Hart van Nijverdal

22 maart 2019

Hart van Nijverdal 22 maart 2019


"We hebben 30 jaar lang de schouders eronder gezet"

Foto: Mike Rikken

NIJVERDAL - Wat mooi. We zijn dankbaar. Het is een waardering voor 30 jaar hard werken". Autobedrijf Bie Olthof uit Hulsen werd vorige week uitgeroepen als beste ondernemer van 2019. Om dit te vieren, nodigden Jan, Betsie en zoon Ian iedereen uit om het vorige week vrijdag met hen te vieren.

2019 was de 13e editie van de Ondernemersverkiezing van de Businessclub Hellendoorn Nijverdal (BCHN). Bie Olthof liet beide concurrenten ver achter zich. Het bedrijf uit Hulsen dat inmiddels al 30 jaar bestaat, verzamelde verreweg de meeste stemmen. De andere genomineerden waren het Wijn & Whiskyhuis Nijverdal en Zeevishandel Zwaan Spakenburg. Zij gaven hun welgemeende felicitaties en lieten ons weten nog altijd na te genieten van de nominatie. "Het is toch een hele eer om genomineerd te worden", aldus Martijn en Erica van het Wijn- en Whiskeyhuis.

Vorig jaar won De Uitkijk deze verkiezing. Na afloop van de nieuwste editie spraken wij Helen Kijftenbelt over de weken en maanden na de verkiezing. "Het was geweldig om deze prijs te winnen. We hebben erg veel reacties, felicitaties en zelfs cadeaus ontvangen. Ook van mensen buiten de regio. Omdat de lokale media hier veel aandacht aan schenkt en veel online plaatst, ga je in de Google ranking omhoog. Dat vertaalt zich weer in leuke reacties aan de receptie en extra boekingen. Alhoewel het natuurlijk wel moeilijk te meten is", aldus Helen. Dit jaar is het hard genieten voor Betsie, Jan en Ian. Bie Olthof heeft in de loop der jaren een grote vaste klantenkring heeft opgebouwd. Ze draaien volop mee in de Hellendoornse samenleving. Het bedrijf sponsort drie voetbalverenigingen en nog vele andere evenementen. Betsie gaat over het tankstation en alles wat daar bij hoort. Haar supergrote gevulde koeken zijn beroemd. Betsie: "We hebben 30 jaar lang de schouders eronder gezet. Geweldig om dan deze prijs te krijgen." Zoon Ian gaat het familiebedijf voorzetten. "Ik ben vooral erg blij voor mijn ouders. Het is een kroon op hun harde werk. Ik ben een mix van mijn vader en moeder. Ze zeggen wel eens: Ja maar je komt in een gespreid bedje. Dan word ik toch wel lichtelijk geïrriteerd. Zeker hebben zij al veel opgebouwd. Maar ik moet het daarna wel zelf doen. Het is een mooi moment om vanuit daar verder te bouwen."

Geniet van vogelconcerten in maart

Foto: Staatbosbeheer

NIJVERDAL - Staatsbosbeheer introduceert dit jaar 12 Buitengewone Belevenissen: elke maand zetten ze een bijzonder natuurfenomeen centraal om zo iedereen uit te dagen de natuur in te gaan. Die fenomenen wil iedereen namelijk ooit in zijn of haar leven meegemaakt hebben, én ze zijn gewoon om de hoek te beleven.

In maart start de lente en de eerste vogels laten zich horen. De Buitengewone Belevenis van maart past perfect bij dit lentegevoel: want wat is er nou mooier dan op de vroege ochtend de vogels te horen fluiten. De mooie concerten vind je wat Staatsbosbeheer betreft in de natuur! Ga mee om dit mooie natuurfenomeen te ervaren. "We nemen je mee door een van onze mooie gebieden, laten de mooiste plekken zien, en leren je een aantal vogels te herkennen zodat je indruk kan maken op je vrienden. Je kan ook op de Sallandse Heuvelrug op pad. We nemen je mee door de uitgestrekte bossen. Meer info via https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/vogels-van-de-sallandse-heuvelrug."

De lente hangt in de lucht en de vogels zingen er al flink op los. En nu er nog niet veel blad aan de bomen zit, is de kans groot dat je ze ook kunt zien. Maar welke vogel maakt dat mauwende geluid vanuit de lucht? En zal de vinkenslag al te horen zijn? Onderweg vertelt de gids je over de soorten die hier in de bossen en op de heidevelden leven. Een Buitengewone Belevenis!

Het hele jaar door organiseert men Buitengewone Belevenissen. "In april gaan we op safari in eigen land om wild te spotten. De maanden erna volgen bloemenpracht, eetbare natuur, de natuur bij nacht, reeënbronst, monumenten, paddenstoelen, werken in de natuur en tenslotte in december de roep van de bosuil.:

Datum en tijd
Zaterdag 30 maart 14.00 tot 16.00 uur
Zaterdag 13 april 19.00 tot 21.00 uur
Zondag 28 april 7.30 tot 9.30 uur

Startpunt: BuitenCentrum Sallandse heuvelrug.
Kosten: € 5,-- volwassenen, € 3,50 kinderen t/m 12 jaar

Jaargang: 4 • Nr 154• Wk 12

Mooi eindresultaat voor het Dekenproject

Foto: Dekenproject

NIJVERDAL - Zondag 10 maart was een mooie dag voor het Dekenproject Zuster Petronella. De vrijwilligers stonden die dag op de voorjaarsbeurs en proeverij in De Kruidenwijk. En ondanks dat het buiten regende en sneeuwde, scheen voor het project binnen de zon.

Het knopenraden sloeg goed aan, er werd flink gegokt. Het aantal knopen dat in de vaas zat, 4107, werd niet geraden. De prijzen werden verdeeld onder de personen die er het dichtst bij zaten. Afgelopen week werden ze uitgereikt en met veel plezier in ontvangst genomen.
De verkoop liep goed met als eindresultaat een mooi bedrag. Echter nog niet genoeg voor het doel, een schuurtje op het terrein aan de Koninginnestraat in Nijverdal. Maar wel een mooi begin. Al met al mooie warme reacties, zowel tijdens de voorbereiding, bij de vrijwilligers die hun steentje hebben bij gedragen, van de sponsoren voor de aangeboden prijzen en op de voorjaarsmarkt zelf van de mensen die bij het dekenproject wat kochten of giften achterlieten. En of het niet op kon, werd het dekenproject op de beurs benaderd door mensen van de goede doelen Stichting Chamanfrance. "Zij wilden graag weten waar het dekenproject het schuurtje voor nodig heeft", leggen de vrijwilligers uit. "Wij hebben ons doel uitgelegd en de stichting wilde nog contact opnemen. Maandag kwam er al iemand van de stichting kijken en werd ons een schuurtje aangeboden en deze werd direct besteld." Al met al een super mooi resultaat. Daarom wil het Dekenproject iedereen bedanken die aan dit eindresultaat heeft bijgedragen.

Een ode aan de Smidse van ZINiN

Foto: Ben Middelkamp

NIJVERDAL - Ik was afgelopen zondag bij de Smidse in Nijverdal. Die dag trof me, omdat we elke dag kunnen kiezen tussen angst en moed. Wat me trof komt wat verderop. Allereerst, wat een schitterend gebouw! Wat een historie ademt dit pand.

De roots van Twente en de Twentse steden en dorpen liggen toch vooral in de textielindustrie. Het is de ondergrond van de cultuur van Nijverdal en veel van onze voorouders waren verbonden met deze industrie. Het zit allemaal in dit gebouw en als we er een beetje goed voor zorgen, kunnen we er in cultureel opzicht nu allemaal garen bij spinnen. Hebben we er Zinin?

Afgelopen zondag was een wisselvallige dag, dan weer zon en dan weer regen en zelfs hagel. Jazz zangeres Sazz Leonore trad op. Alleen met een gitarist en contrabasist, stond ze op het podium. Zonder zelf een instrument in de hand te hebben, was er niets om zich achter te verbergen. Zo`n mooie stem, meid ook, zoekend naar positie en sfeer tussen muzikanten en publiek. Je, of in elk geval ik, hield je bijna vast, gaat het lukken? Kan ze de juiste toon bij zichzelf en de snaar bij het publiek vinden? De kwetsbaarheid en fragiliteit was treffend. Haar kledingkeus was niet die van mij geweest, maar maakte haar meer kwetsbaar. De contouren van haar lichaam en rondingen tekenden strak af. Wat ik er ook van vind, het geeft wel spanning in de zaal. In dit zoeken maakt Sazz contact met het publiek en maakt een opmerking over de zon. De spanning van haar is voelbaar, alsof voor je een porseleinen kopje na de val, dreigt te breken of het zal houden. De reactie van een oud mannetje in de zaal voert de spanning nog hoger op: `We hebben twee zonnetjes vandaag hoor!`, roept hij naar haar toe.

Nu is het aan het publiek, zien we deze opmerking door de ogen van angst; wat een vies oud mannetje! Wat luttele momenten voel je de spanning nog hoger oplopen, het publiek weegt en beslist. De keuze is om dit te zien, alles te zien, in puurheid en eerlijkheid. De man krijgt bijval en daarmee Sazz. De toon is gezet! Er is gekozen voor moed! Mooi hoe het kleine publiek, vooral Nijverdals publiek, haar subtiel blijft aanmoedigen. De zon deed de rest. Ze raakte in vorm en daarmee het publiek. Een één, twee in een grootste voetbalwedstrijd zou er bij verbleken.
En zo kan de Bleek weer doen wat het deed, vuiligheid verwijderen, schoonwassen. En zo kunnen wij elke dag de herinneringen en diepten van onze angst, doen verbleken. Het licht binnen laten komen en kiezen voor moed, voorzichtig te zijn in oordelen, zodat het licht terrein gaat winnen. Dat we allen in de Smidse nog veel plezier kunnen hebben; ik heb er Zinin!

Hans Bolte, Puur therapie en coaching

Hey Pa…

Foto: Ben Middelkamp

NIJVERDAL - Het boek van ben Middelkamp is klaar en gaat de wijde wereld in! "Hey Pa… is een ode aan mijn bijzondere zoon Koen en aan mijn fantastische gezin", aldus de schrijver. Woensdag 17 april is de boekpresentatie in De Smidse, Hoge Dijkje 4a in Nijverdal.

Ben: "In 2017 stapte mijn 31-jarige zoon Koen geheel onverwacht uit het leven. Erover schrijven hielp mij in de verwerking en resulteerde in dit boek. Het gaat over de tragische gebeurtenis en de manier waarop mijn gezin en ik hiermee omgaan. Het is een eerbetoon aan Koen."
"Zelfdoding is absoluut een enorm taboe in onze samenleving. Iedere keer opnieuw een zeer pijnlijk onderwerp. Zelfdoding is na kanker de grootste doodsoorzaak. Meer doden door zelfdoding dan door verkeersongelukken of door terroristische aanslagen. De preventie over zelfdoding faalt enorm. Door er veel over te praten en echte diepe gesprekken aan te gaan met jeugd, kinderen, partners, familie, vrienden, collega's etc. kunnen wij hierin veel betekenen", vertelt Ben.
Dit boek is geschreven om mensen te helpen sterker te worden, ondanks alle weerstanden die je tegen kunt komen in je leven. Hoe je om kunt leren gaan met spanning, woede, zorgen, teleurstelling, verdriet en eenzaamheid. Kracht en geluk ligt voor ieder mens binnen handbereik.
"De brief die wij kregen van de 32-jarige vrouw uit Dordrecht met de tekst: 'De reactie van jullie op de gebeurtenis van Koen en de zin: 'Wat hadden we zijn leed graag met onze liefde samen willen opvangen,' hebben mij doen besluiten dat wat er ook gebeurd, de last die ik mensen meegeef vele malen groter is dan de last die mijn familie zal dragen met mijn problemen.' Voor mijn gevoel zou ik dan iedereen verliezen, maar dan gaf ik mensen tenminste nog een keus. Ik heb alles over mijn problemen verteld en ondanks alles is iedereen me blijven steunen. Heel, heel veel dank voor jullie openheid.'
Ben hoopt, mede door zijn boek, heel veel mensen te bereiken en hun het verhaal te vertellen. "Mijn zoon komt nooit meer terug, en dat is ongelooflijk hard, maar ik hoop dat zijn dood niet voor niets is geweest! "

Hulzen of Hulsen?

Foto: Historische Kring

HULSEN - Hulzen/Hulsen was een marke in de gemeente Hellendoorn. Het omvatte o.a. de havezate Schuilenburg, Katenhorst en een groot deel van Overwater. De naam Hulzen heeft zicht langzamerhand verplaatst naar de plek waar nu het dorp ligt. Aanvankelijk schreef iedereen Hulzen met een -z- maar op één of andere manier is men Hulsen gaan schrijven, terwijl iedereen Hulzen uitspreekt.

In o.a. de naam van de voetbalclub Hulzense Boys is de oude naam bewaard gebleven. Veel van dergelijke informatie kan op gewaar worden op een nostalgische morgen in gebouw SION op zaterdag 30 maart 2019. Plaatselijk Belang Hulsen en de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal houden dan een morgen over de Eversberg, Hulsen, Marle, Overwater, Regge, Schuilenburg en het Wierdense veen. Het accent ligt op Hulsen (Henk Piksen en Johan Alferink) en directe omgeving, maar er is ook veel materiaal over de omliggende buurtschappen (Johan Alferink). Er zijn mappen met oude foto's, artikelen, kaarten, powerpoints e.d. te zien. Waarschijnlijk te veel om in een paar uur te bekijken. Tevens is er gelegenheid kennis te nemen over het boek over de Eversberg van Jan Lohuis. De morgen begint om 10.00 uur en duurt tot 13.00 uur. De toegang is gratis.

Alzheimercafé

NIJVERDAL - Op woensdag 27 maart is er weer een Alzheimer café in Eetcafé De Gezelligeit in Hellendoorn. aanvang: 19.30 uur. Het thema van deze avond is "Onderzoeken op de Poli Geriatrie". De medewerkers van de poli-geriatrie geven deze avond uitleg over het onderzoek (NPO) dat wordt uitgevoerd om wel of niet de diagnose dementie vast te stellen. Ook zullen ze uitleg geven over de verschillende vormen van dementie. Speciale aandacht wordt besteedt aan diagnose MCI en het al dan niet autorijden na de diagnose Alzheimer/dementie.

Autisme Trefpunt

HELLENDOORN - Op 26 maart wordt weer een Autisme Trefpunt gehouden. Thema is deze keer: Autisme en speciaal onderwijs. Gastspreker is Ben Tempert. Hij werkt voor het overkoepelend samenwerkingsverband Twente Noord en begeleidt teams en docenten op de scholen om zo goed mogelijk les te kunnen geven aan kinderen met autisme. Tijdens het Autisme Trefpunt vertelt Ben over het Speciaal Onderwijs. Verder is er natuurlijk genoeg ruimte om vragen te stellen over ASS problematiek en scholing. aanvang: 19.30 uur in De Gezelligeit in Hellendoorn. Opgeven is niet nodig.

Wandeltocht

HELLENDOORN - Op 31 maart organiseert de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn haar Wandeltocht. Met afstanden van ongeveer 6-11-20 km is er voor iedereen voldoende keuze om mee te kunnen doen. De tocht van 6 km is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. De start is vanaf 9.30 uur in de Valkhof aan de Ninaberlaan 66 in Hellendoorn, er wordt een kleine bijdrage van 3,50 euro gevraagd, kinderen tot 12 jaar lopen gratis mee.

Paasviering PCOB

NIJVERDAL - Donderdagmiddag 18 april houdt de PCOB haar ledenbijeenkomst. Deze zal in het teken staan van Pasen, het feest van de Opstanding. Het bestuur verzorgt zelf een viering. De bijeenkomst is toegankelijk voor leden en belangstellenden en wordt gehouden in Het Centrum aan de Constantijnstraat in Nijverdal. De zaal is open van 14.00. De bijeenkomst begint om 14.30 uur.

Landelijke Compostdag op 30 maart

Foto: Pixabay

Op 30 maart vindt weer de jaarlijkse landelijke Compostdag plaats. Gedurende deze dag kunt u als inwoner gratis compost afhalen. Per inwoner kunt u gratis compost in 20 liter zakken afhalen bij het Afvalbrengpunt (ABP) aan de achteringang. De achteringang is gelegen aan de Marconistraat in Nijverdal.

Vrijwilligers van scoutinggroep De Reggegroep ondersteunen deze actie en delen tijdens de openingstijden van 9.00 tot 13.00 uur de gratis zakken uit. (op =op).

Met het gratis uitdelen van het compost bedanken bedrijven en gemeenten u voor uw inspanning om gft-afval gescheiden aan te leveren. De sector wil u stimuleren om dat op een zorgvuldige manier te blijven doen. Daarnaast willen zij op deze wijze u kennis laten maken met compost, een product dat zowel voor de bodem als voor het milieu van grote waarde is.

Bijeenkomst
horecaondernemers

Op maandag 25 maart, van 15.00 tot 16.30 uur in de Hellendoornzaal, organiseert de gemeente Hellendoorn een bijeenkomst voor horecaondernemers. Ambtenaren, handhavers en ondernemers wisselen hun ervaringen uit. Doel is samen optrekken, procedures transparant maken en houden en elkaar aanspreken op wat wel en niet wordt gedaan. Zodat de horeca een visitekaartje van de gemeente blijft en overlast wordt voorkomen.

Informatiebijeenkomst buitengebied Marle

Plaatselijk Belang Marle, Hancate, Egede, Eelen en Rhaan en de gemeente Hellendoorn organiseren op 1 april vanaf 20.00 uur in buurthuis De Leemkamp in Marle een bijeenkomst met als onderwerp: Nieuw buitengebied. De nadruk ligt vooral op de vrijkomende agrarische bebouwing in het buitengebied.

Het buitengebied verandert in rap tempo en zal dat de komende jaren blijven doen. De verwachting is dat het aantal agrarische bedrijven verder blijft afnemen en dat bestaande bedrijven groter worden. Dat betekent dat het aanzien van het buitengebied blijft veranderen. Agrarische gebouwen worden gesloopt of komen beschikbaar voor andere activiteiten. Rood voor Rood, Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving, Vrijkomende Agrarische Bebouwing, en nog veel meer; er zijn tal van regelingen om de verandering van het platteland in goede banen te leiden. Maar als er nu een goed idee ontstaat, dat aan een van die regels niet voldoet, wat dan? Blazen we het dan af? Of zoeken we met elkaar naar een manier om dat idee zo vorm te geven dat zowel de initiatiefnemer als de omwonenden en het buitengebied als geheel er beter van worden.

In de zomer van 2019 wil de gemeente Hellendoorn hiervoor nieuw beleid formuleren. Beleid dat gebaseerd is op denken in kansen in plaats van in problemen. Beleid dat uitgaat van een 'ja, mits' in plaats van een 'nee, tenzij'. En beleid dat niet louter en alleen achter een bureau wordt gemaakt, maar beleid dat ontstaat in samenspraak met de mensen die het aangaat.

Beleid maken we met elkaar.

Unieke avond samen met Andere Tijden Sport

NIJVERDAL - Op 31 maart, de dag van de Grand Prix van Valkenswaard zendt Andere Tijden Sport een aflevering uit over één van Nederlands beroemdste motorcrossers, Gerrit Wolsink. ZINiN heeft echter een unieke mogelijkheid om op dinsdagavond 26 maart deze documentaire te zien in het ZINiN Theater in het bijzijn van Gerrit Wolsink, Bennie Jolink en de crew van Andere Tijden Sport. Tijdens de avond is er ook gelegenheid tot vragen.

Jeffrey Herlings is de eerste Nederlandse wereldkampioen motorcross in de koningsklasse, maar hij had eigenlijk de tweede moeten zijn. In de jaren zeventig is Gerrit Wolsink, de Vliegende Tandarts, er heel dichtbij. De Nederlander kan in 1976 wereldkampioen worden, maar in de állerlaatste Grand Prix van het seizoen wordt hij dwars gezeten door een Belg, waardoor een andere Belg er met de wereldtitel vandoor gaat. Wolsink vermoedt nog steeds een complot.
De Achterhoekse crosser is in die dagen razend populair. Niet alleen in Nederland, maar ook in de Verenigde Staten, waar hij liefst vijf keer op rij de Grand Prix wint. Wolsink staat model voor de superhit 'Oerend Hard' van Normaal én voor de spraakmakende film 'Spetters' van Paul Verhoeven. Dankzij de warme contacten tussen ZINiN en Dirk Jan Roeleven (programmamaker NTR, Nieuwe Helden) heeft ZINiN de unieke mogelijkheid gekregen om rondom deze documentaire een avond te organiseren waarin de hoofdpersonen en de makers van deze documentaire aanwezig zijn en onderdeel vormen van de avond. NOS sportverslaggever Kees Jongkind zal de avond inleiden en na vertoning van de film ingaan op de gebeurtenissen van die tijd. Een unieke avond die exclusief en slechts eenmalig plaats zal vinden in het ZINiN Theater in Nijverdal.

Kaarten reserveren
Reserveer uw kaarten via www.zinin.com. Of de reserveerlijn (0548)624489 of bij de VVV.

Column

Ballet Black & White: kleurrijk, clichés en vernieuwend

Foto: Lien

U zult het zien: romantiek, humor én abstractie hand in hand in de voorstelling 'Ballet Black & White' van de Dutch Don't Dance Division. En dat is waar ik u dit keer warm voor wil laten lopen. Klassiek ballet wordt vaak als ontoegankelijk gezien, maar dat is helemaal niet waar. Zeker niet bij deze voorstelling.

Integendeel! De artistiek leiders Thom Stuart en Rinus Sprong (toepasselijke achternaam overigens) hebben daar een heel eigen kijk op. Ze ontheiligen het klassieke ballet dan ook wel een beetje. Er wordt gesleept met lichamen en u wordt verrast door clowns! Jawel, in een klassieke balletvoorstelling! Wie daar verantwoordelijk voor is? Niemand minder dan Karel de Rooij van Mini & Maxi. Hij kwam met het idee aanzetten om clowns tussen het publiek te zetten. Hij maakte er een clowneske balletvoorstelling van. Ik hou ervan. Van vernieuwing.

Daarom staat deze kleurrijke show van de Dutch Don't Dance Division op vrijdag 29 maart in het ZINiN Theater in de reeks 'Horen, Zien en Doorvertellen'. Ook wordt er voorafgaand aan de voorstelling een inleiding gegeven. Gaat dat zien, mis het niet! Ik voorspel u: het wordt een kleurrijke avond, vol clichés en verrassingen. Ik ga zeker, al was het alleen maar om u persoonlijk te mogen begroeten!

Lien
Theaterprogrammeur ZINiN

Feestweekend in hartje Nijverdal

Foto: ONN

Nog een week en dan is het zo ver! De feestelijke opening van de vernieuwde Grotestraat op vrijdag 29 maart. Om 15:30 uur start de feestelijke opening met een speciale openingsloop.

Gehuld in paarse T-shirts vormen basisschoolleerlingen van scholen uit Nijverdal een paars lint tijdens hun wandeling vanaf het Staatsbosbeheer Buitencentrum Sallandse Heuvelrug over de Grotestraat naar het Henri Dunantplein. Op het plein staan verschillende springkussens klaar en treedt de streetdance groep Joni Connect Nijverdal op. Zij voeren samen met de basisschoolleerlingen een dans uit. Daarna volgt rond 16:00 uur de officiële openingshandeling: de nieuwe waterpartijen in de Grotestraat worden in werking gesteld ter hoogte van het Henri Dunantplein.

De opening van de vernieuwde Grotestraat op vrijdag 29 maart is de start van een feestelijk weekend. Op zaterdag 30 maart vindt om 13.30, 14.30 en 15.30 uur de jaarlijkse modeshow van Op naar Nijverdal plaats. De modeshow waarbij diverse mode-winkels uit Nijverdal hun nieuwste collecties tonen. Maar dit is zeker niet alles. Horeca-ondernemers en winkeliers in het centrum van Nijverdal hebben namelijk een speciale actie ontwikkeld. Klanten worden gewaardeerd met een speciale actiebon die bij de deelnemende horecagelegenheden ingeleverd kan worden voor een gratis kop koffie of thee met iets lekkers erbij. En op zondag 31 maart is het koopzondag!

Nijverdal gaat op zwart

Foto: Stock

NIJVERDAL - Nijverdal gaat op zwart. Figuurlijk. Want op zaterdagavond 30 maart vieren we Earth Hour in het Centrum van Nijverdal. Samen staan we stil bij de toekomst van de aarde. Earth Hour is een wereldwijde actie op initiatief van het Wereld Natuur Fonds in het weekend wanneer we overgaan van de wintertijd op de zomertijd.

Door een uur (van 20.30-21.30 uur) het licht uit te doen, geven miljoenen mensen, bedrijven en gemeenten wereldwijd op hetzelfde tijdstip het signaal af dat zij zich zorgen maken over de toekomst van onze planeet. In Nijverdal gaat het licht uit bij het Huis voor Cultuur en Bestuur, op het Henri Dunantplein en bij de winkels, restaurants en huizen die aan het plein en in het centrum zijn gelegen. Bij ZINiN, TOI TOI en De Gulle Goedzak branden alleen de kaarsen en zijn de lampen uit. Zelfs bij de voorstelling van Stef Bos in het theater zijn een deel van de avond de lampen uit en branden de kaarsen. Ook de verlichting van de toren van de RK kerk zal om 20.30 uur uitgaan.

Beleef het mee. Of: doe jij 30 maart van 20.30 – 21.30 uur ook het licht uit?!

Op 30 maart is vanaf 19.45 uur de prijsuitreiking van de fotowedstrijd in het voormalige pand van Renata aan de Willem Alexanderstraat. Iedereen is daar vanaf 19.30 uur van harte welkom! Om 20.20 is er een spectaculair optreden van Disguise (de jazzdansgroep van 18 jaar en ouder van JONIconncect) op het Henri Dunantplein en tellen we om 20.30 uur af en gaat het licht overal uit. Het publiek wordt verzocht om een eigen lampje, kaarsje, lampion of zaklantaarn mee te nemen.

Duurzaam Rondje Cultuur

Als het licht uit is kan men vanaf 20.45 in vijf leegstaande panden aan de Willem Alexanderstraat en het Keizerserf achtereenvolgens vijf prachtige minioptredens bij kaarslicht meemaken. In ieder pand treedt een van de volgende artiesten op. Een ensemble van het Mannenkoor, Herman Kampman en Jan Niewold, Annet Nikamp, leerlingen van de Pop Rock Factory en de jazzdansgroep Disguise (JONIconnect). De toegang is gratis en een route/toegangskaart kan men vanaf 20.15 uur op het HD plein verkrijgen. Men dient wel zelf een lampje, kaarsje of lampion mee te nemen.

Vanaf donderdag 21 maart is in de etalages van het nieuwe pand van Oudelaar Optiek (voorheen Konijnenbelt Bedden) en het huidige pand van Oudelaar Optiek een expositie te zien met 50 foto's van deelnemers aan de fotowedstrijd "Licht in de duisternis". De jury kent in beide categorieën: 1. Jong Talent t/m 18 jaar en 2. Volwassenen 18+ 3 prijzen toe. Als publiek kan er ook gestemd worden. In beide categorieën is er een publieksprijs. Stemmen kan met een formulier tot zaterdag 30 maart 12.00 uur, ophalen en in te leveren bij Oudelaar Optiek. Info: Facebook en
www.duurzaamhellendoorn.nl.

Samen Verder voor mantelzorgers met een gemis

Foto: Evenmens

NIJVERDAL/REGIO - Evenmens Samen Verder is bedoeld voor mantelzorgers met een gemis. Binnen Samen Verder worden deze mantelzorgers in contact gebracht met lotgenoten en zorgvrijwilligers die helpen het gemis te verwerken, gedachten op een rij te zetten en nieuwe stappen in het eigen leven te zetten.

Bij rouwen wordt vaak gedacht aan het verwerken van het verlies van een dierbare. In de meeste gevallen is dit ook zo. Maar verliesverwerking hoeft niet alleen om het verlies van een dierbare te gaan. Je kan bijvoorbeeld ook rouwen om het verlies van een baan, of na een scheiding. Ook een kinderwens die komt te vervallen is een vorm van rouw- en verliesverwerking. Er kan dus ook sprake zijn van een (groot) verlies zonder dat hier een overlijden aan vooraf is gegaan. Praten met lotgenoten kan troost en steun geven.

Voor anderen om u heen gaat het leven weer verder, waardoor het lastiger kan zijn om met hen uw verhaal te delen. Lotgenoten begrijpen wat u bedoelt en hoe verdriet kan voelen.

Evenmens Samen Verder wil lotgenoten met elkaar in contact brengen. Lotgenotencontact vindt onder andere plaats in de vorm van fiets- en wandelcoaching. Daarnaast kunnen ook gesprekken thuis gevoerd worden. U wandelt samen met een gids. De eerstvolgende wandeling is op: donderdag 28 maart. Het vertrek is om 10.00 uur vanaf het Buitencentrum aan de Grotestraat 281 in Nijverdal.

Wilt u liever fietsen? Dat kan op maandag 8 april. Vertrek om 13.00 uur vanaf het station Nijverdal (kant van de bushaltes).

Heeft u behoefte aan deze vorm van ondersteuning, dan kunt u deelnemen aan deze wandeling of fietstocht. Deelname is kosteloos, een kopje koffie/thee onderweg is voor eigen rekening; graag van tevoren aanmelden bij Ina
Versmissen:
iversmissen@evenmens.nl of 0548-638830.

Inhuur-herder voor kudde Lemelerberg gezocht

Foto: Willem Heijdeman

REGIO - De schaapskudde van Landschap Overijssel blijft de Lemelerberg begrazen, alleen niet meer in eigendom van de organisatie. Dit besluit nam de stichting omdat het managen van een drie keer zo grote kudde niet door haar te organiseren is.

Deze uitbreiding is nodig om het groeiende areaal heide op de berg te kunnen blijven begrazen. De kudde zal moeten groeien naar ruim 750 schapen. Daarom zoekt Landschap Overijssel een herder die de huidige kudde kan overnemen, zal uitbreiden tot de benodigde 750 schapen en hiermee voortaan de heide zal begrazen. Vanaf 2020 wil de organisatie met deze inhuur-herder aan de slag.

Uitbreiding

De huidige schaapskudde bestaat uit ruim 250 Veluwse heideschapen, een zeldzaam huisdierras in Nederland. Landschap Overijssel vindt het vanuit cultuurhistorisch oogpunt van belang om dit oorspronkelijke ras, dat al eeuwen als landschapsbeheerder fungeert, te beschermen. De huidige kudde zal dan ook door de nieuwe herder overgenomen worden. Daarnaast streeft de organisatie ernaar dat de 500 nieuwe schapen ook Veluwse heideschapen zijn. De huidige kudde blijft dus de Lemelerberg begrazen, alleen met 500 'collega's' extra en onder toezicht van een andere herder. Naast een grotere schaapskudde, kunnen de bezoekers van de Lemelerberg blijven genieten van de grazende en rondtrekkende schaapskudde van Veluwse heideschapen. Wat de bezoeker zal ervaren, is dat over een paar jaar de heide nog vitaler is, waardoor het een leefomgeving van meer vogels, reptielen en insecten wordt. Nog meer natuurbeleving op deze prachtige berg dus.

Areaal heide neemt toe

Het areaal heide op de Lemelerberg neemt toe. Dat is zeer positief en iets waar Landschap Overijssel samen met vele partners al jaren aan werkt. Deze uitbreiding betekent dat de huidige kudde van ruim 250 schapen niet meer groot genoeg is om de heide voldoende te begrazen. Landschap Overijssel beheert haar heideterreinen al tientallen jaren met schaapskuddes. De schapen voorkomen dat de heide dichtgroeit met gras. Daarnaast zijn schapen goed voor de biodiversiteit.

Schubertconcert in Het Centrum

NIJVERDAL - Op zaterdag 30 maart verzorgt het Christelijk Zangkoor Nijverdal een Schubertconcert in Het Centrum Constantijnstraat 7a Nijverdal.

Dit concert, dat als naam Schubertiade heeft meegekregen, met een knipoog naar een muzikale traditie uit de Schubert-tijd, bevat prachtige zowel vocale- als instrumentale werken van Franz Schubert. Die Deutsche Messe (D872) zal daarbij niet ontbreken evenals delen uit de opera Rosamunde.
Aanvang 20.00 uur.

De entree is vastgesteld op tien euro.

Waterpolo Het Ravijn

Foto: Wim Beunk

NIJVERDAL - De waterpoloheren van Het Ravijn wisten zaterdagmiddag twee perioden lang in het spoor van UZSC te blijven.De Nijverdalse heren verloren uiteindelijk met 9-5 van de Utrechters. De waterpolodames wonnen met 9-6 van de Utrechters. De waterpoloheren moesten uiteindelijk de meerdere erkennen in de de gastploeg. Zowel heren 1 als dames 1 spelen zaterdagavond in Gouda een uitwedstrijd tegen Widex/GZC-Donk. Dames 1 starten zaterdag 23 maart om 18:00 uur in het Groenhovenbad met hun wedstrijd. Heren 1 volgt om 19:15 uur.

De Zweef verliest

NIJVERDAL - FC Winterwijk kwam goed uit de startblokken. Drukte De Zweef naar achteren. Was fel in de duels. Veroverde bijna alle tweede ballen. Kortom, was beter dan de blauwwitten. Niet verwonderlijk dat de ploeg na een kwartier de leiding nam na slecht wegwerken van de bal in de blauwwitte verdediging. De Zweef speelde zonder vertrouwen. Verloor niet alleen veel duels, maar was bij tijden niet eens in staat een pass over twee meter goed te geven. Eindstand 2-0.

De Platenkoffer

NIJVERDAL - Wouters Platenkast gaat op 23 maart In de Gauwe Geit door als De Platenkoffer. Vanaf 21.00 uur worden in café In de Gauwe Geit de beste en verrassendste covers gedraaid. Tijdens deze gezellige kroegavond kunnen songs aangevraagd worden,
maar worden ook bepaald door het kofferspel, waarbij tevens leuke prijzen te winnen zijn. De entree is gratis.

Gyverda Daarle

Foto: Gyverda Daarle

DAARLE - Gyverda Daarle heeft vrijdag wederom nieuwe sporttassen in ontvangst mogen nemen van hoofdsponsor Autobedrijf Manenschijn bv. Voor alle nieuwe leden ligt er zo'n mooie sporttas klaar! Namens alle leden en nieuwe leden hartelijk dank aan Autobedrijf Manenschijn!

Column: Het is pas over als de uitspraak is gedaan

Op 15 december 2016 werd een waardetransport overvallen in Amsterdam. De beide bestuurder en de bijrijder van het waardetransport zouden zijn bedreigd door een man met een vuurwapen. Deze man liet de beveiligers naar een afgelegen plaats rijden waar voor tonnen aan juwelen en horloges uit de wagen werden gehaald. Een deel van de buit werd diezelfde avond teruggevonden, een aanzienlijk deel van de buit is nooit achterhaald.

In januari 2017 werd na een incident met een vuurwapen op straat een deel van de verpakkingen waar de buit zich in had bevonden gevonden in een woning in Amsterdam. De mannen die zich in deze woning bevonden werden aangehouden en ondervraagd door de politie.

Weer maanden later werd een andere groep mannen aangehouden. Eén van hen was de bestuurder van het waardetransport. Onder deze groep van vier mannen bevond zich een klant van mij die mij vroeg hem bij te staan om hem te verdedigen. Alle verdachten hebben ontkend iets met de overval van doen te hebben gehad. Mijn klant was in beeld gekomen omdat een auto die leek op zijn auto in de buurt van het waardetransport was waargenomen en omdat hij een bekende is van andere verdachten.

Na een aantal maanden in voorarrest te hebben doorgebracht werden alle verdachten in vrijheid gesteld, omdat voor de verdenking van betrokkenheid bij de overval volgens de rechtbank onvoldoende bewijs aanwezig was. Deze beslissing was voor de officier van justitie in deze zaak geen aanleiding de zaak te laten vallen. In tegendeel. Er werd nog meer onderzoek gedaan.

In 2019 diende vervolgens de zaak gedurende meerdere dagen voor de rechtbank. In totaal 8 mannen stonden gezamenlijk terecht. Vier van hen werden vervolgd voor directe betrokkenheid bij de overval. Onder hen mijn klant. Het onderzoek had ondertussen opgeleverd dat sporen op het verpakkingsmateriaal dat in de woning was aangetroffen deels te herleiden was tot enkele verdachten, waaronder mijn klant.

Tegen de groep van vier verdachten eiste de officier van justitie straffen van tussen de 72 en de 74 maanden gevangenisstraf. Uiteindelijk oordeelde de rechtbank dat drie van hen – waaronder de bestuurder – zich inderdaad schuldig hadden gemaakt aan de overval. De geëiste straffen werden opgelegd aan deze drie. In het geval van mijn klant was volgens de rechtbank niet komen vast te staan dat hij betrokken was bij de overval. Om die reden werd hij van de overval vrijgesproken.

Wat mij vooral zal bijblijven aan deze zaak is dat de rechtbank in 2017 meende dat er onvoldoende bewijs was om de vier hoofdverdachten langer vast te houden en dat vervolgens twee jaar later drie van hen evengoed tot lange gevangenisstraffen werden veroordeeld. Het is – zoals zo vaak – pas over als de uitspraak is gedaan!

Heeft u zelf een probleem met justitie, of heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze column? Ik ben er voor u!


mr. Niek Hendriksen
www.strafrechtadvocaat
twente.nl

ELLEN Stoffen: Naaien is weer in de mode

HENGELO - ELLEN Stoffen in Hengelo viert op 19 maart, dat er al vijftig jaar een stoffenzaak in de Bandoengstraat zit, onder het motto "50 jaar stoffen in de Bandoengstraat".

We maken er een feestmaand van en elke klant krijgt een leuke attentie. Ellen Deters, eigenaar van deze bijzondere zaak in modestoffen en fournituren nam in 2012 de zaak aan de Bandoengstraat 50 over van de familie Siero. Zoals anders doet vermoeden, heeft de naam van de zaak niets met de eigennaam te maken, maar alles met de oude lengtemaat de "el".

Breed assortiment
ELLEN Stoffen biedt een breed assortiment aan stoffen van diverse leveranciers en prijs klassen, om vooral eigentijdse kleding te maken. Het gaat echt om modestoffen, volgens de laatste trends. Voor elk jaargetijde wordt een nieuwe collectie ingekocht. Het naaien van je eigen kleding staat momenteel weer volop in de belangstelling. Het is dé mogelijkheid om iets anders te dragen dan een ander. Jong en oud naait weer en mensen inspireren elkaar en dat is echt heel leuk. In de winkel dragen de dames ook altijd zelfgemaakte kleding van de stoffen uit de eigen collectie. Bij ELLEN Stoffen worden ook naailessen gegeven en sinds kort ook kindernaailessen.

Zomermode!
Inmiddels liggen de vele verschillende soorten zomerstoffen al weer in de winkel: bont, kleurig, met dierenprintjes. Het is weer een zonnige mode. Natuurlijk zijn er ook weer allerlei patroonbladen verkrijgbaar. Het leuke aan het zelf maken van kleding is dat je zelf het patroon, de stof en passende fournituren kiest. Met een lap stof creëer je zo een kledingstuk dat je precies past en waarvan er geen tweede bestaat! ELLEN Stoffen is gevestigd aan de Bandoengstraat 50 in Hengelo. Kijk ook op: www.ellenstoffen.nl

TV-serie Supporter van Elkaar

ENSCHEDE - Begin vorig seizoen lanceerde de stichting 'FC Twente, scoren in de wijk' een nieuw project: Supporter van Elkaar.

Diverse teamleden zetten zich in voor Enschedese gezinnen die het niet makkelijk hebben en een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. De gezinnen zijn afgelopen jaar op de voet gevolgd en hiervan is een serie van zeven afleveringen gemaakt. Supporter van Elkaar richt zich op gezinnen met multi-problematiek. Het doel is om binnen deze gezinnen een gezonde leefstijl te bevorderen en de participatie deelname aan de maatschappij te vergroten. De gezinsleden worden op een positieve manier gemotiveerd en krijgen zo meer zelfvertrouwen, hierbij is sport de rode draad. In de serie is te zien wat de gezinnen meemaken en wat de effecten zijn als de negatieve spiraal doorbroken wordt. De afleveringen van Supporter van Elkaar zijn wekelijks te zien op de kanalen van 1Twente, de website van TCTubantia en het YouTube-kanaal van FC Twente.

Roepende uilen

HAARLE - Met Natuurmonumenten kunt u op 30 maart op pad naar de roepende uilen op De Sprengenberg.

Het vertrek is om 20.00 uur bij Informatieschuur Erve De Pas aan de Molenweg 2 in Haarle. U wandelt met de boswachter door Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. In dit gebied met vele oude bomen wonen veel bosuilen, die hun kenmerkende roep zullen laten horen. Kinderen kunnen mee vanaf € 5,- en volwassenen vanaf € 7,-. Aanmelden voor deze wandeling is noodzakelijk en kan via www.natuurmonumenten.nl.

Schilderende boer exposeert

HOLTEN - Een expositie van schilderwerken van Broer Pekkeriet is vanaf 1 april in 'Museum Broer een leven lang boer!' te zien.

In het museum krijgt u een goed beeld van hoe het boerenleven, de werktuigen en gereedschappen in vroeger tijden waren en vanaf april is er ook weer de expositie te zien van de schilderijen van Broer Pekkeriet. U vindt het museum aan de Langstraat 38 in Holten. Van maandag tot en met donderdag kunt u van 11.00 tot 17.00 uur tegen betaling van € 5,- entree het museum bezoeken.

Theatercollege

NIJVERDAL - Op 27 maart om 19.30 uur geeft Susan Smit een theatercollege in De Smidse.

Susan Smit is schrijfster, columniste en spreekster. Het thema van deze boekenweek 'De moeder de vrouw' past bij haar en dus geeft ze tijdens de boekenweek een theatercollege. Kaarten vanaf € 10,- zijn te verkrijgen via www.zinin.com.

Dick Slagman geeft orgelconcert in Hasselt

RIJSSEN/HASSELT - Zaterdag 30 maart geeft organist Dick Slagman uit Rijssen een orgelconcert op het indrukwekkende Knol-orgel in de Grote Kerk in Hasselt.

Op het programma staan psalmen, gezangen en orgelliteratuur van onder andere Bach, Wely en Guilmant. Daarnaast zijn er koraalbewerkingen van Asma, Sanderman en improvisaties van de concertgever zelf.

Slagman kreeg aan de muziekschool in Rijssen les van Pieter-Jan Leusink en Dick Sanderman en later privélessen bij Jan-Willem Doctor uit Enschede. Van 1994 tot 2012 was Dick Slagman kerkorganist in de Oranjekerk. Sinds 2014 is hij organist in de Noorderkerk te Rijssen. Het orgelconcert begint om 19.30 uur en duurt ongeveer een uur. De kerkdeuren zijn open vanaf 19.00 uur. Iedereen is van harte welkom.

Ter Steege Advies & Innovatie

APELDOORN - Nog nooit had de bouwwereld te maken met zulke stevige opgaven en revolutionaire innovaties als tegenwoordig. Het nieuwe bedrijf Ter Steege Advies & Innovatie wil gemeenten en woningcorporaties, ontwikkelaars en bouwbedrijven helpen om hier doelbewust hun weg in te kiezen.

Met vijf bedrijven in Nederland is Ter Steege Bouw Vastgoed een vooraanstaande bouwer en ontwikkelaar. Toch springt Ter Steege Advies & Innovatie niet achterop de bagagedrager: het bedrijf opereert volledig zelfstandig en onafhankelijk. "We bundelen en delen niet alleen de kennis en ervaringsinzichten die binnen Ter Steege Bouw Vastgoed aanwezig zijn. Dat doen we ook met nieuwe kennis vanuit de verschillende organisaties en innovatieprogramma's waarbij we zijn aangesloten. Kennis verwerven is één ding, kennis vernieuwen en vergroten een tweede."

Kennis delen
Johan Riezebos was ruim 16 jaar directeur bij Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen en geeft nu enthousiast leiding aan Ter Steege Advies & Innovatie. De onderneming concentreert zich op drie actuele dossiers: 1. Energietransitie 2. Circulair bouwen 3. Duurzame innovatie. "We willen niet zomaar kennis delen: we willen eye-openers verspreiden."

Uitdagingen
"We moeten ervoor waken dat de dynamiek van deze tijd niet met ons op de loop gaat. Onder invloed van het klimaatakkoord, de voortsprintende technologie, het woningtekort en tegelijkertijd de sterke bevolkingsgroei tuimelen de innovaties en slimme oplossingen over ons heen. De bouwwereld is zo druk dat ze nauwelijks tijd heeft om nieuwe vindingen kritisch tegen het licht te houden. De sector moet ervoor waken dat ze niet klakkeloos achter elke mening en trend aanholt. Innovaties moeten praktisch zijn. Uitvoerbaar. Waarde toevoegen. Sneller bouwen, beter bouwen, kosten verlagen, betere energieprestaties, duurzaamheid verhogen. Daar gaat het onder de streep om. Niet om de publicitaire waarde van de innovatie voor je onderneming."        

Veel ervaring
Uiteraard maakt Ter Steege Advies & Innovatie dankbaar gebruik van de praktische ervaringen en inzichten binnen Ter Steege Bouw Vastgoed. "Dat is onze kracht. We zijn geen papieren tijgers maar weten waar we het over hebben. Ook als het gaat om landelijke of regionale pilots op het gebied van energietransitie, circulair bouwen of duurzame innovatie. Bij dit soort voortrekkers is Ter Steege regelmatig betrokken." Ter Steege Advies & Innovatie is gevestigd in het OAK Building op het Fizzion Park aan de Oude Apeldoornseweg 41 in Apeldoorn. Telefoon: 06-53819623 www.tsbouwvastgoed.nl

Fit en sportief de lente in!

RIJSSEN - Met het mooie zomerweer in het vooruitzicht, slaan Massagecentrum Twente en In Person Rijssen de sportieve handen ineen.

Uitzendbureau In Person Rijssen vindt het belangrijk dat de In Person ambassadeurs fit en gezond op de werkvloer verschijnen en Massagecentrum Twente heeft de kennis in huis om je fit en blessure vrij te houden. Een prachtige, aanvullende combinatie met als coach Gerrit Voortman. "Met de vele hardloopevenementen in het verschiet, is het natuurlijk belangrijk vooraf te trainen," zegt oud topatleet Gerrit Voortman. Gerrit geeft aan dat een goede loophouding cruciaal is voor het uithoudingsvermogen. Ook een trainingsschema op maat is van groot belang. Daarom organiseren Massagecentrum Twente & In Person Rijssen hardloop clinics om op deze manier ons samen voor te bereiden op de hardloopevenementen die zullen plaatsvinden in het voorjaar en in de zomerperiode. De eerste clinic zal starten op woensdagavond 3 april, we zullen dan om 18:45 uur verzamelen bij het kantoor van In Person Rijssen aan de Enterstraat 9A. Vervolgens worden we door Gerrit meegenomen voor een clinic. Ga jij graag een sportieve uitdaging aan en lijkt het jou leuk om mee te doen? Dan ben jij van harte welkom om mee te doen aan deze kosteloze clinic(s)! De trainingen worden dusdanig ingekleed dat het toegankelijk is voor elk niveau. De overige clinics zijn op 8 mei, 5 juni en 3 juli. We hebben een maximaal aantal van 50 deelnemers per clinic zodat we het persoonlijk en professioneel kunnen houden. Je vooraf opgeven is niet verplicht, maar wel aan te raden zodat we zeker weten dat er een plekje vrij is! Daarnaast ontvangt iedere deelnemer een gave goodiebag. Opgeven kun je doen door een mail te sturen naar rijssen@inperson.nl of info@massagecentrumtwente.nl.

Ultimate Buffalo overgenomen door Fisherman's Friend StrongmanRun

Foto: ANNAUF

TWENTE/NIJVERDAL - StrongWEB BV, de organisator van de Fisherman's Friend StrongmanRun en StrongSisterRun in Hellendoorn neemt de Ultimate Buffalo over. Ultimate Buffalo is een obstacle run met krachtoefeningen en werd vanaf 2014 georganiseerd op Vliegveld Twenthe.

"Wij geloven in het concept en onderscheidend vermogen van deze run ten opzichte van andere obstacleruns. Wij zien mogelijkheden om het evenement te laten groeien en in aangepaste vorm nog spectaculairder te maken voor deelnemers en het publiek. Daarnaast is het een mooie aanvulling op onze reeds bestaande evenementen", aldus Bas Wispels van StrongWEB. "Ultimate Buffalo zal vanaf nu dan ook verder gaan onder de naam StrongmanRun Throwdown."

Verplaatsing
Het nieuwe evenement vindt plaats op zaterdag 29 juni en zondag 30 juni 2019 in het FBK stadion in Hengelo. De StrongmanRun Throwdown bestaat uit obstakels in combinatie met kracht- en crossfit oefeningen op kortere loopafstanden, namelijk: 1.6KM (SCALED), 3.2KM (ADVANCED) en 4.8KM (RX). Het gehele evenement vindt plaats in het FBK stadion wat het voor deelnemers én publiek spectaculair maakt. Meer informatie over het evenement wordt binnenkort gecommuniceerd onder andere via www.strongmanrunthrowdown.nl.

Twentse Conference

NIJVERDAL - Maart is de dialect-maand en deze wordt afgesloten met de 'Twentse Conference'.

De conference wordt gegeven door Jan Riesewijk & collega's. Jan Riesewijk is geen onbekende, maar voor wie hem niet kent: Hij speelde onder andere in 'Van Jonge Leu en Oale Groond' en gaf samen met Helligen Hendrik en André Manuel de Twentse Eindejaarsconference van 2018 van RTV Oost. Kaarten voor de 'Twentse Conference' op 25 en 26 maart om 20.00 uur bij Grandcafé N-Joy kosten € 17,- per stuk en zijn te bestellen via tickets@grandcafe-njoy.nl, via WhatsApp 06-30027335 en bij de Toerist Info/VVV Hellendoorn-Nijverdal.

Liefde voor naald en draad

HOLTEN - Vanaf 26 maart is bij Oudheidkamer Hoolt'n de expositie 'Lammie's liefde voor naald en draad' te zien.

De expositie laat werkstukken met diverse handwerktechnieken zien van Lammie Steenhuis-Wierenga. In 1955 werd ze lid van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen. Ook gaf ze jarenlang handwerkcursussen in Holten. De expositie is te zien van dinsdag tot en met zaterdag tussen 13.30 en 16.00 uur bij de Oudheidkamer Hoolt'n aan de Dorpsstraat 27.

Verliefd op Cuba

NIJVERDAL - Op zondag 24 maart en woensdag 27 maart om 20.00 uur is de film 'Verliefd op Cuba' te zien bij ZINema.

De film draait om Loes die het vertrouwen in de liefde verloren is. Wanneer haar dochter dan gaat trouwen in Cuba, gaat zij naar het eiland. Die reis loopt misschien toch anders af, dan zij gepland heeft. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 8,- via www.zinin.com.

Kledingbeurs

HOLTEN - 'De Dame van Limburg' houdt een kledingbeurs van 28 tot en met 30 maart. De plek om alvast voorjaars- en zomerkleding in te slaan.

'De Dame van Limburg' is een winkel met tweedehands merkkleding voor dames. Tijdens deze kledingbeurs kan kleding ingebracht worden. De kleding dient wel schoon, gestreken en van goede kwaliteit te zijn. Daarnaast kan er natuurlijk ook geshopt worden om zo de kledingkast weer te vullen. Naast kleding worden er ook accessoires als sieraden en hoeden verkocht. Kom ook shoppen tijdens de kledingbeurs. 'De Dame van Limburg' vindt u aan de Kerkstraat 5 in Holten.

Te veel vrachtverkeer door de Stroekeld

Foto: Jan van de Maat

RIJSSEN - Er rijdt steeds meer zwaar vrachtverkeer door de Stroekeld en dat moet veranderen.

Raadslid Jan Beunk (Gemeentebelang) legde donderdagavond de vinger bij dit probleem in de Commissie Grondgebied. Volgens Beunk is er sprake van een ongewenste toename van het aantal grote vrachtwagens dat vanaf de Reggesingel via de Stroekeld naar het industrieterrein rijdt.

Beunk (foto) zei dat borden blijkbaar niet helpen en dat dit ook in de hand wordt gewerkt doordat de navigatiesystemen laten weten dat de Stroekeld ook inderdaad de kortste route naar het bedrijventerrein.
Dit leidt tot een ongewenste verkeersontwikkelingen op een weg als de Stroekeld die dwars door een woonwijk loopt.

Wethouder Jan Aanstoot zei het probleem te gaan onderzoeken en na te willen gaan hoe deze ontwikkeling kan worden gekeerd. .

Internationale leerlingen op bezoek bij Reggesteyn

RIJSSEN - Deze week zijn er bij Reggesteyn 24 leerlingen uit verschillende Europese landen te gast in het kader van het Erasmusproject.

Al jaren is Reggesteyn actief in dit internationale uitwisselingsproject, waarin het onderwijs van de toekomst in Europa centraal staat. Vanuit Reggesteyn zijn er 39 enthousiaste leerlingen geselecteerd die deelnemen aan het Erasmusproject. Deze 39 leerlingen hebben elk in een motivatiebrief aangegeven waarom ze graag willen meedoen. Daarnaast was een presentatie onderdeel van de selectieprocedure. De uitwisseling tussen de verschillende landen wordt verdeeld over 2 jaar. In de tussentijd doen de leerlingen opdrachten. Naast Reggesteyn doen scholen uit Duitsland, Portugal, Italië, Zweden en Griekenland mee. Het Erasmusproject is een initiatief vanuit de Europese Unie.

Leerzaam
"Dit is een erg leerzaam project", zegt Edward Huisman, docent lichamelijke opvoeding van Reggesteyn en (mede)initiatiefnemer van het project voor Reggesteyn. "Niet alleen wordt het Europees burgerschap gestimuleerd, ook de samenwerking met andere scholen en leerlingen is een hele ervaring. Daarnaast logeren de leerlingen ook bij onze leerlingen thuis, dus ze krijgen ook inzicht in elkaars cultuur", aldus de docent. De samenwerking in dit project vindt plaats door middel van subsidies vanuit de EU.

Toekomstproject
Het project waar de leerlingen zich mee bezig houden is 'the European School of the Future'. De leerlingen denken mee over de school van de toekomst in Europa. Ze gaan aan de slag met thema's als de nieuwe manier van onderwijs of bijvoorbeeld de implementatie van Europese waarden zoals gelijkheid of democratie. Daarnaast krijgen ze workshops over flexibele lesroosters, eigenaarschap van de leerling en meer. De leerlingen moeten ook nadenken wat er op het gebied van onderwijsvernieuwing binnen de eigen school gerealiseerd kan worden. Erg waardevol dus! Deze week zijn 24 leerlingen uit Portugal, Griekenland, Duitsland, Italië en Zweden te gast in Nijverdal. Naast het programma over the European School of the Future brengen de leerlingen een bezoek aan de UT. Zij krijgen daar workshops aangeboden en ze moeten in groepjes opdrachten uitvoeren. De buitenlandse gasten krijgen ook een stukje Nederlandse cultuur aangeboden, zoals een bezoek aan Amsterdam, schaatsen, een kijkje bij het Huis van Cultuur en Bestuur en een activiteit bij de Wilgenwaerd.

Volle Bak Samen Delen

HengeloDeelcontainerTwentemilieuEef / Godfried Bomanstraat 96©foto eric brinkhorst Foto: eric brinkhorst

TWENTE/SALLAND - Door heel Twente en Salland staan inmiddels 40 vrolijke containers. Dit zijn geen gewone afvalbakken. Dit zijn containers die door buurtbewoners gebruikt kunnen worden om etenswaren of spullen, die ze eerder gewoon zouden weggooien, een tweede leven te geven.

Het 'Volle Bak Samen Delen' is een initiatief van Twente Milieu en Natuur en Milieu Overijssel. Met dit initiatief willen ze proberen de afvalberg te verminderen door afval te voorkomen. Veel spullen worden weggegooid, omdat de gebruiker het niet meer nodig heeft. Vaak belanden daardoor goede en nog bruikbare zaken onnodig bij het afval. Door de deelcontainers kunnen nu anderen met deze spullen blij gemaakt worden. Het bespaart afval, maar door hergebruik hoeft er ook minder geproduceerd te worden.

De eerste
Door heel Twente en Salland verspreid staan 40 deelcontainers, die door de bestickering, deurtjes en planken erin heel herkenbaar zijn. In Hengelo werd de eerste 240 liter container uitgereikt aan Eef Veenman. Zijn reactie: "Het lijkt me grappig als er iets geks in de deelcontainer wordt geplaatst. Daar zit dan vast een verhaal achter. Daar ben ik dan wel benieuwd naar." De containers worden geplaatst bij de inwoners die deze container vrijwillig onder hun hoede nemen en zijn te vinden in Almelo, Borne, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente, Oldenzaal, Westerhaar, Haarle, Denekamp, Rijssen, Wierden, Langeveen en Rossum. De exacte locatie vindt u op www.twentemilieu.nl/vollebaksamendelen.

Column: Het Milieu

We zijn met ons allen opeens erg druk met het klimaat. De politieke partijen denken er allemaal anders over en: wat is waarheid?

In de media: "De politiek moet er mee aan de slag". "Zij moeten wet en regelgeving opstellen in de vorm van 'to do or not to do'". Niet alleen de politiek, maar ook wij, de burger moet er mee aan de slag. We weten altijd precies wat de ander moet doen, maar wat kan ik doen, laten we eens na onszelf kijken.

Tien jaar geleden wilde mijn zoon geen vlees meer eten, oké jongen, dan krijg jij geen vlees meer, maar gebruik ik noten, vleesvervangers, iets vaker een ei of meer kaas in sausjes op de groenten. Destijds was het goedkoper om die artikelen te kopen dan vlees. Inmiddels is de zoon het huis uit en regelt hij zijn eten zelf. Wel ben ik doorgegaan met vleesvervangers in de macaroni, bami etc. In eten waar je alles door elkaar hutselt is vlees slechts een onderdeel van het geheel. Ik denk dat de meeste mensen het eens zijn dat veel vlees niet nodig is, ook in verband met het milieu.

Het vreemde doet zich nu voor dat vleesvervangers steeds duurder worden, een zakje noten is niet echt goedkoop, vega vlees is soms nog duurder dan reclame aanbiedingen van kip, rund of varkensvlees. Ik heb aan verschillende mensen gevraagd: "Zou je minder op vakantie gaan omdat het ook milieu-belastend is". Dan is het antwoord vaak: "Ik heb mijn vakantie nodig en die paar keer per jaar zal heus niet zo erg zijn voor het milieu". "Zou je dan eerder gaan vliegen, met de auto rijden of met de fiets kampeertochten maken". Dan is meestal het antwoord: "Moeten we nu ook al de vakantie inleveren. We mogen al geen vuurwerk, geen paasvuren, diesel rijden, niet overal in de binnenstad met auto's komen"…

Een milieubewuste kennis, volgens haarzelf, is gek op mooie nieuwe kleding, dus ik vroeg haar: "En als je nu eens een heel jaar geen nieuwe kleding zou kopen in verband met het milieu en zeker omdat je nog genoeg hebt". Het antwoord was: "Die twee paar schoenen en die vijf jurkjes en enkele andere kledingstukken zullen echt niet zo milieubelastend zijn. Kijk eens naar Rusland, China en Amerika, dat zijn de grote vervuilers". Misschien is het goed als we eerst is gaan nadenken wat we "echt" over hebben voor het milieu voor we de politiek dwingen om maatregelen te nemen. De rekening komt toch bij ons uit, de consument. Omdat de industrie, als zij kosten moeten maken, dit gewoon doorberekent aan de consument.

Borbala, correspondent

Undercoversessie Johnny Cash

HELLENDOORN - Op 30 maart om 21.00 uur is er weer een Undercoversessie bij De Lantaarn. Dit keer met Johnny Cash.

Undercoversessies zijn geen optredens van coverbands, maar de allerbeste muzikanten die spelen in bekende bands en voor een undercoversessie een gelegenheidsband vormen. Op 30 maart is het de beurt aan Rocco Ostermann, Matthijs Stronks, Wout Kempkens, Gerco Aerts en Theun Supheert. Zij zullen gezamenlijk Johnny Cash eren. Vanaf 20.00 uur is De Lantaarn aan de Schapenmarkt 13 geopend. Kaarten in de voorverkoop via lantaarn.nl kosten € 14,- per stuk.

Wildpluk- wandeling

RIJSSEN - Tijdens het wandelen krijgt u meer informatie over wat er groeit en bloeit in de natuur. Eetbare planten worden misschien wel geplukt voor een soep achteraf.

Francine van Rossem is boerin van Kruidenhuis De Vlo. Onder haar leiding wordt er een wandeling gemaakt in de omgeving van Kruidenhuis De Vlo die ongeveer één tot twee uur kan duren. De natuur heeft veel meer eetbare planten dan men denkt. Francine van Rossem kan u daar tijdens de wandeling alles over vertellen. Na afloop wordt er iets te eten klaargemaakt of thee gezet van de oogst. Op 27 maart meewandelen kan vanaf 14.00 uur. Er wordt gestart bij Kruidenhuis De Vlo, Drostendijk 2 te Rijssen. Deelname kost € 7,50. Opgeven voor de wandeling is noodzakelijk en kan via francine@kruidenhuisdevlo.nl.

Ballet Black & White

NIJVERDAL - De Dutch Don't Dance Division komt met de balletvoorstelling Ballet Black & White naar het ZINiN Theater.

De toegankelijke voorstelling Ballet Black & White wordt door de jonge topdansers van De Dutch Don't Dance Division uitgevoerd. Het gezelschap is opgericht door Rinus Sprong en Thom Stuart. Zij zijn ook degene die deze balletvoorstelling componeerde voor de dansers. Het is een voorstelling met spannende contrasten en laat zowel romantiek als humor en abstractie zien. Ballet Black & White is op vrijdag 29 maart om 20.15 uur te zien in het ZINiN Theater aan de Willem Alexanderstraat 7. Kaarten zijn vanaf € 18,50 per stuk verkrijgbaar via www.zinin.com. De inleiding bij deze voorstelling start om 19.00 uur.

Wouters Platenkast door als De Platen-koffer in Gauwe Geit

NIJVERDAL - Op zaterdag 23 maart 2019 is het tijd voor De Platenkoffer. Liefhebbers van oude muziek komen volop aan hun trekken met deze echte klassiekers.

Vanaf 21.00 uur worden in café In de Gauwe Geit de beste en verrassendste covers gedraaid. Tijdens deze gezellige kroegavond kunnen songs aangevraagd worden, maar worden ook bepaald door het kofferspel, waarbij tevens leuke prijzen te winnen zijn. De Gauwe Geit is gevestigd aan de Joncheerelaan 15 in Nijverdal. Kijk ook op: www.indegauwegeit.nl

Graniet en Marmer House levert u luxe

Graniet en Marmer House

BAD-BENTHEIM - Een indrukwekkende showroom, eerlijk advies van medewerkers met passie en een breed assortiment, het Graniet & Marmer House heeft het. Net over de grens bij afslag twee Gildehaus kunt u terecht voor interieuroplossingen van keramiek en natuursteen en een goed advies.

Bij het Graniet & Marmer House heeft men een passie voor natuursteen en wil men meer mensen kennis laten maken met de kwaliteit en de schoonheid van dit natuurproduct voor uw interieur. De unieke gesteenten die de natuur biedt, voeden de passie van de medewerkers en inspireren hen elke dag weer om tot een productadvies te komen dat het beste bij de wensen van de klant past. De diverse tegelsoorten die worden aangeboden, haalt men van over de hele wereld om zo een ultiem kwaliteitsniveau te kunnen garanderen en de klant twee jaar garantie te kunnen bieden. Bij het Graniet & Marmer House vindt u een brede en diverse collectie tegels en vloeren van verschillende materialen. Van uniek en stijlvol marmer tot sterk en multi-inzetbaar keramiek en van slijtvast graniet tot travertin met zijn natuurlijke en ruwe uitstraling, de keuze is groot.

Breed assortiment
Ook voor diverse ornamenten van natuursteen kunt u er terecht. Zo vindt u er prachtig marmeren wastafels die uw badkamer helemaal af maken. Ook voor de bekleding van trappen, gevels en vensterbanken biedt men diverse stijlvolle oplossingen met natuursteen. Daarnaast biedt het Graniet & Marmer House natuurstenen tafelbladen aan die zowel in de horeca als in woningen zeker niet misstaan.

Korting
Profiteer momenteel van scherpe kortingen; zo betaalt u géén BTW, wat een besparing van 21 procent oplevert. Daarnaast ontvangt u nog eens tien procent extra korting! Benieuwd geworden? Kom langs aan Warschauer Strasse 11 in Bad Bentheim.

Budget Select Keukens: topkwaliteit voor scherpe prijs

HyperFocal: 0

RIJSSEN - Budget Select Keukens bewijst keer op keer dat de prijs van de keuken niet bepalend is voor de kwaliteit. Zij denken gewoon net iets beter na over jouw keuken en komen zo tot een combinatie van hoogwaardige materialen en apparatuur die altijd in het budget past. Zonder concessies te doen aan de mogelijkheden en kwaliteit.

"Een nieuwe keuken is een investering voor jaren. Bij Budget Select Keukens daarom geen 'verborgen' kosten en dure tegenvallers achteraf. "Wij verkopen namelijk gewoon de beste keuken voor de beste prijs. Geen addertjes onder het gras." Aldus Herman van de Noort. We zijn erin geslaagd om een selectie aan complete kwaliteitskeukens samen te stellen die betaalbaar is voor iedereen. Uiteindelijk gaat het om de juiste afstemming van de keuken met de wensen van de klant. Dat betekent dat de klant precies krijgt wat hij nodig heeft, niet meer maar zeker ook niet minder."

Kwaliteitsapparatuur
Bij Budget Select Keukens kunt u ook kiezen uit een breed assortiment moderne inbouwapparatuur in elke prijsklasse. De merken waar zij mee samenwerken staan allemaal stuk voor stuk garant voor topkwaliteit en jarenlang kookplezier. Alles uiteraard voor de beste prijs.

Kopersactie
Regelmatig verrast Budget Select Keukens naast die scherpe keukenprijs haar kopers ook nog met een leuke actie. In de maand maart en april mogen kopers rekenen op gratis montage van de keuken en een mooie luxe messenset straks voor op de nieuwe keuken.

Tweede Paasdag geopend
Bent u van plan om op korte termijn keukens te gaan kijken, dan kunt u ook op 2e Paasdag terecht bij Budget Select Keukens in Rijssen. De showroom is die dag geopend van 12.00 – 17.00 uur.

Kom langs
Budget Select Keukens is gevestigd aan de Nijverheidsstraat 42a, Rijssen. Telefoon: 0548-538 666. Kijk ook op: www.budgetselect.nl

Ontdek de nieuwe buitencollectie bij PAND 55

NIJVERDAL - Heeft u nieuwe tuinmeubelen nodig? PAND 55!!! Achter de deuren van deze winkel aan de Grotestraat in Nijverdal vind je een mooie collectie eigenzinnige buiten-meubelen. Van Lounge en Dining sets tot tafels, stoelen en tuinbanken. Dit alles tegen een betaalbare prijs.

De komende voorjaars-maanden is Pand 55 zondags geopend. Lekker rondsnuffelen in de sfeervolle showroom. De afgelopen week is de sfeervolle showroom weer helemaal opnieuw ingericht met de nieuwste voorjaarscollecties. Ook prachtige woonaccessoires, binnen-meubelen en verlichting. Het assortiment wordt continu aangevuld. Naast de grote collectie binnen- en buitenmeubelen, kun je bij Pand 55 ook terecht voor de functionele dames- en heren jassen van Kjelvik. En een mooie, eigenzinnige collectie dameskleding in mooie heldere kleuren. Vooral in de maten 40 tot 46.

Kom langs
Ook sfeer proeven? Kom naar Pand 55 aan de Grotestraat 55 in Nijverdal. Zij zijn geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur, zaterdag tot 17.00 uur, donderdagavond tot 21.00 uur en zondags van 13.00 tot 17.00 uur.

Leuke actie
Let op! Tijdens de koopzondagen op 24 en 31 maart is er een leuke en lekkere actie in samenwerking met Bonvanie. Houd de site en Facebook-pagina van Pand 55 in de gaten.