Hart van Nijverdal

20 september 2019

Hart van Nijverdal 20 september 2019


Het hardloopfeest voor iedereen!

Foto: Eigenaar

NIJVERDAL - Het hardloopfeest voor iedereen, de Auto Aaltink CityRun Nijverdal, heeft als doel om iedereen te bewegen mee te doen aan een gezellig en sportief evenement. Kom dat zelf beleven op zondag 22 september tijdens de derde editie in de kern van Nijverdal.

Bewegen is goed en leuk als het maar op het eigen niveau wordt gedaan en dat kan tijdens de Cityrun. Een getrainde hardloper heeft waarschijnlijk als doel om zo snel mogelijk te finishen, maar voor wie voor de eerste keer een 5 kilometer loopt, is de euforie van het passeren van de finish waar het omdraait.

Kleine wijzigingen
Ten opzichte van vorig jaar zijn er enkele wijzigingen. De starttijden zijn aangepast, het parcours is dit jaar verlegd, de 2,5 kilometer is vervallen en de hilarische StilettoRun is ervoor in de plaats gekomen. De StilettoRun is 230 meter lang en start om 14.00 uur bij sponsor Leferink aan de Grotestraat en vervolgens via het Keizerserf naar de finish bij ToiToi. Deelnemen aan de StilettoRun is gratis!
De afstanden De Haere 5km en De Heutink 10 km gaan over een parcours van 2,5 kilometer lang in hartje Nijverdal. U kunt de deelnemers van de 10 km dus maar liefst vier keer aanmoedigen!
Voor de kinderen is er De Hooischuur KidsRun van 650 meter voor de leeftijd van 4 tot en met 9 jaar en 1300 meter voor 10- tot en met 12-jarigen. De school met procentueel de meeste deelnemers bij De Hooischuur KidsRun wordt getrakteerd op ijs van Bakkerij Lorkeers en iedere deelnemer van de Kidsrun krijgt een gratis pannenkoek bij De Hooischuur.

Randprogramma
Voor lopers en publiek is er weer een uitgebreid randprogramma met lekker eten en gezelligheid. Langs het parcours klinken verschillende muziekstijlen van onder andere de Trottoirband, De SofaRockers, Trommelband Batteristas, DJ Lars en DJ Mooi Bussie.

Deelnemen
Inschrijven voor de Auto Aaltink CityRun Nijverdal kan nog op zaterdag 21 september tussen 12.00 en 16.00 uur in de showroom van Auto Aaltink aan de Marie Curiestraat 6 of tot een halfuur voor de wedstrijd in het oude pand van Renata aan de Willem Alexanderstraat.

Feestelijke première van Reuring in 't Reggedal.

Foto: Willem van Walderveen

NIJVERDAL - Na maanden van plannen, repeteren en voorbereiding was het vrijdag 13 september eindelijk zover, de feestelijke première van Reuring in 't Reggedal in het Ravijn in Nijverdal.

Al het harde werken van de afgelopen weken kwam deze avond samen toen publiek, pers en genodigden eindelijk de muziektheatervoorstelling mochten komen bekijken. Naast de cast en crew is er een complete club van lokale vrijwilligers aanwezig om deze voorstelling mogelijk te maken. De voorstelling gebruikt het Ravijn in Nijverdal als decor. Het leeggelopen zwembad op de voorgrond en de verlichte bomen en heuvels op de achtergrond zorgen voor een indrukwekkend, sprookjesachtig decor. Met de prachtige livemuziek gespeeld door Muziekvereniging KSW onder leiding van Bert Pfeiffer ging vrijdagavond om 20.30 de voorstelling van start.

Staande ovatie
De première verliep geslaagd en kon rekenen op een volle tribune. De 75 minuten durende voorstelling werd afgesloten met gejuich en een staande ovatie van alle aanwezigen. Hoofdrolspelers Jan Tekstra en Julia van der Vlugt waren na afloop trots en enthousiast over de première en kijken met plezier uit naar het spelen van de komende voorstellingen.

Expositie
Ter gelegenheid van de voorstelling is tot 22 september in het Ravijn een gratis expositie over de geschiedenis van Nijverdal ingericht door de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal. Naast verschillende verhalen zijn er ook foto's en een maquette te bezichtigen zijn. De expositie is een groeiende expositie. Dit houdt in dat er telkens stukken bij zullen komen.
Tijdens de expositie is er een miniatuur van Huize Eversberg te bezichtigen. De naam 'Eversberg' voor het landgoed Eversberg kwam al voor in 1382. Sindsdien is het landgoed eigendom geweest van veel verschillende families en personen. Ook hebben er veel verschillende mensen gewoond. Zo heeft de Engelsman Thomas Ainsworth, die nauw bij de stichting van Nijverdal betrokken was én voorkomt in de voorstelling Reuring in 't Reggedal, er waarschijnlijk gewoond en is er ook overleden. In 1943 is er na de brand helaas alleen een ruïne overgebleven.

Meer informatie over Reuring in 't Reggedal kan gevonden worden op de site www.reuringinhetreggedal.nl.

Jaargang: 4 • Nr 178• Wk 38

Carintreggeland wil medicijngebruik veiliger maken

NIJVERDAL - Nederland is aan het vergrijzen. Mensen worden steeds ouder, wonen langer zelfstandig, maar gebruiken tegelijk ook steeds meer medicatie. Wanneer wijkverpleging deze taak overneemt, is zo veilig mogelijk werken een belangrijke prioriteit.

Om de medicatieverstrekking aan ontvangers van wijkverpleging zo goed mogelijk te laten verlopen voert Carintreggeland nu een nieuwe elektronische toedieningsregistratie in voor de wijkteams. Om de kans op medicatiefouten te beperken gebruikt Carintreggeland sinds dit voorjaar de Medicatie Controle App van Boomerweb. Het gebruik van deze applicatie is belangrijk in het werk van wijkverpleegkundigen. Het vergroot de medicatieveiligheid, ondersteunt hen in hun werk en vergroot de kwaliteit van zorg. De app wordt gebruikt bij cliënten waarbij de wijkverpleegkundige van Carintreggeland de zorg heeft voor de medicatieverstrekking bij de cliënt thuis.

Voordelen
Als de wijkverpleegkundige de zorg had voor de medicatieverstrekking bij de cliënt, moest zij de door de apotheek geleverde medicatie controleren en aftekenen op een papieren aftekenlijst. Met de app werkt dit proces anders. Een cliënt komt bij de huisarts. De huisarts schrijft medicijnen voor en stuurt het recept door naar de apotheek. De apotheek levert de medicijnen aan de cliënt. De wijkverpleegkundige controleert welke medicijnen zijn geleverd. Via de app op de iPad vinkt zij de medicijnen af. Wanneer er iets ontbreekt of verkeerd geleverd is gaat er direct een signaal naar de apotheek. Dat verkleint het risico op fouten.

Uitrol app
De eerste teams van de wijkverpleging van Carintreggeland werken intussen met de app en de elektronische toedieningsregistratie. En zijn enthousiast. De medewerkers worden ondersteund met elearning, een handleiding en een training. De uitrol naar de overige teams start vandaag. Een team kan pas over wanneer alle apothekers die leveren aan cliënten van dat team met Boomerweb samenwerken. Dat is inmiddels het geval en dus kunnen alle teams met de app gaan werken. Een positieve ontwikkeling.

Nieuwe structuur openbare basisscholen

Foto: Reggewinde

HELLENDOORN/NIJVERDAL - De drie openbare basisscholen in Hellendoorn en Nijverdal, 't Heem, de Peppel en Reggewinde gaan vanaf dit nieuwe schooljaar intensief met elkaar samenwerken.

Alle drie de scholen (vier locaties) zijn vernieuwende scholen die zich elk op haar eigen manier gespecialiseerd heeft. Waar de ene school zich sterk ontwikkeld heeft in het lesgeven aan meer- en hoogbegaafde leerlingen, heeft de andere school zich vooral gericht op talentontwikkeling in de breedste zin van het woord. Als vernieuwingsscholen hebben alle scholen zich ontwikkeld in het aanbieden van onderwijs op maat, waarbij de lesmethode niet centraal staat, maar de talenten en mogelijkheden van het kind uitgangspunt vormen voor het onderwijsaanbod. Dit betekent in de praktijk dat leerlingen soms leerstof van een andere groep aangeboden krijgen, verdiepingsstof krijgen, of opdrachten die passen bij hoogbegaafde leerlingen. Het blijkt dat het welbevinden van de leerlingen door deze manier van werken sterk groeit, ze krijgen meer zelfvertrouwen en voelen zich eigenaar van hun eigen ontwikkeling. Ook ouders worden nadrukkelijk betrokken bij de keuzes die gemaakt worden in leerstof.

Units
We werken graag in combinatiegroepen of zogenaamde units, zodat de scheiding tussen de verschillende jaarklassen eenvoudig doorbroken kan worden en leerlingen gemakkelijk per vakgebied het onderwijs kunnen krijgen dat bij hem of haar past. Dit voorkomt veel frustratie, faalangst en in veel gevallen ook verwijzingen naar een vorm van speciaal onderwijs.
Delen van kennis
De scholen willen graag de opgedane kennis en ervaringen meer met elkaar delen en gebruik maken van elkaars specialisten. Uitgangspunt is dat scholen zich vaak veel sneller ontwikkelen als zij intensief samenwerken met andere scholen en instanties. Daarom is besloten dat de scholen vanaf dit schooljaar geleid worden door één meerscholen directeur, de heer Rob Huberts. De dagelijkse leiding van de verschillende scholen is in handen van locatieleiders. De locatieleiders vormen samen met de meerscholen directeur een gezamenlijk managementteam, zodat vanuit dit team gewerkt kan worden aan een optimale samenwerking.

Leren spelen zonder ruzie te maken

HELLENDOORN - Wanneer broertjes en zusjes met elkaar spelen, kan dat uitlopen op ruzie. Wanneer één van de kinderen autisme heeft is die kans wat groter, ondanks dat er wel degelijk de wil is om leuk met elkaar te spelen zonder strijd. Daarom biedt De Klup Twente een bijzondere activiteit aan voor kinderen met autisme en een broertje of zusje uit de gemeente Hellendoorn: Samen blijven gamen en spelen. Tijdens de bijeenkomsten mogen deelnemers hartstikke leuke games doen en ze leren en passant hoe ze kunnen spelen zònder dat het ontaardt in ruzie.

Samen blijven gamen en spelen is een reeks maandelijkse bijeenkomsten van anderhalf uur in het game- sport- en gezondheidscentrum FUN-IE-FIT van De Klup Twente in Almelo. In die tijd gamen de broertjes en zusjes onder toeziend oog van geoefende vrijwilligers en met steun van een professional. Zij zetten tijdens het gamen de beproefde brainblocks methode in, waarmee kinderen onder meer leren hoe het brein van zowel de een als de ander werkt, wat de verschillen zijn en hoe ruzie voorkomen kan worden. In het eerste blok van drie kwartier mogen kinderen allerlei exergames doen (games waarbij ze bewegen, zodat er ook aan de lichamelijke gezondheid wordt gewerkt). Het gaat om games als speedskaten, raften, atletiek, boksen en nog veel meer. In het tweede blok van drie kwartier worden de razend populaire games als Minecraft en Fifa ingezet.

Opgave

Samen blijven gamen en spelen is voor kinderen van de basisschool (regulier en speciaal basisonderwijs). De bijeenkomsten zijn 1 keer in de maand op de vrijdagmiddag aansluitend aan schooltijd van 15.30 - 17.00 uur. De eerste bijeenkomst is 27 september. Informatie en opgave: Danielle@deklup.nl

De mooiste loop van Nijverdal

Foto: PSDesignfotografie camera 02

NIJVERDAL - De omgeving van Nijverdal is bijzonder geschikt voor zowel relaxte wandelingen en fietstochten als meer de meer uitdagendere buitenactiviteiten. Ook voor de 22e TIB Finishing Ravijnloop op zondag 13 oktober is hier weer een schitterend parcours uitgezet.

Het evenement start om 12.00 uur met de Kidsrun van 1 kilometer en een half uur later kunnen kinderen deelnemen aan de langere afstand van 2,5 kilometer. Alle kinderen worden voor hun prestatie beloond met een medaille, een bidon en er mag na afloop gratis gezwommen worden. Na de kinderen is het tijd dat de volwassenen aan de bak gaan.

Uitdaging

De volwassenen kunnen kiezen uit de afstanden 5,1 kilometer of er wordt 10,2 kilometer afgelegd (twee rondes) en dat over een parcours dat jong, oud, beginnend en gevorderd hardloper uitdaagt. De 5,1 km start om 13.30 uur, de andere afstand start om 13.45 uur. Na een uitdagende maar prachtige loop, waar de nodige klimmetjes niet zullen ontbreken, is er voor iedereen een leuke herinnering. Tevens zijn er prijzen voor de eerste drie lopers in iedere categorie (zowel dames als heren).

Inschrijven

Voorinschrijven kan tot en met 11 oktober 18.00 uur op www.mijninschrijving.nl. Na-inschrijving is op de dag zelf ook nog mogelijk tot 20 minuten voor de start. Maar als jij je voornaam op het startnummer wilt hebben? Schrijf je dan in voor 30 september 22.00 uur! Ga voor meer informatie en inschrijven naar www.ravijnloop.nl Het Ravijn - Zwem, Sport en Zorg - zal weer het start- en finishterrein zijn van deze 22e TIB Finishing Ravijnloop.

Rectificatie

NIJVERDAL - In de Hart van Nijverdal van 6 september heeft u kunnen lezen over de kidsclubledenactie en de kassabonactie van FC Twente samen met Jumbo. Zoals vermeld staat in het artikel, kunnen klanten door inlevering van de kassabon bij deelnemende vestigingen van Jumbo, toegangskaarten voor een wedstrijd van FC Twente winnen. De vestigingen van Jumbo in Nijverdal doen niet mee aan deze acties.

Sam's Kledingactie voor Jemen

NIJVERDAL - Sam's Kledingactie organiseert regelmatig actiedagen om extra veel kleding op te kunnen halen voor het goede doel. Helpt u mee op 21 september?

Op zaterdag 21 september kunt u in Nijverdal kleding en schoenen inleveren bij de R.K. Kerk aan de Grotestraat 150. De vrijwilligers zijn hier dan van 10.00-13.00 uur aanwezig om de goederen in ontvangst te nemen. Deze keer is er gekozen voor humanitaire hulp aan Jemen. Jemen wordt geconfronteerd met meerdere crises en dit heeft geleid tot de grootste humanitaire ramp in de wereld. Voor meer informatie over het werk van Sam's Kledingactie, de projecten die zij ondersteunen en over wat er wel en niet mag worden ingeleverd kunt u terecht op www.samskledingactie.nl

Afterparty met Pajoko

HELLENDOORN - Op zondag 29 september organiseert Pajoko weer een gezellige middag voor mensen met een beperking.

Het is inmiddels de negende keer dat Pajoko de jaarlijkse middag voor mensen met een beperking organiseert. Ook dit jaar belooft het koor er weer een mooi feest van te maken met het thema 'Afterparty'. Vanaf 13.30 uur wordt er door Pajoko samen met de gasten, de mensen met een beperking, gezongen en muziek gemaakt. Om 15.00 uur zijn familieleden en alle andere belangstellenden van harte welkom om te komen luisteren en genieten van het concert en de optredens van Pajoko en haar gasten. Deelnemers kunnen zich nog aanmelden via: pajoko@live.nl of door te bellen naar 06-22709240. Het concert bijwonen kan op 29 september in St. Sebastianuskerk, Bibenstraat 36.

Resultaten gemeentelijke bezuinigingsenquête

NIJVERDAL - Na het nieuws dat de gemeente volgend jaar flink moet bezuinigen, ze stevenen af op een gat van 8 miljoen euro, werd twee weken geleden een uitgebreide enquête gepubliceerd in het gemeentenieuws.

In de enquête vond men 27 vragen waarin kon worden aangegeven op welke zaken de gemeente zou kunnen bezuinigen en welke zaken juist onveranderd moeten blijven. De gemeente gaf alle inwoners een week de tijd om hun mening te geven over de gevoelige kwestie. Hier werd in totaal 1757 keer gebruik van gemaakt.

Minder steun
De resultaten spraken voor zich. Op sommige punten waren de inwoners zeer eensgezind. Bijvoorbeeld op de stelling dat de gemeente taken die zij niet wettelijk verplicht op zich hoeven te nemen, moeten overlaten aan inwoners, organisaties en bedrijven. 44,9% was het hier mee eens en nog eens 16,4% zelfs zeer eens. Een andere stelling die veel support kreeg luidde dat de gemeente inwoners met een laag inkomen niet meer ondersteuning moet bieden dan wettelijk verplicht is. 32,9% was het hier mee eens en 17,9% zeer eens. Ook kreeg de stelling "de gemeente moet mensen met een laag inkomen ondersteunen met advies en voorlichting in plaats van met geld en ondersteuning" veel steun. 40,9% is het hier mee eens en 26,2% zeer eens. Om in dit thema te blijven, is er ook een meerderheid voor dat de gemeente zich minder inzet voor het ondersteunen van inwoners bij het vinden van een baan. Volgens de stelling, waarbij een meerderheid het eens of zeer eens was, moeten inwoners hier zelf meer voor doen.

Jeugdzorg
Het tekort dat is ontstaan komt voort uit het budget voor de jeugdzorg en WMO, belangrijke onderwerpen in de enquête. Een grote meerderheid is er voorstander van dat de gemeente deze taken uitbesteedt als een andere organisatie ze goedkoper kan uitvoeren. 51,7% was het hier mee eens en nog eens 34,9% is het er zeer mee eens. Ook vond men dat subsidies aan organisaties voor (jeugd)zorg en WMO alleen moeten worden uitgekeerd als er aantoonbaar resultaat wordt geleverd. Hier is 47,2% het mee eens en 34,7% het zeer eens.

Weerstand
Behalve dat, werd ook duidelijk waar men niet op wil bezuinigen. Zo mag volgens 39,2% niet gekort worden in de financiën voor speelplaatsen en ook de tarieven voor gemeentelijke sporthallen en accomodaties mogen volgens de meerderheid niet of maar iets verhoogd worden. Ook de begrafenisrechten lijken een punt waarop maar weinig op bezuinigd zal moeten worden. 37,8% vindt dat deze kosten niet verhoogd mogen worden en 35,5% gaat er mee akkoord dat de kosten maar iets hoger worden. Over de financiële bijdrage voor zwembad Het Ravijn zijn de meningen zeer verdeeld. 23,4% wil de bijdrage niet verlaagd zien, 23,3% kiest voor een kleine verlaging, 24,7% voor een verlaging en 25,9% voor een forse verlaging. Het ZINiN theater heeft een iets zwakkere positie. 27,5% vindt het prima als hun bijdrage iets wordt verlaagd, 28,9% gaat akkoord met een verlaging voor het theater en 30,4% met een forse verlaging. De ZINiN bibliotheek kreeg meer steun van inwoners. 24,7% wil de bijdrage hiervoor niet verlaagd zien, 29,4% wil het iets verlagen, 24,6% wil het verlagen en 17,4% zou het fors verlagen.

Cultuur verliest
Andere bezuinigingen zouden volgens de inwoners gehaald moeten worden uit onder andere evenementen. Een meerderheid vindt het een goed plan om de kosten voor beveiliging voor activiteiten zoals Bruisend Nijverdal en Dauwpop door te berekenen aan de organisatoren. Verder bleek het bestuur van de gemeente voor velen een post te zijn waarop meer bezuinigd mag worden. Ook cultuur en klimaat zijn onderwerpen waarop men zou willen bezuinigen. En overduidelijk was dat een grote meerderheid niet zelf wil opdraaien voor de kosten. Op de vraag of men bereid is om een verhoging op de jaarlijkse aanslag van de gemeente te accepteren om de financiële problemen van de gemeente te helpen oplossen, koos 73,2% voor nee. 20,8% is hier wel toe bereid en de resterende 6% weet het niet. De overgrote meerderheid vindt een verhoging van 0-10% op de aanslag acceptabel, 65,2% van de ondervraagden.

Gemeente vervangt verouderde afvalbak

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn vervangt in maart volgend jaar alle verouderde minicontainers voor restafval. Na ruim 25 jaar trouwe dienst zijn de containers volgens de gemeente dringend aan vervanging toe.

De containers krijgen het gedurende hun leven zwaar te verduren. Zware, vieze ladingen, buiten staan bij weer en wind. Ze kunnen wel wat hebben, maar ze zijn niet bestemd voor de eeuwigheid. Sterker nog, de normale afschrijvingstermijn voor een minicontainer is tien jaar. Het vervangen zat er dus al een tijdje aan te komen.

Kiezen
Inwoners kunnen straks zelf een keuze maken voor het gewenste formaat van hun restafvalcontainer. De gemeente wil inwoners wel stimuleren om liever te kiezen voor een 140 liter restafvalcontainer. De gemeentelijke ambitie is namelijk om de hoeveelheid 240 liter containers zo veel mogelijk terug te dringen. Met name door inwoners te stimuleren om beter te recyclen moet de hoeveelheid aangeboden restafval fors omlaag gaan. Op dit moment verwerkt de afvalinzamelaar nog zo'n 120 kilo restafval per inwoner, per jaar. Het doel is om dit uiteindelijk fors omlaag te brengen; zo dicht mogelijk bij 0 kilo in de buurt, hoewel 50 voor veel gemeenten een realistischer doel is. De nieuwe afvalcontainers worden ook direct voorzien van een chip, waarmee uiteindelijk ook het gedifferentieerd afvaltarief ingevoerd zou kunnen worden. Zo'n inzamelsysteem werkt in andere gemeenten al zeer effectief om de hoeveelheid restafval terug te dringen. De gemeente gebruikt de chips voor het optimaliseren van het afvalbeheer en bij verwerking van eventuele klachten.

Keuze
Inwoners krijgen in november een brief waarin zij uitleg krijgen over de keuze. Wanneer mensen niets aangeven ontvangen ze standaard de kleine container. Inwoners die overstappen van een grote naar een kleine container zijn dan goedkoper uit. Een restafvalcontainer van 140 liter kost nu 62,28 euro per jaar, terwijl een 240 liter container 105,96 euro per jaar kost. De prijs voor een grote container gaat met 15 euro omhoog als prikkel.

Correct aanbieden
We blijven even bij het thema afval, namelijk het correct aanbieden van de afvalbakken. De gemeente gebruikt sinds een aantal maanden ook een zijlader als afvalwagen. Hiervoor is het belangrijk dat containers goed geplaatst worden. Dit moet:

* Twee aan twee, strak tegen elkaar.

* Laat 40 centimeter ruimte tussen de sets.

* Plaats de containers 30 centimeter van de stoeprand.

* Zorg dat het deksel dicht is.

* Plaats de container niet achter of tegen een boom, hek of ander obstakel.

Heksen gezocht

Foto: Emile Willems

HELLENDOORN - In de week van 18 tot en met 27 oktober wordt Hellendoorn Heksendoorn gehouden. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang, maar er wordt nog gezocht naar heksen (m/v).

Als je besluit om je aan te melden, kun je gratis meedoen aan diverse workshops acteren, die door de ZINiN Jeugdtheaterschool worden verzorgd. Ook kleding hoef je niet zelf te verzorgen, deze wordt aangeleverd door de organisatie. Er worden heksen gezocht voor de spannende tocht, spannend winkelen, de wandeltocht en alle andere activiteiten. Om als vrijwilliger deel te nemen aan Hellendoorn Heksendoorn 2019, moet je minimaal 16 jaar of ouder zijn. Behalve voor de scenes tijdens de spannende tocht, hiervoor is de minimum leeftijd 14 jaar, (jonger in overleg met de organisatie).

Aanmelden

Wie het aandurft, en mee wil helpen aan één of meerdere activiteiten, kan zich aanmelden door een e-mail te sturen naar vrijwilligers@hellendoornheksendoorn.nl. Je krijgt dan aanmeldformulier toegestuurd.

Column

Pinn´n

Foto: Picasa

Noa de crisis is ´t eigenluk nooi weer goed ´ekömm´n met de baank´n. Ok de Rabobaanke in Nijverdal heft ´t zoer, pas hebt ze de tente an de Willem Alexanderstroate verkoch en bint ze verhuusd noar ´n kantoortje an de oaverkaante van de stroate. Ie mut wel goed kiek´n, ie loopt er zo langs. Ma ach, wat maakt ´t uut, zovölle he´j doar nie meer te zuuk´n, zelfs de pinapparaat´n bint vot.

Ma doar hef de Rabobaanke, creatief as ze bint, wat op bedach. Ze hebt ´n soort van zeekonteener op de markt ´ezet, doar ku´j pinn´n. Det lek mooi, ma a´j wilt pinn´n mu´j wel ´n snipperdag nemm´n, want vake stiet er ´n eumeunigen rieje volk te wach´n. Wat wo´j ok met één pinapparaat. Verget ok nie ´n jas an te trekk´n, want ie stoat doar kats op ´n toch en as ´t rèngt bie´j hemoal doodongelukkig.

De baanke vroag´n um ´n kroam rond den konteener te verbetter´n hef gin zin. Ze betaalt zich al hemoal schel an bonussen en det soort dinge, ´t geld is op. Bie de gemeente anklopp´n ku´j ok vergett´n, die hebt noa alle trammelant in ´t ofgeloop´n joar ok gin cent meer um ´t gat te kramm´n.

Er blef niks aan´s oaver dan zelf in actie te komm´n. Misschien is ´t wat um ´n oale partietente nös den Rabokonteener te zett´n, dan stoa´j in ieder geval dreuge. Wie trekt ´n paar vrijwilligers an die koffie zet en tied hebt um de probleem´n met oe schoonmoe te besprekk´n. Op die maniere krie´j weer zin in pinn´n, of nie dan.

O ja, pas wel op a´j met ´n auto komt, veurda´j ´t in de gaat´n hebt loat keals in blauwe pakken oe 90 euro biepinn´n. Ie kunt nie gangs bliem´n.

Doe ´t hènig an,

Jan

Maandag 23 sept. 10.00 uur

Win vrijkaarten voor Avonturenpark Hellendoorn met jouw Auto Aaltink-selfie

NIJVERDAL - Auto Aaltink geeft 100 vrijkaarten weg voor Avonturenpark Hellendoorn. Hoe maak je kans? Nou, heel makkelijk… Zie jij een Auto Aaltink auto bij jou in de straat, in het centrum of bij school? Maak dan een selfie bij de auto en post deze vóór 14 oktober 2019 openbaar op jouw socials met #autoaaltink. Je maakt dan direct kans op vier vrijkaarten voor het Avonturenpark.

Auto Aaltink is jouw Fiat en Mitsubishi dealer in de regio. Er rijden duizenden auto's van Auto Aaltink rond in deze regio. Spot je er één? Doe dan mee! Maak de selfie bijvoorbeeld bij de nummerbordhouder waar je de naam van het autobedrijf ziet staan of bij een demonstratieauto. Zorg ervoor dat het logo van Aaltink zichtbaar is op de foto. Het lokale autobedrijf geeft 25 keer 4 kaarten weg, dus grote kans dat jij één van de winnaars bent!

Genieten

Winnen is genieten! Kom met je hele familie of vriendengroep naar het populaire park in Hellendoorn. Vooral in oktober is het de moeite waard om naar het Avonturenpark te komen. Het park is de gehele maand oktober namelijk omgetoverd. Tijdens Heksendoorn kun je lekker griezelen, gillen en avonturen beleven met o.a. Odelia. Dit populaire Halloween evenement wordt in oktober alweer voor de 19e keer georganiseerd in Hellendoorn. Dat mag je niet missen! Dus niet vergeten… Plaats de foto openbaar op jouw socials met #autoaaltink.

Stap binnen

Meer weten over de auto's van Auto Aaltink? Stap dan gerust binnen bij de showroom aan de Marie Curiestraat 6 in Nijverdal. De medewerkers staan voor u klaar. Voor alle beschikbare auto's, meer informatie of een online-offerte kun je ook een kijkje nemen op onze website: www.autoaaltink.nl.

Rentree Brama bij FC Twente

ENSCHEDE - Wout Brama heeft maandagavond zijn rentree gemaakt in FC Twente. De middenvelder kampte afgelopen maanden met een blessure en maakte in de wedstrijd van de beloften tegen Jong FC Emmen zijn eerste speelminuten van het seizoen.

Jong FC Twente, waarin ook de nieuwkomers Latibeaudiere en Menig hun eerste minuten maakten na hun komst naar de club, verloor de wedstrijd met 0-2. "Ik denk dat het een 50/50 wedstrijd was," vertelde trainer Theo ten Caat na afloop. "Wij combineerden voor rust iets beter en het ontbrak alleen aan de laatste fase van de opbouw, het creëren en benutten van kansen. Onze vleugelspelers kwamen te vaak en te snel naar binnen, daarnaast waren we niet doortastend genoeg. Emmen speelde wat opportunistischer, maar dat hadden wij redelijk onder controle. Na rust ging Wout er af en moesten we de zaak wat omzetten. Vervolgens maken we zelf wat foutjes, waarvan Emmen wist te profiteren. Wij komen zelf heel moeilijk tot scoren, hoewel we zeker een doelpunt verdiend hadden. Ik denk dat een gelijkspel de verhoudingen beter weergegeven had. De jongens toonden genoeg inzet, maar vergeten uiteindelijk zichzelf te belonen."

Huiskamer kijkt terug op mooie open dag

NIJVERDAL - De Huiskamer aan de Markt 3 in Nijverdal is alweer 4 jaar een openbare vrij toegankelijke ruimte waar iedereen terecht kan voor een kop koffie/thee en een goed gesprek. Om het 25.000ste bezoek te vieren, hield De Huiskamer afgelopen zaterdag een open huis. Op deze mooie zomerse dag was het een drukte van jewelste op een gegeven moment kon de tel niet meer goed worden bijgehouden.

Binnen was het daardoor doorlopend gezellig met lekkere hapjes en drankjes verzorgd door de eigen vrijwilligers terwijl buiten het dweilorkest "De Droadnagels" met hun muziek voor een geweldige sfeer zorgde. De 25.000ste bezoeker die al in de afgelopen weken was geregistreerd kwam later dan verwacht om in het zonnetje gezet te worden "Hij was eerder uitgenodigd, maar eigenlijk is dat echt des Huiskamers" Grapt voorzitter Mark Paalman "Het gaat uiteindelijk om de gezelligheid en je kan hier in- en uitlopen wanneer je zelf wilt".

Planning

De Huiskamer heeft voor de rest van het jaar nog een aantal activiteiten in de planning. Op vrijdag 25 oktober wordt een bingo georganiseerd en op maandag 28 oktober en woensdag 13 november worden er adventskalenders gemaakt. Hiervoor liggen inschrijflijsten in De Huiskamer. In 2020 zal De Huiskamer officieel 5 jaar bestaan en dan wordt er zeker weer wat leuks georganiseerd.

Openingstijden

De Huiskamer is doordeweeks geopend van 10.00 tot 12.00 uur in de ochtend en de gehele week geopend van 14.00 tot 17.00 uur in de middag. De Huiskamer is ook bespreekbaar voor vergaderingen en bijeenkomsten. Tijdens openingstijden is De Huiskamer bereikbaar op 0619686280 of u kan mailen met onze coördinator Marjanne van Egmond: info@dehuiskamernijverdal.nl

Wilt u De Huiskamer steunen? Dat kan door een donatie over te maken op NL89 RABO 0147430305. Voor meer algemene informatie kunt u contact opnemen met dhr. Paalman: 0641697339 / voorzitter@dehuiskamernijverdal.nl

RallySpecial RTL7

NIJVERDAL - RTL7 brengt op zondag 22 september een actueel verslag van de Eurol-Hellendoorn rally.

Nauwelijks een halve dag na de finish, op zondagmiddag 22 september, brengt RTLGP RallySpecial vanaf 16.00 uur de eerste beelden van de wedstrijd, uit Hellendoorn en omgeving. De herhaling is te zien op zaterdagmiddag 28 september om 16.00 uur. Deel 2 van het verslag staat gepland voor zondag 29 september vanaf 16.00 uur. Om het verslag zo compleet mogelijk te maken, mag beeldmateriaal tijdens de rally gestuurd worden naar viafancamrtlrally@gmail.com.

Open dag bij Oudheidkamer

HOLTEN - Op zaterdag 21 september houdt de Oudheidkamer Hoolt'n een open dag voor donateurs en andere belangstellenden. Van 11.00 uur tot 17.00 uur is men van harte welkom bij zowel de locatie aan de Dorpsstraat als de opslagruimte 'n Spieker aan de Kerkhofsweg.

Natuurlijk zijn de expositie 'Technisch gemak dient de mens' en de overzichtstentoonstelling van het werk van Lammie Steenhuis-Wierenga te zien. Er is tevens een foto-expositie te zien over 'Verdwenen winkels in Holten', waaronder de oude Spar aan de Dorpsstraat en het winkelpand van Stokkers aan de Oranjestraat. In de opslagruimte 'n Spieker aan de Kerkhofsweg worden bezoekers verrast door de nieuwe aanvoer en een grote verzameling historische voorwerpen en materialen die vergaard zijn. Buiten bij het pand staat deze dag een oude T-Ford uit omstreeks 1924. Dit model staat symbool voor de lijnbussen waar destijds de pioniers van OAD mee reden.

Nieuwe opleiding Basis EHBO

HOLTEN - EHBO vereniging Holten gaat bij voldoende deelname in oktober starten met de opleiding Basis EHBO, inclusief reanimatie, AED gebruik en verbandleer.

De cursus is op 12 donderdagavonden van 20.00 – 22.00 uur in het Kulturhus in Holten en wordt afgesloten met een examen. Kosten inclusief lesmaterialen zijn € 199. Naast theorielessen worden ook praktijksituaties nagebootst. Aanmelden kan ook voor alleen een reanimatiecursus inclusief AED van 2 lesuren in het najaar van 2019 of voorjaar 2020. Kosten inclusief lesmaterialen €25. Aanmelden via www.ehbo-holten.nl of via opleidingen@ehbo-holten.nl.

Autobedrijf Schreurs 30 jaar Suzuki dealer

RIJSSEN - Afgelopen juli kregen de broers Dennis en Ramon Schreurs uit handen van de Suzuki importeur een plaquette uitgereikt, ter gelegenheid van hun 30-jarig jubileum als Suzuki dealer.

Dit heugelijke feit werd gevierd met het hele team en de echtgenotes van de broers Schreurs. De ouders die het bedrijf in 1985 zijn gestart waren ook aanwezig. Ondanks de Twentse nuchterheid zijn ze toch wel een beetje trots op deze mijlpaal. Ze weten als geen ander dat zonder waardering en gunning van je klanten je bedrijf niet verder komt. Daarvoor willen ze hun klanten dan ook hartelijk bedanken.

U vindt Autobedrijf Schreurs aan de Nijverdalseweg 138 in Rijssen of kijk op https://www.autoschreurs.nl/

Spektakel tijdens de Eurol Hellendoorn Rally

HELLENDOORN - Zo'n 75.000 toeschouwers verwacht de organisatie bij alweer de 38e editie van de Eurol Hellendoorn Rally. Met wat erop het programma staat, gevarieerde klassementsproeven en dikke R5's aan de start, kan dat ook niet anders.

Start en finish zijn in Manege 't Oale Spoor in Hellendoorn. Daar is na afloop van de rally een afterparty georganiseerd met de band Kneiters, die stevige boerenrock ten gehore brengt! Toegang is voor iedereen gratis! Het service park is verbeterd en wederom gesitueerd op industrieterrein 't Lochter in Nijverdal.

Proeven

In totaal staan er 14 klassementsproeven op het programma met een totale lengte van 170 kilometer, waarvan ruim 16 kilometer onverhard. Om de rally spannend te houden en ervoor te zorgen dat er niet op de automatische piloot gereden kan worden, zijn de proeven dit jaar weer anders dan bij de vorige editie. Zo is Luttenberg terug, evenals een hele oude proef rond de Piksen bij Hoge Hexel. Rond de Borkeld in Rijssen wordt zelfs een geheel nieuwe proef verreden. Op vrijdagavond 20 september staat de eerste vier proeven op het programma. Deze vinden plaats rond Rijssen en Markelo. Zaterdag 21 september starten de deelnemers 's ochtends om 9.30 uur met de proef Hoge Hexel gevolgd door Mageler Es bij Den Ham en proef Hallerhoek. In de middag worden de twee rondes Hellendoorn en Luttenberg verreden. Tegen 18.00uur rijden de eerste deelnemers over het finishpodium in de Manege.

Shortrally en Historics

Niet alleen wordt de Eurol Hellendoorn Rally verreden dit weekend. Ook de shortrally en de Historics met gezamenlijk zo'n 50 deelnemers staan op het programma en zijn zéker de moeite waard. De historics starten aansluitend op de laatste rallydeelnemer en rijden de hele rally. De deelnemers aan de shortrally rijden vijf proeven verdeeld over Luttenberg en Hellendoorn. Zij starten zaterdagmiddag om 13.30 uur in de manege.

Betaalde toegang

Koop je het rallypakket voor € 12,50 dan zit daar een passe-partout in voor het servicepark en alle proeven behalve de Luttenberg-proef. Voor Luttenberg moet apart 5 euro betaald worden. Kinderen tot 12 jaar hebben, onder begeleiding van een volwassene, gratis toegang. Zonder passe-partout moet ook voor het servicepark 5 euro toegang betaald worden. De toegang tot het start- en finishpodium in de manege is voor iedereen gratis.

Praktische informatie

De proevenkaarten, tijdschema's, publiekspunten en informatie over de verkooppunten van de rally-pakketten en passe-partouts zijn te vinden op www.eurolhellendoornrally.com. De rally is te volgen op HOi Rallyradio 106.6 FM, Delta FM Rallyradio via 105.3 FM en middels live verslagen en updates op de Eurol Hellendoorn Rally Facebook, Instagram en Twitter.

Concert van het Rijssens Mannenkoor

Amazing Europe Concert by Rijssebs MANNENKOOR Foto: Didier BAUWERAERTS

RIJSSEN - Op vrijdag 21 september geeft het Rijssens Mannenkoor een concert in RK Dionysiuskerk. Het koor, onder leiding van Jaap Kramer, krijgt daarbij medewerking van Jan Lenselink op vleugel, Maurice van Dijk op trompet en van zangeres Petra Berger.

Het koor gaat samen met de vaste pianist Jan Lenselink het publiek weer trakteren op een prachtig concert, zeker ook door de medewerkingvan zangeres Petra Berger. Zij zit al meer dan 25 jaar in vak en geniet een grote naamsbekendheid. Met haar prachtige stem is zij in staat meerdere partijen te zingen, waardoor ze net zo makkelijk klassieke nummers als popnummers kan zingen. Met eigen theateroptredens, deelname aan musicals en optredens met koren kan met recht gesproken worden van een veelzijdige zangeres.
Een andere musicus die medewerking zal verlenen is Maurice van Dijk. Van Dijk is een trompettist die voornamelijk optredens verzorgd in de koor- en kerkwereld, zowel in binnen- als buitenland. Ook mocht hij diverse keren voor ons koningshuis spelen.

Kaartverkoop

Jaap Kramer heeft weer een prachtig programma samengesteld en wanneer u daarvan wilt genieten bent u van harte welkom in de RK Dionysiuskerk. De deuren van de de kerk gaan om 19.30 uur open en het concert begint om 20.00 uur. Kaarten voor dit concert kosten 12,50 euro en zijn te verkrijgen aan de kassa van de kerk, bij Cigo Rijssen, Hogepad 1-80, Cigo Nijverdal, Henri Dunantplein 12 en Cigo Vroomshoop, Julianaplein 64. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Ook kunt u kaarten online bestellen via www.rijssensmannenkoor.nl.

Uitshirt Heracles Almelo is weer verkrijgbaar

ALMELO - Het uitshirt van Heracles Almelo van dit seizoen is zo in trek dat het al snel na de lancering uitverkocht was. Maar goed nieuws voor supporters van de club: de shirts zijn vanaf nu weer in alle maten verkrijgbaar. Voor deze nieuwe en laatste levering van de uitshirts geldt op=op. Het uitshirt is verkrijgbaar op shop.heracles.nl en in de FanServiceShop.

Het uitshirt is na een ontwerpwedstrijd door supporters gekozen. Het blauwe uitshirt heeft een verloop van een lichte naar een donkere kleur blauw. Een bewuste keuze van de 19-jarige Maarten van der Zwaan, die het winnende ontwerp maakte: "De basiskleur is het blauw van de stad Almelo en de club Heracles Almelo. Het is een fris en modern ontwerp dat goed past naast het klassieke zwart-witte thuisshirt." Het shirt is afgewerkt met een ronde witte hals. Ook de blauwgekleurde broek en sokken hebben witte details.

Merchandise
Heracles is blij dat het nieuwe uitshirt nu weer verkrijgbaar is. Daarnaast kunnen supporters ook weer uiteenlopende andere merchandise vinden in de FanServiceShop en online. Naast de diverse tenues zijn er ook volop leuke fanartikelen te vinden zoals de (auto)sjaals, stickers, ballen, vaantjes, keycords, kaartspellen en klokken.

Kennismakings- workshop babygebaren

NOTTER - Op dinsdag 1 oktober is er een kennismakingsworkshop babygebaren in Kulturhus Irene.

Baby's communiceren in een taal bestaande uit gebaren en geluiden en die taal is anders dan die van volwassenen. Hoe makkelijk is het als u de taal van baby's leert spreken? U kunt hiermee een begin maken tijdens de workshop van 1 oktober om 20.00 uur. U leert snel en makkelijk zo'n 15 gebaren waarmee u gelijk aan de slag kunt gaan. Opgeven voor deze workshop is noodzakelijk en kan door een e-mail te sturen naar sanne.kobusdeboer@babygebaar.nl voor 21 september. Vermeld in uw mail de geboortedatum van uw kind. Kosten bedragen € 15,-.

Eerste-huis-event

NIJVERDAL - Laat u goed informeren over het kopen van een eerste huis tijdens het Eerste-huis-event.

Het event vindt op dinsdag 24 september vanaf 20.00 uur plaats bij Grandcafé N-Joy in Nijverdal en u krijgt onder andere informatie over hypotheken, het aanvragen ervan en het woningaanbod in Nijverdal. De avond wordt verzorgd door de financieel adviseurs van de Rabobank en Krikken Makelaardij. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar communicatie.nwt@rabobank.nl o.v.v. naam, postcode, huisnummer en telefoonnummer, maar aanmelden is niet noodzakelijk.

Goed en gezond bezig zijn!

HELLENDOORN - Op zaterdag 21 september is het World Cleanup Day en samen met ZorgSaam kunt u uw steentje bijdragen.

ZorgSaam Lopers Company heeft een wandeling van 5 tot 10 kilometer op het programma staan. U wandelt niet alleen, maar u ruimt ondertussen ook zwerfafval op langs de Regge. De wandeling begint om 09.00 uur bij ZorgSaam aan de Koemaste 2C in Hellendoorn en is vanzelfsprekend gratis. Aanmelden is niet verplicht (maar wel prettig voor de organisatie) en kan via www.worldcleanupday.nl/cleanup-acties. Na de grote schoonmaak staat er een heerlijk kopje koffie of thee op u te wachten. Wanneer u dus zin hebt in een wandeling langs de Regge en ook het milieu een handje wilt helpen, dan weet u waar u moet zijn op zaterdag 21 september.

Kerkpleinmarkt brengt 35.000 euro op

RIJSSEN - De op zaterdag 14 september door de Hervormde Gemeente Rijssen georganiseerde 22e Kerkpleinmarkt op het Schild heeft het prachtige bedrag van 35.000 euro opgebracht.

De Kerkpleinmarkt werd onder uitstekende weersomstandigheden gehouden en mocht zich verheugen in een grote opkomst. Er was een grote diversiteit aan kramen en een grote hoeveelheid ingezamelde goederen, die volgens commissielid JAn Voortman van uitstekende kwaliteit waren. Tussen de bedrijven door waren er optredens van de gospelgroep Eternal Joy en het hervormd Kerkkoor. Het geld van de Kerkpleinmarkt is bestemd voor: de Vrienden van Eltheto, De Schutse, het Education Matter Program in Thailand. Voor de eigen gemeente gaat er een bedrag naar de kerkrentmeester voor de aanschaf van digitale (leer)middelen voor de catechisatielessen.

Dick Tukkers

Stedehouder boeit met lezing over Kameleon

RIJSSEN – Van de Kameleonboeken van schrijver Hotze de Roos werden meer dan 15 miljoen stuks verkocht.

"Van Annie M. G. Schmidt 5 miljoen boeken. Toch kreeg De Roos nooit een officiële prijs voor zijn boeken. Ja één. Een schoolklas uit Terherne gaf hem een pen van de Hema met inscriptie."
Dat vertelde oud-directeur Jan Stedehouder (op de foto links) van Kameleondorp Terherne, donderdagavond in het Rijssens Museum. Stedehouder verzorgde de lezing bij de zomerexpositie die zaterdag was afgelopen.

Jopie Huisman
Stedehouder was tot zijn pensionering directeur van het Jopie Huismanmuseum in Workum. Hij vertelde dat de prijs die de basisschoolklas in Terherne aan De Roos gaf ook het begin was van Kameleondorp Terherne. "De leerlingen hadden allemaal een favoriet boek opgegeven en de Kameleon was favoriet.

Ontmoeten
De kinderen wilden De Roos, die in Krommenie woonde, laten weten dat ze zijn boeken zo mooi vonden en hij wilde hen wel ontmoeten in Terherne. "Enkele leerlingen gingen naar de Hema in Joure en kochten een zilverkleurige pen. De juwelier werkte mee en zette er een inscriptie in. Toen De Roos die pen kreeg aangeboden was hij zichtbaar ontroerd en zei hij dat juist Terherne het Friese dorp was dat alles had wat ook in zijn boeken voorkwam."

Feestje
"Dat kwam Kluitman in Alkmaar ter ore. Dat was toen de uitgever van de Kameleon maar ook Bakkertje Deeg, Pietje Bell, Dik Trom en Kruimeltje. Kluitman beloonde de leerlingen daarvoor in Alkmaar met een feestje met limonade en een boottochtje. En dat kwam in de pers en toen zeiden we tegen elkaar dat we toch iets moesten gaan doen in Terherne wat met die Kameleon te maken had. Dat was voor ons de reden om na te denken hoe we dat gestalte zouden kunnen geven en dat is gelukt," aldus Stedehouder.

Twente sterk in zorginnovaties

TWENTE - Deze week was de regio Twente voor het eerst gastheer voor de internationale Medical Devices Meetings. Twente is een groeiende high-tech regio met veel innovatieve bedrijven. Ook op medisch vlak is veel innovatie mogelijk. Deze woensdag en donderdag kwamen veel internationale bedrijven bijeen voor een bijzondere uitwisseling.

De eerdere drie edities van de Medical Devices Meetings werden in Stuttgart gehouden. Nu koos de beursorganisatie ABE er voor om het matchmakingevent voor de medisch technologische sector te laten plaatsvinden in Enschede en Hengelo.

Wat is het?
De Medical Devices Meetings Twente is een speciaal forum met een exclusieve focus op de toeleveringsketen voor medische hulpmiddelen. MDM Twente brengt engineering, fabricage, supply chain teams, contract fabrikanten en dienstverleners samen via vooraf afgesproken bijeenkomsten. Er zijn deelnemers uit meer dan 10 landen.

Veel kennis
In Twente worden medische kennis, technologische ontwikkeling en innovatieve bedrijvigheid samengebracht om de klinische en commerciële realisatie te versnellen en te verbeteren. De Medical Devices Meetings is een mooie manier om buitenlandse bedrijven te laten zien wat er in Twente op dit gebied plaatsvindt. Er is ook een speciale Engelstalige Medical Technology Guide Twente samengesteld die op de MDM Twente werd gepresenteerd. In samenwerking met het TechMed Centre van de Universiteit Twente werd een mooi conferentieprogramma opgezet met internationale topsprekers vanuit Medtronic, Deloitte en Siemens Healthineers. Daarnaast vonden er interactieve sessies plaats over onder andere innovaties op medisch technologisch gebied, regulering en samenwerking in projecten.

Ontmoetingen
Donderdag stond volledig in het teken van B2B gesprekken tussen de deelnemende bedrijven. In totaal vonden er naar schatting 2.500 gesprekken plaats in het World Trade Center Twente in Hengelo. Normaal gesproken gaan Nederlandse bedrijven naar buitenlandse beurzen. Dit keer konden ze dicht bij huis in contact komen met potentiële klanten, toeleveranciers en samenwerkingspartners uit 10 verschillende landen, waaronder Duitsland, Spanje en Zwitserland. De MDM Twente werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Overijssel via het GO4Export programma. Een zeer geslaagde insteek.

Symposium over autisme

RIJSSEN - Evenmens informele zorg voor elkaar organiseert op woensdag 16 oktober een symposium over autisme met een inspirerende lezing van Martine Delfos. Daarnaast is er een informatiemarkt waarop verschillende organisaties op het gebied van autisme zich presenteren.

Dr. Martine F. Delfos geeft tijdens het symposium haar kijk op de verschillende ontwikkelingsfasen binnen een persoon met autisme. Graag gaat ze in op vragen die er bij het publiek spelen. Delfos is biopsycholoog en werkzaam als wetenschapper en therapeut. Zij schreef behalve verscheidene handboeken op het gebied van de psychologie ook therapeutische kinderboeken. Martine Delfos heeft langdurig ervaring opgedaan in het diagnosticeren en behandelen van kinderen, jeugdigen en volwassenen. Haar specialisaties zijn onder andere relatietherapie, autisme en eetstoornissen.

Gesprekstafels
Na afloop van de lezing is er gelegenheid tot napraten bij de verschillende gesprekstafels en kunt u een kijkje nemen op de informatiemarkt. Voor mantelzorgers, vrijwilligers en zorgvragers die staan ingeschreven bij Evenmens zijn er geen kosten verbonden aan deze avond. Voor andere geïnteresseerden zijn de kosten 10 euro; graag contant te betalen bij binnenkomst. Iedereen is welkom.

Kom ook
Het symposium vindt plaats op 16 oktober in het Parkgebouw Rijssen aan de Oosterhofweg 49. Inloop vanaf 18.45 uur. Bij binnenkomst staat er koffie of thee voor u klaar. Opgeven voor deze avond kan via: www.evenmens.nl/lezing-autisme