Hart van Nijverdal

30 november 2018

Hart van Nijverdal 30 november 2018


Glutenvrij Sinterklaasfeest!

Foto: Stichting Coeliakie Kids Kamp

NIJVERDAL - Voor het 2e jaar op rij vond de afgelopen week het door Stichting Coeliakie Kids Kamp georganiseerde Glutenvrije sinterklaasfeest plaats. Wat dit feest zo speciaal maakt, is dat alles wat de kinderen aangeboden krijgen glutenvrij is.

Normaal mogen deze kinderen geen gewone pepernoten en ander sinterklaassnoepgoed, daardoor is het sinterklaasfeest niet echt een feest. De kinderen (en volwassenen) kunnen van 1 klein kruimeltje gewone pepernoot erg ziek worden, goed uitkijken dus. Daarom heeft de Sint speciale glutenvrije pepernoten en snoepgoed meegenomen.

Het feest begon met lekkere glutenvrije speculaasjes en een glaasje drinken. Daarna oefenen voor een dans voor de Sint. Ook kwamen de vriendjes van het Coeliakie Kids Kamp, panda's Biba en Bamboe, even langs om samen Sinterklaas te begroeten. De Sint kwam aan met wel vijf pieten! Wat een feest! De kinderen konden zelfs een pietendiploma verdienen door zes spelletjes te spelen. Sinterklaas deed samen met zijn pieten mee en keek of de kinderen het goed deden. Zaklopen, cadeautjes stapelen, pepernotenrace, enz... Na even rond te hebben gelopen, ging de Sint zelfs meedoen met een aantal spelletjes. Toen iedereen alle spelletjes had gehad was het tijd voor de grote sinterklaasquiz. Iedereen deed fanatiek mee en wat wist iedereen veel antwoorden! Natuurlijk had de Sint ook voor elk kind een cadeautje mee genomen. De kids moesten nog even wachten met uitpakken totdat iedereen een cadeautje had. Erg knap van ze, want er waren best veel. Na af te hebben geteld met piet mochten ze dan eindelijk de cadeautjes uitpakken. Nog even met z'n allen op de foto met Sinterklaas en zijn pieten en daarna was het toch echt tijd om afscheid te nemen. Uit volle borst werd het 'Dag sinterklaasje' gezongen. Wat we later zagen was dat de pieten de glutenvrije pepernoten hadden achtergelaten om ze nog uit te delen. Ook had sinterklaas gezorgd dat de schrijfpiet voor iedereen een pietendiploma achterliet! Er zijn dus weer een aantal pietjes bij, knap gedaan! Van het Coeliakie kids kamp kregen de kinderen nog een pakje speculaasjes met een mooi pietje er bij op. Iedereen ging moe maar voldaan weer naar huis! We kijken terug op een erg geslaagd Sinterklaasfeest met heel veel blije kinderen die even onbezorgd kind konden zijn.

Koopzondag in de gemeente Hellendoorn

NIJVERDAL - Het is (bijna) december. Dat betekent dat alle winkels, inclusief de supermarkten in de gemeente Hellendoorn vanaf zondag 2 december weer wekelijks de deuren mogen open. De meeste supermarkten zijn dit ook van plan, als we de diverse Facebook-pagina's van de winkels mogen geloven.

Voor de winkels in het centrum van Nijverdal zijn twee officiële koopzondagen aangewezen door winkeliersvereniging Op naar Nijverdal: 16 december (incl. Winterfair) en 23 december. Echter, het is mogelijk om ook de overige zondagen de deuren te openen. Een enkele winkelier is dit dan ook van plan. Welke dat zijn, wordt te zijner tijd kenbaar gemaakt via de Facebook-pagina Op naar Nijverdal.

De winkels open op zondag blijkt een heikel punt in de gemeente Hellendoorn. Voor- en tegenstanders lieten zich de afgelopen maandag veelvuldig horen. De gemeenteraad heeft onlangs besloten dat de koopzondag na een winter- én voorjaarsperiode wordt geëvalueerd. Op basis van die uitkomsten praten ze in juni in 2019 over een eventuele aanpassing van de regels. Op dit moment is dat: maximaal acht koopzondagen in combinatie met een evenement en nog eens 12 extra zondagen voor supermarkten.

"Goede zaak"
Frans Kötter van Kötter Wonen vindt het een goede zaak dat iedere zondag in december de winkels open mogen. "Eigenlijk moeten de winkeliers deze vrijheid om open te gaan iedere zondag van het jaar hebben. Een inrichting voor huis wordt nu eenmaal vaak door twee partners gedaan en op zondag hebben zij hier, door de regel, meer tijd voor. Op de zaterdag is men druk met de sport, boodschappen, auto of de tuin. Door de week werken de tweeverdieners en is er ook moeilijk tijd vrij te vinden voor het uitzoeken van een mooi interieur. Op zondag is men relaxt, neemt men er echt tijd voor. Ik merk dat aan de gesprekken en de sfeer. Natuurlijk vind ik het voor mijn privé-leven ook wel jammer om op zondag te werken, maar ik heb nu eenmaal gekozen voor een eigen zaak en dan moet je met de tijd meegaan."
Dat vindt ook Gerwin Pots van Pand 55: "Volgens mij is de tijd rijp. Ik vind dat elke winkelier zelf de keuze moet hebben of hij/zij de winkel open wil op een zondag. Waarom hebben wij deze vrijheid in de gemeente Hellendoorn niet? We hebben straks een mooi centrum met een prachtige Grotestraat. We moeten nu gas geven om het winkelend publiek naar Nijverdal te krijgen."

"Doe je hier als gemeente niet aan mee, dan ben ik ervan overtuigd dat veel omzet wegvloeit naar omliggende gemeentes waar de winkels wel op zondags open zijn", vult Kötter aan. "Ik ben dus blij met de komende koopzondagen in de gemeente Hellendoorn. Mijn winkel is dan ook iedere zondag in december geopend van 11 tot 17 uur en ik heet iedereen van harte welkom, de koffie staat klaar aan de Transportweg 4b."

Vuist
Ook bij Pand 55 aan de Grotestraat zijn de deuren wekelijks geopend op de zondagen in december. "Er zijn genoeg argumenten te vinden om de koopzondagen in te voeren en om een vuist te kunnen maken richting de gemeente heb ik contact gezocht met andere ondernemers in deze gemeente. Winkeliers, tuincentra, autobedrijven, meubelzaken, in elke branche zijn er bedrijven die graag de keuzevrijheid willen hebben.

Hopelijk kunnen we ons gezamenlijk hardmaken om volgend jaar de zondagen open te zijn in de gemeente Hellendoorn."

Jaargang: 3 • Nr 127 • Wk 48

"Bouw Hotel Poortwachter rampzalig voornemen"

Foto: Sterrenwacht

NIJVERDAL - Sterrenwacht Hellendoorn, het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie en natuurorganisatie IVN Hellendoorn-Nijverdal zijn zeer bezorgd over de plannen om boven op de Sallandse Heuvelrug een groot hotel te bouwen. Zij zijn bang voor een onomkeerbare aantasting van de mooie maar kwetsbare natuur en dat door lichtvervuiling de Sterrenwacht niet goed meer kan functioneren.

Het IVN en de Sterrenwacht hebben het college en de fractievoorzitters van de gemeentelijke politiek inmiddels schriftelijk op de hoogte gesteld van hun bezwaren tegen de vestiging van een groot hotel op die plek. In juni deze zomer werd met bombarie de bouw van dit mega hotel De Poortwachter aangekondigd. Sindsdien is het stil gebleven. Navraag bij de gemeente levert niets op volgens de drie bezorgde organisaties.
Het Buitencentrum is door genoemde partners tot een veel bezocht Groen Educatief Centrum gemaakt en daarmee is veel goodwill verworven onder de inwoners van de gemeente en regio. De gemeente Hellendoorn, de provincie Overijssel en het Europese Leaderprogramma hebben met heel veel subsidie zwaar geïnvesteerd in dit mooie project. Er gaan geruchten dat de plannenmakers Aedifix Ontwikkeling uit Rijssen en Madmax Diesajn uit Hellendoorn driftig op zoek zijn naar investeerders, maar dat ze die nog niet hebben kunnen vinden. Als het aan de drie belanghebbenden in het buitencentrum ligt, vinden ze die ook niet en wordt het plan voor de bouw van het hotel doorverwezen naar het ronde archief.

De belangrijkste
bezwaren

Een groot hotel in de nabijheid van het Buitencentrum zal de Sterrenwacht ernstig belemmeren in zijn functioneren. "Vestiging van een hotel met deze dimensies, op deze locatie en op zo'n korte afstand zal onvermijdelijk een grote toename van de lichtlast tot gevolg hebben. Gevreesd wordt dat de grens van wat nog een acceptabel lichtniveau is voor de sterrenwacht geheel zal worden overschreden en er sprake zal zijn van grote lichthinder c.q. lichtvervuiling. Door de hoogte van het hotel, wordt observeren van de sterrenhemel voor een deel onmogelijk gemaakt," aldus woordvoerder Cor Kolthof. Hij wijst erop dat het nog niet zo lang geleden is, dat er serieus overleg is geweest met de gemeente om de Sallandse Heuvelrug de internationaal erkende status Dark Sky Park te geven. "Onderzoek heeft uitgewezen dat de basis voorwaarden qua lichtbelasting hiervoor nog net aanwezig zijn. Indien dat hotel wordt gerealiseerd, zal vrijwel zeker niet meer aan die voorwaarden worden voldaan".
Het IVN wijst op de kwetsbaarheid van de Sallandse Heuvelrug als natura 2000 gebied. "Elk lichtbaken op of nabij de Sallandse Heuvelrug is er één te veel, laat staan een lichtbaken van maar liefst 50 meter hoog, 'aldus secretaris Laurens Oude Voshaar. "Dit zal ongetwijfeld leiden tot aantasting van de toch al kwetsbare natuur in dit gebied. Een natuur die nu al ernstig wordt bedreigd." Oude Voshaar verwijst naar een recente notitie van Staatsbosbeheer. "Deze natuur, die eeuwen afhankelijk is geweest van rust en donker in de nacht, wordt de laatste jaren niet alleen bedreigd door stikstofuitstoot, kleine ammoniakdeeltjes, zwaveloxiden en stikstofoxiden, waardoor de biodiversiteit ernstig is aangetast, maar ook door nieuwe bedreigingen van de moderne maatschappij en een toenemende bevolkingslast," zo valt hierin te lezen. "De bouw van een hotel dat dag en nacht gaat zorgen voor lawaai en ernstige lichtvervuiling, is een onzalig plan", aldus Oude Voshaar en Kolthof. "Als dit doorgang vindt, zullen de effecten ervan overal op de Sallandse Heuvelrug merkbaar zijn. Effecten die een ernstige inbreuk op het leven van heel veel diersoorten veroorzaken, en die afhankelijk zijn van duisternis in het Natura 2000 gebied dat de Sallandse Heuvelrug is." De drie organisaties vrezen dat de bouw van een groot hotel ook een grote toename van het autoverkeer op de Toeristenweg met zich mee zal brengen. Lees het volledige artikel op onze website, www.hartvannijverdal.com!

AR Team Wilgenweard wint Goldrush Survivalrace

Foto: ANNAUF

NIJVERDAL - 200 elitesporters zijn afgelopen zaterdag weer van start gegaan bij de SANS Goldrush Survivalrace! Start was op de atletiekbaan van Atletics in Nijverdal onder de startboog van Kievitsport.

Na twee ronden lopen op de baan en over de graswal ontvingen de sporters de eerste envelop voor de Proloog. Rennend 3 verplichte punten halen in de omgeving van de mooie Regge en Kruidenwijk van Nijverdal. Bij terugkomst op de atletiekbaan kreeg men de racekaart. En niet zomaar een racekaart, maar een mega gave grote racekaart in A0 formaat(!) gedrukt door Gemeente Hellendoorn en ontworpen door vormontwerp.nl. Gemindf*cked door de kaart staat de concentratie direct op scherp. Snel de eerste puzzels op de kaart oplossen en vertrekken naar het eerst volgende WP (Wisselpunt) per mountainbike.
Daar aangekomen bij motorclub MAC 'de Holterberg' kregen de deelnemers hun eerste echte survivalonderdelen voor hun kiezen. Mogelijkheden waren een run etappe, een run-step en een heuse survivalrun! Na een barre fietstocht waarbij de sporters correct moesten navigeren over zandpaden, door bossen en over heidevelden, kwamen ze aan bij het Internationaal Brandweermuseum in Rijssen. Hier hadden de sporters weer keuze uit verschillende survivalonderdelen. Boogschieten (niet in het midden?!), Jerrycanloop, apenhang, swingover, of een loodzware brandslang gevuld met water verslepen. Als dat nog niet voldoende was had je nog de mogelijkheid om een master hardloopronde van 14km te volbrengen door de bossen en het centrum van Rijssen. In het Centrum zat ook een verplicht punt die elke deelnemer moest pakken. Namelijk in de winkel van Hoofdsponsor SANS! Als slotstuk van de Goldrush volgde nog een Mountainbike etappe terug naar de Atletiekbaan in Nijverdal. Of een shortroute van 13km langs ingetekende coördinaten, of een longroute van 30km met de bekende routevormen waar je hersenen van gaan kraken! Een klokkenroute, een tandwielenroute, een husselroute of een strippenroute waren de mogelijkheden. Aangekomen op de atletiekbaan waar ze op tijd moesten binnen komen vóór de moordende deadline van 17:10, kregen de sporters nog twee zware hindernissen voor hun kiezen. Deze 11e editie is gewonnen door AR Team Wilgenweard, Ruud Blikman en Matthijs Imhof. Foto: ANNAUF.

Billy Boem club van start

NIJVERDAL - De Billy Boem club gaat 17 januari 2019 weer van start in Nijverdal. De club is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die opgroeien in een omgeving waar sprake is van stress en spanning. Dit heeft op kinderen een grote impact. Daarom organiseert Impluz in samenwerking met Avedan en stichting de Welle de doe-praatclub "Billy Boem". Hier leren de kinderen met lastige situaties en hun emoties om te gaan.

De club 'Billy Boem' wordt begeleid door ervaren hulpverleners. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom er stress in of rondom het gezin is. Bijvoorbeeld een ouder met psychische klachten, een scheiding, ruzie, verlies of financiële problemen. Of een broer of zus die door gedrag veel aandacht van het gezin vraagt. Een ouder vertelde dat haar zoon aanvankelijk twijfelde. Eenmaal gestart met de Billy Boem club heeft hij er zin in. Moeder zegt dat hij beter in zijn vel zit, meer vertelt en minder ruzie maakt met zijn zusje. Spelenderwijs leren de kinderen hun situatie een plekje te geven en weerbaarder te worden."

Omgaan met
lastige situaties

De club is afgestemd op de belevingswereld van het kind. Zij knutselen, spelen, stellen vragen, praten en leren met hun emoties om te gaan. Billy Boem speelt daarbij een centrale rol. Met Billy maken de kinderen in 10 bijeenkomsten van 1,5 uur van alles mee. Ze leren hun gevoelens te herkennen en te uiten, hun vragen worden beantwoord, er worden vaardigheden geoefend en tips meegegeven. Naast de kinderclub zijn er ook voor de ouders 3 bijeenkomsten waar opvoedingsvragen aan bod komen. De cursus is kosteloos voor de inwoners van gemeente Hellendoorn. Vragen? Bel rechtstreeks naar Deirdre Janné (preventiewerker Impluz), 06-53738943. Aanmelden kan (tot 9 januari 2019) bij : info@impluz.nl of bel 0570-604900.

Winst en verlies voor Eredivisieteams

NIJVERDAL - De waterpolodames van Het Ravijn hebben zaterdagavond in Leiden met 4-10 weten te winnen van ZVL 1886, en daarmee vertrouwen weten "te tanken" voor de kwartfinale wedstrijd van de KNZB beker van aanstaande zaterdag 1 december in ons Ravijnbad, waar voor de derde keer tegen ZVL wordt gespeeld.(19:30 uur).

Zaterdag 17 november speelde Het Ravijn de eerste wedstrijd van die kwartfinale in Leiden, die met 11-7 werd gewonnen.
De waterpoloheren van Het Ravijn verloren zaterdag in Alphen aan de Rijn met 10-5 van AZC. Aanstaande zaterdag speelt het team van trainer-coach Marc van Groen thuis een echte streekderby tegen de heren van Schuurman BZC. Deze wedstrijd begint al om 16:45 uur! Een mooi waterpolodagje dus in Het Ravijn.

Het damesteam van trainer-coach Jan Mensink wist zaterdag de overwinning op ZVL met geconcentreerd spel en een goede verdediging binnen te halen. ZVL 1886 had geen antwoord op die goede verdediging van de Nijverdallers.

De Nijverdalse heren konden AZC drie periodes bijhouden, maar maakten volgens aanvoerder Lars Gottemaker in de laatste periode kleine foutjes en kwamen zo tekort om er een overwinning uit te halen.

Statistieken:
Dames Leiden:
ZVL 1886 - Het Ravijn: 4-10.
Periodestanden: 1-5, 2-7, 2-9, 4-10
Doelpunten Het Ravijn:
Lieke Klaassen 5x,Yasemin Smit 3x, Lot Stertefeld 1x, Laura Boerdam 1x.

Heren Alphen aan den Rijn:
AZC-Het Ravijn: 10-5.
Periodestanden: 2-1, 3-2, 6-4, 10-5.
Doelpuntenmakers: Ivar Schilstra 2x, Lars Gottemaker 1x, Yoran Loos 1x, Roel Peterinck 1x.

Hellendoorn

Zat 01 december
Sint Sebastianus,
19.00u Pastor de Vries


Zon 02 december
Protestantse Gemeente
Dorpskerk, 08.45 & 10.30 uur drs.J.Kroeskop
en 19. 00 uur
dr.J.D.Th.Wassenaar

Kruidenwijk
10.00 uur
dr.J.D.Th.Wassenaar

Kronnenzommer
10.15 uur ds.E.Groeneveld/Pastor G. Legtenberg

Nijverdal

Sint Antonius van Padua
11.00 uur Pastor Weldam
Eucharistie

Protestantse Gemeente
Het Centrum, 09.30u Ds.Wolter Broekema
Het Centrum 18.30u
Ds Bertine v.d.Weg
Regenboog 09.30u
Ds. Wil Kaljouw

Vrije Evangelische
Gemeente
,
Zon 02 december
09.30 uur: ds. L. van Weijen m.m.v. Gospelkoor Shine

De Levensbron
09.30 uur Ds C Lodewijk (Neede)
16.30 uur Student Jeroen Bakker uit Kampen

Ezra Evangelische
Gemeente

10u Advendo huis
Koersendijk 1
Harrie Spenkelink

The Cross, 10.00u
Johan Proost

Beth-Shalom, 10.00u
Jaap Dieleman

Daarle

Gereformeerde Kerk,
09.30u ds. M. Zoeteweij
15.00u da. H. Paas

Hervormde Gemeente,
09:30u ds. E. J. Prins
15.00u ds. C. G. Visser

Daarlerveen

De Schoof
09.30u Ds. M. A. Bos
19.00u Ds. M. A. Bos

Rotomoulding Nederland naar Nijverdal

Foto: Gemeente Hellendoorn

Demand Holding BV eigenaar Jorn Berends en burgemeester Anneke Raven van de gemeente Hellendoorn ondertekenden vorige week de koopovereenkomst voor een kavel van zo'n 7.500 m2 aan de Anders Celsiusstraat op bedrijvenpark 't Lochter in Nijverdal. Op de kavel vestigt zich in de loop van 2019 Rotomoulding Nederland BV, een nieuw bedrijf dat zich gaat bezighouden met kunststof rotatiegieten.

De kavel van RotoMoulding Nederland ligt tussen accountantskantoor Alfa en het toekomstige regiobureau van Politie Twente west. Een oppervlakte van 5.705 m2 wordt direct afgenomen en het resterende deel van1.689 m2 volgt later. De kavels in de zichtzone Burgemeester Boersingel zijn nu op één na allemaal ingevuld.

Het nieuwe bedrijf gaat eindproducten als kunststoftanks voor voertuigen en technische speciaalproducten fabriceren. In eerste instantie wordt een kantoor met productieruimte gebouwd van ca. 2.500 m2. De ambitie is om te groeien naar circa 5.000 m2. Rotomoulding Nederland BV maakt een start met zes tot acht medewerkers en hoopt het personeelsbestand binnen afzienbare tijd uit te kunnen breiden tot zestien personeelsleden.

Initiatiefnemer van Rotomoulding Nederland BV is JB Ventures BV, de onderneming van Jorn Berends en Ferry Pullen, die ook gevestigd is op 't Lochter. JB Ventures BV is actief op het gebied van productontwikkeling, 3d printen, rapid prototyping, matrijzenbouw en kunststof spuitgietproductie. Rotatiegieten vormt een logische aanvulling op de bestaande mogelijkheden.

Wethouder Jelle Beintema van de gemeente Hellendoorn is blij met deze volgende verkoop in een mooie rij. "We hebben de afgelopen twee jaar tien hectare aan kavels op 't Lochter verkocht. Een duidelijk signaal dat ook in deze regio de crisis nu echt voorbij is. De behoefte aan zowel bedrijfsruimte als personeel is goed voor de ontwikkeling van de gemeente. We hebben op dit moment voor kantoren, showrooms en representatieve gebouwen met opslag of productie nog zichtkavels langs de N35. Voor de meer industriële bedrijven is nog voldoende ruimte beschikbaar op het binnenterrein van het nieuwe deel van bedrijvenpark 't Lochter."

Column

Foto: Hans Bolte

Dichtbij Tokyo leefde een belangrijke Samurai, een oude strijder die besloot zijn wijsheid vanuit het Zen Boedisme over te brengen op jonge mensen.

Op een avond kwam een jonge strijder, bekend om zijn meedogenloosheid in zijn gevechten, aan in het dorpje. De jonge, sterke strijder had nog nooit een gevecht verloren. Hij had van de Samurai gehoord en wilde een gevecht met hem aangaan en zijn faam minimaliseren. De studenten van de Samurai vonden het geen goed idee dat de oude man de uitdaging aanging, maar die accepteerde hem.

Het zou gebeuren op het centrale plein, dus alle mensen trokken er naar toe. De jonge strijder probeerde de oude man van alle kanten uit te dagen, maar deze verroer geen krimp. Hij probeerde te provoceren, duwde en spuugde zelfs in zijn gezicht. Schold hem vloekend en tierend uit, waarbij hij er niet voor terugdeinsde zijn overleden voorouders te beledigen. Alleen maar hard slaan op iemand die niets terug doet kon hij niet. Niet dat hij dat niet wou, hij probeerde wel wat natuurlijk, ook wel stevig. Hij voelde dat dit wellicht winst zou opleveren in het gevecht, publiekelijk zou hij afgaan. Uren streken zo voorbij maar de oude man gaf geen krimp. Aan het eind van de avond was de strijder moe, voelde zich vernederd en vol onrust ging hij weg.

De studenten waren eigenlijk ook wel teleurgesteld in hun wijze. Waarom hebt u niet teruggevochten? Wie laat zich nu zo vernederen zonder terug te vechten? Is dit tonen van moed en respect?

De Samurai antwoordde: als er iemand naar je toe komt met een gift en je accepteert deze niet, van wie blijft dan de gift? Van degene die het wil geven, antwoordden ze. Hetzelfde geldt voor boosheid, valse beschuldigingen en beledigingen, zei de meester. Als ze niet geaccepteerd worden, blijven ze alleen bestaan bij degene van wie ze afkomstig zijn.

Hans Bolte, praktijk Puur

Inloopbijeenkomst over de aanleg van de hemelwaterafvoer

HELLENDOORN - Op 4 december van 17.00 tot 19.00 uur organiseert de gemeente Hellendoorn in de Hellendoornzaal van het Huis voor Cultuur en Bestuur een inloopbijeenkomst over de aanleg van de hemelwaterafvoer vanuit het centrum van Nijverdal naar de Regge. Hierbij werkt de gemeente Hellendoorn aan de uitvoering van het 'Klimaatprogramma water'.

Belangstellenden zijn van harte welkom om de plannen voor de herinrichting van de 'Salomonsonstraat en omgeving' en 'stadsbeek de Brake' te komen bekijken tijdens de inloopuren. Met de aanleg van de verbinding wordt de laatste schakel uitgevoerd van het afkoppelplan Nijverdal Centrum. Ook het gebied Salomonsonstraat/Schoolstraat en de Prins Bernhardstraat behoort tot dit afkoppelplan. Dit met het doel het bouwen van een duurzaam systeem waar vuil en schoon water wordt gescheiden. Hiermee wordt bereikt dat in geval van grote neerslag minder vuil water wordt geloosd op de Regge. Naast het klimaatvriendelijk inrichten van de Salomonsonstraat, het afkoppelen van hemelwater, zijn de bewoners gevraagd na te denken over de "verstening" van de eigen voor- en achter tuinen. Daarnaast wordt er een watergang, vanaf het Hoge Dijkje tot de vijver in de Brake klimaatvriendelijk ingericht. De inrichting is tot stand gekomen in samenwerking met de bewoners en de woningstichting Reggewoon.

Inloopbijeenkomst Noord-Zuidverbinding

Foto: Yvonne

HELLENDOORN - Vorig jaar is het eerste deel van de Noordzuidverbinding, de Haersingel, in gebruik genomen. Inmiddels is de voorbereiding voor de ontwikkeling en uitvoering van de twee laatste delen opgestart.

Het gaat hierbij om de delen in Hellendoorn (tussen Koetshuisstraat en Zandsteeg) en Hulsen. Voor deze delen van de nieuwe Noordzuidverbinding is een studie uitgevoerd. Ook is er samen met bewoners en belangengroepen aan een ontwerp gewerkt. Graag wil de gemeente u tijdens een inloopbijeenkomst informeren over de resultaten van deze studie en het ontwerp.

Deze inloopbijeenkomst vindt plaats op donderdag 12 december aanstaande tussen 16.00 uur en 19.00 uur in Het Kulturhuus Kruud'nhuus in de Kruidenwijk. Er is geen vaste agenda en u bent vrij te komen op het tijdstip dat u schikt. Medewerkers van de gemeente praten u dan bij en beantwoorden uw vragen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Hellendoorn via e-mail gemeente@hellendoorn.nl of telefoonnummer
(0548) 630 000. Meer informatie is ook de vinden op: www.hellendoorn.nl.

Maandag 3 december 10:00

ZorgSaam BocoTrail perfect verlopen

Foto: ANNAUF

NIJVERDAL - Afgelopen zondagmorgen was het al vanaf een uur of negen, een gezellige drukte bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer. Nee, niet dat er al zoveel bezoekers voor het centrum zelf klaar stonden, het waren tientallen sportievelingen, vooral uit de omgeving, die afgekomen waren op de BocoTrail.

Om 10 uur precies vertrokken 120 dames en heren voor de 15 km. lange trailroute. Een route over onverharde, slingerende paden die vanaf het Buitencentrum werden gevolgd, over de Noetselerberg, richting Hexelerbos en langs de heidevelden weer terug naar het Buitencentrum. Halverwege bij de Duitse Bocht werden de deelnemers getrakteerd op koek, bananen, sinaasappels, sportdrank en warme thee. Daar werd gretig gebruik van gemaakt, net als van de warme bouillon die achter de finish voor de deelnemers klaar stond. Onderweg werden de deelnemers op de foto vastgelegd en daarop was duidelijk te zien dat het plezier en een vrolijke sfeer voorop stonden.
Géén eerste, tweede of derde prijzen, géén eindtijden en uitslagen maar wel een heerlijke, sportieve morgen waar de deelnemers stuk voor stuk van hebben genoten. Dat was ook precies de bedoeling van de BocoTrail; het plezier van hardlopen over onverharde paden door de natuur èn… een prima opbrengst van ca. € 450,- voor de Stichting Beat Batten. De trail stond deze keer namelijk in het teken van dat goede doel. Volgend jaar zal deze trail opnieuw op de agenda staan. Het Buitencentrum is al voor zondag 24 november besproken!
Foto's: ANNAUF.

Foto: ANNAUF
Foto: ANNAUF
Foto: ANNAUF

Diny Gottemaker en Ans Wermink benoemd tot lid van verdienste v.v. Hellendoorn

Foto: VV Hellendoorn

HELLENDOORN - Tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering zijn Diny Gottemaker en Ans Wermink benoemd tot "lid van verdienste van v.v. Hellendoorn". Dit als blijk van waardering voor hun jarenlange belangeloze inzet als vrijwilliger voor de vereniging.

Diny Gottemaker
Diny is al meer dan 30 jaar een enorm betrokken en actieve vrijwilliger binnen de vereniging. Ze draait al tientallen jaren bardiensten en is gastvrouw en omroepster bij de thuiswedstrijden van v.v. Hellendoorn 1. Daarnaast heeft Diny jarenlang onderdeel uitgemaakt van het jeugdbestuur en maakt ze deel uit van de sponsorcommissie en kledingcommissie. De meesten leden zullen Diny kennen van de "kleding van v.v. Hellendoorn". Ze heeft al vanaf 2006 (de allereerste kledinglijn van v.v. Hellendoorn) voor alle teams de kleding tot in de puntjes geregeld.

Ans Wermink
Ans is maar liefst 45 jaar, op vele vlakken, actief binnen de vereniging (voorheen bij Vesos). Ze is 30 jaar actief geweest als ondersteunende kracht binnen de Activiteiten Commissie van v.v. Hellendoorn. Een onderdeel van de activiteiten is het verzorgen van de entree bij thuiswedstrijden van het eerste elftal. Ze verzorgt tweewekelijks de loten en prijzen en zorgt voor de administratieve afhandeling van de inkomsten. Ze heeft daarin een actieve bijdrage geleverd in met name het jaarlijkse Rad van Avontuur en de compostactie.

Stamppottenactie voor de minima

Foto: Stock

NIJVERDAL - Zaterdag 15 december is er een stamppottenactie voor de mensen met een minimum inkomen. Het gaat om ongeveer 130 kg stamppot voor ongeveer 75 gezinnen uit de gemeente Hellendoorn. Gezinnen of alleenstaanden die zich weinig kunnen veroorloven zo rond de feestdagen en een keer lekker willen eten.

Verschillende sponsoren hebben al toezeggingen gedaan. Ook zijn er een flink aantal vrijwilligers die zich inzetten bij het voorbereiden van deze actie. Groenten schoonmaken, koken en inpakken en wegbrengen van de stamppotten, enz... Maar dat is nog niet voldoende. "Wij zoeken nog mensen die willen doneren voor deze actie. We willen nog graag een goodiebag meegeven met een aantal lekkere producten. Krijgen we meer binnen dan nodig is, dan doneren we dit graag aan de Voedselbank", aldus de initiatiefnemers.
Wilt u meedoen, laat het even weten aan: Erica Calkhoven, Boomcateweg 69B Nijverdal | ericafgc@gmail.com.
Doneren kan op bankrekening NL33ABNA0620538163 tnv e.f.g. Calkhoven o.v.v. Stampottenactie 2018. Maar u mag ook een enveloppe in de bus doen bij: Hendri Lubberts | Vildersveenweg 37 | Gerry en Gert Bladder, Grotestraat 208 of bij Erica Calkhoven, Boomcateweg 69B, m.v.v. Stamppottenactie 2018.

Aanmelden sporters voor Sportverkiezing

Foto: Sportverkiezing hellendoorn

HELLENDOORN - Het sportjaar 2018 loopt al bijna ten einde. Wie verdient volgens jou een nominatie en moet kans maken op de titel sportman, sportvrouw, sportploeg, sportvrijwilliger of sporttalent van het jaar? De aanmelding is inmiddels gestart.

Ook 2018 was weer een mooi sportjaar voor onze gemeente. Met vele goede sportprestaties. Straks is het weer mogelijk om op uw Hellendoornse Sportheld(en) voor de Sportverkiezing Hellendoorn 2018 te stemmen. De Sportverkiezing wordt georganiseerd op 2 februari 2019 bij Twents Ribhouse Noabers in Hellendoorn. Iedereen kan kandidaten aanmelden. Dat kan vanaf nu via onze vernieuwde website: www.sportverkiezinghellendoorn.nl.
Aanmelden kan voor de categorieën: Sportvrijwilliger, Sporttalent, Sportploeg, Andere Sporten (niet noc/nsf), Sportvrouw en Sportman. Geleverde sportprestaties worden tot 31 december meegenomen. De vakjury komt in december en januari bij elkaar om te stemmen over de kandidaten. Ook het publiek krijgt een stem. Meer informatie: www.sportverkiezinghellendoorn.nl.

ZINiN Boekverkoop

HELLENDOORN - Vanaf zaterdag 8 december gaat de boekverkoop in alle vestigingen van de ZINiN Bibliotheken Hellendoorn en Nijverdal van start. Haarle, Daarlerveen en Daarle starten op maandag 10 december. Er zijn ook cd's, dvd's en tijdschriften te koop. U kunt bij de boekverkoop terecht tijdens de geldende openingsuren. Voor een zacht prijsje kunnen liefhebbers hun collecties weer aanvullen. De boekenverkoop duurt tot eind december tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Solliciteren

NIJVERDAL - Dankzij de groeiende economie komen er steeds meer banen. Toch blijft het moeilijk om te solliciteren, want hoe presenteer je jezelf op een positieve en prettige manier aan je mogelijk nieuwe baas? Daarom wordt er in de ZINiN Bibliotheek op donderdag 6 december van 18.00 tot 20.00 uur weer een BreinReis Inloopspreekuur Solliciteren gehouden door Sheena Kozijn van www.carrierezaken.com. Tijdens het gratis inloopspreekuur kan iedereen terecht met vragen over het samenstellen van een goede sollicitatie- of motivatiebrief en het curriculum vitae. Maar Sheena beantwoordt ook vragen over het inrichten van je LinkedIn-profiel, personal branding en hoe je het beste een sollicitatiegesprek kunt aangaan.

Verhuizing Rabobank en pinautomaat

NIJVERDAL - Vanaf maandag 17 december opent Rabobank Noord en West Twente de deuren van de nieuwe locatie aan de Willem Alexanderstraat 2a. Dit is het pand tegenover het huidige kantoor van de Rabobank. Vanaf 1 december kunt u geld opnemen en storten bij de pinbox aan de Markt in Nijverdal.

Cursus EHBO

NIJVERDAL - Wil jij weten hoe je moet reanimeren en eerste hulp moet verlenen aan je gezin of in je omgeving? De EHBO-vereniging Nijverdal-Hellendoorn e.o. start bij voldoende deelname op 9 januari 2019 met een basiscursus. De cursus wordt gegeven op woensdagavond van 19.00 uur tot 22.00 uur in Nijverdal. Na 10 lesavonden zal er een examen worden afgenomen en ben je in het bezit van een geldig diploma. Het EHBO-diploma is inclusief reanimatie met AED en baby- en kinderhulpverlening. Voor opgave en/of meer informatie: Feja Schonewille (0681277046), of mail:
kader@ehbonijverdal.nl.

Vrijwilligers steeds vaker onmisbaar in Twente

Shutterstock

TWENTE - Komende week zijn zowel de internationale als nationale vrijwilligersdagen. Op vrijdag 7 december is er veel aandacht voor de onbetaalbare vrijwilligers. Zeker in Twente vervullen zij een zeer belangrijke rol om veel maatschappelijke activiteiten draaiend te houden.

Nederlanders zijn best actief als het aankomt op vrijwilligerswerk. Volgens het CBS was ongeveer de helft van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder afgelopen jaar minimaal één keer actief als vrijwilliger. Dit is al enkele jaren vrij stabiel. Gemiddeld is een vrijwilliger 4,5 uur per week actief. In Twente ligt het vrijwilligerswerk boven het landelijk niveau; bijna 55 procent.

Waar actief?
De meeste vrijwilligers zijn traditioneel te vinden bij sportclubs, culturele verenigingen, zorg, de kerken en jeugdactiviteiten. Vrijwilligers die ergens actief zijn, zijn doorgaans ook vrij trouwe vrijwilligers. Een vrijwilliger is gemiddeld 6,9 jaar actief binnen een organisatie, waarbij de kerken nog steeds de meest trouwe vrijwilligers hebben.

Tevredenheid
Een belangrijke factor in het vrijwilligerswerk is de tevredenheid. Verreweg de meeste vrijwilligers ervaren een groot niveau van tevredenheid, waarbij de verschillen van organisatie tot organisatie opmerkelijk klein zijn. Wel zit er verschil in het niveau van tevredenheid bij de diverse leeftijdsgroepen. Zo zijn 15 tot 19-jarigen het minst tevreden met hun vrijwilligerswerk (rapportcijfer gemiddeld 7,3) terwijl 65-plussers dit vaak het gemiddelde cijfer 7,8 geven.

Grotere druk
Een uitdaging voor de nabije toekomst zal zijn het vasthouden van vrijwilligers maar ook het werven van nieuwe aanwas. Zo deden diverse verenigingen in Twente al verwoede oproepen om meer mensen te vinden. Hoewel senioren een grote tevredenheid ervaren van hun vrijwilligerswerk, komt er ook een tijd dat zij moeten stoppen. Al dan niet gedwongen, zoals bij organisaties met leeftijdslimieten zoals een buurtbus, of gewoon vanwege fysieke gesteldheid. Nu Nederland in rap tempo vergrijst zal het een uitdaging worden om het vrijwilligersbestand op peil te houden. Dit terwijl er ook juist vanuit gemeenten een grotere druk is; veel organisaties kregen minder subsidies en ook gemeenten richten zich meer op kerntaken. Lokaal vrijwilligerswerk zal dan ook steeds belangrijker worden om als gemeenschap iets in stand te houden.

Nieuwe datum Diepe Hel Holterbergloop is bekend

Foto: Martin Pieters

NIJVERDAL - Zaterdag 26 oktober en zondag 27 oktober 2019 is de Diepe Hel Holterbergloop. Misschien wel de mooiste hardloopwedstrijd in Nederland met hoofdsponsors Salland Zorgverzekeringen en Ocon Orthopedische kliniek.

Door de omgeving en het uitdagende parcours is voor alle hardloopniveaus een bijzondere loop. De inschrijving van de 32e editie start op zondag 14 april 2019 om 09.00 uur via de website www.diepehelholterbergloop.nl. Inschrijven kan voor Sans-Online Night Run op zaterdag 26 oktober. Maar ook voor de Hemink 10 km, Zorgsaam 10 km Wandeltocht, VolkerWessels halve marathon en Rabokidsrun op zondag 27 oktober.

Professionaliseren
De afgelopen jaren heeft de Diepe Hel Holterbergloop meerdere veranderingen doorgevoerd. 'Ieder jaar starten we ook al afwisselend in Holten en Nijverdal', vertelt Hans Stokvis voorzitter van de commissie. 'Vorig jaar hebben we zowel een Night Run als een Wandeltocht aan ons programma toegevoegd. Dit jaar proberen we vooral te optimaliseren en professionaliseren'. De organisatie maakt zich op voor een 32e editie waarbij de start en finish in Holten is. 'Alle afstanden blijven gelijk aan vorig jaar en zelfs de starttijden worden niet gewijzigd'.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u kijken op de website www.diepehelholterbergloop.nl of een mail sturen naar info@diepehelholterbergloop.nl.

Let op de nieuwe dienstregeling

Shutterstock

TWENTE - Diverse nieuwe dienstregelingen gaan deze weken weer in. Met ingang van 9 december hanteren Keolis, Arriva en de NS allemaal nieuwe dienstregelingen. Zoals altijd zal dit weer de nodige impact hebben op de Twentse reiziger.

Twente was en blijft altijd een beetje het ondergeschoven kindje qua OV-bereikbaarheid. En verschuivingen hebben al snel nadelige gevolgen vanwege de grotere afstanden en meer overstappen die gerealiseerd moeten worden. Desondanks proberen de vervoerders voor zichzelf en onderling een dienstregeling samen te stellen die zoveel mogelijk een positief effect heeft voor zoveel mogelijk reizigers. Vervoersbedrijf Keolis exploiteert in Twente het busvervoer maar ook de Blauwnet-treinen. Voor de Blauwnettreinen zal er weinig veranderen, zo belooft het bedrijf. De trajecten blijven hetzelfde waardoor vertrektijden niet of nauwelijks gewijzigd zullen worden. Voor 9 december zal op de website www.keolisblauwnet.nl meer informatie geplaatst worden over eventuele wijzigingen.

Twents
Keolis voert ook het Twentse busvervoer uit onder de naam Twents. Naar goed gebruik zijn hier ook weer aardig wat wijzigingen doorgevoerd. Voor Rijssen-Holten en Nijverdal vallen de geplande wijzigingen nog mee deze keer. De vertrektijden van lijn 95 (Borculo-Goor-Rijsen)wijzigen waardoor op alle momenten van de dag een goede aansluiting ontstaat op de trein in Goor, in beide richtingen. Ook verbetert de aansluiting in Rijssen op de trein naar Deventer. De aansluiting op de trein naar Almelo vervalt hier helaas. Vanuit Enter kunnen reizigers echter rechtstreeks met lijn 95 naar Almelo en naar Hengelo en Enschede kunnen zij via Goor reizen. Lijn 96 Rijssen-Nijverdal rijdt de bus niet meer via de Bergleidingweg maar blijft op de Rijssensestraat. De aansluiting op het station verbetert hierdoor, waardoor de overstap op en van de Blauwnet Sprinter naar Zwolle en Enschede verbetert. De haltes Potgieterstraat, Genestetstraat en Willem Kloosstraat vervallen. Kijk ook op: www.twents.nl/dienstregeling

De NS
De NS kiest voor een meer overkoepelende visie, waarbij alleen de wijzigingen in het westen van het land noemenswaardig lijken voor het spoorbedrijf. Kijk ook op: www.ns.nl

Workshop Freestyle Haken

RIJSSEN - Bij Het Wolhuis kunt u op 1 december de workshop Freestyle Haken volgen.

De workshop Freestyle Haken wordt gegeven door Adinda. Zij is bekend van haar prachtige omslagdoeken. Haar creaties zijn gehaakt op gevoel. Dit lijkt misschien moeilijk, maar tijdens de workshop zal ze precies vertellen hoe ze dat doet. Tijdens deze workshop luistert u niet alleen naar Adinda, maar gaat u natuurlijk ook zelf aan de slag. De workshop duurt van 10.30 uur tot 15.30 uur en wordt gehouden bij Het Wolhuis aan de Haarstraat 148 in Rijssen. De kosten van deze workshop bedragen € 60,-. Voor meer informatie of aanmelden gaat u naar www.hetwolhuis.nl.

Let it be Christmas

NIJVERDAL - C.R.K. "Praise the Lord" uit Notter geeft op vrijdag 7 december een kerstconcert.

Elk jaar geeft C.R.K. "Praise the Lord" een adventsconcert en dit jaar gaat dat plaatsvinden op 7 december in de Vrij Evangelische Kerk aan de Grotestraat 68. Er kan onder meer geluisterd worden naar arrangementen van Joseph M. Martin. De deuren van de kerk zijn geopend om 19.00 en de aanvang van het concert is om 19.30 uur. De toegang is vrij, maar er wordt een collecte gehouden voor de onkosten.

Aan de wilgen

HOLTEN - Een ouwejaarsconference van Deijk, Stam & Reijlink in Kulturhus Holten.

Het wordt weer een ouwejaarsconference als vanouds van de heren Jan Deijk, Laurens Jan Stam en Bert Reijlink, maar wel de laatste in deze samenstelling. Een terugblik op wat er allemaal is gebeurd in 2018 in Holten en de rest van de wereld. Voor vrijdag 7 december om 20.30 uur zijn nog kaarten beschikbaar, de andere voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht. Kaarten kosten € 15,- en zijn verkrijgbaar via www.kulturhusholten.nl.

Kerstmarkt

DAARLERVEEN - Op 8 december is er bij 't Trefpunt een kerstmarkt.

Bij 't Trefpunt is er een ware kerstmarkt met gezellige kraampjes vanaf 19.00 uur. Ook zal er een midwinterhoornblazer aanwezig zijn om de bij deze periode horende klanken van de midwinterhoorn te laten horen. Voor de inwendige mens is ook gezorgd met eigen gemaakte Glühwein en erwtensoep. Ook de kerstbomenverkoop gaat weer van start.

Ter Harmsel naar Vletgaarsmaten

RIJSSEN-HOLTEN - Het Rijssense bouwbedrijf Ter Harmsel gaat meer bedrijfsruimte bouwen op het Holtense industrieterrein Vletgaarsmaten.

Het nieuwe bedrijfspand van Ter Harmsel wordt binnenkort gerealiseerd in Holten. Op de huidige locatie aan de Jutestraat in Rijssen is er een dringend ruimtetekort en zijn er geen doorgroeimogelijkheden. De drie eigenaren, de gebroeders Ter Harmsel, zien Vletgaarsmaten als een ideale nieuwe locatie om uit te breiden en nieuw te bouwen. De laatste jaren is meer ingezet op de prefab houten elementen van het bedrijf en daarmee is er meer en meer ruimtevraag ontstaan op de huidige locatie. De werkplaats werd overvol en het buitenterrein kwam steeds verder vol te staan met kappen, daken of binnenwanden. Duidelijk werd dat er meer ruimte nodig is. Na een zoektocht is het oog gevallen op een kavel van een ruime hectare op Vletgaarsmaten waar ook in de toekomst nog groei mogelijk is.

Ruim 4300 euro opbrengst steptocht Stichting 22Q11

Foto: Photographer: Wilko GrobWebsite: www.wh-grob.nl

RIJSSEN- Op donderdag 22 november loste wethouder Ben Beens van de gemeente Rijssen-Holten bij de Fakkeldrager in Rijssen het startschot voor het vertrek van een groep jongeren op de step om de stichting Steun 22Q11 te sponsoren.

De groep vertrok rond 19:00 uur en ging via de Borkeld, naar Laren en zo verder naar Uden. Het was een koude, maar voorspoedige tocht, waarbij de groep zelfs ver inliep op het tijdsschema. Om niet te vroeg aan te komen gingen ze maar uitgebreid bij een Mac Donalds ontbijten. Onderweg was er één klein ongeval, Lydia Plas mistte onderweg een ontbrekend stuk asfalt en bezeerde haar knie. Onderweg werd de ploeg verzorgd door 4 dames die zorgden voor een hapje en een drankje bij iedere stop. Hamburgers, eieren, broodjes en koffie werden dankbaar genuttigd. Rond half één kwam de groep aan in Uden waar ze werden onthaald door de mensen van de stichting, en door Lieke Slagman. Lieke heeft zelf het 22Q11 syndroom en was door de stichting verrast met een unieke onesie van de mascotte van de stichting 22Q11, Superaap Sammie. Deze was speciaal voor Lieke gemaakt.

Overhandiging cheque
Na een uitgebreide lunch werd door Lieke de cheque van € 3811,42 overhandigd en ontvingen alle deelnemers een deelnamecertificaat van de stichting. Na dit alles werd begonnen met de terugweg, die deze dag nog tot aan Arnhem zou leiden. Hier overnachtte de groep in de Opstandingkerk. In Arnhem wachtte een warm onthaal, een warme maaltijd, een slaapplek en een ontbijt voor de zaterdagochtend. Na dit ontbijt trok de groep weer verder richting huis, ze volgden niet altijd de kortste weg, maar kwamen wel steeds dichter bij huis.

Mega ontvangst
Tegen 20:00 uur arriveerde de groep, na totaal 275 kilometer te hebben gestept weer bij de Fakkeldrager. Hier was een mega ontvangst op touw gezet door de jongerenwerker Jan Ligtenberg en een aantal vrijwilligers. Links en rechts van de weg stonden ouders, jongeren en vrijwilligers en betrokkenen met fakkels, ballontorens en skydancers. Blij en dankbaar dat iedereen weer veilig terug was werd nog enige tijd heerlijk nagenoten van de tocht en konden ze al hun verhalen kwijt aan het ontvangstcomité.

Dick Tukkers /Arjan Slagman

"Het is belangrijk dat je niet voorbij gaat aan de kleine successen"

TWENTE - Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk? In de serie Succes kent geen hokjes lieten we de afgelopen maanden zien dat succes vele vormen kent. Om deze serie af te sluiten, laten we deze maand de wegwijzers naar succes aan het woord. Steffan en Debby, coaches bij WestendorpPR, doen een boekje open over coaching en succes.

Steffan en Debby zijn beiden werkzaam als jobcoach bij WestendorpPR, een bureau voor participatie en re-integratie. Debby is ook gedragswetenschapper en begeleidt cliënten ook op psychisch vlak. Westendorp PR biedt diverse trajecten als arbeidsmatige dagbesteding en jobcoaching om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer te laten participeren of re-integreren in een betaalde baan. Dit kan onder andere in hun lunchroom Heel Bijzonder die vorig jaar haar deuren opende. Debby en Steffan maken de verschillende ups en downs van de doelgroep mee op hun weg naar succes en delen dan ook graag hun kijk op succes.

Diverse mix
In de 13 jaar dat Westendorp PR bestaat, hebben Debby en Steffan de doelgroep zien veranderen. "Eerder waren het vooral de mensen met wat kortere trajecten die wat makkelijker te bemiddelen waren door bijvoorbeeld een sollicitatietraining. Later zijn we ook de Wajong-doelgroep en de dagbesteding erbij gaan doen en dan kom je weer met andere problematiek in aanraking. Men weet niet zo goed waar men naartoe kan en het stukje begeleiding wordt vaak wat intensiever" vertelt Steffan. De doelgroep bij WestendorpPR is eigenlijk heel breed. "Zo hebben we mensen vanuit de ziektewet, vanuit de Wajong, mensen met een wmo-indicatie of mensen die hier komen voor dagbesteding. Onze jongste kandidaat is 15 en de oudste is 62 jaar en het niveau varieert van vmbo tot hbo+. We mixen daarin ook alles omdat we vinden dat iedereen ook van elkaar kan leren", aldus Steffan.

Positieve focus
Naast onderling van elkaar leren vinden Steffan en Debby het belangrijk dat mensen zich geaccepteerd voelen en dat er ook stil wordt gestaan bij de kleine successen. "Veel kandidaten cliënten zijn ook gewend aan tegenslagen en zien dan soms de kleine successen niet meer. Wij vinden deze ook belangrijk en daarom bespreken we ze aan het einde van de dag." WestendorpPR probeert de focus bij mensen te verleggen van wat niet kan naar wat wel kan en waar iemand wel goed in is. Zo kan de kandidaat ook op de beste manier worden gematcht met een werkgever of werkplaats en is het makkelijker om succes te behalen.

Succesverhalen
En succes, daar hebben onder andere Debby en Steffan al meerdere mensen naartoe begeleid en er zijn vele voorbeelden van. Debby: "Ik had een kandidaat die voor zichzelf het idee had dat hij het helemaal niet leuk vond om met mensen te werken en dat hij dat niet kon. Hij wilde ook absoluut nooit op de andere locatie werken. Later is hij er toch naartoe gegaan en nu is hij een van onze vaste mensen die zelfstandig de bediening doet en ook een praatje maakt met de gasten. Van hier heel gesloten zijn en absoluut niet in de lunchroom willen werken, naar nu zelfstandig de bediening doen, dat is een mooi succes. In de weg er naartoe moet je soms accepteren en loslaten, maar uiteindelijk kom je tot succes."

FC Twente tegen Jong Ajax: Bent u er ook weer bij?

ENSCHEDE - Afgelopen maandag heeft FC Twente de uitwedstrijd tegen AZ gewonnen. Het treffen in het AFAS Stadion eindigde in een nipte 1-2 zege voor de ploeg uit Enschede. FC Twente staat nu 5e op de ranglijst.

Op vrijdag 30 november staat de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax op het programma. De wedstrijd in De Grolsch Veste start om 20.00 uur. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Voor de wedstrijd tegen Jong Ajax heb je geen Clubcard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen.

The Grinch

NIJVERDAL - Vanaf 2 december is bij ZINema de animatiefilm The Grinch te zien.

Een spannende film over The Grinch. Hij wil het kerstfeest stelen, maar wie weet kan hij nog op andere gedachten worden gebracht door Cindy-Lou. Spannend, maar zeker ook hartverwarmend zoals een kerstfilm behoort te zijn. De film is onder andere te zien op 2 en 5 december om 16.00 uur. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 6,50.

Sint & Piet Dansfestijn 2018

RIJSSEN - Dansstudio Dynamiek houdt een Sint en Piet Dansfestijn op 1 december.

Het Sint & Piet Dansfestijn 2018 wordt gehouden bij Lucky in Rijssen. De Pieten hebben goed geoefend voor het Dansfestijn en zullen laten zien hoe goed ze kunnen dansen. Het Sint & Piet Dansfestijn is op 1 december tussen 15.00 uur en 17.00 uur.

Koude neuzen wandeling

NIJVERDAL - Op zondag 2 december op pad met een natuurgids op de Sallandse Heuvelrug en genieten van de winter.

Even het comfortabele en verwarmde huis uit en heerlijk genieten van de winter op de Sallandse Heuvelrug. Verken samen met een gids welke invloed de winter op de natuur heeft. De gids zal u hierover en over de cultuur en historie van het natuurgebied vertellen tijdens de wandeling die op 2 december om 14.00 uur begint bij BuitenCentrum Sallandse Heuvelrug. Een heerlijke wandeling voor het hele gezin. Meldt u aan via www.staatsbosbeheer.nl.

Julia Seppenwoolde crosskampioen

RIJSSEN-TILBURG - Julia Seppenwoolde (8jr) van ASV Atletics Nijverdal was zaterdag Nationaal eerste en Internationaal tweede bij de Internationale Vidiled Warandeloop Safari Beekse Bergen voor B-pupillen, tevens de grootste Nationale Crosswedstrijd voor jeugdatleten.

Vorig jaar wist Julia ook de Internationale concurrentie voor te blijven, echter dit jaar moest ze in de Belgische concurrente Delfine de Smet haar meerdere erkennen en pakte ze zilver op het Internationale veld. De jonge atlete liep 1.200 meter over heuvelachtig en modderig parcours in een tijd van 5 minuten en 33 seconden en wist daarmee haar Nederlandse concurrente Carlijn Overeem van AV'34 Apeldoorn een fractie van een seconde voor te blijven.

Veel succes
Julia behaalde dit jaar samen maar liefst 15 maal Goud op de weg, de baan en de cross en werd februari 2018 Gelders-Overijssels Kampioen op de Cross in Kampen. Gezellige sport? Afgelopen weekend stond in het teken van de Nationale Cross Atletiek en Loket.nl Vidiled Warandeloop staat in het teken van topsport en gezelligheid. Verdeeld over drie dagen trekt het event zo'n 6.000 deelnemers en 12.500 toeschouwers.

Bijzondere techniek van Lyric helpt u weer horen

RIJSSEN / HARDENBERG - Veel slechthorenden worstelen met hun gehoorverlies. Ze hebben moeite om er openlijk over te praten, schamen zich en voelen zich onzeker. Omdat hoortoestellen hun problemen zichtbaar maken, stellen ze het gebruik ervan het liefst zo lang mogelijk uit. Wat grote gevolgen heeft voor het maatschappelijk functioneren en de kwaliteit van leven van deze mensen. Lyric, het onzichtbare en technologisch hoogwaardige hoortoestel van Phonak is dé optimale hooroplossing voor mensen met licht tot matig-ernstig gehoorverlies.

Wat maakt Lyric zo speciaal? Lyric is zo klein, dat het comfortabel en diep in de gehoorgang geplaatst kan worden. Daardoor is het 100% onzichtbaar en kan het 24 uur per dag en enkele maanden achterelkaar gedragen worden. Dus ook tijdens het sporten, slapen of douchen. Zonder enig onderhoud te plegen. 'Juist voor de beginnende slechthorende is de drempel om een hoortoestel te dragen hoog', zegt Marcel Kamps, Business Manager van Lyric. 'Bij mensen die nog werken en vol in het leven staan. Zij willen helemaal nog niet geconfronteerd worden met zichtbare hoorapparaten en zich daardoor "oud" voelen. Daarom wacht deze groep zo'n zeven tot tien jaar voordat ze iets ondernemen tegen hun gehoorverlies. Maar in die jaren gaan ze steeds slechter horen, waardoor ze op hun werk en ook in sociale situaties minder goed kunnen functioneren. En dat is natuurlijk zonde.'

Specialisten
Lyric-specialisten?Stegeman Hoortechniek, met vestigingen in Rijssen en Hardenberg, is Gecertificeerd Lyric Partner vanaf het eerste uur. Er zijn 4 ervaren Lyric Specialisten werkzaam in het bedrijf die u graag informeren over de mogelijkheden van Lyric.

Demo-dag
Op 4 december organiseert Stegeman Hoortechniek Rijssen een Demo Dag met Lyric, waarbij u meer informatie krijgt over de Lyric en het ook vrijblijvend kunt proberen. (op 6 december bij Stegeman Hoortechniek in Hardenberg)

Succes voor Excelsior '31

RIJSSEN – De zaalvoetballers van Excelsior'31 speelden vorige week vrijdag een uitstekende wedstrijd in de Eerste Divisie tegen koploper BE'79, maar het stond na veertig minuten zaalvoetbal wel met lege handen.

In Sporthal de Reggehal verdiende het minimaal een punt tegen de bezoekers uit Berkel-Enschot, maar het ging in de slotfase met 3-4 onderuit. Het vertrouwen bij de promovendus uit Rijssen was na de fraaie uitzege bij CFM/Transito goed. Bij de bezoekers niet anders. Als koploper met slechts één gelijkspel en zeven overwinningen, heeft het maar één doel; en dat is het kampioenschap. Toch waren de verwachtingen bij Excelsior'31 hoog en zou het zomaar in staat kunnen zijn om het de koploper lastig te maken. Dit bleek ook deze avond.

Eerste helft
In de eerste helft was Excelsior'31 de bovenliggende ploeg. Met veel bravoure en solide spel vermaakte het de toeschouwers. De rood witten openden verdiend de score. Sterkhouder Arnoud Baan bediende met een wonderschone lob Henk Lankamp, die de keeper het nakijken gaf (1-0). Excelsior'31 kon niet lang genieten van deze voorsprong. Uit het niets kwamen de bezoekers uit een standaard situatie langszij (1-1). Hoewel de bezoekers een grote kans kregen om op voorsprong te komen, was het Excelsior'31 dat het meeste balbezit had en meerdere kansen kreeg.

Uitdaging
De bezoekers hadden het lastig en maakten veel overtredingen. De keeper van de uitploeg hield zijn ploeg in deze fase lang op de been, maar moest na een aantal reddingen kort voor rust capituleren. Jan Borghuis bediende Arnoud Baan. Laatstgenoemde schoot fraai binnen in de voorlaatste minuut voor rust. De bezoekers stonden ondertussen op vijf overtredingen, maar Excelsior'31 was niet bij machte om een 10-meter-trap te forceren. Het koesterde op dat moment ook de 2-1 voorsprong. Na rust ging Excelsior'31 door met wat het de eerste helft liet zien. Verzorgd en aantrekkelijk voetbal spelen, en het afdwingen van kansen. Excelsior'31 verdiende de 3-1, maar het afmaken van kansen is niet het sterkste punt van de Rijssenaren. Dit kwam Excelsior'31 duur te staan toen de bezoekers uit het niets op 2-2 kwamen. Wederom een tegendoelpunt uit een standaard situatie. De geslepen ploeg uit Berkel-Enschot herbergt veel spelers met ervaring in de eredivisie en dan zie je langzaam het verschil boven drijven.

Uitdaging
Excelsior'31 had het gaandeweg de tweede helft lastig en stond al snel op vier overtredingen. Het moest hierdoor ook iets met de rem erop spelen. De bezoekers roken kansen. Deze kregen ze letterlijk ook, maar niet voordat Jan Borghuis Excelsior'31 bijna op voorsprong schoot. Borghuis speelde overigens een uitstekende wedstrijd en lijkt langzaam zijn niveau weer te halen, nadat hij een aantal maanden sukkelde met diverse blessures. Ook Gert-Jan Schultink was deze avond een rots in de branding in de achterhoede, maar kon niet voorkomen dat bezoekers uiteindelijk de 2-3 maakten. Keeper Willard Baan redde in eerste instantie, maar de afvallende bal ging via onderkant lat in doel. Niet veel later viel door onoplettendheid de 2-4. Excelsior'31 leek geslagen, maar een goede onderschepping van keeper Willard Baan op de middenlijn bezorgde Jan Borghuis de bal. Wederom was hij aangever op Arnoud Baan, die met zijn tweede doelpunt van de avond de 3-4 binnenschoot; de eindstand.

Darttoernooi in de Gezelligeit

HELLENDOORN - Op zondag 23 december organiseert Eetcafé de Gezelligeit een darttoernooi. De eerste ''180'' wint 2 kilo bakleverworst!

Om mee te doen met het darttoernooi kun je je inschrijven aan de bar of via de mail: cafedegezelligeit@gmail.com. De inschrijving bedraagt € 5,- per persoon. Aanvang van het toernooi is om 13.00 uur aan de Bibenstraat 40 in Hellendoorn. Ook is Eetcafé de Gezelligeit telefonisch te bereiken op: 0548-549468.

Inloopspreekuur openbaar vervoer

RIJSSEN - Op 13 december is er weer een inloopspreekuur openbaar vervoer voor senioren bij de bibliotheek.

Tijdens het spreekuur kan bijvoorbeeld advies gevraagd worden over het aanvragen van een OV-chipkaart. Ook vragen over hoe de 40% samenreiskorting werkt en het plannen van een reis worden beantwoord door de OV-ambassadeurs. Zelfs advies over welk abonnement bij u past is mogelijk. Het inloopspreekuur is op 13 december tussen 14.00 uur en 15.30 uur bij Bibliotheek Rijssen aan de Kerkstraat 4.

NL Alert nu ook zichtbaar bij bushaltes

TWENTE - Komende maandag 3 december is de volgende test van NL Alert. Het nieuwe alarmeringssysteem krijgt al steeds beter vorm. Met ingang van komende maandag komt hier ook een nieuwe mogelijkheid bij. De controle-berichten en echte meldingen zijn dan straks ook te lezen op de digitale vertrekborden van de Overijsselse bushaltes.

NL Alert is de opvolger van het bekende maandelijkse 'luchtalarm'. Dit heeft namelijk een belangrijke tekortkoming: het systeem geeft alleen aan dat er 'iets' aan de hand is, maar niet wat. Bij NL Alert kunnen mobiele telefoons gealarmeerd worden met een tekstbericht waar de concrete situatie in staat. Inmiddels zijn de meeste Nederlandse telefoons geschikt en ingesteld voor het ontvangen van deze berichten. Bij bijvoorbeeld de iPhone moeten mensen dit nog wel even zelf doen. Bij noodsituaties is het echter ook belangrijk om mensen te alarmeren via zoveel mogelijk andere kanalen. De digitale vertrekborden die inmiddels bij veel Overijsselse haltes staan zijn dan een goede manier om in ieder geval mensen op straat te attenderen op gevaar met concrete informatie.

De 18 minuten man

NIJVERDAL - Op dinsdag 4 december om 20.00 uur is De 18 minuten man weer in het ZINiN Theater met een nieuw 18 minuten-durend verhaal.

Dit keer is het onderwerp klimaatverandering. De 18 minuten man heeft zich verdiept in klimaatverandering en het menselijk brein. Een inspirerend verhaal over klimaatverandering, de menselijke reactie daarop en begrip daarvoor. Na het verhaal van 18 minuten is het tijd voor een discussie. De entree voor deze avond is € 7,50 en voor leden slechts € 5,-.

Adventsconcert Judah

RIJSSEN - Jongerenkoor Judah geeft op 1 december het jaarlijkse Adventsconcert in de Schildkerk.

Het lied "Licht uit God geboren" is één van de liederen die op 1 december vanaf 19.30 uur te horen zal zijn in de Schildkerk. Verder zullen er prachtige liederen over de komst van Christus naar de aarde te horen zijn. De deuren van de Schildkerk zijn vanaf 19.00 uur geopend. Er hoeft geen entree betaald te worden voor dit concert, wel is er een collecte voor de kosten van het concert.

Jaarlijkse tentoonstelling Vogelvereniging E.R.K.V.

RIJSSEN - Van donderdag 29 november tot en met zaterdag 1 december houdt de Rijssense vogelvereniging E.R.K.V. haar jaarlijkse onderlinge tentoonstelling in het clubgebouw van postduivenvereniging Het Luchtvermaak aan de Marijkelaan 7 te Rijssen. Op deze dagen zullen om en nabij de 900 vogels tentoongesteld worden door de leden van E.R.K.V.

Het belooft weer een drukte van belang te worden in de inkorfhal van Het Luchtvermaak. Van april tot en met september is het vliegseizoen van de duivenvereniging en dan worden hier op deze dagen de postduiven ingekorfd voor de zaterdagvluchten, maar nu staat het clublokaal van de vereniging in het teken van andere vogels: namelijk siervogels.

Kleurig spektakel
Jaarlijks houdt de Eerste Rijssense Kanarie Vereniging, die vorig jaar haar 75-jarig jubileum vierde, hier een tentoonstelling voor tientallen soorten siervogels. Niet alleen de bekende zang-, kleur- en postuurkanaries zullen te bewonderen zijn, maar ook felgekleurde tropische vogels, kromsnavels, hybriden en prachtige Europese cultuurvogels. Voor deze speciale gelegenheid laat de Rijssense vogelvereniging een aantal keurmeesters uit het zuiden des lands invliegen om het groot aantal vogels te keuren. Op donderdag 29 november wordt de tentoonstelling om 20.00 uur feestelijk geopend. Daarna zullen de siervogels op vrijdag van 10.00 uur tot 22.00 uur worden getoond en op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. Naast de tentoonstelling vindt er ook verkoop van verschillende soorten vogels plaats en is het mogelijk om lootjes te kopen voor de verloting met vele mooie prijzen. Voor het bezoeken van de tentoonstelling wordt een kleine vergoeding gevraagd, waarbij iedere bezoeker een mooie catalogus ontvangt.

Grotestraat op de schop; daarom bij Pand 55 de prijzen op z'n kop

NIJVERDAL - Het wordt steeds mooier en het prachtige eindresultaat komt steeds dichterbij. Binnenkort gaat de vernieuwde Grotestraat weer open voor verkeer en winkelend publiek. Tot die tijd zijn enkele winkels iets lastiger bereikbaar. Bij Pand 55 hebben ze daar iets op bedacht. Elke week vindt u een andere, spectaculaire actie in onze krant!

"Niet de grootste maar wel de leukste "meubel- en kleding winkel" staat te lezen op de website van Pand 55. Achter de deuren van deze winkel aan de Grotestraat vindt je een mooie collectie eigenzinnige binnen-meubelen, inclusief woonaccessoires en verlichting. Het assortiment wordt continu aangevuld. Ontdek de robuuste, industriële meubels of meubels met een stoere vintage look. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld ook leuke Kerst- en winteraccessoires te verkrijgen.
Straks, in het voorjaar komt het accent dan weer meer te liggen op de buiten-meubelen. Dit alles tegen een betaalbare prijs. Goede service, persoonlijke aandacht en kwaliteit. Dat zijn de belangrijkste pijlers van deze winkel.

Breed assortiment
Naast de grote collectie meubels, kun je bij Pand 55 ook terecht voor de functionele dames- en heren jassen van Kjelvik. En een mooie, eigenzinnige collectie dameskleding. Vooral in de maten 40 tot 46. Ook sfeer proeven? Kom naar Pand 55 aan de Grotestraat 55 in Nijverdal. Zij zijn geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur en donderdagavond tot 21.00 uur.

Koopzondag
De komende decembermaand is Pand 55 elke zondag geopend. "Erg jammer dat het nog steeds niet mogelijk is om het gehele jaar op zondag de deuren te kunnen openen", vertelt Gerwin Pots. "Volgens mij is de tijd rijp. Ik vind dat elke winkelier zelf de keuze moet hebben of hij/zij de winkel open wil op een zondag. Waarom hebben wij deze vrijheid in de gemeente Hellendoorn niet? We hebben straks een mooi centrum met een prachtige Grotestraat. We moeten nu gasgeven om het winkelend publiek naar Nijverdal te krijgen. Er zijn genoeg argumenten te vinden om een koopzondag in te voeren en om een vuist te kunnen maken richting de gemeente heb ik contact gezocht met andere ondernemers in deze gemeente. Winkeliers, tuincentra, autobedrijven, meubelzaken, in elke branche zijn er bedrijven die graag de keuzevrijheid willen hebben. Hopelijk kunnen we ons gezamenlijk hardmaken om volgend jaar een koopzondag te krijgen in de gemeente Hellendoorn."

Meer over de koopzondag is elders in deze editie te vinden.

Spullen verdienen Tweede Ronde bij nieuwe kringloopwinkel

NIJVERDAL - Kringloop de Tweede Ronde heeft afgelopen zaterdag de deuren geopend voor publiek. Het pand aan de Nijverheidsweg 2 op het industrieterrein 't Lochter heeft een metamorfose ondergaan. Het interieur ziet er strak en ruimtelijk uit en het volledige assortiment is overzichtelijk opgesteld.

De missie van Kringloop de Tweede Ronde is een nieuw leven geven aan uw gebruikte spullen om zo de negatieve impact op het milieu te verkleinen. "Bij ons krijgen uw spullen een tweede ronde", vertellen de eigenaren Sharon en Jonny Wolters uit Ommen. Zij bezitten daar een tweede vestiging aan de Schurinkhof. "Drie jaar geleden zijn we met behulp van vrienden en familie gestart in Ommen. Zonder hen konden wij niet starten. Inmiddels weten de klanten ons in Ommen steeds meer te vinden. De tweede vestiging in Nijverdal kwam op ons pad en deze uitdaging hebben we met beide handen aangegrepen."

Partners
Jonny (30) en Sharon (32) zijn in het dagelijks leven partners. Ze hebben drie mooie kinderen van 9, 6 en 1 jaar oud. "Wij zijn hard werkende mensen en steken ons voor 200% in onze winkels. Wij halen gratis een inboedel op en leveren de woning bezemschoon op. Voor het bezorgen en ophalen van goederen hebben wij één vaste dag per week. Mensen kunnen ons bellen voor de mogelijkheden."

Aanbieden
De inname goederen en de winkel is geopend van maandag tot zaterdag van 9.30 -17.00 uur. U vindt in de winkel van de kringloop regelmatig leuke restpartijen. Wil je op de hoogte blijven van speciale aanbiedingen en nieuwe producten die in de winkel staan? Volg dan de facebook-pagina: Kringloop de Tweede Ronde.

Kom ook!
U bent van harte welkom bij de gloednieuwe Kringloopwinkel in Nijverdal. De koffie of thee staat altijd voor u klaar!

Kringloop de Tweede Ronde
Nijverheidsweg 2
Website: www.kringloopdetweederonde.nl

't Noaber Open Kersttoernooi

HELLENDOORN - Drie tennisvereniging, TC Hellendoorn, TC Nijverdal en TC Haarle, organiseren gezamenlijk 't Noaber Open Kersttoernooi.

Het toernooi gaat plaatsvinden op park de Voordam aan de Imminkservestraat in Hellendoorn vanaf 10 december tot en met 29 december. Er zijn wedstrijden in herendubbels, damesdubbels en gemengde dubbels in verschillende speelsterktes. Zaterdag 29 december rond 20.00 uur is de prijsuitreiking met aansluitend een feestavond met DJ Tevens. Opgeven voor dit toernooi kan tot en met 5 december via www.toernooi.nl.

Elvis in Church

ENTER - Op 8 december om 19.00 uur in de Rooms-Katholieke kerk in Enter: Elvis in Church.

De oude Gospels gezongen zoals Elvis Presley dat zou doen. Dat was de insteek toen tien jaar geleden Elvis in Church ontstond. Voor het doek valt, is er nog een concert in de Rooms-Katholieke kerk in Enter op 8 december. Het concert is gratis te bezoeken. Meer informatie: elvisinchurch.nl.

The Doors

HELLENDOORN - The Doors Undercoversessie: artiesten van nu spelen de nummers van The Doors.

Vedran Mircetic, Lawrende Mul, Jop van Summeren, Matthijs Stronks en Mike visser zullen op zaterdag 1 december de muziek van The Doors laten herleven in De Lantaarn in Hellendoorn. Kaarten kosten € 13,- per stuk en zijn te bestellen via www.delantaarn.nl.

The Story Tellers

NIJVERDAL - Ontdek de verhalen van wereldberoemde muziek met The Story Tellers op 8 december.

Er zit een verschil tussen horen van en luisteren naar muziek. De verhalen achter de nummers kan zorgen voor een andere beleving ervan. The Story Tellers geven u die kans tijden Stories of great Singers & Songs. Teksten van onder andere Leonard Cohen, Neil Young, Joni Mitchel, Boudewijn de Groot en Bob Dylan komen aan bod. Mogelijk krijgt u na het ontleden van de tekst en de plaatsing in de originele context een heel ander beeld van de muziek en van de singer-songwriters. Kaarten voor deze voorstelling in het ZINiN Theater aan de Willem Alexanderstraat 7 zijn verkrijgbaar via www.zinin.com voor € 25,-.

Bezoek Nijverdal in deze gezellige decembermaand

Foto: Mike Rikken

NIJVERDAL - Schaatsbaan Nijverdal staat voor pure gezelligheid tijdens de eindejaarsperiode. Meer dan vier weken lang beleef je warme winteractiviteiten in het centrum van ons dorp. Tijd om te gaan schaatsen met het hele gezin. Want schaatsen is leuk, leerzaam en gezond! Dus kom naar Schaatsbaan Nijverdal, want vanaf 6 december zijn we weer open.

De populaire schaatsbaan in hartje Nijverdal is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip in de wijde regio. Schaatsplezier voor jong en oud, ook wanneer het niet vriest. De schaatsbaan heeft altijd prima ijs en door aankleding met een knus winterterras, sfeerverlichting, kerstbomen, vuurkorven, glühwein en warme choco is het Henri Dunantplein van 6 december t/m 6 januari 2019 omgetoverd tot een waar winterparadijs. Op het ijs worden deze hele periode leuke activiteiten georganiseerd, waaronder schoolschaatsen en discoschaatsen. Maar ook peuterschaatsen, vele liveoptredens in de knusse tipi en een demonstratie van schoonrijders. Daarnaast wordt een heuse Curling Competitie georganiseerd. Voor wie geen zin heeft om de ijzers onder te binden, maar toch wil genieten van de unieke sfeer, is het heerlijk toeven in de gezellige tipi bij de schaatsbaan. Het is er lekker warm en met leuke optredens van onder andere de New Valley Singers, Piano House, Play it Again, Eastman Company, Bar & Booz en The Sofarockers is het er altijd beregezellig. De DJ's Martijn, RR DJ Crew, Erwin en Ivar mogen natuurlijk ook niet ontbreken.
Nieuw dit jaar is de Curling Cup Nijverdal, de eerste editie van de Curling bedrijvencompetitie georganiseerd door Tafelronde 175 Hellendoorn/Nijverdal en Schaatsbaan Nijverdal! De strijd om de Curling Cup leidt tot de finale in het laatste weekend voor de Kerst. Geef je op en maak er een gezellige avond van met je collega's! Info en opgave; joosteertink@icloud.com.

Winterfair
Op 16 december wordt de traditionele winterfair gehouden, met dit jaar een gloednieuwe opzet! Het thema is Dickens! Heel veel winterse gezelligheid dus, met allerlei optredens en kinderattracties. Bij het ter perse gaan van dit bericht, waren er nog enkele plekken vrij. Wil jij ook op deze sfeervolle markt staan? Opgeven via: manfred@opnaarnijverdal.nl. Info: Facebook Op Naar Nijverdal.

Volop gezelligheid in de Hoge Wal in december!

RIJSSEN - We hebben tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om de cadeautjes voor de feestdagen in te slaan. En steeds vaker kopen we deze via internet. Dit is jammer, want zo mis je wel een belangrijk stukje gezelligheid en sfeer. Winkelcentrum De Hoge Wal in Rijssen pakt dan ook groots uit in de feestmaand.

Sinterklaas is in de eerste week van december nog even in ons land. Alle kinderen tot en met 8 jaar zijn op zaterdag 1 december welkom in de Hoge Wal om mee te doen met de Pietenschool. Van 11.00 tot 13.00 en van 14.00 tot 16.00 uur leren zij onder begeleiding van een échte Piet hoe ze over daken moeten lopen en cadeautjes in de schoorsteen moeten doen. Na afloop ontvangen ze een heus Pietenpasopoort én natuurlijk een leuke verrassing. De Pietenschool is altijd weer een leuk succes waar de kinderen volop van genieten.

Kijk, koop en neem mee!
Het overdekte winkelcentrum tovert zich na Sinterklaas weer helemaal om in kerstsfeer. Bezoekers kunnen weer genieten van de mooie, gemoedelijke sfeer om leuke geschenken in te slaan voor uzelf of anderen. Deze sfeer is iets wat je toch echt mist bij een online winkel. Bovendien loop je hierbij ook het risico dat bestellingen in de drukte niet op tijd arriveren. In de Hoge Wal kunt u kijken, kopen en direct meenemen. Bovendien steunt u zo een lokale ondernemer die dit zeer waardeert.

December-actie
Van nu tot en met de kerstdagen ontvangt u bij iedere aankoop in de Hoge Wal een gratis actiekaart waarmee leuke prijzen te winnen zijn. U kunt deze kaart invullen met uw naam en telefoonnummer en vervolgens deponeren in een speciale ton in het winkelcentrum. Na de feestdagen worden dan winnaars getrokken. Er zijn twee hoofdprijzen te winnen: waardebonnen van 500 euro voor Thuisin Rijssen en 500 euro voor Expert Doornenbal. Daarnaast zijn er diverse waardebonnen van 150 en 50 euro te winnen die te besteden zijn bij alle ondernemers in de Hoge Wal.

Extra feestelijk
Op zaterdag 15 december pakt de Hoge Wal extra groots uit. Zowel binnen als buiten het winkelcentrum is dan van alles te beleven, in samenwerking met het Mannenkoor Rijssen. Op het plein bij het winkelcentrum staan vele kraampjes met leuke en lekkere producten en autobedrijf Beltman geeft een presentatie met nieuwe modellen. Hier worden dan ook oliebollen gebakken en verkocht. Een deel van de opbrengst van deze activiteiten gaat ook weer naar een goed doel. Er is ook live muziek in de Hoge Wal. Bezoekers genieten volop van dit alles, natuurlijk onder het genot van een heerlijke kop warme chocolademelk.

Bont versierde auto
Autobedrijf Beltman organiseert samen met winkelcentrum de Hoge Wal ook een leuke winactie in het winkelcentrum. Vanaf 15 december staat er een bont versierde auto van het bedrijf in de Hoge Wal. Bezoekers kunnen dan tot en met 31 december raden hoeveel versieringen er in en op de auto zitten. Hiermee zijn dan onder meer waardebonnen en een diner voor twee te winnen.

Last minute winkelen
Op zaterdag 22 december organiseert de Hoge Wal nóg een gezellige zaterdag. In de Hoge Wal zelf zijn dan diverse presentaties van ondernemers met leuke, feestelijke producten. Een perfect moment voor wie nog op zoek is naar wat laatste geschenken. Natuurlijk is er vermaak voor het hele gezin. Zo is er een ballonartiest die de leukste creaties kan maken in kerstsfeer, zoals een rendier van ballonnen!

Komt u ook?
Zoals u ziet, er is in de Hoge Wal van alles te beleven in de aanloop naar de kerstdagen! Kom dus langs om deze gezellige sfeer te proeven bij de vele mooie ondernemers die in het winkelcentrum gevestigd zijn.

Meer te beleven
Natuurlijk zijn er in december ook nog volop andere activiteiten. Zo is ook de HABI bezig met het programma voor de kerstkoopzaterdag van 22 december en het Eindejaarsevent op vrijdag 28 en zaterdag 29 december.

Levendige kerstwandeling

Foto: Kerstwandeling

NIJVERDAL - Zondagavond 23 december 2018, van 17:00 uur tot 18:45 uur vindt de levendige kerstwandeling weer plaats in het centrum van Nijverdal. De kerstwandeling wordt georganiseerd door de Beth-Shalom kerk uit Nijverdal en alle geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om mee te wandelen.

Afgelopen jaren liepen er zo'n 2000 mensen mee, en we hopen dit jaar ook dat het weer een fantastische ervaring zal zijn voor iedereen. De kerstwandeling start om 17:00 uur bij de Délifrance op het Henri Dunantplein. De route loopt door het nieuwe Nijverdalse park (over het spoordek) en langs het 'Rooie Dorp'. Meer dan 2.000 waxinelichtjes zullen je langs de sfeervolle route leiden. Tijdens de kerstwandeling kom je langs zingende engelen, levende dieren en een echte kerstkribbe met baby Jezus. De route zal vlakbij het station eindigen, waar lekkere warme chocolademelk wordt geschonken. De kerstwandeling is bedoeld voor iedereen, jong en oud.

Foto: HvN

De kerstwandeling wordt georganiseerd door de Beth-Shalom kerk in Nijverdal en ook de Raad van Kerken is betrokken bij dit evenement. Tijdens de kerstdagen is iedereen dan ook van harte welkom om een kerstdienst bij te wonen in één van de kerken in de gemeente Hellendoorn. Meer info hierover staat op www.kerstinnijverdal.nl
Op Facebook 'Levendige Kerstwandeling' kan je volgen als je het leuk vindt om op de hoogte te worden gehouden.

'Let it be Christmas'

Foto: Praise the lord

NIJVERDAL - Vrijdag 7 december houdt C.R.K. "Praise the Lord" uit Notter haar jaarlijkse adventsconcert. Dit jaar is het thema 'Let it be Christmas' en zullen o.a. prachtige arrangementen van Joseph M. Martin uitgevoerd worden.

Daarnaast is er ook ruimte voor samenzang.

Muzikale medewerking wordt verleend door de bekende pianist Jan Lenselink (vleugel),
Mark Wester (slagwerk), Sylvia Maessen (contrabas) en Ronald IJmker (orgel).
De algehele leiding is in handen van dirigent Jan Quintus Zwart.
Aanvang is 19.30 uur, kerk open 19.00 uur, in de Vrije Evangelische Gemeente, Grotestraat 68 te Nijverdal.
De toegang is vrij, er zal een collecte worden gehouden ter bestrijding van de onkosten.

Het Christelijk Regionaal Koor 'Praise the Lord' is een koor dat, samen met de dirigent en de musici, God en de Here Jezus wil groot maken door zang en muziek. Het koor bestaat momenteel uit ongeveer 35 leden. Zij zijn in staat een concert te presenteren met diverse stijlen van zang.

Zo is er ruimte voor psalmen, gospels en praiseliederen.

Mopperkont De Grinch wil Kerstmis stelen

NIJVERDAL - Hij is weer terug, mopperkont De Grinch. Deze nieuwe animatiefilm 'De Grinch' draait vanaf zondag 2 december bij ZINema. Ook dit keer is de Grinch van plan om het Kerstfeest te stelen, totdat hij op andere gedachten wordt gebracht door het vrolijke meisje Cindy Lou, die juist gek is op Kerst.

Het groene en harige monster De Grinch doet er alles aan om het Kerstfeest te stelen omdat hij denkt dat hij een grote hekel heeft aan het Kerstfeest. Hij moet daarbij steeds denken aan zijn jeugd, die hij doorbracht in een weeshuis. Op Kerstavond steelt hij kerstversieringen en cadeautjes van de mensen, zodat niemand kan genieten van het feest. Als hij samen met Cindy Lou ontdekt waarom hij denkt dat hij een hekel heeft aan Kerst, neemt het verhaal een andere wending. Een hartverwarmende film en een visueel feestje vol magie voor de hele familie. Kaarten via www.zinin.com of af te halen bij de VVV / Tourist Info.

Volkskerstzang

NIJVERDAL - De Raad van Kerken en de Volkskerstzangcommissie nodigt u uit om de Volkskerstzang mee te beleven op zondagavond 16 december, niet zoals gebruikelijk in Sporthal Het Ravijn, maar dit jaar in HET CENTRUM, Constantijnstraat 7a. Door de hoge kosten die het huren van de stoelen met zich mee brengt, heeft de commissie moeten kiezen voor een ander onderkomen. De aanvang is 19.00 uur, de deuren zijn open vanaf 18.30 uur. Dit jaar is voor het thema "GEWOON heel BIJZONDER" gekozen. De begeleiding wordt verzorgd door de muziekverenigingen Advendo en KSW. Medewerking is er verder van het koor Rhythm of Faith uit Haarle. Het thema van deze avond wordt uiteen gezet door ds. Bertine van de Weg. Zoals u gewend bent wordt u buiten begroet door de Haarlese Midwinterhoorngroep.

Springfestijn

NIJVERDAL - Ook dit jaar houdt Fysion het springfestijn. Traditiegetrouw na de Kerst op donderdag 27 december in de sporthal in de Kruidenwijk. Er is van alles te doen zoals: Verschillende luchtkussens, De Airtrack, Een Grote Stormbaan en diverse trampolines. Vriendjes en vriendinnetjes zijn ook van harte welkom! De allerkleinsten van 0 t/m 4 jaar kunnen samen met de ouders lekker springen en gymmen van 10:00 tot 11:00 uur (de zaal is open vanaf 09:55 uur). Hierna is het de beurt aan groep 1 en 2 om zich uit te leven: Dit kan van 11:15 tot 12:15 uur. Alle springers van groep 3 en 4 zijn van harte uitgenodigd van: 13:00 tot 14:15 uur. Alle springers van groep 5 en 6 mogen springen van: 14.30 tot 15.45 uur. Tot slot kunnen groep 7,8 en de 1e klas e.o. zich uitleven op de springtoestellen van 16.00 tot 17:30 uur. Leden betalen 2 euro. Niet-leden betalen 3 euro.                                

Kerstmarkt in Hellendoorn

Foto: Kerstmarkt Hellendoorn

HELLENDOORN - Op zaterdag 15 december vindt voor de 6e keer de Hellendoornse kerstmarkt plaats. Dit gezellige evenement kenmerkt zich door sfeervolle kerstkramen met heerlijke lekkernijen en leuke hebbedingetjes. Leuk om alvast wat kerstcadeautjes in te kopen.

Foto: Kerstmarkt

Laat een glaasje glühwein of chocolademelk u verwarmen en geniet ondertussen van een levende kerststal, mooie koren en de oude ambachten. Net als voorgaande jaren zal de kerstmarkt plaatsvinden in en rondom Restaurant en Zalencentrum In de Tonne Hellendoorn. Vanaf 15:00 uur tot 19:00 uur bent u van harte welkom.
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes rondom Kerstmarkt Hellendoorn? Like KerstmarktHellendoorn op Facebook en blijf op de hoogste van de nieuwsupdates en leuke winacties. Het wordt weer een geweldige kerstmarkt dit jaar en een groot aantal leuke kramen hebben zich inmiddels aangemeld! Wilt u ook standhouder worden op onze kerstmarkt? Stuur dan een mailtje naar
dinievoortman@hotmail.com.

Een nieuw begin

NIJVERDAL - Donderdag 20 december voert het Christelijk Zangkoor Nijverdal o.l.v. dirigent Frank Kaman het Kerstoratorium "Een Nieuw Begin" uit. Dit oratorium is geschreven door Johan Bredewout en voor het eerst opgevoerd in december 2002. Het 35 minuten durende werk bestaat 11 koordelen, 7 tekstdelen en opgeluisterd door instrumentale intermezzi door koperblazersgroep Brasspack. De beeldende teksten voor dit werk zijn geschreven door Hans de Ruiter. Het kerstoratorium "Een Nieuw Begin" vertelt het kerstverhaal met o.a. teksten uit Lucas en Jesaja. Bij de uitvoering worden ook Kerstliederen in samenzang gezongen.

Kerstconcert van het Rijssens Mannenkoor

DELDEN - Het Rijssens Mannenkoor zal op 20 december een kerstconcert verzorgen in de R.K. of Nieuwe Blasius te Delden. Ze zullen bekende en minder bekende nummers ten gehore brengen onder leiding van Jaap Kramer.

Voor dit kerstconcert wordt medewerking verleend door sopraan Willemijn de Munnik, speelt Hendrik van Veen op de vleugel en Carina Bossenbroek op de panfluit. Op de planning staan bekende werken van onder andere Every Valley, Hallelujah en Cantique de Noël. Ook wordt er aandacht besteed aan kerstmuziek van Nederlandse bodem. De musici die het koor komen versterken tijdens dit bijzondere kerstconcert hebben allemaal een indrukwekkende loopbaan en hebben hun kwaliteiten bewezen. Samen zorgen ze ervoor dat het koor naar een nog hoger niveau getild kan worden.

Indrukwekkend
Dirigent Jaap Kramer is een veelgevraagd musicus als het gaat om het begeleiden van koren tijdens concerten. Samen met Hendrik van Veen, een bekende pianist met een rijke ervaring aan concerten en Carine Bossenbroek, een panfluitiste die in de top meespeelt, trachten ze het beste uit elkaar te kunnen halen tijdens het geplande kerstconcert. Met deze indrukwekkende samenstelling zal het een mooi concert moeten worden.

Succes
Het Rijssens Mannenkoor timmert zelf ook hard aan de weg. Behalve lokale bekendheid hebben ze de afgelopen jaren ook ervaring mogen opdoen met optreden in het buitenland. Op uitnodiging van Europarlementariër Annie Schreier-Pierik mochten ze een concert verzorgen in het Europees parlement. Dit moet een succes geweest zijn, want het koor kreeg een zelfde uitnodiging voor het jaar 2019. Ze zullen dan in de dom van Straatsburg een concert geven voor de Europarlementariërs. Daarnaast speelde het Rijssens Mannenkoor vorig jaar onder andere in Wenen en Koln..

Bijwonen?
Het kerstconcert in de kerk in De kerk in Delden begint om 20.00 uur. De kerk gaat om 19.30 uur open. Het concert begint om 20.00 uur, de kerk gaat om 19.30 uur open. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de Readshop aan de Langestraat 19 in Delden voor 10,- euro. Ook de Cigo Tabakzaak aan de Uitslagweg 91 in Hengelo verkoopt kaarten. Online bestellen kan ook, via www.rijssensmannenkoor.nl, of aan de kassa voor 12,50 euro.

Kerstzangdienst
Wilhelmina

RIJSSEN – De jaarlijkse kerstzangdienst van muziekvereniging Wilhelmina is op woensdag 19 december in de Dionysiuskerk aan de Rozengaarde. Het orkest van Wilhelmina onder leiding van Wout Ligterink zal dan weer een bekende selectie uit het kerstrepertoire laten horen, waarbij ook volop kan worden meegezongen. De kerstzangdienst begint om 19.30 uur en de toegang is vrij.

Lessons and Carols
RIJSSEN – Het Vocaal Ensemble Rijssen onder leiding van Jan-Geert Heuvelman brengt op zaterdag 15 december het Festival of Lessons and Carols uit in de Schildkerk. Deze muzikale combinatie van lezingen, muziek en zang begint om 19.30 uur. Kaarten kunnen online besteld worden via Mijntoegangskaart.nl Geen kaart ontvangen? Mail naar: support@mijntoegangskaart.nl

Beiaardscherm
RIJSSEN – Zaterdagmiddag 15 december wordt het nieuwe meekijk-scherm gepresenteerd van het carillon in de Schildkerktoren. Het scherm is bedoeld om het publiek bij carillonbespelingen te laten meekijken wat er bij de speeltafel in de Schildkerktoren gebeurt. De ruimte bij de speeltafel is te klein voor veel publiek. Bovendien is de speeltafel ook vrij moeilijk bereikbaar. Om mensen op de begane grond toch een idee te geven hoe het bespelen van de klokken in het werk gaat is het scherm aangeschaft. Bij de presentatie zal een combinatie van klokkenspel en midwinterhoorns te horen zijn.

Carola Smit
RIJSSEN – Popkoor Pursang geeft samen met de bekende zangeres Carola Smit, oud-zangeres van BZN, een sfeervol kerstconcert in het Parkgebouw op zaterdag 22 december. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van het Parkgebouw. Koor en soliste zingen een aantal nummers samen. Alles ondersteund door piano en saxofoon. En er komt nog een ander, spectaculair instrument ten tonele, maar dat blijft nog even een verrassing.

Stadsjubileumgids over landgoed de Oosterhof

RIJSSEN – Het boek over Landgoed de Oosterhof nadert zijn voltooiing.

Donderdag 20 december zal de landgoedgids aan cultuurwethouder Ben Beens worden aangeboden in kasteel de Oosterhof.

Het boek is gemaakt op verzoek van het Rijssens Museum en is gemaakt door de schrijvers van Historisch Oarfgood Riessen (foto). Uitgeverij Rijssens Museum geeft het boek uit. De uitgave werd mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het jubileumfonds Rijssen 775 jaar Stad.

Aanleiding van de gids is een vraag die cultuurwethouder Ben Beens ooit stelde op een bijeenkomst op het Rijssens Museum. De wethouder had zich verdiept in de historische achtergronden van Landgoed de Oosterhof, maar hij zocht tevergeefs naar een boekwerk daarover. Dat was voor museumvoorzitter Jan Bakker een reden om het zogenaamde Schrijverscollectief van Historisch Oarfgood Riessen te vragen een mooie landgoedgids samen te stellen.

Onder leiding van Jan Slofstra werd de uitdaging aangegaan. Eerst werd geïnventariseerd wat er te melden is van het aloude landgoed en wat er aan materiaal voor handen was. Daarbij werd ook de vraag gesteld welke gronden en boerderijen in vroeger tijden bij havezate de Oosterhof hoorden. Dat heeft geleid tot opmerkelijke uitkomsten.

Alle gegevens zijn op logische wijze geordend. Het geheel is voorzien van heel veel beeldmateriaal waarvoor weer een groot beroep is gedaan op archieven van Gerrit ten Wolthuis en het Rijssens Museum. Daarnaast is veel duidelijk kaart- en tekstmateriaal opgenomen waarin onder ander Joop Voortman een groot aandeel heeft gehad.

Decemberverschijning op dak van Oosterhof

RIJSSEN – Een opvallende verschijning werd afgelopen week gesignaleerd op het dak van kasteel de Oosterhof.

Fotograaf Arjan Baan schoot inderhaast enkele mooie plaatjes van de persoon die ieder jaar in december trouw de Oosterhof bezoekt.

Enternaar
Volgens Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum gaat het om de authentieke Enternaar Gerald Getkate die namens Monumentenwacht Overijssel en Flevoland de havezate inspecteert.

Inspectie
"Ieder jaar rond deze tijd inspecteert Getkate en zijn assistent de gebouwen op het kasteelterrein. Mankementen worden gerapporteerd en ook worden de dakgoten bladvrij gemaakt, zodat het water geen schade veroorzaakt aan de gebouwen," aldus Dannenberg.

Bouwhuizen
Het belangrijkste te inspecteren gebouw is de havezate, maar ook het Eerste en Tweede Bouwhuis worden in de jaarlijkse inspectie meegenomen.

Rapport
De mogelijk door Monumentenwacht aangetroffen mankementen worden gerapporteerd aan Jan Flim die de bouwzaken namens de beheersstichting De Oosterhof behartigt.

Vroegtijdig
Door de jaarlijkse inspectie door Monumentenwacht wordt voorkomen dat bijvoorbeeld schades aan de dakbedekking vroegtijdig worden gesignaleerd.

Torentje
"Vanuit het torentje middenop het dak is een groot deel van het dak te zien. Maar een deel van de daken vallen buiten het blikveld en dan is het goed dat Getkate dat in de gaten houdt," aldus Dannenberg.

2019 Begint goed voor Twente Zangers

RIJSSEN - 2018 was een bewogen jaar voor de Twente Zangers. Ze geven in een nieuwe samenstelling een nieuwjaarsconcert in het Parkgebouw.

Vorig jaar nam het koor afscheid van enkele leden die al jarenlang actief waren binnen het koor. Ook werden er nieuwe leden welkom geheten. Het projectkoor ging van start en leidde tot 6 nieuwe leden.

Nieuwjaarsconcert
Het nieuwjaarsconcert van de Twente Zangers in deze nieuwe samenstelling staat gepland voor 4 januari 2019 in het Parkgebouw Rijssen. Ze zullen optreden met niemand minder dan Sterre van Boxtel, bekend van het programma "Nederland Zingt". Ook zal Jan Lenselink voor dit concert plaatsnemen achter de vleugel en zal Arjan Wouters het orgel bespelen. Een line-up die garant staat voor een muzikaal begin van 2019! Voor kaarten, kijk op www.parkgebouw.nl.

Midwinterhoornblazen op De Sprengenberg

Foto: Haarle

HAARLE - Het midwinterhoornblazen is een oeroude traditie. Er mag worden geblazen vanaf de eerste zondag van de Advent tot en met 6 januari, het feest van Driekoningen. Ook in Haarle wordt in de midwinterperiode volop op de hoorn geblazen.

Het is een zware kunst, waarbij een paar goede longen even noodzakelijk zijn als het hout van een krom elzen-, berken- of wilgenstammetje. Meestal zijn het monotone melodieën die soms boven een waterput geblazen worden om het geluid te versterken. Er kunnen zes natuurtonen geblazen worden met een midwinterhoorn, door aanpassing van de spanning op de lippen. De midwinterhoorn wordt altijd solo geblazen en het geluid is een klagende, weemoedige klank die wel vijf tot acht kilometer ver te horen is. Dat er meestal in de schemering wordt geblazen, draagt bij aan de mystieke sfeer die bij de midwinterhoorn hoort.

Erve de Pas
Rondom Erve De Pas biedt Natuurmonumenten op 2 december volop activiteiten! Warm even op bij de vuurplaats op de plek van de Oude Herberg. Wandel binnen bij de Informatieschuur. Ontmoet de boswachter en stel de vraag die je altijd al wilde stellen. Ontdek de Speelnatuur van OERRR. En natuurlijk kun je bij Herberg De Pas terecht voor een heerlijk kopje thee, koffie, lunch of smakelijke baksels!

Van blazer naar blazer
Vanaf Erve De Pas loop je zelf van blazer naar blazer, ze laten om beurten hun tonen horen. De blazers leggen uit hoe de midwinterhoorn werkt en misschien mag je zelf wel even blazen…

Zondag 2 december
Tijd: tussen 14.00 en 16.00 uur
Plaats: start wandeling bij Erve De Pas, Molenweg 2 in Haarle
Kosten: gratis

SAMEN 35 jaar PAJOKO

Foto: Bosleven

HELLENDOORN - SAMEN, dat is het thema van Pajoko tijdens het jubileumjaar. Het koor presenteert op zondagavond 23 december een mooi kerstconcert. Noteer het vast in je agenda!

Pajoko viert dit jaar het 35-jarig jubileum van het koor. Deze bijzondere mijlpaal willen ze natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan! Pajoko heeft gekozen om dit jubileum SAMEN met iedereen te vieren. Er worden diverse activiteiten georganiseerd gedurende dit jubileumjaar.

Foto: Pajoko

Op zondagavond 23 december om 19.00 uur zal de volgende jubileumactiviteit plaatsvinden. Een kerstconcert!" We willen graag met jou SAMEN het kerstgevoel beleven.We organiseren dit concert vlak voor Kerst omdat we iedereen de mogelijkheid willen geven om te komen luisteren." Het concert wordt gehouden in de Sint Sebastianuskerk, aan de Bibenstraat 36 te Hellendoorn. De kerk gaat open om 18.30 uur. De toegang is gratis.
Pajoko hoopt dat ze je mag begroeten en een uurtje muzikaal mag verwennen met prachtige kerstliedjes en Engelse christmas carols. Ook dit concert wordt mogelijk gemaakt door de DorpsRaad Hellendoorn.

Beleef het OERgevoel

NIJVERDAL - Beleef het OERgevoel en kom met je familie, vrienden of collega's BosKoken op de Sallandse Heuvelrug. Je wordt je ontvangen in onze BosLeven-setting waar je jezelf kunt wanen in de tijd waar alles draaide om de eerste levensbehoefte. Dit alles vindt plaats op 15 en 16 december bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug!

BosKoken staat voor beleving, niet zomaar in een pan roeren. We gaan koken met oertechnieken, met wat de natuur ons elk jaargetijde weer biedt. Een ideaal dat door ons aangewend wordt om de natuur terug te geven aan de mens, liever gezegd de natuur in de mens aan te spreken! En een tipje van de sluier, seizoenssoep bereid op vuur, boomstammen en hakbijlen....
Deze en nog vele andere oertechnieken komen aan bod!

IVN-kerstwandeling

HELLENDOORN - Het IVN sluit traditioneel het jaar af met een mooie Kerstwandeling. Dit jaar voert het u over de Eelerberg, de prachtige omgeving van het vroegere volkssanatorium Krönnenzommer. De midwinterhoornblazers zullen hen ook dit jaar weer vergezellen met hun "winterse roop". Aan het eind van de wandeling wacht u de warme glühwein en chocolademelk. Woensdag 26 december om 14:00 uur. Aanmelden is niet nodig. Kosten: vrijwillige bijdrage voor zowel de wandeling als de drankjes. Locatie: Parkeerterrein Krönnenzommer, Sanatoriumlaan 20.

Akoestische rock bij café 'n Tip

DAARLE - Op zaterdagavond 1 december is er live muziek in Café 'n Tip in Daarle. The Bottleneck Rockers" is een twee-mans akoestische rockformatie uit Almelo bestaande uit Jean Hofman en Niek Mollen. Het doel van deze mannen is pure akoestische muziek te maken die ze met passie brengen en op die manier het publiek raken en dat live op energieke en, niet onbelangrijk, op humorvolle wijze weten te brengen. Rock'n Roll, Country, Metal,Blues, Soul of pop covers, muziek van de jaren zestig tot nu in een akoestisch rockjasje maakt dat de muziek geschikt is voor jong en oud. De avond begint om 21:30 uur, de toegang is gratis.

Kindpakket

HELLENDOORN - Het Kindpakket is onderdeel van de stichting Hulpfonds Hellendoorn en is speciaal bestemd voor kinderen die opgroeien in een situatie met weinig geld. Met het Kindpakket kunt u voor uw kind kleding kopen, een abonnement betalen, uw kind deel laten nemen aan sport, etc. Daarmee willen we voorkomen dat kinderen het gevoel krijgen er niet bij te horen omdat ze niet mee kunnen doen aan dingen die voor hun leeftijdgenoten vanzelfsprekend zijn. Info: www.stichtinghulpfondshellendoorn.nl/het-kindpakket/

Koor Campanella treedt op met Festival Lessons and Carols in Dorpskerk Holten

HOLTEN - Op zondag 16 december vanaf 19.00 uur zal het gemengde Holtense koor Campanella net als de twee voorgaande jaren een aanmerkelijke bijdrage leveren aan een feestelijke avonddienst in de Dorpskerk in Holten, met het Festival Lessons and Carols.

Het eerste optreden van Festival of Lessons and Carols werd bijna 100 jaar geleden voor het eerst gezongen in Cambridge. Behalve in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is ook in Nederland op veel plaatsen het Festival een opmaat geworden naar het kerstfeest. Lessons and Carols zingt drie carols bestaande uit een afwisseling van koorzang, samenzang van traditionele Engelse liederen en korte lezingen in verhaal en dichtvorm. Campanella zingt onder anderen drie carols van de Britse componist John Ruler: Nativy Carol, What sweeter Music en Chrismas. Andere carols zijn deze avond Still a Bach Christmas, Child of Peace and Love en Gabriel's Message. Het laatstgenoemde lied is een Baskische Carol en ademt een wel heel bijzondere sfeer. De liturgie wordt verzorgd door het gezin Groenewegen / Veldkamp en dominee Siebe Roozenboom. Het koor wordt gedirigeerd door Henry Huisjes, die ook de pianobegeleiding voor zijn rekening neemt. Bij de uitgang kan een vrije gift worden gegeven.

DT

Expositie Oad Reizen

HOLTEN - Tot 31 december is bij museum 'n Spieker aan de Kerkhofsweg 2 in Holten elke dag van 14.00 uur tot 17.00 uur een expositie van Oad-reizen te zien.

Deze expositie geeft een goed beeld van bijna 80 jaar historie van de reisorganisatie Oad. Het bedrijf ontstond toen enkele busbedrijven uit de regio de vorige eeuw fuseerden: Muller Holten, Hodes Rijssen en Ter Haar uit Borne. Laatstgenoemde familie zette het bedrijf voort, dat zich uiteindelijk ontwikkelde tot de op één na grootste reisorganisatie van het land. In hert museum vindt u talrijke foto's, documenten, filmbeelden, gebruiksvoorwerpen, reisgidsen, promotiematerialen en kleding uit lang vervlogen tijden. Een uniek tijdsbeeld van vakanties door de jaren heen. De expositie kan op afspraak worden bezocht via het contactnummer 06- 22965780

Avondrondleiding Canadese Begraaf- plaats in Holten

HOLTEN – Op dinsdagavond 18 december, aanvang 19.00 uur, kunt u deelnemen aan een rondleiding vanuit het informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten.

U krijgt dan informatie over de bevrijding van Oost- en Noord-Nederland door de Canadezen, het ontstaan en de indeling van de begraafplaats en hoort u de indrukwekkende verhalen over de gevallenen die in Holten begraven liggen. Na een bezoek aan het centrum wordt de rondleiding vervolgd op de begraafplaats. De gids zal u vertellen over de levens van de gesneuvelde militairen. De rondleiding begint om 19.00 uur en duurt ongeveer 75 minuten. De kosten bedragen 3 euro per persoon en voor basisschoolleerlingen 1,50 per kind. Opgave kan telefonisch: 0548 78 91 61 op maandag tot en met vrijdag tussen 11.00 uur en 16.00 uur. Mail naar: info@canadesebegraafplaatsholten.nl. Adres informatiecentrum: Eekhoornweg 10 Holten. Bij opgave graag naam en telefoonnummer vermelden, zodat zij u kunnen bereiken. -DT

Bezinning op Canadese Begraafplaats in Holten

HOLTEN - Op de Canadese begraafplaats in Holten is op kerstavond maandag 24 december om 16.30 uur de jaarlijkse herdenking.

Vele Holtense schoolkinderen plaatsen jaarlijks op kerstavond een kaars bij elk graf op de Canadese Begraafplaats in Holten. De Organiserende stichting Viering Nationale Feestdagen hoopt dat het licht van de kaarsen en de warmte van het vuur een ieder tot nadenken stemt over de betekenis van saamhorigheid. Het branden van kaarsen is in 1991 door mevrouw Leena van Dam meegenomen als Finse traditie. Dit heeft ze ook naar de Canadese Begraafplaats overgebracht. Het is al jaren traditie, dat op deze avond de aanwezige schooljeugd samen met de overige aanwezige kinderen bij elk van de 1.394 graven een herinneringslicht plaatsen, om zo de hier begraven, veelal zeer jonge mannen, ook na 70 jaar te gedenken. Een aantal doedelzakspelers en midwinterhoornblazers zal de herdenking opluisteren Een korte plechtigheid maakt deze herinnering tot een zinvol moment om stil te staan bij alle leed, dat niet alleen tijdens de Tweede wereldoorlog, maar nog steeds door oorlog en geweld veroorzaakt wordt. SVNF, de organiserende vereniging achter de herdenking op de Canadese Begraafplaats adviseert bezoekers zoveel mogelijk te voet of per fiets te komen. Verkeersregelaars zullen alles in goede banen leiden, al zal de automobilist (aanrijroute alleen vanaf hotel 't Losse Hoes ) genoegen moeten nemen met een korte wandeling vanaf de parkeerplaats. Vanzelfsprekend is deze herdenking ook in 2018 vrij toegankelijk Het initiatief wordt door donateurs, verschillende sponsoren en veel vrijwilligers mogelijk gemaakt. - DT.

Afscheidsshow

HOLTEN - Het trio Jan Deijk, Laurens Jan Stam en Bert Reijlink verzorgen op vrijdag 7 december aanvang 20,30 uur hun allerlaatste oudejaarsconferentie, onder de naam: 'Aan de wilgen' in het Kulterhus in Holten.

En omdat de drie heren voor de laatste keer met elkaar optreden kan er worden gesproken over een Afscheidstournee, waarin ze deze avond terug blikken op het afgelopen jaar en wat er is gebeurt in de wereld. Toch brengt het drietal ook nieuw materiaal afgewisseld met een klassieker uit hun eerste show. Ook nu weer een breed scala aan onderwerpen waaronder Trump, de verkiezingen, de paaltjes op de Smidsbelt, en de restaurants in Holten. Ook persoonlijke onderwerpen komen aan de orde en groot nieuw uit onverwachte hoek Wanneer aan het einde van de voorstelling de lichten gedoofd worden lichten gedoofd worden, gaan de smokings symbolisch aan de wilgen. -DT

Sfeervolle Kerstfair op de Smidsbelt in Holten

HOLTEN - Op de Smidsbelt en een gedeelte van de Dorpsstraat in het hart van Holten is op zaterdag 15 december weer een gezellige Kerstfair.

U bent van harte welkom van 13.00 tot 19.00 uur. De Smidsbelt is dan omgetovert tot een sfeervolle fair voor het hele gezin. Naast de Kerstfair zijn er ook verschillende optredens te zien en te horen in de Dorpskerk. Bij de circa dertig standhouders kunt u alle kersttrends zien, beleven en leuke kerstspulletjes kopen. Er is een levende kerststal en u kunt een gezellig ritje maken met de Kerstman in de arrenslee. De kerstmarkt in Holten is bij uitstek het begin om in de juiste kerstsferen te komen. Er valt van alles te beleven en te proeven.
-DT

Gezelligheid en sfeer op de Winterfair bij Auto Aaltink

NIJVERDAL - Heb je ook alweer zin in die unieke, warme en gezellige sfeer van de feestdagen? Kom dan ook even naar de reuzegezellige Winterfair bij de actieve Mitsubishi & Fiat dealer in Nijverdal, Auto Aaltink.

Op zaterdag 1 december van 9.00 tot 17.00 uur staat de showroom van Auto Aaltink niet alleen vol met auto's, maar ook met leuke afwisselende kraampjes waar lokale ondernemers hun waar kunnen presenteren en verkopen. Geweldige wijnen en andere delicatessen, bloemen en mooie geschenkverpakkingen. Ideaal voor de drukke en gezellige decembermaand. Maar ook uw persoonlijke reisadviseur, heerlijke geuren, parfums, (elektrische) fietsen, woon-ideeën, elektronica en de schoonmaak-systemen van Jemako. Daarnaast is er dit jaar ook live muziek! Felicia Westerhof, de winnares van de Voice of Ommen, treed tussen 11.00 en 12.00 uur & 13.30 en 14.30 uur op! Kortom, redenen genoeg om ons een bezoek te brengen.

Hapje en drankje
Vanzelfsprekend wordt tijdens deze dag de inwendige mens niet vergeten. Wat dacht u van een kop heerlijke erwtensoep, roggebrood met spek, of kiest u liever voor warme chocolademelk met slagroom. Koffie of thee met een heerlijke plak Twentse krentenwegge kan natuurlijk ook.

GRATIS wintercheck
Naast alle gezelligheid kan iedereen zijn auto, klant of geen klant, ook nog GRATIS door Auto Aaltink laten testen op 18 wintergevoelige aspecten. Het kost u weinig tijd, omdat u toch aan het genieten bent op de winterfair en u gaat veilig de winter in.

Voordelig inkopen
Vanzelfsprekend nemen alle ondernemers mooie aanbiedingen mee. Dus mooi voordelig cadeaus inkopen voor de decembermaand. Daarnaast gelden er natuurlijk bij Auto Aaltink nog mooie acties op zowel nieuwe en gebruikte auto's.

Deelnemende bedrijven
Op de Auto Aaltink Winterfair vindt u stands van onder andere de volgende bedrijven: The Snuffel Factory, Jemako/Francien Hazebroek, EP Nijverdal, Travel Counsellors / Jose Pennings, Kamphuis Fietsen, Pand 55, Cigo Spithoff, Puur Relaxen, Runspiration, Wilgenweard, Oriflame / Francis Asbroek, HTC Living, Staatsbosbeheer, Rokerij Marle, Jet's Kaas&zo, Twente Decadente, Annet Evers Sieraden en Bloemerie Mireille.

Kom ook!
De Auto Aaltink Winterfair wordt gehouden op zaterdag 1 december a.s. van 9.00 – 17.00 uur in de showroom van Auto Aaltink op industrieterrein 't Lochter in Nijverdal. Meer informatie over het evenement en Auto Aaltink vindt u op www.autoaaltink.nl en op de Facebook pagina van Auto Aaltink.

TODA goes Dickens

RIJSSEN - December staat voor TODA in het teken van diverse optredens en activiteiten. Het gospelkoor uit Rijssen werkt mee aan het bekende Dickens festival in Deventer.

Op zaterdagmiddag 15 december geeft het TODA Dickens Choir acte de presence in de Lebuinuskerk tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement van het Engeland uit 1860. Een avond eerder op vrijdag 14 december is het TODA Dickens Choir te gast in het centrum van Wierden om uitgedost in de stijl van Charles Dickens de traditionele kerstsongs als 'Coventry Carol', 'Once in Royal David's city' aan het winkelend publiek ten gehore te brengen.

Kerstconcert
Een week later, zaterdag 22 december, verzorgt TODA samen met harmonieorkest Advendo uit Nijverdal een kerstconcert in de de Regenboogkerk in Nijverdal. Afzonderlijk en in samenwerking kunt u genieten van traditionele en eigentijdse kerstnummers. Het concert begint om 19:30. U bent van harte welkom. Traditioneel zingt TODA op kerstavond in de Ontmoetingskerk in Rijssen tijdens de kerstnachtdienst, aanvang 22:30 uur.

Kerstbomenactie
Zaterdag 5 januari 2019 is weer de jaarlijkse Kerstbomenactie van TODA. Elders in deze krant treft u de advertentie daarvoor aan. De koorleden rijden weer langs de huizen in Rijssen en directe omgeving om de aangemelde gebruikte kerstbomen op te halen en over te dragen aan de bouwers van het paasvuur in Dijkerhoek. Begin december gaat het online aanmeldformulier weer open. Meld uw kerstboom aan op www.toda.nl.

VRIEZENVEEN - Op 29 december organiseert De Vroomshoopse Oldtimer Club 't Oale Kreng haar 24e Show/Beurs

Een bromfietsbeurs, is dat eigenlijk nog wel van deze tijd? In de meeste boerenschuren vind je geen oude bromfiets meer. Daar staat tegenwoordig een trekker met de modernste opties.

De brommers
In Vriezenveen kunt u de brommers nog altijd vinden tijdens de jaarlijkse show/beurs van 't Oale Kreng. De Oldtimer club organiseert dit jaar op 29 december haar 24e editie.

Show
Bij deze show/beurs is een prachtige show te zien van de bromfiets uit weleer. Ook onze onderdelenmarkt staat bekend bij de bromfiets beminden. Nu ook de onderdelen schaarser worden, doordat de laatste jaren standhouders zijn weggevallen, is dit een unieke kans, om nog eens wat nostalgie op te snuiven. Want niet elke generatie heeft hetzelfde virus.

Geslaagde editie
Net zoals alle voorgaande jaren wilt de de organisatie het proberen om er dit jaar weer een geslaagde editie van te maken.

Komt u ook?
U bent van harte welkom om deze show/beurs bij te wonen. Wij kijken uit naar uw komst.

Altijd gezellige Kerstmarkt Bornerbroek

BORNERBROEK -De gezellige kerstmarkt in Bornerbroek is dit jaar op zaterdag 15 december van 15.00 tot 19.00 uur.

Zoals ieder jaar wordt de kerstmarkt gehouden in het groene park van Bornerbroek nabij de kerk en het Trivium. Er zullen diverse optredens worden verzorgd, er is gezellige muziek, een levende kerststal, diverse eetkraampjes etc. etc. In de omgeving van de kerstmarkt is er voldoende gelegenheid om gratis te parkeren.

Kerstmarkt in Wierden

WIERDEN - Het is de warmste traditie in de koudste periode van het jaar, de Kerstmarkt in Wierden.

Op zaterdag 15 december komt heel Wierden en omstreken weer samen op deze kerstmarkt die jaarlijks door de Rotaryclub en de Lionsclub Wierden wordt georganiseerd. Vanuit de servicegedachte van deze clubs wordt er ieder jaar een goed doel gekoppeld aan de kerstmarkt. De markt bestaat uit ongeveer 75 kramen die als een gezellig lint door het centrum van Wierden kronkelt.

Oude ambachten
De kramen bieden de mooiste en lekkerste (lokale) waren aan of geven bijvoorbeeld een inkijkje in oude vergeten ambachten. Daarnaast zijn er nog tal van andere leuke kerstactiviteiten, waaronder verschillende muzikale optredens, een draaimolen en natuurlijk weer de levende Kerststal met echte Wierdense baby's als het kindje Jezus. De Wierdense Kerstmarkt is op zaterdag 15 december 2018 van 15:00 – 20:00 uur in het centrum van Wierden. Voor meer info: www.kerstmarktwierden.nl.

Wandeling kerstmarkt

ENSCHEDE - Wie naast een kerstmarkt ook geniet van een wandeling is op zondag 9 december van harte welkom in Enschede.

Zin in een sportieve natuurwandeling die je wilt afsluiten met een gezellige kerstmarkt? Ga dan op zondag 9 december mee met wandelgids Hans van der Heijden uit Oldenzaal. Hij heeft voor deze dag een fraaie wandeling uitgezet rondom het Duitse bergstadje Tecklenburg in het Teutoburgerwoud. De Canyon Blick wandeling van goed 17 kilometer begint bij het Kurpark van Tecklenburg en duurt circa 4 uur, inclusief enkele stops onderweg. De tocht gaat grotendeels over onverharde paden in een heuvelachtig landschap. De wandeling is geschikt voor geoefende wandelaars. Vertrek om 11 uur vanaf de parkeerplaats. Graag vooraf aanmelden > teutowalk@gmail.com. Kosten: vrije gift voor de gids. Dus meld je gauw aan en wandel mee!