag met open demolessen en informatie over een gezonde leefstijl. U kunt gratis meedoen aan de demolessen. Ook zullen Niek Wessels Personal Training, Fysio Bewust en Massagecentrum Twente hier aanwezig zijn.

FC Twente trapt weer af!

ENSCHEDE - Aankomend weekend wordt er weer afgetrapt in de Keuken Kampioen Divisie. Voor FC Twente start het programma met een uitwedstrijd tegen MVV.

Vervolgens staan er twee thuisduels op het programma. In de competitie staat de wedstrijd tegen Jong FC Utrecht te wachten, gevolgd door de wedstrijd tegen Willem ll in het bekertoernooi. Op vrijdag 18 januari 2019 wordt om 20.00 uur afgetrapt tegen Jong FC Utrecht Het beloftenteam uit Utrecht bezet momenteel een 17e plek in de competitie. Het belooft een doelpuntrijk duel te worden tussen beide teams, eerder dit seizoen werd Jong FC Utrecht met 1-6 verslagen door FC Twente. FC Twente speelt de kwartfinale van het TOTO KNVB-bekertoernooi tegen Willem ll op woensdag 23 januari. Om 18.30 uur wordt afgetrapt in De Grolsch Veste. De laatste ontmoeting tussen de twee clubs was in de Eredivisie op 17 maart 2018, toen werd het 2-2. Kaarten kunnen besteld worden vanaf €7,50 via kaartverkoop.fctwente.nl. Voor de bovengenoemde wedstrijden is geen Clubcard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen.

Open Huis Reggesteyn Willem de Clercqstraat

NIJVERDAL - Woensdag 16 januari is er Open Huis bij de vestiging Willem de Clercqstraat. "Ook dit jaar laten we leerlingen en ouders met trots onze school zien", zegt Ineke Munter, directeur van de school. "Dat doen we met elkaar, personeel en leerlingen. Zo krijgen bezoekers een goed beeld van de sfeer en het onderwijsaanbod van onze school." Het Open Huis is van 18.30 uur - 21.00 uur.

De locatie Willem de Clercqstraat biedt veel mogelijkheden. Zo komen TL-leerlingen, ofwel de MAVO leerlingen, hier volledig aan hun trekken. Om leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op een vervolgstap in de leerloopbaan, is er de mogelijkheid een extra examenvak te volgen. Dit zijn keuzevakken bijvoorbeeld gericht op Economie en Ondernemen, Pre-havo of techniek. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door uitstekende contacten met bedrijfsleven, overheid en vervolgonderwijs. Van brugklas tot eindexamen geldt: prima persoonlijke begeleiding zodat leerlingen goed voorbereid worden op de toekomst. Naast de TL, kunnen leerlingen in Nijverdal ook starten met de basis en kaderberoepsgerichte opleidingen (leerjaar 1 en 2). Reggesteyn legt de nadruk op maatwerk, voor elke leerling en op elk niveau. Voor leerlingen die tijdelijk of permanent extra ondersteuning nodig hebben zijn er volop mogelijkheden.

Beleef Reggesteyn
Tijdens het Open Huis kunnen ouders en leerlingen niet alleen horen, maar juist ook beleven wat Reggesteyn allemaal te bieden heeft. Docenten en leerlingen staan voor u klaar om u op alle fronten een goed beeld te geven van de school. Docenten kunnen vragen beantwoorden over vakken en inhoudelijke onderwerpen, leerlingen over persoonlijke ervaringen. Bij Reggesteyn is veel mogelijk en daar willen we u tijdens het Open Huis graag over vertellen!

www.reggesteyn.nl

Open dag School met de Bijbel Notter-Zuna

Foto: © STUDIO 81 Photography

NOTTER - Op dinsdag 29 januari kunnen ouders van nieuwe leerlingen de school in Notter komen bezichtigen en zijn zij welkom in de kleutergroepen. Ook ouders van buiten de buurtschappen die op zoek zijn naar een geschikte school voor hun zoon of dochter kunnen komen om zich te oriënteren.

Een school uitzoeken is niet zomaar iets, maar een weloverwogen keuze. Op de school in de buurtschappen Notter en Zuna zitten ruim 100 leerlingen, verdeeld over 4 groepen. Alle groepen worden enkele dagdelen in de week gesplitst, zodat er voldoende aandacht is voor de individuele leerling. Rondom school is veel ruimte voor de kinderen om te spelen. Naast een mooi voetbalveld, schoolplein en aparte kleuterspeelplaats zijn er voldoende klauter- en schommeltoestellen. Sinds kort is daar een grote klimpiramide aan toegevoegd. Tussen de middag kunnen de kinderen overblijven op school. Hier wordt veel gebruik van gemaakt.

Opvang
Aan school is ook een kinderopvang verbonden; georganiseerd door de "Kindertuin". Dus geen extra reistijd. Naast peuteropvang is er ook voor- en naschoolse opvang. Omdat er nauw contact is tussen school en Kindertuin, garandeert dit een soepele overgang voor de kinderen. De open dag op 29 januari is van 10.00 tot 12.00 uur.

De scholen van Stichting 'Ieder kind telt' staan voor onderwijs op maat

NIJVERDAL - Onderwijs op maat betekent dat wij de leerlingen op hun eigen niveau laten leren. Zelfstandigheid in leren en eigenaarschap zijn belangrijke doelen. Wanneer het kind proceseigenaar is van zijn eigen ontwikkeling, neemt de betrokkenheid toe.

We blijven deze manier van leren combineren met sociale vorming en gemeenschapszin. Het welbevinden van het kind en van de groep is en blijft een belangrijk doel. Aan de basis van 'onderwijs op maat' ligt het op een juiste manier analyseren en gebruiken van toets gegevens en observaties. Wij werken daarbij opbrengst- en handelingsgericht.

Christelijke identiteit
Onze scholen zijn 'open' christelijke scholen, waar ieder kind van harte welkom is. Onze identiteit hebben we beschreven in ons visie document. Wij dragen zichtbaar en consequent onze identiteit uit.

Doorgaande ontwikkeling
Voor leerlingen zijn de overgangen van voorschoolse opvang naar het basisonderwijs en die van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs grote stappen. In overleg met de voor- en naschoolse partners willen we deze doorgaande ontwikkeling verbeteren.

Brede vorming
Alle leerlingen kunnen zich op cognitief, sociaal-emotioneel, cultureel en motorisch gebied optimaal ontplooien. Naast de 'kernvakken' hebben wij de volgende speerpunten: sociaal-emotionele ontwikkeling, actief burgerschap en sociale integratie, cultuureducatie, techniek onderwijs, bewegingsonderwijs, ICT en Engels.

Samen leren in de 21-ste eeuw
De leerling van nu is de burger die straks onze samenleving vorm gaat geven. Hoe die samenleving er over een aantal decennia uitziet, kan niemand voorspellen. Wel weten we dat de huidige trends zullen leiden tot een informatie- en netwerkwerkmaatschappij. Wij willen onze leerlingen voorbereiden op een 21ste-eeuwse samenleving. De 21st century-skills zoals kritisch denken, probleem oplossen, zelfregulering, sociale & culturele vaardigheden, samenwerken, communiceren, ICT basisvaardigheden, media wijsheid, informatie vaardigheden en digitale geletterdheid zullen daarom een steeds grotere plaats krijgen in ons onderwijs. Op onze scholen krijgt u een uitgebreide informatieflyer.