Hart van Nijverdal

10 maart 2017

Hart van Nijverdal 10 maart 2017


Marloes de Jong rondemiss Ronde van Overijssel

NIJVERDAL / LEMELE - De Ronde van Overijssel komt er weer aan! Ook dit jaar wordt deze mooie wielerklassieker weer verreden. De volgende editie staat gepland voor zaterdag 6 mei.

Het dorp Lemele, net achter de Hellendoornseberg, die overgaat in de Lemelerberg, is verkozen tot Dorp van de Ronde. Dit is altijd een hele eer; er worden dan leuke aanvullende activiteiten gehouden om het dorp te promoten tijdens het grote wielerevenement. Dit jaar wordt al weer de 65-ste editie gehouden.

Rondemiss
De tocht heeft dit jaar naar goed gebruik ook weer een heuse rondemiss. Dit jaar is deze afkomstig uit onze hoek van de provincie, namelijk Marloes de Jong uit Wierden. De keuze van de Miss is altijd een mooie traditie, waardoor Marloes dan ook terecht trots is.

Wielercafé
De 22-jarige Wierdense schone zal al eerder wat taken vervullen in het kader van de Ronde van Overijssel. Zo verschijnt zij op 13 april ook het wielercafé wat gehouden zal worden in Zaal Dijk te Lemele. Binnenkort maakt de organisatie van de Ronde van Overijssel het programma van het wielercafé openbaar. De ervaring uit voorgaande jaren leert echter dat het een avond gaat worden die wielrennen ademt, en iedereen is welkom.

Biografie
Marloes de Jong is geboren en getogen in Wierden. Ze is de oudste van vier kinderen en woont nog thuis, samen met haar moeder, broertje en twee zusjes. Ze zegt: 'Het lijkt me ontzettend leuk om rondemiss te zijn. Enige ervaring heb ik ook al, ik was namelijk al eens gastdame bij evenementen. Vorig jaar vroeg men mij al eens om rondemiss te zijn, toen kon ik echter niet, want ik had kaartjes voor het concert van De Toppers.'

Jazzdance
De rondemiss van de Ronde van Overijssel 2017 heeft één grote passie: jazzdance. 'Vanaf mijn tiende dans ik al bij dansvereniging Intense in Wierden. Ik geef les en daarnaast neem ik deel aan wedstrijden. Ook nationale wedstrijden op hoog niveau', zegt Marloes. Afgelopen november studeerde Marloes de Jong af en sinds kort heeft ze een baan als online marketeer.

Leuke ervaring
Over haar rol als rondemiss is Marloes duidelijk: Ík ga er blanco in. Ik zie op de dag zelf wel wat me allemaal te wachten staat. Ik laat me graag verrassen. Wel hoop ik op mooi weer. Veel wielerwedstrijden heb ik nog niet gezien tot nu toe. Ik kijk zomers mee naar de Tour de France als deze op tv is, maar daarbuiten zie ik niet echt heel veel wielerwedstrijden. Wel ga ik naar de 'Nacht van Almelo'. Niet naar het wielrennen, maar meer naar het feest erna.'

Dorp van de Ronde sprint
Er is voor de wielrenners in Lemele dit jaar veel te winnen. Niet alleen is er dit jaar de traditionele sprint op de Lemelerberg, maar ook is dit jaar in Lemele de 'Dorp van de Ronde tussensprint'.

Bijzonder wielerdorp
De organisatie van de Ronde van Overijssel heeft onder andere voor Lemele gekozen omdat het dorp in de gemeente Ommen jaarlijks twee grote wielerwedstrijden kent die haar doorkruisen. Zowel de Ster van Zwolle [dit jaar op zaterdag 4 maart], alsmede de Ronde van Overijssel doet Lemele jaarlijks aan.

AED op markt Nijverdal

NIJVERDAL - De inwoners van Nijverdal zijn nog niet bekend met de AED's die in de kern te vinden zijn. Dit is jammer, want de levensreddende apparaten zijn inmiddels al op een groot aantal plekken te vinden.

Nijverdalers nemen over het algemeen al wel goed hun verantwoordelijkheid om zelf zo'n levensreddend apparaat te plaatsen. Zo zijn deze ook al geruimte tijd te vinden op de markt in Nijverdal.

Calamiteit
Bij een calamiteit op de markt kunnen passanten bij iedere kraam een marktverkoper aanschieten die hen dan zal helpen om de AED te bemachtigen. Deze AED is mooi centraal geplaatst op de markt. Enkele kooplui hebben ook al zelf een reanimatiecursus gevolgd om deze te kunnen bedienen.

Bekendheid
Door middel van posters, geplaatst op de borden aan het begin van de markt zal duidelijk kenbaar worden gemaakt dat op de markt een AED aanwezig is. De gezamenlijke kooplui van Markt Nijverdal voelden de verantwoordelijkheid om voor de marktbezoekers deze levensreddende AED aan te schaffen.

Zes minuten
Het promoten van de aanwezigheid van deze AED's is ook zeker geen overbodige luxe. Bij een hartstilstand telt letterlijk iedere seconde. Als het langer dan zes minuten duurt om de bloedsomloop te herstellen loopt het slachtoffer risico op blijvend letsel. Zeker in de Twentse buitengebieden zijn lekenhulpverleners vaak sneller ter plaatse dan ambulances.

Jaargang: 2 • Nr 43 • Wk 10

De oogn grötter as de mage is 'n gebrek;
't harte grötter as 't heufd ne gave.

Poolen-Van den Brink nieuwe leidsvrouw Zorgaccent

NIJVERDAL - ZorgAccent krijgt per mei een nieuwe bestuurder. Aline Poolen-Van den Brink neemt dan deze bestuurstaken op zich. ZorgAccent is met ruim 2.200 medewerkers actief in Twente en Salland.

De 43-jarige Poolen-Van den Brink neemt de taken over van Irma Harmelink. De nieuwe bestuurster heeft een brede ervaring in de zorg. Poolen studeerde af als A-verpleegkundige en specialiseerde zich verder met een Post HBO-studie en een kaderopleiding in de gezondheidszorg. In 2014 haalde ze haar MBA-Health aan het Erasmus Centrum voor zorgbestuur.

Nieuwe uitdaging
Momenteel is Poolen interim regiomanager voor de stichting Cardia, locatie Duinrust in Den Haag, daarvoor was zij tien jaar als bestuurder werkzaam voor Stichting Bethanië te Ede. Beide organisaties zijn actief in de ouderenzorg; een groeiend aspect door de opkomende vergrijzing in Nederland. Poolen-Van den Brink was nu ook toe aan een nieuwe uitdaging op professioneel vlak. De nieuwe bestuurder van noemt ZorgAccent 'een organisatie met kernwaarden die bij mij passen: respect, betrokkenheid, vertrouwen en betrouwbaarheid'.

Goede score
ZorgAccent heeft volgens Poolen goede waarderingscijfers op Zorgkaart Nederland. 'Het is een kunst om daar te komen, maar misschien nog wel moeilijker die positie te behouden.
Samen met alle medewerkers zie ik ernaar uit deze gezonde organisatie duurzaam door te ontwikkelen in het belang van onze huidige en toekomstige cliënten.'

Veel activiteiten
De organisatie telt ruim 2.200 medewerkers en 1.300 vrijwilligers. De zorgorganisatie beschikt over tien woonzorglocaties waar zelfsturende teams zorg verlenen. Op het terrein van Krönnenzommer in Hellendoorn bevindt zich ook nog Hospice Noetsele.

Wijkverpleging
In de wijkverpleging verlenen negentig zelfsturende teams zorg aan mensen in nauwe samenspraak en samenwerking met mantelzorgers en andere zorgverleners. Het ontwikkelen en ondersteunen van wijkgerichte, kleinschalige zorg is een belangrijk thema. Daarnaast biedt ZorgAccent dagbesteding aan mensen die graag zo lang mogelijk thuis willen wonen.

Gert-Jan Bosman pakt podium in Zwolle

NIJVERDAL Wielrenner Gert-Jan Bosman uit Nijverdal heeft afgelopen zaterdag een podiumplek weten te veroveren in de Ster van Zwolle. Dit is traditiegetrouw de opening van het wielerseizoen in de regio.

Bosman moest nog twee renners voor zich laten in deze strijd. Nederlands kampioen Fabio Jakobsen pakte de snelste tijd, gevolgd door Jim Lindenburt. Bosman van Destil-Piels werd derde.

Open kampioenschap Taekwondo in Nijverdal

NIJVERDAL - Zaterdag 8 april staat Het Ravijn in Nijverdal volledig in het teken van Taekwondo. Er worden dan sparringwedstrijden gehouden vaar iedereen van harte welkom is.

Alle leden die aangesloten zijn bij de Taekwondo Bond Nederland kunnen meedoen van 09.00 tot 18.00 uur. Iedereen van 6 tot en met 70 jaar is welkom en met alle bandkleuren. De wedstrijden staan onder leiding van Olympiër Reshmee Oogink uit Almelo.

Het Moet Eruit in Nijverdal

NIJVERDAL - Vanavond, vrijdag 10 maart, is in het ZinIn theater in Nijverdal de voorstelling Het MOet Eruit te zien.

De tentoonstelling van de broers Speelman zstaat garant voor veel hilariteit. In hun zesde programma 'Het moet eruit' willen Speelman en Speelman nog persoonlijker, nog meer tot de kern komen. Aanvang om 20.15 uur en kaarten kosten 18 euro. Kijk op: www.zinintheater.nl

Super Sunday bij De Zweef

NIJVERDAL - Voetbalclub De Zweef in Nijverdal zal komende zondag weer Super sunday houden. Dit is een jonge jaarlijkse traditie van de club, waarbij ook nu weer vele leuke activiteiten gehouden zullen worden.

Dit jaar wordt de derde editie gehouden van de Super Sunday. Dit werd opgezet door de Vriendenkring en Ultra's van de vereniging; de fanatiekste supporters. Dit bleek een trefzeker schot op doel: de afgelopen twee edities waren publiekstrekkers. Dit jaar staan in ieder geval twee leuke duels op het programma van deze Super Sunday.

Sportief
Op sportief gebied trappen de dames om 11.30 uur af met hun duel tegen Richtersbleek. Om 14.00 uur start dan de mooie derby tussen De Zweef 1 en Heino 1. Vorig jaar eindigde dit treffen bij Super Sunday nog in een 1-1 gelijkspel. In de kantine van het sportpark worden aanvullende activiteiten gehouden waarbij leuke prijzen te winnen zijn voor jong en oud. Dit gaat dan door tot ongeveer 19.00 uur. Bezoekers hoeven niet zelf te koken, ook aan de inwendige mens is gedacht en er is een maaltijd te nuttigen.

Echtpaar Roelofs viert jubileum

NIJVERDAL - Het echtpaar Roelofs-Hunink heeft maandag een bijzonder jubileum gevierd. Zij zijn maar liefst zestig jaar getrouwd; een bijzonder feit waar we zeker even stil bij moeten staan.

Naar goed gebruik kreeg het echtpaar een bezoekje van de burgemeester, Anneke Raven. Zij kwam hen al 's ochtends vroeg thuis feliciteren aan de Vechtstraat. De heer en mevrouw Roelofs zijn beide 84 jaar oud. Met het zestig jarig huwelijk hebben ze dan ook al veel dingen meegemaakt.

De heer Roelofs is de zoon van een molenaar en mevrouw Roelofs de dochter van een kruidenier; beide geboren in Deventer. Zij leerden elkaar kennen op 4 september 1948 tijdens het feest van de troonswisseling van Koningin Wilhelmina en Juliana. Later verhuisde het echtpaar naar Zutphen waar ze vier kinderen kregen. Sinds 1967 wonen ze in Nijverdal. De heer Roelofs was tot zijn pensionering autoschade-expert; mevrouw Roelofs als huisvrouw. Het echtpaar heeft 8 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen, met nog twee op komst.

Verrassing
Voor het echtpaar zelf was het jubileum ook nog ietwat een verrassing; ze vieren nu eigenlijk het trouwen voor de wet, pas zes maanden later volgde een kerkeijke inzegening. Voor de familie was het dan ook een leuke verrassing.

Zaterdag 11 maart

Hellendoorn: San Sebastianus: 19.00 uur: Pastoor Koopman

Zondag 12 maart

Nijverdal: San Antonius van Padua: 10.00 uur: Pastor Wichers Schreur & 11.30 uur: Pastor Legtenberg (doopviering)

Protestantse gemeente :
De Regenboog: 09.30 uur: Ds. W. Broekema & 18.30 uur: DsW. Kaljouw
Het Centrum: 09.30 uur: Ds P.J. ten Kleij
Kruidenwijk: 10.00 uur: Ds. J.D.Th Wassenaar

Vrije Evangelische gemeente: 09.30 uur: Ds Schouwstra & 18.30 uur: Ds W. Kaljouw

Levensbron: 09.30 uur: Ds H.H. Scheffer & 16.30 uur: Ds H.H. Scheffer

Vrijzinnigen "Aan de Regge": Geen dienst

Ezra Evangelische gemeente: 10.00 uur: Dato Steenhuis

Leger Des Heils: 10.00 uur: Majoor J. Mondeel

Volle Evangelie Gemeente Beth-Shalom: 10.00 uur: Ruben Ridderhof

Hellendoorn:

Protestantse gemeente:
Het Dorp: 08.45 uur: Ds H. Engelsma; 10.30 uur: Ds H. Engelsman & 19.00 uur: drs J. Kroeskop (dialect)

Krönnenzommer:
10.15 uur: Ds. T. Nieuwenhuis uit Den Ham

Daarle:
Gereformeerde kerk:
09.30 uur: Ds B.J. Heusinkveld
15.00 uur: Ds B.J. Heusinkveld

Hervormde gemeente in prot.kerk:
09.30 uur: Ds EJ v.h. Goor
15.00 uur: Ds Joh. A. Woudenberg

Daarlerveen:
De Schoof:
09.30 uur: Ds M.A. Bos
19.00 uur: Ds K.A. Hazeleger

Notter: Christengemeente The Cross:
10.00 uur: Alex Noordmans

Inschrijving Autocross Daarle

DAARLE - De inschrijving voor de autocross van Daarle wordt vrijdag 10 maart weer gehouden. De race is dit jaar op 8 april. Dit zal weer een bijzonder gezellig feest worden voor jong en oud.

In dorpshuis 'n Kadiek in Daarle kunnen mensen zich inschrijven van 20.00 tot 22.00 uur. 'n Kadiek is te vinden aan de Nieuwstadweg 14 in Daarle. Hiermee zijn zij dan verzekerd van deelname aan de autocross op zaterdag 8 april. Op www.autocrossdaarle.nl is al het inschrijfformulier te vinden wat men vooraf in kan vullen, uitprinten en dan meenemen.

Vaste traditie
De Stichting Autocross Daarle organiseert de autocross al sinds 1993. Door de jaren heen bouwde het dan ook een mooie reputatie op als een gezellig evenement met veel enthousiaste deelnemers. De organisatie is ook bijzonder blij met de inzet van de vele vrijwilligers die dit mogelijk maken en natuurlijk ook de grondeigenaren die hun ruimte beschikbaar stellen voor dit evenement.

Andere locatie
De autocross van Daarle wordt dit jaar op een iets andere plek gehouden dan vorig jaar. Wel nog aan de Opgangerweg in Daarle, maar op een ander terrein. Hier beginnen de festiviteiten dan om 11.30 uur en het terrein is al open om 10.00 uur.

Veiligheid belangrijk
De organisatie schenkt ook dit jaar weer veel aandacht aan het thema veiligheid. Een autocross brengt van nature enkele gevaren met zich mee voor zowel de deelnemers als toeschouwers. Zo moeten de deelnemers zich aan een uitgebreid reglement houden van veiligheidseisen.

Lekker een dagje Roefelen

Foto: Petra Koenderink

NIJVERDAL/HELLENDOORN - Lekker een dagje Roefelen! Heh wat? De term is nog niet echt bekend, maar toch doen er ook dit jaar weer veel basisschoolleerlingen in Hellendoorn en Nijverdal mee met het jaarlijkse Roefelen. Dit jaar op zaterdag 17 juni.

De Roefeldag is een dag waarbij leerlingen uit de groep 5 tot en met 8 op bezoek gaan bij lokale bedrijven en organisaties in de brede zin. Zo kunnen ze een letterlijk kijkje in de keuken nemen bij een restaurant, maar ook winkels, instellingen en anderen openen hun deuren weer dit jaar.

25-ste keer
Het Roefelen wordt dit jaar voor de 25-ste keer gehouden in Nijverdal en Hellendoorn. Alle leerlingen uit groep 5 tot en met 8 van alle lokale basisscholen mogen meedoen. Dit snuffelen aan onbekende dingen en kennismaken met bedrijven dient ook een belangrijk doel.
Het is voor de leerlingen namelijk ook een leuke en vrijblijvende manier om eens te kijken bij een mogelijk beroep wat hen interesseert. Hiermee worden ze nog beter voorbereid op de toekomstige overstap naar het voortgezet onderwijs en een uiteindelijke opleiding.

Drie bedrijven
De leerlingen gaan op zaterdag 17 juni op pad vanaf 09.00 uur. Gedurende de dag bezoeken ze drie of vier bedrijven of instellingen met een groepje van in totaal zes kinderen. Dit onder begeleiding van twee volwassenen, meestal ouders. Zij zorgen voor het vervoer van en naar de diverse deelnemende locaties.

Veel interesse
Er zijn altijd veel aanmeldingen voor de Roefeldag, dus het is belangrijk om je op tijd aan te melden. Zeker wanneer je met een specifieke groep op pad zou willen. Er kunnen maximaal 600 kinderen deelnemen en er zijn er ongeveer 1.800 uitgenodigd, zo laat de organisatie weten. Aanmelden kan via www.roefeldaghellendoorn.nl Let op: Als een van de ouders van de kinderen uit jullie groepje meedoet als bedrijf/roefelplaats vermeld dan de naam van het bedrijf/de roefelplaats bij de aanmelding, jullie groepje krijgt dan voorrang bij deelname aan de Roefeldag!

Spelregels
Om mee te doen met de Roefeldag moet je leerling in groep 5, 6, 7 of 8 zijn van een basisschool in Hellendoorn of Nijverdal. De leerlingen maken zelf een groepje met twee andere leeftijdsgenoten, bijvoorbeeld uit de klas. Hierna vragen zij een ouder of verzorger om als begeleider mee te gaan Roefelen. Je kunt aangeven bij welke bedrijven jullie voorgaande jaren al zijn geweest en of je ouder als roefelplaats meedoet. Je krijgt automatisch een bevestiging dat de aanmelding is ontvangen. Aanmelden kan vanaf dinsdag 22 maart 2017 en kan tot uiterlijk 5 april. Meedoen gaat op volgorde van aanmelding. Het hangt van het aantal beschikbare roefeladressen af.

IVN-lezing over visstand Regge

NIJVERDAL - Op woensdag 15 maart zal Rémon ter Hamsel van het Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland (gelukkig afgekort tot RAVON) een lezing verzorgen over de visstand in de Regge.

Op verzoek van IVN Hellendoorn-Nijverdal geeft hij deze lezing. De avond begint om 20.00 uur in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug aan de Grotestraat 281 in Nijverdal. Rémon zal van alles vertellen en laten zien over de huidige visstand en ontwikkelingen in de Regge.
In de laatste 50 jaar heeft er een grote verandering plaatsgevonden in en om de Regge: van een stinkend riool tot de jaren '70 van de vorige eeuw tot de Reggeherstelwerkzaamheden van de afgelopen jaren. Dat is terug te zien in het waterleven: van weinig leven tot weer een dynamische rivier. Het aantal en de soorten waterdieren en vissen zeggen alles over de kwaliteit van het water.
U bent van harte welkom om dit alles in woord en beeld mee te beleven. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage in de onkosten is welkom. Informatie: Jan van Rijn, tel. 0548 – 613 464 ; 06 – 3389 7268 of mail met janvanr@gmail.com

MTB-Ultramarathon in Haarle

HAARLE - De nieuwe MTB-Ultramarathon van Haarle wordt volgende week gehouden.

Op zondag 19 maart staat de Dutch Masters of MTB op het programma van wielerclub SaMo. De route gaat door zeven Overijsselse gemeenten met als beginpunt Haarle.

Ouders Autisme Steunen Elkaar met wandeltocht

NIJVERDAL - Een kind met autisme; geen gemakkelijke opgave voor veel ouders. Maar er zijn gelukkig ook zaken die hierbij kunnen helpen; zoals contact met andere ouders die precies weten waar jij mee te maken hebt. Begrip en ervaringen uitwisselen; dit is ook het doel van de OASE-wandelingen die dit jaar weer gehouden worden.

Onder de noemer OUders Autisme Steunen Elkaar (OASE) worden activiteiten opgezet door de stichting Evenmens die zich inzet voor informele zorg. Dit jaar worden een aantal wandelingen gehouden. Ouders kunnen dan leuk met elkaar in contact komen en ervaringen uitwisselen. De eerstvolgende tocht staat gepland voor vrijdag 31 maart.

Loop mee
De wandeltocht begint op 31 maart bij de parkeerplaats van restaurant De Sallandse Berg aan de Grotestraat 285 in Nijverdal. Telkens verzamelen de lopers om 09.45 uur met vertrek om 10.00 uur. Dit duurt dan een uur, waarna er gelegenheid is voor een kop koffie of thee. De latere wandelingen zijn gepland op 26 mei, 29 september en 24 november. Telkens op hetzelfde tijdstip en locatie.

Meer wandelingen
Ouders met een kind met autisme zijn van harte welkom om eens aan te sluiten bij zo'n wandeling of één van de vele andere activiteitn die Evenmens organiseert in Nijverdal. Aanmelden kan via Herma Spoolder, op hspoolder@evenmens.nl of telefonisch via 0548-638830

Onbegrip
Autisme is niet één specifieke aandoening of ziekte, maar wordt ook wel een spectrumstoornis genoemd. Ieder kind met autisme is namelijk weer anders, waardoor geen enkel kind of volwassene hetzelfde is. Hierdoor is het voor ouders vaak lastig om uit te leggen hoe dit zich uit in hun kind. Alles wat mensen met autisme zien, horen, ruiken etc. wordt op een andere manier verwerkt. En dat brengt een andere mix van sterke en zwakke kanten met zich mee. Zo hebben mensen met autisme vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend, maar hebben ze moeite met overzicht houden en sociale contacten. Uiteraard zijn er op dit beeld weer allerlei uitzonderingen te vinden. Ongeveer één procent van de Nederlanders kampt met een vorm van autisme, hoewel er ook veel mensen zijn zonder officiële diagnose.

Nachtwandel- marathon in Nijverdal

NIJVERDAL - De inschrijving voor de nachtwandelmarathon in Nijverdal is geopend. Inmiddels stromen de eerste aanmeldingen binnen voor deze mooie tocht in de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 mei

Deze nachtelijke Katoentjestocht werd vorig jaar voor het eerst gelopen. Toen stond de tocht in het teken van het 180 jarig bestaan van Nijverdal, wat extra feestelijk was met de ontvangst van de lopers door de burgemeester.

Diverse afstanden
Dit jaar zijn er ook weer drie afstanden waarop men in kan schrijven. Dit kan via www.katoentjestocht.nl. Dit zijn de kwart marathon van 10,5 kilometer, de halve marathon van 21 kilometer en een volledige marathon van maar liefst 42 kilometer. Wie mee wil lopen moet wel laat opblijven; de hele marathon vertrekt om middernacht met de halve marathon een half uur later en de kwart marathon om 01.00 uur.

Mooie route
De start en finishlocatie is bij de Smidse in Nijerdal. De routes lopen langs de grens van de Sallandse Heuvelrug en het Reggedal. Het wordt dan ook een spectaculaire loop in het donker; zeker in de buitengebieden gaat er een wereld voor je open omdat bij helder weer het heelal goed te zien is.

Voorbereidingen
Het is wel verstandig voor de lopers om enkele voorbereidingen te nemen. Zo is het dragen van reflecterende kleding verplicht en het meenemen van een zaklamp is ook aan te raden. De routes werden uitgezet door de ervaren routemakers van Wandelsport Haarle. De eerste helft van de marathon gaat via de Eversberg over Hulsen, langs de Regge over Hellendoorn weer naar het startpunt. De tweede helft gaat door Nijverdal, langs de Regge richting Zuna, langs de Holterberg richting de finish.

Politie pakt snelheid aan in Nijverdal

NIJVERDAL - De politie is de afgelopen tijd vaker bezig met snelheidscontroles in Nijverdal. Het blijkt dat er in de kern nog te vaak te hard gereden wordt.

Vorige week dinsdag werden al 112 bekeuringen uitgeschreven na een controle op de Joncheerelaan binnen de bebouwde kom. In dit 50-kilometergebied was de hoogst gemeten snelheid bij de controle van 1.191 passanten 74 kilometer per uur. Bij controle in de Kerkstraat werden ook diverse bekeuringen uitgeschreven. In de 30-kilometerzone was de hoogst gemeten snelheid 54. Deze maandag werd gecontroleerd op de Meester Ponsteenlaan, waar ongetwijfeld ook nog enkele prenten van op de mat vallen.

Niet populair
Dat snelheidscontroles niet populair zijn hoeven we u niet te vertellen. Iedereen die wel eens een bekeuring heeft gehad voor een paar kilometer te snel hoopt dat agenten ook eens échte boeven gaan vangen. En toch blijkt de praktijk weerbarstiger.

Buurt rijdt zelf te hard
Zo blijkt uit diverse onderzoeken namelijk dat het met name buurtbewoners zelf zijn die te hard rijden. Zij zijn immers goed bekend met de straten en obstakels, waardoor ze al snel het gas wat harder intrappen, zeker binnen de bebouwde kom. Dit levert dan weer een paradoxaal fenomeen op: buurtbewoners klagen bij de politie dat er te hard wordt gereden in hun kern - terwijl zij dit zelf het meeste doen.

23 maanden werken, 6 maanden ERUIT!

NIJVERDAL - Is dit herkenbaar voor u? Waarom is dit het nieuwe arbeidspatroon?

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan twee keer verlengd worden. Als de arbeidsovereenkomst voor de derde keer wordt verlengd, wordt de vierde arbeidsovereenkomst automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Dit was altijd al zo. Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid mag de maximale duur van de reeks tijdelijke arbeidsovereenkomsten nog maar 24 in plaats van 36 maanden bedragen. Op het moment dat de termijn van 24 maanden wordt overschreden, ontstaat automatisch een vast contract, ook als er minder dan drie tijdelijke overeenkomsten zijn gesloten. Van de ketenbepaling kan niet zo maar worden afgeweken, ook niet als de werknemer daar mee instemt. Afwijken kan alleen bij cao. De keten wordt doorbroken als er tussen twee tijdelijke contracten een periode van meer dan zes maanden zit. Bij de berekening van de periode van 2 jaar tellen periodes van 6 maanden (of korter) tussen de contracten wel mee. De ketenbepaling geldt niet voor werknemers jonger dan 18 jaar die minder dan 12 uur per week werken én voor werknemers met een leerarbeidsovereenkomst in verband met een BBL-opleiding. Als de keten exact 24 maanden heeft geduurd, heeft een werknemer recht op een transitievergoeding als de arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd. Veel werkgevers zorgen er daarom voor dat de keten korter duurt dan 24 maanden. Belangrijk om te weten Voor zowel werkgevers als werknemers is het belangrijk om te weten dat de ketenregeling ook geldt bij opvolgend werkgeverschap. Hiervan is sprake wanneer een medewerker dezelfde of soortgelijke arbeid gaat verrichten voor de nieuwe werkgever. Een bekend voorbeeld is het in dienstnemen van een uitzendkracht. Ook in faillissementsituaties of wisseling binnen concernverband kan er sprake zijn van opvolgend werkgeverschap. Vragen? Loop even binnen op het inloopspreekuur Arbeidsrecht iedere donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in de ZINiN Bibliotheek te Nijverdal

Column

RMK 90

Kortens wa'w as sponsor oet-eneudigd um biej het jubileumconcert van het Riessens Mannenkoor te wean. Het RMK besteun 90 joar en det was een feestje weard. Eerst meanden ik det ne CDA- verkiezingsbiejeenkomst was. Ik zagge Annie Schreijer vuuran zitten dreks nöast commissaris van 'n Könnik Ank Bijleveld, börgemeaster Arco Hofland en zon betje 't hele college. Annie Schreijer is beschermvrouwe van het RMK. Mer a'j toch zonne zwoare delegatie binnen de dure hebt, is der wal wat biejzeunders gangs en det was het ook.
Het RMK kan met recht het meest commerciële koor van Hollaand eneumd worden, dreks noa André Rieu dan, mer dan wal dréks doarnoa! Doar is trouwens niks mis met, want watvon koor hef nen eegn bedrijfshal op 't industrieterrein en krig 'n heeln CDA-top op het jubileum. Het RMK wal! Het koor is netuurlijk gewoon hét oethangbröd vuur de hele gemeente Riessen. Een koor det boeit en beendt. Monique Sleiderink dee de presentatie en dirigent Freddy Veldkamp gaf dreks gas. Hee jachen de 150 zangers tot grote heugtes op. Ik heurden twee dage later det alle tenoren nen zearn haals hadden. Ik heurden ook det solozanger Petra Berger ginne note kan leazen. Gewoon in thoes loaten, want het koor redt zik prima. Heel aanders dee 't solozanger Ard van de Koare. Wat ne kelle kan den opzetten. Twee pianisten, Gezinus Veldman en Jan Lenselink, breaien een kroam an mekoar. Lenselink staampt, wreenk zik in bochen, spreenk op en geet met 'n neuze oawer de oetsen hen. Het was nen mooien aowend met botterzachte stemmen biej The Prayer en maximaal volume biej het gloepens ritmische Rhythm of Live. Mangs dachen ik de'k Henkie van Koops, Henk van de Bemer of Getjan van de Moete der oart boawn-oet heurn, mer loa'k nit flaauw doon. Het algemene RMK dee 't gewoon mooi. Nen hoop volk en een repertoire woer at gin meanske wat van kan zeggen. Opvallend is det een jubileum-CD wier hele aandere nummers hef. Doar zelfs ritmisch psalmen en aandere geestelijk liederen dee 't dan wier nit past in 't Perkgebouw mer wal wier in 'n Dom van Berlien bevuurbeeld. Ook dét veult het RMK-bestuur hoarfien an. Het is de mildnweg van 150 zangers oet alle geledingen van Riessen met een 100 procent Riessens DNA, um het zo mear te zeggen. Feitelijk was het gewoon ne repetitie vuur het honderd joarige bestoan oawer good tien joar. Woer ze dissen oawend dan nog weelt oawertreffen wee'k nog nit.

Succes voor Hertruiters in Heeten

HELLENDOORN - Ook afgelopen weekend werd er weer gesprongen en dressuur gereden door leden van PSV Hertruiters.

In Heeten werd er gesprongen door Noortje ten Cate en Malika Elshof. Noortje kwam met haar pony Macho uit in de klasse B, categorie C. Het werd een geweldig resultaat: zij sprong een foutloos parcours. De jury waardeerde dit met een respectabele 81,5 punten. Dit leverde haar een tweede prijs op. Malika startte met haar pony Silver King in dezelfde klasse in de categorie D/E. Ook zij sprong een keurig foutloos parcours; een bekroning van de vele uren training en gedrevenheid bij zowel mens als dier. Dit was voldoende voor de eerste prijs; een welverdiend podium.

In Balkbrug werd ook gesprongen. Hier startte Fleur Kruger met haar pony Starmaker in de klasse M categorie D/E. Ze wist een foutloze ronde neer te zetten met een tijd die goed was voor de zesde prijs.
In de dressuur Leverde Lieke Schutten een mooie prestatie. Zij startte met haar paard Enjoy in Markelo in de klasse M1. Ze behaalde een eerste en een tweede prijs met 192 en 202,5 punten.

Inloopavond N35 goed bezocht

NIJVERDAL - Rijkswaterstaat heeft dinsdag een goed bezochten inloopavond gehouden over de komende werkzaamheden aan de N35 tussen Nijverdal en Wierden.

Bezoekers werden in Het Anker in Wierden geïnformeerd in een bijeenkomst met vrije inloop. Hier konden zij vragen stellen over dit project, waarbij Rijkswaterstaat met name het elementair ontwerp van de weg kon bespreken. Hierbij werd nog niet gekeken naar de inpassing in de omgeving. De informatie die getoond kon worden was nu nog redelijk summier; met name over het wegontwerp met de hoofdrijbaan en parallelwegen. Dit kwam tot stand mede dankzij de inbreng van direct omwonenden. Eind vorig jaar werden diverse ontwerpsessies gehouden. Bepaalde aspecten die leven bij omwonenden konden helaas nog niet besproken worden, zo is de inpassing van geluiddschermen nog niet opgenomen.

Filmavond Sportvissers Ons Vermaak in aula Reggesteyn

RIJSSEN – Hengelsportvereniging Ons Vermaak houdt dinsdag 14 maart haar jaarlijkse filmavond.

De jaarlijkse filmavond wordt gehouden in de aula van scholengemeenschap Reggesteyn aan de Cattelaar 2 in Rijssen.

Vrije toegang
De jaarlijkse filmavond wordt traditioneel goed bezocht. Alle leden van Ons Vermaak hebben vrije toegang tot de filmavond.

Hengelsport
Er wordt een aantal films vertoond dat volop te maken heeft met de hengelsport en alles wat daarmee samenhangt.

Jeugd
Voor de pauze is er ook een speciale film die de jeugdige sportvissers aan zal spreken.

Prijzen
In de pauze wordt weer een grandioze verloting gehouden waarmee prachtige prijzen te winnen zijn.

Ook is een hengelsportspecialist aanwezig met bezienswaardige hengelmaterialen die ook te koop zijn.

Aula
De filmavond wordt steevast gehouden in de aula van Reggesteyn omdat daar de juiste voorzieningen aanwezig zijn om mooie films met goed geluid te vertonen.

De jaarlijkse filmavond begint om 19.30 uur en wordt mede mogelijk gemaakt door Hengelsport Rijssen.

Ons Vermaak beschikt ook over een eigen visvijver aan de Morsweg.

Slotakkoord

Een boze man uit Amersfoort
Heeft zich al jaren lang gestoord
Aan zijn buurman, die bij komen en gaan
Altijd de deur liet open staan!
Toch kwamen ze laatst tot een slotakkoord.

Jan Zandbergen

Toch lees je meer over gezoend dan over verzoend.

maandag 13 maart 12:00 uur

Verse maaltijden aan huis

Jan Dijsselhof is een horecaman in hart en nieren. Na ruim dertig jaar horeca, waarvan de laatste zeven jaar restaurant De Kroon in Hellendoorn, bezorgt hij nu verse maaltijden aan huis als franchise-ondernemer van 'Eten met gemak'.

De vrijheid en de grote keuze aan koel-verse maaltijden is wat Jan aantrok in de franchiseformule 'Eten met gemak'. Daarmee bezorgt hij in de hele regio dagelijkse verse maaltijden bij mensen thuis. "Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging, iets wat een relatie met horeca heeft. Dat gevoel van 'het roer om' had ik heel sterk na een periode van ruim 33 jaar in voornamelijk leidinggevende horeca-functies." Jan bezorgt de maaltijden in de gemeenten Raalte, Ommen, Twenterand, Almelo, Wierden, Rijssen-Holten en Hellendoorn. Zijn klanten zijn heel divers: van zelfstandig wonende ouderen, alleenstaanden, tweeverdieners, vrachtwagenchauffeurs en gewoon mensen die geen zin of tijd hebben om een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Eenvoudig bestellen

,,Bestellen kan op verschillende manieren," legt hij uit. ,, Via een papieren bestellijst, een online bestelsysteem of de webshop van Eten met Gemak. De maaltijden worden op drie leverdagen in de week bezorgd. Omdat de koel-verse maaltijden minimaal zeven dagen houdbaar zijn, kun je voor de hele week bestellen en ervan genieten. Honderd procent gemak." Via de website www.etenmetgemak.nl/jan kun je zelf je maaltijden kiezen. Middels postcode-toetsing is te zien of de maaltijden ook in jouw regio bezorgd worden. De gerechten worden na het bestellen vers gekookt in de keukens van Eetgemak in Katwijk en Beekbergen met verse ingrediënten uit het seizoen, vervolgens terug gekoeld tot 5 graden en luchtdicht afgesloten.

Van stamppot tot roti

Er is voor ieder wat wils, ook voor de vegetariër en diegenen die graag biologisch of multi-culti eten. Het aanbod varieert per seizoen. ,,Populair op dit moment zijn de stamppotten. Maar ook de buitenlandse gerechten zoals Surinaamse roti, bami en nasi vallen erg in de smaak. Ook de liefhebber van de meer traditionele gerechten zoals aardappelen, vlees of vis, groenten en diverse pasta's komt aan zijn trekken." Speciaal dieet? Jan bezorgt ook zoutarme, glucose/lactosevrije en koolhydraatarme maaltijden.

Bezorgd tot in de koelkast

,,Het bezorgen van de maaltijden is voor veel klanten ook een sociaal momentje. Ik bezorg tot aan de koelkast en niet tot aan de deur. Vooral voor ouderen erg prettig. Ik maak zelfs mee dat ze me vragen een telefoonnummer op te zoeken en een telefoon te repareren. Dus het maatschappelijke aspect staat ook hoog in het vaandel en met mijn horeca-achtergrond ga ik hier professioneel mee om."

Kijk op www.etenmetgemak.nl of bel Jan (0548) 820 900

Bent u van plan uw woning te verkopen?


RIJSSEN - De woningmarkt trekt weer aan; de vraag naar woningen stijgt in rap tempo door het economisch herstel. Dit is dan ook een mooi moment om de woning in de markt te zetten als u deze zou willen verkopen. Als u dit via Mijn Makelaar regelt maakt u kans op een mooie ballonvaart voor twee personen. Deze actie geldt tot en met 1 september 2017.

Kijk voor meer informatie over deze actie op de website van www.mijnmakelaarrijssen.nl Zij zijn gevestigd aan de Ethaanstraat 1 in Rijssen en zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur. Op donderdagavond zijn we geopend van 18.30 - 20.00 uur.
Graag stellen wij u voor aan onze nieuwe collega's, Daan Gerritsen en Willeke Stukker. Door de toenemende drukte en uitbreiding van ons dienstenpakket was het nodig ons team verder te versterken.
Daan en Willeke wonen allebei in Rijssen en zijn dus goed op de hoogte van wat er lokaal speelt. Daan is in afwachting van de definitieve goedkeuring van zijn afstudeerscriptie, waarna hij zijn 'Bedrijfseconomische hbo-studie' kan afronden.
Als makelaar in opleiding zal Wim Dekkers hem begeleiden en ondersteunen gedurende zijn opleiding tot NVM Makelaar. Door de combinatie van studie en het opdoen van praktijkervaring hoopt Daan het 'makelaars vak' snel onder de knie te krijgen.
Willeke is een ervaren kracht die al jaren binnen de financiële sector werkzaam is. Willeke heeft zowel bij banken als bij intermediairs gewerkt. Zij is met name gespecialiseerd op het gebied van schadeverzekeringen en bedient zowel de particuliere als de zakelijke relaties. In een persoonlijk gesprek helpt zij u graag bij het samenstellen van uw verzekeringspakket en zorgt ervoor dat alles goed wordt geregeld. Dit alles wordt uiteraard tegen een concurrerende premie geregeld.
Met deze uitbreiding van ons team wordt de continuïteit en kwaliteit gewaarborgd en kunnen wij met een frisse en heldere visie te toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Kom gerust eens binnen voor een kennismakingsgesprek.
U bent van harte welkom!

De service doet het 'm bij autobedrijf De Haar

Erik Danneberg heeft alles meegemaakt bij De Haar

RIJSSEN - Van zaterdaghulp tot fulltime verantwoordelijk voor de hele boekhouding. Dat is in een notendop de 25-jarige loopbaan van boekhouder Erik Danneberg bij Autobedrijf de Haar. Hij kan genoeg redenen bedenken om ook nog zijn 40-jarig jubileum hier te vieren.

Erik begon ooit als zaterdaghulp en vakantiekracht bij het autobedrijf De Haar. Ondertussen studeerde hij aan de HEAO. Toen hij zijn diploma eenmaal op zak had, kon hij fulltime aan de slag binnen het bedrijf. Niet als boekhouder, dat kwam later pas.

Veelzijdig
"In eerste instantie vervulde ik een commerciële functie. Daarbij had ik veel contact met de klanten. Ik regelde proefritten, zorgde dat de auto's voorzien werden van de gewenste accessoires en meer. Ik heb zelfs nog in de werkplaats gewerkt.", aldus de veelzijdige Danneberg.

Tropenjaren
In al die jaren heeft hij het nodige meegemaakt. Autobedrijf De Haar heeft in haar ruim 40-jarig bestaan een enorme groei gekend. Tropenjaren, zoals Erik het noemt. Toen de toenmalige boekhouder met pensioen ging, nam Erik zijn functie over.
Hoe hij het werk bij De Haar ervaart? "Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid en krijgt daarin ook de vrijheid. Met elkaar hebben we het bedrijf gebracht tot waar het nu staat. De onderlinge sfeer is daarbij ook uitstekend. We zijn een platte organisatie. Weten van elkaar waar we mee bezig zijn. Dus als een klant met een vraag belt, kan in principe iedereen bij ons de klant helpen."

Jong gebruikte wagens
Die klanten zijn bijzonder divers; een brede mix van zowel ondernemers met een zakelijke (lease)auto of bestelwagen maar ook de particulier die een jong gebruikte auto zoekt is hier aan het goede adres.

Ruime voorraad
"We hebben zo'n 75 auto's op voorraad staan. Variërend van een kleine stadsauto, bestelauto's tot ruime gezinsauto's van diverse merken als Audi., Renault, Ford, Skoda en Volkswagen." vertelt verkoopadviseur Jan Arne van der Zwan.
"Onze occasions bevinden zich allemaal in de 'lente van hun leven' en bieden nog járen aan rijplezier."

Inruil en verkoop
Tevens omvat het aanbod uit hun eigen huur- en leaseauto's die na de looptijd in de verkoop gaan. ,,Dit zijn uiterst betrouwbare auto's die professioneel onderhouden zijn in onze eigen werkplaats." Stel dat de auto van uw wensen niet tussen het ruime aanbod staat, dan gaat De Haar graag voor u op zoek. Net zolang tot ze de auto vinden die bij u 'past als een warme jas', zoals Jan Arne het omschrijft. Wilt u uw eigen auto inruilen of verkopen? Ook daarvoor kunt u bij De Haar terecht, voor zowel de particuliere als zakelijke auto.

Info & opening
Meer informatie over autobedrijf De Haar en het overzicht van alle occasions vindt u op www.dehaar.nl. Autobedrijf De Haar is gevestigd aan de Butaanstraat 6-8, 7463 PG Rijssen. De werkplaats is op alle werkdagen open van 07.30 tot 17.30 uur. De verkoop is op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag open van 09.00 tot 17.30 uur. Op donderdag is er koopavond van 09.00 tot 19.00 uur en zaterdag bent u welkom van 10.00 tot 16.00 uur.