Hart van Nijverdal

17 januari 2020

Hart van Nijverdal 17 januari 2020


StrongmanRun groeit uit tot Yu Man Race Obstacle Run

Foto: Mike Rikken

HELLENDOORN - De StrongmanRun en de StrongSisterRun zijn bij bijna iedereen wel bekend, maar er zijn nu de nodige veranderingen op komst. De nieuwe koers en daarbij behorende nieuwe naam van de StrongmanRun is bekend. Het event gaat verder als Yu Man Race. Ook de StrongSisterRun wordt onderdeel van de Yu Man Race. Dit betekent geen verschil meer tussen mannen en vrouwen.

De nieuwe koers is een van de redenen dat de samenwerking met Fisherman's Friend is opgezegd. "Een gezamenlijk besluit", vertelt Bas Wispels. "Onder Yu Man Race organiseren wij meerdere evenementen en worden we toegankelijk voor verschillende groepen mensen, van topsporters tot kids. Bovendien kunnen we ons nu nog meer richten op de gezonde kant van sporten."

De eerste Yu Man Race
Op 5 en 6 september 2020 vindt de eerste Yu Man Race plaats. De Yu Man Race is niet alleen de obstaclerun op 6 september in Hellendoorn. Het aanbod is uitgebreid met een hardloopwedstrijd en Yu Man Race Kids Obstacle Run op 5 september en op 18 april de Yu Man Race Throwdown in het FBK-stadion in Hengelo.

Voor mannen en vrouwen
De naamsverandering en bijbehorende missie betekent ook dat de StrongSisterRun vanaf nu opgaat in de Yu Man Race. Er is geen verschil meer in geslacht, maar om Yu Man Race toegankelijk te maken voor iedereen wordt de obstaclerun opgedeeld in vier afstanden: 5km – 10km – 15km en 21km. Bovendien wordt rekening gehouden met het niveau van de sporters.

Samenwerking
De organisatie zoekt de samenwerking op met maatschappelijk betrokken partijen en bedrijven die zich bezighouden met de fit- en gezondheid van mensen. "Ons doel is onze evenementen voor iedereen toegankelijk maken, maar dat betekent niet dat het er soft aan toegaat. In aanloop naar het event is goede begeleiding nodig." Zo krijgt iedereen die zich inschrijft een gratis trainingsprogramma en volgen in de aankomende maanden verschillende workouts en clinics.
Ga voor meer informatie en tickets naar www.yumanrace.com
Foto: Fotografie Mike Rikken

Start Muziek onder de Trap

NIJVERDAL - Op donderdag 23 januari start Muziek onder de Trap het nieuwe jaar met het Vrouwenkamerkoor Voca Me en het duo Saxyon. Tijdens het concert in het Huis voor Cultuur en Bestuur zullen Voca Me en Saxyon onder andere het 'Requim' van Gabriel Fauré ten gehore brengen. Het concert is van 20.00 tot 21.00 uur en is gratis toegankelijk.

Vrouwenkamerkoor Voca Me is een ambitieus koor voor vrouwen met koorervaring en/of zangles, woonachtig in Overijssel en omstreken. Het koor is opgericht in 2008 en staat vanaf het begin onder leiding van Yt Nicolai. Zij is in Nijverdal bekend van het Oratoriumkoor Soli Deo Gloria dat zij een aantal jaar heeft gedirigeerd. Voca Me streeft naar een hoog niveau bij het uitvoeren van composities uit verschillende perioden, vanaf de 19e eeuw tot nu. Echter worden werken uit de barok ook niet geschuwd. Er is ruimte voor nieuwe leden, voor alle stemgroepen. Belangstellenden zijn van harte welkom om een repetitie bij te wonen. Er wordt drie keer per maand op woensdagavond geoefend in Holten. Mail even naar: info@vocame.nl. Of informeer na afloop van het concert! Meer informatie over komende concerten kunt u vinden op Facebook en www.vocame.nl.

Veelzijdige musici

Saxyon is een zeer veelzijdig en dynamisch duo, bestaande uit twee jonge musici: Ellen Zijm (accordeon) en Marijke Schröer (saxofoon). Dit duo is ontstaan in 2013 en veroverde in korte tijd de harten van het publiek met zuivere klanken en een afwisselend repertoire. Marijke en Ellen weten als geen ander de eindeloze mogelijkheden van hun instrumenten voor het voetlicht te brengen. Een speciaal project van het duo is het eigen arrangement van het Requiem van Gabriel Fauré, waarmee Saxyon al met verschillende Nederlandse koren op de planken heeft gestaan. Ook begeleidden zij andere koorwerken en vocale werken, waaronder het Stabat Mater van Pergolesi. Verder zult u een aantal a capella stukken kunnen beluisteren van de hedendaagse componisten Eva Ugalde en Rihards Dubra. Het duo zal ook een aantal eigen werken ten gehore brengen.

Jaargang:5 • Nr194 • Wk03

Lionsclub Hellendoorn in actie voor geletterdheid

NIJVERDAL - Het Taalpunt Nijverdal heeft afgelopen maand een financiële bijdrage van 1.000 euro van de Lionsclub Hellendoorn ontvangen. Het geld wordt besteed aan materialen en activiteiten om mensen die moeite hebben met lezen en schrijven beter te kunnen helpen.

Een aantal jaren geleden zijn de activiteiten van het Taalpunt bij de Lionsclub geïntroduceerd. De leden waren hierover zo enthousiast dat één van de leden spontaan de training tot taalcoach is gaan volgen en zich een aantal jaren als vrijwilliger heeft ingezet om mensen die beter wilde leren lezen en schrijven te ondersteunen.

Taboe
In de gemeente Hellendoorn hebben ruim 3.000 inwoners moeite met lezen, schrijven en/of rekenen, zijn vaak minder digitaal vaardig en daardoor kwetsbaar in de samenleving. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid. Mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Dit kan grote gevolgen hebben op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Hun kinderen groeien vaker op in armoede. Het Taalpunt Nijverdal is dan ook heel blij met deze donatie van de Lionsclub waardoor laaggeletterdheid weer onder de aandacht wordt gebracht en het ook een onderwerp van gesprek blijft. Om de basisvaardigheden te versterken en de doelgroep te bereiken, zijn organisaties in de gemeente Hellendoorn zoals de Lionsclub nodig. Ze kunnen laaggeletterdheid helpen te onderkennen en mensen doorverwijzen naar het Taalpunt.

Contactinformatie
Het Taalpunt Nijverdal, gestart in november 2015, is een samenwerkingsverband van de ZINiN bibliotheek, ROC van Twente, gemeente Hellendoorn en Stichting De Welle. Een laagdrempelige voorziening waar mensen die moeite hebben met lezen en schrijven terecht kunnen. De Lionsclub hoopt met deze donatie dat meer mensen (met Nederlands als eerste taal) hulp gaan zoeken om beter te leren lezen en schrijven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Yvonne Posthuma, Coördinator Taalpunt Nijverdal, 0548-638807, y.posthuma@stichtingdewelle.nl.

Nieuwjaarsconcert Cottonville Bigband

NIJVERDAL - Al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw organiseert de Vriendenkring van Muziekvereniging KSW koffieconcerten. Ook in 2019 is weer een reeks concerten van start gegaan en het eerstvolgende concert is van de Cottonville Bigband op zondag 19 januari.

De Cottonville Bigvand is een 20-koppige band met zangeres Charlotte en deze band bestaat dit jaar 10 jaar. Bijzonder is dat het voor een deel bestaat uit muzikanten van de KSW en Advendo, maar ook muzikanten uit de omgeving van gemeente Hellendoorn. Er is weer driftig gerepeteerd op nieuw repertoire maar ook de oude vertrouwde stukken zullen niet ontbreken. Stevie Wonder, Glenn Miller, Burt Bacharach, Billy May, maar ook werk van Egbert van Groningen komt langs deze ochtend. Aanvang is om 11.30 uur. De entree is gratis in d' Oale Bleeke aan de PC Stamstraat 19 te Nijverdal.

Wilt u ook lid worden van de KSW Vriendenkring? U bent altijd welkom! Aanmelden kan via secretariaat@
kswmuziek.nl

Coöperatie Notter-Zuna neemt initiatief in landschapsbeheer

NOTTER/ZUNA - De gemeente Wierden zet een landschapscoördinator in voor het landschapsbeheer in Notter Zuna. Door deze bijdrage vanuit de gemeente kan de coöperatie Notter-Zuna aanspraak maken op €600.000,- subsidie vanuit de provincie Overijssel. Hiermee kan de coöperatie werken aan het behoud en onderhoud van het landschap in hun buurtschappen.

"Het is bijzonder om te zien hoe de inwoners van Notter en Zuna de krachten bundelen om zich in te zetten voor de toekomst van hun buurtschap. Het behoud van het cultuurhistorische landschap is daar een onderdeel van en ik ben blij dat wij vanuit de gemeente hieraan op deze manier een bijdrage kunnen leveren", vertelt wethouder Johan Coes.

Uniek
De aanpak in Notter-Zuna is uniek in Nederland omdat de coöperatie, bestaande uit betrokken bewoners, zich ook richt op duurzaamheid en sociale betrokkenheid. De coöperatie werkt bijvoorbeeld samen met de ploeg Baanbrekend, waar werklozen (met name statushouders) landschapswerk verrichten dat anders zou blijven liggen. "Het werk dat in Notter-Zuna wordt verricht is een prachtig voorbeeld van hoe onze inwoners actief taken kunnen overnemen van de gemeente zodat zij direct invloed hebben op hun eigen leefomgeving. Het zou mooi zijn als dit in toekomst ook in andere plekken in onze gemeente kan", aldus Coes.

Mooi resultaat eerste Santarun

NIJVERDAL - Er wordt door de organisatoren van de Nijverdal Rotary Santarun tevreden teruggekeken op de eerste Santarun in Nijverdal van 22 december 2019. Tijdens de koopzondag kleurde het centrum van Nijverdal rood doordat ruim 100 kerstmannen, groot en klein, een 'fun'run liepen.

Start bij Toi Toi, door het Keizerserf, Grotestraat en Maximastraat en daarna door voor nog een rondje. Na afloop werden er bij de Tipi-tent medailles uitgereikt en wachtte er op de deelnemers warme chocolademelk en een vrijkaartje voor de schaatsbaan. Heel veel toeschouwers moedigden de kerstmannen aan en de feestband De Droadnagels zorgden voor vrolijke kerstmuziek. Dankzij de sponsoring vanuit het bedrijfsleven is er een bedrag van 4350,- euro opgehaald. De cheque werd maandag 13 januari tijdens de clubbijeenkomst van Rotary Hellendoorn-Nijverdal eo in landgoed De Uitkijk persoonlijk overhandigd aan twee medewerkers van Trefpunt Minima. Zij verzorgen elk jaar een sinterklaasfeest voor kinderen uit Minima gezinnen in onze gemeenten Hellendoorn. Met dit bedrag kunnen er ook voor deze kinderen sinterklaascadeaus gekocht worden. Op naar Rotary Santarun 2020!

Amnesia live bij de Gezelligeit op zaterdag 15 februari

HELLENDOORN - Zaterdag 15 februari zal de liveband Amnesia weer een avond boordevol lekkere dansbare rockmuziek verzorgen in het (uiteraard) gezellige café 'de Gezelligeit' in Hellendoorn. Ze zullen onder andere nummers van Anouk, Tina Turner, Herman Brood, Tower, Bryan Adams, Toto, Powerplay en nog veel meer 'oh ja' nummers spelen.

Amnesia is een liveband die de echte bekende nummers laat horen maar ook de herkenbare nummers die je al een tijd niet heb gehoord. Ze zorgen voor een flink portie rock muziek waarbij de strakke basis wordt gelegd door de drums (Ingo Verhaak uit Wierden) en bas (Arjan Jansen uit Rijssen) en daarbij wordt aangevuld met het melodieus gitaar,- (Wim Souhuwat uit Nijverdal) hammond en toetsenwerk (Cees- Jan Caron uit Zwolle) en inlevende zang (Erna Heuver uit Hellendoorn). Het is een typische liveband waar improvisatie, spontaniteit en speelplezier hoog in het vaandel staan. De band is opgericht in oktober 1992 en speelt al jaren in de huidige bezetting.

De band begint rond 22.00 uur te spelen op zaterdag 15 februari in de Gezelligeit, Bibenstraat 40 in Hellendoorn. Kom ook genieten! De entree is geheel gratis.

De verhalen achter 't Goapad

HELLENDOORN - Iederene kent wel het Goapad det deur Heldern löp. Twee vuties in de stoepe wiest oe de weg. Het pad giet langs alle biezundere plekkies, huze en gebouwen van oons zönnige boerendorp. Mar ken ie ok de geschiedenis die d'r achter al die gevels zit?

Betta Kamphuus, Frits van Buren en Joop Woertman weet d'r van als van. Zie nemt oons met langs het Goapad en vertelt oons allemoa mooie verhalen oaver oons dorp en de bewoners. Met mooie foto's wödt als nog dudeliker. Noa ofloop zal Bert Jaansen nog wat leedties zingen.

U bent van harte welkom tijdens het Dialectcafé in het Noaberhuus op woensdag 22 januari, aanvang 20.00 uur. U vindt het Noaberhuus aan de Dorpsstraat 15. De entree is gratis entree. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het dorpsbudget van het dorp Hellendoorn.

Gemeente Hellendoorn maakt energiedoelstelling concreet

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn wil 71 GWh energie duurzaam opwekken in 2030. Daarmee wordt een concrete stip op de horizon gezet voor wat betreft de energietransitie. Die energietransitie vormt een van de onderdelen van een ambitieus collegeprogramma waarin wordt gewerkt aan een duurzame samenleving en waarin vernieuwende initiatieven worden gestimuleerd.

In 2019 zijn veel gesprekken gevoerd met diverse belangengroepen en zijn er werkgroepen gevormd die actief meedenken om de energietransitie lokaal in te vullen. De gemeente neemt haar verantwoordelijkheid bij het realiseren van landelijke en regionale energiedoelen, maar geeft die concreet vorm in nauwe samenwerking met inwoners, bedrijven en instellingen. Met elkaar hebben we de Hellendoornse opgave voor eigen duurzaam opgewekte energie vastgesteld op 71 GWh. Er zijn geen maatregelen dwingend vastgesteld net zoals er geen maatregelen worden uitgesloten. Zo bieden we maximale ruimte aan innovatieve projecten en lokaal gedragen initiatieven. Een eerste kans zien we in zonnepanelen op daken en vervolgens denken we aan zonnepanelen op de grond en windmolens.

Kansen grijpen
De energietransitie is onontkoombaar en dat accepteren we in Hellendoorn. Vanuit dat kader gaan we ervoor zorgen dat er nieuwe kansen ontstaan voor de lokale gemeenschap en voor de fysieke leefomgeving. Landschappelijke structuren gaan worden versterkt en inwoners krijgen de mogelijkheid ook financieel te participeren. De gemeenteraad heeft vastgesteld dat minimaal 50 procent van de op te wekken 71 GWh participatief moet worden ingevuld; ook bij grootschalige projecten.

Gebiedsprocessen
Via gerichte gebiedsprocessen regelen we de lokale invulling en brengen we de verschillende belangen op een lijn. Werkgroepen en belangengroeperingen werken samen met de gemeente en met elkaar aan hoe we goed wonen, werken en recreëren kunnen combineren met de opgave die we onszelf hebben gesteld.

Financiële middelen
De energietransitie gaat natuurlijk in eerste instantie geld kosten. Zowel de provincie als het rijk hebben daarvoor al middelen gereserveerd. De gemeente Hellendoorn zet in 2020 een project op in het kader van de landelijke RRE-regeling (Reductie Energieverbruik). Met de bijdragen uit deze regeling worden huiseigenaren voorgelicht en gestimuleerd om energiebesparende maatregelen in hun woning te nemen.

Column

Open dag!

Is het verstandig om in groep 7 al een open dag te bezoeken voor de middelbare school? Ik zeg JA! Net zoals het verstandig is niet tot het laatste jaar middelbare school te wachten om naar een open dag van MBO- of HBO-opleidingen te gaan. Het is belangrijk dat de school bij het kind past en het kind bij de school. En daar kom je maar op één manier achter: scholen bezoeken tijdens de open dagen.

Bereid je goed voor, bekijk de website van de school, zodat je weet wat je kunt verwachten en gerichter vragen kunt stellen aan de leerkrachten en leerlingen. Vooraf de website uitpluizen is zeker slim in het geval uw kind dyslexie, dyscalculie, ASS, AD(H)D of een andere leeruitdaging heeft. Welke protocollen hanteren zij hiervoor?

De keuze van de school moet natuurlijk de keuze van jouw kind zijn en niet die van zijn of haar vrienden. Hoewel het zeker belangrijk is dat je kind wel vrienden op die school heeft... Betrek je kind daarom actief bij de voorbereidingen. Het is een mooi gespreksonderwerp waarin jij je kind kan polsen waar hij of zij staat en wat hij/zij wil.

Wat kun je nou verwachten van de school tijdens zo'n Open Dag? Vanzelfsprekend laat de school zich van zijn beste kant zien. Alles is netjes opgeruimd en de leerkrachten staan ouders en kinderen bereidwillig op te wachten. Alles draait om en voor de leerling(en). Wees je bewust van alle prikkels die men afgeeft om jouw kind binnen te halen. School is in dat opzicht niets minder dan een 'bedrijf' dat leerlingen nodig heeft om een bepaalde kwaliteitsstandaard hoog te houden. En laten we eerlijk zijn: in dit geval draait alles om kwaliteit. Alleen het beste is goed genoeg voor jouw kind!

Ingrid Aaltink
Kennis Educatie Centrum

Niet alles kan in de glasbak!

TWENTE - Afvalinzamelaar Twente Milieu ziet nog te vaak dat het onduidelijk is voor mensen welke soorten glas wel of niet in de glasbak mogen. Dit maakt de verwerking van dit glas echter lastiger.

In de glascontainers mag alleen verpakkingsglas, zoals wijn- en drankflessen en potjes zoals van jam of pindakaas. Er mag ook veel niet in de glasbak. Bijvoorbeeld geen spiegels, ovenschalen, koffie- en theekannen, glazen vazen, glazen drinkbekers of glazen, aquariumglas, autoruiten, kristal, porselein en keramiek. Dit soort afval moet men bij het restafval gooien of inleveren bij een afvalbrengpunt. Veel van de genoemde soorten zijn namelijk niet 'echt' glas, of dusdanig vermengd met andere stoffen dat bijvoorbeeld een smeltpunt anders ligt.

Goed op weg
Het inzamelen van gebruikt glas loopt nu al erg goed. In 2018 werd zo'n 502 miljoen kilo verpakkingsglas op de markt gebracht en in hetzelfde jaar werd 430 miljoen kilo ingezameld. Dat komt neer op 86 procent. Glas is vrij eindeloos recyclebaar en herbruikbaar als grondstof voor nieuw glas. De hoop is dan ook dat mensen hun glas nog beter zullen scheiden, waardoor dit percentage verder omhoog kan. Daarnaast draagt het correct inleveren van deze en andere afvalstromen bij aan de betaalbaarheid van de afvalinzameling.

Gemeente en sportaanbieders werken aan Sportakkoord

HELLENDOORN - Sport is een belangrijke verbindende factor in de lokale gemeenschap. Tegelijk draagt sport ook bij aan brede maatschappelijke doelen zoals participatie voor diverse doelgroepen. Om richting te geven aan deze belangrijke rol van sport werkt de gemeente aan een lokaal Sportakkoord.

Het stimuleren van sport en beweging in de brede zin is een belangrijke prioriteit voor de gemeente. Helaas beweegt zeker de helft van alle Nederlanders te weinig. Een leuk en divers lokaal sportaanbod kan hier positief verandering in brengen.

Startbijeenkomst
Afgelopen maandag werd een startbijeenkomst gehouden om uiteindelijk tot een Lokaal Sportakkoord 2020 te komen. De gemeente Hellendoorn nodigde alle lokale sport- en beweegaanbieders uit om mee te praten in het Huis voor Cultuur en Bestuur. Op 3 februari staat dan een vervolg op het programma. De eerste ideeën en suggesties worden nader uitgewerkt in een verdiepingssessie. Het uiteindelijke doel is dan om op 30 maart een Lokaal Sportakkoord te kunnen presenteren.

Thema's
De gemeente zet bij het sportakkoord ook bewust in op diverse thema's. Hierbij is inclusief sport en beweging een belangrijk uitgangspunt. Iedereen moet mee kunnen doen met een sport, ongeacht de leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, sociale positie of eventuele beperkingen. Er zijn nu nog te veel mensen die ook in Hellendoorn hindernissen ervaren - echt of ingedacht - om te gaan sporten. Dit zal ook een actieve benadering vergen van de verenigingen zelf, die extra moeite moeten doen om ook hen welkom te laten voelen binnen de gelederen. Verder zetten de partijen in op het verbeteren van de beweging en motoriek van jonge kinderen. Naar schatting 55 procent van de kinderen van 4 tot en met 11 jaar haalt de door de Gezondheidsraad gestelde normen. Daarnaast is het belangrijk om het sport- en beweegaanbod ook op lange termijn zélf gezond te houden. De gemeente speelt een belangrijke faciliterende rol, maar de verenigingen zelf moeten ook veel doen om zichzelf op lange termijn staande te kunnen houden.

Maandag 20 jan. 10.00 uur

Open Huis CSG Reggesteyn vestiging Rijssen

Foto: Pieter van Vree

RIJSSEN - Woensdag 22 januari 2020 is er Open Huis bij de vestiging Rijssen van Reggesteyn. “Ook dit jaar is er een breed en gevarieerd programma samengesteld om een goed beeld te geven van alle mogelijkheden binnen onze school”, zegt Gerard Rutterkamp, directeur van de school. Het Open Huis is van 14.30 – 16.30 uur voor ouders en leerlingen en van 18.30 – 20.30 uur voor iedereen.

Reggesteyn Rijssen is een school voor praktijkonderwijs, vmbo, havo, vwo en gymnasium. Op elk niveau zijn er volop mogelijkheden. Zo kunnen leerlingen in het vmbo bij Reggesteyn nog echt een vak leren. Daarnaast kunnen deze leerlingen ook keuzevakken volgen. Ook de TL-leerlingen krijgen meer keuzevakken aangeboden in de beroepsprofielen. Zo kunnen ze praktische vaardigheden ontwikkelen en zijn ze nog beter voorbereid op het MBO. “Doordat we intensief contact hebben met bedrijven en organisaties kunnen we leerlingen van het praktijkonderwijs en de beroepsgerichte leerwegen een goede aansluiting op de arbeidsmarkt bieden”, aldus Gerard Rutterkamp. Reggesteyn is een ondernemende school die veel kansen biedt!

Goede begeleiding
De havo/vwo afdeling heeft een uitstekende basis in Rijssen. Leerlingen worden goed begeleid om in de vierde klas een optimale aansluiting te vinden bij Reggesteyn Noetselerbergweg. Eén van onze uitgangspunten is om leerlingen te begeleiden bij het ontdekken wie zij zijn en kunnen worden. Reggesteyn is een christelijke scholengemeenschap waarbij respect en veiligheid voorop staan. We hebben veel aandacht voor waarden als eerlijkheid, openheid, vertrouwen en saamhorigheid. We organiseren allerlei activiteiten voor en met elkaar. Iedereen hoort erbij en samen bereik je meer. Reggesteyn verbindt.

Beleef Reggesteyn
Tijdens het Open Huis kunnen ouders en leerlingen niet alleen horen, maar juist ook beleven wat Reggesteyn allemaal te bieden heeft. Docenten en leerlingen staan voor u klaar om u op alle fronten een goed beeld te geven van de school. Bij Reggesteyn is veel mogelijk en daar willen we u tijdens het Open Huis graag over vertellen!

www.reggesteyn.nl

Open dag School met de Bijbel Notter-Zuna

NOTTER - Ouders die op zoek zijn naar een school voor hun zoon of dochter zijn op woensdag 5 februari van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen op de School met de Bijbel in Notter.

Een goede school uitzoeken is een weloverwogen keuze. Er zijn veel zaken waar aan gedacht kan worden. De School met de Bijbel Notter-Zuna is een kleine school, waar aandacht is voor de individuele leerling. Het team besteedt veel tijd aan onderlinge verhoudingen en sfeer.
Op de school wordt gewerkt in combinatiegroepen. Alle klassen worden 3 keer per week gesplitst en krijgen dan les in groepjes van ongeveer 12 tot 15 leerlingen. In de relatief kleine kleutergroep is er, naast de leerkracht, een onderwijsassistente voor 3 ochtenden per week. Tussen de middag kunnen de kinderen op school overblijven. Dit wordt verzorgd door de leerkrachten zelf.

Aan school is ook een kinderopvang verbonden
Ouders die op zoek zijn naar een geschikte school voor hun zoon/dochter kunnen op 5 februari van 10.00 tot 12.00 uur terecht bij de school aan de Klokkendijk 16 in Notter. Zij kunnen dan een les bijwonen en de sfeer op school en kinderopvang proeven. Bent u deze dag verhinderd, dan kunt u contact opnemen met de school. Deze open dag geldt niet alleen voor ouders uit de buurtschappen Notter en Zuna, maar voor alle geïnteresseerde ouders.

Open huis basisschool Klim-Op

RIJSSEN - Basisschool Klim-Op nodigt alle ouders, waarvan het kind in het schooljaar 2017-2018 4 jaar wordt, uit om geheel vrijblijvend op woensdag 25 januari een kijkje te komen nemen in hun prachtige, multifunctionele gebouw aan de Lentfersweg.

's Morgens is hiertoe open huis van 9.00 uur tot 10.00 uur en 's avonds is er een informatiebijeenkomst van 20.00 uur tot 21.00 uur. Met name in de ochtend kunnen ouders ook sfeer proeven. Alle groepen zijn aan het werk en de deuren staan open. Ouders die graag op een ander moment kennis willen maken met deze school kunnen een afspraak maken met de directeur Henri Raanhuis, tel. 541490.

Basisschool Klim-Op is de enige katholieke school in Rijssen. Echter wel een open, gastvrije school waar iedereen, ongeacht geloof, zich gewaardeerd en gekend voelt. Op dit moment heeft de school ongeveer 220 kinderen, verdeeld over negen homogene groepen. Twee relatief kleine groepen 1 en daarnaast de groepen 2 t/m 8. Er wordt kwalitatief goed onderwijs geboden. De inspectierapporten en de CITO-toetsen geven hier ook blijk van, evenals een tevredenheidsonderzoek onder ouders.
Er wordt onderwijs gegeven is een modern ingericht gebouw, dat wordt gedeeld met Kiddo, buitenschoolse opvang en kinderopvang, en de Speeldoos, peuteropvang. Daarnaast is er regelmatig een logopedist en een fysiotherapeut in het gebouw aanwezig voor begeleiding en behandeling. Er is derhalve een compleet aanbod voor kinderen van 0 tot 12 jaar, waarbij er gebruik wordt gemaakt van korte lijntjes en er een goede afstemming is tussen alle partijen.

Ouders die graag meer informatie willen kunnen ook kijken op de website: www.klimopschoolrijssen.nl.

CBS De Veenbrug haalt ruim 2000 statiegeldflessen op

DAARLERVEEN - Toen juf Melanie Lensink aankondigde dat ze in de zomervakantie voor World Servants naar het dorpje La-Atari in Ghana gaat om daar de plaatselijke school op te knappen en uit te breiden, ontstond er bij leerlingen van CBS De Veenbrug in Daarlerveen het idee om een actie te houden. Hiermee wilden ze geld inzamelen om aan juf Melanie mee te geven.

"Eén van de punten uit de visie van CBS De Veenbrug is dat we leerlingen vanuit persoonlijk eigenaarschap leren samenwerken en behulpzaam te zijn voor een ander. Deze actie, die door leerlingen is bedacht en uitgevoerd, is hier een goed voorbeeld van." Uiteindelijk is het een actie geworden waarbij zes weken lang statiegeldflessen zijn verzameld. Het resultaat was overweldigend: € 568,70! U kunt juf Melanie ondersteunen via https://www.worldservants.nl/actieplatform/deelnemer/melanie .

Illusionisten Rob en Emiel zorgen voor verbazing

NIJVERDAL - Rob en Emiel brengen magie, cabaret, verwondering en humor in hun allernieuwste theatershow 'Onderweg'. Verwacht magistrale acts, een bijzonder originele voorstelling en een absoluut onvergetelijke avond. De tijd vliegt voorbij en u verveelt zich geen moment, wanneer u gegarandeerd van de ene in de andere verbazing valt. Op zaterdag 18 januari zijn Rob en Emiel te zien in het ZINiN Theater.

'Onderweg' is een theatervoorstelling met een twist. Als Rob en Emiel het podium oprijden, begint de reis waarvan niemand weet waar die eindigt. En u reist mee. Is het podium in úw theater het einddoel of slechts het begin? Wie zijn die mannen? Wat is hun verhaal? U zult het zelf moeten ontdekken.

Nederlands Kampioen
Rob en Emiel brengen een heerlijke combinatie van magic, cabaret, mindreading, comedy en theater. Al vanaf 2002 staan ze samen op het podium, waarop nationale en internationale tournees volgen. Het is een duo met zeer veel passie voor magie, het creëren van shows, het verwonderen van hun publiek en het delen van inzicht en kennis. Onlangs wisten ze de kampioenstitel op naam te zetten bij het 'NK Magic' van 2019 en zullen zij Nederland vertegenwoordigen op het aankomende 'WK Magic' van 2021 in Canada.

Kaarten reserveren
Reserveer uw kaarten nu via www.zinin.com. Kaarten zijn ook te reserveren via de reserveerlijn (0548)624489 of aan de theaterkassa bij de Tourist Info in Nijverdal.

Geslaagde plaatsingswedstrijd voor heren Fysion Nijverdal

EMMELOORD - Zaterdag 11 januari hadden twee jongens van de herenselectie van G.V. Fysion een plaatsingswedstrijd van District Oost in Emmeloord. Aan de hand van twee districtswedstrijden weten de beide jongens of zij door zijn naar de kwartfinale NK turnen op 7 of 21 maart.

Voor Cavan Boertje, 3e divisie instap 17 was het zijn 2e plaatsingswedstrijd. Hij turnde ten opzichte van zijn eerste wedstrijd in december vorig jaar een stabiele wedstrijd en de afwerking van de oefeningen op de 6 turnonderdelen was weer net iets beter dan de vorige wedstrijd. In zijn categorie turnden 34 deelnemers. Op het onderdeel vloer behaalde hij de hoogste score. Op ringen een 6e plaats, voltige 7e plaats en sprong en rekstok een 10e plaats. 5 toestellen in de top 10. Uiteindelijk behaalde Cavan een 11e plaats. Binnenkort hoort de vereniging of hij door is naar de kwartfinale.

Relaxte wedstrijd
Bas Leusenkamp turnde zijn 1e plaatsingswedstrijd in Emmeloord. In de categorie 3e divisie pupil niveau 15 turnde hij een relaxte wedstrijd. In zijn categorie turnden 30 deelnemers. Op alle onderdelen wist hij binnen de top 10 te eindigen. Met een 4e plaats op vloer en sprong, 5e plaats op rekstok, 6e plaats op brug, 8e plaats op voltige en een 10e plaats op ringen. Hij behaalde uiteindelijk een 6e plaats. Op 8 februari turnt Bas zijn 2e wedstrijd in Twello. Tegen die tijd weten beide jongens of zij door zijn naar de Nationale wedstrijden.

De Grote Club actie was een groot succes voor Het Ravijn

NIJVERDAL - Z&PC Het Ravijn heeft ook in het laatste kwartaal van 2019 weer meegedaan aan de jaarlijkse Grote Club Actie. En de Ravijnleden hebben dat succesvol gedaan. Er is een record aantal van 2607 loten verkocht.

"In vergelijking met 2018 hebben onze jonge leden 4,28% meer loten verkocht. Dat heeft een opbrengst van totaal € 6.256,80 voor onze club opgeleverd". Een fantastisch resultaat waar Het Ravijn bijzonder trots op is. "En het geld zal aan de hele club ten goede komen", vertelt Grote Club-coördinator André van Olst, enthousiast. Het geld zal worden gebruikt om in alle geledingen van de club de zwemsport te kunnen uitoefenen, van de kleinste sporters tot de senioren sporters.

Heel team
De grote Clubactie vergt heel wat werk om het tot een succes te laten worden. Het zijn niet alleen de jeugdleden die de loten verkopen die de actie zo succesvol hebben gemaakt. Een team van vijf mensen is druk geweest met de invoer van de verkochte loten. Ook de jeugdtrainers binnen de club hebben hun steentje bijgedragen. Zij hadden te taak gekregen de leden aan te sporen zoveel mogelijk loten te verkopen.

Ondernemers doen mee
Afgelopen woensdag 8 januari vond in het zwembad de prijsuitreiking plaats. Enkele Nijverdalse ondernemers hebben hun beste beentje voor gezet. Intersport Ramon Zomer, kledingsponsor bij Het Ravijn, heeft waardecheques beschikbaar gesteld. Degene die de meeste loten heeft verkocht, won een waarde cheque van € 60,- Degene die op de tweede plaats is geëindigd zag een waarde cheque van € 40,- tegemoet. De persoon die derde is geworden gaat ook met een cheque naar huis en wel ter waarde van € 20,-. ok de Bowlingboerderij heeft een mooie prijs beschikbaar gesteld. De jongste waterpoloërs van de Waterfun waren het best verkopende team. Zij mogen met z'n allen pannenkoeken komen eten en daarna kunnen ze zich een uurtje op de bowlingbaan uitleven. Maar dan is de pret nog niet over: ze mogen dan bij cafetaria De Meyboom een milkshake of een ijsje komen scoren. Als dat geen mooi teamuitje wordt?

Veel opgeleverd
Kortom: "De verkoop van de Grote Clubactie loten heeft voor de sporters van Z&PC Het Ravijn veel positieve energie opgeleverd. Met het gewonnen geld kunnen weer leuke dingen worden gedaan of materialen worden aangeschaft die de zwemsport bij Het Ravijn kunnen bevorderen", besluit André van Olst.

In februari nieuwe cursus valpreventie

NIJVERDAL - Na een tweede geslaagde cursus valpreventie, starten Cesartherapie Nijverdal, Ergotherapie Salland en FysioSterk in februari 2020 met een nieuwe groep. Aanmelding is reeds mogelijk.

Vallen bij ouderen komt steeds vaker voor, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Jaarlijks komen meer dan 100.000 mensen bij de eerste hulp in het ziekenhuis. Veelal na een val in en rond het huis. Mogelijke oorzaken van een val kunnen zijn duizeligheid, incontinentie, angst om te vallen, achteruitgang van zien en horen, medicatie, een te lage bloeddruk bij het opstaan of bukken, weinig beweging, veiligheid in en om het huis, schoeisel en verkeerd gebruik loopmiddelen. Komen bovenstaande factoren u bekend voor? Dan kan de cursus valpreventie voor u een goede uitkomst zijn. Het doel van de cursus is voorkomen of verminderen van het aantal valincidenten.

Inhoud cursus
Tijdens de cursus valpreventie komt het volgende aan bod: inzicht krijgen in de oorzaken van vallen in het dagelijkse leven, gevaren binnen de thuissituatie opsporen, verbeteren van het looppatroon, spierkracht, houding en evenwicht. Daarnaast worden er adviezen gegeven om aanpassingen te doen, waardoor het valrisico wordt verminderd. Deze cursus is bedoeld voor 65-plussers die het afgelopen jaar gevallen zijn, of moeite hebben met bewegen of lopen, of bang zijn om te vallen. Gedurende 10 weken op maandag en donderdag van 11.00 tot 12.00 uur komen de deelnemers bij elkaar voor een screening, valparcours met obstakels en beweeg-balansoefeningen.

Start cursus
Vanaf maandag 10 februari is het mogelijk om de cursus valpreventie te volgen onder begeleiding van Fysiotherapeut Karlijn Brouwer (FysioSterk), Ergotherapeut Lisette Mocking (Ergotherapie Salland) en Cesartherapeut Bianca van Aefst (Cesartherapie Nijverdal). De cursus wordt vergoed vanuit de reguliere fysiotherapie en ergotherapie-behandeling. Voor opgave (mogelijk t/m 31 januari) en meer informatie kunt u contact opnemen met FysioSterk, Tel: 0548-616687 of mail naar info@fysiosterk.nl.

Bijzondere historie van Rijssen: Conflicten in de jute-industrie

SONY DSC

RIJSSEN - Het jaar 1894 was een ongunstig jaar voor de jute-industrie en de beide fabrieken liggen noodgedwongen een aantal maanden stil. Dit leidt tot confrontaties tussen arbeiders en fabrikant. Op 11 juli vormt zich een grote volksoploop die met behulp van de politie uit elkaar wordt gedrevenen pas in de avond wordt de orde hersteld.

Om nieuwe rellen te voorkomen worden er militairen in Rijssen ingezet. Er komt uit Deventer een achtentwintig man sterk detachement huzaren. Een paar maanden heerst er opnieuw onrust. Er breekt een werkstaking uit onder de fabrieksarbeiders. De Rijssense veldwachter krijgt assistentie van marechausseebrigades uit Almelo en Markelo, daardoor worden ongeregeldheden voorkomen. Overleg tussen fabrieksarbeiders en fabrikanten leidt tot een oplossing.

Vanaf het jaar 1985 ontstaan er nieuwe moeilijkheden. In de weverij zijn de arbeiders gewend een weefgetouw per persoon te bedienen. In veel fabrieken in Twente is het de gewoonte dat de wevers aan twee of meer touwen werken. Ter Horst probeert ook in haar fabrieken dit meergetouwenstelsel in te voeren. Volgens de arbeiders is die manier van werken niet mogelijk. Ze vinden dat dit wel mogelijk is in de katoenweverij maar niet in de jute omdat de stof te zwaar is. In die jaren die volgden leidt dit meningsverschil steeds weer tot nieuwe conflicten. Het hogere loon dat de wevers bij de invoering van het tweetouwenstelsel zouden verdienen, kan hun niet van deze overtuiging af brengen. In het jaar 1900 staan daarom zelfs een aantal looms (stoomweefgetouwen) onbemand. In dat jaar wordt voor het eerst door de sociaal-democratische textielarbeiderbond De Eendracht begonnen met het werven van leden. Resultaat levert het voorlopig niet op. De christelijke vakbond Unitas verliest daardoor haar interesse in Rijssen.

Verschoven verhouding
Langzamerhand verschuiven de verhoudingen in Rijssen. Van een patriarchale verhouding tussen de fabrikanten en de werknemers, waarbij gezamenlijk wordt geijverd voor betere levensomstandigheden, ontstaat een meer modernere verhoudingen. Het is de klassieke tegenstelling tussen de proletariërs en de kapitalisten. Hierbij hoort onvermijdelijk de opkomst van de vakverenigingen. Ze vechten voor betere leefomstandigheden die in de overige fabrieken in Twente wel verbeterd is, echter niet in Rijssen. Er is al in jaren geen loonsverhoging geweest. De loonbeweging krijgt steun van de Almelose jurist mr. G.J. Sybrandie, lid van de Anti Revolutionaire Partij. In het Twentse Volksblad publiceert hij een aantal artikelen over de misstanden in Rijssen. Hij stelt dat de lonen die in Rijssen verdiend worden in vergelijking met de omliggende plaatsen veel te laag zijn. Hij heeft een loonstaat waaruit blijkt dat de in Rijssen verdiende lonen variëren tussen een gulden tachtig per week voor een twaalfjarig meisje tot negen gulden per week voor een wever, die zonder hulp twee getouwen bedient. In een volgende editie zien we of deze loonstrijd financieel iets oplevert voor de werknemers bij ter Horst & Co.

Dick Tukkers

Kaartverkoop FC Twente

ENSCHEDE - Kaarten voor de eerste drie thuiswedstrijden van 2020 (FC Groningen, Sparta en AZ) zijn momenteel verkrijgbaar. Kaarten voor FC Groningen en AZ zijn vanaf € 20,- verkrijgbaar en voor Sparta vanaf € 17,50. Kidsclub- en Young Reds leden kunnen bij alle drie de wedstrijden kaarten voor € 10,- bestellen.

Wil jij de tweede seizoenshelft bij alle acht thuiswedstrijden jouw eigen vaste plek (met o.a. de wedstrijden tegen AZ en Feyenoord) hebben? Bestel dan jouw halve seizoenkaart en wordt één van de ruim 21.000 seizoenkaarthouders van FC Twente. Een halve seizoenkaart is verkrijgbaar vanaf € 120,- voor volwassenen en vanaf € 52,50 voor jeugd.

Kaarten
Kaarten of een halve seizoenkaart zijn verkrijgbaar via kaartverkoop.fctwente.nl of bij de receptie van De Grolsch Veste (geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur). Mag FC Twente dit jaar ook weer rekenen op uw steun bij de duels?

Heracles Almelo na hervatting twee keer thuis voor duels

Foto: Delano G

ALMELO - Nadat Heracles Almelo komende zondag de Eredivisie heeft hervat met een uitwedstrijd tegen FC Emmen speelt de club twee keer in eigen huis. Komende woensdag (22 januari) is Vitesse de tegenstander in de achtste finale van de TOTO KNVB Beker. Drie dagen later komt Feyenoord naar Erve Asito.

Vitesse is in de beker geen onbekende tegenstander van Heracles Almelo. Zo was de club uit Arnhem vorig seizoen in de tweede ronde van het toernooi tegenstander van de Almeloërs. Het werd 0-2. Dit seizoen bleven beide ploegen in balans bij de ontmoeting op Erve Asito: 1-1. Kaarten voor het bekerduel, dat begint om 18.30 uur, zijn te koop vanaf €10,- via heracles.nl/tickets en in de FanServiceShop van Heracles Almelo.

Onbenutte kansen
Ook tegen Feyenoord speelde Heracles Almelo dit seizoen met 1-1 gelijk. In de Rotterdamse Kuip opende Jens Toornstra na een klein kwartier de score. Orestis Kiomourtzoglou zette Heracles Almelo na ruim een uur spelen op gelijke hoogte. Kansen waren er nog over en weer, maar gescoord werd er niet meer.

Kaarten
Kaarten voor de wedstrijd tegen Feyenoord op zaterdag 25 januari om 19.45 uur zijn te koop vanaf €26,50. Voor kinderen (vanaf €18,50), jeugd (vanaf €21,50) en zestigplussers (vanaf €23,50) zijn kaarten nog voordeliger. Op heracles.nl/tickets staat alle informatie en is bestellen mogelijk. Mag Heracles ook op u rekenen?

Fantastische afsluiting van Spek de Kas van je vereniging

RIJSSEN - Verenigingen konden vanaf 21 oktober 2019 tot en met 14 december 2019 meedoen aan de actie 'Spek de kas van je vereniging' van Jumbo Boomkamp en Jumbo Veeneslagen. De beide Jumbo winkels hadden een bedrag beschikbaar gesteld van €15.000. Hierdoor konden verenigingen een financiële vergoeding krijgen om zodoende de kas van de vereniging te verhogen.

Gedurende de actieperiode konden klanten bij elke €10 aan boodschappen een voucher krijgen ter waarde van €0,10. Deze vouchers kon de klant dan weer doneren aan zijn of haar favoriete vereniging. Dat Jumbo Rijssen nu een bedrag van 16537,20 euro aan het verenigingsleven in Rijssen heeft gedoneerd, betekent dat er heel veel vouchers zijn ingeleverd. Het betekent ook dat de inwoners van Rijssen massaal de verenigingen heeft gesteund. De feestelijke afsluiting op dinsdag 7 januari, met champagne bij binnenkomst, was dan ook een groot succes. Filiaalmanager Edwin Smit (Jumbo Boomkamp) nam rond 19.45 uur het woord om uiteindelijk het totaal gedoneerde bedrag van €16537,20 bekend te maken.
Jumbo Rijssen feliciteert iedereen met de financiële bijdrage die ze gedoneerd hebben gekregen voor hun vereniging.

ELLEN Stoffen: Het nieuwe jaar begint met opruimen!

HENGELO - Wij hebben plaats nodig om ruimte te maken voor de nieuwe voorjaars/zomerstoffen. De nieuwe patroonbladen en diverse stoffen van verschillende leveranciers komen vanaf half januari al weer binnen.

Het vernieuwde patroonblad Stitched by you ligt al in onze winkel. De voorjaars/zomerkleuren komen weer volop uit in onze stoffen. De trends voor dit voorjaar en zomer zijn: romantisch, chique bohemien-achtige looks, in zuiver wit met borduurwerk, kant, lange jurken enzovoort. De kleuren groen, licht, pastel gedempt en fluorescerend en denim op verschillende manieren. Natuurlijk mogen alle kleuren, motieven en prints in alle zowel warme als koele tinten. Om plaats te maken voor de nieuwste trends ruimen wij dus extra op met korting op geselecteerde stoffen van 25 of 50 procent. Ook mag u gebruik maken van de advertentie uit deze krant dan wordt de korting nog hoger. Wij heten u van harte welkom in onze winkel aan de Bandoengstraat 50 te Hengelo.

Twentsen Streektaaldag 2020

Foto: Gebruiker

Afgelopen vrijdag vond in Wierden bij het Ontmoetingscentrum de Twentsen Streektaaldag plaats. Dit evenement werd georganiseerd door het Twentehoes, het centrum voor Streektaal en Streekcultuur van Twente.

Voor deze dag waren alle historische- en taalverenigingen van Twente uitgenodigd. Tevens lokale politici met cultuur in hun portefeuille. Zelfs vanuit Zwolle en Brussel was er vertegenwoordiging. Een speciale plek was er voor de Twentse Taalbank. Op deze site, www.twentsetaalbank.nl, is de Twentse taal uitzonderlijk goed geregistreerd. Een heel bijzondere kennisbron.
Als Europarlementariër gaf Annie Schreijer-Pierik toelichting op de erkenning in 2018 in Brussel van de Nedersaksische taal. Het Twents valt daar net als het Drents en het Gronings onder. Nedersaksisch zorgt voor verbinding in de regio tussen mensen en bedrijven. Dit geldt ook voor de Duitse grensstreek. Economisch heel belangrijk. Ook Roy de Witte, de Twents sprekende gedeputeerde van de Provincie ziet het belang van deze verbinding en blikte vooruit op de toekomst.
In de middag werd door alle aanwezigen hun zienswijze op papier gezet. Eén wens van alle deelnemers kwam overeen; de vraag voor meer ruimte voor het Nedersaksisch in het onderwijs. Met deze wens in het achterhoofd is het dan ook niet vreemd dat Willemijn Zwart van de IJsselacademie één van de sprekers tijdens de Twentsen Streektaaldag was. Zij lichtte de stand van zaken in het onderwijs met betrekking tot de streektaal toe. Daarnaast uitten vele aanwezigen de wens dat er een betere verbinding tussen historische- en taalverenigingen in Twente komt. Het Twentehoes gaat hiermee aan de slag. Uiteindelijk zullen deze wensen zich in de cultuurplannen van de Provincie voor de periode 2021-2024 moeten vertalen. Gelukkig gingen alle neuzen dezelfde kant op. Al met al een zeer geslaagde dag. Met veel perspectief voor de Twentse taal voor de toekomst.
Kiek aait noar de zun en de schaa blif achter oe!