Hart van Nijverdal

28 december 2018

Hart van Nijverdal 28 december 2018


Grotestraat: "Wat is het geweldig mooi geworden"

Foto: Linda Espeldoorn

NIJVERDAL - 'Vol bewondering keek ik naar de werkzaamheden.' 'Respect voor de harde werkers.' 'Super! Wat is het geweldig mooi geworden!' Enkele reacties die de afgelopen week voorbijkwamen. De inwoners van Nijverdal zijn erg blij met de herinrichting van de Grotestraat. Vorige week is de weg weer opengegaan voor het verkeer.

Via een FB-pagina, een speciale app en vele persberichten bleef iedereen goed op de hoogte van de voortgang van de werkzaamheden aan de Grotestraat. Door het harde werken, veelal onder extreme weersomstandigheden, en de vriendelijkheid naar omstanders oogsten de mannen veel respect bij alle voorbijgangers.
Inmiddels is duidelijk zichtbaar hoe mooi het is geworden, nu ook de beplanting is aangebracht. De Grotestraat is een stuk groener en gezelliger geworden. Natuurlijk zullen we daar vooral komend voorjaar extra van kunnen genieten, als alles vol in bloei staat. Er is daarnaast meer ruimte voor terrassen en meerdere bankjes en zitplekken, zodat de Grotestraat een fijne straat is om te verblijven. Foto: Linda Espeldoorn

Nieuwjaarsconcert Nijverdals Mannenkoor

Foto: NM

NIJVERDAL - Op zaterdag 5 januari 2019 wordt weer het traditioneel Nieuwjaarsconcert van het Nijverdals Mannenkoor gehouden in het ZINiN theater. Aanvang 20.00 uur. Entree: 12,50 euro.

Ook dit jaar zullen de bezoekers weer een veelzijdig en verrassend programma voorgeschoteld krijgen. Medewerking verlenen naast het mannenkoor met eigen solisten , het Ensemble van het Nijverdals Mannenkoor en een combo bestaande uit toetsenist Joshua Joseph, gitarist Stephan Mars, bassist Wim Valk en drummer Erik Schreurs.

Verder werken mee de Enschedese Countryband Lovers and Lions, bestaande uit drie conservatoriumstudenten die ook bekend zijn als singer/songwriters. De band is geïnspireerd door de beroemde band The Common Linnets en Crosby, Stills en Nash. De muzikale leiding van dit unieke Nieuwjaarsconcert is in vertrouwde handen van dirigent Willem Jan van Asselt.

Voor de pauze bestaat het programma uit mooi ingetogen nummers en negro spirituals, afgewisseld met eigentijdse/nederlandstalige nummers, met o.a. het prachtige nummer "Het Dorp" van Wim Sonneveld en "Ik zou wel eens willen weten" van Jules de Corte en het beroemde Hallelujah van Milk and Honey.
Na de pauze staat het concert volledig in het teken van Country en Western Folk Songs. Beroemde nummers als Take me Home, Country Roads van John Denver en de klassieke western folksongs Home on the Range en Ol Man River komen voorbij, evenals de Cowboy Songs van Norman Luboff.
Het belooft weer een prachtige zang- en muziekavond te worden met veel variatie en verrassing.

Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar en zijn te bestellen via de site www.nijverdalsmannenkoor.nl of bij Henk Hekman, telefoon 0548-616825 of 0612 320681.

Het Nijverdals Mannenkoor is al meer dan 50 jaar toonaangevend in Nijverdal en omstreken. Het huidige repertoire is heel divers. Zo komt niet alleen de traditionele mannenkoorzang aan bod, maar ook steeds meer nummers uit de wereld van de barbershop, musical en de hedendaagse muziek.

Jaargang: 3 • Nr 131 • Wk 52

"Veel activiteiten blijven erg tof om te doen"

Foto: De Welle

HELLENDOORN/WIERDEN - Het jaar 2018 is bijna ten einde. Een jaar waarin veel gebeurd is. Ook binnen het jongerenwerk in de gemeente Hellendoorn. Wij spraken met het team jongerenwerkers van stichting De Welle, bestaande uit: Stefanie Slot, Ivette Spoolder, Lisa Langenhof en Marijke Grutterink.

Stefanie: "Met het afscheid van de jongerenwerkers Robert en Bas is er veel kennis en ervaring meegegaan, maar gelukkig is Ivette een stabiele factor geweest in dit alles. Voor mij was het een leuke, nieuwe uitdaging om afscheid te nemen van het ROC van Twente en fulltime als jongerenwerker aan de slag te mogen bij Stichting De Welle. Het laatste half jaar hebben we gelukkig weer een volledig team met Marijke en Lisa erbij. In 2019 zullen we nog meer toffe dingen gaan ondernemen met de jongeren uit de gemeente Hellendoorn en Wierden."

Marijke: "Ik werk vanaf begin september als jongerenwerker bij Stichting de Welle, naast mijn deeltijd opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Het team jongerenwerkers in gemeente Hellendoorn is gezellig en werkt goed samen. We helpen elkaar daar waar nodig. Ik vind het zeer prettig dat ik binnen mijn werk de ruimte krijg om mijn eigen ideeën in te brengen en uit te voeren. We helpen elkaar daar waar nodig en hierdoor zijn we een hecht team geworden in de afgelopen periode."

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg
Stefanie: "Ik houd van de 'Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg' houding in de gemeente Hellendoorn. Jongeren staan open voor contact en vinden het ook leuk om verschillende activiteiten te ondernemen. Door ons mooie jongerencentrum aan de Duivecatelaan, omringt door het Doktersbos, hebben we een eindeloos scala aan mogelijkheden om activiteiten te organiseren."

Welke activiteiten hebben er het afgelopen jaar plaatsgevonden? "Het afgelopen jaar hebben we verschillende voorlichtingen georganiseerd op het basis- en voorgezet onderwijs, zoals de democratiedagen, social media voorlichting en natuurlijk de vuurwerklessen. Maar ook een voorlichtingsavond in het jongerencentrum, over drugs, anticonceptie en sexting, georganiseerd door Lisa. Ook hebben we ons weer bezig gehouden met verschillende culturele activiteiten. Zo hebben we ook dit jaar weer mee gedaan aan Eigen Oogst, met jongeren uit het jongerencentrum Place2Be, maar is Marijke ook actief geweest in Marle."

"Verschillende activiteiten komen ieder jaar terug, en blijven erg tof om te doen. Hier valt te denken aan de diverse zomeractiviteiten, waarbij we dit jaar met 120 jongeren uit Wierden en Hellendoorn naar Moviepark Germany zijn geweest!"

Waar zijn jullie trots op?
"Als we terugkijken op 2018 denk ik dat we allemaal erg trots zijn op het uitstapje naar Moviepark Germany. Met meer dan 100 jongeren zijn we in twee grote bussen op pad geweest. Na afloop kregen we eigenlijk alleen positieve feedback.
Wij vinden het altijd erg leuk om samen met de gemeenteraad de democratiedagen te organiseren, waarbij leerlingen van Reggesteyn Noetselerbergweg voor 1 dag de gemeenteraad mogen spelen en fictieve besluiten mogen nemen over onderwerpen die hun aangaan. Daarnaast was de activiteit in Marle een groot succes, en we hopen dat we dit ook in andere kernen uit kunnen zetten. Het is erg leuk om samen met leerlingen te werken aan een mooi eindproduct voor hun eigen dorp."

Wat staat er voor 2019 op de planning?
"Voor 3 januari staat er een nieuwjaarsborrel op de planning in het jongerencentrum Place 2 Be. Om het jaar goed te beginnen kunnen jongeren donderdag 3 januari in Place 2 Be hun eigen alcohol vrije cocktail komen maken. Verder zullen we de verschillende voorlichtingen weer uitzetten op de scholen in Hellendoorn en komen er natuurlijk ook weer gave zomeractiviteiten aan!"

'Gewone' mensen te gast bij TV-maakster Wil de Bruine in Wat bezielt je?!

Foto: HvN

NIJVERDAL - Wat inspireert je? Wat drijft je? Waar voel je je thuis? Wat is belangrijk? Waar gaat het uiteindelijk om in het leven? Herkenbare vragen voor iedereen. Deze vragen komen aan bod bij het nieuwe programma van Wil de Bruine. Vrijdag 28 december is de eerste uitzending te zien op HOi tv.

De naam van het nieuwe programma op Omroep HOi is: Wat bezielt je?!. "Ik hoop dat de gasten inspirerend zijn voor de kijkers en dat men aan het denken wordt gezet. Dat bedoel ik in de zin van: Hoe kijk ik daar tegenaan of misschien gaat men wel met elkaar in gesprek. Er zit steeds één gast aan tafel met wie ik gedurende een half uur in gesprek ga. Dat is iemand hier uit de omgeving. Niet persé een BN'er, liever niet zelfs, want ik denk dat ieder mens een mooi verhaal te vertellen heeft. Maar ik realiseer me wel dat niet iedereen dat voor de camera wil of durft te vertellen. Ik hoop het wel trouwens", vertelt Wil de Bruine. Wil nam dit jaar afscheid als presentator van het politieke programma Raadsplein. Bij haar afscheid gaf ze al aan een programma over Zingeving, Bezieling en Inspiratie te willen gaan maken. Na Kerk in Zicht is er een leemte ontstaan voor een programma op religieus gebied. "Ik had dit al heel lang in mijn hoofd. Was heel blij dat binnen HOi men mijn plannen zag zitten. Fijne medewerking vanuit de organisatie, echt top!"

De gasten in Wat bezielt je?! zijn bij voorkeur "gewone" mensen. De eerste gast op 28 december is Janny Meijerink, tegenwoordig woonachtig in Zuid Afrika. Voor veel mensen staat ze bekend als Badjuf Janny. Iemand met een niet alledaags levensverhaal. En verder heb ik nog een paar namen op mijn lijstje. Natuurlijk houd ik me van harte aanbevolen voor suggesties!"

Wil vervolgt: "TV maken is een soort spanning, vergelijkbaar met een optreden op toneel denk ik. Ik vind het nog steeds erg leuk om te doen. Gaaf om het te kunnen doen met de crew, oudere cameramannen, zoals Helmich Visser en Harry Pennings, jonge mensen als Elsa Koppelman en Hylke Wolfkamp en regisseur Bart Voogd die het helemaal ziet zitten. Hoe mooi is dat."
Benieuwd naar deze uitzending? Wat bezielt je wordt op vrijdag 28 december, na HOi Centraal, uitgezonden en wordt het gehele weekend herhaald. Is ook te volgen via de live stream: www.hoimedia.com en via uitzending gemist. Wil zit dus nog steeds niet stil…. "Voorlopig houd ik het bij schrijven en 1 keer in de maand: Wat bezielt je. Mijn column Wiske schrijf ik nog steeds en sinds kort ook de column weedebee in Hart van Nijverdal!"

Sinternet schenkt jonge mantelzorgers een dagje uit

Foto: Leonie Smit

NIJVERDAL - Dankzij Sinterklaas en zijn pieten, die het afgelopen jaar voor Sinternet in actie kwamen, mag Evenmens haar Jonge Mantelzorgers een leuke dag aanbieden. Dit vindt plaats in het voorjaar van 2019.

De Sint en zijn Pieten hebben het erg druk gehad in de sinterklaasperiode. Het geld dat hiermee is ingezameld gaat naar het goede doel, dit jaar is dat stichting Evenmens. Vertegenwoordigers van Sinternet overhandigden Lucia Wolters, consulent jonge mantelzorgers van Evenmens, afgelopen woensdag een symbolisch bedrag om deze dag mogelijk te maken. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Deze situatie kan een grote impact hebben op hun leven. Als jongeren langere tijd mantelzorg verlenen, kan dat verschillende negatieve gevolgen hebben.

Maaltijdsoep en pannenkoeken

Foto: Stock

NIJVERDAL - In het nieuwe jaar krijgt het Samen Eten in de Cirkel er een nieuwe activiteit bij. Op 17 en 31 januari begint De Welle met het aanbieden van maaltijdsoep in De Cirkel. Van 17.00 tot 18.30 uur kan men terecht om mee te eten van de maaltijdsoep en een dessert.

De kosten bedragen €6,50 per personen (contant te betalen bij aanvang). Men kan zich 15 en 30 januari tot 12.00 uur opgeven bij De Welle, 638810. Vanaf januari wordt elke tweede en laatste donderdag van de maand een maaltijdsoep geserveerd.

Ook de succesvolle pannenkoekenactiviteit in de Cirkel krijgt een vervolg. Op 8 januari kan men weer komen genieten van een onbeperkt aantal pannenkoeken. Vanaf 17.00 tot 18.30 uur zijn senioren met of zonder kleinkinderen welkom. Onder de 4 jaar kunnen kinderen gratis meesmullen. Senioren en kinderen ouder dan 4 jaar betalen €3,- per persoon voor pannenkoeken met poedersuiker/ stroop of €4,- per persoon voor spekpannenkoeken. Voor dit bedrag kun je onbeperkt pannenkoeken eten. Het bedrag dient contant en liefst gepast te worden afgerekend. Opgave is mogelijk tot een dag van tevoren via 0548-638810.

HELLENDOORN

Sint Sebastianus,
29 dec. 19u werkgroep
31 dec. 19u werkgroep


Protestantse Gemeente
30 dec Dorpskerk
08.45 & 10.30u ds. R.J.Perk
en 19u drs.J.Eertink

Kruidenwijk 10.00 uur
ds. J.A. Antonides

Kronnenzommer
10.15 uur
ds.T.Nieuwenhuis

31 dec Dorpskerk 19.30u
dr.J.D.Th.Wassenaar
Kruidenwijk 19u ds.R.J.Perk

NIJVERDAL

Sint Antonius van Padua
30 dec 11u Koopman
31 dec 17u werkgroep

Protestantse Gemeente
30 dec 9.30u Het Centrum
Ds Wolter Broekema
18.30u Yorick Breemes
30 dec Regenboog 9.30u
Ds.Wil Kaljouw

31 dec 18.30u Centrum
Ds Bertine v.d.Weg
01 jan 10.30u Centrum
Ds Bertine v.d.Weg

Vrije Evangelische
Gemeente,
30 dec 9.30u Mevr. T. Cornet
31 dec 18u L. van Weijen

De Levensbron
30 dec 9.30u
Ds J C Schaeffer
16.30u Ds D de Jong
31 dec 19.30u Ds J. Dekker

Ezra Evangelische
Gemeente
10u Advendo huis
Koersendijk 1
Dato Steenhuis

The Cross, 10.00u
Christa Middag

Beth-Shalom, 10.00u
Hannah Hogenkamp

Daarle

Gereformeerde Kerk,
30 dec 09.30u
ds. B.J. Heusinkveld
15.00u dienst
31 dec 19.30u
ds. B.J. Heusinkveld
01 jan 10.30u
ds. B.J. Heusinkveld

Daarlerveen

De Schoof
30 dec 09.30u Ds. Bos
19.00u Ds. Hazeleger
31 dec 19.30u Ds. Bos

Burgemeester Raven blikt terug op 2018

Foto: Emile Willens

De jaarwisseling is altijd weer een bijzonder moment van bezinning, van terugzien, vooruit kijken en genieten van het NU. Samen met onze burgemeester Anneke Raven blikken we terug op 2018 en vragen we naar de plannen voor 2019.

Hoe kijkt u terug op 2018?
"Het is ongelooflijk hoe snel het jaar voorbij is gegaan. De weken en maanden volgden elkaar in sneltreinvaart op. Het jaar 2018 was landelijk gezien een jaar met bijzondere extremen: het klimaat met de heetste zomer ooit en de extreme droogte met ingrijpende gevolgen voor onze agrariërs, aardbevingen in Groningen en vervolgens het besluit om de gaskraan dicht te draaien, een terroristische aanslag op het Centraal Station in Amsterdam en burgemeesters die onder moeten duiken. In dat opzicht was 2018 een heftig jaar. Voor de gemeenten zijn de stijgende kosten in de zorg een grote tegenvaller. Plaatselijk stond 2018 vooral in het teken van de kracht van de democratie met de gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar en de vorming van het nieuwe college met vier partijen."

Hoe kijkt u terug op de afgelopen maanden, met het nieuwe college?
"Na de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen is het nieuwe college medio juni geïnstalleerd. Met een daadkrachtig collegeprogramma 'Duurzaam, Durven, Doen' zijn we voortvarend aan de slag gegaan om de beschreven doelen te realiseren. In samenwerking met vele partners in de samenleving proberen we per onderwerp draagvlak te verwerven om gezamenlijk doelen te realiseren. Samen aan de slag om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen, om armoede te bestrijden, om zorg te verlenen die nodig is, om duurzame energie op te wekken, om een aantrekkelijke gemeente te zijn voor wonen, werken en recreëren. We zijn daarbij onder de indruk van de initiatieven die de samenleving zelf al creëert. Die kracht willen we nog meer benutten. Dit college wil graag samen met de partijen in de diverse dorpen en wijken de uitdagingen aanpakken. We zijn als college in korte tijd al een hecht team geworden. We hebben wethouder Dennis op den Dries enkele maanden fysiek moeten missen voor zijn behandeling tegen leukemie. Toch voelde het gedurende die periode alsof Dennis aanwezig was, omdat we via de e-mail en Whatsapp volop contact hadden."

Welk moment bleef u het meeste bij dit jaar en waarom?
"De dag waarop ons eerste kleinkind is geboren, in november 2018, blijft mij persoonlijk het meeste bij. Het was op het werk een drukke periode met de voorbereiding van de begroting 2019. Het nieuwe persoonlijke geluk in ons gezin was een enorm geschenk. Daarmee breekt voor mij ook een soort nieuwe fase aan als oma Raven."

Waar bent u trots op als u terugblikt op 2018?
"Ik ben ontzettend trots op alle inwoners die zich onbaatzuchtig inzetten voor anderen in onze samenleving. We mogen ons zeer gelukkig prijzen dat we zoveel vrijwilligers en mantelzorgers hebben in onze samenleving. De verbondenheid in een samenleving wordt mede bepaald door de mate waarin we iets voor elkaar willen doen, zonder dat we daar automatisch iets voor terug verwachten. Als burgemeester heb ik het voorrecht om tijdens de diverse bezoeken uit eerste hand de verhalen en ervaringen van vrijwilligers te horen. Het is hartverwarmend om te horen hoeveel steun mensen ervaren door de geweldige inzet van anderen. Die nauwe verbondenheid zie ik ook terug bij sportclubs. Dit jaar zijn bijvoorbeeld bij vier sportverenigingen nieuwe kunstgrasvelden in gebruik genomen. Dankzij de inzet van vele betrokken leden van deze sportclubs zijn de velden in recordtempo aangelegd. De ledenaantallen van de sportverenigingen groeien nog altijd. Dat is iets wat we mogen koesteren in onze gemeente. Die verbondenheid is uniek. Ook ben ik er trots op dat de N35 stevig op de kaart is gezet van de landelijke politiek. Door goed lobbywerk vanuit de gemeente, regio Twente en provincie moet de minister nu aan de slag met de verbreding van de weg, die steeds drukker wordt."

Wat was een leermoment?
"Als burgemeester ben je soms zes dagen en een enkele week zelfs zeven dagen per week aan het werk. Dat betekent dat er soms weinig tijd overblijft om even te ontspannen. Als burgemeester moet je je krachten goed verdelen om op belangrijke momenten ook nog fris en scherp te zijn. Fietsen is voor mij dan ook een heerlijke vorm van ontspanning om de batterij weer op te laden."

Begin dit jaar ontving u de Vrouw in Media Award. Hoe belangrijk is het om zichtbaar te zijn?
"Ik vind het belangrijk om zichtbaar te zijn, omdat de burgemeester en wethouders de publieke gezichten zijn van de gemeente en van de ambtelijke organisatie. Dag in dag uit zetten 350 medewerkers zich met vakmanschap in voor de publieke zaak. Helaas zijn er nog altijd de nodige (voor)oordelen over het werk van ambtenaren. Dat is volkomen onterecht, want ik ken geen andere organisatie die zoveel vakmanschap en diversiteit aan beroepen in huis heeft als de gemeentelijke organisatie. We zijn bovendien bijna een vol continue bedrijf geworden, waarbij we bijna 24/7 aan het werk zijn voor de gemeenschap. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan de mensen van de gemeentewerf die al om half vier 's ochtends aan de slag gaan als de vele kilometers aan wegen gestrooid worden. En aan de mannen van het afvalbrengpunt die ook iedere zaterdag aan het werk zijn. Ook denk ik aan onze ambtenaren, die net als ik piketdienst hebben, zoals de gemeentelijke consulenten in de zorg."

Hoe is het in deze tijd om burgemeester te zijn? Elders in het land worden burgemeesters bedreigd en belaagd.
"Burgemeesters in Nederland zijn verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid in hun gemeente. Als burgemeesters moeten vrezen voor hun eigen veiligheid, dan is dat een zeer ernstige situatie. Daardoor kunnen burgemeesters hun publieke taak niet in alle vrijheid uitoefenen. Daarmee ondermijnen de bedreigers van burgemeesters ons rechtssysteem. Uiteindelijk zetten burgemeesters zich in voor de veiligheid en vrijheid van alle inwoners. Daarom wijken wij niet voor bedreigingen."

Voor welke uitdagingen staat de gemeente het komende jaar?
"In het collegeprogramma 'Duurzaam, Durven, Doen' zijn vele concrete ambities verwoord. Tegelijkertijd staan de gemeentefinanciën onder druk door toekomende uitgaven op het gebied van werk, inkomen, zorg en ondersteuning. Dit heeft ook te maken met de nieuwe taken die door de Rijksoverheid met minder budget zijn overgedragen aan de gemeente. De prognoses laten zien dat in 2020 en verder de uitgaven verder stijgen. Dat betekent dat we naast het realiseren van onze ambities ook de uitgaven moeten gaan terugbrengen."

Welke kansen liggen er in 2019 voor de gemeente Hellendoorn?
"De grootste uitdaging waar we met elkaar voor staan is de energietransitie. De extremen in het weer dit jaar hebben eens te meer duidelijk gemaakt, dat ons klimaat écht aan het veranderen is. Internationaal, nationaal én regionaal gaan we nu aan de slag om duurzame energieopwekking mogelijk te maken. In de diverse kernen van onze gemeente ontstaan volop initiatieven voor duurzame energie. Dat juich ik van harte toe. Belangrijk blijft daarbij dat er draagvlak is en dat ook de omgeving financieel mee profiteert.

Wat zou u de inwoners van de gemeente Hellendoorn mee willen geven in het nieuwe jaar?
"Ik wens alle inwoners van de gemeente Hellendoorn bovenal voorspoed en een goede gezondheid toe voor het nieuwe jaar. Laten we in 2019 vooral nog meer naar elkaar om blijven kijken. Echt aandacht voor elkaar houden, dat maakt mensen gelukkig en dat maakt een samenleving hecht."

Column

Horen Zien en Doorvertellen

Foto: Lien

Onbeschaamde Eva Crutzen brengt eigen stijl naar ZINiN Theater

Who the F*ck is Eva Crutzen zult u misschien wel denken, maar zij is wel één van de 'meest getalenteerde cabaretiers van haar generatie', kopte het NRC onlangs. En daarom staat zij op vrijdag 11 januari in ons ZINiN Theater met haar show 'Opslaan Als' in de serie 'Horen, Zien en Doorvertellen'. 'Ik denk dat Eva Crutzen nog wel eens een grote kan worden. Ze is extreem vlot, en imponeert op alle fronten. Het is een aanwinst in de cabaretwereld en ik denk dat ze u zeker een gezellig avondje uit gaat bezorgen.

De voorstelling van Eva bestaat uit een verzameling sketches, verhalen, typetjes en liedjes met een verrassend mooie vormgeving, waardoor je jezelf in een computerspel waant. Een lekkere vette beat en super goede achtergrondmuziek. De voorstelling is al goed ontvangen in menig theater en zelf vindt ze 'Opslaan Als' een fijne voorstelling om te spelen en dus een mooie aanrader. Kom naar deze voorstelling en u zult zien dat de nieuwe generatie cabaretiers veelbelovend, geestig, energiek en verfrissend is.

Lien, ZINiN Theaterprogrammeur

Verhogen vergoeding

Dertien Twentse gemeenten gaan hogere vergoedingen betalen voor huishoudelijke hulpen. Dit hebben de colleges van de gemeenten besloten. Het besluit is een gevolg van de nieuwe cao voor de thuiszorg die werkgevers en werknemers op 1 april 2018 hebben afgesloten. De vergoeding die gemeenten betalen stijgt met terugwerkende kracht per 1 januari 2018 met 3,25 procent. Ook gaan de gemeenten in 2019 een hoger uurtarief betalen. De uurtarieven zijn voor 2018 vastgesteld op 23,08 euro (voor ondersteuning zonder regie) en 27,72 euro (voor ondersteuning met regie). Door de loonontwikkeling in de nieuwe cao en de AmvB ontstond voor gemeenten de noodzaak om met zorgaanbieders in gesprek te gaan over het aanpassen van de tarieven voor de huishoudelijke ondersteuning voor 2018 en 2019. De uurtarieven stijgen in 2019 respectievelijk naar 26,04 euro en naar 28,65 euro.

Plancapaciteit woningbouw

De gemeenteraad heeft besloten om de woningbouwcapaciteit in de gemeente terug te brengen. Al in 2016 zijn hierover afspraken gemaakt met de provincie Overijssel en de gemeenteraad. In de periode 2016 - januari 2019 moest de bestemmingsplan-capaciteit worden teruggebracht naar maximaal 100% van de behoefte. Aan die afspraken wordt nu concreet gevolg gegeven. In het nieuwe besluit wordt de harde plancapaciteit teruggebracht met ruim 480 woningen. Dat betekent dat de al in 2016 ingezette weg wordt voortgezet en de woningbouw in Kruidenwijk Zuid fase 2 en 3 en in Hellendoorn Noord fase 2 en 3 nu ook in de bestemmingsplannen wordt geschrapt

BreinReis: Op het pad van nieuwe kennis

Foto: Heidi de Gier

NIJVERDAL - Ook volgend jaar neemt het ZINiN u mee op het pad van nieuwe kennis, inzichten en ervaringen. Het project heeft een breed aanbod van theatercolleges, inloopspreekuren, cursussen en workshops om u zelf nog verder te kunnen ontwikkelen.

Het doel van BreinReis is op een leuke manier wijzer te worden en zo uw kennis te verbreden. ZINiN nodigt iedereen uit om deze reis met hen aan te gaan!

Cursus Excel
Nooit meer uren zoeken naar een functie in Microsoft Excel. Dat is het doel van de nieuwe BreinReis cursus Excel, die vanaf woensdag 9 januari van start gaat in de ZINiN Bibliotheek in Nijverdal. Ingewikkelde taken worden makkelijker als u de functies binnen Excel weet te vinden. Alice Zandbergen maakt u op deskundige wijze wegwijs in dit programma van formules, getallen, grafieken, lijsten en tabellen.

De cursus bestaat uit 8 woensdagochtenden en worden gegeven op 9, 16, 23, 30 januari en 6, 13, 20 en 27 februari 2019. De kosten zijn €60 voor ZINiN Bibliotheek leden en €80 voor niet-leden. U dient zelf nog wel het boek Compact Excel 2013 aan te schaffen. ISBN-nummer: 978-90-5906-615-1. Aanmelden kan via
www.zininbibliotheek.nl.

Wereld Engels
Vanaf 14 januari wordt er in de ZINiN Bibliotheek de nieuwe BreinReis cursus Wereld Engels gegeven door docente Laurie Mulder. Het gaat dan om een opfriscursus voor volwassenen. Spreekt u al Engels, maar is het allemaal een beetje weggezakt? Dan is deze cursus, die uit acht avonden bestaat, echt een aanrader. De cursus bestaat uit acht avonden die op 14, 21 en 28 januari, 4, 11, 24 februari en 4 maart worden gegeven. Kijk voor meer informatie op www.zininbibliotheek.nl/agenda.

Openbaar vervoer
Elke eerste woensdag van de maand wordt er in de ZINiN Bibliotheek in Nijverdal het BreinReis Inloopspreekuur Openbaar Vervoer gehouden. Het eerstvolgende spreekuur is op woensdag 2 januari van 11.00 tot 12.30 uur. Hier kunt u met al uw vragen terecht over het openbaar vervoer. Er wordt advies op maat gegeven door OV ambassadeurs, die zelfs op de computer laten zien hoe de website van de NS werk. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Loop rustig tussen 11.00 en 12.30 uur binnen in de ZINiN Bibliotheek en stel je vragen over het openbaar vervoer.

Theatercollege Bas Haring
Volksfilosoof Bas Haring komt op donderdag 10 januari naar het ZINiN Theater in Nijverdal voor het BreinReis Theatercollege met de titel 'Waarom is cola duurder dan melk?'. Met deze prikkelende titel neem hij op een frisse en toegankelijke manier allerlei thema's onder de loep. Hij vertelt op een heldere manier over onderwerpen als de toekomst van de aarde, marktwerking, de evolutietheorie en andere zaken die ons als mensheid voortdurend bezig houden.
Bas houdt ervan om zaken uit te leggen: 'Door iets uit te leggen, leer ik het zelf ook beter te begrijpen', aldus Bas Haring.

Gemeente Hellendoorn helemaal Rookvrij

Foto: Gemeente

HELLENDOORN - Als eerste Overijsselse gemeente sluit de gemeente Hellendoorn zich aan bij de Alliantie Nederland Rookvrij, het landelijke samenwerkingsverband van publieke en private organisaties, dat zich inzet voor een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken.

Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en overlijden. In Nederland sterven elk jaar meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. Iedere week raken honderden kinderen verslaafd aan roken. De Alliantie Nederland Rookvrij wil dit voorkomen door opgroeiende kinderen te beschermen en te voorkomen dat kinderen überhaupt beginnen met roken, omdat roken bovenal erg verslavend is. Twee derde van de rokers is al voor de 18e verjaardag begonnen. De gemeente Hellendoorn heeft de Kadernota Publieke Gezondheid opgesteld. In het uitvoeringsprogramma dat daarbij hoort is rookvrije sportaccommodaties één van de uitgangspunten. In 2018 is een start gemaakt met het toewerken naar rookvrije sportaccommodaties en rookvrije sportverenigingen. Met sportverenigingen is de afspraak gemaakt om alle gemeentelijke accommodaties rookvrij te maken vanaf sportseizoen 2019/2020.

Sportclubs enthousiast

Op dit moment zijn alle binnensportaccommodaties in de gemeente Hellendoorn al geheel rookvrij. Bij de entrees van deze accommodaties en bij zwem-, sport- en zorgcomplex Het Ravijn zijn rookvrije zones aangebracht. De Bestuurscommissie voor de Lichamelijke Opvoeding en de Sport (BLOS) van de gemeente Hellendoorn is afgelopen tijd in gesprek gegaan met sportclubs, die gehuisvest zijn op gemeentelijke sportparken. De sportclubs is gevraagd om rookvrije afspraken in te voeren tijdens jeugdactiviteiten. De meeste clubs hebben hier positief op gereageerd. Zij hebben gezamenlijk de ambitie uitgesproken met ingang van het sportseizoen 2019/2020 rookvrij te willen zijn. Enkele clubs zijn zelfs al geheel rookvrij tijdens dit lopende sportseizoen.
Wettelijk is bepaald dat voor 2020 alle onderwijsgebouwen en schoolterreinen rookvrij moeten zijn. Enkele schoolbesturen in de gemeente Hellendoorn hebben hier al op geanticipeerd. In de onderwijsgebouwen en op schoolterreinen is roken niet meer toegestaan in nabijheid van kinderen.
Zo is CSG Reggesteyn in Nijverdal al een aantal jaren rookvrij.

Jaap Calkhoven HOi-directeur

Foto: HOi

NIJVERDAL - Jaap Calkhoven wordt de nieuwe directeur van HOi, de lokale publieke omroep van de gemeente Hellendoorn. Hij volgt daarmee Yvon Wille op, die deze onbezoldigde functie tot voor kort bekleedde.

Wille heeft veel betekend voor HOi, waarvoor ze zich bijna vijf jaar heeft ingezet, als directeur maar ook als programmamaakster van het tv-nieuwsprogramma HOi Centraal.

Calkhoven werkt eveneens vijf jaar als vrijwilliger bij HOi, recentelijk als programmaleider HOi fm en ad interim hoofdredacteur HOi tv . "Ik zie het als mijn belangrijkste taak om HOi na het afketsen van de fusie in RTV Reggestreek-verband te laten uitgroeien als een zelfstandige, financieel gezonde en toekomstbestendige lokale omroep", zegt Calkhoven.

Met de nieuwe koers komen er bij de lokale omroep nieuwe gezichten aan het roer. Eerder deze maand werd bekend dat de Nijverdaller Etzel Steinhage per 1 januari Ton Brinker gaat opvolgen als bestuursvoorzitter van HOi.

Bidden langs het kanaal

DAARLERVEEN - Tijdens de Week van Gebed zijn er zes avonden "Bidden langs het kanaal". Handelingen 16 vers 13 was vorig jaar de aanleiding. In Vriezenveen, Daarlerveen, Vroomshoop, Geerdijk en Beerzerveld staan kerken langs het kanaal.

Iedere kerk werkt een eigen programma van circa 45 minuten uit. 'Recht voor ogen' is het centrale thema voor de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen.

De gebedsweek vindt plaats van 20 tot en met 27 januari 2019. Christenen in de hele wereld komen in de Week van Gebed samen om te bidden voor elkaar, voor de stad of dorp, het land en de wereld.

Het thema is dit jaar aangedragen door christenen uit Indonesië. Ieder die mee wil bidden, mee wil zingen tijdens "Bidden langs het kanaal" is hartelijk welkom.

STARTDIENST op Zondag 20 januari – Let op: Aanvang 19.00 uur
"De Schoof", Brugstraat 10, Daarlerveen.
Na afloop is er koffie/thee en tijd voor ontmoeting.

Maandag 21 januari – Aanvang: 19.15 uur
Sint Willibrordus, Schoolstraat 80, Geerdijk.

Dinsdag 22 januari – Aanvang: 19.15 uur
Hervormde Kerk, Westerweg 38, Beerzerveld.

Woensdag 23 januari – Aanvang: 19.15 uur
"Het Anker", Hoofdstraat 35, Vroomshoop.

Donderdag 24 januari – Aanvang: 19.15 uur
"De Schoof", Brugstraat 10, Daarlerveen.

Vrijdag 25 januari – Aanvang: 19.15 uur
"Westerkerk", Kanaalweg-Zuid 7, Vriezenveen.

Feest in de Gauwe Geit

NIJVERDAL - 14 jaar geleden nam Gert de Jong het besluit om de (gedeeltelijke) overstap vanuit het onderwijs naar de horeca te maken. Hij werd toen, zoals velen weten, uitbater van "In de Gauwe Geit". Elk jaar wordt dat gevierd. Op het eerste jaar na, is de akoestische band Come Again altijd van de partij. Deze band maakt er altijd een topavond van. De band begint 5 januari om 22.00 uur te spelen en iedereen is natuurlijk welkom.

Literair Café

NIJVERDAL - De werkgroep ZINiN Taal is op zoek naar schrijvers, dichters, singer songwriters en andere poëten, die tijdens de Gedichtenmarathon van het Literair Café hun eigen werk of dat van een ander willen voordragen. De vorm waarin je dat wilt doen is vrij. Wil je zingen of kies je toch voor het traditionele declameren? Maar je mag ook rappen! Schrijf je dan in en kom op donderdag 7 februari 2019 naar De Smidse. Opgeven via: cultuur@zinin.com.

Koopzondag

NIJVERDAL - De laatste koopzondag in de maand december. Ze zijn erg succesvol bezocht en de klanten zijn erg positief over de opening op zondag. "Het smaakt naar meer", zegt Gerwin Pots van Pand 55. Kijk ook op de website of facebook van de winkels voor de openingstijden. We wensen iedereen een gelukkig en zeer positief nieuwjaar. Dit zijn de winkels die op zondag 30 december open zijn: PAND 55, Primera, Trekpleister, Kotter, Praxis, Okay, Schuurman, Tijd voor, Unique Jeans, Unique dames, alle supermarkten, alle Horeca en de Schaatsbaan.

Begin 2019 goed met Twente Zangers & Sterre van Boxtel

RIJSSEN - Vocaal Ensemble De Twente Zangers geeft op vrijdag 4 januari onder leiding van Mathijs Kraan een nieuwjaarsconcert in het Parkgebouw. Het ensemble bestaat al meer dan 50 jaar en is een begrip in Rijssen en verre omgeving. De mannen wonnen al meerdere kampioenschappen en geven regelmatig concerten.

Aan het concert nemen een aantal bijzondere gasten deel. Het Rijssense ensemble wist de jeugdige sopraan Sterre van Boxtel (2004) te contracteren voor dit concert. Sterre is bekend van onder meer het programma "Nederland Zingt" . Ze treedt regelmatig op in binnen- en buitenland en weet iedereen te ontroeren met haar stem. Vol kracht, vreugde en met een groot bereik zingt zij klassiek, opera of lichte muziek. Daarnaast kunt u ook genieten van mooie orgelklanken door Arjan Wouters (1995). Hij is in de muziekwereld actief als pianist, organist en dirigent. Arjan ontving vanaf 6-jarige leeftijd orgellessen bij o.m. Leen Schippers en Frank Segers in Lisse. Later kwam daarbij ook de interesse voor het pianospelen. Arjan werkt regelmatig mee aan concerten als begeleider op orgel en piano. Daarnaast is hij dirigent van twee koren. Sterre en de Twente Zangers zullen aan de vleugel worden begeleid door de bekende pianist Jan Lenselink.

Verandering
Het jaar 2018 stond voor het bekende ensemble in het teken van verandering. Er namen leden afscheid en nieuwe zangers werden verwelkomd. Nu koor weer op volle kracht is, is het tijd voor een mooi concert in de nieuwe samenstelling.??Aanvang 20.00 uur. Tickets zijn te verkrijgen via www.parkgebouw.nl of aan de receptie van het Parkgebouw op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur. (Let op: van 27 december tot en met 3 januari is het Parkgebouw gesloten in verband met de kerstvakantie).

Cursus: werken met websites van de overheid

RIJSSEN - Steeds meer overheidszaken moeten tegenwoordig online geregeld worden. Dit kan problematisch zijn voor ouderen of mensen die geen ervaring hebben met werken met het internet. De Bibliotheek Rijssen-Holten organiseert in beide plaatsen een cursus "Websites van de overheid"

Tijdens deze cursus wordt ingegaan op de belangrijkste zaken die geregeld kunnen worden met behulp van het internet. Denk hierbij aan het aanvragen van huurtoeslag, belastingaangifte doen, werk zoeken en inzicht krijgen in je AOW. Alles is op het internet te vinden en te doen, maar de weg daarin vinden kan wel moeilijk zijn. Tijdens de cursus wordt dit alles in behapbare, kleine stappen uitgelegd. Ieder leert op z'n eigen tempo en niveau zodat iedereen er iets van leert.

Digi-D
De overheid werkt met een persoonlijk Digi-D account voor overheidszaken. Dit is een relatief veilige methode, maar het vergt wat oefening om dit onder de knie te krijgen. Tijdens de cursus leer je hoe je je persoonlijke Digi-D kan aanvragen en gebruiken.

Digisterker
De kosten voor deze cursus Digisterker bedraagt 25,- euro per persoon en is inclusief een cursusboek, koffie en deelname aan 4 cursusochtenden. De cursus in Holten start op 21 januari, in Rijssen op 24 januari. De cursusochtenden zijn van 09.00 tot 11.00 uur en worden gegeven door gecertificeerde docenten. Aanmelden voor de cursus kan tot uiterlijk 14 januari aan de balie of via www.bibliotheekrijssenholten.nl

Expositie Willy Broeze-Stobbelaar

Foto: Jan Podt

HELLENDOORN - Tussen Kerst en Nieuwjaarsdag organiseert Oald Heldern De Noaberschop opnieuw een wintertentoonstelling in museum Erve Hofman met werk van een lokale kunstenaar. Dit keer zijn het landschappen en portretten van Willy Broeze-Stobbelaar.

Willy tekent en schildert al haar hele leven. 'Op mijn achttiende heb ik leren tekenen', vertelt ze, 'bijvoorbeeld door in één beweging een eend te tekenen. Die basis is erg belangrijk. Nu werk ik vooral met acryl en schilder veel landschappen, zoals bosgezichten, korenvelden en heidelandschappen. Nog liever maak ik portretten. Schilderen is kijken, kijken, kijken en zien waar de vlekken zitten.'

Tentoonstelling
Tijdens de kleine, intieme tentoonstelling op de museumzolder van Erve Hofman zullen ongeveer twintig werken te zien zijn. De kunstenares zal meestal zelf aanwezig zijn En de schilderijen zijn te koop.

Informatie
De expositie vindt van 27 tot en met 31 december van 13.30 tot 17.00 uur plaats in het Museum Erve Hofman aan de Hofmanstraat 2 in Hellendoorn. De toegang is gratis.

Open Huis bij Reggesteyn Willem de Clercqstraat

NIJVERDAL - Woensdag 16 januari is er Open Huis bij de vestiging Willem de Clercqstraat. "Ook dit jaar laten we leerlingen en ouders met trots onze school zien", zegt Ineke Munter, directeur van de school. "Dat doen we met elkaar, personeel en leerlingen. Zo krijgen bezoekers een goed beeld van de sfeer en het onderwijsaanbod van onze school. Het Open Huis is van 18.30 uur - 21.00 uur.

De locatie Willem de Clercqstraat biedt veel mogelijkheden. Zo komen TL-leerlingen, ofwel de MAVO leerlingen, hier volledig aan hun trekken. Om leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op een vervolgstap in de leerloopbaan, is er de mogelijkheid een extra examenvak te volgen. Dit zijn keuzevakken bijvoorbeeld gericht op Economie en Ondernemen, Pre-havo of techniek. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door uitstekende contacten met bedrijfsleven, overheid en vervolgonderwijs. Van brugklas tot eindexamen geldt: prima persoonlijke begeleiding zodat leerlingen goed voorbereid worden op de toekomst. Naast de TL, kunnen leerlingen in Nijverdal ook starten met de basis en kaderberoepsgerichte opleidingen (leerjaar 1 en 2). Reggesteyn legt de nadruk op maatwerk, voor elke leerling en op elk niveau. Voor leerlingen die tijdelijk of permanent extra ondersteuning nodig hebben zijn er volop mogelijkheden.

Beleef Reggesteyn
Tijdens het Open Huis kunnen ouders en leerlingen niet alleen horen, maar juist ook beleven wat Reggesteyn allemaal te bieden heeft. Docenten en leerlingen staan voor u klaar om u op alle fronten een goed beeld te geven van de school. Docenten kunnen vragen beantwoorden over vakken en inhoudelijke onderwerpen, leerlingen over persoonlijke ervaringen. Bij Reggesteyn is veel mogelijk en daar willen we u tijdens het Open Huis graag over vertellen!

www.reggesteyn.nl

André Rieu keert terug

NIJVERDAL - André Rieu keert op zondag 13 januari terug bij ZINema met een grootse en nieuwe productie, samen met het Johan Strauss Orkest !

Het belooft een feestelijk concert te worden, dat live wordt opgenomen in de Town Hall in Sydney. De Platin Tenors en Rieu's eigen topsopranen zorgen voor een betoverende middag vol muziek, dans en verrassingen. Met dit prachtige concert start het nieuwe jaar dan ook op een onvergetelijke wijze. Reserveer vast een plaatsje in de ZINiN bioscoop en wals het nieuwe jaar in met de Koning van de Wals op het witte doek. Deze unieke concertregistratie start om 15.30 uur. Kaarten hiervoor zijn te bestellen via www.zinin.com of af te halen bij de VVV / Tourist Info in Nijverdal. Telefonisch bestellen kan ook via 0548-624489.

Nieuwjaarsduik

RIJSSEN - Een uitdaging voor iedereen: de nieuwjaarsduik bij Zwembad de Koerbelt.

Een nieuwjaarsduik kan symbolisch zijn: het nieuwe jaar vol met uitdagingen en kansen omarmen. Maar gewoon voor de lol meedoen met vrienden en familie mag natuurlijk ook. Meedoen kost € 1,- en voor dat bedrag mag een heerlijke verfrissende duik worden genomen in het buitenbad en staat er erwtensoep, koffie, thee of chocolademelk op elke deelnemer te wachten. De nieuwjaarsduik gaat plaatsvinden op woensdag 2 januari tussen 10.00 uur en 10.30 uur bij Zwembad de Koerbelt aan de Arend Baanstraat 105a.

Theatercollege Bas Haring

NIJVERDAL - Een theatercollege bijwonen van Bas Haring is mogelijk op donderdag 10 januari bij het ZINiN Theater.

Bas Haring is een veelzijdig persoon. Hij is hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, maar ook schrijver van populair-wetenschappelijk werk als 'Kaas en de evolutietheorie' en 'Waarom cola duurder is dan melk'. Verder is hij televisiepresentator en filosoof. Na een theatercollege van hem bent u weer een beetje wijzer dan ervoor. Op een begrijpelijke manier legt hij allerlei zaken uit. Zo weet u na afloop misschien wel waarom cola duurder is dan melk of waar geld vandaan komt. Wilt u graag wat kennis opdoen? Kom naar het theatercollege op donderdag 10 januari om 20.15 uur. Leden betalen € 10,- entree en voor niet-leden is dat een bedrag van € 12,50.

Inschrijving Rijsserberg- loop opent op 1 januari!

RIJSSEN - Wil jij sportief het nieuwe jaar in? Schrijf je dan op 1 januari in voor de 31e editie van de Rijsserbergloop! De vorige editie was helemaal uitverkocht, dus zorg dat je er op tijd bij bent.

Op vrijdag 14 juni 2019 vindt de Assistverzuim-Rijsserbergloop plaats. Een schitterend parcours met voor iedereen een passende uitdaging. Deelnemers kunnen kiezen uit vijf verschillende afstanden. Van de 400 meter bambinoloop tot de 10 km run.

Maximum deelnemers
Vorige editie stonden er maar liefst 1200 lopers aan de start! En ook dit jaar verwacht de organisatie weer een stormloop. Wil je verzekerd zijn van een startnummer schrijf je dan direct op 1 januari in! Om de deelnemers in optimale omstandigheden te kunnen laten lopen, heeft de organisatie per afstand een maximum aantal deelnemers vastgesteld. Er vindt geen na-inschrijving plaats op de 5 en 10 km. Onder alle inschrijvers wordt een sportvoedingspakket verloot! Ook krijgen alle deelnemers van de 5 en 10 km gratis een uniek en functioneel loopsinglet, in zowel dames- als herenmodel.

Parcours
De deelnemers lopen over het schitterde parcours op en rondom de Rijsserberg. Het is zeer uitdagend en heuvelachtig. De 5km bestaat uit 2 ronden en de 10 km uit 3 ronden, met doorkomsten op de atletiekbaan. Er is een kleine aanpassing in het parcours gedaan, zodat de 5km en 10km allemaal bovenop de Rijsserberg het keerpunt hebben. Ook is er op verschillende plaatsen langs het parcours live-muziek!

Bedrijvenloop
Naast de individuele lopers kunnen bedrijven zich inschrijven voor de Reginox-bedrijvenloop. Een fitte werknemer presteert beter, is minder vaak ziek en is ook gemotiveerder met zijn werk bezig. Speciaal voor de bedrijvenlopers is er een VIP-tent, waar de deelnemers voor en na de loop kunnen genieten van een hapje en een drankje. Bedrijventeams kunnen zich ook aanmelden voor de hardloopclinics. Vanaf februari zal er onder begeleiding van looptrainers getraind worden voor de Rijsserbergloop. Ook hier geldt voor de inschrijving VOL=VOL. Kijk ook op: www.rijsserbergloop.nl

Goede voornemens voor 2019?

TWENTE - De meerderheid van de Nederlanders start het nieuwe jaar met goede voornemens. We beginnen het jaar met een schone lei en stellen onszelf doelen voor het komende jaar. Maar hoe gaan we deze goede voornemens volhouden?

De sportscholen staan alweer klaar met speciale aanbiedingen. Het begin van het jaar is voor velen ook de aftrap van een sportschoolabonnement. Meer sporten is namelijk een van de meest gekozen goede voornemens voor zowel mannen als vrouwen. Anderen die vaak voorkomen zijn stoppen met roken of gezonder eten. Allen heel positief, maar het belangrijkste is wel om deze goede voornemens ook vol te houden. Helaas worden deze meestal al overboord gegooid voordat januari goed en wel ten einde is.

Volhouden
Het volhouden van goede voornemens blijkt keer op keer moeilijker dan het bedenken ervan. Dit heeft vooral te maken met discipline. Het vervallen in oude gewoontes is heel gemakkelijk. Daarnaast starten we in een wel heel lastige tijd. De januarimaand lijkt gevoelsmatig al erg lang te duren met z'n korte dagen, weinig zonlicht en de drukke decembermaand nog maar net achter de rug. Er zijn wel manieren om je voornemens vol te houden. Kies bijvoorbeeld maar een voornemen waar je je op richt. Zorg ook dat dit haalbaar is. Een kleine, geleidelijke verandering is makkelijker vol te houden dan een drastische wending.

Kleine stappen
Daarnaast helpt het om je doelen per maand op te delen. Zo zijn de doelen makkelijker te behalen en kan je per maand bekijken of je er een stapje bij kunt doen als het goed gaat. En als dat niet zo is, is het niet onverstandig om jezelf juist wat meer tijd en ruimte te geven. Jezelf belonen voor wat wel goed gaat werkt nog altijd beter dan letten op wat (nog) niet lukt!

Service voorop bij Gelux Toegangstechniek

ENSCHEDE - Gelux Toegangstechniek in Enschede heeft een grote ervaring met plaatsing en onderhoud van allerlei deuren en toegangssystemen. Dankzij ruim 15 jaar vakmanschap kunnen zij zowel de ondernemer als particulier van goed advies en een geweldig eindproduct voorzien.

Gelux is een breed bedrijf; zij leveren een uitgebreid assortiment van deuren en toegangssystemen van vele merken. Zowel voor industriële als particuliere toepassingen. Of u nu brand- en inbraakwerende roldeuren nodig hebt voor uw bedrijfshal, een stijlvolle garagedeur voor uw woning of een rolluik, slagboom, tourniquet of ander toegangssysteem: Gelux kan u helpen met een goed advies.

Totaal proces
Gelux draagt zorg voor het totale proces, waardoor u mag rekenen op een uitstekend resultaat. Dit begint bij de adviseurs die bij u langs komen en uw wensen precies in kaart brengen. Na het opmeten zal uw deur geproduceerd worden, waarna Gelux zelf zorg draagt voor de plaatsing. Ook uw regulier onderhoud en reparaties kunnen door Gelux uitgevoerd worden dankzij het eigen netwerk van vakkundige monteurs. Veiligheid, kwaliteit en service zijn belangrijke kernwaarden.

Vakmanschap
Deze totale dienstverlening heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van bedrijven die dit werk 'er bij doen'. Gelux kan voor iedere situatie of ontwerp een passende oplossing bieden. Ook wanneer een architect bijvoorbeeld een bijzonder ontwerp heeft beschikt Gelux over de kennis en ervaring om een passend eindproduct te leveren.

Particulier
Gelux kan u ook als particulier van dienst zijn met de plaatsing van onder meer garagedeuren, hekwerk, rolluiken en uitvalzonwering. U profiteert dan van de grote ervaring en service-gerichtheid. Bovendien kan een hoogwaardige deur ook actief bijdragen aan de brand- en inbraakbestendigheid van uw woning en de duurzaamheid. Zo verliest een woning met goed geïsoleerde wanden en deuren veel minder warmte dan met een slecht geïsoleerde deur. De adviseurs van Gelux Toegangstechniek geven u graag een passend advies. Kijk voor meer informatie of een offerte op: www.gelux-toegangstechniek.nl of bel met: 053 - 20 32 372.

Stadscafé

RIJSSEN - Op zaterdag 5 januari is het eerste Stadscafé van 2019 bij de Stadsboerderij.

De Stadsboerderij is een horecaonderneming waar mensen met een beperking aan de slag kunnen. Speciaal voor eenieder met een lichtverstandelijke beperking en een hoge mate van zelfstandigheid wordt hier op 5 januari het Stadscafé gehouden van 20.00 uur tot 22.30 uur. De Stadsboerderij is te vinden aan de Grotestraat 27 in Rijssen.

Het MamaPapacafé

Jonge ouders wisselen ervaringen uit in het MamaPapacafé Foto: De Bibliotheek

HOLTEN/RIJSSEN - Op woensdag 9 januari en vrijdag 11 januari kunnen ouders van jonge kinderen elkaar ontmoeten in het MamaPapacafé in respectievelijk Holten en Rijssen.

Ouders kunnen ervaringen met elkaar uitwisselen en een oefentherapeut/medewerker van het consultatiebureau vertellen wat je kunt doen als je kind slecht slaapt. Gezelligheid staat voorop in het maandelijkse MamaPapacafé.

Ervaringen
Ouders delen ervaringen terwijl de kindjes lekker spelen en luisteren naar een voorleesverhaal. Elke maand is er een gast aanwezig die informatie geeft over een interessant onderwerp of die een leuke activiteit organiseert.

Informatie
Het MamaPapacafé is iedere eerste vrijdag van de maand in de Bibliotheek Rijssen en iedere eerste woensdag van de maand in de Bibliotheek Holten, van 9.30 uur -11.00 uur. Het programma staat op www.bibliotheekrijssenholten.nl en op www.facebook.com/MamaPapacafeRijssenHolten In verband met de kerstvakantie is het MamaPapacafé deze maand een week later dan anders. Komt u ook langs?

The Grinch

NIJVERDAL - Op 28 december en 3,6 en 9 januari is bij ZINema de animatiefilm The Grinch te zien.

Een spannende film over The Grinch. Hij wil het kerstfeest stelen, maar wie weet kan hij nog op andere gedachten worden gebracht door Cindy-Lou. Spannend, maar zeker ook hartverwarmend zoals een familiefilm behoort te zijn. De film zien kan op genoemde dagen om 13.30 uur. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 6,50.

Weet u wat u moet doen?

HOLTEN - Wanneer er iets gebeurt en u bent de enige aangewezen persoon die hulp kan bieden, weet u dan wat u moet doen?

Het is prettig als er iemand in de buurt is die hulp kan bieden als er wat gebeurt. U kunt dat zijn door u aan te melden voor de basiscursus eerste hulp bij ongelukken. Het is een erkende opleiding die afgesloten wordt met een examen en is meer dan alleen reanimatie- of AED-training. Wanneer u zich wilt opgeven of wanneer u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen via opleidingen@ehbo-holten.nl. De cursus bij EHBO vereniging Holten start in januari.

Ouderen kopen vaker online

TWENTE - Deze feestdagen zijn we weer massaal online aan het winkelen. De bestedingen nemen jaar op jaar fors toe. Ook veel senioren ontdekken de gemakken van het webwinkelen.

Uit de nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat vorig jaar 78 procent van de Nederlanders iets online heeft gekocht. Vorig jaar was dit nog 76 procent. Met name onder de doelgroep 65-plussers steeg de online besteding. In 2012 kocht nog 25 procent van deze groep iets via internet, nu is dit al gestegen tot 45 procent.