Hart van Nijverdal

8 maart 2019

Hart van Nijverdal 8 maart 2019


Jeugdige astronomen geslaagd!

Foto: Sterrenwacht

NIJVERDAL - Onlangs kwam er een vreugdevol einde aan de cursus "astronomie voor jongeren". Na vijf zaterdagmiddagen op de Sterrenwacht in Nijverdal konden de jonge deelnemers het certificaat van een geslaagde cursusdeelname in ontvangst nemen.

Dat gebeurde op de Sky-Walk van de sterrenwacht vlak onder de grote radiotelescoop en de koepel. Het was een boeiende cursus waarin eenvoudige theorie werd afgewisseld met praktische voorbeelden en opdrachten. Zo werd uitgebreid kennis gemaakt met het zonnestelsel maar ook werden bijvoorbeeld de afstanden in het heelal, de kometen, telescopen en de ruimtevaart behandeld. Tijdens de vijf lessen was er tijd voor de praktijk van sterrenkunde zoals: het maken van een sterrenkaart, een handspectroscoop en demonstratieproeven, enz... Natuurlijk konden de jeugdige astronomen op een speciale waarneemavond door de grote telescopen kijken.

Milky Way en Mars
Het planetariumbezoek was één van de vele hoogtepunten van de cursus en mede daardoor kwam het dat de jonge cursisten - zonder uitzondering - heel erg tevreden waren over de inhoud van de cursus en de docenten. Dat zou misschien ook iets te maken kunnen hebben met de diverse versnaperingen die ze regelmatig kregen, zoals "Milky Way en Mars repen". Maar nee... Aan de gezichten is wel af te lezen dat ze het oprecht echt naar hun zin hebben gehad. Dat gold overigens ook voor de docenten Jan Hut en Kees Kaspersma die vonden dat de klas zich gedurende de vijf zaterdagmiddagen heel goed had gedragen. Degene die ook een grote bijdrage aan de cursus leverde met drankjes, marsjes en milky ways, was Ria Schiphorst, helaas staat deze trouwe verzorgster niet op de foto.

Sterrencollege
Op donderdagavond 18 april komt Prof. Dr. S Bentvelsen een college houden bij de sterrenwacht over de zoektocht naar de allerkleinste deeltjes in de natuur. Een zoektocht zoals dat gebeurt met de grote CERN deeltjesversneller in Geneve. Het bestuur van de Sterrenwacht Hellendoorn is erg ingenomen het feit dat prof. Bentvelsen bereid is gevonden om af te reizen naar Nijverdal. Voor dit sterrencollege van bijna twee uur wordt dan ook een grote opkomst verwacht. Aanvang: 20.00 uur.

S.O.S. heeft geld beschikbaar voor senioren

Foto: St SOS

HELLENDOORN/NIJVERDAL - De Stichting Ondersteuning Senioren (S.O.S.) geeft subsidies voor activiteiten en aanschaffingen die het welzijn van senioren in de gemeente Hellendoorn bevorderen. Er komen echter te weinig aanvragen binnen.

"We zijn al ruim dertig jaar actief om senioren binnen de gemeente Hellendoorn financieel te ondersteunen bij nuttige of aangename dingen", aldus Gerard Klein, voorzitter van de S.O.S. "In de begintijd als Vrienden van Welzijn Ouderen, de laatste jaren onder de naam Stichting Ondersteuning Senioren Hellendoorn-Nijverdal, afgekort S.O.S. We stimuleren op aanvraag initiatieven, helpen financieel bij een opstart, kunnen geld geven voor de aanschaf van materialen en dergelijke, als het maar bevorderlijk is voor het welzijn van ouderen binnen de gemeente Hellendoorn", vervolgt Klein.
"Het moet wel gaan om een groep senioren en niet om een enkele persoon", vult Reinder van Zanten, penningmeester, aan. "Dat kan een vereniging of stichting zijn, maar ook gewoon een groep senioren die samen iets willen doen of gebruiken. Er zijn natuurlijk wel voorwaarden aan verbonden. Zo moeten er geen andere, meer logische, wegen voor ondersteuning bestaan en sommige activiteiten vallen ook buiten de boot, bijvoorbeeld als ze hoofdzakelijk politiek of religieus van aard zijn".

Er komen veel voorbeelden van aanvragen op tafel, die de afgelopen tijd tot een financiële bijdrage hebben geleid. Soms van maar net honderd euro, soms van een paar duizend euro. Een kleine greep: Na een verbouwing van de Hospice Noetsele werden de vier kamers van een tv voorzien; Een groep senioren in één van de kernen kon een koersbaluitrusting kopen; Er werden bijdragen gegeven aan beweeg- en beleeftuinen voor ouderen; Geld voor de opstart van het Parkinson Café en bijvoorbeeld ook voor het op weg helpen van senior speeddates; Laptops voor een project, waar basisschoolleerlingen en ouderen over en weer kennis en vaardigheden overdragen; Allerlei subsidies voor initiatieven die beweging van ouderen stimuleren, maar die tegelijk ook vaak een belangrijk sociaal aspect hebben. Zoals de aanschaf van voetbaltenues (zie foto) voor het aantrekkelijker maken van de Wandelvoetbalvereniging Regge United, een seniorenclub voor de hele gemeente Hellendoorn.

"De laatste tijd is het aantal aanvragen om ondersteuning beperkt. Toch zullen er vast nog heel veel ideeën en wensen in onze gemeente leven, die met steun van de S.O.S. gerealiseerd kunnen worden. Maar dat gebeurt dan niet omdat men ons niet kent of niet weet te vinden", stelt Reinder van Zanten.
"De grote organisaties, zoals Stichting DeWelle, weten van ons bestaan en bemiddelen wel eens bij een aanvraag. Maar van kleine organisaties of gewoon groepjes van ouderen vernemen we te weinig. En het is natuurlijk jammer dat wij geld beschikbaar hebben waar ouderen nuttige en aangename dingen van kunnen doen, maar waar niet om gevraagd wordt. Dus kom op met die aanvragen!" benadrukt Gerard Klein. De S.O.S. (erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling ANBI) krijgt zelf geld via donaties vanuit de burgerij. In de blad Even Buurten, dat in april bij senioren in de bus valt, zit een acceptgiroformulier dat voor een gift kan worden gebruikt. "En of die gift nu twee euro of vijftig euro is, het wordt allemaal evenzeer gewaardeerd. En dat geldt natuurlijk ook als men zelf de overschrijving maakt naar onze bankrekening NL88 INGB 0005 3216 99. Dit krantenartikel levert vast weer nieuwe aanvragen op, dus we hebben de donaties hard nodig", besluit Van Zanten. Aanvragen voor een subsidie moeten schriftelijk worden ingediend op een speciaal formulier, digitaal verkrijgbaar via ondersteuningsenioren@outlook.com of (als papieren versie) aan de balie van De Welle, Constantijnstraat.

Jaargang: 4 • Nr 152• Wk 10

Het dak eraf...

Foto: Jan-Pieter van Vree

NIJVERDAL - Het dak ging er weer af vorige week in het clubhuis van De Zweef.

Carnaval bij de Gagelkealtjes. Compleet met Trotwaarband en Raden van Elf uit omliggende plaatsen met dansmariekes en veel leut. Heel wat Zwevers hadden de moeite genomen hun carnavalspak op te zoeken en af te reizen naar de Koersendijk.

Foto: Jan-Pieter van Vree
Foto: Jan-Pieter van Vree

Rond half tien kwam Prins Marcel met zijn gevolg voor het officiële startsein van de feestelijkheden door het voorlezen van zijn proclamatie en uitreiken van vele medailles. Daarna was het nog heel lang feest in Nijverdal.

Brommers kiek'n bie Lucky' met Middle of the Road

RIJSSEN – 'Brommers kiek'n bie Lucky', noemen de gebroeders Wim en Bertus van de Merwe het. Na het succes van vorige jaren organiseren zij vrijdag 29 maart 2019 a.s. in de Rijssense discotheek 'Lucky' voor de veertiende keer BROMMERS KIEKEN.

'We hebben voor die avond weer een grote naam weten te strikken', vertellen de gebroeders. Met trots kunnen ze melden, dat uit Engeland MIDDLE OF THE ROAD op het podium van Lucky zal staan. Verder zal BEATLINE ook optreden. Liefhebbers van de jaren '60 en '70 komen dus opnieuw volledig aan hun trekken.' En er is een afterparty!

Zelf optreden
Het wordt niet alleen maar 'Brommers Kiek'n', maar ook kan er zelf opgereden worden. Op de grote parkeerplaats achter 'Lucky' staan vanaf 19.00 uur brommers klaar, (PUCH, KREIDLER, enz ) Voor helmen wordt gezorgd!!! In Lucky zelf staan weer unieke exemplaren van brommers uit de jaren 60 en 70.

Kaarten
Kaarten zijn nu te koop. Voor meer info zie www.lucky.nl. Tickets te koop via de website of bij de Primera winkels en in Nijverdal bij de VVV. De vorige editie Brommers Kieken was uitverkocht, dus koop op tijd uw kaarten. Zaal open: 20.00 uur; aanvang: 20.45 uur

Klussen bij September Nijverdal tijdens NLdoet

September Nijverdal Foto: Leonie Smit

NIJVERDAL - Tijdens NLdoet op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart 2019 kunt u volop aan de slag voor allerlei grote en kleine klussen in Nederland. Bij Wonen bij September kan in verschillende woonhuizen de handen uit de mouwen gestoken worden. Ook bij September Nijverdal. Zo maakt u in één dag het leven van ouderen met dementie net een beetje mooier.

De klussen en activiteiten zijn totaal verschillend van aard. Voor iedereen is er dus wat wils. Wat dacht u van koken samen met de bewoners in Nijverdal? Of verhoogde plantenbakken maken, zodat de bewoners zelf makkelijk kunnen tuinieren dit voorjaar en deze zomer.

Overzicht activiteiten

Een overzicht van de verschillende klussen van September vindt u op www.wonenbijseptember.nl/nldoet. Of u kijkt op www.nldoet.nl om een mooie activiteit te zoeken bij u in de buurt die goed bij u past.

Vrijwilliger bij September

Natuurlijk is NLdoet niet het enige weekend dat wij samenwerken met enthousiaste vrijwilligers. We hebben heel vaak leuke activiteiten, we koken elke dag met onze bewoners, gaan er graag op uit en hebben vaak grote tuinen. U kunt dus het hele jaar door de bewoners helpen met tuinieren, koken, boodschappen doen, muziek maken, dansen, bewegen, fietsen of gewoon lekker een plaatje luisteren of spelletje doen.
U bent altijd welkom. Neem voor meer informatie contact op met Heidi Cruiming, leidinggevende bij September Nijverdal via 088-1840161 of email: heidi.cruiming@
wonenbijseptember.nl.

Jeugd Nijverdal goed verlicht

Foto: Stichting De welle

NIJVERDAL - De jongerenwerkers van Stichting De Welle deelden afgelopen vrijdag fietsverlichting uit aan jongeren die onderweg waren naar Lucky.

Een bekend probleem voor iedere automobilist, fietsers zonder licht. Als het donker is, is het soms lastig om fietsers te zien. Fietsers denken vaak ten onrechte dat ze beter zichtbaar zijn dan dat ze echt zijn.

Om ongelukken en verkeersboetes te voorkomen hebben de jongerenwerkers van Stichting De Welle op vrijdagavond 1 maart fietslampjes uitgedeeld op de kruising Rijssensestraat/P.C. Stamstraat. Omdat het ook nog eens nationale complimentendag was, zat er aan ieder setje lampjes ook een complimentje vast. "Ik kan je niet altijd followen, maar ik like je wel".
Tijdens de actie werd duidelijk dat veel jongeren wel goed werkende verlichting op hun fiets hebben. Dus ook daarvoor onze complimenten!

Opening Grotestraat

NIJVERDAL - Vrijdag 29 maart vindt de feestelijke opening plaats van de vernieuwde Grotestraat. Gedeputeerde Monique van Haaf van de provincie Overijssel en wethouder Margreet Overmeen verrichten samen de openingshandeling. Daarbij stellen zij voor het eerst de nieuwe waterpartijen in de Grotestraat in werking ter hoogte van het Henri Dunantplein. Voorafgaand aan de openingshandeling vindt de openingsloop plaats. De opening van de Grotestraat is de start van een feestelijk weekend in het centrum. Op zaterdag 30 maart is de jaarlijkse modeshow. Op zondag 31 maart is het koopzondag in het centrum van Nijverdal.

Boomfeestdag

HELLENDOORN - Op woensdag 13 maart neemt de gemeente Hellendoorn voor de 48e maal deel aan de Nationale Boomfeestdag. Wethouder Dennis op den Dries plant om 10.00 uur samen met twee kinderen van de Elimschool een winterlinde aan de Kathuizenweg schuin tegenover nummer
2. Vervolgens planten alle kinderen nog wilde appels, wilde peren, winterlindes en lijsterbessen langs de Kathuizenweg. Belangstellenden zijn van harte welkom om bij de aanplant van de bomen aanwezig te zijn.

Voorjaarsbeurs Kruidenwijk

NIJVERDAL - Zondag 10 maart is de sporthal in de Kruidenwijk weer omgebouwd tot een super sfeervolle en gezellige beurs, de Voorjaarsbeurs & Proeverij. Het is alweer de 5e keer op rij dat deze georganiseerd wordt. De laagdrempeligheid van de gratis entree en de €0,50 voor een "Proevererijbonnetje" blijken een schot in de roos. Dit, samen met een mooi wisselend aanbod op de beursvloer, wordt door de gemiddeld 2500 bezoekers zeer gewaardeerd. Ook dit jaar is er weer genoeg te zien, te beleven en te proeven. Aanvang 11.00 uur, einde 17.00 uur, entree gratis.

Sazz Leonore

NIJVERDAL - Sazz Leonore het grootste soul & jazz talent van haar generatie. Zij staat met haar songs op de playlists van de grote Amerikaanse Jazz station. Op 17 maart zijn de klanken van haar zwoele stem te horen in 'De Smidse'. Kaarten via: www.zinin.com.

Op wie ga je stemmen op 20 maart?

Foto: Pixabay

De verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap naderen met rasse schreden. Op 20 maart mag je naar de stembus. Weet je al wat jij gaat stemmen?

Kiesgerechtigden hebben inmiddels de stempassen voor de verkiezing van leden van de Provinciale Staten en het Waterschap in de brievenbus gekregen. Neem naast de stempas ook een identiteitsbewijs (paspoort, NL identiteitskaart of rijbewijs) mee, anders mag u niet stemmen. Voor deze verkiezing geldt dat uw identiteitsbewijs maximaal 5 jaar verlopen mag zijn. Persoonlijk kunt u tot uiterlijk 19 maart 12.00 uur een vervangende stempas aanvragen. Een schriftelijk verzoek voor een vervangende stempas kunt u doen tot en met 15 maart 2019. Als u daarna uw stempas terugvindt, kunt u daarmee niet meer stemmen. Dat kan alleen met de nieuwe stempas.

Waar kunt u stemmen ?

De gemeente vraagt u om het stembureau te bezoeken dat op uw stempas staat. Zo voorkomen we dat bij stembureaus wachttijden ontstaan, terwijl andere weinig te doen hebben. Kijk op www.waarismijnstemlokaal.nl om het stemlokaal bij jou in de buurt te vinden.

Provinciale Staten

U kunt in elk willekeurig stemlokaal in gemeente Hellendoorn stemmen.

Waterschap

Het grootste deel van de inwoners van gemeente Hellendoorn valt onder het waterschap Vechtstromen. Voor dit waterschap kunt u in alle stembureaus behalve Sporthal Haarle stemmen. Een klein deel van de inwoners van gemeente Hellendoorn valt onder het waterschap Drents Overijsselse Delta. Voor dit waterschap kunt u alleen stemmen in: Sporthal Haarle, Jan Barbierschool en het Mobiel stembureau.

De stemlokalen zijn geopend van 's ochtends 07.30 uur tot 's avonds 21.00 uur en allemaal toegankelijk voor mindervaliden. Op uw stempas staat het stemlokaal bij u in de buurt.

1. Huis voor Cultuur en Bestuur, Willem-Alexanderstraat 7 Nijverdal
2. Gebouw OZO, H A Hartholtstraat 4 Nijverdal
3. Prinses Marijkeschool, Noetselerbergweg 23 Nijverdal, ingang Slotmansweg
4. Wijkgebouw de Brake, Schipbeekstraat 1 Nijverdal
5. Wijkgebouw Blokkendoos, Godfried Bomansstraat 28 Nijverdal
6 Wijkgebouw 't Diekhuus, PC Boutensstraat 1 Nijverdal
7. Wijkcentrum Groot Lochter, Bachlaan 56 Nijverdal, ingang sportzaal
8. Basisschool de Meander, Lochtersweg 1 Nijverdal
9 .Scholengemeenschap Reggesteyn, Willem de Clercqstraat 7 Nijverdal
10. Woonzorgcentrum De Blenke, Reggeweg 42 Hellendoorn
11. Leerkamer Protestantse gemeente, ingang Zuid Esweg Hellendoorn
12. Basisschool De Es, ingang A F Lanckerstraat Hellendoorn
13. Basisschool de Schaapskooi, Kuperserf 47 Nijverdal
14. Dorpshuis Sion, G H Kappertstraat 45a Nijverdal
15. Daltonschool Reggewinde, Morgenster 2 Nijverdal
16. Dorpshuis Kadiek, Nieuwstadweg 1a Daarle
17. Kulturhus 't Trefpunt, Gerhard Nijlandstraat 2 Daarlerveen
18. Sporthal Haarle, Veldkampsweide 3 Haarle
19. Buurthuis de Leemkamp, Leemkampweg 2 b Hellendoorn
20. Jan Barbierschool, Ommerweg 138 Hellendoorn
21. Gebouw Bunga Tandjung, Molukkenstraat 4 Nijverdal
22. Kulturhus Kruidenwijk, Kuperserf 43 Nijverdal
23. Mobiel Stembureau:
06.30-08.15 NS Station Nijverdal
09.30-10.30 Het Laarmanhuis in Haarle
11.00-12.00 Verpleeghuis Krönnenzommer in Hellendoorn
14.00-15.00 Woonzorgcentrum de Hoge Es in Nijverdal
15.30-16.30 Woonzorgcentrum de Parallel in Nijverdal

Column

Doe eens lief

Laatst verontschuldigde een buurman zich voor het feit dat hij mij niet teruggegroet had omdat hij mij niet had herkend. Ik reageerde met de opmerking dat hij voortaan gewoon iedereen maar moet groeten die hij tegenkomt en dat je dan misschien wel iemand heel blij hebt gemaakt.

Laatst stond ik bij de kassa bij de Albert Heyn. Daar stond een oude man enorm te hannesen met zijn portemonnee, het lukte hem niet zijn pasje uit zijn portemonnee te halen. De jongeman achter de kassa vroeg hem: "Zal ik even kijken. De rij achter de kassa glimlachte en wachtte geduldig tot het gewenste pasje tevoorschijn kwam.

Laatst zag ik een vrouw langs de weg met een plastic zak. Ze raapte alle rotzooi die mensen hadden achtergelaten op en stopte het in de plastic zak. Ik denk dat ze het thuis in haar vuilniszak stopt.

#DOESLIEF - Een mooie reclame van Sire. Een goed voornemen.

Net als afgelopen maandag, de complimentendag. Aardig zijn tegen en voor elkaar. Elkaar groeten. Een praatje maken. Even ingrijpen als je ziet dat het verkeerd gaat. Hoe moeilijk kan het zijn.

Je hoeft geen Nelson Mandela of Moeder Theresa te zijn om jouw steentje aan een betere wereld bij te dragen.

Doe eens lief. Ja!!

Amateurkunstenaars exposeren in HvCB

Foto: Gemeente Hellendoorn

Wethouder Anja van den Dolder opende vorige week Eigen Oogst Uitgelicht voor deelnemers en genodigden. Maar liefst elf amateurkunstenaars exposeren tot en met 31 maart ieder drie of vier werken in de meest uiteenlopende technieken.

De kunstenaars zijn verkozen door de ruim 3000 bezoekers van de expositie Eigen Oogst in november 2018 in de Smidse. De deelnemers aan die expositie mochten toen allemaal slechts één werk tonen.

Op grond van ruim 1600 ingeleverde keuzeformulieren van bezoekers zijn nu elf kunstenaars geselecteerd om meer van hun talent aan het publiek te tonen:
glaskunstenaar Gert Bladder, beeldhouwer Ellen van Coeverden, keramisten Ingrid Hegeman en Luiksje Roelofs, fotograaf Marinus Rouweler, naaldkunstenares Thea Verkroost en de schilders/tekenaars Ilonka Pultrum, Mariet Wichers Schreur, FransienTromp, Anja Hegeman en Bertus Seinen.

Waar Eigen Oogst en ook Eigen Oogst Uitgelicht in het verleden op wisselende locaties werden gehouden, lijkt de organisatie nu vaste ruimten te hebben gevonden. Al enkele jaren is de expositie in november in De Smidse en de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur is nu al voor de derde keer locatie van Uitgelicht.

De expositie is toegankelijk gedurende de openingstijden van het huis voor Cultuur en Bestuur.

Beleef autisme in het ABC-circuit

Foto: Pixabay

NIJVERDAL - Evenmens, informele zorg voor elkaar organiseert vanuit Oase (Ouders Autisme Steunen Elkaar) het Autisme Belevings Circuit. Via tien korte opdrachten brengt het ABC je in de gevoelswereld van autisme. Vanwege de grote behoefte aan deelname, worden meerdere bijeenkomsten georganiseerd. U kunt zelf de datum en locatie kiezen.

Het Autisme Belevings Circuit is voor iedereen die autisme wil ervaren en leren kennen. Elke opdracht probeert je mee te nemen in de wereld van autisme met betrekking tot horen, zien, ruiken, voelen en proeven. Dit wordt steeds gekoppeld aan een tip over autismevriendelijkheid. Iedereen uit het gehele werkgebied van Evenmens, informele zorg voor elkaar is welkom! Check de website voor meer informatie, www.evenmens.nl.

Datum: 13 maart bij Elckerlyc, Butzelaarstraat 22 te Luttenberg.

Datum 27 maart bij Hervormd Centrum, Hoofdweg 166, 7676 AK te Westerhaar.
Tijd: Inloop vanaf 19.15 uur, programma van 19.30 – 22.00 uur. Kosten: €5,- per persoon.

U kunt zich aanmelden voor bij Evenmens, informele zorg voor elkaar.
Tel: 0548 638830 of mailen naar
hspoolder@evenmens.nl

Voorbereiden op de Triathlon Holten

Foto: PR Triathlon Holten

HOLTEN - Ter voorbereiding op de Triathlon Holten 28 en 29 juni worden weer clinics aangeboden. In samenwerking met Atletiekvereniging Holten, Fietsgroep Wim Reins, triatlonvereniging Triathlon Team Holten en ZPC Twenhaarsveld kan iedereen zich klaarstomen voor een goede triathlon in juni.

'Omdat niet iedereen op alle onderdelen training nodig heeft hebben we diverse clincis met de verenigingen samengesteld', aldus Anita Brinks, bestuurslid van de Triathlon Holten. Men kan kiezen voor zwemtraining, fietstraining, looptraining of een combinatie van twee of drie onderdelen. Via het inschrijfformulier op de website www.triathlonholten.nl is dat zeer eenvoudig aan te geven. De trainingen staan onder leiding van ervaren trainers, die de deelnemers klaarstomen voor de diverse onderdelen en de wissels. 'Alle deelnemers krijgen ook een leuk shirt, vergeet dus niet je maat op te geven'.

Starten met fietsclinics

Foto: PR Triathlon Holten

Op 29 maart staat de eerste fietsclinic op het programma. Daar starten de deelnemers met basisbeginselen zoals het afstellen van de fiets en de helm. 'Dat lijkt misschien vanzelfsprekend maar is erg belangrijk om mee te beginnen'. Vanaf 1 april starten de looptrainingen en vanaf 1 mei de zwemtrainingen.

Speciale clinics voor de jeugd

De jeugdclinics (vanaf 8 jaar) starten op dinsdag 21 mei. In 4 trainingen op dinsdagavond worden kids voorbereid op de triathlon. De trainingen worden afgesloten met een parcoursverkenning op vrijdag 21 juni. Schrijf je snel in, want het aantal plaatsen is beperkt!

Triathlon Holten

In 2019 wordt in Holten opnieuw een internationale triathlon voor elite atleten georganiseerd. Deze editie wordt een Premium European Cup en junior Cup georganiseerd. Naast de internationale wedstrijd is er ook voor de recreatieve deelnemers en publiek een boordevol sportief en feestelijk programma neergezet. Op vrijdag 28 juni en zaterdag 29 juni wordt in Holten de 35e editie georganiseerd van het internationale topsportevenement. Zwemmen in de Domelaar, fietsen op en rond de Holterberg en lopen door een sfeervol Holten; het is een combinatie die niet alleen internationale toppers aanspreekt maar ook vele honderden recreatieve deelnemers. De Triathlon Holten Premium European Cup biedt voor elk wat wils. Inschrijven: www.triathlonholten.nl/inschrijven-clinics.

Steken Twentse gemeenten kop in het zand?

TWENTE - Iedere burger heeft met de gemeente te maken. Sowieso maken we jaarlijks een fors bedrag over aan onze gemeente voor onroerendzaakbelasting, riool- en afvalstoffenheffing. Daarnaast gaat een belangrijk deel van de belastingen die wij betalen (loonheffing, btw, etc.) via het Rijk weer terug naar de gemeenten.

Maar hoeveel geld gaat er in een gemeente om? En wat doet de gemeente met ons geld? Hebben gemeenten geld over of juist tekort? Om meer inzicht te geven in het gemeentelijke reilen en zeilen moeten gemeenten vanaf 2017 extra informatie geven over bijvoorbeeld hun overheadkosten en aan welke taken zij hun geld besteden. Dat bracht Eshuis Accountants en Adviseurs op het idee om op basis van de jaarrekening 2017 en de begroting 2019 van de 14 Twentse gemeenten een benchmark op te zetten. Daarbij vergelijken ze niet alleen de 14 gemeenten onderling, maar ook hoe de Twentse gemeenten het doen ten opzichte van de rest van Nederland. "Wist u dat in de begroting van de Twentse gemeenten jaarlijks meer dan € 2 miljard omgaat? Of dat ultimo 2017 de 14 gemeenten een bedrag van ruim een half miljard euro in grondexploitaties hebben geïnvesteerd? En daar € 185 miljoen verlies op hebben afgeboekt?"

Bij de vergelijking met de rest van Nederland liepen ze, bij Eshuis Accountants en Adviseurs, tegen een aantal opvallende zaken aan:
• De Twentse burger betaalt meer gemeentelijke belastingen
• In 2019 teren de Twentse gemeenten fors in op hun reserves, meer dan de rest van Nederland
• De Twentse gemeenten zijn armer dan de gemiddelde Nederlandse gemeente, maar laten qua financiële reserves niet het achterste van hun tong zien

Kop in het zand?
Tot slot het volgende: In 2015 heeft er een omvangrijke decentralisatie in het sociale domein plaatsgevonden waarbij de uitvoering van de WMO en de Jeugdzorg bij gemeenten zijn neergelegd. Voor alle gemeenten is het een worsteling om de financiën van die verkapte bezuinigingsoperatie op orde te krijgen. Dat is ook verdraaid lastig, want de gemeente heeft maar beperkte knoppen om aan te draaien en de vraag neemt alleen maar toe. Daarom verbaasde het ons dat de uitgaven op dit terrein in de begroting 2019 ten opzichte van voorgaande jaren nauwelijks stijgen. Steken gemeenten de kop in het zand? Dan kun je voorspellen dat in 2019 meer gemeenten met onverwachte tekorten worden geconfronteerd zoals onlangs de gemeente Hellendoorn met een tekort van € 3 miljoen over 2018.

Veel observaties roepen de vraag op: Waarom is dat zo? Soms zijn die vragen eenvoudig te beantwoorden, vaak ook niet of niet eenduidig. Daarom treft u in de benchmark (www.eshuis.com/benchmark) geen uitgebreide analyse aan. Eshuis legt de vraag graag bij de gemeente terug, denkt zo nodig met hen mee en hoopt dat de beantwoording bijdraagt aan een nog beter functionerend lokaal bestuur in Twente.

"Eén van de ambities van Eshuis is om de sociaal economische impact van onze klanten te vergroten. Als wij met deze benchmark een klein steentje kunnen bijdragen aan het functioneren van de Twentse gemeenten is onze missie geslaagd.", aldus Elbert Dijkgraaf (partner Eshuis).

Dames 1 van Het Ravijn wint in Barendrecht

Foto: Wim Beunk

NIJVERDAL - Zowel de waterpolodames als de waterpoloheren van Z&PC Het Ravijn speelden zaterdag 2 maart een uitwedstrijd. Beide teams moesten in Barendrecht aantreden tegen ZPB H&L Productions. Dames 1 wist de wedstrijd met 12-6 winnend af te sluiten. Heren 1 ging het minder fortuinlijk af. Zij moesten opnieuw een 13-7 nederlaag incasseren.

De waterpolodames hebben weer weten te winnen. Woerdvoerster Laura Boerdam sprak over een "goed gespeelde wedstrijd". "We hebben vanuit de verdediging gewerkt en de kansen die we hadden in de aanval goed benut", oordeelde Boerdam na afloop. De waterpoloheren brachten het er zoals gezegd minder fortuinlijk vanaf. De ploeg van Marc van Groen moest het stellen zonder de aan zijn hand geblesseerde aanvoerder Lars Gottemaker. Hij heeft een afgescheurde pees in zijn vinger opgelopen, en hoopt dat dat aan het begin van de play-offs herstelt is, zodat hij weer mee kan spelen. Hij zag vanaf de kant een wedstrijd, waarin niet goed werd verdedigd door de Nijverdallers.
"We misten de overtuiging in de aanval. Het is altijd moeilijk spelen daar in Barendrecht, maar zonder vertrouwen en overtuiging kwamen we daar duidelijk te kort", was zijn analyse van de verloren wedstrijd.

De Nijverdallers spelen aankomend weekend opnieuw een uitwedstrijd. De Ravijnheren reizen zaterdag naar Wormerveer, waar om 19:30 uur in zwembad De Watering De Ham de tegenstander is. De waterpolodames zijn dit weekend vrij.

Dames 1 van Het Ravijn wint in Barendrecht

Foto: Wim Beunk

NIJVERDAL - Zowel de waterpolodames als de waterpoloheren van Z&PC Het Ravijn speelden zaterdag 2 maart een uitwedstrijd. Beide teams moesten in Barendrecht aantreden tegen ZPB H&L Productions.

Dames 1 wist de wedstrijd met 12-6 winnend af te sluiten. Heren 1 ging het minder fortuinlijk af. Zij moesten opnieuw een 13-7 nederlaag incasseren.

De waterpolodames hebben weer weten te winnen. Woerdvoerster Laura Boerdam sprak over een "goed gespeelde wedstrijd". "We hebben vanuit de verdediging gewerkt en de kansen die we hadden in de aanval goed benut", oordeelde Boerdam na afloop. De waterpoloheren brachten het er zoals gezegd minder fortuinlijk vanaf. De ploeg van Marc van Groen moest het stellen zonder de aan zijn hand geblesseerde aanvoerder Lars Gottemaker. Hij heeft een afgescheurde pees in zijn vinger opgelopen, en hoopt dat dat aan het begin van de play-offs herstelt is, zodat hij weer mee kan spelen. Hij zag vanaf de kant een wedstrijd, waarin niet goed werd verdedigd door de Nijverdallers.
"We misten de overtuiging in de aanval. Het is altijd moeilijk spelen daar in Barendrecht, maar zonder vertrouwen en overtuiging kwamen we daar duidelijk te kort", was zijn analyse van de verloren wedstrijd.

De Nijverdallers spelen aankomend weekend opnieuw een uitwedstrijd. De Ravijnheren reizen zaterdag naar Wormerveer, waar om 19:30 uur in zwembad De Watering De Ham de tegenstander is. De waterpolodames zijn dit weekend vrij.

Foto: Wim Beunk.

Maak kennis met VV Hellendoorn

Foto: VV Hellendoorn

HELLENDOORN - De winterstop is voorbij en de F-League is weer van start gegaan. Iedere zaterdagochtend van 8.30 tot 9.30 uur wordt bij v.v. Hellendoorn de F-League gespeeld. De F-League is bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar.

Er worden diverse spelvormen/oefeningen gedaan als dribbelen, passen, passeren en schieten met als afsluiting een 4 tegen 4 wedstrijd. Dit alles op een speelse manier. Naast spelvreugde levert de F-League nog meer voordelen op. Het spelen van alleen maar thuiswedstrijdjes biedt een vertrouwde omgeving en vast ritme voor de kinderen. Daarnaast is er door de grootte van de teams meer aandacht voor de ontwikkeling van het individuele kind. Op zaterdag 9 maart wordt er een kennismaking met de F-league georganiseerd. U en uw kind kunnen geheel vrijblijvend kennis maken met het spelletje voetbal, de club v.v. Hellendoorn, de accommodatie en de trainers en coördinatoren. Aanmelden voor de kennismakingsochtend kan middels een mail naar: Hidde.r@hotmail.com. Meer informatie op de website van v.v. Hellendoorn. Ook jongens en meisjes die zich reeds hebben aangemeld voor de F-league zijn van harte welkom.

MCNH klappertandrit

HELLENDOORN - Op zondag 10 maart wordt de 20e MCNH klappertandrit verreden. De rit gaat diep de Achterhoek in, tot aan de Rijn toe. Na ongeveer 75 km komt men aan in Hummelo, langs de beelden van Normaal. Verder naar het zuiden bij het plaatsje Wehl, is de afkorting voor de korte route, 165 km. De lange route (235 km) gaat via Netterden een stukje Duits gebied in. Daarna rijdt men naar Tolkamer. Terug via Pannerden, langs Doesburg, naar Bronkhorst (het kleinste stadje van Nederland), waar ook een prima koffiestop is. Daarna rijdt men terug naar het Mollenhol in Hellendoorn.

Winst voor NKC'51

NIJVERDAL - Zaterdag stond voor NKC'51 de topper tegen Synergo op het programma. NKC'51 voert de ranglijst aan met één verliespunt uit negen wedstrijden en verloor dat punt juist tegen Synergo. Synergo staat op een tweede plaats met twee punten achterstand op NKC'51. Alle ingrediënten voor een mooie wedstrijd waren aanwezig in Het Ravijn in Nijverdal. De hal was afgeladen vol en iedereen kon zich opmaken voor een mooie strijd tussen twee ploegen die al goed korfbal hebben laten zien en in een goede vorm verkeren. Eindstand: 28-24. Een zwaarbevochten, maar verdiende overwinning voor de ploeg van Gert Schorn, dat een belangrijke stap zet naar het kampioenschap in de eerste klasse. Met deze overwinning versterkt NKC'51 de koppositie en staat nu vier punten los van zowel Synergo als Rigtersbleek. Komend weekend speelt NKC'51 de uitwedstrijd tegen Noviomagum, waarvan gewonnen moet worden om dichter bij het kampioenschap te komen, aanvang 16:00 uur.

Nits en The Clarks naar Openluchttheater

Foto: ZINiN Theater

NIJVERDAL - Er is weer hard gewerkt achter de schermen van het Openluchttheater om een mooi afwisselend programma neer te zetten voor aankomende zomer. De kaartverkoop van het komende seizoen is gestart.

Het programma bevat voor iedereen wat wils waaronder een paar goede headliners, een nieuw concept en uiteraard bevat het ook een voorstelling voor het jongste publiek. Het openluchttheater heeft een divers programma in petto voor haar bezoekers. De bezoekers worden onder meer verrast met headliners als 'Absolutely Floyd', 'The Clarks' en 'Nits'. Absolutely Floyd toert dit seizoen het land door met hun nieuwe show 'Echoes Of A Distant Time '18/'19' en behoort tot de beste Pink Floyd tributes die ons land rijk is. Na Absolutely Floyd zet The Clarks het openluchttheater op zijn kop, de band die al jarenlang de bekendste en meest succesvolle classic rock band van Nederland is en o.a. bekend als huisband van de succesvolle voetbal talkshow Veronica Inside. Last but not least wordt het publiek nog geëntertaind door Nits. Nits is een van de grootste band uit de vaderlandse popgeschiedenis en scoorden in de jaren tachtig internationale hits.

Lazy Sunday Afternoon

Een experiment in het komende seizoen is de 'Lazy Sunday Afternoon'. Een nieuw concept waarbij er geprobeerd wordt om publiek dat minder belangstelling heeft voor een pop/rock concert, toch naar het mooie openluchttheater te laten komen. Daarom opent de poort van het openluchttheater dit seizoen twee keer haar deuren voor een gratis voorstelling met andersoortige muziek. De voorstellingen vinden plaats in een kleine en intieme setting op het horecaplein waar de buitenbar open is voor een drankje en wat lekkere kleine hapjes voor een fijne zomerse zondagmiddag.

Speciaal voor de kids

Voor de kinderen staat komend seizoen KSW klaar met een sprookjesconcert. Het openluchttheater verandert die middag op magische wijze in een sprookjesbos. Elk jaar is dit weer een groot feest met zang, dans en prachtige muziek. U kunt uw kaarten online reserveren voor uw favoriete voorstelling(en) via www.zinin.com of telefonisch via (0548) 624489. Daarnaast zijn de kaarten ook te koop bij de Tourist Info/VVV Nijverdal, Primera Hellendoorn en aan de kassa van het Openluchttheater in Nijverdal. Tevens is het programmaboekje verkrijgbaar bij het ZINiN Theater of één van de ZINiN Bibliotheek vestigingen. Of kijk op: www.zinin.com.

Billy Boem club kan echt het verschil maken

NIJVERDAL - De Billy Boem club gaat 4 april 2019 weer van start in Nijverdal. De club is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die opgroeien in een omgeving waar sprake is van stress en spanning. Dit heeft op kinderen een grote impact. Daarom organiseert Impluz in samenwerking met Avedan en stichting de Welle de doe-praatclub "Billy Boem". Hier leren de kinderen met lastige situaties en hun emoties om te gaan.

De club 'Billy Boem' wordt begeleid door ervaren hulpverleners. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom er stress in of rondom het gezin is. Bijvoorbeeld een ouder met psychische klachten, een scheiding, ruzie, verlies of financiële problemen.

Of een broer of zus die door gedrag veel aandacht van het gezin vraagt. Een ouder vertelde dat haar zoon aanvankelijk twijfelde. Eenmaal gestart met de Billy Boem club heeft hij er zin in. Moeder zegt dat hij beter in zijn vel zit, meer vertelt en minder ruzie maakt met zijn zusje. Spelenderwijs leren de kinderen hun situatie een plekje te geven en weerbaarder te worden." De Billy Boem club kan echt het verschil maken.

Omgaan met lastige situaties

De club is afgestemd op de belevingswereld van het kind. Zij knutselen, spelen, stellen vragen, praten en leren met hun emoties om te gaan. Billy Boem speelt daarbij een centrale rol. Met Billy maken de kinderen in 10 bijeenkomsten van 1,5 uur van alles mee.

Ze leren hun gevoelens te herkennen en te uiten, hun vragen worden beantwoord, er worden vaardigheden geoefend en tips meegegeven.

Ouderbijeenkomsten

Naast de kinderclub zijn er ook voor de ouders 3 bijeenkomsten waar opvoedingsvragen aan bod komen. Wat heeft een kind nodig als er sprake is van stress? Waar vraagt een kind om en wat kan jij als ouder doen? Ouders hebben de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding ervaringen uit te wisselen. Het kan prettig zijn te ontdekken dat ieder gezin ups en downs heeft. De deelnemende ouders kunnen zo steun ervaren bij elkaar."

De cursus is kosteloos voor de inwoners van gemeente Hellendoorn.
Informatie en aanmelden kan (tot 28 maart 2019) bij:
Hellendoorn doet!

Bel: 0548-638800 of mail: hellendoorndoet@stichtingdewelle.nl

Hellendoorn doet! is geopend van maandag- t/m donderdagochtend van 9.00-12.00 uur
Of via www.impluz.nl/
cursussen

ZINiN BreinReis met 18 Minuten Man en workshops

Foto: ZINiN

NIJVERDAL - Met BreinReis wil ZINiN u meenemen op het pad van nieuwe kennis, inzichten en ervaringen. Het project heeft een breed aanbod van theatercolleges, inloopspreekuren, cursussen en workshops om u zelf nog verder te kunnen ontwikkelen.

18 Minuten Man

Het is de zomer van 1972 en we zitten midden in de Koude Oorlog. Iedereen zit aan de buis gekluisterd. Mensen nemen vrij, verzamelen zich rondom de televisie. Maar waar kijken ze nu eigenlijk naar? Ze kijken naar een schaakwedstrijd met onder andere schaakcoryfee Bobby Fischer. Daarover vertelt de 18 Minuten Man op dinsdag 12 maart in de ZINiN Theaterfoyer. De charmante, excentrieke en eenzame Bobby Fischer uit Amerika nam het op tegen de vriendelijke, gevoelige en geniale Boris Spassky uit de Sovjet-Unie, die al meer dan 24 jaar de schaakwereld domineerde. Maar daar kwam in 1972 een einde aan. Bobby Fischer versloeg in zijn eentje Boris Spassky, die een heel team aan grootmeesters, coaches en assistenten om zich heen had. Hoe kreeg Bobby Fischer dat voor elkaar en waarom wilde iedereen dat zien? Kaarten voor de 18 Minuten Man zijn verkrijgbaar via www.zinin.com of via de Tourist Info in Nijverdal.

Workshop Macramé

Ziet u het nog voor u: oranje macraméwerk uit de seventies. Tassen, plantenhangers, armbandjes en nog veel meer. Iets uit het verleden of weer helemaal hip. Dat laatse, want macrameeën is weer helemaal in, deze aloude techniek is weer herontdekt en op woensdag 13 maart kunt u deelnemen aan de BreinReis workshop Macramé in de ZINiN Bibliotheek in Daarle. Er zijn overal kant en klare pakketten te koop en tijdens de workshop macramé in de ZINiN Bibliotheek Daarle kunt u zich de techniek van het macrameeën helemaal eigen maken. De workshop duurt van 19.30 tot 22 uur. De kosten voor deze workshop zijn €26, dit is inclusief alle materialen en koffie/thee.

Taarten van Klei

Het lijkt misschien wat vreemd, maar in de Bibliotheek in Daarlerveen kun je op woensdag 13 maart taarten van klei maken. Tijdens deze workshop leer je van alles over de kunstvorm Pop Art en maak je vol inspiratie een cupcake of taart van klei. De workshop is bedoeld voor kinderen uit de groepen 4 tot en met 8. Aanmelden kan via www.zinin.com of www.zininbibliotheek.nl/agenda of via de Tourist Info.

Start Dialectcafé in Noaberhuus

Foto: Helders Bloei

HELLENDOORN - Woensdag 13 maart is de aftrap van het Dialectcafé in het Noaberhuus onder het motto 'A-j ewend zint plat te proaten…' Het Dialectcafé is een initiatief van Helders Bloei en wordt ondersteund door historische verenigingen en politieke partijen.

Onderwijzers, leraren, schrijvers, stand-up-comedians en iedereen die de streektaal wil behouden wordt uitgenodigd om het programma van het dialectcafé inhoud te geven. De eerste avond onder leiding van cultuurburgemeester Jaap Harmsen is dan ook bedoeld om de ideeën van de inwoners van de hele gemeente Hellendoorn te inventariseren. Maar er wordt niet alleen gepraat. Herman Kampman houdt een dialectquiz waarbij leuke prijzen zijn te winnen. Bert Jansen, onder meer bekend van Celtic Mist, zal op zijn geheel eigen wijze liedjes in de streektaal zingen. De avond begint om 20.00 uur. Om aan te melden mail naar: noaberhuushellendoorn@gmail.com.

Inloopochtend voor minima

NIJVERDAL - Op dinsdag 19 maart wordt de derde inloopochtend voor de Minima gehouden. Het begint om 9.30 uur en duurt tot ongeveer 11.30 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. Deze inloopochtend zal er een creatieve uitdaging zijn. Terwijl een ieder creatief bezig is, zal er ook voldoende gelegenheid zijn om bij te praten en ervaringen uit te wisselen. Dit uiteraard onder het genot van een kopje koffie of thee. De inloopochtend wordt gehouden in de kelder van "Het Spectrum" aan de Hendrik Wormserstraat 1 (ingang aan het Hendrik Wormserplein). In verband met het inkopen van de benodigde materialen is het van belang dat u zich opgeeft voor deze ochtend. Opgeven graag voor vrijdag 15 maart via: E-mail: trefpuntminima@hotmail.com of Telefoonnummer: 06- 10 63 38 46 (elke werkdag van 9.00 uur tot 12.00 uur).

NL Doet Kinderboerderij

NIJVERDAL - Wie helpt de nieuwe Kinderboerderij in Nijverdal op 15 en 16 maart tijdens NL Doet? Op de vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur gaat men diverse klussen doen, zodat ze in mei bezoekers kunnen ontvangen op het terrein. Zo wil men bijvoorbeeld een pad aan gaan leggen, zodat ook mensen met rolstoelen, kinderwagens, enz. het terrein goed kunnen bezoeken. Er zijn al een meerdere groepjes scholieren die meehelpen, maar de vrijwilligers van de kinderboerderij kunnen nog wel een aantal volwassenen gebruiken. Wil je een paar uur meehelpen op één van die dagen, mail je gegevens dan naar info@kinderboerderijhellendoorn.nl. Of kijk op de site: www.nldoet.nl. Voor eten en drinken wordt gezorgd. Ingang: tegenover Industrieweg, bij de GAMMA rechtdoor rijden. Kinderen zijn welkom. Op het terrein is een natuurspeelplaats.

Ledenmiddag KBO

NIJVERDAL - Op 12 maart organiseert de KBO Nijverdal-Hellendoorn weer een wandeltocht. Deze is hooguit 7 kilometer lang. Vertrekpunt is De Hoge Es. Opgeven is niet nodig. Vanaf 13.30 staat de koffie klaar, vertrek om 14.00 uur. Op donderdag 14 maart is er een ledenmiddag. Deze middag vertelt Cor Kolthof van de sterrenwacht ons meer over het Noorderlicht. Zijn verhaal duurt ongeveer een uur en hij geeft graag de gelegenheid tot het stellen van vragen. Het belooft een erg interessante middag te worden. Na de lezing wordt de middag afgesloten met een spelletje bingo. Wees welkom bij De Zweef. De middag begint om 14.00 uur.

Genieten tijdens Ladies Night

RIJSSEN - Dinsdagavond 5 maart was het weer volop genieten bij de Markies in Rijssen. De jaarlijkse Ladies Night was wederom een grandioos succes. Mede door het succes van de afgelopen jaren waren de kaarten ook dit jaar binnen no time uitverkocht.

De zomercollectie van diverse winkeliers in Rijssen werd getoond middels een spetterende modeshow. De meest toffe prints, kleuren en trendy outfits kwamen voorbij. Mede door de diversiteit van de deelnemende winkels was er voor een ieder voldoende te zien. Tijdens de modeshow konden de dames genieten van een heerlijk diner en een aantal entertainende momenten. Het hoogtepunt van de avond was toch wel de metamorfose van Marjan Hof. Ze is in de afgelopen periode namelijk 15 kilo afgevallen met de hulp van Slimcenter. Hoe knap! Tijdens de Ladies Night is zij een complete metamorfose ondergaan. Ze is gestart bij kapsalon Kimm met een pittig kapsel en vervolgens heeft de PC Zijstraat haar in een volledig nieuwe outfit gestoken. Voor een frisse uitstraling werd ze opgemaakt door Beauty by Kozet. Daarnaast heeft Moda Trends bijpassende sieraden verzorgd en heeft Lotz en Linde haar voorzien van een hele stoere tas. De Pearl Opticiens gaf de finishing touch met een mooie bril.

Nagenieten
Na afloop hebben alle dames een goed gevulde goodiebag meegekregen die gevuld was met leuke items van alle deelnemende winkels.

Dankwoord
Beauty by Kozet, Pearl Opticiens, VIF Jeans, Salon Kimm, PC Zijstraat, Lotz & Linde, Moda Trends, Slimcenter, Marjoly Fotografie, Marie bloemen en Ten Hove Kindermode ontzettend bedankt!

Gemist?
Heb jij deze avond gemist? Hou dan onze facebook pagina in de gaten voor een leuke sfeerimpressie van de avond, mede mogelijk gemaakt door Marjoly Fotografie. Ook zullen wij hier informatie verschaffen over de volgende Ladies Night. Wie weet zien we jou dan bij de volgende editie!

Op de fiets naar FC Twente!

ENSCHEDE - Fietsstad en FC Twente slaan de handen ineen, zodat nog meer bezoekers op de fiets naar de thuiswedstrijden van FC Twente in De Grolsch Veste komen.

Enschede Fietsstad gaat met verschillende lokale partners een samenwerking aan. Steeds meer fietsenmakers, bedrijven, sportverenigingen ondersteunen de mooie doelstellingen van deze campagne. Doel van deze samenwerking is dat steeds meer Enschedeërs in de stad steeds vaker de fiets pakken, óók naar grote (sport-)evenementen en naar culturele instellingen. Om de week bezoeken ongeveer 25.000 voetballiefhebbers het stadion van FC Twente. Het is iedere keer een mooie uitdaging om automobilisten, fietsers en ov-reizigers snel en veilig naar het stadion te leiden. Dit seizoen speelt FC Twente nog zes thuiswedstrijden in de competitie. De eerstvolgende thuiswedstrijd is 15 maart tegen FC Volendam. Stadionbezoekers die op de fiets naar De Grolsch Veste komen, maken bij iedere thuiswedstrijd kans op het winnen van een officieel shirt van FC Twente. Download daarvoor de Smart App op je smartphone en meld je in de App aan voor de uitdaging om de fiets te pakken naar De Grolsch Veste.

BosKoken met Staatsbosbeheer

NIJVERDAL - Vroeg op pad met de gids van Staatsbosbeheer op zondag 10 maart voor BosKoken.

Om 7.00 uur wordt er gestart met een stevige ochtendwandeling over de heuvels van Sallend om uiteindelijk terecht te komen in een BosLeven-setting. Na de wandeling geen luxe, maar even terug in de tijd. Vroeger draaide alles om de eerste levensbehoefte en waren er geen moderne technieken. Er wordt gekookt zoals dat vroeger werd gedaan. Iets met boomstammen, hakbijlen en op houtvuur een seizoenssoep koken, dat is wat u te wachten staat. Boskoken staat gepland voor 10 maart tussen 7.00 uur en 11.00 uur. Er wordt gestart bij BuitenCentrum Sallandse Heuvelrug. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het BuitenCentrum via 0548-612711 of gaat u naar www.staatsbosbeheer.nl. Op de website kunt u zich ook aanmelden. Kosten van het BosKoken zijn voor volwassenen €50,- en voor kinderen tot en met 12 jaar € 30,-.

't Brodshoes kleurde blauw!

RIJSSEN - Vorige week woensdag heeft het eerste Meet Us In Person event plaatsgevonden bij 't Brodshoes in Rijssen.

Op dit event konden mensen waardevolle informatie krijgen van de werkinhoud bij de 5 bedrijven welke aanwezig waren en welke functies hier het meest vacant zijn. Het event, dat georganiseerd werd door uitzendbureau In Person Rijssen, is een groot succes geworden. Om 17.00 uur gingen de deuren van het sfeervol ingerichte Brodshoes open en stroomden de mensen binnen. Jan Willem van In Person Rijssen: 'Gaaf om te zien hoe mooi de samenwerking is met onze opdrachtgevers', wijzend naar de stijlvol ingerichte standjes van de aanwezige branches. 'Wij zijn niet in een hokje te stoppen maar opereren markt breed, zoals je ziet'. En inderdaad zijn zowel de branches als de vacatures welke aangeboden worden erg divers. Van sales manager tot logistiek medewerker en van administratieve duizendpoot tot metselaar. Jan Willem vervolgd: 'Een eerste keer zoiets opzetten wat we in Rijssen nog niet kennen is altijd spannend maar tevens geweldig om te organiseren. Wanneer de zaal dan volloopt met enthousiaste bezoekers is dat het wauw-effect. In Person Rijssen is graag dé kruiwagen naar jouw nieuwe baan.' De zaal was zo ingericht dat mensen eenvoudig langs de standhouders konden lopen. Hierbij was er de mogelijkheid om informatie te vergaren. Na deze ronde stond de kok van 't Brodshoes klaar met verschillende lekkernijen onder het motto: Meat Us In Person. "Het was een prachtige avond die onze ogen deed sprankelen (door te spreken met de verschillende bezoekers.) Dit event gaan we zeker vervolgen met meerdere opdrachtgevers.'

Infoavond over staar bij Augenklinik Ahaus in Enschede 13 maart

ENSCHEDE - Op woensdag 13 maart 2019 houden de artsen van Augenklinik Ahaus in het Fletcher Hotel in Enschede een informatieavond over de meest voorkomende oogaandoening staar (cataract).

Tijdens deze avond informeren wij over de symptomen, de behandeling en de soorten kunstlenzen die kunnen worden toegepast. De kosteloze informatieavond begint om 20.00 uur en wij hopen u van harte welkom te mogen heten. Omdat het aantal zitplaatsen beperkt is gelieve van tevoren aanmelden via www.augenklinik.nl of telefonisch via 085-888 22 88.

Expositie Profoto

HOLTEN - Profoto is de Holtense fotoclub en de leden daarvan willen u graag hun mooiste foto's laten zien in het Kulturhus.

Prachtige foto's gemaakt door de leden van Profoto zijn sinds 4 maart te zien in het Kulturhus in Holten. Tot en met 29 mei kan iedereen nog genieten van de mooiste plaatjes, waaronder foto's die in de prijzen zijn gevallen bij de clubwedstrijd. De uitslag van deze wedstrijd was: eerste plaats voor Wim Stobbe, Marinus Rouweler ging er met de tweede prijs vandoor en de derde prijs was voor Wilma Slot. Meer informatie over Profoto, lid worden of het bezoeken van clubavonden vindt u op www.profotoholten.nl

Lezing Sacha de Boer

HOLTEN - Sacha de Boer is meer dan een voormalig nieuwslezer. Over haar werk als fotografe vertelt ze u meer tijdens de lezing.

Fotograferen begon als hobby voor Sacha de Boer, maar sinds enkele jaren richt ze zich volledig op deze kunstvorm. Ze vertelt u graag over het fotograferen zelf, hoe zij te werk gaat, haar inspiratie en haar reizen. De lezing van Sacha de Boer bijwonen kan op maandag 11 maart om 20.00 uur in Kulturhus Holten aan de Smidsbelt 6. Toegangskaarten kosten € 10,- en voor donateurs € 7,- en zijn te bestellen via kulturhusholten.nl.