Hart van Nijverdal

1 maart 2019

Hart van Nijverdal 1 maart 2019


SallandTrail: Samenwerking en oog voor de natuur

Foto: ANNAUF

NIJVERDAL - Voor de achtste keer wordt zaterdag 9 maart de SallandTrail gehouden. De populariteit van deze hardlooptocht door de natuur van de Sallandse Heuvelrug is enorm. Elk jaar groeit het aantal liefhebbers van het 'trailrunnen' dat deel wil nemen aan de SallandTrail. Ook vanuit het buitenland is er weer meer belangstelling.

De Sallandse Heuvelrug heeft een grote aantrekkingskracht op sportieve mensen die het heerlijk vinden om op de onverharde paden door de bossen en over de heide te lopen. Voor hen is het deelnemen aan hardloopwedstrijden op een stratenparcours en daarvoor trainen op de weg, minder aantrekkelijk. In de natuur kun je genieten van de omgeving, de rust, het uitzicht en hoef je niet te letten op verkeer.
De inschrijving voor de verschillende afstanden van de SallandTrail vond eind oktober en begin november al plaats. Zoals elk jaar was er een run op de beschikbare startbewijzen. Met bijna 500 deelnemers op de beide langste afstanden is de SallandTrail de op één na grootste ultraloop van Nederland! Op de kortste afstand van 25 km. doen hoofdzakelijk Nederlandse deelnemers mee. Op de 50 km. lopen de deelnemers het eerste gedeelte door het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, vervolgens een prachtige ronde van 25 km. over de Hellendoornse Berg/Eelerberg en finishen tenslotte bij Het Ravijn.
Voor de meeste recreatieve lopers die één of twee keer per week de hardloopschoenen aantrekken om een half uurtje of een uur te gaan hardlopen, lijkt het een onwaarschijnlijke afstand... De 50MIJL SallandTrail – 80 km. is voor velen 'gekkenwerk'! Dat is niet het geval voor de 166 deelnemers uit binnen- en buitenland die op 9 maart deze prachtige ultratrail over de Sallandse Heuvelrug zullen lopen; 16 dames en 150 heren. Onder hen ook de Deense winnaar van vorig jaar – Soren Rasmussen. Nijverdallers Coen van Petersen, Raymond Lorkeers, Christiaan van Meurs en Duy Quan Nguyen starten op 50Mijl, net als Rick Hobert uit Haarle, Bert Bekkernes uit Nieuw Heeten en de dames Anne Feenstra uit Luttenberg en Yvonne Rosenkamp uit Raalte.
In het kader van Support for Nature draagt de organisatie zoals elk jaar voor elke deelnemer een bijdrage af. Op deze wijze worden deelnemers rechtstreeks betrokken bij het mooie gebied.

Kinderboerderij toegankelijk voor publiek in mei

Foto: Pixabay

NIJVERDAL - Op een druilerige maandag, een week of twee terug, zijn we op bezoek bij de vrijwilligers van de Kinderboerderij in Nijverdal. Door de vele regenval van de afgelopen tijd ziet het er nog wat modderig uit, maar tegelijkertijd is te zien dat de vrijwilligers niet stil hebben gezeten de afgelopen maanden. Het terrein krijgt echt vorm. Als het allemaal lukt, wordt de Kinderboerderij in mei toegankelijk voor publiek.

Kinderboerderij Hellendoorn gaat nog niet officieel open dit jaar, maar het is de bedoeling om – bij wijze als proef - bezoekers toe te laten van mei tot en met september 2019. Na deze periode gaat het bestuur opnieuw kijken wat de mogelijkheden zijn. "Wat we nu op het terrein doen en realiseren, zijn allemaal zaken die zowel binnen de nieuwe bestemming (cultuur en ontspanning) als binnen de vorige bestemming (agrarisch met extensieve openluchtrecreatie) mogen. Dus daarvoor zijn we niet afhankelijk van de uitspraak van de Raad van State", legt Wilma Paalman uit. "Mochten de omwonenden toch gelijk krijgen van de Raad van State, dan mag alles wat we nu aan het realiseren zijn, gewoon blijven bestaan. Dat geldt dus voor de boomgaard, de moestuin, de vlinder/bloementuin, de grondwal, de vijver en de natuurspeelplaats, maar ook voor paden, parkeerplaats en dierenweides. Ook mogen we binnen de huidige bestemming een afrastering plaatsen. We zijn nu bezig met het aanleggen van een wilgenschutting."

Via verschillende kanalen zijn mooie subsidiegelden binnengekomen voor de Kinderboerderij. Er is al veel gerealiseerd. Niet alleen vrijwilligers, maar ook het bestuur en vele basisscholieren hebben de afgelopen tijd flink de handen uit de mouwen gestoken. "We willen niet alleen 'besturen', maar ook volop meewerken. Het is prettig om met de handen bezig te zijn en er is altijd genoeg te doen", zegt Marc-Jan Hengstman. "In de afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest met de inrichting van het terrein. De boomgaard is aangeplant, we hebben appel, peer, pruim en kers geplant. Na de fruitbomen zijn door leerlingen van de Elimschool ook 300 bessenstruiken aangeplant. In de geplaatste tunnelkas kunnen groenten worden gekweekt en buiten komt een complete moestuin, bijenstal, natuurspeeltuin en belevingspad."

Hengstman vervolgt: "Het is uiteindelijk de bedoeling om de gehele oogst te gebruiken voor de verkoop, om de dieren te voeren of om te verwerken tot voedsel. Restmateriaal wordt gebruikt voor de grondverbetering. Ook gaat een gedeelte naar de voedselbank Hellendoorn. We willen een duurzame kinderboerderij die in de volle breedte hier aandacht aan besteed. Er is aandacht voor Groen en Voeding, Duurzame dieren, Energie, Bouwen en gebouwen, Water en Afval. Mens, dier en natuur worden met respect behandeld en benaderd. Het is geen recreatie- of pretpark. Er is een kleine, beperkte horecavoorziening aanwezig zodat ouders hier een kopje thee of koffie kunnen drinken, of iets fris met een kleinigheid te eten."

Het bestuur wacht bewust met het plaatsen van de geplande gebouwen totdat er een officiële uitslag van de Raad van State is. Daarom wordt in de maanden dat de kinderboerderij geopend is voor bezoekers, gebruikt gemaakt van een mobiel terrasje. "Deze maanden willen we alvast laten zien wat we inmiddels gerealiseerd hebben. Kinderen kunnen kijken naar de dieren of zich vermaken op het belevingspad en in de natuurspeeltuin. Ook kunnen ze voelen en proeven van de fruitsoorten en groentes," aldus Wilma Paalman. "Nu eerst hard aan het werk om alles gereed te krijgen voor de opening."

Dit verhaal is tot stand gekomen door middel van een beursvloerdeal op Beursvloer Hellendoorn.

Jaargang: 4 • Nr 151• Wk 09

Het Vinkenest Nijverdal

Foto: Het Vinkenest

NIJVERDAL - Zondagavond 24 februari was Bed en Breakfast Het Vinkenest Nijverdal te zien in het programma Bed & Breakfast van Omroep Max op NPO1.

In deze aflevering laten Dénis en Linda zien hoe een dokterspraktijk aan de Ericaweg is omgetoverd tot Bed en Breakfast. De Bed en Breakfast heeft twee kamers met eigen badkamer en toilet en een eigen entree. In de huiskamer kunnen gasten: lezen, tv kijken, een spelletje doen of gewoonweg relaxen en wordt het ontbijt geserveerd. Bij mooi weer is het genieten buiten op de patio!

In dit programma testen drie stellen elkaars Bed & Breakfast en maken ze een leuk uitstapje in de directe omgeving van de Bed & Breakfast. "In de Gemeente Hellendoorn hebben we het Bakkerij- en IJsmuseum bezocht, waar we zelf broodjes mochten maken. Uiteraard werden deze broodjes de volgende ochtend bij het ontbijt in het Vinkenest geserveerd. Daarna hebben we diskgolf gespeeld op landgoed Schuilenburg, dit was een erg leuke ervaring op een prachtig landgoed", aldus Linda.

"Toen Omroep Max belde met de vraag of we mee wilden doen aan dit programma, zeiden we direct ja. En daar hebben we geen moment spijt van. Voor ons heel leerzaam om een kijkje te nemen bij collega bed & breakfast eigenaren. We hebben het ook getroffen met de andere stellen, we hebben veel gelachen, geleerd en elkaar ook kritisch beoordeeld."

Linda: "Inmiddels is het Vinkenest de eerste bed en breakfast in de gemeente Hellendoorn die het Fairtrade keurmerk mag uitdragen. Een extra duurzaam tintje waar we trots op zijn. Daarnaast worden we zeer gewaardeerd door onze gasten, terug te zien in onze eerste award waar we met een 9,9 door onze gasten gewaardeerd worden. We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet en hopen dan ook veel gasten te mogen laten genieten in ons Vinkenest."

Het programma wordt herhaald op zaterdag 2 maart op NPO1 om 7:05

Voor meer informatie zie www.hetvinkenestnijverdal.nl of bel 06-55793592

Jaarvergadering en lezing over de Rusluie

Foto: Logo HKHN

NIJVERDAL - Op maandagavond 4 maart houdt de Historische Kring haar jaarvergadering in de Hellendoornzaal van het Huis voor Cultuur en bestuur. De vergadering begint om 19.30.

Na afloop van de vergadering houdt Henk Butink een lezing over Nederlanders die handel dreven met Rusland (o.a. de Rusluie uit Vriezenveen). Deze lezing begint om 20.45 en is ook toegankelijk voor niet leden van de HKHN (kosten 3 euro).

Tijdens deze lezing kom je meer te weten over de Nederlanders die handel dreven in Sint-Petersburg. Generaties maakten er fortuin, gingen naar hun eigen "Hollandse Kerk" en werden er begraven. Speciaal aandacht is er voor de Ruslandgangers uit Vriezenveen, plaatselijk Rusluie genoemd. Ze kwamen arm (1720), werden zeer rijk, maar keerden arm terug (1918). De bekende schrijver Toon Tellegen is een afstammeling van deze Rusluie (van moederskant).
Tsaar Peter de Grote kwam naar Nederland om het vak van scheepstimmerman te leren, zich te oriënteren in de wetenschap, kennis te maken met de cultuur en mensen te ronselen om een sterke marine op te bouwen.
De grootste Russische dichter Poesjkin (1799-1837) en een van de grootste dichters uit de wereldliteratuur vond de dood door toedoen van de stiefzoon van de Nederlandse gezant.

Peter de Grote en Catharina de Grote waren de eerste kopers van kunstwerken van Hollandse meesters. Schilderijen uit de collectie van koning Willem II gingen na zijn dood (1849) naar Rusland omdat hij nog in het krijt stond bij zijn zwager tsaar Nicolaas I.

Anton Philips verkocht in één klap zoveel gloeilampen aan de tsaar dat de directeur van gloeilampenfabriek, zijn broer Gerard, erg nerveus werd.
Er wordt een uitstapje naar Moskou gemaakt omdat daar in 1932 de bouw van de metro werd begonnen onder leiding van de Nederlander Dirk Schermerhorn. Het liep echter slecht af met Dirk.
De presentatie is in de vorm van een audiovisuele (beamer) show. Mondelinge toelichtingen worden vergezeld van fraaie foto's, begeleid door mooie Russische muziek. De lezing wordt gegeven in de Hellendoornzaal van het Huis voor Cultuur en Bestuur. Aanvang 20.45 uur (na afloop van de jaarvergadering). De lezing is gratis voor leden van de HKHN, niet leden betalen drie euro.

Reis met Helge Slikker naar het land van de goden

IJsland: een woest landschap, een eenzame man met een gitaarkoffer in zijn hand langs een stille landweg. Toen ik dat filmpje op de website van de Nederlandse film- en theatercomponist Helge Slikker (Helgemusic.com) zag dacht ik: 'Door die man wil ik wel bij de hand genomen worden om op ontdekkingsreis te gaan door de Noordse mythologie. Op zoek naar liefde, naar de nietigheid van het bestaan en de goden. Deze intrigerende man met zijn ijsblauwe, onherbergzame ogen, Noordse naam en filosofische verhalen neemt ook jou aan de hand mee in zijn voorstelling As. op zaterdag 9 maart in het ZINiN Theater.

Zijn reizen naar IJsland vormden de inspiratie voor deze voorstelling. Doe je ogen maar dicht en stel je voor dat je wankelt op het randje van de mensenwereld en de wereld van de Noordse mythologie. Want dat is wat Helge met u doet, maar hij houdt wel je hand vast. Begeyserd en theatraal ga je met hem mee naar IJsland, naar het land van de goden en kijk je vanaf een onherbergzame rots naar zijn indrukwekkende show. Over rouw en over hoe de natuur het altijd wint. Dus kun je maar beter mooie dingen gaan doen en volop genieten van het leven. Voel je nietig en laat je meeslepen langs watervallen en vulkanen. Want dat is wat Helge ook doet. Mis het niet en geniet met hem mee.

Lien, ZINiN Theaterprogrammeur

Ouder-Kind Survivathlon voor het goede doel

Foto: Roparun Wierden

NIJVERDAL - Het Roparunteam Welkom Wierden organiseert samen met Survivathlon en ASV Atletics een ouder & kind survivathlon in Nijverdal. Op zondag 28 april kunnen de teams, bestaande uit een volwassene en een kind (8-15 jaar), meedoen aan een sportieve zeskamp.

De €10,- inschrijfgeld per team komt geheel ten goede aan het goede doel: de Roparun. De survivathlon begint op zondag 28 april om 10.00 uur met een gezamenlijke warming-up op het terrein van ASV Atletics in Nijverdal. Daarna worden de koppels verdeeld over de verschillende onderdelen uit de survival-/obstaclerun én atletiek. De onderdelen worden uitgelegd door een trainer en daarna kan er samen worden geoefend. Het gezamenlijke resultaat van volwassene en kind wordt bijgehouden door een jurylid. De dag eindigt met een mini-survivathlon waarbij je nat en vies kunt worden!

Ga jij deze sportieve uitdaging aan? Ben je enthousiast geworden en wil je meedoen? Op www.wierden.nl/survivathlon kun je je opgeven. Nadat de €10,- inschrijfgeld is ontvangen, ontvang je je deelnamebewijs per mail.

Brommers kiek'n

RIJSSEN - Wim en Bertus van de Merwe organiseren vrijdag 29 maart bij 'Lucky' voor de veertiende keer het Brommer Kiek'n. Met trots kunnen ze melden, dat uit Engeland, Middle of the Road, op het podium van Lucky zal staan. Verder zal BEATLINE ook optreden. Liefhebbers van de jaren '60 en '70 komen dus opnieuw volledig aan hun trekken.' En er is een afterparty. Kaarten zijn nu al te koop via www.lucky.nl. Tickets te koop via de website of bij de Primera winkels en in Nijverdal bij de VVV. Zaal open: 20.00 uur; aanvang: 20.45 uur.

Archief Stichting Marke

HAARLE- De openstelling op zaterdag van archief 't Spiker van Stichting Marke Haarle is dit winterseizoen voor het laatst op zaterdag 2 maart. Bezoekers zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen, akten en/of foto's te laten scannen of met specifieke vragen te komen. Het archief is verder elke maandagochtend geopend. De bezoektijden zijn van 09.30 – 11.30 uur. 't Spiker is gevestigd op de bovenverdieping van gebouw 't Kruuspunt, Poggenbeltweg 2 te Haarle en is daar via de achteringang te bereiken.

Vrijmarkt op Koningsdag

NIJVERDAL - Op zaterdag 27 april 2019 wordt Koningsdag in Nederland gevierd. Deze dag is Nijverdal ook weer van jou en van al je vrienden en vriendinnen! Iedereen is welkom om spulletjes te verkopen in de straten van het centrum. Het centrum van ons dorp is die dag namelijk omgetoverd tot een Grootse Nijverdalse Vrijmarkt. Meld je wel even gratis aan bij de Stichting Bruisend Nijverdal. (www.bruisendnijverdal.com/koningsdag)

Directeur De Welle

NIJVERDAL - Gerard Beukers neemt op 15 april afscheid van Stichting De Welle. Gerard heeft ruim 19 jaar leiding gegeven aan de welzijnsorganisatie die actief is in de gemeente Hellendoorn en Wierden. "Samen hebben we invulling kunnen geven aan een beleid waarin de kracht van de burger centraal staat", aldus Gerard. "Er waren best wel eens moeilijke tijden maar door de handen ineen te slaan zijn we daar weer sterk uit gekomen." De opvolger van Gerard is Laura Westerik-Scholten uit Nijverdal.

Dames Het Ravijn nog niet hersteld

Foto: Andre Gorter

NIJVERDAL - De waterpolodames van Het Ravijn hebben zaterdagavond in de wedstrijd tegen regerend landskampioen en bekerfinalist Polar Bears een gevoelige 9-15 nederlaag geleden.

De Nijverdallers hadden nog last van het missen van de finaleronde van de KNZB beker tegen ZV De Zaan van een week eerder en keken na anderhalve periode al tegen een 0-7 achterstand aan. Daarna kwam de ploeg pas tot bezinning en kon het wat terug doen. "De start was geforceerd, maar daarna pakten we de wedstrijd goed op", concludeerde trainer-coach Jan Mensink na afloop van de wedstrijd. Het missen van de bekerfinale heeft er hard in gehakt, en dat zag je terug in de wedstrijd. "Ook hebben we te maken met enkele blessures, waardoor de selectie erg smal is. Ik hoop dat iedereen met het ingaan van de play-offs weer fit is, zodat we in het slotstuk van de competitie nog wat kunnen laten zien". Dames 1 woordvoerster Laura Boerdam liet zich ook in soortgelijke bewoordingen uit: "In de derde en laatste periode speelden we goed. Daarmee moeten we doorbouwen naar de play-offs". Boerdam werd in de wedstrijd aan Ravijnzijde topscoorster met 4 doelpunten.Dames 1 en heren 1 reizen zaterdag naar af naar Barendrecht waar in het Inge de Bruijnbad om 17:45 uur eerst de competitiewedstrijd van Dames 1 tegen ZPB H&L Productions gepland staat. Om 19:15 uur volgt de Nijverdalse herenselectie met een wedstrijd tegen de herenselectie van de Barendrechters.

Statistieken:
Dames Het Ravijn-Polar Bears 9-15.
Doelpuntenmakers Het Ravijn: Laura Boerdam 4x, Yasemin Smit 3x, Charlotte Mensink 1x, Tessa Stutterheim 1x.
Vermelding: Laura Boerdam werd topscoorster met 4 doelpunten.
Doelpuntenmakers Polar Bears: Iris Wolves 4x Fleurien Bosveld 3x, Simone van der Kraats 2x, Luna de Vries 2x, Marit Bergers 1x, Nina ten Broek 1x, Lola Moolhuizen 1x, Frederique Bouwmeester 1x.

Concert Vocalgroup Undique

Foto: Wilbert Magré

NIJVERDAL - Zoals u wellicht gehoord heeft is Wim Magré opgenomen in het ziekenhuis. Het concert op zaterdag 2 maart in de Vrije Evangelische Kerk (Grotestraat 68) te Nijverdal gaat echter wel door. Wilbert Magré zal in plaats van zijn vader het Veluws Mannenensemble dirigeren.

Juist nu wordt uw komst naar het concert erg op prijs gesteld. Vocalgroup Undique o.l.v. Wilbert Magré zingt onder andere het prachtige lied 'Ik bid voor jou' waarmee ze pas nog waren te zien bij EO Nederland zingt. Ook het Veluws Mannenensemble is te beluisteren met diverse nieuwe liederen. De koren zijn zowel apart van elkaar als gezamenlijk te beluisteren tijdens het concert. Tijdens de avond wordt er een collecte gehouden voor het werk van Kerk in Actie.

De kerk gaat om 19.30 uur open en om 20.00 uur begint het concert. Toegangskaarten zijn in de voorverkoop € 6,- voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen t/m 12 jaar via www.wilbertmagre.nl. Zonder reservering vooraf zijn kaarten aan de kerk verkrijgbaar voor volwassenen € 10,- en kinderen t/m 12 jaar € 5,-.

Dekenproject op voorjaarsbeurs

NIJVERDAL - Over 14 dagen is het zover! Het Dekenproject zuster Petronella staat zondag 10 maart op de Voorjaarsbeurs en Proeverij in Kulturhus Kuperserf (Kruidenwijk).

De dames hopen op veel bezoekers en een goeie verkoop. Zij hebben namelijk één wens: Nu het lokaal aan de Koninginnestraat en het terrein er omheen zo mooi is opgeknapt, maken alle vrijwilligers zich sterk om een laatste wens te realiseren: een nieuwe schuur om de opslagruimte uit te breiden. Via Hart van Nijverdal deden zij al eerder een oproep: Wie kan en wil helpen? Meer weten of helpen? Neem dan gerust contact op via: 0548614354. Op de voorjaarsbeurs willen alle vrijwilligers zelf zoveel mogelijk geld ophalen. Dat doen zij door het verkopen van eigen gemaakte spullen, maar ook met het spel: Knopen raden. Kom op zondag 10 maart naar de sporthal om mee te doen met dit bijzondere knopenspel. Er zijn mooie prijzen te winnen. Deze prijzen zijn beschikbaar gesteld door: Gulle Goedzak Nijverdal, Madelyfzz Bloem & Cadeau, Marein Creatief, ZINema en de Bowlingboerderij.

Fotowedstrijd met thema: Licht in de duisternis

Foto: Dylan Buis

Op 30 maart 2019 doen wereldwijd van 20.30 tot 21.30 uur plaatselijke tijd veel mensen het licht uit. Dit in het kader van Earth Hour. Platform Duurzaam Hellendoorn organiseert rond Earth Hour onder meer een fotowedstrijd met als thema 'Licht in de duisternis'.

Iedereen kan foto's inzenden tot en met zondag 10 maart 2019 via www.duurzaamhellendoorn.nl. Daar staan ook de complete voorwaarden om deel te nemen. De foto's worden beoordeeld door een vakjury en er wordt ook een publieksprijs toegekend.

Foto: Gemeente Hellendoorn

Foto onder gemaakt door: Dylan Buis.

Weghalen Kerstdecoratie

In de week van 4 maart 2019 wordt alle kerstdecoratie door de medewerkers van de begraafplaats weggehaald van de graven in de gemeente Hellendoorn. De kerstdecoratie wordt niet door de gemeente bewaard.

Wilt u iets graag behouden? Haal het dan op tijd weg.

Energiebesparing en
verduurzaming

De lokale wooncoaches van Duurzaam (t)huis Twente adviseren u gratis en vrijblijvend over energiebesparing en verduurzaming van uw woning en over subsidieregelingen.

Bel 088-1850130, mail naar info@duurzaamthuistwente.nl of kom naar hun wekelijkse inloopspreekuur, op donderdag van 18.30 tot 19.30 in kamer 11 in het Huis voor Cultuur en Bestuur, Willem Alexanderstraat 7 in Nijverdal.

Column

Sorry seems to be the hardest word

Vorige week hoorden we dat de gemeente Hellendoorn geconfronteerd is met een fikse financiële tegenvaller en dat men er volkomen door verrast werd.

"Niemand zag het aankomen", kopte Tubantia. Een dag later reageerde oppositiepartij VVD en zegde het vertrouwen in verantwoordelijk wethouder op. Het college reageerde als door een slang gebeten. De waarneming van de VVD van de bijeenkomst waar de raad werd geïnformeerd, correspondeerde niet met die van het college en werd daar mee als feitelijk onjuist bestempeld. Raadsleden van de coalitiepartijen haastten zich het op te nemen voor het college. Het was een onhandige manoeuvre van de VVD, want nu ging alle aandacht naar de brief van de VVD en niet naar die financiële tegenvaller. En dat is ernstig...

Want dit college en deze raad hebben wij het vertrouwen gegeven om beleid uit te voeren. Daarvoor betalen wij belasting. Wij willen erop vertrouwen dat zij goed op de centjes passen. Wij willen erop vertrouwen dat ze daartoe capabel zijn en dat zij ons nageslacht niet opzadelen met torenhoge schulden. Goed rentmeesterschap heet dat. Ik wacht op een verklaring hoe het zo heeft kunnen komen en dat zij net als Minister Carola Schouten van het kabinet hard op excuses maken en zeggen: "Dat hebben we niet goed gedaan".

WeedeBee

Jouw talent delen? Meld je aan voor de StageNight!

Foto: FramedByRick/Rick_Jansen

NIJVERDAL - Speel jij in een band of zing jij de hele dag? Wil jij je muzikale skills verder uitbreiden? Dan is de StageNight echt iets voor jou! Op zaterdagavond 6 april houdt het ZINiN de StageNight in 'De Smidse'.

Tijdens de StageNight mag jij het podium op om het publiek te entertainen met de kans dat jouw talent ontdekt wordt! De StageNight is een avond waarin lokale bands en zangeressen de kans krijgen om hun talent met anderen te delen. Het belooft een avond te worden waarbij aan alles is gedacht en jijzelf met je talent in de spotlight staat. Het publiek stroomt vanaf 20.00 uur de zaal binnen. Zomaar publiek of? Misschien wordt jouw talent wel ontdekt en is dat het begin van iets moois. Iets wat het extra leuk maakt, de opbrengst van de avond wordt verdeeld onder alle deelnemers van de StageNight!

Repetities

Om alle deelnemers de kans te geven om te repeteren voor de StageNight zijn er twee repetitiedagen in 'De Smidse'. Alle deelnemers worden opgesplitst in twee groepen, waarvan het eerste deel op zaterdag 23 maart de kans krijgt om te repeteren en het tweede deel op zaterdag 30 maart. De laatste puntjes worden op de i gezet tijdens de generale repetitie op zaterdag 6 april, de dag van de StageNight!

Aanmelden

Wil jij verzekerd zijn van een plek in de StageNight? Aarzel niet en meld je vóór 9 maart aan via talent@zinin.com. Geef in de mail je naam (bandnaam), contactgegevens en 4 á 5 voorkeursnummers waarmee jij tijdens de StageNight wilt optreden door. Wees er snel bij want vol=vol!

Filmhuisfilm Colette: een kostuumdrama

NIJVERDAL - De filmhuisfilm Collette, die dinsdag 5 maart bij ZINema te zien is, gaat over het Franse schrijversduo Sidonie Gabrielle Colette en Henry 'Willy' Gauthier – Villars.

Ze waren hun tijd ver vooruit, zij met haar voorkeur voor mannenkleding en haar biseksuele affaires en hij met een neus voor moderne marketingtechnieken. Deze combinatie zorgt voor een allesbehalve stijf kostuumdrama met vier sterren. De film gaat over het emancipatieproces van Colette, maar is tevens een portret van een huwelijk en vormt daardoor een luchtig en levendig historisch drama, waarin de hoofdrollen worden vertolkt door Keira Knightley en Dominic West. Kaarten via www.zinin.com of af te halen bij de VVV. Telefonisch via: 0548-624489.

Primeur bij Stegeman Hoortechniek

RIJSSEN - Stegeman Hoortechniek is een echt familiebedrijf dat al sinds 1878 bestaat en afgelopen jaar alweer 60 jaar actief is in de hoorzorg. Monique du Mez vertegenwoordigt alweer de vijfde generatie binnen het bedrijf.

Hoortoestel-fabrikant Bernafon gunt Stegeman Hoortechniek dan ook een mooie primeur! Bernafon is een merk dat hoortoestellen uitbrengt op grond van nieuwe technieken. 'Stegeman Hoortechniek mag die als eerste in Nederland introduceren. "Wij hebben de primeur", zegt Monique.

High-tech
De hoortoestellen van Bernafon zijn digitaal. Het zijn als het ware minicomputers die bestaan uit een microfoontje, een geluidsfilter, een versterker en een luidsprekertje. De audiciens van Stegeman Hoortechniek stellen het hoortoestel in aan de hand van uw audiogram/gehoorverlies. Belangstellenden zijn welkom om de hoortoestellen van Bernafon tijdens de open dag uit te proberen. "We vragen wel om u hiervoor van te voren aan te melden, zodat we u in kunnen plannen voor een hooronderzoek", zegt Monique. Voor dat uitgebreide hooronderzoek trekken de audiciens van Stegeman Hoortechniek anderhalf uur uit. Zij meten uw gehoor en spraakverstaanbaarheid in een geluidsarme cabine. 'Ook meten wij de bewegelijkheid en werking van uw trommelvlies en maken wij foto's van uw gehoorgang en trommelvlies', voegt Yvonne daar aan toe.

Uitstekend resultaat
Het gaat er bij Stegeman Hoortechniek dus heel anders aan toe dan de vele reclamespotjes op televisie doen vermoeden. "Het is niet mogelijk om na het laten horen van een paar piepjes een hoortoestel aan te raden", benadrukt Monique. "Wij gaan uitsluitend voor kwaliteit en dat betekent wel dat klanten vaak wat duurder uit zijn en het eventueel niet via de zorgverzekering vergoed krijgen. Deze zorgkosten aftrekken van de belasting kan vaak wel. En dat is soms nog meer dan de vergoeding van de zorgverzekering!" De open dagen zijn op dinsdag 26 maart in Rijssen en donderdag 28 maart in Hardenberg

Nieuw gezicht voor Woody Garden!

ALMELO – Woody Garden aan de Jollesweg nr. 1 in Almelo: geen nieuwe naam, wel een nieuw gezicht!

Al ruim 12 jaar actief in Vriezenveen en Almelo en omgeving. Woody Garden heeft een nieuw bedrijfspand gerealiseerd op een toplocatie, met een showtuin die zichtbaar is vanaf de singel. Met aan de achterzijde van het gebouw een grotere werkplaats. Meer parkeerplaatsen en meer inspiratie!

Assortiment
Woody Garden staat voor duurzaamheid, kwaliteit en vakmanschap. Expert in aankleding van tuinen met schuttingen, veranda's, overkappingen, carports, blokhutten, houten terrqassen, houten tuinmeubelen en sierbestratingen. Kant en klaar geleverd en gemonteerd, of in Doe-Het-Zelf pakketten. Ook voor los constructiehout en andere tuinmaterialen kunt u bij Woody Garden terecht. Mail even van te voren wat u nodig heeft, en zij leggen het voor u klaar.

Trends
Bij Woody Garden spelen ze natuurlijk ook in op de laatste trends. Zo is ontspanning, gezelligheid én comfort in de tuin een mooie trend. De tuin is een mooie uitbreiding van je huis, waarvoor Woody Garden onder meer veranda's en overkappingen heeft in vele maten en soorten. Aluminium met gelaagd glas, of met polycarbonaat dakplaten, glazen schuifwanden, Douglas hout met diverse daktypes… eigenlijk kan bijna alles. Maatwerk is het specialisme van Woody Garden!

Trots
Eigenaar Sedat Antakyali en de medewerkers zijn blij met de nieuwe locatie. "Het is nog niet allemaal af, maar we werken er hard aan", zegt Sedat, "de klanten gaan natuurlijk vóór. De laatste tijd zien we steeds vaker, dat we al in de bouwfase van nieuwbouwprojecten betrokken raken bij de inrichting van de tuinen. En dat is leuk, want dan kun je mensen inspireren hoe hun nieuwe tuin eruit zou kunnen komen te zien! Of het nu gaat om stalen verzinkte en gecoate tuinhekken of over degelijke hout/beton systeem schuttingen. We maken er dan samen iets moois van!"

Kom langs
Woody Garden, Jollesweg 1, 7602 CZ Almelo, telefoon: 0546 43 28 93?Website: www.woodygarden.nl e-mail: info@woodygarden.nl

Informatiedag over endometriose

TWENTE - De Endometriose Stichting, het Isala Ziekenhuis en het UMCG organiseren samen op zaterdag 23 maart aanstaande een landelijke informatiedag over endometriose. Het Endometriose Awareness Event. De informatiedag vindt plaats in het Isala Ziekenhuis, Dokter van Heesweg 2 te Zwolle en begint om 10:00 uur.

Endometriose is een ziekte waarbij op-baarmoederslijmvlies-lijkend-weefsel buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit kan leiden tot pijnlijke menstruaties in combinatie met darmklachten, blaasklachten, seksuele problemen en vermoeidheid. Deze aandoening kan ook de kans op een zwangerschap ernstig verminderen. Er is nog geen genezing van deze ziekte mogelijk.

Informatiedag
De Endometriose Stichting organiseert in samenwerking met dr. J. Schutte uit het Isala Ziekenhuis en dr. E. Klinkert uit het UMCG deze informatiedag. Er zullen diverse sprekers presentaties verzorgen. Zo zal er onder andere gesproken worden over hoe om te gaan met deze chronische ziekte. Tussendoor is er de mogelijkheid om de infomarkt te bezoeken. Daarnaast zijn er gastvrouwen van de stichting aanwezig om met de bezoekers in gesprek te gaan. Wil je graag in contact komen met andere vrouwen die hetzelfde doormaken of meer te weten komen over endometriose, dan is deze dag daar de ideale gelegenheid voor. De informatiedag is bedoeld voor vrouwen met (vermoedelijk) endometriose. Maar endometriose heb je niet alleen en daarom zijn ook partners, moeders, vriendinnen en andere belangstellenden van harte welkom.

Aanmelden
Meer informatie over het volledige programma of wil je je aanmelden? Kijk op de website: www.endometriose.nl/agenda

Beleef de ontknoping!

ENSCHEDE - FC Twente heeft vrijdagavond de tiende zege op rij geboekt in de competitie. De ploeg won in de slotfase met 1-0 van FC Eindhoven. In blessuretijd zorgde Aitor vanaf strafschopstip voor de drie punten. Aankomende vrijdag speelt FC Twente de uitwedstrijd tegen Roda JC. Het duel in Kerkrade begint om 20.00 uur en er zullen bijna 1.000 Tukkers in het uitvak zitten.

Beleef de ontknoping van dit seizoen in De Grolsch Veste vanaf € 65,- voor volwassenen en vanaf € 28,- voor jeugd. Bestel nu jouw seizoenkaart en ben de resterende 6 wedstrijden dit seizoen gegarandeerd van jouw eigen plek in De Grolsch Veste.

Bestellen
Bestellen kan online via kaartverkoop.fctwente.nl of bij de receptie van De Grolsch Veste (welke op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur geopend is).

Werk in uitvoering

NIJVERDAL - Heeft u de gele hesjes al gesignaleerd in Nijverdal? Zij vroegen uw aandacht voor het 'Werk in uitvoering-concert'.

Het concert van Muziekvereniging KSW is op zaterdag 9 maart om 14.30 uur in het Huis van Cultuur en Bestuur en de toegang is gratis. Voorafgaand aan 'Werk in uitvoering-concert' zal een grote groep 'gele hesjes' op geheel eigen wijze actievoeren op het Henri Dunantplein.

Lucky Coverland

RIJSSEN - Elke maand is er een Coverland bij Lucky en op vrijdag 8 maart is het weer zo ver.

Tijdens Coverland kunt u genieten van geweldige live muziek van coverbands. Op 8 maart kan er geluisterd worden naar en genoten worden van Tim Akkerman als The Boss, Stones Sessions laten de muziek van The Rolling Stones herleven en het voorprogramma is voor Born to Follow, coverband van Bon Jovi. De zaal is geopend vanaf 20.00 uur. Kaarten à € 15,- (exclusief servicekosten) zijn te bestellen via www.lucky.nl, aan de deur kosten kaarten € 17,50 per stuk.

Avontuurlijke Banenmarkt

HELLENDOORN - Voor werkzoekenden die op zoek zijn naar een avontuurlijke baan is er op vrijdag 1 maart een Open Inloopavond bij Avonturenpark Hellendoorn.

Of u nu zoekt naar een voltijdbaan, een bijbaan of vakantiewerk dan bent u welkom bij Avonturenpark Hellendoorn op 1 maart tussen 19.00 uur en 21.00 uur. Er kan kennisgemaakt worden met diverse functies en mogelijkheden en ook als er vragen zijn, worden deze natuurlijk beantwoord. Avonturenpark Hellendoorn is niet alleen op zoek naar jongeren, maar zeker ook naar medewerkers die de schooltijd al lang achter zich hebben liggen. Kom dus langs!

Babygebaren

HOLTEN - Hoe kan er gecommuniceerd worden met een baby als gesproken taal nog niet mogelijk is? Dat is precies waarover het MamaPapaCafé van 6 maart gaat.

Het MamaPapaCafé is in de bibliotheek van Holten op 6 maart tussen 9.30 uur en 10.30 uur. Sanne Kobus-de Boer laat zien hoe het boek 'Rupsje Nooitgenoeg' voorgelezen kan worden met behulp van handgebaren. Toegang tot het MamaPapaCafé is gratis.

Jan Baan zorgde voor een Mercedesster op 't Kolkje

RIJSSEN/ZUNA - Wie had in het jaar 1968 kunnen dromen dat op het terrein van het voormalige oude café 't Kolkje aan de Provincialeweg in Zuna een zeer imposant modern garagebedrijf zou verrijzen met een Mercedesster?

Toch is dit de realiteit, want in dat jaar kocht de toen 22 jarige Jan Baan op een veiling in Wierden het woonhuis met café 't Kolkje en een weiland met een totale oppervlakte van 2,5 hectare van de 93-jarige eigenaar van het perceel, de heer Buursink. Jan liet 't Kolkje helemaal verbouwen en ging er met zijn ook nog jeugdige vrouw in 1969 toekomstgericht wonen.

Op naar de ster
Jan's ouders hadden een boerderij in de buurt en zes zonen. Jan was de op een na jongste. De zoons gingen naar de school in Notter, waarbij Jan een kei in rekenen was. Al op zeer jeugdige leeftijd had hij een buitengewone interesse in alles wat met machines te maken had. Op 17-jarige leeftijd begon hij met de verkoop van bromfietsen, die in Duitsland ingekocht werden. Hij werkte van zijn 18e tot zijn 20e jaar in Duitsland en was intussen overgestapt van de bromfietsen naar de verkoop van auto's. In zijn vrije tijd haalde hij alle vakdiploma's en leerde daar het Duits perfect spreken. In het jaar 1966 startte de toen 20-jarige Jan Baan zijn bedrijf 'Im- en Export Automobielen'.

Opbouw
Nadat hij in 1968 't Kolkje had gekocht en verbouwd, bouwde hij zijn bedrijf verder op aan de Provincialeweg in Zuna. In deze dagen kwam hij in aanraking met Daimler-Mercedes-Benz. Jan vond de auto's van deze fabrikant een prachtig product en raakte daarbij onder de indruk van de techniek, de gehele organisatie en de geweldige service van het bedrijf. Door noeste arbeid en trouw te blijven aan zijn stelregel 'goed materiaal te leveren', kon hij zijn bedrijf gestaag uitbreiden. Honderden auto's, waarvan het grootste percentage van zijn favoriete merk, verlieten jaarlijks de "plas'' in Zuna, wat niet onopgemerkt bleef bij de hoofddirectie van Mercedes-Benz. In het jaar 1981 werd Jan Baan op 35 jarige leeftijd gevraagd door Mercedes-Benz om officieel dealer te worden voor de gehele regio Twente en een deel van Salland. En vanaf dat moment stamt de bekende ster aan de Provincialeweg in Zuna. Met gepaste trots en vervuld met blijdschap keek Jan toe toen de ster in dat jaar plaats kreeg bij de ingang van zijn bedrijf als bekroning op zijn werk. Nog altijd heel bijzonder, een ster op de plek van het oude café 't Kolkje.

Opvolging
Baan Twente bezit anno 2019 een drietal hypermoderne automobielbedrijven in Zuna, Hengelo en Oldenzaal. Jan Baan (72) is momenteel nog verbonden als commissaris aan het bedrijf en zijn bedrijven zijn in goed handen. Zijn zoon, dochter en schoonzoon zetten zijn levenswerk voort, tot grote tevredenheid van Jan. En het bloed kruipt waar het niet gaan kan, met gepaste trots vertelt Jan over zijn collectie klassieke Mecedessen, die hij samen met zijn broer beheert, een collectie om van te watertanden.

Dick Tukkers

Hulp bij aangifte

NIJVERDAL - Bij veel mensen is de blauwe brief van de Belastingdienst weer op de mat gevallen: het is weer tijd voor de belastingaangifte. Om het u makkelijk te maken, kunt u vanaf maandag 4 maart terecht op het Belasting Spreekuur in de ZINiN Bibliotheken in Nijverdal, Hellendoorn, Haarle en Daarle.

Hier zitten vrijwilligers van Stichting De Welle voor u klaar om u te helpen met al uw vragen over de belastingaangifte. Om u goed voor te bereiden op de belastingaangifte kunt u met al uw vragen over het invullen het formulier terecht op het Belasting Spreekuur in de ZINiN Bibliotheken in Nijverdal, Haarle en Daarle. Bijvoorbeeld over aftrekposten en inkomsten, maar ook kunt u informatie krijgen over de correcte gegevens die u voor de aangifte paraat moet hebben. De vrijwilligers van Stichting De Welle helpen u op deskundige wijze verder. Zij weten precies aan welke voorwaarden uw belastingaangifte moet voldoen en hoe u zich het beste kunt voorbereiden. Voor meer informatie en de data en tijden van de Belasting Spreekuren kunt u kijken op www.zininbibliotheek.nlagenda

Afspraak maken
Voor het invullen van de belastingaangifte moet u een afspraak maken bij Stichting De Welle. Dit kan van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur via telefoonnummer 0548-638810. De kosten voor een alleenstaande bedragen €15.00 en voor een fiscaal partnerschap €25.00. Vraagt u wel tijdig een machtiging aan bij de belastingdienst! Dit kan digitaal op de site van de belasting met uw Digi-D of telefonisch: 088-1236565.

Meinders Cookies: nieuwe specialiteit voor Alpe d'Huzes

RIJSSEN - Bakker Meinders, met winkels in Rijssen, Wierden, Markelo, Goor en Almelo, verkoopt een nieuwe specialiteit voor het goede doel: Meinders Cookies voor Alpe d'Huzes.

Toen bakker Ruben Meinders hoorde van de plannen van zijn medewerkster Annerieke Baan om samen met haar zus Daniëlle de Alpe d'Huzes te gaan fietsen was zijn interesse direct gewekt. Ruben: "We willen daaraan graag een positieve bijdrage leveren. Onze bakkers hebben een nieuwe specialiteit gebakken: Meinders Cookie. Het koekje is gemaakt van pure chocoladedeeg en is nog extra gevuld met grote stukken witte chocolade. Per zakje doneren we 1 euro aan Alpe d'Huzes team Baan. Goed & Genieten noemen we dat". Meinders Cookie is tot en met 23 maart verkrijgbaar in de winkels van Meinders en zijn online te bestellen op www.bakkermeinders.nl

Bakker in hart en nieren
Meinders is een begrip in de regio. Al sinds 1824 worden de lekkerste broden en gebakjes gemaakt in het familiebedrijf dat sinds 1999 het predicaat Hofleverancier mag dragen. Ruben Meinders wil het ambachtelijke vak graag puur en authentiek uitoefenen, net zoals zijn voorvaderen in 1824 al deden. Er worden dan ook steeds meer broden gemaakt van desem, zonder toevoegingen, puur natuur. De broden dragen de naam Pain Rubèn. Ook het oeroude speltgraan neemt een voorname plek in dit assortiment in. Het assortiment Pain Rubèn bevat ruim 30 soorten authentieke broden en broodjes. Voorbeelden zijn het Pain Rubèn Authentiek, Honing Spelt, Mais desem, Pavé, de witte vloerkadetten, het noten-vruchtenbrood en de echte Franse croissants.

Infodag Beter Kunstgebit bij Dental Combinatie Rijssen

RIJSSEN – "Ik wil niet een lange tijd zonder kunstgebit rondlopen" is de meest voorkomende reactie van patiënten op het moment dat Herman ter Harmsel van Dental Combinatie een klikprothese adviseert.

Men is dan ook altijd blij verrast als blijkt dat dit niet nodig is. De ervaring van Herman is dat veel mensen niet of slecht op de hoogte zijn van de mogelijkheden van een kunstgebit op implantaten. Reden genoeg voor hem en zijn collega´s om een informatiemiddag over implantaten en de klikprothese te houden op vrijdag 8 maart a.s. (vanaf 14.30 uur tot 17.30 uur) in de praktijk van Dental Combinatie aan de Vennekesgaarden in Rijssen. Er zullen doorlopend presentaties gegeven worden over wat implantaten precies zijn, het implanteren zelf en de verschillende systemen die gebruikt worden. Een aantal deskundigen zal van 14.30 tot 17.30 uur aanwezig zijn om voorlichting te geven en vragen te beantwoorden.

Kom ook!
Daarnaast is het mogelijk om een kijkje te nemen in de techniekruimte en behandelkamer. Iedereen die ongemakken ondervindt van zijn gebitsprothese of meer wil weten over implantaten, het klikgebit en de vergoeding door de zorgverzekeraar is van harte uitgenodigd om deze middag langs te komen in de praktijk. Dental Combinatie is gevestigd aan de Vennekesgaarden 67 in Rijssen.

Informatie
Bel voor informatie met: 0548-520030 en www.dentalcomb.nl.

Workshop Hormonen

HOLTEN - Hormonen hebben veel invloed op processen in het menselijk lichaam. Meer leren hierover kan tijdens de workshop Hormonen.

De workshop wordt gegeven op 2 maart van 9.30 uur tot 11.30 door GoVit gezondheidsbevordering en Take Off Gezond Leven. Na de workshop weet u meer over de effecten van hormonen en hoe daar invloed op uit te oefenen. Orthomoleculair voedingsdeskundige Adrie Roetert helpt u op weg. De kosten zijn € 15,- en opgeven kan middels een e-mail aan info@govit.nl. De workshop wordt gegeven bij GoVit aan de Fabrieksweg 6B.

Autocross Daarle

DAARLE - De Autocross Daarle laat nog op zich wachten, maar inschrijven kan tijdens de opgaveavond op 8 maart.

De wedstrijd is pas op zaterdag 13 april, maar wanneer u mee wilt doen dan kunt u zich op 8 maart tussen 20.00 uur en 22.00 uur opgeven bij N' Kadiek aan de Nieuwstadweg 1a. Er zijn diverse categorieën: heren tot en met 1900cc, heren vanaf 1900cc en de damesklasse en eventueel een sprintersklasse. Meedoen? Inschrijven is alleen mogelijk op 8 maart!

Eet Mee

DAARLERVEEN - In Kulturhus 't Trefpunt wordt op 6 maart om 17.30 uur Eet Mee georganiseerd.

Samen met anderen gezellig een hapje eten? Nieuwe mensen ontmoeten? Wat uw reden ook is, is niet belangrijk, de gezelligheid van samen eten wel. Opgeven kan bij Mia Rademaker (0546- 645207) tot 5 maart 18.00 uur. Volwassenen betalen € 7,50 en kinderen tot 12 jaar € 2,50.

Vincent Wensink is op de markt groot gebracht

RIJSSEN/NIJVERDAL - Op de maandagmarkt in Rijssen sprak ik met Vincent Weenink uit Nijverdal die al vanaf de schoolbanken in de textielbranche zit. Samen met zijn vader Bennie Wensink (77) bezocht hij al tijdens zijn schoolvakanties samen met zijn vader die ook al van jongs af marktkoopman was, alle markten in de omgeving, waarbij hij zijn vader assisteerde met de verkoop van textiel in de breedste zin van het woord.

Sinds ongeveer 7 jaar heeft senior zijn taken overgedragen aan zijn zoon Vincent. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want vader Bennie assisteert nu zijn zoon Vincent evenals de echtgenote van Vincent, Yolanda. De familie Wensink sloeg niet alleen Rijssen haar vleugels uit op de markt. Zij markten ook in Ommen, Raalte, Almelo en Nijverdal.

Ervaringen
Wat vindt u van de markt in Rijssen? 'Vincent: ''een leuke markt met vriendelijk publiek, waarbij het erg jammer is dat de markten minder bezocht worden de laatste jaren. Jammer, terwijl het kopen op de markt toch nog steeds vele voordelen biedt, zoals: marktkooplieden kopen slim in. De markt is gezellig, vaak kom je bekenden tegen voor een leuk gesprek. Op de markt zie je wat je koopt en bij vragen komt er een gedegen antwoord. Verder voordeel is dat als er een artikel niet aanwezig op de kraam waar de klant naar zoekt, zorgt de marktkoopman er persoonlijk voor dat het artikel bij een volgend bezoek wel aanwezig is. En omdat de meeste kooplieden al jarenlang in Rijssen op de maandagmarkt aanwezig zijn, hebben ze een vertrouwensband opgebouwd met hun cliënten.

Acties
Er zijn regelmatig promotieacties op de maandagmarkt in Rijssen, zo ook op de markt van maandag 4 maart. Op deze maandag zijn bij de actiekraam op de markt een kilo pitloze druiven te koop voor maar 0,99 euro, met een maximum van 2 kilogram per klant. Wat vindt u van deze acties? Vincent: ''een hele goede zaak om de bezoekers te stimuleren, om een bezoek aan de markt te brengen, dit houdt de markt levendig!''

Dick Tukkers

Collectieve inkoop bloemzaad

TWENTE - De biodiversiteit in de Overijsselse buitengebieden laat nog sterk te wensen over. De afgelopen jaren decennia nam de bloemenstand af, wat funest is voor de biodiversiteit en de leefomgeving van veel insecten. Met een nieuw project voor collectieve inkoop van bloemenzaad wil Landschap Overijssel hier verandering in brengen.

Een breed aanbod van bloemen en planten geeft niet alleen een mooie, diverse aanblik van het landschap, maar het is ook noodzakelijk voor onder meer insecten, boerenlandvogels en andere dieren. Zij wonen in deze diversiteit, maar eten er ook van. En insecten zijn weer nuttig voor bijvoorbeeld het bestuiven van gewassen en andere doeleinden. Landschap Overijssel ondersteunt het aanleggen van bloemrijke plekken door collectieve inkoop van inheems zaaigoed en door het verspreiden van kennis over aanleg, ontwikkeling en beheer. Voor meer informatie en bestellen van zaaigoed kijk u op de website www.landschapoverijssel.nl/mijn-natuurakker.

Mengsels
Er worden voor dit zaaiproject drie verschillende zaaimengsels aangeboden. Dit is een mengsel met 1-jarige akkerbloemen, een mengsel met 1- en 2-jarige akkerbloemen en granen en een mengsel met meerjarige bloemen. Grondbezitters die minimaal 100 vierkante meter in willen zaaien kunnen deelnemen aan het collectieve inkoopproject. Zo helpt u de Overijsselse natuur. De grondbezitters krijgen een mooie korting op de zaaimengsels evenals gratis verzending. Daarnaast ontvangen zij persoonlijk advies en de mogelijkheid tot het volgen van een bijpassende cursus. Landschap Overijssel werkt samen met een netwerk van ambassadeurs, Overijsselaren die al meerdere jaren actief zijn met het inzaaien en ontwikkelen van bloemrijke plekken op en rond eigen erf.

Complimentendag

TWENTE - Deze vrijdag 1 maart is de Nationale Complimentendag. Dit jaar is het al weer de zeventiende editie van deze dag. Nadrukkelijk zonder commercieel karakter - gewoon een moment om oprecht eens stil te staan bij wat er goed gaat.

De initiatiefnemers achter Complimentendag hopen dat mensen elkaar op deze dag geen spullen geven, maar oprechte waardering in de vorm van woorden. Een mooie tegenhanger van de bekende dagen waar ondernemers wél gretig bij aanhaken, zoals Valentijnsdag, Secretaressedag en Moederdag. Op 1 maart gaat het simpelweg om het bewust worden van wat er in je eigen buurt allemaal wel goed gaat en de mensen eens hiervoor te bedanken. Oprecht uitgesproken, persoonlijke waardering is dan ook het meest indrukwekkende cadeau dat niet te koop is. Bel, mail, WhatsApp of Facebook dus iemand om hem of haar een stukje waardering te geven. De organisatoren hopen dat iedereen vandaag drie complimenten geeft aan een ander.

Behoefte
De diepste menselijke behoefte is om gewaardeerd te worden, aldus Amerikaans professor en psycholoog William James. Zeker anno 2019 valt er voldoende negatiefs te vinden in de wereld, waardoor we gedemotiveerd raken. Dat Complimentendag ook echt in een behoefte voorziet blijkt uit de groeiende aandacht voor dit moment.

Inloopspreekuren OV en solliciteren bij ZINiN

NIJVERDAL - Wat komt er allemaal bij een goede sollicitatie kijken en hoe reis je comfortabel met het openbaar vervoer. Vragen waarop tijdens de BreinReis inloopspreekuren Solliciteren en Openbaar Vervoer een antwoord wordt gegeven door deskundigen.

Het inloopspreekuur OV vindt plaats op woensdag 6 maart en voor vragen over solliciteren kunt u op donderdag 7 maart even binnenlopen in de ZINiN Bibliotheek in Nijverdal. ??Inloopspreekuur Openbaar Vervoer. ?Elke eerste woensdag van de maand is er het OV-inloopspreekuur. Hier kun je terecht met al je vragen over het reizen met het openbaar vervoer. De inloopspreekuren zijn op woensdag en donderdag van 11.00 tot 12.30 uur en van 18.00 tot 20.00 uur.

Goed advies
Vragen als "Hoe vraag ik de OV-chipkaart aan?", "hoe werkt de 40% samen reis korting?" en "welk abonnement past het beste bij mij?" kunnen hier gesteld worden. Advies op maat wordt gegeven door OV-ambassadeurs. Ook kunnen ze je stap voor stap op de computer laten zien hoe de website van de NS werkt. Je vindt deze dienst aan de stamtafel op de begane grond in ZINiN Bibliotheek Nijverdal. De toegang is gratis. Tijdens het gratis inloopspreekuur kan iedereen terecht voor vragen over het samenstellen van sollicitatiebrieven of motivatiebrieven, het curriculum vitae, Personal Branding, het inrichten van LinkedIn-profielen, en het aangaan van sollicitatiegesprekken. Dit inloopspreekuur wordt op donderdag 7 maart in de bibliotheek in Nijverdal gehouden en is een samenwerkingsverband met Sheena Kozijn van Carrièrezaken, een allround sollicitatieadviesbureau uit Nijverdal. Zij geeft persoonlijke adviezen op gebied van solliciteren en loopbaancoaching.

Jörgen Raymann: Schudden aan die boom

NIJVERDAL - Jörgen Raymann komt op donderdag 7 maart naar Nijverdal met de voorstelling 'Schudden aan die boom'.

Met voorouders uit vier werelddelen is Raymann een mengelmoes van verschillende culteren en aan de eigenschappen die aan deze verschillende culturen worden toegedicht. Door eens even aan die familieboom te schudden gaat hij op zoek naar de waarheid over de eigenschappen en de vooroordelen. Met scherpe en hilarische observaties neemt hij u mee naar zijn familiegeschiedenis. Een saaie voorstelling wordt het dus zeer zeker niet. De voorstelling is op 7 maart om 20.15 uur te zien bij het ZINiN Theater aan de Willem Alexanderstraat 7. Kaarten zijn beschikbaar vanaf € 17,50 onder andere via www.zinin.com.

Expositie Sacco van Munster

HOLTEN - De schilderijen van Sacco van Munster zijn vanaf 4 maart te zien in het Kulturhus Holten.

Het kleurgebruik in de werken van Sacco van Munster zijn heel kenmerkend. De onderwerpen van zijn schilderijen zijn daarentegen heel uiteenlopend, van landschappen en stillevens tot dieren en personen. In de dependance van het Kulturhus aan de Tuinstraat kunt u tot en met 29 mei zelf een kijkje nemen op woensdag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur.

Lezing Zenleraar Rients Ritskes?

NIJVERDAL - Op 4 maart geeft zenleraar Rients Ritskes een lezing over Zen, energie en geluk in ZINiN Theater. Aanvang is om 19.30 uur. Deelname kost 5 euro voor ZININ-leden, 7,50 euro voor niet-leden.

Denkt u ook vaak: 'Als ik mijn best maar doe, dan komt het wel goed. Dan zal ik succesvol en gelukkig zijn'. Vaak blijkt dat niet uit te komen en volgens Zenleraar Rients Ritskes heeft dit dualistische beeld te maken met aan stress gerelateerde klachten. Hij komt hierover vertellen in het ZiNiN Theater op maandag 4 maart en hij geeft tips over hoe je beter kunt leven 'in de flow' en hoe je prettiger kunt leven door minder energie te gebruiken. Zen betekent volgens Ritskes aandacht en inzicht als weg naar verlichting. Koop kaarten via www.zinin.com of via de Tourist Info in Nijverdal.