Hart van Nijverdal

16 november 2018

Hart van Nijverdal 16 november 2018


ZorgSaam BocoTrail over de Nijverdalse Berg

Foto: Bertus van Elburg

NIJVERDAL - Boco? Wie is Boco? Weet jij het? Nijverdal kan alvast uitkijken naar een mooi evenement. Op zondag 25 november vindt er een bijzonder hardloopevenement plaats op de Nijverdalse Berg: de ZorgSaam Boco-Trail.

Boco is de trailgoeroe van de Sallandse Heuvelrug: Bertus van Elburg. De ZorgSaam-Boco trail wordt mede door hem georganiseerd. De Trail route leidt de deelnemers vijftien kilometer lang over onverharde paden, door een prachtig deel van het Nationaal Park, met afwisselende bossen, heidevelden, heuveltjes en afdalingen. Mooi, en af en toe ook pittig bij de klimmetjes. Maar dat is precies wat verwacht mag worden bij een TrailRun!

Een deel van de opbrengst van deze trail gaat naar de 'Stichting Beat Batten'. Deze stichting heeft ten doel het stimuleren van het onderzoek naar een behandeling voor de Ziekte van Batten, een ernstige stofwisselingsziekte die vrijwel uitsluitend voorkomt bij kinderen. De ziekte is uiteindelijk fataal. Onderzoek is nodig om te komen tot succesvolle behandeling! Bij de start/finish van de trail is een stand aanwezig waar informatie over de ziekte van Batten gehaald kan worden. Op deze trail is plaats voor maximaal 150 deelnemers.
De start/finish-locatie is bij SBB Buitencentrum Sallandse Heuvelrug (Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal).
De start is om 10.00 uur.
Voorinschrijving via
www.zorgsaamloperscompany.nl
Kosten: € 10,00 pp
Per deelnemer gaat € 1,00 naar
Support for Nature.
https://beatbatten.com/

Beat Batten
De ziekte van Batten (Batten Disease) is de Engelstalige benaming voor Neuronaal Ceroid Lipofuscinosis (NCL), een groep erfelijke stofwisselingsziekten die vrijwel uitsluitend voorkomt bij kinderen. Voor alle vormen van deze ziekte geldt dat er op dit moment geen behandeling mogelijk is en dat de ziekte fataal is. Juveniele Neuronale Ceroid Lipofuscinosis (JNCL) is de meest voorkomende vorm van de ziekte van Batten. In Nederland zijn er ca. 60 patiënten. Sta eens even stil bij het feit dat een ziekte zo verwoestend kan zijn dat het een gezond kind kan doden tegen de tijd dat het een tiener is.

Koude neuzen wandeling

Foto: Staatsbosbeheer

NIJVERDAL - Ga mee naar buiten een koude neus te halen! Het is heerlijk en gezond om juist in de winter een frisse neus te halen. Wandel mee met een natuurgids en geniet van de winter op de Sallandse heuvelrug en ontdek dat er echt nog heel veel te zien en te beleven is in de winterse natuur.

Zondag 18 november en zondag 2 en 23 december kunt u om 14.00 uur mee wandelen met een natuurgids. Een wandeling door dichte bossen en over glooiende heidevelden. Onderweg vertelt de gids je over de natuur, cultuur en historie van dit uitgestrekte, heuvelachtige natuurgebied. De start is bij het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer aan de Grotestraat 281, 7441 GS in Nijverdal. Kosten voor de wandeling zijn €4,00 voor volwassenen en kinderen t/m 12 jaar €2,50. De Sallandse heuvelrug biedt u bergen aan natuur. Een prachtige wandeling voor het hele gezin. Ga mee op ontdekkingstocht door het winterse bos. Voel de kou op uw gezicht en de wind door de haren. Aanmelden via de website:
https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/winterwandeling-over-de-sallandse-heuvelrug.

Na de wandeling is het heerlijk opwarmen bij de open haard in het restaurant Buitengewoon Lekker in het BuitenCentrum.
Informatie: BuitenCentrum aan de balie of telefonisch 0548-612711
Kijk ook op www.staatsbosbeheer.nl en www.np-desallandseheuvelrug.nl

Lezing Wolf
De wolf staat de laatste tijd in de belangstelling: in Duitsland neemt het aantal wolven toe, vanuit daar laat hij zich met enige regelmaat zien in ons land. Bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug geeft oud-boswachter Roel Korbee een lezing over dit dier. Donderdag 22 november om 19.30 uur. Hij neemt je mee in zijn leefwereld: wat is de rol van de wolf in het ecosysteem, wat zijn de uiterlijke kenmerken en zijn sociale gedrag? Prijs: € 7.50. Contact: 0548-612711 of via buitencentrumsallandseheuvelrug@staatsbosbeheer.nl.

Inspirerende avond voor ondernemers

Foto: Linda Espeldoorn

NIJVERDAL - Centrum Nijverdal: daar moet je zijn! Dat was het thema van de inspirerende avond voor ruim 180 ondernemers en hun personeelsleden afgelopen maandagavond in het ZINiN Theater.

Jan Scheppink, voorzitter van winkeliersvereniging Op naar Nijverdal, trapte de avond in het bijzijn van burgemeester Anneke Raven af. 'Samen met ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente werken we aan een compact, compleet en toekomstbestendig centrum. Met als doel: het creëren van een plek waar de consument graag komt, een plek waar het plezierig werken is en een plek waar je trots op mag zijn', aldus Scheppink.
Scheppink vervolgt: 'Het afschaffen van het betaald parkeren en de herinrichting van de Grotestraat zijn hier goede voorbeelden van. De contouren zijn al goed te zien. Aan het eind van dit jaar is de Grotestraat gereed. Maar dit zijn zeker niet de enige ingrediënten voor een bruisend centrum. De kracht ligt vooral bij de ondernemers en hun personeelsleden. Zij vormen het centrum van Nijverdal. Zij geven dit prachtige centrum een echt gezicht!' Maar wat maakt Nijverdal 'Nijverdal' en hoe gastvrij is Nijverdal eigenlijk? Om hier een goed beeld van te krijgen, hebben verschillende werkgroepen onder begeleiding van Tom Kikkert, identiteitsinspirator, gekeken naar het DNA van Nijverdal. Gastvrijheid, persoonlijk betrouwbaar en sport & natuur zijn volgens de werkgroepen de kernwoorden die Nijverdal typeren.
Het samenwerken aan een nog bruisender centrum heeft Jan Karel Eshuis van Unique Mode doen besluiten dit jaar een derde winkel te openen. 'Je merkt aan alles dat we met zijn allen op de goede weg zijn. Het centrum begint steeds meer te bruisen en we zetten er echt samen de schouders onder'. En dat Nijverdal 'gastvrij' is, onderstrepen de mystery shoppers die deze avond vertelden over hun ervaringen. In de afgelopen weken hebben zij namelijk een bezoek gebracht aan verschillende winkels in Nijverdal. Wat ze vooral opviel is de creativiteit van de ondernemers. De manier waarop ze inspelen op bijvoorbeeld de verbouwing van de Grotestraat.
Aan het eind van de avond keek de doorgewinterde retailkenner Kasper Klaarenbeek op een 'MerkWaardige' manier naar de dagelijkse praktijk van ondernemen. De zaal werd uitgedaagd om 'gewone' dingen om te bouwen naar waarde(n)volle ervaringen en herinneringen. De geslaagde en inspirerende avond werd onder genot van hapje en drankje uitgebreid geëvalueerd.

Eerlijk eten duurt het langst

Foto: Het Groene Spectrum

NIJVERDAL - Een groep beginnende Twentse ondernemers, met een groen hart voor voedsel in de toekomst, is dringend op zoek naar een leegstaande tuinkas. De reden? Ze willen lokaal eerlijk voedsel aan gaan bieden en hebben daarvoor een kas van 500 tot 2000 vierkante meter in de driehoek Twente, Salland en de Achterhoek nodig.

Hun drijfveer is helder. Voedsel moet met respect behandeld worden. ,,Tegenwoordig moet alles snel, snel. Maar voedsel moet fatsoenlijk de tijd krijgen om te rijpen. En niet voortijdig in het buitenland geoogst worden om vervolgens de hele wereld over te vliegen", zeggen Robbert, Willem en Bas. Duurzaamheid staat bij hen centraal. Ze zijn al enkele jaren bezig om kleinschalig voedsel te kweken voor de lokale afzetmarkt. Ze kweken onder meer tropisch fruit, middels een gesloten systeem, zonder enige verspilling. Na twee jaar van research in een kleine kas is het nu tijd voor opschalen, vinden ze. Maar al te veel financiële verplichtingen kan het bedrijfje in de opstartfase nog niet aan. ,,We moeten het hebben van de gunfactor. Van mensen die óók voorstander zijn van eerlijk voedsel, dat op schone en duurzame manier is gekweekt. ,,Back to basic en cradle to cradle. We gunnen iedereen goed voedsel en hebben daarvoor een prachtig systeem ontwikkeld. Nu nog iemand die ons kansen gunt in een ruime kas." Geïnteresseerd? Stuur een mail naar: hetgroenespectrum@gmail.com. We sturen elke geïnteresseerde een link naar een filmpje van ons terug.

Bikkelen door de kou...

Foto: ANNAUF

NIJVERDAL - Honderd koppels staan volgende week zaterdag, 24 november, aan de start van de Goldrush Survivalrace. Acht uur lang onafgebroken afzien, waarbij je al je reserves zult aanspreken.

Vanaf de atletiekbaan van Atletics in Nijverdal zal klokslag 09:30 uur het startschot klinken voor de 200 elitesporters. Survivalracing is een uitdagende mix tussen de Survivalrun en Adventure Racing. De fundamentele onderdelen van beide sporten (hardlopen met zware hindernissen en route zoeken middels kaart/kompas) vormen de ingrediënten voor dit enerverende multisport-evenement. De Goldrush Survivalrace is een lange en zware variant van de plaatselijke Strongmanrun, Reggesurvival, Carbidtocht en de Salland Trail in één, maar dan verpakt in een survivalrace met wat puzzels. Het is, mits voorzien van uiteraard een behoorlijk sportieve basis, haalbaar voor iedereen. De brute hindernissen, soms complexe opdrachten en de moordende deadlines vragen echter wel het maximale van iedere atleet. Slim hardlopen, sterk mountainbiken, snel steppen, stormbanen, IQ, boogschieten, houthakken, slepen, tillen, etc. afzien en bikkelen dus! Of zoals de organisatie het omschrijft: Survival with Mind & Muscle.
Kijk op www.survivalrace.nl voor meer informatie.

PlayItAgain Live

Foto: PIA

NIJVERDAL - Ze zijn weer terug de guys & doll van PlayItAgain. In deze setting met Brigitte als nieuwe zangeres verkent PlayItAgain vol enthousiasme de paden van het pure 'back to basic' gevoel. Het plezier en de beleving van de muziek spat ervan af. Op zaterdag 17 november staat de band op het podium bij de Gauwe Geit. Aanvang: 22.00 uur.

Van ballads tot up-tempo rock met electrisch- en akoestische gitaren, mandoline, mondharmonica en meerstemmige zang die het geluid van PlayItAgain bepalen. Met vertolkingen van o.a. Beth Hart, John Mayer, Journey, Melissa Etheridge, Peter Frampton, Steve Miller, The Band, Brood, Tina Turner, Bowie, The Stones… Kortom een live-sessie met songs die staan als een huis.
Op de foto: Vlnr: Bert Kroese (gitaar, mandoline & vocals), Bert Luiken (bas), Brigitte Ten Kleij (leadvocals), Tom Wijnen (drum, gitaar & vocals), en Hans de Jong (gitaar). Men is nog op zoek naar een drummer.

Hellendoorn

Zat 17 november
Sint Sebastianus,
19.00u werkgroep


Zon 18 november
Protestantse Gemeente
Dorpskerk, 08.45 & 10.30 uur ds. H Paas
en 19. 00 uur drs. J Kroeskop

Kruidenwijk
10.00 uur Ds. Eertink

Kronnenzommer
10.15 uur ds. A de Vries

Nijverdal

Sint Antonius van Padua
Zat 17 november
19.00 uur Pastor Koopman
Gebedsviering

Zon 18 november
09.15u Pastor de Vries
Eucharistie

Protestantse Gemeente
Zon 18 nov
Het Centrum, 09.30u Ds.B v/d Weg
Het Centrum 18.30u ds. W. Broekema
Regenboog 09.30u Ds W Broekema

Vrije Evangelische
Gemeente,
09.30 uur: Ds. L. van Weijen

De Levensbron
09.30 uur student Bart Noort uit Kampen
16.30 uur student Roel Koelewijn uit Bunschoten

Ezra Evangelische
Gemeente
10u Advendo huis
Koersendijk 1
Bert van Twillert

The Cross, 10.00u
Martin Dol

Beth-Shalom, 10.00u
Willem Ouweneel

Daarle

Gereformeerde Kerk,
09.30u ds. B.J. Heusinkveld
15.00u ds. B.J. Heusinkveld

Hervormde Gemeente,
09:30u ds. E. J. Prins
15.00u ds. E. J. Prins

Daarlerveen

De Schoof
09.30u Ds. P. Boomsma
19.00u Ds. G. de Goeijen

Schaatsbaan

NIJVERDAL - Nog een kleine 3 weken te gaan en dan staat de gezellige schaatsbaan er weer! Schaatsbaan Nijverdal heeft altijd prima ijs en door aankleding met een knus winterterras, sfeerverlichting, kerstbomen, vuurkorven, glühwein en warme choco is het Henri Dunantplein van 6 december t/m 6 januari 2019 omgetoverd tot een waar winterparadijs. Op het ijs worden deze hele periode leuke activiteiten georganiseerd, waaronder schoolschaatsen en discoschaatsen en zijn er diverse optredens en demonstraties. Maar ook een heuse curling-competitie!

Op weg in de stilte

NIJVERDAL - Op donderdag 22 november houdt de werkgroep 'Op weg in de stilte' een avond waarbij gemediteerd wordt aan de hand van 'Storytelling'. We gaan meditatief bezig met bijbelverhalen onder begeleiding van Annewil Jansen en Laura van Weijen. De avond wordt afgesloten met een avondgebed in de kerk. Het begint om 20 uur en duurt tot 21.30 uur. Locatie: Het Vischnet bij de VEG. www.facebook.com/opwegindestilte

Leerhuis

NIJVERDAL - 'Life is not a problem to be solved but a mystery to be lived'. Dit was de wijsheid die Rosa Los probeerde toe te passen in haar leven, ook toen ze door een ernstige ziekte werd getroffen. Pastoor (voorheen dominee) Martin Los, óók vader, schreef een boek over zijn dochter, haar leven en hoe ze met haar ziekte en naderende levenseinde omging, èn over zijn eigen gevoelens van verdriet en onmacht tijdens haar ziekte. Martin Los schrijft vanuit zijn pastorale ervaring, maar ook vanuit zijn eigen rouw om zijn dochter. Aan de hand van zijn boek verzorgt Los een lezing. Woensdag 28 november in Het Centrum. Aanvang 19.30 uur. Entree kost zes euro.

Informatiebijeenkomst N35 Haarle

Foto Haersingel: Gemeente Hellendoorn

Rijkswaterstaat, de provincie Overijssel en de gemeente Hellendoorn organiseren op woensdag 21 november een informatieavond over de N35 tussen de gemeentegrens met Raalte en de Salland-Twentetunnel in Nijverdal. Tussen 19.30 en 21.00 uur in Sportorant in Haarle, Veldkampsweide 1 te Haarle.

Wat voorafging
Rijkswaterstaat, de Provincie Overijssel en de gemeenten Raalte, Hellendoorn en Dalfsen werken samen aan maatregelen om de verkeersveiligheid op de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal te verbeteren. Op 3 oktober 2018 hebben bestuurders van deze organisaties besluiten genomen over een aantal maatregelen. Op het deeltraject Haarle is door de bestuurlijke begeleidingsgroep (BBG) N35 Wijthmen-Nijverdal besloten dat de voorgestelde varianten bij kruispunten Haarle niet zullen worden uitgevoerd, omdat er diverse belemmeringen zijn.

De Provincie Overijssel en de gemeente Hellendoorn hebben het initiatief genomen buiten het verkeersveiligheidsproject N35 Wijthmen-Nijverdal een onderzoek uit te voeren naar het wegvak N35 vanaf de grens met de gemeente Raalte tot de Salland-Twentetunnel, om inzichtelijk te maken wat de beste aanpak is voor dat wegdeel, rekening houdend met de nieuwe verkeersanalyse en de in de toekomst gewenste marsroute N35.

Informatieavond
Op de informatieavond op woensdag 21 november verzorgt Arcadis namens het project N35 Wijthmen-Nijverdal een presentatie over het afgelopen onderzoek naar verkeersveiligheidsmaatregelen op de kruispunten bij Haarle. Zij geven een toelichting op de onderzoeksresultaten over de effecten van de beoogde maatregelen op de verkeersveiligheid en de doorstroming. De gemeente Hellendoorn geeft een toelichting op het besluit van de BBG en hoe nu verder en op het onderzoek dat provincie en gemeente samen gaan doen naar het wegvak van de N35 tussen gemeentegrens met Raalte tot de Salland-Twentetunnel.

Haersingel
Uw mening telt! Doe mee en vul de vragenlijst in over de Haersingel (de nieuwe Noord-Zuidverbinding). Het duurt maar 2 minuten. Via deze link komt u bij de vragenlijst: https://goo.gl/wfiEwZ. Samen met inwoners, ondernemers en diverse betrokken organisaties heeft de gemeente Hellendoorn de nieuwe Haersingel gerealiseerd. Deze weg loopt van de Reggeweg tot de Ommerweg. De Haersingel is aangelegd om de leefbaarheid en de bereikbaarheid in Hellendoorn te verbeteren. Gemeente Hellendoorn wil graag weten of dit doel gerealiseerd is.

Gouden K
De afgelopen week is Lies van Zuidam-Jonkergouw door cultuurwethouder Anja van den Dolder verrast met geweldig nieuws. Juryleden en het bestuur van Stichting Kunstweek hebben namelijk besloten Lies een Gouden K toe te kennen. Deze Gouden K wordt toegekend aan personen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars.

Column

Sinterklaasavond

Jaren geleden toen de kinderen nog klein waren, was er een moment dat ik mezelf afvroeg: waar zijn we mee bezig. Allemaal Sinterklaas-feesten: van mijn man's werk, school, vereniging, de buurt en de familie. En dan hebben we het nog niet eens over hoe knus en leuk het ook thuis kan zijn om met je eigen gezin het sinterklaasfeest te vieren. De kinderen waren in die periode onrustig, wat logisch is. Op een gegeven moment wisten zij uit al die lijstjes niet meer wat ze moesten kiezen en dan moest het echte feest nog komen. De onrust werd alleen maar groter.

Alles in huis voor sinterklaasavond op zondagavond kreeg ik zaterdagavond een ingeving. En zo geschiedde het, er werd een nieuwe traditie geboren.
Zondagmorgen 3 december 2006, we lagen wakker opdat wat komen zou… Gestommel... oh...ah... de kinderen maakten elkaar wakker… en daarna ons ook. "Pap, mam er liggen hierboven pepernoten, kijk een spoor, helemaal naar beneden." De kinderen volgden het spoor, wij volgden de kinderen en zij vonden zelfs twee cadeautjes op de trap. "Wauw", hoorde ik toen ze de deur naar de kamer opendeden en toen zag ik ook waarom. De hele kamer lag vol met pakjes. De oudste stelde voor om alles te verzamelen en moeders pakte de wasmand. De oudste vertelde aan de jongste: "Kijk een pakje voor mama, voor papa, deze is voor jou en die ook." En zo ging het even door. Kinderen zagen dat er genoeg voor hen bij zat en er heerste rust...echt rust. Wij stelden voor om eerst lekker te ontbijten. We hebben zelfs nog croissantjes gebakken, de kinderen zaten rustig te kijken (en te fantaseren) naar de volle wasmand en alles wat er omheen lag. Na een heerlijk ontbijt waren we bijna een uur verder. Daarna zijn we maar begonnen met het heerlijk ochtendje van Sinterklaas. Het allermooiste was natuurlijk dat de kinderen de hele zondag konden spelen met alles wat ze hebben gekregen. Sinds die dag hebben we nog enkele jaren dezelfde manier Sinterklaas gevierd, lekker ontspannend en de hele dag voor ons.

COLUMN ; Op avontuur met 'enfant terrible 'Sven Ratzke

Foto: Liens keuze

'Vilein, extravagant, groots, wereldklasse, een fenomeen'. Dat is hoe ik ras entertainer Sven Ratzke wil betitelen. En als u denkt dat dat overdreven is, dan nodig ik u uit om op vrijdag 23 november daar zelf een oordeel over te vellen. Kom kijken naar deze wervelende show van een briljante, maar vooral eigenzinnige artiest. Met zijn show 'It's Wunderbar' raast hij, altijd gehuld in prachtige couture, over de bühne, varieert hij van rock tot pop, van Lou Reed tot Ramses Shaffy. Zijn verhalen hangen ergens tussen conference en bizarre stand-up. Authentiek en rebels en decadent!
Ik sluit mij aan bij de woorden van Jeroen Krabbé, die hem ooit briljant noemde, Liesbeth List die hem een fenomeen vindt en Joop Braakhekke die hem niet te vergelijken vond. U merkt het, ik ben enthousiast over deze man, die een wilde mix van cabaret tot vaudeville op het podium zet. Zijn shows stralen een Berlijnse nachtclubsfeer uit en hij is een bijzondere verschijning. Sven Ratzke is gewoon een man waar je naar moét kijken!
Deze mannelijke diva, dit 'enfant terrible' toert over de wereld, van Australië tot aan New York en van Oostenrijk tot aan Mexico, waar hij volle zalen trekt. Maak dus gebruik van deze kans in ons concept 'Horen, Zien en Doorvertellen' en kom naar de try-out van zijn nieuwe show. Het is echt eenmalig en bijzonder voor ons ZINiN Theater in Nijverdal. Ik ben ervan overtuigd: u gaat erover vertellen, zoiets heeft u nog nooit gezien. Lien | ZINiN Theaterprogrammeur

Verandering in routes van huisvuilinzameling

Foto: Gemeente Hellendoorn

HELLENDOORN - Van de gemeente Hellendoorn: In maart 2019 passen ze de routes van de huisvuilinzameling enigszins aan. Dit komt omdat ze volledig gaan rijden met vuilniswagens met een zij-lader. Dit vergt niet alleen een andere manier van aanbieden maar ook moeten de opstelplaatsen voor de containers voldoende ruimte bieden.

Dit is nu niet in alle gevallen zo en daarom zullen sommige bestaande opstelplaatsen komen te vervallen en nieuwe worden aangewezen of gecreëerd. De komende periode (tot maart 2019) markert de gemeente de opstelplaatsen binnen de bebouwde kom met een "wit symbool" van een minicontainer. Omdat in de wijken waar de zij-lader nu al operationeel is, de opstelplaatsen in sommige gevallen onduidelijk of onpraktisch zijn, worden ook hier de markeringen opnieuw aangebracht en zullen er in sommige gevallen ook wijzigingen gaan plaatsvinden. De nieuwe en opgefriste opstelplaatsen voor de containers zijn na het aanbrengen direct te gebruiken.

Vakantie Bijbel Club dagen

Foto: Petra pennelikker

NIJVERDAL - Een verslag van Petra Pennelikker: "Afgelopen herfstvakantie hebben we op de maandag-, dinsdag- en woensdagochtend mooie ochtenden gehad met gemiddeld ruim 80 kinderen in de basisschool leeftijd. Dit was tijdens de Vakantie Bijbel Club dagen. In de sporthal en et naastgelegen wijkgebouw de Vleugel aan de Bachlaan zijn we met de kinderen aan de slag gegaan met het thema: Zoek het uit!"

"Ik ben Petra Pennelikker, de zogenaamde verslaggever van Hart van Nijverdal, die wat spullen had uitgeleend zodat we net een echte lokale krant leken. Onze opdracht: Uitzoeken wie Jezus is. Samen met mijn supercollega's Britt en Bo. Voor mij was het belangrijk dat ik er een goed artikel van maakte, want dan mocht ik blijven bij Hart van Nijverdal. Zoals jullie zien is dat gelukt met behulp van deze fantastische kinderen. het verslag wordt zelfs geplaatst in de echte Hart van Nijverdal! Daarom heb ik ze op de laatste dag getrakteerd op een broodje met knakworst, want dat hadden deze kanjers zeker verdiend."
"We hebben op de eerste dag ontdekt dat Jezus geneest. We hoorden het verhaal van de 10 mensen met een huidziekte uit de Bijbel. Jezus maakt ze alle 10 weer gezond! De kinderen konden hierna lekker knutselen over het thema.
De tweede dag mochten we ontdekken dat Jezus redt. We hebben die dag het verhaal gehoord van de goede Herder die het verdwaalde schaapje kwijt was, maar toch weer gevonden had. We hebben samen gezongen en geknutseld.
De woensdagochtend hebben we samen gezongen en het verhaal gehoord uit de Bijbel dat Jezus de storm op zee gestopt had. Het woeste water werd weer helemaal stil! De kinderen gingen hierna weer lekker aan de slag met een knutsel of samen een spel gaan doen." Op de laatste dag werd een fijne afsluitende dienst in de Regenboogkerk gehouden. "We mochten aan de andere mensen in de kerk laten zien en horen dat we allemaal leuke dingen hebben gedaan."

Brommers kiek'n bie Lucky

Foto: Lucky

RIJSSEN/NIJVERDAL - De broers Bertus en Wim van de Merwe organiseren voor de veertiende keer Brommers kiek'n bie Lucky' met deze keer Middle of the Road. Deze gezellige avond vindt plaats op vrijdag 29 maart 2019 in de Rijssense discotheek 'Lucky'.

Middle of the Road is bekend van de nummer: Soley Soley, Sacramento en Yellow Boomerang. In 1972 stond het nummer 'Sacramento (A Wonderful Town)' van de Schotse band Middle Of The Road ruim 16 weken in de Nederlandse Top 40. Kaarten zijn nu te koop via www.lucky.nl. Ook de band Beatline staat op het podium. Liefhebbers van de jaren '60 en '70 komen dus opnieuw volledig aan hun trekken. Er is een gezellige afterparty, dus dit feestje mag je niet missen!

Tickets te koop via de website www.lucky.nl of bij de Primera winkels. In Nijverdal ook bij de Bruna. Tot 31 december voor 12,50 euro in de Early Bird. De vorige editie Brommers Kieken was uitverkocht, dus koop op tijd uw kaarten.
Zaal open: 20.00 uur; aanvang: 20.45 uur        

Fotoverzameling Oud-Nijverdal en Hellendoorn

Foto: Frits Bentsink

NIJVERDAL – Meer dan tien jaar geleden is Frits Bentsink begonnen met het verzamelen en vooral zelf maken van foto's van Hellendoorn en Nijverdal. Hij stapte zelfs in een helikopter.

"Zodra ik uit de krant vernam dat een bepaald pand of straat op de schop ging, fotografeerde ik de oude situatie en daarna opnieuw. Ook mocht ik soms gebruik maken van fotoverzamelingen van enige Nijverdallers, foto's die ik dan inscande en zo nodig bewerkte", legt Bentsink uit. "Ik heb inmiddels meer dan 2610 foto's. De laatste foto is van de afgebroken Ned.Herv.Kerk. Ik heb die foto toen maar tevens "Kerkweg" genoemd, want af en toe ontdekt u ook wat humor. Om voor een goed doel te "scoren" besloot ik de foto's op een USB stick te zetten. Die stick kon ik aanschaffen voor € 7,50. Ik verkoop deze dan voor € 12,50, zodat € 5.- naar het goede doel gaat, i.c. Interakt Contour aan de Grotestraat 128." Boekhandel Bruna en EG Computers werken hieraan mee. Men kan de stick daar bestellen, of via telefoon: 0548-612923 of email: fh.bentsink@home.nl. "Het bijzondere van een USB is dat deze ook kan worden ingeplugd in een TV. Ik hoop dat ik in december een flink bedrag weg kan weggeven. Leuk cadeau voor de feestdagen?", aldus Frits.

Het Ravijn verliest in Utrecht

NIJVERDAL - De dames en herenteams van Het Ravijn waren zaterdag in Utrecht niet opgewassen tegen de teams van UZSC. Ook de reserveteams dames 2 en heren 2 verloren hun wedstrijden.

Het dames 1 team van Het Ravijn verloor zaterdag met 10-8 van de Utrechters. Ondanks het nipte verlies, was het een gelijkwaardige wedstrijd, waar het jonge team veel leermomenten heeft uitgehaald. Zaterdag 17 november wacht de eerste kwartfinale wedstrijd in de strijd om de KNZB beker tegen het Leidse ZVL 1886. De dames reizen eerst naar Leiden, waar om 18:45 uur in zwembad De Zijl de wedstrijd gepland staat. De thuiswedstrijd in die kwartfinale beker staat gepland op zaterdag 1 december om 19:30 uur in zwembad Het Ravijn. De dames van Het Ravijn spelen zaterdag 24 november opnieuw tegen ZVL, maar dan voor de competitie. Deze wedstrijd wordt ook in Leiden gespeeld maar dan om 18:30 uur. De komende drie weken is ZVL dus de tegenstander voor de Ravijndames.
De waterpoloheren speelden tegen regerend landskampioen UZSC en verloren die wedstrijd met 9-4. Geen schande vond aanvoerder Lars Gottemaker na afloop. "Aanvallend kwamen we te kort en konden we niet door de verdediging heen komen. Wel jammer dat we ze niet meer onder druk hebben kunnen zetten". Aankomend weekend staat bij de heren niets op het programma. Dit komt omdat de kwartfinales van de KNZB beker dan op de agenda staan. De Nijverdalse heren zijn hiervoor uitgeschakeld. Ze komen zaterdag 24 november weer in actie.

Regenboog cantorij

NIJVERDAL - Aan het eind van het kerkelijk jaar, net voor de advent, zingt de Regenboogcantorij het jaar door. In een bijzonder eindejaarsconcert worden de verschillende periodes in het kerkelijk jaar bezongen. In koorzang, samenzang en korte lezingen en voordrachten komen achtereenvolgens Advent en Kerst, Lijdenstijd, Pasen, Pinksteren en het eind van het kerkelijk jaar aan de orde. Het concert wordt gegeven op zaterdag 24 november om 19.30 uur in de Regenboogkerk aan de Grotestraat. De toegang is gratis. Aan de uitgang wordt een collectie gehouden ter bestrijding van de onkosten.

Huis van Sint

NIJVERDAL - Sinterklaas heeft een eigen huis in Nijverdal, Het Huis van Sint. Dit huis is te vinden in het voormalige C&A-pand op het Henri Dunantplein. Hier eet, slaapt en werkt Sinterklaas als hij in Nijverdal is. Op de woensdag- en zaterdagmiddagen vanaf 21 november t/m 28 november is het Huis van Sint tussen 14.00 en 16.00 uur geopend en kan iedereen binnen een kijkje nemen.

Dwarsfluit, zang en orgel in de Brusselzaal

RIJSSEN - Donderdag 22 november is het laatste concert van 2018 in de Brusselzaal van het gemeentehuis.

Het programma is zeer gevarieerd: muziek van Böhm, Leclair, Purcell en vader en zoon Bach. De uitvoerenden zijn fluitiste Marijke de Jong, zangeres Agnes Pouw en organist Gerard Harbers.

Harbers is oud-Rijssenaar en woont al twaalf jaar in Apeldoorn. Op jonge leeftijd kreeg hij les. Zijn latere leermeesters waren Gerard Keilholtz, Dick Sanderman, Sietze de Vries en Jos van der Kooy. Harbers volgde geen conservatoriumopleiding, maar door jarenlange studie bereikte hij een uitstekend niveau. Ook nu volgt hij nog literatuur- en improvisatielessen bij Gerben Mourik. Als begeleider werkt hij regelmatig mee aan koorconcerten en cd-opnames. Harbers is organist van de Gereformeerde Gemeente in Apeldoorn.

Fluitiste Marijke de Jong studeerde aan de conservatoria in Zwolle en Utrecht. Ze behaalde haar masterdiploma, volgde nog diverse masterclasses en speelde ze in ensembles op zowel nationale als internationale podia. De Jong heeft haar eigen lespraktijk in Veenendaal.Zangeres Agnes Pouw kreeg les aan de Schumann Akademie in Zwolle en was als freelancer verbonden aan verschillende (semi)professionele ensembles, waaronder het Margaretha Choir, Consensus Vocalis en het Dutch Baroque Vocal Consort. Agnes treed vaak op solist en heeft een lespraktijk in Apeldoorn.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, met een collecte bij de uitgang. Richtlijn voor de bijdrage is 5 euro. Parkeren kan gratis in de parkeergarage onder het stadhuis. Navigatieadres voor de parkeergarage: De Hagen 15 Rijssen.

Voor het nieuwe jaar heeft de Stichting Stadsmuziek Rijssen alweer veel plannen ontwikkeld. Jong talent speelt een grote rol in de serie van 2019. Zo zullen onder meer organist Maurits Bunt en zijn verloofde Lisa Groothedde (panfluit en zang) optreden, het orgeltalent Maarten Wilmink uit Borne, Rijssense pianiste Laura Troost met klarinettiste Mia Kogelman.

Uiteraard is stadsorganist Dick Sanderman weer van de partij, onder meer tijdens de jaarlijkse orgel- en beiaardwandeling in september. Onder de vlag van de Stichting Stadsmuziek vinden ook de activiteiten rond het carillon in de toren van de Schildkerk plaats.

Lotgenotencontact na borstreconstructie

GEESTEREN - Op dinsdag 20 november is van 19.00 tot 21.00 uur in Geesteren een lotgenotenbijeenkomst voor vrouwen die te maken krijgen met borstreconstructie al dan niet als gevolg van borstkanker.

Deze bijeenkomst is voor alle vrouwen uit het oosten van het land die BRCA gen drager en/of (ex) borst kankerpatiënten zijn. Als je geopereerd moet worden omdat je borstkanker hebt of als je je borsten preventief wilt laten verwijderen omdat je familiair of genetisch belast bent, kun je ervoor kiezen om je borst(en) te laten reconstrueren door een plastisch chirurg. Een reconstructie kan vaak meteen tijdens de operatie waarin de borst(en) worden verwijderd gedaan worden. Het kan ook op een later tijdstip. De keuze of en wanneer je een borstreconstructie wilt, ligt vooral bij jou. Om te ontdekken wat je wilt en wat voor jou belangrijk is. Ook is het van belang dat je goede informatie krijgt. Deze avond komen lotjes met of zonder reconstructie uit het oosten van het land bijeen om met elkaar ervaring uit te wisselen.

Kom ook
Deze avond word gehouden bij: Herterij Twente, Meijersweg 8, 7678 SH Geesteren. In samenwerking met: Borstkankervereniging Nederland. Bel voor aanmelding of meer informatie met: Tiny Peddemors; 06 22847254. Karin Woudstra; 06 28170800. Marion Nijhuis; 06 23464626 of mail: marion@nijhuishandel.nl

EFC PW 1885 uit Enschede verslaat Sportclub met 2 - 1

RIJSSEN - Na de wedstrijden van afgelopen weken heeft Sportclub de aansluiting bij de top verloren.

Zaterdag werd ook nog de wedstrijd tegen een van de betere teams op de rol: EFC PW 1885, de Enschedese Football Club Prinses Wilhelmina, opgericht in 1885, doorgaans aangeduid als PW. Aan de andere kant valt dit seizoen op dat alle teams dicht bij elkaar blijven en bij winst doe je dan zo maar weer mee om de prijzen.

Hoewel Sportclub goed van start gaat, komt het toch met 1-0 achter in de 22-ste minuut. De verdediging van Sportclub heeft het uitermate moeilijk met de lengte van PW. Na 3 minuten trekt Sportclub de stand weer gelijk. Omdat er een blessure is, wordt de bal over de zijlijn getrapt. Bij de hervatting komt de bal bij Tijs Theijink die richting het doel van PW schiet: 1-1. Tijdens alle verwarring vangt Devlin Roesink de bal om hem terug te bezorgen bij PW en hij krijgt daarvoor prompt geel. Om alle misverstanden weer uit de wereld te helpen, mag PW de 2-1 maken en kan de wedstrijd verder.

Na de rust zet Sportclub druk. Dat leidt bij PW tot vele kleine blessures en een dito afname van de speeltijd. Voor Sportclub leidt de getoonde inzet tot diverse kansen, die helaas niet worden benut. Om de wedstrijd te laten kantelen worden de wissels ingezet. In de 46-ste minuut komt Julian Bouwman voor Dirk Oosthoek in de plaats. In de 68-ste minuut wordt de moegestreden Theijink gewisseld voor Mathijs Tempert. Jasper Kreijkes komt er tot slot in voor Devlin. Deze zet er geweldig de sokken in maar kan de aansluitingstreffer niet maken. Sportclub zet tot slot alles op alles, neemt risico om de gelijkmaker af te dwingen wat verkeerd afloopt. PW scoort de derde in de 88-ste minuut en daarmee is de wedstrijd gespeeld. Op papier boekt PW dus een duidelijke overwinning, maar Sportclub had vandaag een gelijkspel verdiend.

Op 26 oktober tekenden Sportclub Rijssen en Intersport directeur Ramon Zomer uit Nijverdal een contract waar mee Sportclub verzekerd is van weer 4 jaar levering van de Shirts van Hummel (foto).

FC Twente - Go Ahead Eagles

ENSCHEDE - Aanstaande zondag wordt er afgetrapt tegen Go Ahead Eagles in De Grolsch Veste. Inmiddels zijn er voor FC Twente – Go Ahead Eagles ruim 29.000 kaarten verkocht. Na de Eagles is de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Jong Ajax op vrijdag 30 november om 20.00 uur.

Afgelopen vrijdag wisten de beloften uit Amsterdam een behoorlijke klap uit te delen tegen NEC door met 0-4 te winnen in Nijmegen. De huidige kampioenen bekleden op dit moment de 10e plaats in de Keuken Kampioen Divisie. FC Twente kan aanstaande zondag in punten gelijk komen met de tegenstander van de middag Go Ahead Eagles. Het belooft een spannende wedstrijd te worden in De Grolsch Veste. De laatste kaarten voor FC Twente – Go Ahead Eagles zijn inmiddels in de verkoop gegaan.

Kaarten
Wil jij erbij zijn tegen Go Ahead Eagles of Jong Ajax? Kaarten zijn beschikbaar vanaf € 12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je € 7,50.

Theatercollege Jet van Nieuwkerk

NIJVERDAL - November is de maand van Nederland Leest en gaat over voeding. Een theatercollege van Jet van Nieuwkerk past perfect hierbij.

Jet van Nieuwkerk is veelzijdig. Ze is foodjournalist, schrijfster van onder andere kookboeken en presentatrice. Voor haar is gezonde voeding belangrijk en dat wil ze ook uitdragen naar anderen toe. Ze wil eenieder laten zien dat gezond eten absoluut niet saai is en zeker niet smakeloos. Het theatercollege dat ze geeft bij het ZINiN Theater is op 20 november om 20.15 uur. Een plek reserveren kan via www.zinin.com en kost € 12,50 (leden € 10,-).

Workshop krans maken

RIJSSEN - Bij Smaak en Sfeer wordt er een workshop gegeven waarbij u een krans van natuurlijke materialen maakt.

Kerst en kransen lijken soms onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zelf een krans maken, en dan niet gelijk met het groen van dennen, geeft u een uniek pronkstuk voor binnen en buiten. De workshop is op 19 november om 19.00 uur bij Smaak en Sfeer aan de Baankamp 34. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een krans van eikelhoedjes, steeneikblad of beukennootjes. Prijs van de workshop is afhankelijk van gekozen formaat en materiaal. Voor meer informatie en aanmeldingsmogelijkheden gaat u naar www.smaakensfeer.com.

Circus Renz Berlin

NIJVERDAL - Twee weken lang is Circus Renz Berlin in Nijverdal. Een circus met een beetje nostalgie en zeker met veel vernieuwing.

Mocht u eerder naar Circus Renz Berlin zijn geweest, dan zal deze show u toch boeien. Het programma is kort geleden vernieuwd en jong en oud zullen zich vermaken met clowns, trapeze-acts en andere stunts op grote hoogte. Ook dieren zijn onlosmakelijk verbonden met het circus. Acts met dieren, bijvoorbeeld paarden, zal zeker niet ontbreken tijdens het circus. De grote tent van Circus Renz Berlin staat op de evenementenweide aan de Koersendijk van woensdag 21 november tot en met zondag 2 december. Er zijn bijna dagelijks voorstellingen en de entreeprijs is afhankelijk van leeftijd en de rang. Aanvangstijden vindt u op www.vvvhellendoorn.nl/agenda-item/69757/Circus-RENZ-Berlin/

Wandelaars kuieren deur na Diepe Hel Holterbergloop

Foto: ANNAUF

HELLENDOORN - 16 weken is er getraind voor de ZorgSaam wandeltocht 'Kuier deur…de Diepe Hel. Deze wandeltocht van 10 kilometer was eind oktober het voorlopige hoogtepunt voor de wandelaars van Kuier deur, het 'starten met wandelen' project. Het project is afgelopen maar de wandelaars in Hellendoorn kuieren deur!

Maar liefst 65 wandelaars deden mee met de wandeltrainingen van Kuier deur. In juli werd onder begeleiding van wandelbegeleiders voorzichtig gestart met 4 x 5 minuten wandelen. Geleidelijk aan werden de trainingen uitgebouwd. Daardoor lukte het om met bijna de hele groep wandelaars fit aan de start te staan en zonder problemen te finishen bij de wandeltocht van de Diepe Hel Holterbergloop.

We gaan door!
Op vier 'beweeghaltes' in de gemeente Hellendoorn gaan de wandeltrainingen van Kuier deur door. Wandelliefhebbers kunnen kiezen tussen beweeghaltes waar tussen de 5 en 10 kilometer wordt gelopen en een beweeghalte voor een kortere en rustiger training van maximaal 60 minuten. "We vinden naast het wandelen gezelligheid en omzien naar elkaar belangrijk zegt Jo Hobert, één van de wandeltrainers. We zijn nu aangehaakt bij de wandelvereniging Haarle, maar blijven met de wandeltrainers van het Kuier deur project onze eigen groepen begeleiden. Wie wandelen, genieten van de natuur en gezelligheid van een groep belangrijk vindt, is van harte welkom bij ons."

Beweeghaltes
Op drie beweeghaltes wordt gestart voor trainingen waarbij tussen de 5 en 10 kilometer gelopen wordt; Maandag wordt gestart bij ZorgSaam in Hellendoorn, donderdag bij de Wilgenweard en vrijdag vanaf Kronnensommer in Hellendoorn. Op vrijdag is de Pas in Haarle het startpunt voor de kortere training van 60 minuten. Alle wandeltrainingen starten om 9.00 uur.

Starten met wandelen
Voor mensen die nu nog niet of nauwelijks wandelen wordt vanaf 7 december bij ZorgSaam Hellendoorn een nieuwe 'starten met wandelen' groep gestart. Tussen 9.00-10.30 uur wandel je onder begeleiding van twee begeleiders. Er wordt met een korte afstand gestart. Het doel is om na een aantal weken 5 kilometer te kunnen wandelen. Meer informatie over alle trainingen is te vinden op www.kuierdeur.nl.

Gedichtenbundel "Kuiern" in Twents

MARKELO - Diny Izaks schreef een gedichtenbundel in het Twents dialect. De bundel werd uitgegeven op een bijzonder moment; haar 70e verjaardag.

De gedichtenbundel bevat 35 gedichten die worden vergezeld door 35 aquarellen door haar zelf gemaakt. Als inspiratie koos ze voor haar geboorteplek. Ze schrijft dan ook over haar kindertijd en het leven op het platteland. Ze is geboren en getogen op een boerderij in de buurtschap De Pothoek in Markelo. Thuis werd de Twentse taal gesproken en ze vindt het belangrijk dat het dialect blijft voortbestaan. Als lerares in het basisonderwijs was ze al creatief bezig met het spelen met taal en bedenken van verhalen en gedichten. Toen ze op haar 60e met pre-pensioen ging richtte ze zich op een cursus "schrijven voor je plezier" bij het Reggehof in Goor. Daarna volgde ze een cursus bij de schrijverswerkplaats. De schrijfoefeningen aan het begin van iedere les deden haar beseffen dat ze het prettig vond om te schrijven over de tijd na de oorlog. Hoe iedereen samen met eenvoudige middelen meehielp aan de wederopbouw zonder morren en klagen. Door gedichten in het Twents te schrijven, kon ze met weinig woorden veel uitbeelden. Zoals de titel van de gedichtenbundel zegt: "Kuiern" is een eindje wandelen, maar betekent ook praten. met elkaar. "Wiej kuiert oaver 't smalle pad, kiekt roond, kuiert wat". De bundel is voor €12,50 te koop bij The Read Shop in Rijssen en bij boekhandel Prins te Markelo.

Rijssen-Holten scoort met schoon winkelgebied

RIJSSEN-HOLTEN - De uitslag van de Schoonste Winkelgebiedverkiezing verscheen eind oktober. De zevende plek in de categorie kleine gemeenten was voor de Gemeente Rijssen-Holten. Zij kregen een gemiddelde schoonscore van een 7,7.

De stichting Nederland Schoon werkt al jaren aan de bestrijding van zwerfafval en werkt aan een schone en zwerfafvalvrije omgeving. Door hier op ludieke manier aandacht voor te vragen, probeert de stichting consumenten, bedrijven en gemeenten te bewegen om hun leefomgeving schoon te houden. Dit doen zij onder andere door het organiseren van diverse activiteiten zoals de jaarlijkse Schoonste Winkelgebied Verkiezing. In de categorie kleine gemeenten eindigde de de gemeente Rijssen-Holten hierbij in de top tien van de schoonste winkelgebieden.

Categorieën
Afgelopen zomer deed de gemeente Rijssen-Holten mee aan de Schoonste Winkelgebied Verkiezing. Bezoekers werd gevraagd hoe schoon ze het winkelgebied over het algemeen en op het moment ervoeren. Deze scores werden gemiddeld tot de schoonscore. Met een schoonscore van een 7,7 eindigde Rijssen-Holten op de 7e plek. De winkelgebieden werden beoordeeld op verschillende categorieën, te weten: de beleving van de bezoekers, hoe schoon bezoekers het winkelgebied vonden, het beheer, de inrichting, de beleving van de winkeliers en de verschillende kenmerken van het winkelgebied. Van de ondervraagde bezoekers gaf 98,2% Rijssen-Holten een voldoende in de categorie schoon. Op de website Nederlandschoon.nl zijn de scores van alle deelnemende gemeenten terug te vinden.

Nijverdal gaat Back to the Sixties!

NIJVERDAL - Zaterdagavond 17 november organiseert het vrijwilligerscomité Back to the Sixties Nijverdal-Hellendoorn en omstreken, opnieuw een avondje ouderwetse Rock and Roll.

Het wordt een "klassieke" sixties avond zoals die al sinds 1985 door dit comité worden georganiseerd. Een avond onder elkaar met leeftijdsgenoten uit de roemruchte jaren 60. Goed beschouwd is een Back to the Sixties avond, een muzikale reünie vol nostalgie aan die goeie ouwe tijd. Dat was de tijd waar radio Luxemburg, Veronica en Herman Stok de favoriete zenders en programma's waren op radio en tv en geluk inderdaad heel gewoon was.

Non stop muziek
Het comité Back to the Sixties heeft dit keer kosten nog moeite gespaard om er ook muzikaal een echte top avond van te maken, want er treden maar liefst twee bands op. Om 20.00 uur begint Street Fighting Men, een Rolling Stones Tributeband uit Friesland. Het is een 5 koppige band met een rijke podium geschiedenis, ze speelden bijvoorbeeld in het voorprogramma van Cuby and the Blizzards. Street Fighting Men is in staat om nummers van The Stones zo te brengen, dat je bijna vergeet dat het de echte Stones niet zijn. Street Fighting Men, - de naam zegt het al – zijn "power boys" die de gitaren niet sparen.

Beatline
Beatline heeft al vaker opgetreden op deze sixties avonden en altijd met heel veel succes, vandaar dat zij ook dit keer weer niet ontbreken. Beatline is namelijk een sixties-coverband zonder enige franje maar wel met een ijzersterk repertoire. Het zijn echte "stimmungsmachers", dat betekent: alleen maar nummers om mee te zingen.

Swingend
Het belooft al met al een swingende party te worden bij de Bowling Boerderij, een party met meezingers als Paint it Black van de Stones of Hello Mary Lou van Ricky Nelson. Het motto van het comité Back to the Sixties, is niet voor niets: "never ever a dull moment"

Kom ook!
De Back to the Sixties avond is deze zaterdag 17 november vanaf 20.00 uur in Bowling Boerderij Koersendijk 5 285 Nijverdal. De zaal is open om 19.30 uur. Kaarten €10,00 verkrijgbaar bij Primera Willem Alexanderstraat 9 te Nijverdal.

Programmeren bij ZINiN

NIJVERDAL - Op zaterdag 24 november is het weer tijd om te gaan programmeren met mBot's en Ozobot's in de ZINiN Bibliotheek in Nijverdal.

Je kunt tijdens deze BreinReis workshop leren hoe je zelf deze robotjes kunt programmeren, onder andere via kleurcodes. Ook kun je ze laten lachen, huilen en geluiden laten maken.

Robotica
Robotica heeft de toekomst. Op TV, op internet en via social media worden we nu al bestookt met zelfrijdende auto's, robotstofzuigers, robot grasmaaiers, etc. Om met de tijd mee te gaan kun je tijdens de workshop Coderdojo zelf leren programmeren en op die manier alvast inspelen op onze gerobotiseerde toekomst. Je leert op speelse wijze met robots omgaan en je maakt kennis met de wereld van robotica en elektronica. Zo kunnen kinderen zich ontwikkelen tot verkennende, ontdekkende en creatieve burgers. Aanmelden voor deze workshop kan via www.zinin.com. Wees er snel bij want vol=vol!

La Holandesa

HOLTEN - In Kulturhus Holten is de film La Holandesa te zien op donderdag 22 november.

Wat als een Nederlandse vrouw in Chili een jongetje ontmoet net nadat ze te horen heeft gekregen dat ze zelf geen kinderen kan krijgen en dat niet accepteert? Dat is waar het verhaal van La Holandesa over gaat. De film zien kan op 22 november om 20.00 uur. Kaarten kosten € 7,25 per stuk en zijn verkrijgbaar via www.kulturhusholten.nl.

Workshop Amuses maken

RIJSSEN - Eens iets anders met de Kerst op tafel en niet het traditionele kerstdiner? Dan is de workshop Italiaanse kerstamuses maken iets voor u.

De workshop Italiaanse kerstamuses maken wordt gegeven bij Leuk-er. Italianen zijn zeer bedreven in het maken van heerlijke hapjes met veelal eenvoudige ingrediënten die samengebracht een smaaksensatie zijn. Wanneer u dit zelf met de kerst of gewoon eens tussendoor ook wilt klaarmaken en uzelf en uw gasten ervan wilt laten genieten, geef u dan snel op voor de workshop Italiaanse kerstamuses maken via hallo@leuk-ER.nl. De workshop, die 1,5 uur duurt, wordt gegeven op donderdag 22 november om 19.00 uur en de kosten bedragen € 25,- per persoon.

Wat gaat er veranderen met de hypotheek?

De 5 belangrijkste wijzigingen voor 2019 die invloed hebben op jouw hypotheek hebben we op een rij gezet.

Grens
De NHG-grens wordt verhoogd.? De grens voor Nationale Hypotheek Garantie wordt per januari 2019 verhoogd naar € 290.000,-. Voor woningen met energiebesparende maatregelen wordt dit € 307.400,-. Dat betekent dat een financiering met NHG voor meer mensen binnen bereik komt.

Borg
En de NHG-borgtochtprovisie wordt verlaagd.? Je betaalt in 2019 voor NHG eenmalig een borgtochtprovisie van 0,9% over de totale lening. Dat betekent dat je voor een lening van € 210.000,- met NHG € 1.890,- betaalt. Deze kosten betaal je aan de geldverstrekker bij het afsluiten. Hierdoor ben je verzekerd van een verantwoorde en betaalbare hypotheek, een (veel) lagere hypotheekrente en kun je rekenen op een vangnet als je door onvoorziene omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen.

Inkomen
Vanaf 1 januari 2019 wordt het gebruik van de Inkomensverklaring Ondernemer verplicht voor alle ondernemers en zzp'ers die een hypotheekaanvraag met NHG willen doen. Het voordeel van deze Inkomensverklaring is, dat je als ondernemer direct weet hoeveel je kunt lenen en dus sneller zekerheid hebt.

Hypotheekrenteaftrek
Het maximumtarief hypotheekrenteaftrek gaat omlaag naar 49,0%. De hypotheekrenteaftrek wordt per 1 januari 2019 verder beperkt. Deze beperking geldt voor aftrekbare kosten voor de eigen woning. Dus niet alleen de hypotheekrente, maar ook bijvoorbeeld de rente en kosten van restschulden, aftrekbare erfpachtcanons of de advieskosten bij het sluiten van de hypotheek. Dit raakt alleen huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten. In 2018 zijn dat huiseigenaren met een belastbaar jaarinkomen boven de € 68.507,-. De komende jaren wordt de hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd tot 37% in 2023.

Maximale hypotheek
De maximale hypotheek blijft op 100% woningwaarde.? Sinds 2013 is het maximale bedrag dat je kunt lenen voor de aankoop van een woning steeds afgenomen met 1 procent. Dat heeft vooral voor starters gezorgd voor een uitdaging. Je kunt namelijk niets extra lenen voor de bijkomende kosten. Starters moeten dus altijd eigen geld inleggen. In 2019 daalt deze maximale lening niet verder. Hoeveel eigen geld je moet inleggen voor een koophuis verschilt per situatie, maar je kunt rekenen op ongeveer 5 procent van de koopsom. Koop je een huis van € 250.000,-, dan betaal je ongeveer € 10.000,- aan bijkomende kosten.

En verder
De renteverwachting voor volgend jaar: hypotheekrentes gaan omhoog De hypotheekrente is nog steeds erg laag. De verwachting is dat de rente in 2019 licht gaat stijgen. Wil jij nog profiteren van de lage rentes? Wacht dan niet al te lang met het regelen van jouw hypotheek.

Marco ten Zende
Advies Arena
Maximastraat 1, Nijverdal
www.adviesarena.nl

Behaaglijk én duurzaam wonen

TWENTE - De koude dagen staan voor de deur en het wordt weer frisser in onze huizen. In die laatste maanden verbruiken we met zijn allen de meeste energie, met name ons gasverbruik neemt fors toe. Nu kun je met diverse isolerende maatregelen een hoop geld besparen, maar vaak gaat het hierbij om grote of ingrijpende maatregelen die niet altijd mogelijk of lonend zijn in een huurhuis. Hoe kun je nou toch zelf toch wat ondernemen in je huurwoning om die rekening wat omlaag te krijgen?

Helaas zijn niet alle huurwoningen energiezuinig en zijn ingrijpende isolerende maatregelen niet altijd mogelijk omdat u bijvoorbeeld huurt van de woningbouwvereniging of u niet veel te besteden heeft. Maar hoe onzuinig je woning ook is, er is altijd wel wat te winnen.

Raambekleding
Allereerst kan raambekleding een hoop verschil maken. Met de U-waarde wordt de mate van warmte die wordt doorgelaten door het materiaal weergeven, een lage waarde betekent meer behoud van warmte. Milieu Centraal zette deze waardes voor verschillende raambekleding in combinatie met enkelglas, dubbelglas en dubbelglas HR++ eens op een rij. Met name een dubbel plisségordijn met een aluminiumcoating heeft een goede isolerende werking. Met een standaard (rol)gordijn zorgt u ook voor meer warmtebehoud, maar dit is wel minder dan bij plisségordijnen met aluminium coating, met name bij enkel glas maken deze laatst genoemde een groot verschil. Bij deze plisségordijnen moet u echter wel rekening houden met hoge kosten, vooral wanneer deze op maat moeten worden gemaakt. Wanneer u niet van plan bent om voor een groot aantal jaar in hetzelfde huis te blijven wonen, loont deze optie niet. In dit geval is kozijnfolie een slimmere keuze bij enkel glas en bij een slechte kwaliteit dubbelglas. Dit folie spant u voor uw raam. De isolerende werking komt erg in de buurt van die van isolerende plisségordijnen. Wanneer je kozijnfolie combineert met gordijnen levert dit nog meer energiebesparing op. Zorg bij elke vorm van raambekleding dat deze goed aansluit en dat de verwarming wordt vrijgelaten, zo heb je er optimaal profijt van.

Extra tips
Naast raambekleding zijn er nog wat slimme bespaartips. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een deurdranger zodat deuren automatisch dicht gaan. Hiermee kun je gemiddeld wel 200 euro per jaar besparen. Een automatische sluitende deurdranger heb je al vanaf 20 euro. Een andere manier om meer warmte te behouden is door middel van radiatorfolie. Op deze manier wordt warmteverlies via de buitenmuur voorkomen. Het beste kun je hierbij kiezen voor speciaal hr-radiatorfolie, deze vermindert de warmtestraling met wel 95%. Als laatste kun je eventuele kieren en naden dichten met speciale tochtstrips.

Fris je interieur op

TWENTE - Soms heb je behoefte aan een opfrisser voor je interieur, maar wil je hier niet gelijk veel geld aan uitgeven. Met een beetje creativiteit en wat aanpassingen breng je weer even dat nieuwe gevoel in je huis.

Af en toe verandering aanbrengen in je interieur geeft weer frisse energie, maar het gaat aardig in de papieren lopen als je telkens je hele inrichting moet vervangen. Om net even dat nieuwe gevoel te creëren, kan het veranderen van een paar elementen al een groot verschil maken.

De basis
Laten we allereerst eens beginnen bij de basis, de vloer en de muren. Heb je er wel eens over nagedacht om de vloer aan te pakken? Met een middag doorwerken, geef je bijvoorbeeld je houten vloer een totaal nieuwe look. Zo kun een donkere houten vloer schuren, zo krijgt gelijk de hele ruimte een stoere uitstraling. Ook kun je ervoor kiezen een houten vloer een kleurtje te geven, dat verandert gelijk de hele uitstraling van de ruimte. Een andere manier om nieuwe sfeer in een ruimte te brengen, is door een fris kleurtje op de muur. De afgelopen tijd zie je veel warme kleuren, van diep gepigmenteerde kleuren tot zachte natureltinten. Denk aan diep terracottarood, poederige pastels en de honingwarme ambertint die je veel terugziet. Met warme en zachte tinten krijgt de ruimte gelijk een rustgevende uitstraling. Naast het opfrissen van de basis kun je natuurlijk met accessoires heel wat bereiken. Een simpel element waar je een groots effect mee bereikt is groen, met planten breng je gelijk je interieur tot leven. Ben je niet zo'n held met de verzorging? dan zijn er altijd nog echt-lijkende neppers. Daarnaast zijn fleurige kussens en een mooi plaid ook altijd fijne opleukers voor je interieur, evenals een mooi vloerkleed. Daarnaast is het afstruinen van markten, marktplaats en de kringloop altijd een goed idee om leuke items voor een prikkie te vinden. Soms vind je hier net dat leuke vintage item dat als pronkstuk van je interieur kan fungeren.

Goede waterafvoer bij regenval belangrijk

TWENTE - De afgelopen week hebben we met zijn allen al weer een beetje mogen wennen aan het regenachtige weer in ons kikkerlandje. Al dat water kan voor veel overlast zorgen in en om het huis. Hoe kunnen we dit in onze eigen achtertuin voorkomen?

Als eerste kijken we natuurlijk naar de oorzaak van wateroverlast. De regenval zelf kun je weinig aan doen, want een regendans of schietgebedje is niet echt een beproefd middel. Maar je kunt wel degelijk iets doen aan de afvoer van dit water.

Verstening
Een groot probleem in Nederland is de grote verstening de afgelopen decennia. Waar vroeger een woning nog een groene tuin met gras had, hebben steeds meer mensen de afgelopen decennia hun tuin voorzien van steen. Want, die tegels hoef je niet te maaien en groen in een potje is beter beheersbaar. Nadeel is wel dat het water bij veel steen in de tuin moeilijk de bodem in loopt. Het gevolg is dan dat het water blijft staan of afvloeit naar een lager niveau waar het dan wel voor overlast zorgt. Wie onder aan een heuvel woont kan zich de problematiek wellicht goed indenken.

Van steen naar groen
In diverse gemeenten, waaronder Hengelo en Oldenzaal, zijn campagnes gevoerd om mensen te bewegen hun tuin weer groener te maken. Hiervoor werden leuke acties gehouden in samenwerking met lokale tuincentra. Zo konden huiseigenaren een pakket met gras en groen kopen om de stenen te vervangen. Wie na afloop foto's mailde van het resultaat voor en na kon het aankoopbedrag deels terug krijgen.

Andere opties
Wie toch graag wat steen in de tuin wil houden of waar groen niet altijd een optie is (denk aan een op- of inrit van een garage) zijn ook andere opties. Zo kunt u onder de grond een infiltratiekrat laten plaatsen. Dit zijn 'kratten' die onder de grond geplaatst worden en aangesloten kunnen worden op het afvoersysteem van een gebouw. Deze kratten zorgen dan voor opslag van het overtollige regenwater en een langzame afvoer naar de bodem. Zo kan ook een grote hoeveelheid water opgevangen worden zonder problemen. Dit vergt dan uiteraard wel een geldelijke investering.